Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
Corto Maltese

#11176 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

Heartbeats wrote: Corto, ovdje se ne radi o semantickoj analizi dvije rijeci koje imaju isti korijen u engleskom. Rijec governance se na nasem prevodi kao UPRAVA u politoloskom rijecniku. Vlada na engleskom je government a politicko upravljanje je GOVERNANCE. Uzmi napr. njemacki gdje je vlada regerung dok za politicku upravu koriste pozajmicu iz engleskog GOVERNANCE jer nemaju adekvatniji prevod. To sto ti prevodis kako ti se svidja nema veze sa realnoscu pa makar koristio i guvernalu od bicikla ili guvernantu (osobu koja skrbi o djeci) kao primjere. Na kraju krajeva pitaj nekog ko je politolog pa ce ti lijepo objasniti.
Heartbeats, da, nažalost tako se prevodi, i već u drugoj rečenici, prethodnog posta sam napisao da se radi o pogrešnom prevodu. Taj prevod nikada nije bio semantički nego isključivo politički. Sve druge riječi tog korjena se prevode sa uprava. "Governance" je uprava, "to govern" je upravljati, guvernala je također došla odatle i prevodi se, naravno kao- upravljač. Vlast, odnosno vlada je izuzetak napravljen iz političkih razloga, sljedeći želje kraljevskih i carskih kabineta, koji su htjeli da naglase Suverenovo pravo, i namjeru da "Rule", to jest vlada.
Da probamo obrnuto. Recimo "Samovlašće" se sigurno ne prevodi kao "Self-government", jer to znači nešto sasvim suprotno, a to je "samouprava".
Zbog toga su komunisti taj termin i razbucali, pa ono što je nekad bila "Vlada Njenog Kraljevskog Veličanstva" je postalo "Savezno Izvršno Vijeće", i tako dalje. Sve u svemu 45 godina taj pogrešni prevod se nije upotrebljavao, osim za "vlade" zamalja "trulog zapada", dakle u pogrdnom smislu, sa željom da se naglasi da to u stvari i nije neka demokratija. Jebeš demokratiju u kojoj neko tobom vlada, zar ne?
Oni što su došli nakon komunista 1990 su imali jasnu viziju šta hoće, pa su pogrešni prevod odmah vratili u punom sjaju. Na račun tog prevoda, u ovom narodu i vlada strah od "Vlasti". Hajde ti nekog zaplaši sa "Upravom"? A koliko je semantički besmisleno Government prevoditi sa Vlast vidi se iz sljedećeg:
"Governance refers to all processes of governing, whether undertaken by a government..."
Da ne bi išli dalje u ove prevodilačke rasprave, koje je tvoje mišljenje, neovisno od prevoda, kako se treba zvati izabrani izvršni organ države?
Da li je termin "Vlast", odnosno "Vlada", prilagođeno demokratiji?
Po meni je to jedino ime koje nipošto ne smije da se upotrebljava za izabrane dužnosnike, i treba ga što prije izbaciti iz rječnika.
Last edited by Corto Maltese on 19/07/2014 20:46, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#11177 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

kecher II wrote:alfonse, skonto sam kroz forum da si pametan, pozitivan lik, zdravih pogleda al' stvarno ne mogu da shvatim kako si ti ovo "snalazenje" tako providno i naivno shvatio da stvarno ne mogu da vjerujem, kao da ti ne kontas sta je on htio reci s tim, ja 100% vjerujem da ti znas samo imas neki razlog da to tako protumacis, al' 'ajd. I ja sam se snaso sa SSS, iz radnicke porodice, nemam nikakve veze sa politikom ni strankama niti bilo ko blizi u mojoj familiji, tetke, amidze, strine, ujaci, rodjaci....imam posao, stan, auto, nekad i na more(svake prestupne :D ) i ni najmanje se nisam prepoznao u ovim njegovim "sto su se snasli", uglavnom za mene pozitivan lik ako budem glasao za njega cu, zasto? pe eto zato sto ostale znam.
protumacio sam tako jer se namjerno i koristi ta populisticka prica ispod zita, malo se ide na neke strasti i emocije... i toga mi je pun kurac, jer to gledamo od rata... kukanje, kukanje, prebacivanje krivice, kukanje... emir zna zasto koristi tu terminologiju i zasto je dvosmisleno - jer ta jeftina prica pije vode kod budala... ko sto rekoh - ja nisam ciljna grupa

a kad smo vec kod kukanje i kmechanja... ja prvi necu glasati za one koji se nisu "snasli" i koji vazda kmeche... necu ni za one sto su se snasli preko stranke il prezimena... ali hocu za one koji imaju neke rezultate i koji ce s ponosom reci da su se snasli unatoc ovim drugim, koji su se "snasli" na sporan nacin...

nazalost takvih nema i takvi se ne guraju, vec se ide na patetiku... i to mi ide na kurac... btw ko sto sam rekao, ovo nije samo do suljagica - sbb radi isto, u manjoj mjeri sda i sdp, pa onda plenumasi i aktivisti, novinari... pun mi je kurac kukanja i svako ko misli da je odsustvo kvalifikacija i uspjeha nesto pozitivno u politici i aktivizmu za mene nije dure :D
drug_profi

#11178 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Corto Maltese wrote:
drugi profil wrote:
Corto Maltese wrote:
Jes' jebeno, kad sporo kucaš, a tipkovnica ti i dalje brža od pameti :)
Joooo jesmi shooknoooo 8-)

...mobilni...
Nisam, bolan ne bio.
Šukn'o si sam sebi.
Ja sam samo čizu podvuk'o.
Mislim da samo ti kontas fazon.
Zgodno je za skretanje paznje, ali ipak...
Jesi li odgovorio na pitanje coeku, ili si dapace pao u komu?
Corto Maltese

#11179 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

drugi profil wrote:
Dvadeset punih redova, tačno minutu prije nego mi ti proreče padanje u komu, i tri posta iznad neispunjenog proročanstva.
Pretpostavljam da je na onome kome sam odgovarao, a ne na tebi, da ocijeni da li odgovor zadovoljava standarde postavljenog pitanja.
drug_profi

#11180 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Corto Maltese wrote:
drugi profil wrote:
Dvadeset punih redova, tačno minutu prije nego mi ti proreče padanje u komu, i tri posta iznad neispunjenog proročanstva.
Pretpostavljam da je na onome kome sam odgovarao, a ne na tebi, da ocijeni da li odgovor zadovoljava standarde postavljenog pitanja.
Pa nisi care, nisi odgovorio. Samo si brbljao bezveze kao i inace i zato ti preskacem postove jer tares stalno jedno te isto.
Pljujes po svemu. Valjda mislis da u politici ima nesto cisto i nevino, a uvijek se sve svodi na izbor izmedju ponudjenog i manje zlo. Ovdje i svugdje...
Ako je tako, bogme imas problem, a ja ne znam koja je terapija.

Covjek te je nesto pitao, a ti si u maniru politicara izbjegao odgovor. Verbalna dijareja koja zbuni sagovornike.
Corto Maltese

#11181 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

drugi profil wrote:
Corto Maltese wrote:
drugi profil wrote:
Pa nisi care, nisi odgovorio. Samo si brbljao bezveze kao i inace i zato ti preskacem postove jer tares stalno jedno te isto.
Pljujes po svemu. Valjd amislis da u politici ima nesto cisto i nevino, auvijek se sve svodi na izbor izmedju ponudjenog i manje zlo. Ovdje i svugdje...

Covjek te je nesto pitao, a ti si u maniru politicara izbjegao odgovor. Verbalna dijareja koja zbuni sagovornike.
Za nekoga ko preskače moje postove, prilično si dobro upućen u ono što sam napisao. Što se ostalog tiče:
Corto Maltese wrote:Pretpostavljam da je na onome kome sam odgovarao, a ne na tebi, da ocijeni da li odgovor zadovoljava standarde postavljenog pitanja.
drug_profi

#11182 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Zar ne bi bilo lakse da jasno odogovris nego da pravis lupinge svojstvene trebama.
Ovo isto ko kad se sa zenom raspravljam.
Corto Maltese

#11183 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

Opusti se, to se zove demokratija.
Svako odgovara u okviru svojih mogućnosti i onako kako on misli da treba, a ne kako mu drugi kažu da treba.
drug_profi

#11184 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Corto Maltese wrote:Opusti se, to se zove demokratija.
Svako odgovara u okviru svojih mogućnosti i onako kako on misli da treba, a ne kako mu drugi kažu da treba.
ma opusten sam prijatelju.
Dje necu biti nakon onolikog posla i znoja.
Srecom jedan sam od onih koji su se izborili radom, znanjem i vjestinama da mogu biti opusteniji od vecine. Meni je svejedno ko je vlast, ali nije mojoj djeci.
Corto Maltese

#11185 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

drugi profil wrote:
Srecom jedan sam od onih koji su se izborili radom, znanjem i vjestinama da mogu biti opusteniji od vecine. Meni je svejedno ko je vlast, ali nije mojoj djeci.
O pogrešnoj upotrebi, biću slobodan da odem dalje, o zloupotrebi, te riječi sam nedavno nešto pisao, na ovoj ili na temi o Suljagiću.
Šta misliš o tome?
drug_profi

#11186 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Corto Maltese wrote:
drugi profil wrote:
O pogrešnoj upotrebi, biću slobodan da odem dalje, o zloupotrebi, te riječi sam nedavno nešto pisao, na ovoj ili na temi o Suljagiću.
Šta misliš o tome?
Dovodis me u nezgodnu situaciju da ti moram reci da nisam citao, jer te preskacem uglavnom.
medjutim poznajuci sta inace pises, mislim da bi se vjerovatno slozili oko toga.
S tim da ja smatram da treba pokusavati i dalje rastjerati klijentelisticki SD A i P sistem. Nekoga moramo dovesti ko ce istjerati to. Ne znaci da onda on nece raditi isto, ali daleko je drugacije kad znas da mozes biti smjenjen pa i procesuiran.
daddy-kool

#11187 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by daddy-kool »

Alfons Kauders wrote: nemam problema s ostatkom izlaganja, ali ovo mi praaaaavo ide na kurac... suljagic nije jedini, slicne price se valjaju godinama a narocito nakon februarske gusinjske bune...

...

e pa nabijem ja taj rezon na kurac, zajedno sa svima koji u ljudima koji su se "snasli" vide najveci problem ove drzave
:thumbup:

Ovo, plus ona priča o umanjenju odgovornosti optuženih za paljenje zgrada institucija za sada ne obećava. Ovako se ne rješavaju problemi niti stvara perspektiva.

Još jedna jako upitna stvar su ovi navodni predizborni dogovori DF sa ostalim strankama (HDZ i SBB, ako sam dobro upratio) čime posredno priznaju svoju nemoć i ograničenost, i što je neuporedivo gore sami sebi skaču u stomak ovakim potezima. Nije predizborna kampanja ni startala kako treba, a već se dižu ruke uvis? :?:
Corto Maltese

#11188 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

drugi profil wrote:
Corto Maltese wrote:
drugi profil wrote: ma opusten sam prijatelju.
Šta misliš o tome?
Dovodis me u nezgodnu situaciju da ti moram reci da nisam citao, jer te preskacem uglavnom.
medjutim poznajuci sta inace pises, mislim da bi se vjerovatno slozili oko toga.
S tim da ja smatram da treba pokusavati i dalje rastjerati klijentelisticki SD A i P sistem. Nekoga moramo dovesti ko ce istjerati to. Ne znaci da onda on nece raditi isto, ali daleko je drugacije kad znas da mozes biti smjenjen pa i procesuiran.
Problem je što je najveći broj onih koji se proglašavaju alternativom dio tog istog sistema. SBB i DF, prije njih SBiH i SDU vode oni koji su se od SD A i P odvojili, ko zbog sujete, ko zbog nezadovoljstva podjelom plijena. U tu grupu možemo dodati i neke kabaretske ugradbene stranke kao A-SDA i Kokuzi.
Drugi, na primjer NS, i svojevremeno NHI, jednostavno nisu uspjeli da se nametnu biračkom tijelu.
Tako da alternative, u partijskom smislu, baš i nema.
U ovom trenutku, ne vidim drugog rješenja nego koristiti pogodnosti otvorenih lista, i glasati za pojedince, a ne za stranke.
U svakom kukolju se nađe i ponešto žita.

P.S.
Unaprijed se izvinjavam za sve, eventualne, štamparske greške. I k'o boga vas molim one ne budu razlog da glasate za DF.
Ako treba griješiću i na drugim temama.
Tita mi!
Last edited by Corto Maltese on 19/07/2014 23:19, edited 1 time in total.
putokaz1

#11189 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by putokaz1 »

Ev predložite ukidanje pravnih i ekonomskih fakulteta u BH glasat ću za Vas....
drug_profi

#11190 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

@corto
posteno. Nemam primjedbi. Mada se ne moram sloziti 100%. Ne bi ni valjalo.
kakonako

#11191 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kakonako »

Banksi je nasla fin nacin da demagozima odgovori - citira njihove gramaticke izvale(bas - izvale) ili greske da bi ih spustila na mjeru gdje objektivno pripadaju,jer s priucenim intelektualcima je isto sto i istinskim sevdalijama podmetati Jane,Cece,Stoje...Gramatika ,drugovi kriticari svega i svacega, je isto u pismu ko na lafu s lister odijelom "Nike" patike.Hafis je to dzentlmenski otcutao uz napomenu da ga "ona" odavno ima na nisanu i nije se bunio i jos u jednoj glagoskoj akrobaciji na koju sam mu ukazao,opravdao se,nemusto,ali je priznao da mu se omaklo...Ali ovaj Corto DZ smatra stamparskom greskom i nastavlja po svom.Boze sacuvaj.
weredsf

#11192 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

Alfons Kauders wrote:
kecher II wrote:alfonse, skonto sam kroz forum da si pametan, pozitivan lik, zdravih pogleda al' stvarno ne mogu da shvatim kako si ti ovo "snalazenje" tako providno i naivno shvatio da stvarno ne mogu da vjerujem, kao da ti ne kontas sta je on htio reci s tim, ja 100% vjerujem da ti znas samo imas neki razlog da to tako protumacis, al' 'ajd. I ja sam se snaso sa SSS, iz radnicke porodice, nemam nikakve veze sa politikom ni strankama niti bilo ko blizi u mojoj familiji, tetke, amidze, strine, ujaci, rodjaci....imam posao, stan, auto, nekad i na more(svake prestupne :D ) i ni najmanje se nisam prepoznao u ovim njegovim "sto su se snasli", uglavnom za mene pozitivan lik ako budem glasao za njega cu, zasto? pe eto zato sto ostale znam.
protumacio sam tako jer se namjerno i koristi ta populisticka prica ispod zita, malo se ide na neke strasti i emocije... i toga mi je pun kurac, jer to gledamo od rata... kukanje, kukanje, prebacivanje krivice, kukanje... emir zna zasto koristi tu terminologiju i zasto je dvosmisleno - jer ta jeftina prica pije vode kod budala... ko sto rekoh - ja nisam ciljna grupa

a kad smo vec kod kukanje i kmechanja... ja prvi necu glasati za one koji se nisu "snasli" i koji vazda kmeche... necu ni za one sto su se snasli preko stranke il prezimena... ali hocu za one koji imaju neke rezultate i koji ce s ponosom reci da su se snasli unatoc ovim drugim, koji su se "snasli" na sporan nacin...

nazalost takvih nema i takvi se ne guraju, vec se ide na patetiku... i to mi ide na kurac... btw ko sto sam rekao, ovo nije samo do suljagica - sbb radi isto, u manjoj mjeri sda i sdp, pa onda plenumasi i aktivisti, novinari... pun mi je kurac kukanja i svako ko misli da je odsustvo kvalifikacija i uspjeha nesto pozitivno u politici i aktivizmu za mene nije dure :D

X
StupskaBitanga

#11193 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by StupskaBitanga »

Kako je kod nas popularno tako i odmetnutne frakcije glavnih stranaka zarate pa od SDU imamo nekakve USB stranke ili Sundovce
Ocekujem da od DiF nastane Fronta autohtonih demokrata FUD
Marko Zarko

#11194 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Marko Zarko »

Komšić će pobijediti na izborima iako će ustvari pobijediti jedno veliko ništavilo ideja i ljudi. Dok se kod nas budu tražile nove Tite (čitaj karizmatici), nema promjena. Uostalom, ako ljudi ne glasaju za taj DF za koga, za SDA, za SDP, za ovo sadašnje stanje. DF vodi taj Željko koji je eto barem bio previše sapet da ukrade, a možebit je i stvarno pošten, i dobit će izbore i opet ćorak. Četiri godine novih šestorki (gdje će dotični da palamudi da se ništa "ne mere") ili sveopšta pobuna naroda, jer će zaista biti sve više i više i više gladnih (i to među onima koji "nisu naučili" biti gladni). DF je neki pomak naprijed. Mali, da ne može biti manji, ali pomak da.
Banksy

#11195 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

Corto Maltese wrote:
Unaprijed se izvinjavam za sve, eventualne, štamparske greške. I k'o boga vas molim one ne budu razlog da glasate za DF.
Tita mi!
Mani se tog traljavog humora. Ti si se prvi hvatao pravopisa i spočitavao političkim protivnicima tobožnju nepismenost. Problem nastupa kad ti neko ukaže na tvoju, vlastitu. Onda skačeš na zadnje.
Uhvati se teme, ako imaš šta pametno i mani se ad hominem argumentacije.
almir90

#11196 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by almir90 »

Moze li neko meni kao laiku, a vjerujem da ih ima jos, koje nadleznosti je Komsic do sada u predsjednistvu imao, na sta je sve mogao uticati?
Corto Maltese

#11197 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

Banksy wrote:
Corto Maltese wrote:
Tita mi!
Mani se tog traljavog humora. Ti si se prvi hvatao pravopisa i spočitavao političkim protivnicima tobožnju nepismenost. Problem nastupa kad ti neko ukaže na tvoju, vlastitu. Onda skačeš na zadnje.
Uhvati se teme, ako imaš šta pametno i mani se ad hominem argumentacije.
Da mi se neko vrijedan truda obratio, potrošio bih vrijeme da objasnim da se poštapalica: "Nije me strah nepismenih, nego polupismenih", ne odnosi na miješanje afrikata, nego na brkanje znanja i iluzije znanja.
Pošto to nije slučaj, uštediću vrijeme i ponoviti ad hominem (ovaj dio nisam baš shvatio, ad hominem, a niko se po imenu ne pominje!?) argumentaciju:
Corto Maltese wrote: Unaprijed se izvinjavam za sve, eventualne, štamparske greške. I k'o boga vas molim da one ne budu razlog da glasate za DF.
Tita mi!
Marko Zarko

#11198 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Marko Zarko »

almir90 wrote:Moze li neko meni kao laiku, a vjerujem da ih ima jos, koje nadleznosti je Komsic do sada u predsjednistvu imao, na sta je sve mogao uticati?
Vanjska politika jednim dijelom gdje je mogao napraviti više u smislu lobiranja za investicije i slično i oružane snage. Nikakve ovlasti, ali autoritet koji je neprikosnoven prema nižim strukturama, javnosti, građanima, ali i prema međunarodnoj zajednici.
Corto Maltese

#11199 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

almir90 wrote:Moze li neko meni kao laiku, a vjerujem da ih ima jos, koje nadleznosti je Komsic do sada u predsjednistvu imao, na sta je sve mogao uticati?
Iste one koje će Suljagić imati, ako bude izabran.
Očito su velike i važne, čim je zbog njih napustio 1. Mart, kako neko reče, "Najbolju i najvažniju ideju od Daytona na ovamo"
almir90

#11200 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by almir90 »

Marko Zarko wrote:
Vanjska politika jednim dijelom gdje je mogao napraviti više u smislu lobiranja za investicije i slično i oružane snage. Nikakve ovlasti, ali autoritet koji je neprikosnoven prema nižim strukturama, javnosti, građanima, ali i prema međunarodnoj zajednici.
Ali nista bez saglasnosti Izetbegovica i Radmanovica?
Post Reply