Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Avetinho

#11126 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Avetinho »

iceman2010 wrote:E cuj hamas ih uvalio. Haha. Jeste u pravu si. Hamas je napravio od gaze najveci koncentracioni logor, protjerao milione, oteo im zemlju. Bas eto Izraelu treba izgovor. Isto kao sto mu je trebao svih ovih decenija. Jel' Boga ti hamas izgovor i za naselja na zapadnoj obali? Cuj hamas im dao povoda. Hahaha. A ti se zapitaj kakav si covjek kada pravdas ubijanje djece.
Slusaj provokatoru. Nadji i jedan post u kome pravdam ubijanje djece. Kad bolje razmislim, Hamas i njegovi guzoljupci su oni koji pravdaju ubijanje djece, jer nekako u njihovim glavama "to sluzi palestinskoj borbi".

Ako ne mognes naci ijedan moj post, moracu se prema tebi odnositi kao prema lazovu i trolu.
iceman2010

#11127 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by iceman2010 »

Avetinho wrote:
iceman2010 wrote:E cuj hamas ih uvalio. Haha. Jeste u pravu si. Hamas je napravio od gaze najveci koncentracioni logor, protjerao milione, oteo im zemlju. Bas eto Izraelu treba izgovor. Isto kao sto mu je trebao svih ovih decenija. Jel' Boga ti hamas izgovor i za naselja na zapadnoj obali? Cuj hamas im dao povoda. Hahaha. A ti se zapitaj kakav si covjek kada pravdas ubijanje djece.
Slusaj provokatoru. Nadji i jedan post u kome pravdam ubijanje djece. Kad bolje razmislim, Hamas i njegovi guzoljupci su oni koji pravdaju ubijanje djece, jer nekako u njihovim glavama "to sluzi palestinskoj borbi".

Ako ne mognes naci ijedan moj post, moracu se prema tebi odnositi kao prema lazovu i trolu.
Evo prepao sam se. Sav se tresem. Strasno mi je stalo do toga kako ce me neki tamo lik iza tastature posmatrati. Pa cijelo vrijeme pravdas postupke izraela postupcima hamasa. Po tebi se palestinci trebaju naguziti ili sta vec i poci stopama onih koji su raseljeni po bijelom svijetu. Ako ti ne vidis da izraelu ne treba povod i ako ne vidis sta sve ove decenije rade (davno prije hamasa) onda si sljep kod ociju. Dakle, nalazenje opravdanja za svaki postupak izraela i prebacivanje krivice na zrtvu jeste pravdanje ubica djece.
Avetinho

#11128 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Avetinho »

iceman2010 wrote:
Avetinho wrote:

Evo prepao sam se. Sav se tresem. Strasno mi je stalo do toga kako ce me neki tamo lik iza tastature posmatrati. Pa cijelo vrijeme pravdas postupke izraela postupcima hamasa. Po tebi se palestinci trebaju naguziti ili sta vec i poci stopama onih koji su raseljeni po bijelom svijetu. Ako ti ne vidis da izraelu ne treba povod i ako ne vidis sta sve ove decenije rade (davno prije hamasa) onda si sljep kod ociju. Dakle, nalazenje opravdanja za svaki postupak izraela i prebacivanje krivice na zrtvu jeste pravdanje ubica djece.
Slusaj opet provokatoru. Ovaj forum nije o tome "da ti drugima govoris sta taj neko drugi misli" nego sta ti mislis. Zreo si za banovica, ali cu te jos malo pustiti da se ceprkas po ovim svojim mentalnim proljevima.

Ali da ne bude zabune, naravno da mislim da je Hamas nepotrebno isprovocirao izraelsku vojsku na svirepu akciju po Gazi, i definitivno snosi dio krivice za potpuno bespotrebne civilne zrtve. Koje licemjere proglasavati pobjedom nesto sto je silna tragedija, kojoj su ovaj put sami kumovali.

Kako treba da rjesavaju problem? Sigurno ne otmicama, ubistvima, provokacijama i uzaludnim raketiranjem pustinje, e ne bi li opet dobili po pi^ci pa kukali svijetu kako ih Izrael opet pobi. Ko ne shvata da Palestina sa svakom ispaljenom raketom iz Gaze postaje sve manja i manja, taj je ili neznalica, ili ne razumije sta se tamo desava, ili je istinski neprijatelj Palestine.
iceman2010

#11129 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by iceman2010 »

Cekaj malo. Jesi ti to neki moderator na forumu pa odlucujes ko ce i kada u banovice? E jesi se uzdigao.

Eto vidis. Sada opet kazes da je hamas isprovocirao izrael. Suplja prica. Jesi cuo za ona dva palestinska tinejdjera ubijena snajperom? Jesi gledao snimak? Ko ih je isprovocirao? Iz snajpera na cistu miru. I ko da su ubili kerove. Nikom nista. Rakete su ispaljene tek nakon zracnog napada na gazu. Zasto je izrael bombardovao gazu? I ono sto ti izgleda nikako ne mozes da skontas, preteako sta li, bez obzira sta Hamas i izrael imaju izmedju sebe ubijanje djece je iskljuciva odgovornost izraela. Reci da je palestinska strana kriva za hladnokrvno ubijanje civila (recimo one sjece na plazi) je jednako kao da si rekao da je abih kriva za ubijanje djece u sarajevu jer je izvela neku akciju. Nidje veze. Treba li da te podsjetim da i mi nismo prihcatali primirja po svaku cijenu jer bi neka primirja bila izdaja.

I da. Nisu poceli sukob. Poceo ga je izrael. Nisu mogli uticati na stepen razaranja. Jedino su mogli da ne daju izraelskim trupama da udju u gazu i da na kraju izdejstvuju skidanje blokade i prosirenje ribarske zone. Dakle, ono na sta su mogli uticati su uspjeli. To sto je neprijatelj tehnicki nadmocnija barbarska sila je iskljuciva odgovornost izraela.
Rampage

#11130 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Rampage »

Evo i genocidaši proglasili pobjedu:

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/netan ... /140827114
rangoj

#11131 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by rangoj »

iceman2010 wrote:Pa ne znam sta se ocekivalo? Da Hamas ubije 2000 vojnika, zauzme Jeruzalem i pola Telaviva, da bi mogao da proglasi pobjedu? Izrael je poceo ovaj sukob. Mogao je neometano da razara do mile volje jer ovi nemaju ni raketni stit ni pvo. Ocigledno Izrael na terrenu nije ostvario rezultat koji je zelio, a ovi su dobili skidanje blokade i prosirenje ribarske zone. U ovom omjeru snaga oni jesu pobjedili. Po logici koju ti koristis ameri su dobili rat u vijetnamu.
Teško je to porediti sa Vijetnamom ys obzirom na superiornu tehnologiju koju Izrael koristi oni su mogli sravniti sa zemljom komplet Gazu i onda usetati i pobiti to što je ostalo. Naravno nisu to uradili jer bi to izgledalo odvratno i svijet je vršio pritisak na Izrael da obustavi sukobe. Mislim da su samo zato stali, zbog pritiska međunarodne zajednice.

Amerikanci u Vijetnamu su izgubili jer su na primjer u rat krenuli u vijetnamkama - sa zimskim jaknama u u tropsku prašumu - odnosno nisu bili pripremljeni na takav rat...
Teško je reći da Izrael nije pripremljen za ovakav rat. Posebno jer nije ni morao da ulazi u Gazu. A para njima ne može nedostajati - ako čega imaju, imaju love.
iceman2010

#11132 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by iceman2010 »

Ameri su pobili, razorili i povukli se. Izrael je pobio razorio u povukao se. Ni jedni ni drugi nisu ostvarili zeljene rezultate. Samo hocu da kazem da stepen razaranja i broj pobijenih nije mjerilo za pobjedu. Na kraju krajeva nije bio ni u nasim ratovima. Narodi jugoslavije u drugom svjetskom, mi, hrvati, albanci u ovim posljednjim ratovima. Po logici ko je vise razorio i pobio pobjednici bi uvijek bili oni koji su ustvari izgubili.
Cyrax

#11133 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Cyrax »

Megalomanija drma opasno. :D
insomnia78

#11134 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by insomnia78 »

iceman2010 wrote:Ameri su pobili, razorili i povukli se. Izrael je pobio razorio u povukao se. Ni jedni ni drugi nisu ostvarili zeljene rezultate. Samo hocu da kazem da stepen razaranja i broj pobijenih nije mjerilo za pobjedu. Na kraju krajeva nije bio ni u nasim ratovima. Narodi jugoslavije u drugom svjetskom, mi, hrvati, albanci u ovim posljednjim ratovima. Po logici ko je vise razorio i pobio pobjednici bi uvijek bili oni koji su ustvari izgubili.
Koji su to, po tebi, ciljevi koje IDF nije ispunio?

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
iceman2010

#11135 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by iceman2010 »

insomnia78 wrote:
iceman2010 wrote:Ameri su pobili, razorili i povukli se. Izrael je pobio razorio u povukao se. Ni jedni ni drugi nisu ostvarili zeljene rezultate. Samo hocu da kazem da stepen razaranja i broj pobijenih nije mjerilo za pobjedu. Na kraju krajeva nije bio ni u nasim ratovima. Narodi jugoslavije u drugom svjetskom, mi, hrvati, albanci u ovim posljednjim ratovima. Po logici ko je vise razorio i pobio pobjednici bi uvijek bili oni koji su ustvari izgubili.
Koji su to, po tebi, ciljevi koje IDF nije ispunio?

Zar nisu pricali o demilitarizaciji gaze, potpunom unistenju hamasa, onemogucavanju daljnjeg ispaljivanja raketa iz gaze.... Nisu nista od toga, a pitanje je da li su unistili tunele kako kazu. Sa druge strane, kao rezultat napada i pritiska iz vana sada moraju skinuti blokadu gaze koju su hladno mogli drzati jos 7 godina da nisu skrenuli paznju javnosti na sve sto se dogadja u gazi. Jedino sto su uspjeli jeste izgubiti vise vojnika nego ikada do sada, razoriti infrastrukturu, pobiti i izranjavati civile.
rangoj

#11136 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by rangoj »

Daće im sad malo slobode, i ako to Hamas iskoristi da nabavi neko novo moćnije oružje, koje bi moglo ubijati civile u Izraelu, onda će Izrael imati pravi razlog da ih bukvalno sravni sa zemljom i da pri tome svjetska javnost ostane potpuno mirna.
Nema tu pobjednika, ali će svakako potezi Hamasa u Gazi u sljedećim mjesecima odrediti pobjednika u buducnosti. Ako se okrenu diplomatiji, imaće neku šansu za normalnu državu, ali ako sljedeći put napadnu još jače - niko vise neće okriviti Izrael kada odgovori 50 puta jače i sve poravna...

Izrael je prestao samo zbog pritiska međunarodne zajednice, a ona je pritisnula je ne vide izravnu i pravu prijetnju po Izrael, pa napadi mnogima izgledaju neopravdano - neopravdano rastu nemiri i cijene Nafte!!!, ali ako Hamas napravi dobar povod... Onda ce sve biti drugačije, vjeruj mi...
Ipak mi ovdje govorimo o jednoj super razvijenoj zemlji sa super naoružanjem iza koje stoji US koja još uvijek diktira odluke zapada... (I bliskog istoka)
iceman2010

#11137 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by iceman2010 »

A ima toga jos:

Hamas ce iz ovoga izaci jaci. U sukobu se desilo upravo suprotno od onoga cemu se izrael nadao: jedinstvo hamasa i fataha je jos vise ucvrsceno umjesto da opet bude izazvano nepovjerenje izmedju dvije strane kako se izrael nadao. To ce dalje ucvrstiti palestinsku pregovaracku poziciju u prici o dvije drzave. Svjetska javnost sve manje pokazuje simpatija prema izraelu, a sve vise prema palestincima.
insomnia78

#11138 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by insomnia78 »

Da je to pocelo jucer pa da vam i povjerujemo
Koja svjetska javnost, arapski imigranti mislis?

iceman2010

#11139 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by iceman2010 »

Ti si nesto pobrkao drug. Nije izrael odgovorio. Izrael je napao gazu. Iz gaze nije nista doletilo prije izraelskih zracnih napada. I po hiljaditi put ponavljam: NEMA VEZE STA IZRAEL I HAMAS IMAJU IZMEDJU SEBE. SAMO BLENTAV COVJEK MOZE OPRAVDATI UBIJANJE CIVILA (NAMJERNO) I RAZARANJE CIVILNE INFRASTRUKTURE POTEZIMA HAMASA. To je po svakom mogucem pravu nedopustivo. Tim prije jer Izrael ima sofisticirano oruzje. A to o cemu ti pricas je pravi genocid. Ti pricas o ubijanju nekoliko stotina hiljada civila i kazes kako ce acijet to opravdati?!?! Svasta!
rangoj

#11140 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by rangoj »

insomnia78 wrote:Da je to pocelo jucer pa da vam i povjerujemo

Baš vala :)

Likovi misle da ja opravdavam ubijanje i da sam cionista kada kažem da svijet naveliko simpatise Izrael, posebno u poređenju sa simpatijama koje gaje prema Palestini.

To malo zapadnjaka koji su podržavali Palestinu na FB profilima su to radili više radi toga da budu "alternativna struja", jer je to u jednom momentu postalo moderno... To ne znači da je iskreno podržavaju, i da bi joj pomogli da zatreba - to vam je otprilike kao ono kad ljudi na internetu "spašavaju tropske šume" a guzicu svaki put obrisu da dvije rolne toalet papira. :)
(objašnjavam dubinu podrške :))

Ja nisam ni Palestinac ni Jevrej, i mnogo vise me zanima cijena nafte i vrijednost dolara nego i jedni i drugi. :)

I još nešto, istorija je pokazala da mali narodi, koji nemaju zaleđe, ne mogu uspjeti u svojim namjerama upotrebom sile, već isključivo diplomatskim putem - kako kod da je taj put težak... Alternativa diplomatskom putu nikako ne može ispasti povoljna za Palestince!

Nije mi jasno kako oni to nisu do sada skontali - kao ni mnogi ovdje na forumu... O ovome se već pisalo ovdje, ali uzalud...

Mogu oni napadati, ali od tih napada nikakve koristi, samo će pogubiti glave, a da se pri tome niko neće na to okrenuti niti ih podržati - uzaludno izgubljeni životi...
Izrael NEĆE otvoriti Gazu bez da bude 100% siguran da oružje neće ulaziti, to znači totalno smirivanje tenzija i silazak Hamasa sa vlasti, jer se oni zaklinju na uništenje Izraela.

A Izraelu je svejedno, oni ovako ne gube ništa, sasvim normalno žive, kuliraju i troše američke zalihe zastarjelog oružja - koje inače više košta da se pravilno uskladisti i rasformira, nego ovako da ga samo bace na nekog... - prave Amerima uslugu... (oni bi mogli tako unedogled, dok nebi sve sravnili sa zemljm)
rangoj

#11141 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by rangoj »

iceman2010 wrote:Ti si nesto pobrkao drug. Nije izrael odgovorio. Izrael je napao gazu. Iz gaze nije nista doletilo prije izraelskih zracnih napada. I po hiljaditi put ponavljam: NEMA VEZE STA IZRAEL I HAMAS IMAJU IZMEDJU SEBE. SAMO BLENTAV COVJEK MOZE OPRAVDATI UBIJANJE CIVILA (NAMJERNO) I RAZARANJE CIVILNE INFRASTRUKTURE POTEZIMA HAMASA. To je po svakom mogucem pravu nedopustivo. Tim prije jer Izrael ima sofisticirano oruzje. A to o cemu ti pricas je pravi genocid. Ti pricas o ubijanju nekoliko stotina hiljada civila i kazes kako ce acijet to opravdati?!?! Svasta!
Ne znači da mislim da je to uredu, samo sam realan!!
Sve je moguće opravdati uz dobru propagandu i dosta love. Ne baš ubijanje stotina hiljada, ali njihovo protjerivanje na zapadnu obalu - sasvim moguće...
budza

#11142 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by budza »

hamas je iz ovog sukoba izasao kao pobednik jer su zapadni mediji na osnovu izraelskih obavestajnih podataka bili sigurni da ce se idf i mosad na brzinu prosetati gazom i vratiti nazad.
uoci sukoba su govorili kako hamas nema jedinstvo i kako ce mu ovaj put zadati zadnji udarac.
od svega toga, danas, nakon 50 dana cionisticke agresije i genocida u geto-u gaza, imamo preko 100 ubijenih cionistickih idf terorista i samo 3 civila (jedan zidov, jedan arap i jedna stranac).
na suprotnoj strani imamo ubijenih cca 200 hamasovaca i preko 1900 civila. od toga preko 500 dece mladje od 12 godina, te preko 400 hiljada ljudi bez krova nad glavom.
od siline raketnih udara po izrael, na njihovim plazama se trazila lezaljka vise.
nakom ove agresije idf-a na gazu, imali smo priliku da uzivamo u akcijama hamasovaca i likvidaciju teror vojnika.
sa vojnickog, viteskog aspekta treba im skinuti kapu. inovacija sa video prikazíma je vrh poraza idf-a i mosada.
teror izrael kao po obicaju, ponudio nam je zivo meso male, neduzne dece i sistematsko rusenje infrastrukture neduznih civila.
sto se pak zapada i njihovog pristrasnog i sramnog stava, kada je stradanje palestinaca u pitanju, nista se nije promenilo jos od 1948. godine. jednom recju-jadno.

slobodna palestina!
romeomoraprezivjeti

#11143 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by romeomoraprezivjeti »

rangoj wrote:
insomnia78 wrote:Da je to pocelo jucer pa da vam i povjerujemo

Baš vala :)

Likovi misle da ja opravdavam ubijanje i da sam cionista kada kažem da svijet naveliko simpatise Izrael, posebno u poređenju sa simpatijama koje gaje prema Palestini.

To malo zapadnjaka koji su podržavali Palestinu na FB profilima su to radili više radi toga da budu "alternativna struja", jer je to u jednom momentu postalo moderno... To ne znači da je iskreno podržavaju, i da bi joj pomogli da zatreba - to vam je otprilike kao ono kad ljudi na internetu "spašavaju tropske šume" a guzicu svaki put obrisu da dvije rolne toalet papira. :)
(objašnjavam dubinu podrške :))

Ja nisam ni Palestinac ni Jevrej, i mnogo vise me zanima cijena nafte i vrijednost dolara nego i jedni i drugi. :)

I još nešto, istorija je pokazala da mali narodi, koji nemaju zaleđe, ne mogu uspjeti u svojim namjerama upotrebom sile, već isključivo diplomatskim putem - kako kod da je taj put težak... Alternativa diplomatskom putu nikako ne može ispasti povoljna za Palestince!

Nije mi jasno kako oni to nisu do sada skontali - kao ni mnogi ovdje na forumu... O ovome se već pisalo ovdje, ali uzalud...

Mogu oni napadati, ali od tih napada nikakve koristi, samo će pogubiti glave, a da se pri tome niko neće na to okrenuti niti ih podržati - uzaludno izgubljeni životi...
Izrael NEĆE otvoriti Gazu bez da bude 100% siguran da oružje neće ulaziti, to znači totalno smirivanje tenzija i silazak Hamasa sa vlasti, jer se oni zaklinju na uništenje Izraela.

A Izraelu je svejedno, oni ovako ne gube ništa, sasvim normalno žive, kuliraju i troše američke zalihe zastarjelog oružja - koje inače više košta da se pravilno uskladisti i rasformira, nego ovako da ga samo bace na nekog... - prave Amerima uslugu... (oni bi mogli tako unedogled, dok nebi sve sravnili sa zemljm)
A ko to kaze da Palestinci prvi napadnu Izrael raketama,ti,Benjamin,Mosad,CNN????? Oni mogu sta hoce,sve drze pod kontrolom,pa i vase mozgove koje ispiru propagandom.;-)
rangoj

#11144 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by rangoj »

budza wrote:hamas je iz ovog sukoba izasao kao pobednik jer su zapadni mediji na osnovu izraelskih obavestajnih podataka bili sigurni da ce se idf i mosad na brzinu prosetati gazom i vratiti nazad.
uoci sukoba su govorili kako hamas nema jedinstvo i kako ce mu ovaj put zadati zadnji udarac.
od svega toga, danas, nakon 50 dana cionisticke agresije i genocida u geto-u gaza, imamo preko 100 ubijenih cionistickih idf terorista i samo 3 civila (jedan zidov, jedan arap i jedna stranac).
na suprotnoj strani imamo ubijenih cca 200 hamasovaca i preko 1900 civila. od toga preko 500 dece mladje od 12 godina, te preko 400 hiljada ljudi bez krova nad glavom.
od siline raketnih udara po izrael, na njihovim plazama se trazila lezaljka vise.
nakom ove agresije idf-a na gazu, imali smo priliku da uzivamo u akcijama hamasovaca i likvidaciju teror vojnika.
sa vojnickog, viteskog aspekta treba im skinuti kapu. inovacija sa video prikazíma je vrh poraza idf-a i mosada.
teror izrael kao po obicaju, ponudio nam je zivo meso male, neduzne dece i sistematsko rusenje infrastrukture neduznih civila.
sto se pak zapada i njihovog pristrasnog i sramnog stava, kada je stradanje palestinaca u pitanju, nista se nije promenilo jos od 1948. godine. jednom recju-jadno.

slobodna palestina!
Čitaš li šta napišeš?!

U Izraelu se tražila ležaljka više na plaži i ovi jadnici su 50 dana bili pod raketama?!
Zar ne kontas da Izrael može tako do besvijesti?! Tj. dok ne istroše sve zapadno zastarjelo oružje i ne isprobaju najnovije - to može potrajati godinama.

I sta su dobili, 3 nautičke milje za pecanje, na kopnu im sigurno neće dozvoliti slobodan prolaz - znaci samo te tri milje... I zahtjeve su na kraju prilagodili samo da ne bude da su izgubili, da zadovolje sujetu i ponos.

Pirova pobjeda možda dobije novi naziv - Hamasova...
budza

#11145 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by budza »

@rangoj, naravno da citam. trebao bi i ti poceti citati. ali sa razumevanjem. kada kazem 'lezaljka vise' to simbolizuje da mosad i druga masinerija nas i svet laze o silnim, na hiljade hamas granatama. gde su te granate kada su im plaze pune? gde su ostecenja na objektima? gde su na posletku civilne zrtve? sve hamas da i nista nije dobio, dobro je sto su zlikovci prestali ubijati, jer je sukob rezirao mosad ubistvom trojice decaka (plus palestinac), a sa ciljem sprecavanja formiranja vlade palestinskog jedinstva.
iceman2010

#11146 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by iceman2010 »

E cuj svjetska javnost podrzava izrael. Negdje vam promakao podatak o samo 25% cini mi se, amerikanaca mladjih od 30 godina koji podrzavaju izrael? Internet je cudo. Nema vise cnn i bbc monopol na informacije. To se odmah odrazi na ovu mladju populaciju koja koristi blagodati tehnologije. Oni onda stare, dolaze novi mladi... Svaki potez utice na stav javnosti o vlasti. Ako se jos to desi pred izbore uticaj je veci. Ako narod procjeni da vlast radi kontra stava javnosti to ce uticati na to kome ce dati glas. To i opozicija koristi. Poglwdaj samo raspravu u britanskom parlamentu. Toliko zustrih napada na vladu zasto ne pritisne izrael, ne uvede wmbargo na oeuzje, pitanja jel to nase bombe ubijaju djecu u gazi. Laz je da je javnost na strani izraela, isto kao sto nije istina da pritisak javnosti ima svoju snagu. Zasto je izrael stao i pristao na ustupke? Je li stav javnosti u americi uticao na kraj rata u vijetnamu?
rangoj

#11147 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by rangoj »

budza wrote:@rangoj, naravno da citam. trebao bi i ti poceti citati. ali sa razumevanjem. kada kazem 'lezaljka vise' to simbolizuje da mosad i druga masinerija nas i svet laze o silnim, na hiljade hamas granatama. gde su te granate kada su im plaze pune? gde su ostecenja na objektima? gde su na posletku civilne zrtve? sve hamas da i nista nije dobio, dobro je sto su zlikovci prestali ubijati, jer je sukob rezirao mosad ubistvom trojice decaka (plus palestinac), a sa ciljem sprecavanja formiranja vlade palestinskog jedinstva.
Pa našli smo se! :)
Ja samo hoću da kažem da svijet boli ona stvar za Palestinom, sasvim Im je svejedno... Samo jos ti misliš da je nekome stalo...
Isto tako, želim da kažem da u Izraelu žive sasvim normalno, sunčaju se i uživaju, a u isto vrijeme mogu da gadjaju Palestinu i žive potpuno normalno jako dugo - dok god postoji vojni otpad/otpis.
rangoj

#11148 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by rangoj »

iceman2010 wrote:E cuj svjetska javnost podrzava izrael. Negdje vam promakao podatak o samo 25% cini mi se, amerikanaca mladjih od 30 godina koji podrzavaju izrael? Internet je cudo. Nema vise cnn i bbc monopol na informacije. To se odmah odrazi na ovu mladju populaciju koja koristi blagodati tehnologije. Oni onda stare, dolaze novi mladi... Svaki potez utice na stav javnosti o vlasti. Ako se jos to desi pred izbore uticaj je veci. Ako narod procjeni da vlast radi kontra stava javnosti to ce uticati na to kome ce dati glas. To i opozicija koristi. Poglwdaj samo raspravu u britanskom parlamentu. Toliko zustrih napada na vladu zasto ne pritisne izrael, ne uvede wmbargo na oeuzje, pitanja jel to nase bombe ubijaju djecu u gazi. Laz je da je javnost na strani izraela, isto kao sto nije istina da pritisak javnosti ima svoju snagu. Zasto je izrael stao i pristao na ustupke? Je li stav javnosti u americi uticao na kraj rata u vijetnamu?
Podržava kao i netaknutu prirodu i čist vazduh, a kupuju dionice BP-ja... De bolan...
Druže, to je ona podrška u želji "da budeš drugačiji i alternativan" - u fazonu svi oko mene su za Izrael, a ja nisam, ja podržavam Palestinu....

Zašto misliš da bi jedan mladi Amerikanac birao sljedećeg predsjednika na osnovu njegovog odnosa prema Palestini?!? O_o
Ta podrška na papiru ne znači bukvalno ništa, niko od njih nebi prstom mrdnuo. Uostalom, u svijetu ima jako puno žarišta i uvijek ima onih koji "podrzavaju" iz stolice i sa wc solje.

Jeste, javnost je izvršila pritisak, ali samo zato jer nema opravdanja za Izrael da i dalje napada, ako sljedeći put Hamas baci nesto sto ce ubiti civile Izrael-a, vidjećeš kako se svuda podrška mijenja i da će svi od jednom biti 100% uz Izrael!
iceman2010

#11149 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by iceman2010 »

Prvo, nisi alternativa ako si u 75% mladih.
Drugo, nece stav recimo predsjednika prema sukobu u palestini sam odluciti, kao sto ni jedno drugo pitanje samo nece odluciti kome ce amerikanac dati glas, ali ce biti jedno od pitanja. Minus po minus i izgubljeni izbori. Da je tako kao sto ti kazes ne bi se ni bijela kuca oglasavala, a izrael bi i sada jos zesce zasipao gazu. Otkud onako ostra kritika bombardovanja skola sa izbjeglicama ako je tako kao sto ti kazes? I to americkim bombama. Svakako ce jedan od faktora kod donosenja odluke mladog amerikanca biti sljedece razmisljanje: izrael ubija djecu dok se igraju na plazi, na igralistu, izbjeglice u skolama, razaraju infrastrukturu. To rade nasim oruzjem i moj predsjednik to podrzava. Samo da moj predsjednik hoce to bi odmah prestalo. Ne zelim da se amerika u svijetu gleda kao neko ko podrzava ubijanje djece. Plus, palestinci su muslimani, a vec smo previse omrazeni u islamskom svijetu. Nepravednim odnosom povecavamo mrznju koja mozda opet dovede do napada na americkom tlu, a mozda cu sljedece godine u katar na godisnji. Ne zelim da se osjecam neugodno.... Sve to ce biti jedan od faktora pri odluci. Ne jedini, ali ako se jos sve desi pred izbore uticaj ce biti jaci. O svemu tome punoooo vise brinu i bijelakuca i ostale vlade na zapadu. To je jasno vidljivo i po reakcijama i po rezultatima. Nisi odgovorio ni na jedno moje pitanje poput onog vezano za npr. Raspravu u britanskom parlamentu.
iceman2010

#11150 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by iceman2010 »

I da. Prije je sve bilo lakse sakriti i slagati. Danas to ide puno teze.
Locked