PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

hellue

#11176 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
hellue wrote:
Paranoid wrote:Plenum je najjpozitivnija stvar koja se mogla desiti unutar samih protesta. Mišljenja sam da se političko vodstvo u BiH više plaši plenuma od protesta i blokiranih ulica. Plenumsko društvo će se isprofilirati i izrasti u "ministarsvo iz sjene" koje će sa svojim zahtjevima, a podržano ljudima sa transparentima, uveliko mijenjati sistem.
Salis se???....Jedino cega se politicari plase je lose policije i ovi u Sarajevu je vec opremaju potrbnom opremom.
Plenum je najgora stvar koja se mogla desiti, samo gore od plenuma su podjele i svadje unutar plenuma a najgore od svega su predstavnici plenuma jer medji njima nema ni studenata, ni radnika, za penzionere nisam siguran bas, ni boraca, nicega osim NVO ubleha koje se hoce profilisati kao sto je prije par godina radio pokret DOSTA, pa ih je SDP sve uredno uhljebio kasnije...
O tome da su zabranili ucesce media necu ni govoriti, na sta to tek lici i sta to znaci?????
Ministarstvo iz sjene???...sa kojim legitimitetom volio bih objasnjenje???
Naravno da ima ljudi svakog profila, od studenata, radnika pogotovo pa do penzionera, boraca i nezaposlenih. Da si bio na jednom od njih vidio bi borce...čak se jedan od bivših komandanata odbrane grada, mislim da je iz Starog Grada, stavio na raspolaganje plenumu. Zabrana nije bila konstantna, kasnije se glasalo i pustili su medije da snimaju.
Pretpostavljam da nisi vidio predstavnike Sarajevskog plenuma???....Pojedinci prave promjene, nikakvi plenumi to nece uraditi
hellue

#11177 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

Paranoid wrote:
hellue wrote:
Paranoid wrote:Plenum je najjpozitivnija stvar koja se mogla desiti unutar samih protesta. Mišljenja sam da se političko vodstvo u BiH više plaši plenuma od protesta i blokiranih ulica. Plenumsko društvo će se isprofilirati i izrasti u "ministarsvo iz sjene" koje će sa svojim zahtjevima, a podržano ljudima sa transparentima, uveliko mijenjati sistem.
Salis se???....Jedino cega se politicari plase je lose policije i ovi u Sarajevu je vec opremaju potrbnom opremom.
Plenum je najgora stvar koja se mogla desiti, samo gore od plenuma su podjele i svadje unutar plenuma a najgore od svega su predstavnici plenuma jer medji njima nema ni studenata, ni radnika, za penzionere nisam siguran bas, ni boraca, nicega osim NVO ubleha koje se hoce profilisati kao sto je prije par godina radio pokret DOSTA, pa ih je SDP sve uredno uhljebio kasnije...
O tome da su zabranili ucesce media necu ni govoriti, na sta to tek lici i sta to znaci?????
Ministarstvo iz sjene???...sa kojim legitimitetom volio bih objasnjenje???
Zašto bi se šalio u ovako ozbiljnoj situaciji!? Sistem ove države je loš i unazadio obrazovanje, a kao rezultat toga vidimo nedostatak studenata na protestima. Niko od nas nije očekivao da će se narod sam organizirati da pored protesta uputi i pisanu riječ za koju su ruku digli obični gradjani. Zar postoji nešto bolje?

Ako me pitaš za "Ministarstvo iz sjene", pa dovoljno je da se prikupi dovoljno potpisa (a ima ih) da Plenum postane relevantan faktor odlučivanja u sistemu koji na svu sreću nije stvorio zaštitu od paralelnih institucija..
Relevantan politicki faktor se postaje na izborima, nikakvim crnim potpisima niti plenumima..Ja ti garantujem da taj plenum ne bi skupio vise potpisa nego sto imaju poslanici u skupstini kantona Sarajevo, sam kifla ima 5 puta vise glasove (direktnih) nego broj plenumasa!!!
Nikada ne treba niti se smije pristati na paralelne sisteme, imaju izbori, pa nek izadju svi i glasaju jer svakako vise ljudi ne glasa nego sto glasa tj. bira ovakvu vlast!!!
Drvosjeca iz Dejcica

#11178 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

DUPLI
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 19/02/2014 09:35, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#11179 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

hellue wrote:
Paranoid wrote: Zašto bi se šalio u ovako ozbiljnoj situaciji!? Sistem ove države je loš i unazadio obrazovanje, a kao rezultat toga vidimo nedostatak studenata na protestima. Niko od nas nije očekivao da će se narod sam organizirati da pored protesta uputi i pisanu riječ za koju su ruku digli obični gradjani. Zar postoji nešto bolje?

Ako me pitaš za "Ministarstvo iz sjene", pa dovoljno je da se prikupi dovoljno potpisa (a ima ih) da Plenum postane relevantan faktor odlučivanja u sistemu koji na svu sreću nije stvorio zaštitu od paralelnih institucija..
Relevantan politicki faktor se postaje na izborima, nikakvim crnim potpisima niti plenumima..Ja ti garantujem da taj plenum ne bi skupio vise potpisa nego sto imaju poslanici u skupstini kantona Sarajevo, sam kifla ima 5 puta vise glasove (direktnih) nego broj plenumasa!!!
Nikada ne treba niti se smije pristati na paralelne sisteme, imaju izbori, pa nek izadju svi i glasaju jer svakako vise ljudi ne glasa nego sto glasa tj. bira ovakvu vlast!!!
"paralelni sistem"... ne kontam... paralelni sistem cega? odlucivanja? umjesto skupstine s izbornim legitimitetom?

paranoid ti si ipak malo ozbiljniji forumas...
Drvosjeca iz Dejcica

#11180 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

hellue wrote: Pretpostavljam da nisi vidio predstavnike Sarajevskog plenuma???....Pojedinci prave promjene, nikakvi plenumi to nece uraditi
Naravno da jesam, bio na prva dva, vidio i čuo raznolik spektar učesnika. Pojednicni sami po sebi nikada nisu kroz istoriju napravili bilo kakvu značajnu društvenu promjenu. Pojedinac može biti možda uspješan mesar, pekar, frizer... a i za to mu trebaju saradnici. :oops:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#11181 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

nedim73m wrote:
goran16v wrote:
Drugim rijecima, vlast ce sada krenuti u otimanje od onih koji u tom kompletnom administrativnom aparatu imaju najmanja primanja (npr. salterski radnici i administracija porezne uprave i opstina imaju prosjcnu platu od oko 1100 KM, a polocoja jedva nesto malo vise),
Ovo se ne smije dozvoliti ni slucajno!

Point taken i imas apsolutno pravo, ali sto se i ovih pomenutih tice, da nije malo puno da SSS cato, cinovnik itd na drzavnoj sisi ima u prosjeku 1100 KM platu u drzavi gdje je nominalna prosjecna plata 800 (da ti ne napominjem kolika je prosjecna plat au proizvodnom i trgovacko-usluznom sektoru koji puni budzet)?!?!? Sto bi brnjaci rekli, svuci i to u ravan, fikni i njih na 8 stoja. Nisu se hiljade u kovertama davale za ta radna mjesta zato sto im je lose...

800 je neto. 1300 je bruto. Čato ako ima 1100 on je ispod prosjeka.

Predpostavljam i mislim da sam u pravo kad se pominje plata od 1100 da se radi o neto, sto je u brutu nesto oko 1800-1900.
Da ne lupate više plaće su propisane federalnim zakonom o plaćama

Član 21.

šef unutrašnje organizacijske jedinice (SSS) - 2,80
viši referent (SSS) i VKV radnik - 2,70
referent (SSS) i KV radnik III i IV stepena - 2,60

pomoćni radnik i nekvalificirani radnik (NK radnik) - 1,85

Osnovica za plaću na federalnom nivou je 315 KM, za KS 10% niža odnosno 283,5

Neto plaća = koeficijent x osnovica x (100 /95) - porez na dohodak

NK radnik = 1,85 x 315 x 100 / 95 = 613,42 - 31,34 KM poreza = 582,08 KM
SSS referent = 2,60 x 315 x 100 / 95 = 862,10 - 56,21 KM poreza = 805,89 KM
šef sa SSS = 2,80 x 315 x 100 / 95 = 928,42 - 62,84 KM poreza = 865,58 KM

Ovo su plaće NK i radnika sa SSS u državnoj službi u federalnim institucijama, recimo da su ove sve plaće u KS za 10% niže

amen
kad se stave brojevi na papir Alfons je u pravu 100% a sad što mnogima ne odgovaraju brojevi to je drugi par cipela. Doduše mnogi na forumu nikad ništa pročitali nisu...... za mnoge dokumente esencijalne za predmet razgovora nisu ni čuli niti znaju da postoje i vole mlogo da se prave pametni.........a jedina im je kvalifikacija to što gledaju TV i upijaju fekalije koje se tamo prosipaju ili pažljivo slušaju brifinge Mirze, Omera i ostalih stranačkih proizvođača govana

na ovaj neto koji je nedim stavio valja dodati topli obrok i prevoz i dobit će se koliko bi jedna osoba zaposlena na ovoj poziciji dobila na ruke.

A da dodam da nije nužno da su u Kurtonu plate manje, a na državnom nivou veće jer nema piramidalno usaglašenih/propisanih koeficijenata. svaka razina vlasti ima autonomno pravo da proisuje svoje koeficijente i osnovice tako da plaće u jednoj općini ili kurtonu su možda i veće nego na entitetkom nivou ili državnom, a negdje manje....jedan od problema javne potrošnje je i ovaj kaos u propisima jer se teško može pofatati gdje ko šta itd.
Drvosjeca iz Dejcica

#11182 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Alfons Kauders wrote:
hellue wrote:
Paranoid wrote: Zašto bi se šalio u ovako ozbiljnoj situaciji!? Sistem ove države je loš i unazadio obrazovanje, a kao rezultat toga vidimo nedostatak studenata na protestima. Niko od nas nije očekivao da će se narod sam organizirati da pored protesta uputi i pisanu riječ za koju su ruku digli obični gradjani. Zar postoji nešto bolje?

"paralelni sistem"... ne kontam... paralelni sistem cega? odlucivanja? umjesto skupstine s izbornim legitimitetom?

Nemojte dezavujisati forumaše i javnost, nikakvog paralelnog sistema odlučivanje nema. Plenum je prije dan ili dva podnio Skupštini KS zahtjeve na razmatranje a koji su 99% ekonomske prirode i ona je ta koja će se izjasniti.
Drvosjeca iz Dejcica

#11183 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

JoseMujica wrote:
nedim73m wrote:
goran16v wrote:
Drugim rijecima, vlast ce sada krenuti u otimanje od onih koji u tom kompletnom administrativnom aparatu imaju najmanja primanja (npr. salterski radnici i administracija porezne uprave i opstina imaju prosjcnu platu od oko 1100 KM, a polocoja jedva nesto malo vise),

Point taken i imas apsolutno pravo, ali sto se i ovih pomenutih tice, da nije malo puno da SSS cato, cinovnik itd na drzavnoj sisi ima u prosjeku 1100 KM platu u drzavi gdje je nominalna prosjecna plata 800 (da ti ne napominjem kolika je prosjecna plat au proizvodnom i trgovacko-usluznom sektoru koji puni budzet)?!?!? Sto bi brnjaci rekli, svuci i to u ravan, fikni i njih na 8 stoja. Nisu se hiljade u kovertama davale za ta radna mjesta zato sto im je lose...

Predpostavljam i mislim da sam u pravo kad se pominje plata od 1100 da se radi o neto, sto je u brutu nesto oko 1800-1900.

Član 21.

Ovo su plaće NK i radnika sa SSS u državnoj službi u federalnim institucijama, recimo da su ove sve plaće u KS za 10% niže

amen
kad se stave brojevi na papir Alfons je u pravu 100% a sad što mnogima ne odgovaraju brojevi to je drugi par cipela. Doduše mnogi na forumu nikad ništa pročitali nisu...... za mnoge dokumente esencijalne za predmet razgovora nisu ni čuli niti znaju da postoje i vole mlogo da se prave pametni.........a jedina im je kvalifikacija to što gledaju TV i upijaju fekalije koje se tamo prosipaju ili pažljivo slušaju brifinge Mirze, Omera i ostalih stranačkih proizvođača govana

na ovaj neto koji je nedim stavio valja dodati topli obrok i prevoz i dobit će se koliko bi jedna osoba zaposlena na ovoj poziciji dobila na ruke.

A da dodam da nije nužno da su u Kurtonu plate manje, a na državnom nivou veće jer nema piramidalno usaglašenih/propisanih koeficijenata. svaka razina vlasti ima autonomno pravo da proisuje svoje koeficijente i osnovice tako da plaće u jednoj općini ili kurtonu su možda i veće nego na entitetkom nivou ili državnom, a negdje manje....jedan od problema javne potrošnje je i ovaj kaos u propisima jer se teško može pofatati gdje ko šta itd.
Vjerujem da ti čitaš redovno federalne zakone i službene novine. :D Da nisi progovorio ja bih ti još i povjerovao...ovako... :(
Paranoid

#11184 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Paranoid »

Alfons Kauders wrote:
hellue wrote:

Zemljače hajmo redom:

Da li sindikat predstavlja "paralelni" sistem odlučivanja u firmi i da li njhovo udruženje na većem nivou ima legitimitet? Da li bi plenum mogao predstavljati "glas" onih koji na izborima nisu dali svoj glas?
Ako je Plenum protuustavan i nezakonit, zbog čega bi se vlast uopšte dozvoljavala rad plenuma i raspravljala uopšte o zahtjevima donešenim na plenumu.

PS: Zašto se ne počne razmišljati o tome da oni koji nisu izlazili na izbore i nisu vidjeli u strankama/partijama interes zbog kojeg bi trebali glasati, danas javno daju svoje mišljenje... a čini mi se da su baš ti koji ne izlaze na izbore u daleko većem broju nego što i jedna partija/stranka ikad imala..
goran16v

#11185 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

madner wrote:
goran16v wrote:
Predpostavljam da sam ja u pravu. :D
To je najcesca manipulacija koja se radi sa platama, kada se neko hoce napraviti jednijim nego sto jeste se koristi neto iznos bez TO i prevoza, a kada se pravi linc onda se ide na bruto iznos plus TO. :D
Evo, @nedim73 ti je dao koeficijente. Kad uzmes u obzir da su doprinosi nekih 62% neto plate, sto je u nagorem slucaju vec preko 1200 KM za SSS pa na to dodas jos, koeficijent za staz, naknadu za TO i prevoz, onda mozes da predpostavis je li 1100 neto ili bruto i je li ti predpostavka ispravna.
nedim73m

#11186 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

JoseMujica wrote:
nedim73m wrote:
goran16v wrote:

Član 21.

amen

Na ove plaće ne treba stavljati topli obrok koji je negdje oko 160 KM, kao ni prevoz koji je 53 KM za KS iz razloga što ni topli ni prevoz ne idu u prosječnu plaću koju objavljuje zavod za statistiku. Čisto za info topli je pola od zakonski dozvoljeno i 90% privatnih firmi isplaćuje duplo veći topli nego što se isplaćuje u institucijama pa kad bi se računala prosječna plaća sa toplim i prevozom onda bi u FBiH bila daleko veća od 830 KM.

Jedino što sam izostavio iz računice to je minuli rad koji je prema zakonu 0,5 % na neto plaću za svaku godinu staža, ali to nisam mogao ni računati jer nitko nema isti minuli rad
JoseMujica

#11187 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

100% si u pravu...čak se i Almedin Konaković zvani Kifla složio s time kada se hrabro založio da se za potrebe plenuma osigura Dom mladih kojim upravlja jedna SDA kretura poznata po nadimku Kodžak sa Lima, pa je širokogrudo odlučeno (jerbo samo SDA razumije bilo naroda, a narod zna to da prepozna) da Dom mladih ova omladina more za potrebe plenumanja koristiti u neograničenom kapacitetu barem do pobjede na SDA na hizborima

ps

drvosječa ne čitam redovno ali sam pogledao prije par mejseci kada smo diskutovali na forumu o ovim stvarima...lagao bih kad bi rekao da sam i tada znao...nisam ali sam proguglao i našao šta me interesovalo...to svako može za 5 minuta a ne lupati bez veze :-) ......tačno jeste da ministri i poslanici imaju goleme plate, ali administracija je u prosjeku SSS ispod prosjeka, a tek nanjiže VSS pozicije startaju negdje oko prosjeka a negdje malo iznad prosjeka...naravno kao što sam i napisao koliko nivoa toliko i propisa :roll: i tu se ljudi mogu pogubiti...barem je to sve javno...a ono što će se teško naći su komisije i ostali dodatni prihodi i rastaljivanja
madner

#11188 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Pa da, puno blize mojoj cifri nego tvojoj.

TO i prevoz ne ulaz u prosjek plata u FBiH, ako se gleda da li su iznad ili ispod prosjeka. Dakle i onom prosjecnom trebas dodati te iznose.
asurbanipal

#11189 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by asurbanipal »

"Da Bog da šćeri da te paša uzme, al' ti se gurbeti oko kuće motaju..."
Paranoid

#11190 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Paranoid »

Nemojte dezavujisati forumaše i javnost, nikakvog paralelnog sistema odlučivanje nema. Plenum je prije dan ili dva podnio Skupštini KS zahtjeve na razmatranje a koji su 99% ekonomske prirode i ona je ta koja će se izjasniti.
Nismo se razumjeli... Ne mislim da Plenum može da donosi zakone, nego da predlaže, a naravno da zakonodavna i svaka druga vlada treba da razmotri te zahtjeve i donosi odluke.

I to je po meni OK...jedino što bi predstavljalo problem u budućnosti je inertnost struktura koji trebaju da rade svoj posao.
Alfons Kauders

#11191 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

JoseMujica wrote:
nedim73m wrote:

Član 21.

amen

Vjerujem da ti čitaš redovno federalne zakone i službene novine. :D Da nisi progovorio ja bih ti još i povjerovao...ovako... :(
to sto si odlucio da ne vjerujes u cinjenice nesto ne znaci da iste ne postoje

sve relevantne informacije, od budzeta do sluzbenih listova, su dostupne online... ali dosta ljudi jednostavno nece da cita, ili ih ne razumije, ili nesto deseto

zato ljudi i misle da kantoni sjede na nekakvim fantomskim milijardama a da administracija u KS kosta par stotina miliona godisnje... jer nikad nisu procitali jebeni budzet... i ti ljudi bi uporno da raspravljaju o necemu o cemu ocito blage veze nemaju?

evo hajde da za pocetak iskoristimo isti pristup kada su u pitanju zahtjevi plenuma... zasto u startu nisu naveli koje ustede donose predlozene mjere? tako bi najlakse dobili dosta podrske - "ovim mjerama se stedi 50 miliona u KS"... dakle totalno banalna stvar koju su trebali u startu uraditi...

ali nisu - zato jer se opet svela prica na demagogiju i gadjanje parolama... mjere stednje koje je plenum usaglasio i predlozio za 10 dana rada ce dovesti do usteda, ali kolikih? rijec je o nekoliko miliona godisnje, u budzetu od 750 miliona... a ljudima se servira neka druga prica

te mjere su meni sasvim prihvatljive, nemam nikakvih problema s njima... ali niko nece da kaze bolnu istinu... a ona glasi - te ustede nece nista bitno promijeniti, to je kap u moru

zasto se to ne govori? zasto je splasnuo revolucionarni zanos? mozda zato jer su pojedinci fakat pogledali gdje i kako se trose pare, pa skontali da nema znacajnih usteda bez diranja budzetskih korisnika s prosjecnim platama od 800 do 1000 mara? mislis da to na plenumu ne znaju? pa sjede i tamo pismeni ljudi, ima pravnika, ekonomista... dakle jasno je i njima, ali to ne govore jer bas i nije popularno... dakle rijec je o zamajavanju, s tim se ne ide u javnost jer ce na kraju dana predloziti mjere kojim se nece doci do ustede ni od 0.5% na godisnjem nivou...

a ljudi ocekuju vise, puuuuuuno vise...
goran16v

#11192 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

JoseMujica wrote:

Predpostavlajm da je Alfons u pravu, ali znog malog procenta zasto zaobici i tu ustetu?
To je sve uzrocno posljedicna veza. Sve dok su budzetske plate nerealno visoke do tad ce svako gledati da uvali guzove na budzet, a ne u proizvodni sektor. Zato nam je administracija tolika da bi mogla pokriti Njemacku, a ne ovolipacnu drzavicu. Najveca usteda se ostvaruje na smanjenje aparata i ukidanje beneficija svih vrsta koaj ne ulaze u LD. Meni kao nekome s druge strane budzeta dodje da povratim od muke kad vidim kolicinu sudaraca guzivima po raznim drzavnim, kantonalnim i opstimskim kancelarijama i sluzbama.
JoseMujica

#11193 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

gorane :thumbup: s tim se potpuno slažem
JaneEyre

#11194 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JaneEyre »

[quote="Drvosjeca iz Dejcica"

Meni jedino upada u oči da već gotovo dvije sedmice truniš prvo protiv protesta, pa kada se situacija malo smirila onda protiv plenuma, pa sada protiv mjera koje ti ljudi traže da se poduzmu. Mislim fakat fascinantno koliko imaš vremena, strasti i energije da osporavaš jednu generalnu pozitivnu stvar. Da samo 1% te energije usmjeriš za te ljude vjerujem da bi nam svima bilo bolje. Koliko je samo takvih koji ništa nikada nisu konkretno napravili za ovo društvo ali su prvi u kritici svakog napora koji može dovesti do promjene na bolje. Žalosno je to druže, žalosno i možda najbolje objašnjava zašto se nalazimo u situaciji u kojoj se nalazimo. :([/quote]

Poštovani,

da se i ja malo uključim, ovaj put bez zezancije, nažalost i na forumu i u RL zezam se na račun ove situacije da ne bih plakala.

Najprije,i ja sam kao građanin, i kao dio naroda ogorčena i užasnuta sa svime što se radi, sa sumnjivim privatizacijama, sa radom na crno, sa sumnjivim privatizacijama, sa činjenicom da postoji masa mladih ljudi koji imaju želje i volje da rade ali ne mogu sebi priuštiti da se odvoje od roditelja. Situacija mi djeluje toliko crna da smatram na današnjem vaktu hrabrog svakog mladog čovjeka ko se upusti u zasnivanje vlastite porodice i odluči da ima djecu. Najviše mi je žao ovih radnika preduzeća koja su se našla pod udarom privatizacije na bh način: ovi nezaposleni i na birou makar imaju zdravstvenu osiguranje, a ovi radnici su dovedeni u priliku da u 21. vijeku nemaju ni to...

Međutim, moji konkretni razlozi zbog kojih ne podržavam plenum su podneseni zahtjevi, a koji su za mene nelegalni i nelogični te samim time i neprovodivi. Pa krenimo redom:

Zahtjevi Plenuma sastoje se od:

1. USPOSTAVLJANJE EKSPERTSKE VLADE

• Zahtijevamo od Skupštine Kantona Sarajevo da hitno vladu povjeri eminentnim osobama – ekspertima iz oblasti u kojima su se u svom dosadašnjem radu pokazali uspješnim u ostvarivanju rezultata. Plenum insistira da sastav vlade ne bude prioritetno stranački određen.

-Nigdje na svijetu ne postoji nestranačka vlada! Svugdje, pa i kod nas je način na koji vlada i parlament nastaju sljedeći:
budu izbori, na izborima učestvuju stranke, ljudi glasaju za stranke, iz stranka se formira parlament/skupština i skupština bira vladu. Uz dužno poštovanje ekspertima, i ja bih voljela da su mi članovi vlade stručne osobe iz svojih oblasti - ali ti eksperti nisu izabrani na izborima, oni nemaju LEGALITET koliko god eksperti bili, nemaju OVLAŠTENJE PO ZAKONU da budu vlada niti da donose odluke!

2. REVIZIJA PLATA I BENEFICIJA NOSIOCA JAVNIH FUNKCIJA U KANTONU SARAJEVO I NJIHOVO USKLAĐIVANJE SA TRENUTNOM EKONOMSKOM SITUACIJOM

• Trenutno ukidanje „bijelog hljeba” odnosno isplata plata i prinadležnosti Premijeru i ministrima nakon prestanka vršenja dužnosti.

-slažem se, ali čovjek već dao detaljno objašnjenje zbog čega to nije moguće tražiti od kantona, i način kako to institucionalno postići:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-uki ... /140215042

Dakle, umjesto da plenum traži izmjenu zakona pred parlamentom FBiH podnosi se neprovodiv zahtjev kantonu sarajevo...

• Ukidanje dodatnih beneficija zastupnicima u Kantonu Sarajevo po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, koja su sastavni dio Skupstine Kantona Sarajevo.

-ko će raditi bilo šta besplatno? dakle, ko je spreman volonterski da radi u nekoj komisiji? ali slažem se da samo jedan zastunik može biti u jednoj komisiji a ne 1 u 10 komisija

• Svođenje najviše plate obnašatelja javnih funkcija na nivo dvije prosječne plate u Kantonu Sarajevu.

• Reduciranje voznog parka javnih institucija Kantona Sarajevo za 50% i svih troškova vezanih za korištenje službenih vozila i službena putovanja.

-opet čemu? ko će raditi na tako odgovornim funkcijama za otprilike 1700,00 KM, a plaća sudije općinskog suda veća? i šta ako mu zaista zatreba auto služebno auto za rješavanje nekih superbitnih pitanja a ono nema - jer je vozni park reduciran? s druge strane podržavam da se prodaju oni skupi audiji i nabace npr. škode:)

3. REVIZIJA PRIVATIZACIJE

• Naloziti Kantonalnoj agenciji za privatizaciju da hitno izvrši reviziju procesa privatizacije u javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo, u kojima prioritet imaju «Feroelektro», «Holiday Inn», «Sarabon», «Zora», «Ključ», te u svim drugim preduzećima u kojima je izvršena sumnjiva privatizacija, uključujući preduzeća od federalnog značaja («Vranica», «Hidrogradnja», «GP Put», «Unis Pretis» i druga).

- Ok, revizija, ovo je jedini iole naormalan zahtjev...jedino što pored ovoga treba zahtijevati da tužilaštvo provede istražne radnje i podigne optužnice protiv sumnjivih privatizacija!

4. USPOSTAVLJANJE NEZAVISNE KOMISIJE ZA UTVRĐIVANJE ČINJENICA O DEŠAVANJIMA 7. FEBRUARA, ČIJI ĆE SASTAV UKLJUČIVATI I DELEGIRANE ČLANOVE/ICE PLENUMA GRAĐANA I GRAĐANKI SARAJEVA, SA PRAVOM POPISA I PROCJENE ŠTETE, KAO I UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI POLICIJSKIH SLUŽBENIKA ZA PREKOMJERNU UPOTREBU SILE I ZLOSTAVLJANJE PRIVEDENIH.

PLENUM SMATRA DA SAMO UČEŠĆE U DEMONSTRACIJAMA NE SMIJE PREDSTAVLJATI KRIVIČNO DJELO I DA VOĐENJE OVAKVE ISTRAGE PREDSTAVLJA PRITISAK NA JAVNOST I ZLOUPOTREBU OVLASTI.

- S druge strane, ovo je razlog što sam najviše protiv plenuma! Ko ste vi da vršite istražne radnje? Ko je vas postavio za kriminalističke inspektore i tužitelje? Po čemu ste to vi ovlašteni da utvrđujete prekomjeru odgovornost za upotrebu sile? Da vršite procjenu štete? Odakle Vam stručnost za to?

I učešće u mirnim demonstracijama nije krivično djelo ali bilo kakvo nasilno ponašanje jeste! Ja kao građanin ove države ne želim amnestiju prema bilo kome ko je počinio krivično djelo! Ja nisam htjela da se državna institucija pali, da se razbijaju tramvajska stajališta i trafike, da se bacaju kompjuteri, da se pali državni arhiv!
goran16v

#11195 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

madner wrote:Pa da, puno blize mojoj cifri nego tvojoj.

TO i prevoz ne ulaz u prosjek plata u FBiH, ako se gleda da li su iznad ili ispod prosjeka. Dakle i onom prosjecnom trebas dodati te iznose.
Pa kako ce biti puno blize tvojo cifri nego mojoj?!?!?! Osim sto sam ti izracunao da niza neto SSS plata sa doprinosima prelazi pomenutu cifru, samo na nju dodaj TO i eto vec milje "na ruke", a sve je to cisti kesh. Ko je blizi? Na to dodaj jos minuli staz, pa 4 glave regresa, pa prevoz i vidi gdje se ta cifra zavrsava, dok meni, koji dolazim iz "onog prosjeka," stavke TO, prevoz, regres itd ne postoje na platnoj listi.
Na bruto platu od 1100 KM ide neto plata od nekih 670 KM.
Alfons Kauders

#11196 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

goran16v wrote:
JoseMujica wrote:

Predpostavlajm da je Alfons u pravu, ali znog malog procenta zasto zaobici i tu ustetu?
To je sve uzrocno posljedicna veza. Sve dok su budzetske plate nerealno visoke do tad ce svako gledati da uvali guzove na budzet, a ne u proizvodni sektor. Zato nam je administracija tolika da bi mogla pokriti Njemacku, a ne ovolipacnu drzavicu. Najveca usteda se ostvaruje na smanjenje aparata i ukidanje beneficija svih vrsta koaj ne ulaze u LD. Meni kao nekome s druge strane budzeta dodje da povratim od muke kad vidim kolicinu sudaraca guzivima po raznim drzavnim, kantonalnim i opstimskim kancelarijama i sluzbama.
niko ne kaze da treba "zaobici" bilo sta - ja samo govorim da to nije dovoljno i da bi bio red da plenum malo objasni predlozene mjere, odnosno da kaze o kakvim se ustedama radi

jer ja vidim nekoliko miliona godisnje... a samo steta pricinjena demonstracijama u KS je par desetina miliona

dakle mora se ici u racionalizaciju (otpustanje mase ljudi) kao i na kresanje plata desetinama hiljada radnika u javnom sektoru...

plenum to mora znati, to mora znati svako ko je ikad pogledao budzet - zasto to jasno i ne kazu? vjerovatno zato jer im ne godi za PR kampanju... a to bi valjda trebao biti prioritet? socijalni bunt, identifikujes stavke koje se trebaju rezati, utvrdis o koliko para se radi i dobijes podrsku... ljudi sad ocekuju desetine miliona ustede, a ja ih jednostavno ne vidim, jer ne padam na ublehe
x_lecter

#11197 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by x_lecter »

jebo proteste bez bar 200 mrtvih ... trebamo se na ukrajiu ugledati :thumbup:
Alfons Kauders

#11198 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

x_lecter wrote:jebo proteste bez bar 200 mrtvih ... trebamo se na ukrajiu ugledati :thumbup:
idi onda i baci se pod tramvaj

nakon 11,000 mrtvih u ratu, sad neko priziva jos 200... svaka cast revoluciJonar
madner

#11199 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

goran16v wrote:
madner wrote:Pa da, puno blize mojoj cifri nego tvojoj.

Pa kako ce biti puno blize tvojo cifri nego mojoj?!?!?! Osim sto sam ti izracunao da niza neto SSS plata sa doprinosima prelazi pomenutu cifru, samo na nju dodaj TO i eto vec milje "na ruke", a sve je to cisti kesh. Ko je blizi? Na to dodaj jos minuli staz, pa 4 glave regresa, pa prevoz i vidi gdje se ta cifra zavrsava, dok meni, koji dolazim iz "onog prosjeka," stavke TO, prevoz, regres itd ne postoje na platnoj listi.
Na bruto platu od 1100 KM ide neto plata od nekih 670 KM.

Jos jednom, TO i prevoz ne ulaze u prosjek. Zasto ne ulaze je drugo pitanje, ali ne ulaze. Dakle ako gledas da li su iznad ili ispod prosjeka gledas ono sto mozes usporediti.
Ne znam gdje ti radis, no TO i prevoz su veci u realnom sektoru nego javnom. Uglavnom zato sto je neoporeziva. Cuj ne postoji TO i prevoz. :roll:
nedim73m

#11200 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

Već sam pisao na ovoj temi plaće nisu problem i bilo kakva promjena će samo naštetiti poštenom svijetu.

Nije problem što premijer ima plaću 3,500 KM, već je problem što njemu legne svaki mjesec preko 10.000 KM od raznih odbora, komisija, radnih tijela.

Nije problem kad državni službenik sa fakultetom ima plaću od 1100 do 1500 KM već je problem što onaj privilegovani državni službenik koji je došao na to radno mjesto preko veze pored plaće naplati još 5000 KM od nadzornih odbora, komisija, k...ca palca.

Znači zajtjev bi trebao ići u smislu da državni službenici i izabrani zvaničnici pored plaće nemogu naplatiti više niti marke, a za rad u navedenim poslovima zaposliti nezaposlenu omladinu.
Post Reply