Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
allem_77

#11176 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC, Da li vi imate Gospodara Svjetova?
Ili imate Gospodare Svjetova? JHVH, Isus ( ovo dvoje je isto, jer si mi ti to potvrdio) i Duh Sveti, to jest Golub, kako ga Smrle nazva, a i na onoj stranici tako je slikovito prikazan.
Šta je cilj ovog Goluba? Da li on samo želi da bude božanstvo? Ili JHVH, odnosno Isus mogu narediti Golubu, da odradi neki posao?
beni-bu-man

#11177 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

ma stipu smrleta, ja ne znam kako mozete tog lika ozbiljno shvatiti
MarlboroGold

#11178 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

beni-bu-man wrote:
zforumas wrote:
MarlboroGold wrote:Smrle apostol i poslanik istovremeno.
Smrle je dvojedan :lol:
on je obatroje

moSa Incest :izet:
3 u jedan :mrgreen:
Sara03

#11179 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

Smrle veći katolik i od pape. :D
tuzlak1212

#11180 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Smrle bolje ovdje propovjeda Isusovo učenje od katolika, pa vi pričajte šta hoćete...
(Pročitaj Ivana 14:28; 1. Korinćanima 11:3.) Samo je Jehova “Bog Svemogući”
(1. Mojsijeva 17:1). Prema tome, nitko mu nije ravan. *
Ovdje nema prostora za sina mu niti duha svetog... Ovdje se sve završava... Isus je bio Izraelćanima alfa i omega a oni su ga odbacili, tu sami sebe ponizili i nikog drugog... Isus nikad nije rekao da je poslat cijelom svijetu nego se uvijek obraćao Izraelćanima i naglašavao da se njih ne tiče šta rade Rimaljani ili neki treći.
Dalja nadahnuća apostola i njihovo propovjedanje Isusovog učenja svakome i svačemu nakon Isusa, je prvi kontradikt prema Isusovom učenju, dalja pisanja Biblija istih tih ljudi je sljedeći, itd, itd, itd...
Kršćanstvo je religija apostola i nema veze sa Isusovom vjerom s kojom je poslat od Boga, svoga Stvoritelja kojem je pozivao Izraelćane da se pokore i poprave.
Njegova objava na svijetu je izmjenjena kao i mnogim poslanicima koje su Izraelćani imali prije Isusa... I to je među velikim razlozima zašto je sljedeći i zadnji poslanik došao u Arabiju a ne u Izrael.
Izrael nakon Isusa i onog što su dozvolili da se dogodi njemu i Jahji a.s. (Ivanu Krstitelju) nije više ni zasluživao da ima poslanika.
Last edited by tuzlak1212 on 27/05/2019 21:32, edited 2 times in total.
allem_77

#11181 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Da li se crkva podijelila na istočnu i zapadnu zbog ovog Goluba? Takozvano pitanje »Filioque«
King Theoden

#11182 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

tuzlak1212 wrote:Kršćanstvo je religija apostola i nema veze sa Isusovom vjerom
To isto ko kad bi neko napiso da je današnji islam vjera ebu-bekra, omera, osmana i alije te da nema veze sa onim s čime je došao muhammed, s.a.v.s

Što se mene tiče, savle je jedini kritičan. Iako nije bio ashab, igra glavnu ulogu u kršćanstvu. :?
славянин

#11183 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Dino34 wrote:
To isto ko kad bi neko napiso da je današnji islam vjera ebu-bekra, omera, osmana i alije te da nema veze sa onim s čime je došao muhammed, s.a.v.s

Što se mene tiče, savle je jedini kritičan. Iako nije bio ashab, igra glavnu ulogu u kršćanstvu. :?
:lol:
tuzlak1212

#11184 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Dino34 wrote:

Mislio sam sa aspekta kršćana, nisi upratio možda razgovor :D Ashabi su imali Kur'an a imali su i dugogodišnje poslanstvo ispred sebe, a nisu imali nestanak pa povratak Poslanika a.s. kao što su apostoli imali to iskušenje po pitanju Isaa a.s., a i Objava Kur'ana je čitavom svijetu za razliku od Indžila...
To današnji kršćani negiraju kod Isusove objave, oni negiraju da je Isusu knjiga došla i ne prihvataju da je objava Isusova samo Izraelćanima nego misle da je čitavom svijetu namjenjena. Vjeruju u nadahnuća apostola i njihova pisanja novog zavjeta i vjeruju u to i slijepo slijede, zato sam napisao da je to religija apostola a ne Isusovo djelo. I kada su ispisali sve kako treba, kad je ponestalo ideja, na koncu svega su počeli uzdizati Isusa kao dio božanstva.
Razlika u samim temeljima...
Glavno je pitanje da li su apostoli mjenjali koncepte Isusove vjere u što i ja sumnjam kao što ti sumnjaš, ili je to išlo na slijedeće generacije i oni promjene pripisivali apostolima. Ali Kur'an je tu oštar po pitanju Isaovog ummeta, Allah zna najbolje.
allem_77

#11185 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

tuzlak1212 wrote: Glavno je pitanje da li su apostoli mjenjali koncepte Isusove vjere u što i ja sumnjam kao što ti sumnjaš, ili je to išlo na slijedeće generacije i oni promjene pripisivali apostolima. Ali Kur'an je tu oštar po pitanju Isaovog ummeta, Allah zna najbolje.
Nakon što su zaboravili, upetljao se lucifer :D pa su onda izmiješali, udrobili, istinu i laž.
славянин

#11186 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Interesantno je kako pripadnici svih vjera optuzuje pripadnike onih drugih vjera da su pogrijesili,ne znaju,lupaju i tako :meza1: :D
JVC

#11187 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:

neces ti mene nista razocarati, jer pokusavas nesto logicno da osporis sa nelogicnoscu....udaras junace logicnu stvar sa nelogicnoscu, to je poput udaranja zeljeza sa koksijom peruskom :-)
Logično je da je Kuran napravio grešku kao i sa objašnjenjem Sv Trojstva. Ako Kuran tvrdi da je nešto tako, a nema naznaka da Pismo ući ni približno blizu tom objašnjenju, koji je logički zaključak? Za mene je to nepoznavanje Knjige koju kritikuje. Nakon vremena provedenog na forumu uvidio sam da si ti odvojen od logike kao i Ferid od struje. Svako dobro.
allem_77

#11188 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

славянин wrote:Interesantno je kako pripadnici svih vjera optuzuje pripadnike onih drugih vjera da su pogrijesili,ne znaju,lupaju i tako :meza1: :D
:evil: on je glavni zavodnik :D
asurbanipal

#11189 Re: Ateizam vs. Religija

Post by asurbanipal »

asurbanipal

#11190 Re: Ateizam vs. Religija

Post by asurbanipal »

tuzlak1212

#11191 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote:Interesantno je kako pripadnici svih vjera optuzuje pripadnike onih drugih vjera da su pogrijesili,ne znaju,lupaju i tako :meza1: :D
Ne optužuje niko nikog, kada se priča o zajedničkim stvarima onda će svako iznijeti svoj vid istine :D
Niko nikog ne može kriviti po pitanju vjerovanja, to nije u zaduženju ljudi ni pod razno. To je nama zabranjeno u svim religijama, Bog kaže da samo on zna ko je vjernik a ko nije i da niko nije siguran Vatre, a to je dovoljno poruke da se držimo prizemljenim.
Ovo je forum, valjda se ovdje razmjenjuju stavovi i mišljenja, ali slaba nafaka :D
Last edited by tuzlak1212 on 28/05/2019 00:08, edited 1 time in total.
tuzlak1212

#11192 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

JVC wrote: Logično je da je Kuran napravio grešku kao i sa objašnjenjem Sv Trojstva. .
Ako je Kur'an napravio grešku, reci nam gdje Biblija objašnjava sveto trojstvo? Gdje Biblija govori da je Bog sačinjen iz 3 dijela?

Kur'an ovako spominje trojstvo
“O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svom vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i stvoren je Riječju Njegovom, koju je Merjemi dostavio, i život mu dao; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite:’Trojica su!’ Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, slavljen neka je On, zar da ima dijete?!”
“Nevjernici su oni koji govore:’Bog je – Mesih, sin Merjemin!’ A Mesih je govorio:’O sinovi Israilovi, ibadet činite Allahu, i mome i vašem Gospodaru!’ Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Džennet zabraniti i boravište njegovo će Džehennem biti; a zulumćarima neće niko moći pomoći.”
Gdje Biblija definiše trojstvo?
(Pročitaj Ivana 14:28; 1. Korinćanima 11:3.) Samo je Jehova “Bog Svemogući”
(1. Mojsijeva 17:1). Prema tome, nitko mu nije ravan. *
MarlboroGold

#11193 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

:meza:

I ti si stručnjak za kršćanstvo kao smrle :mrgreen:
zforumas

#11194 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Nije strucnjak al' moze pogledat'.
Smrcak15

#11195 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote::meza:

puna vam usta Smrleta....

strucnjak neznam je sam li, ali znam dovoljno dobro da mogu i u diskusiju ili debatu uci sa svestenicima. kao sto sam jednom cini mi se 2011 imao diskusiju sa svestenikom na forumu koliko me pamcenje sluzi.
Smrcak15

#11196 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:

neces ti mene nista razocarati, jer pokusavas nesto logicno da osporis sa nelogicnoscu....udaras junace logicnu stvar sa nelogicnoscu, to je poput udaranja zeljeza sa koksijom peruskom :-)
Logično je da je Kuran napravio grešku kao i sa objašnjenjem Sv Trojstva. Ako Kuran tvrdi da je nešto tako, a nema naznaka da Pismo ući ni približno blizu tom objašnjenju, koji je logički zaključak? Za mene je to nepoznavanje Knjige koju kritikuje. Nakon vremena provedenog na forumu uvidio sam da si ti odvojen od logike kao i Ferid od struje. Svako dobro.
nema nikakve logicne greske u Kuranu, sve je jasno kao dan...

a to sto je tebi logika 1+1+1= 1 pa sve vrtis oko toga, i za tebe je to logika...

to meni dodje kao kad bi mi neko se smijao meni sto kazem 1+1+1=3 a ti dodjes i kazes nije tako, nego je 1+1+1= 1
MarlboroGold

#11197 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote::meza:

puna vam usta Smrleta....

strucnjak neznam je sam li, ali znam dovoljno dobro da mogu i u diskusiju ili debatu uci sa svestenicima. kao sto sam jednom cini mi se 2011 imao diskusiju sa svestenikom na forumu koliko me pamcenje sluzi.
Kad se sve sabere milina je čitati tvoje postove spram mnogih na PF politika.
ExNihilo

#11198 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Politika je septička jama bez dna.
Dope_Man

#11199 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

MarlboroGold wrote: Kad se sve sabere milina je čitati tvoje postove spram mnogih na PF politika.
NEZNAM JE SI LI U PRAVU. :lol:
beni-bu-man

#11200 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Dope_Man wrote:
MarlboroGold wrote: Kad se sve sabere milina je čitati tvoje postove spram mnogih na PF politika.
NEZNAM JE SI LI U PRAVU. :lol:
Diskutabilno :-? :lol: :lol: :lol:
Locked