Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
JVC

#11151 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

allem_77 wrote:JVC,
Tek sada mi nije jasno kako kršćani zamišljaju Boga?
Ako je odgovor potvrdan, Mojsiju se obratio Isus, a ne Bog Abrahamov?
A ti pitaj brate.
JVC

#11152 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Ja sam.....? fali odgovor... Tko?
Ja jesam.....? fali odgovor... Ko?
Izlazak 3:13-14
Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: `Bog otaca vaših poslao me k vama`, i oni me zapitaju: `Kako mu je ime?` - što ću im odgovoriti? "Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: `Ja jesam` posla me k vama.

Izraz koji se prevodi sa ”Ja Jesam Koji Jesam” na hebrejskom jest ”ehyeh asher ehyeh”. Rijec ”ehyeh” je prvo lice jednine glagola biti.
Kada se koristi kao opisna rijec sama za sebe ”Ja Jesam” oznacava krajnju izjavu samodovoljnosti, samopostojanosti i izravne prisutnosti. Bozje postojanje je krajnje; nista nije ”iznad” Boga. Njegovi planovi ne ovise niti o kakvim okolnostima. Njegova obecanja da ce On biti ono sto jest znace da ce Bog biti neprestano prisutan Bog. On postoji, sveprisutan i nepromjenjiv....
славянин

#11153 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Meanwhile ateisti/agnostici

Image

:D
allem_77

#11154 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC wrote:
Ja sam.....? fali odgovor... Tko?
Ja jesam.....? fali odgovor... Ko?
Izlazak 3:13-14
Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: `Bog otaca vaših poslao me k vama`, i oni me zapitaju: `Kako mu je ime?` - što ću im odgovoriti? "Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: `Ja jesam` posla me k vama.

Izraz koji se prevodi sa ”Ja Jesam Koji Jesam” na hebrejskom jest ”ehyeh asher ehyeh”. Rijec ”ehyeh” je prvo lice jednine glagola biti.
Kada se koristi kao opisna rijec sama za sebe ”Ja Jesam” oznacava krajnju izjavu samodovoljnosti, samopostojanosti i izravne prisutnosti. Bozje postojanje je krajnje; nista nije ”iznad” Boga. Njegovi planovi ne ovise niti o kakvim okolnostima. Njegova obecanja da ce On biti ono sto jest znace da ce Bog biti neprestano prisutan Bog. On postoji, sveprisutan i nepromjenjiv....
Na kojeg boga ovdje misliš? Na Isusa ili na Pravog Boga? Ili misliš na trojedinog boga?
allem_77

#11155 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC,
Napisao si,
"Ovako kaži Izraelcima: `Ja jesam` posla me k vama.

JVC, budi realan, i odgovori kako bi ti reagovao da ti neko dođe i kaže, `Ja jesam` posla me k vama.

Šta bi mu odgovorio?
tuzlak1212

#11156 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Ako je Isus vidio Abrahama prije nego se on rodio, i ako je Isus Božiji sin na nebesima.. Ko je onda Isusova mati na nebesima? Aha, Isus nije rođen nego je stvoren. Ako je Bog stvorio Isusa direktno, onda je Isus stvorenje, ne može nešto stvoreno biti bog, to je kontradiktorno, bog je stvoritelj a ne stvorenje. Ako je on sin zato što je stvoren onda smo po toj logici svi božija djeca onoliko koliko je i Isus božije dijete, tj. nismo djeca nit je on. To jest nema razloga niti logike moliti se Isusu i njemu se nadati, nego onome ko je stvorio Isusa, a samim tim stvorio i nas :D
Isus je Božiji rob, stvorenje, koje će polagat račun na Sudnjem Danu kao i sva druga stvorenja, kako dolikuje stvorenjima.
Biblija jasno uči (Pročitaj Ivana 14:28; 1. Korinćanima 11:3.) Samo je Jehova “Bog Svemogući”
(1. Mojsijeva 17:1). Prema tome, nitko mu nije ravan. *
Trojstva nema u Bibliji a opet ga napraviste i branite :D
JVC

#11157 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Napisao si,

JVC, budi realan, i odgovori kako bi ti reagovao da ti neko dođe i kaže, `Ja jesam` posla me k vama.

Šta bi mu odgovorio?
Budi realan pa mi onda odgovori na sljedece pitanje.
Ako obojica vjerujemo u istoga Boga, tj. Bogu koji se objavio Mojsiju i ostalim prorocima iz SZ, da li postoji mjesta ovakom pitanju sa tvoje strane?
Sljedece pitanje koje sam ti postavio a nisam dobio odgovor kad je u pitanju 1 Zapovjed i Muhamed.
Opet se vracam na Izlazak 3:13-15
Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako: `Jahve, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.` To mi je ime dovijeka, tako će me zvati od koljena do koljena.
allem_77

#11158 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC wrote:
Napisao si,

Šta bi mu odgovorio?
Budi realan pa mi onda odgovori na sljedece pitanje.
Ako obojica vjerujemo u istoga Boga, tj. Bogu koji se objavio Mojsiju i ostalim prorocima iz SZ, da li postoji mjesta ovakom pitanju sa tvoje strane?
Sljedece pitanje koje sam ti postavio a nisam dobio odgovor kad je u pitanju 1 Zapovjed i Muhamed.
Opet se vracam na Izlazak 3:13-15
Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako: `Jahve, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.` To mi je ime dovijeka, tako će me zvati od koljena do koljena.
Ako je Jahve = Isus ( to si sam gore potvrdio)
Ova crvena rečenica bi mogla glasiti i ovako,
Isus, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.
JVC

#11159 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

allem_77 wrote: Ako je Jahve = Isus ( to si sam gore potvrdio)
Ova crvena rečenica bi mogla glasiti i ovako,
Isus, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.
Otvori drugu temu o Trojstvu pa diskutujemo, za tebe je Isusu samo poslanik. Ali eto, kad potezes i to pitanje znas li sta znaci samo ime Isus na hebrejskom jeziku?
Sam si povukao pitanje 1 Zapovjedi u nekoliko navrata, da li mozes odgovoriti na jednostavno pitanje za koje te vec treci put pitam?
A pitanje je da ponovimo:
Ako se ime 'Jahve' pojavljuje se vise od 6000 puta u Starom zavjetu, kada je sam Bog otkrio svoje ime vlastitim djelovanjem i svojim vlastitim glasom, a ne preko posrednika, zasto Kuran to ne radi?
allem_77

#11160 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC, vi dovodite u zabludu svoje vjernike?
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Deset_B ... zapovijedi
Ovdje gdje piše Gospod ili Gospodin u prvoj Božijoj zapovijedi, pokušaj napisati Allah. Pa ćeš vidjeti da bi i muslimani mogli vjerovati u prvu Božiju zapovijed.

Ja ti i postavljam pitanja jer stvarno ne znam kako kršćani zamišljaju ovog Gospoda ili Gospodina? Je li on Jahve, Isus ili nešto treće?
Vjerojatno i većina vaših vjernika ne zna pravi odgovor?
JVC

#11161 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

allem_77 wrote:JVC, vi dovodite u zabludu svoje vjernike?
Ovdje gdje piše Gospod ili Gospodin u prvoj Božijoj zapovijedi, pokušaj napisati Allah. Pa ćeš vidjeti da bi i muslimani mogli vjerovati u prvu Božiju zapovijed.

Ja ti i postavljam pitanja jer stvarno ne znam kako kršćani zamišljaju ovog Gospoda ili Gospodina? Je li on Jahve, Isus ili nešto treće?
Kada je Biblija prvi put zapisana na hebrejskom jeziku, pisali su samo uz suglasnike, a ne samoglasnike. Tako je sveto Ime Bozje napisano "JHVH" i bilo je izgovarano "Jahve". Tokom hiljadu godina Jevreji su se jako trudili da izbjegnu zlouporabu imena Boga, kako im je zapovjedeno na gori, nakon sto su izbavljeni iz Egipta (jedna od Zapovjedi "Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga"). U jednom trenutku, poceli su govoriti adonai (moj Gospode) kad bi vidjeli u tekstu JHVH. Iz postovanja prema jevrejskoj tradiciji ne izgovaranja svetog Imena Boga, Odbor za prevodenje Biblije odabrali su prikazivanje svake instance imena JHVH kao Gospod Bog/Gospodin, a ne kao o zabludi o kojoj govoris.
zposao

#11162 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

Mislim da alem samo glumi da ne konta šta mu govoriš.. 8-)

To bi bilo isto kao kada bih ga ja upitao da nabroji svih 99 imena Božijih (Allahovih). Pa ga onda upitao zašto toliko različitih imena? Jel li svako ime drugi Bog?
JVC

#11163 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

zposao wrote:Mislim da alem samo glumi da ne konta šta mu govoriš.. 8-)

To bi bilo isto kao kada bih ga ja upitao da nabroji svih 99 imena Božijih (Allahovih). Pa ga onda upitao zašto toliko različitih imena? Jel li svako ime drugi Bog?
Razumije toliko dobro da mi uskracuje odgovor na pitanje a vec 20 stranica rasprave :lol:
zposao

#11164 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

JVC wrote:
zposao wrote:Mislim da alem samo glumi da ne konta šta mu govoriš.. 8-)

Razumije toliko dobro da mi uskracuje odgovor na pitanje a vec 20 stranica rasprave :lol:
Men se čini da bi tu raspravu islam vs kršćanstvo trebalo prebaciti na neku drugu temu, jer ovdje je fokus na sučeljavanju ateista i vjernika. Iako mi je i ova rasprava zanimljiva, treba dospustiti da druga pitanja dođu do izražaja.

P.S. neće ti ni odgovoriti, vidim da stalno jedno te isto pišete, to su rovovske pozicije. :lol:
A možda čovjek ni ne razumije nauk krsćanstva da je Bog množina ili neka zajednica sam u sebi. Nešto kao obitelj. Time se vjerovatno hoće naglasiti da Bog nije usamljen ni egoist nego da dijeli u sebi između sebe i izvan sebe.
Meni je to u priliku razumljivo iako je teško pojmiti, sad jel on stvarno ne konta sta mu govoris ili se samo pravi, nemam pojma :lol:
allem_77

#11165 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC wrote:
allem_77 wrote:JVC, vi dovodite u zabludu svoje vjernike?

Kada je Biblija prvi put zapisana na hebrejskom jeziku, pisali su samo uz suglasnike, a ne samoglasnike. Tako je sveto Ime Bozje napisano "JHVH" i bilo je izgovarano "Jahve". Tokom hiljadu godina Jevreji su se jako trudili da izbjegnu zlouporabu imena Boga, kako im je zapovjedeno na gori, nakon sto su izbavljeni iz Egipta (jedna od Zapovjedi "Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga"). U jednom trenutku, poceli su govoriti adonai (moj Gospode) kad bi vidjeli u tekstu JHVH. Iz postovanja prema jevrejskoj tradiciji ne izgovaranja svetog Imena Boga, Odbor za prevodenje Biblije odabrali su prikazivanje svake instance imena JHVH kao Gospod Bog/Gospodin, a ne kao o zabludi o kojoj govoris.
To bi značilo,
JHVH=Jahve
Isus=Jahve https://biblija-govori.hr/tag/trojedini-bog/
allem_77

#11166 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC, je li ovo pitanje? A pitanje je da ponovimo:
Ako se ime 'Jahve' pojavljuje se vise od 6000 puta u Starom zavjetu, kada je sam Bog otkrio svoje ime vlastitim djelovanjem i svojim vlastitim glasom, a ne preko posrednika, zasto Kuran to ne radi?

Pa to piše i u Kur'anu. Allah se obratio Mojsiju bez posrednika.

A da li je do tebe doprla vijest o Musau, kada je vatru ugledao pa čeljadi svojoj rekao: "Ostanite vi tu, ja sam vatru vidio, možda ću vam nekakvu glavnju donijeti ili ću pored vatre naći nekoga ko će mi put pokazati." A kad do nje dođe, neko ga zovnu:

"O Musa, Ja sam, uistinu, Gospodar tvoj! Izuj, zato, obuću svoju, ti si, doista, u blagoslovljenoj dolini Tuva. Tebe sam izabrao, zato ono što ti se objavljuje slušaj! Ja sam, uistinu, Allah, drugog boga, osim Mene, nema; zato se samo Meni klanjaj i molitvu obavljaj, da bih ti uvijek na umu bio!
Smrcak15

#11167 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zposao wrote: Nisi upućen izgleda u kršćanstvo. Tamo je jasna distinkcija između Duha Svetoga i anđela.

A što se tiče Duha Istine, Duha Božijeg i sličnih naziva, to se takođe u kršćanstvu ne pripisuje anđelima nego Duhu Svetomu koji je po definiciji Bog.
Kršćani kažu da je Bog Istina, Put, Život, Ljubav, Mir, Jakost, Utjeha i tako dalje... To su atributi koji se samo Bogu pripisuju, tako da je nemoguće to zamijeniti sa anđelima.

Zato baš i pitam jer u Kur'anu vidim da se spominje na nekim mjestima Duh Sveti. Takođe se spominje da je Isus Riječ Božija, što kršćani isto vjeruju.
Te neke razlike sada "studiram" i uspoređujem, pa me zanimaju neke sličnosti i različitosti.

jesam itekako upucen, problem je sto krscani nemaju jasne odgovore sta je sto, ko je ko, kad ih pitas da vidis samo lutanja u odgovorima, jedan kaze ovo drugi kaze ono...svako svoju pjesmu pjeva.
Nisi upućen izgleda u kršćanstvo. Tamo je jasna distinkcija između Duha Svetoga i anđela.
distinkcija proizilazi iz njihovog krscanskog vjerovanja a ne na osnovu detaljnog analiziraju i BIblije i Kurana, jer kada imas dvije knjige na raspolaganju da desifrujes stvari onda stvari postaju jasnije...licno moje misljenje krscani uospte ne znaju tumaciti svoju bibliju na logican nacin a kamoli jos da uzmu Kuran i pokusaju doci do nekih informacija iz Kurana.

za njih sveti duh je misterija, pojavljuje se kao Golub ...ali hej ba :-) a jedni kazu sveti duh je Bog, a pojavi se kao golub, zamisli BOg ti dodje u obliku goluba, mozes li ti to samljeti ikako u mozgu, ja ne mogu, ja nevjerujem u takvog Boga koji mi se pojavljuje u obliku goluba, zamo zamisli ovbe moje golube ovdje na balkonu, koliko su mi ga sasrali da izvinete, dodje im moj balkon kao WC, da se istresu, da malo vode ljubav i odletise svojim poslom :lol: i da mi Bog dodje u obliku goluba , ma daj.

nego sta je onda na stvari, koristim istu tehniku i u Kuranu i u bibliji da odgonetnem ko je sveti duh.

Biblija govori na dva mjesta o istoj situaciji, u jednoj spominje dosao sveti dfuh, u drugoj spominje andjeo gabriel dosao.

U kuranu ista tehnika se koristi, na jednom mjestu se Sveti duh donosi Kuran, na drugom mjestu se kaze Andjeo gabriel donosi Kuran....kao da je Allah sa ovim nacin objavljhivanja ajeta nama dao kljuc na koji nacin desifrovati tekst Biblije, ko je zaista taj sveti duh.

znaci i bibliji i Kuran isti metod koriste kad je u pitanju Sveti duh, pa se zakljucak donese da je sveti duh andjeo Gabriel/Dzibril.

nema nikakve logike da je sveti duh Bog, ako je sveti duh Bog ko je onda Otac, er nemoze spominjati sveti duh pa otac, to jednostavno djeluje kao dvije osobe, cak i trojstvo djeluje nelogicno, kao 3 osobe, otac, sveti duh, i sin, nema logike da je otac i sveti duh jedna te ista person, jer se distinkijca jasno radi, trojica su po trojstvu, tri persone koje cine uniju bozanstava.
Kršćani kažu da je Bog Istina, Put, Život, Ljubav, Mir, Jakost, Utjeha i tako dalje...
Jeste, ali to se dosta manifestira kroz njegovu kreaciju, znaci kad se kaze put , onda se misli, Bog ti posalje poslanika kojeg ces sliejditi, put poslanika koji vodi do Boga....a nije ti Bog autoput doslovno jer ako bi doslovno sve tumacili, progorio bi nam mozak od nelogicnosti i da se stvari neke razumiju.

Zato baš i pitam jer u Kur'anu vidim da se spominje na nekim mjestima Duh Sveti. Takođe se spominje da je Isus Riječ Božija, što kršćani isto vjeruju.
Te neke razlike sada "studiram" i uspoređujem, pa me zanimaju neke sličnosti i različitosti.
jako puno ima slicnosti, jer izvor je isti, isti Bog, pa zato su slicnosti tu....Biblija sadrzi informacije onog starog proto-islama od davnina , onaj islam iz vremena bozijih psolanika prije Muhamemda, jer islam nije nastao sa muhammedom, islam jer vjera svih Bozijih poslanika.
JVC

#11168 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Smrcak tehnicar :lol:
beni-bu-man

#11169 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

JVC wrote:Smrcak tehnicar :lol:
Cyber poslanik
JVC

#11170 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Smrcak15 wrote: nego sta je onda na stvari, koristim istu tehniku i u Kuranu i u bibliji da odgonetnem ko je sveti duh.

Biblija govori na dva mjesta o istoj situaciji, u jednoj spominje dosao sveti dfuh, u drugoj spominje andjeo gabriel dosao.

U kuranu ista tehnika se koristi, na jednom mjestu se Sveti duh donosi Kuran, na drugom mjestu se kaze Andjeo gabriel donosi Kuran....kao da je Allah sa ovim nacin objavljhivanja ajeta nama dao kljuc na koji nacin desifrovati tekst Biblije, ko je zaista taj sveti duh.

znaci i bibliji i Kuran isti metod koriste kad je u pitanju Sveti duh, pa se zakljucak donese da je sveti duh andjeo Gabriel/Dzibril.
Vec znam o kojem djelu Pisma govoris, ali moram te razocarati da je Pismo napravilo drasticnu razliku izmedu Gabrijela i Svetog Duha.
Kljuc nemas, niti si ga dobio, tako da ako obijes auto/kucu to opet nije tvoje vlasnistvo, kontas Smrle :thumbup:
MarlboroGold

#11171 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrle apostol i poslanik istovremeno.
zforumas

#11172 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

MarlboroGold wrote:Smrle apostol i poslanik istovremeno.
Smrle je dvojedan :lol:
славянин

#11173 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Saint Smrcak a.s. :D
Smrcak15

#11174 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote: nego sta je onda na stvari, koristim istu tehniku i u Kuranu i u bibliji da odgonetnem ko je sveti duh.

Vec znam o kojem djelu Pisma govoris, ali moram te razocarati da je Pismo napravilo drasticnu razliku izmedu Gabrijela i Svetog Duha.
Kljuc nemas, niti si ga dobio, tako da ako obijes auto/kucu to opet nije tvoje vlasnistvo, kontas Smrle :thumbup:

neces ti mene nista razocarati, jer pokusavas nesto logicno da osporis sa nelogicnoscu....udaras junace logicnu stvar sa nelogicnoscu, to je poput udaranja zeljeza sa koksijom peruskom :-)

vas problem i dalje stoji, vi ne znate tacno sta je ta persona sveti duh koji se pojavi kao zivotinja, to jeste ptica golub :-) bili li pomgao pomisliti onako dok ti sveti duh leti kao golub u vremenu Isusa, da je to Bog koji je stvorio univerzum :D

ama bas nikakve logike nema ono sto krscani vjeruju kad je u pitanju trojstvo i sveti duh, to je takva strasna zavrzlama da je to otislo u misteriju....nedao Bog da m,mi je islam tako zapteljan da su nejasne stvari kao u krscanstvu, ne bi ja onda sa vama ovdje bio sigurno onda niti musliman :)

Hajde ti nama reci kakva je razlika izmedju Svetog Duha u Oca i SIna?
beni-bu-man

#11175 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

zforumas wrote:
MarlboroGold wrote:Smrle apostol i poslanik istovremeno.
Smrle je dvojedan :lol:
on je obatroje

moSa Incest :izet:
Locked