Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
Corto Maltese

#11151 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

Godinu dana biti ministar, a nakon ostavke taman još toliko živjeti na "Bijelom Hljebu", potom prozivati nekoga da se "snašao"... e ovakvu džončinu odavno nismo imali.
kamen spoticanja

#11152 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kamen spoticanja »

Zna li se da li se i kako se snasao, onaj za koga zeljko kaze da je jedini posten u bh politici i ko ce zeljku biti koalicioni partner?
Dakle sta kazu kako je fahro od gaca u kesi do tornjeva dobacio
drug_profi

#11153 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Ljudi moji ja pokosio po dunuma a vi nakucali tri strane supljaka. Subota je. Deder izac malo, druziti se sa ljudima.
@alfons
Kad se kaze "snaso se" misli se na nepotizam i klijentelizam. Ljudi jako dobro razlikuju nacine kako je ko "uspio" u zivotu. Mislim da Suljagic nije imao potrebu naglasavati razliku.

...mobilni...
Alfons Kauders

#11154 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

drugi profil wrote:Ljudi moji ja pokosio po dunuma a vi nakucali tri strane supljaka. Subota je. Deder izac malo, druziti se sa ljudima.
@alfons
Kad se kaze "snaso se" misli se na nepotizam i klijentelizam. Ljudi jako dobro razlikuju nacine kako je ko "uspio" u zivotu. Mislim da Suljagic nije imao potrebu naglasavati razliku.

...mobilni...
vidi ga, ima po dunuma zemlje, jos ima vremena da je kosi i pise po forumu... klasni neprijatelj... :D

i ne, ne misli se na nepotizam i klijentelizam... misli se... na to da se neko snasao... "munirov ado se dobro snasao u sloveniji, zavrsio stomatologiju, ima ordinaciju i treba se zenit" :D

e sad... to sto mnogi ljudi misle da su i munir i mali ado u navedenom primjeru kriminalci, zato jer jebiga imaju skolu i posao... e to vec nije moj problem

"snasao se" jednostavno NIJE izraz koji je rezervisan iskljucivo za kriminal, sto je i suljagic mogao pojasniti sa 2-3 rijeci... naravno da nije, za dodatnu dozu populizma...

meanwhile pitam se koliko se ljudi "snaslo" preko bivsih stranaka gospodina suljagica, ne vidim ni da njemu nesto plaho fali... ne pita se kako se "snasao" koalicioni partner koji voli da gradi i pali zgrade... a ujedno niko i ne prica o prebjezima iz drugih stranaka... koji su u DF zavrsili... da bi se "snasli" - jer im to nije poslo za rukom u drugim strankama

toliko o snalazenju, odo i ja malo u prirodu :)
kakonako

#11155 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kakonako »

Ma zna i Alfons sta u BiH danas znaci "snasao se",pa i sebe trpa u tu pricu,mada je svjestan da je ON(po vlastitoj prici) u s p i o .A uspjeti znaci u uredjenim drustvima znati iskoristiti sanse koje ti se pruzaju.E,sad se postavlja pitanje,zasto to Alfons i ini rade,s akademske visine ismijavaju svaki novi pokusaj i svima nalaze mahane,a nece da kazu ime kome bi dali bezrezervnu podrsku.Nije valjda da takvih ljudi nema??Neki su dobro placeni za to(snasli se),neki su vec snadjeni pa ne zele da se talasa.Jednom je Avdo Sidran rekao,mada izgleda da se on sam ne drzi te,da je tesko biti sretan kad si okruzen nesretnim ljudima - onima koji se nisu "snasli".Tako bi ovi sto pokusavaju obezvrijediti svaki napor koji vodi promjenama,bar iz kucnog odgoja,morali malo "povuci rucnu",ako su se vec snasli ili uspjeli.
Alfons Kauders

#11156 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

kakonako wrote:Ma zna i Alfons sta u BiH danas znaci "snasao se",pa i sebe trpa u tu pricu,mada je svjestan da je ON(po vlastitoj prici) u s p i o .A uspjeti znaci u uredjenim drustvima znati iskoristiti sanse koje ti se pruzaju.E,sad se postavlja pitanje,zasto to Alfons i ini rade,s akademske visine ismijavaju svaki novi pokusaj i svima nalaze mahane,a nece da kazu ime kome bi dali bezrezervnu podrsku.Nije valjda da takvih ljudi nema??Neki su dobro placeni za to(snasli se),neki su vec snadjeni pa ne zele da se talasa.Jednom je Avdo Sidran rekao,mada izgleda da se on sam ne drzi te,da je tesko biti sretan kad si okruzen nesretnim ljudima - onima koji se nisu "snasli".Tako bi ovi sto pokusavaju obezvrijediti svaki napor koji vodi promjenama,bar iz kucnog odgoja,morali malo "povuci rucnu",ako su se vec snasli ili uspjeli.
aha, al u kurcu :D

zavisi sta je definicija uspjeha... imam prijatelja koji mjesecno zarade par puta vise od mene... koji imaju pola miliona u nekretninama ili investicijama... vrsnjaci, uspjeli ljudi... ja bas i nisam u poredjenju s njima, ali se ne zalim, dobro prolazim, snasao sam se :D

medjutim i kao takav "s visine" ismijavam i pljujem, kao pravi burzuj... :D jer eto, sram da me bude, imam pristojno placen posao i bunim se kad neko pali zgrade, kukajuci kako je gladan, dok svoje podvige snima duplo skupljim telefonom od onog koji je u mom dzepu :D

ja sam davno prestao vjerovati u bajke i jeftina obecanja... suljagic ocito cilja na one koji nisu, one koji zaista vjeruju da ce neka nova vlast na neki prevedniji nacin raspodijeliti resurse unutar drustva, na nacin da se otme onim koji rade i da onim koji kontaju zaraditi penziju na akvitivzmu, kmecheci po internetu kako su gladni i kako ih je jebo sistem, dok im u potpisu im stoji "sent from my ajfon 5"

uglavnom, ocito nisam ciljna grupa :)
de balzac

#11157 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by de balzac »

Alfons Kauders wrote:
suljagic ocito cilja na one koji nisu, one koji zaista vjeruju da ce neka nova vlast na neki prevedniji nacin raspodijeliti resurse unutar drustva, na nacin da se otme onim koji rade i da onim koji kontaju zaraditi penziju na akvitivzmu, kmecheci po internetu kako su gladni i kako ih je jebo sistem, dok im u potpisu im stoji "sent from my ajfon 5"

Baš tako. I ko se to bolje snašao od Suljagića? Čovjek gdje god dođe ne odigra ni jednu sezonu. Popiša se, zamuti i tu garantovano više ništa ne niče.
crvenebrigade

#11158 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by crvenebrigade »

Stranacki preletac (SDA-SDP-DF) Emir Suljagic u spasavanju i podrsci koalicionom partneru vlasnika Demokratske fronte Zeljka Komsica, i licu iz istraga o organizovanom kriminalu Fahrudinu Radoncicu. :thumbup:

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... -ministara :D
kecher II

#11159 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kecher II »

alfonse, skonto sam kroz forum da si pametan, pozitivan lik, zdravih pogleda al' stvarno ne mogu da shvatim kako si ti ovo "snalazenje" tako providno i naivno shvatio da stvarno ne mogu da vjerujem, kao da ti ne kontas sta je on htio reci s tim, ja 100% vjerujem da ti znas samo imas neki razlog da to tako protumacis, al' 'ajd. I ja sam se snaso sa SSS, iz radnicke porodice, nemam nikakve veze sa politikom ni strankama niti bilo ko blizi u mojoj familiji, tetke, amidze, strine, ujaci, rodjaci....imam posao, stan, auto, nekad i na more(svake prestupne :D ) i ni najmanje se nisam prepoznao u ovim njegovim "sto su se snasli", uglavnom za mene pozitivan lik ako budem glasao za njega cu, zasto? pe eto zato sto ostale znam.
drug_profi

#11160 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Evo pokosio sam sad dunum.Toliko imam. Ide pauza, forum. Ja se nesto ne osjecam prozvanim kao onaj koji se "snasao". Realno sam u boljoj poziciji od mnogih. Iskoristio sam vecinu svojih prilika. Mirno spavam. Nema mutnog posla. Ne vjerujem da iko misli da sam snalazljiv. Cak mi je tetka jednom rekla i da sam nesposoban. :) Valjda jer nisam zavrsio fakultet.

...mobilni...
joint union

#11161 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by joint union »

Corto Maltese wrote:Godinu dana biti ministar, a nakon ostavke taman još toliko živjeti na "Bijelom Hljebu", potom prozivati nekoga da se "snašao"... e ovakvu džončinu odavno nismo imali.
Legendo, citajuci ovaj forum vidim da stalno pises da niko ne valja, nista ne valja, no nikad ne dajes bilo kakvo rjesenje ili ime koje bi tebi bilo OK. Pa te molim da mi kazes je li po tebi bolje da se iselim ili samoubijem, jer sudeci po tvojim postovima (koje da se razumijemo redovno citam i postujem), mi ovdje nikad necemo imati ni mrve postenu vlast.

Zivio ti meni.
pemanapemani

#11162 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

Po kolegi @Alfonsu ispada da Suljagić proziva prvog sebe, zatim stranačke kolege i onih 15% populacije koje je prolilo litre znoja da se snađe u ovakvom sistemu, ali bez nepotizma i mita (nazovimo ih srednja klasa).
Corto Maltese

#11163 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

joint union wrote:
Corto Maltese wrote:Godinu dana biti ministar, a nakon ostavke taman još toliko živjeti na "Bijelom Hljebu", potom prozivati nekoga da se "snašao"... e ovakvu džončinu odavno nismo imali.
Legendo, citajuci ovaj forum vidim da stalno pises da niko ne valja, nista ne valja, no nikad ne dajes bilo kakvo rjesenje ili ime koje bi tebi bilo OK. Pa te molim da mi kazes je li po tebi bolje da se iselim ili samoubijem, jer sudeci po tvojim postovima (koje da se razumijemo redovno citam i postujem), mi ovdje nikad necemo imati ni mrve postenu vlast.

Zivio ti meni.
Vjerovatno i nećemo, sve dok je nazivamo, kako ti reče "vlast". Taj termin je izlapio, posljedica je lošeg prevoda. Vlast su imali kraljevi, carevi i diktatori. U demokratiji to ne postoji, postoji "uprava", kako glasi tačan prevod riječi "government". Dakle, jedan od korijena problema je taj što se mi prema on ima koje smo samo izabrali, odnosimo kao da su oni izabrali nas. Kad se ta svijest promijeni, moći ćemo dalje.
A do tada, a, bogme ni od tada, ja se nemam namjeru baviti ljudima sa druge strane barikade, sa kojima nema ništa zajedničko, neovisno od oblasti kojom se bave. Da li je to Dodik, Radončić, Čović, Izetbegović, Bosić, Dino Merlin, Ceca Ražnatović... nije bitno.
Mene zanimaju "mangupi u našim redovima" dakle, oni koji dijele moj, ili barem dio mog svjetonazora, još više oni koji se samo pretvaraju da ga dijele, to jest "ublehaši u našim redovima". Mislim da, u mirnodopskim uslovima, takvi nanose veću štetu ovoj zemlji, i nekim dobrim idejama koje ovdje još uvijek žive, nego joj je nanose njeni otvoreni neprijatelji. Tih ublehaša ima u raznim profesijama, ne samo u politici.
Kao što se da primjetiti iz mog pisanja, trenutno sam se zadao oko trojice za koju vjerujem da, u ovom trenutku, svako na svoj način, predstavljaju perjanice ublehaške Bosne i Hercegovine.
Te tri nečasne zablude se zovu Željko Komšić, Emir Suljagić i Almir Čehajić- Batko.
Zlatko Lagumdžija, uključujući njegovo blisko okruženje, je, svakako, u slobodnom padu, tako da ne osjećam potrebu da na njega trošim energiju.
Last edited by Corto Maltese on 19/07/2014 18:26, edited 1 time in total.
kakonako

#11164 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kakonako »

Alfons Kauders wrote:
kakonako wrote:Ma zna i Alfons sta u BiH danas znaci "snasao se",pa i sebe trpa u tu pricu,mada je svjestan da je ON(po vlastitoj prici) u s p i o .A uspjeti znaci u uredjenim drustvima znati iskoristiti sanse koje ti se pruzaju.E,sad se postavlja pitanje,zasto to Alfons i ini rade,s akademske visine ismijavaju svaki novi pokusaj i svima nalaze mahane,a nece da kazu ime kome bi dali bezrezervnu podrsku.Nije valjda da takvih ljudi nema??Neki su dobro placeni za to(snasli se),neki su vec snadjeni pa ne zele da se talasa.Jednom je Avdo Sidran rekao,mada izgleda da se on sam ne drzi te,da je tesko biti sretan kad si okruzen nesretnim ljudima - onima koji se nisu "snasli".Tako bi ovi sto pokusavaju obezvrijediti svaki napor koji vodi promjenama,bar iz kucnog odgoja,morali malo "povuci rucnu",ako su se vec snasli ili uspjeli.
aha, al u kurcu :D

zavisi sta je definicija uspjeha... imam prijatelja koji mjesecno zarade par puta vise od mene... koji imaju pola miliona u nekretninama ili investicijama... vrsnjaci, uspjeli ljudi... ja bas i nisam u poredjenju s njima, ali se ne zalim, dobro prolazim, snasao sam se :D

medjutim i kao takav "s visine" ismijavam i pljujem, kao pravi burzuj... :D jer eto, sram da me bude, imam pristojno placen posao i bunim se kad neko pali zgrade, kukajuci kako je gladan, dok svoje podvige snima duplo skupljim telefonom od onog koji je u mom dzepu :D

ja sam davno prestao vjerovati u bajke i jeftina obecanja... suljagic ocito cilja na one koji nisu, one koji zaista vjeruju da ce neka nova vlast na neki prevedniji nacin raspodijeliti resurse unutar drustva, na nacin da se otme onim koji rade i da onim koji kontaju zaraditi penziju na akvitivzmu, kmecheci po internetu kako su gladni i kako ih je jebo sistem, dok im u potpisu im stoji "sent from my ajfon 5"

Alfonse,ocito nisi shvatio.Niti sam rekao,niti tako mislim,da si,sad,neki burzuj koji s "akademske visine" dijeli lekcije.Samo sam konstatovao,prema tvom priznanju ,da si uspjaesan covjek,koliko(to ne znam) i da nisi od onih "koji su se snasli".Zao mi je zbog toga.Sjedi u bilo koji sarajevski ili tuzlanski kafic i poslusaj sta ti mladi ljudi pricaju,ko su im idoli,sta su im ciljevi,pa ces vidjeti da od njih nikad hajra.Sva njihova prica je,ono,cuj ba jes se frajer rastalio,uletio u biznis,imam neki tal za sto milja itsl.Stoga i apelujem na vas ,koji ste dokazano pismeni ,ne sludjujte svojim postovima i ovo malo razumnih ljudi koji dolaze na ovaj forum,ne obeshrabrujte nadu koja se,ipak,pojavila.
Last edited by kakonako on 19/07/2014 18:30, edited 1 time in total.
drug_profi

#11165 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

joint union wrote:

Zivio ti meni.
Ejs ne pitaj ga to. Sad ce past u komu. Nece ga bit tri dana.

...mobilni...
Corto Maltese

#11166 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

drugi profil wrote:
joint union wrote:

Zivio ti meni.
Ejs ne pitaj ga to. Sad ce past u komu. Nece ga bit tri dana.

...mobilni...
Jes' jebeno, kad sporo kucaš, a tipkovnica ti i dalje brža od pameti :)
drug_profi

#11167 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Corto Maltese wrote:
Joooo jesmi shooknoooo 8-)

...mobilni...
Corto Maltese

#11168 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

drugi profil wrote:
Corto Maltese wrote:
Joooo jesmi shooknoooo 8-)

...mobilni...
Nisam, bolan ne bio.
Šukn'o si sam sebi.
Ja sam samo čizu podvuk'o.
Heartbeats

#11169 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Heartbeats »

Corto Maltese wrote:
joint union wrote:

Zivio ti meni.
Vjerovatno i nećemo, sve dok je nazivamo, kako ti reče "vlast". Taj termin je izlapio, posljedica je lošeg prevoda. Vlast su imali kraljevi, carevi i diktatori. U demokratiji to ne postoji, postoji "uprava", kako glasi tačan prevod riječi "government". Dakle, jedan od korijena problema je taj što se mi prema on ima koje smo samo izabrali, odnosimo kao da su oni izabrali nas. Kad se ta svijest promijeni, moći ćemo dalje.
A do tada, a, bogme ni od tada, ja se nemam namjeru baviti ljudima sa druge strane barikade, sa kojima nema ništa zajedničko, neovisno od oblasti kojom se bave. Da li je to Dodik, Radončić, Čović, Izetbegović, Bosić, Dino Merlin, Ceca Ražnatović... nije bitno.
Mene zanimaju "mangupi u našim redovima" dakle, oni koji dijele moj, ili barem dio mog svjetonazora, još više oni koji se samo pretvaraju da ga dijele, to jest "ublehaši u našim redovima". Mislim da, u mirnodopskim uslovima, takvi nanose veću štetu ovoj zemlji, i nekim dobrim idejama koje ovdje još uvijek žive, nego joj je nanose njeni otvoreni neprijatelji. Tih ublehaša ima u raznim profesijama, ne samo u politici.
Kao što se da primjetiti iz mog pisanja, trenutno sam se zadao oko trojice za koju vjerujem da, u ovom trenutku, svako na svoj način, predstavljaju perjanice ublehaške Bosne i Hercegovine.
Te tri nečasne zablude se zovu Željko Komšić, Emir Suljagić i Almir Čehajić- Batko.
Zlatko Lagumdžija, uključujući njegovo blisko okruženje, je, svakako, u slobodnom padu, tako da ne osjećam potrebu da na njega trošim energiju.
:roll: Uprava je GOVERNANCE, dok je vlada government..sa ovim gafom si se poprilicno diskavlifikovao u svakoj iole ozbiljnijoj prici i politikoloskoj analizi, ali dobro, forum i papir trpe sve..
I sa takvim pristupom, ne samo kod nas, nego i globalno, glasove nose Marie LePenn, Ruza Tomasic, Dodik, Radoncic, Izetbegovic Jr, Ceric..
Corto Maltese

#11170 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

Heartbeats wrote:
Corto Maltese wrote: Vjerovatno i nećemo, sve dok je nazivamo, kako ti reče "vlast". Taj termin je izlapio, posljedica je lošeg prevoda. Vlast su imali kraljevi, carevi i diktatori. U demokratiji to ne postoji, postoji "uprava", kako glasi tačan prevod riječi "government". Dakle, jedan od korijena problema je taj što se mi prema on ima koje smo samo izabrali, odnosimo kao da su oni izabrali nas. Kad se ta svijest promijeni, moći ćemo dalje.
:roll: Uprava je GOVERNANCE, dok je vlada government..sa ovim gafom si se poprilicno diskavlifikovao u svakoj iole ozbiljnijoj prici i politikoloskoj analizi, ali dobro, forum i papir trpe sve..
I sa takvim pristupom, ne samo kod nas, nego i globalno, glasove nose Marie LePenn, Ruza Tomasic, Dodik, Radoncic, Izetbegovic Jr, Ceric..
Koliko ću puta napisati na ovom forumu da me nije strah nepismenih, koliko mi se povraća od polupismnenih: http://www.thefreedictionary.com/govern
Ako ti ne idu strani jezici, onda guvernalu, da ne kažem, upravljač, u ruke, pa se uhvati barem onoga što je jasno napisano na našem, i što predstavlja bit:
Dakle, jedan od korijena problema je taj što se mi prema on ima koje smo samo izabrali, odnosimo kao da su oni izabrali nas.
Last edited by Corto Maltese on 19/07/2014 19:12, edited 3 times in total.
weredsf

#11171 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

Corto Maltese wrote:
Zeljko-Emir wrote: Apsolutno podržavam gore napisano iz jednostavnog razloga.Ako se pročitaju razni postovi ubačenih piskarala shvati se namjera,održati postojuću elitu na vlasti cilj je vas koji ovdje pišete kao tzv nezavisni forumaši,istina je da želite i dalje održati etno sukobljavanje ,u potpunosti podržavam Dr Emira Suljagića ,dokazani patiota,privatne stvari me ne zanimaju,čovjek ima pravo da bira stranke ili da ima druge privatne probleme,jednostavno od ponuđenih jedini se nije krio u trezoru banke,nije gradio"pošteno"tornjeve,niti kroz mjesto vjeroskog poglavara želi da se unovči u politici,Dr Emir Suljagić ima jedinstveno djelo iza sebe"Domovina"..
I i prirodno je da oni koji se nisu snašli budu predvođeni od onoga koji se, također, nije snašao. Tako to svugdje ide.
Kandidati za političke pozicije, za radna mjesta, za bilo šta, obično se busaju u prsa sopstvenim nesnalaženjem i ističu to kao svoj glavni, često i jedini kvalitet.
A oni kojima ne ide, slomiše se da nađu još nekoga kome ne ide, čiji samoproglašeni neuspjeh ih kao magnet privlači, pa da ga pitaju za savjet kako se ne izvući iz teške situacije.
I u raji, kada se biraju ekipe za "na male", uglavnom biraš onoga ko se ne snalazi sa loptom, zar ne?
Ne!?
Gdje završavaju bajka i basna, tu počinje Bosna.
:thumbup:
weredsf

#11172 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

kamen spoticanja wrote:Zna li se da li se i kako se snasao, onaj za koga zeljko kaze da je jedini posten u bh politici i ko ce zeljku biti koalicioni partner?
Dakle sta kazu kako je fahro od gaca u kesi do tornjeva dobacio
Komsic se snasao, kako da Emir prestavlja DF-Zeljko Komsic
weredsf

#11173 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

Covjek je lijepo objasnio, svi sistemi funkcionisu na nacin da se zna ko prica a ko slusa…kod nas svaki maloumnik sa nekom polupateticnom pricom prodaje vlastitu nesposobnost kao vrlinu..
levana

#11174 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by levana »

Corto Maltese wrote:
I i prirodno je da oni koji se nisu snašli budu predvođeni od onoga koji se, također, nije snašao. Tako to svugdje ide.
Kandidati za političke pozicije, za radna mjesta, za bilo šta, obično se busaju u prsa sopstvenim nesnalaženjem i ističu to kao svoj glavni, često i jedini kvalitet.
A oni kojima ne ide, slomiše se da nađu još nekoga kome ne ide, čiji samoproglašeni neuspjeh ih kao magnet privlači, pa da ga pitaju za savjet kako se ne izvući iz teške situacije.
I u raji, kada se biraju ekipe za "na male", uglavnom biraš onoga ko se ne snalazi sa loptom, zar ne?
Ne!?
Gdje završavaju bajka i basna, tu počinje Bosna.

To je to! :thumbup:
Heartbeats

#11175 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Heartbeats »

Corto Maltese wrote:
Heartbeats wrote:
Corto Maltese wrote: Vjerovatno i nećemo, sve dok je nazivamo, kako ti reče "vlast". Taj termin je izlapio, posljedica je lošeg prevoda. Vlast su imali kraljevi, carevi i diktatori. U demokratiji to ne postoji, postoji "uprava", kako glasi tačan prevod riječi "government". Dakle, jedan od korijena problema je taj što se mi prema on ima koje smo samo izabrali, odnosimo kao da su oni izabrali nas. Kad se ta svijest promijeni, moći ćemo dalje.
Koliko ću puta napisati na ovom forumu da me nije strah nepismenih, koliko mi se povraća od polupismnenih: http://www.thefreedictionary.com/govern
Ako ti ne idu strani jezici, onda guvernalu, da ne kažem, upravljač, u ruke, pa se uhvati barem onoga što je jasno napisano na našem, i što predstavlja bit:
Dakle, jedan od korijena problema je taj što se mi prema on ima koje smo samo izabrali, odnosimo kao da su oni izabrali nas.
Corto, ovdje se ne radi o semantickoj analizi dvije rijeci koje imaju isti korijen u engleskom. Rijec governance se na nasem prevodi kao UPRAVA u politoloskom rijecniku. Vlada na engleskom je government a politicko upravljanje je GOVERNANCE. Uzmi napr. njemacki gdje je vlada regerung dok za politicku upravu koriste pozajmicu iz engleskog GOVERNANCE jer nemaju adekvatniji prevod. To sto ti prevodis kako ti se svidja nema veze sa realnoscu pa makar koristio i guvernalu od bicikla ili guvernantu (osobu koja skrbi o djeci) kao primjere. Na kraju krajeva pitaj nekog ko je politolog pa ce ti lijepo objasniti.
Post Reply