Biciklom kroz Sarajevo
-
mali_balon
#11126 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Nedavno momak na Vracama nastradao, ko zna, da je imao kacigu mozda bi jos bio medju nama, ja sam ubijedjen da je imao kacigu bio bi ziv
....ja ja nabacim a na njoj jos pise speslajzd ihhhhhmojoj sreci nidze kraja....
....ja ja nabacim a na njoj jos pise speslajzd ihhhhhmojoj sreci nidze kraja....
-
quarterback
#11127 Re: Biciklom kroz Sarajevo
sve znam, u pravu si potpunoThe BEN10 wrote:Moram te naružit druže - to nimalo nije pametno. Znam momka kojem je pozlilo dok je vozio biciklo. Pao, glavom od ivičnjak. Probudio se u bolnici. Imao amneziju jedno vrijeme. I još je dobro prošao...quarterback wrote:dakle clan 102 kaze da su kacige obavezne, to sto ih ne nosimo to je druga stvar
ja sam zamalo glavu radi toga izgubio kod dejcica
prica - ne treba mi po gradu, nece mi nista biti, je vrlo pogresna, upravo ti treba po gradu jer ti na planini osim tvoje voznje ne prijete neke posebne opasnosti, nece drvo iskociti pred tebe, po gradu je puno veca sansa za stradavanje
ipak ja je ne nosim po gradu jer mi je neprakticno, po gradu se uzdam u iskustvo
na turama se uzdam u kacigu
-
quarterback
#11128 Re: Biciklom kroz Sarajevo
a ledžend ?mali_balon wrote:Nedavno momak na Vracama nastradao, ko zna, da je imao kacigu mozda bi jos bio medju nama, ja sam ubijedjen da je imao kacigu bio bi ziv
-
mco
#11129 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Zar opet rasprava o kacigi, otvori temu ziv bio sto nas gnjavis, nosi je brate 24/7 tvoj izbor. Jeste jos uvijek je po zakonu da se nosi kaciga dok se novi ne usvoji koji je valjda u proceduri znaci samo sto nije.
Evo fino ciko objasnio za kacigu https://youtu.be/07o-TASvIxY a link preuzet sa foruma mtb.ba (Ukidanje obaveznog nošenja kacige u BiH !!!???) http://www.mtb.ba/forum/index.php?topic=6762.30
Evo fino ciko objasnio za kacigu https://youtu.be/07o-TASvIxY a link preuzet sa foruma mtb.ba (Ukidanje obaveznog nošenja kacige u BiH !!!???) http://www.mtb.ba/forum/index.php?topic=6762.30
-
Eborg
#11130 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Vala sto puta su kraj mene prosli policajci (pjesaci i biciklisti) i niko mi nije nikad nista rekao za kacigu.
Po urbanim rutama (od tacke A do tacke B radi nekog posla) je ne nosim, za rekreativne voznje koje idu malo dalje (tipa Vrelo Bosne) nosim.
Po urbanim rutama (od tacke A do tacke B radi nekog posla) je ne nosim, za rekreativne voznje koje idu malo dalje (tipa Vrelo Bosne) nosim.
-
quarterback
#11131 Re: Biciklom kroz Sarajevo
mene su zaustavili prosle jeseni radi togaEborg wrote:Vala sto puta su kraj mene prosli policajci (pjesaci i biciklisti) i niko mi nije nikad nista rekao za kacigu.
-
kakaljin
#11132 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Nadam se da neće usvojiti zakon da se ne mora nositi kaciga.mco wrote:Zar opet rasprava o kacigi, otvori temu ziv bio sto nas gnjavis, nosi je brate 24/7 tvoj izbor. Jeste jos uvijek je po zakonu da se nosi kaciga dok se novi ne usvoji koji je valjda u proceduri znaci samo sto nije.
- radiša
#11133 Re: Biciklom kroz Sarajevo
da je obavezna kaciga valjda bi je ovi iz next bajka davali uz biciklo...
-
baja
#11134 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Može li se neka drugačija kaciga stavit prilikom vožnje bicikla? Recimo imam skijašku, alpinističku i sad bi još trebalo dat lovu i za biciklističku. Malo bacanje para...
Znam da je ski kaciga preteška, ali recimo alpinistička mi je lagana i odlična... koliko je bitan oblik kacige?
recimo ovako:

Znam da je ski kaciga preteška, ali recimo alpinistička mi je lagana i odlična... koliko je bitan oblik kacige?
recimo ovako:

-
Eborg
#11135 Re: RE: Re: Biciklom kroz Sarajevo
Opomena, kazna, sta bi?quarterback wrote:mene su zaustavili prosle jeseni radi togaEborg wrote:Vala sto puta su kraj mene prosli policajci (pjesaci i biciklisti) i niko mi nije nikad nista rekao za kacigu.
- holowey
#11136 Re: Biciklom kroz Sarajevo
biciklisticka kaciga ima proreze pa tokom voznje zrak moze da ti hladi glavu...a biciklom si cesto na suncu pa bi se skuhao sa alpinistickom ili skejterskom kacigom...baja wrote:Može li se neka drugačija kaciga stavit prilikom vožnje bicikla? Recimo imam skijašku, alpinističku i sad bi još trebalo dat lovu i za biciklističku. Malo bacanje para...
recimo ovako:
-
quarterback
#11137 Re: RE: Re: Biciklom kroz Sarajevo
ma nista ne bi, on je peglao u tom momentu nekoga na prosirenju od higijenskog prema skenderiji a mene je zaustavio da pokaze autoritetEborg wrote:Opomena, kazna, sta bi?quarterback wrote:mene su zaustavili prosle jeseni radi togaEborg wrote:Vala sto puta su kraj mene prosli policajci (pjesaci i biciklisti) i niko mi nije nikad nista rekao za kacigu.
i kao treba voziti stazom!
reko prva staza pocinje od otoke
treba nositi kacigu
reko u toku su aktivnosti da se dozvoli voznja po gradu bez kacige (tada su bile)
i ja vozim bicikl, zato kazem
reko lijepo ...
jesam li slobodan da idem
jeste
hvala vozdra
-
quarterback
#11138 Re: Biciklom kroz Sarajevo
mi obicni smrtnici se zadovoljimo sa sarajevo krupac bjelasnica sarajevo medjutim poznanik danas odveze ovo ... 
(i to ne cestom)
https://www.strava.com/activities/634164512
(i to ne cestom)
https://www.strava.com/activities/634164512
- dadoka84
#11139 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Jak neki lik. Ja bi dusu pustio do marsala.
-
quarterback
#11140 Re: Biciklom kroz Sarajevo
to je onaj momak sto je vozio sarajevo - barselonadadoka84 wrote:Jak neki lik. Ja bi dusu pustio do marsala.
-
baja
#11141 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ova konkretno kaciga ima proreze koji se mogu otvorit (na slici su zatvoreni)...Znači može, ak ti nije vruće. hvala za odgovor u svakom slučaju.holowey wrote:biciklisticka kaciga ima proreze pa tokom voznje zrak moze da ti hladi glavu...a biciklom si cesto na suncu pa bi se skuhao sa alpinistickom ili skejterskom kacigom...baja wrote:Može li se neka drugačija kaciga stavit prilikom vožnje bicikla? Recimo imam skijašku, alpinističku i sad bi još trebalo dat lovu i za biciklističku. Malo bacanje para...
recimo ovako:
- hakazvaka
#11142 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ne, alpinisticka kaciga se ne moze koristiti umjesto biciklisticke kacige. Napravljene su za drugacije aktivnosti te od razlicitih materijala. Alpinisticka kaciga je predvidjena da trpi vise udara slabijeg intenziteta, dok je biciklisticka predvidjena za maximalno jedan pad, ali podnosi vecu snagu.baja wrote:Ova konkretno kaciga ima proreze koji se mogu otvorit (na slici su zatvoreni)...Znači može, ak ti nije vruće. hvala za odgovor u svakom slučaju.holowey wrote:biciklisticka kaciga ima proreze pa tokom voznje zrak moze da ti hladi glavu...a biciklom si cesto na suncu pa bi se skuhao sa alpinistickom ili skejterskom kacigom...baja wrote:Može li se neka drugačija kaciga stavit prilikom vožnje bicikla? Recimo imam skijašku, alpinističku i sad bi još trebalo dat lovu i za biciklističku. Malo bacanje para...
recimo ovako:
http://outdoors.stackexchange.com/quest ... ing-helmet
-
mahalas505
#11143 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Gore u ovom clanku sto je spomenuo hakazvaka ima malo vise o biciklistickim kacigama, ali je malo zametnuto, pa da malo naglasim za sta sluze danasnje kacige.
- forest gump
#11144 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Kreno ja tako 2013-te na onay enjoy sarajevo uspon na Trebević. I sakuplja se narod na Vilsu a meni prilazi lik nakav, kao đe ti je kaciga?
Mrš reko u 1000 p..ki materina:)
-
mco
#11145 Re: Biciklom kroz Sarajevo
forest gump wrote:Kreno ja tako 2013-te na onay enjoy sarajevo uspon na Trebević. I sakuplja se narod na Vilsu a meni prilazi lik nakav, kao đe ti je kaciga?
- skafiskafsnjak
#11146 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Pozz bajkeri

-
quarterback
#11147 Re: Biciklom kroz Sarajevo
skafiskafsnjak wrote:Pozz bajkeri
btw prije par dana svratih u onu biciklisticku radnju koja je na semaforu kada se ide za vitez, bjerovatno ste vidjeli pise boca bicycles ili tako nesto
ljudi su opremljeni malo je reci...
(kupio sam prednju korpicu za bajk, 10KM
- skafiskafsnjak
#11148 Re: Biciklom kroz Sarajevo
quarterback wrote:skafiskafsnjak wrote:Pozz bajkeri
pozz bajkeru
btw prije par dana svratih u onu biciklisticku radnju koja je na semaforu kada se ide za vitez, bjerovatno ste vidjeli pise boca bicycles ili tako nesto
ljudi su opremljeni malo je reci...
(kupio sam prednju korpicu za bajk, 10KM)
oooo ja moram to nesto kupiti ... Nervira me trpanje stvari po dzepovima .. ruksak na ove kratke ne nosim.
PS: jucer i danas izasao malo na ovo brdasce...bez ikakvih problema, a mislio sam da necu moci.. Ramazan me unaprijedio
Jos kad saam izasao ...zalazak ,vrh
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#11149 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Opet šuplja o kacigi(biciklističkoj).
Svako ima pravo na svoje mišljenje. Moje je da uz ispravno biciklo obavezno moraš imati kacigu, naočale i rukavice.
Lično sam na bezazlenoj ruti imao gadan pad zahvaljujući pijanom vozaću. I dan danas imam ožiljak na nozi. Glavom sam opalio o podzidu. Osim tupog bola prilikom udara nije bilo posljedica. Trenerka i rukavice su mi sačuvali ruke, a jedino mi je noga sradala. U pitanju je obična Ventura kaciga. Za divno čudo nije ni pukla(jes izgrabana).
Ko se sjeća prije par godina je dečko pao sa bicikla na Vilsonovom i opalio glavom. Mrtav na mjestu. Nije imao kacigu, a pad nije bio nešto naizgled opasan. Po prići momka koji je bio tu da je imao kacigu maksimalno bi imao potres mozga.
Biciklističke kacige se prave od "stiropora"(nozovimo ga tako) i predviđene su i dizajnirane da amortizuju udare kakve uglavnom trpe biciklisti. Materijal je izabran da u slučaju jačeg udara igra ulogu I. zone gužvanja kod automobila. Oblik je takođe takav da daje maksimalnu zaštitu kod najčešćih povreda, zatiljak i ćelo. Aerodinamičnost je tu samo bonus. Zbog toga prića o korištenju alternativnih kaciga gubi smisao. Argument cijene ne stoji jer sasvim solidna Ventura je između 40 i 70 KM.
Što se tiće naočala osim što su fensi glavna namjena je da vam zaštite oči od grančica i mušica.
Svak punoljetan ima pravo na izbor. Onaj ko pusti dijete na biciklo/skejt/role bez zaštite je NEODGOVORAN.
Svako ima pravo na svoje mišljenje. Moje je da uz ispravno biciklo obavezno moraš imati kacigu, naočale i rukavice.
Lično sam na bezazlenoj ruti imao gadan pad zahvaljujući pijanom vozaću. I dan danas imam ožiljak na nozi. Glavom sam opalio o podzidu. Osim tupog bola prilikom udara nije bilo posljedica. Trenerka i rukavice su mi sačuvali ruke, a jedino mi je noga sradala. U pitanju je obična Ventura kaciga. Za divno čudo nije ni pukla(jes izgrabana).
Ko se sjeća prije par godina je dečko pao sa bicikla na Vilsonovom i opalio glavom. Mrtav na mjestu. Nije imao kacigu, a pad nije bio nešto naizgled opasan. Po prići momka koji je bio tu da je imao kacigu maksimalno bi imao potres mozga.
Biciklističke kacige se prave od "stiropora"(nozovimo ga tako) i predviđene su i dizajnirane da amortizuju udare kakve uglavnom trpe biciklisti. Materijal je izabran da u slučaju jačeg udara igra ulogu I. zone gužvanja kod automobila. Oblik je takođe takav da daje maksimalnu zaštitu kod najčešćih povreda, zatiljak i ćelo. Aerodinamičnost je tu samo bonus. Zbog toga prića o korištenju alternativnih kaciga gubi smisao. Argument cijene ne stoji jer sasvim solidna Ventura je između 40 i 70 KM.
Što se tiće naočala osim što su fensi glavna namjena je da vam zaštite oči od grančica i mušica.
Svak punoljetan ima pravo na izbor. Onaj ko pusti dijete na biciklo/skejt/role bez zaštite je NEODGOVORAN.
- skafiskafsnjak
#11150 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Naocale, rukavice i kaciga -OBAVEZNO !
Cak i stitnici za laktove i koljena . Onaj koji smatra da su te stvari samo sminka je neodgovoran i neznalica. Ja nedavno prodao svoje naocale, kontam ne trebaju mi ... hebote, vozim se jucer...10 musica u oci upalo , i suze mi oci od vjetra... Sad moram opet kupovati hahaha.
Za kacigu je suvisno govoriti ....
Cak i stitnici za laktove i koljena . Onaj koji smatra da su te stvari samo sminka je neodgovoran i neznalica. Ja nedavno prodao svoje naocale, kontam ne trebaju mi ... hebote, vozim se jucer...10 musica u oci upalo , i suze mi oci od vjetra... Sad moram opet kupovati hahaha.
Za kacigu je suvisno govoriti ....