ima ova još starija mislim

i ova od malo kasnije

5.10.1980. Sarajevo - Dinamo 3:1muha_sa wrote:

Moze ovo biti i puno prije, i 15-20 godina prije 1910, kraj XX stoljeca komotno.bitanga_sa_otesa wrote:sudeci po autu 1910-1940RJ57 wrote: kad bi barem mogli otprilike znati koja ja godina ...
da se jasnije vidi auto mogli bi tacno odreditiPorodice Foht wrote: Moze ovo biti i puno prije, i 15-20 godina prije 1910, kraj XX stoljeca komotno.
kraj 19. misliš. to je ova prva slika sa "džunglom" sa obje strane ceste, ove druge dvije su vjerovatno nešto kasnije, onaj auto/kamion mi ne izgleda baš kao iz 19. vijeka. možda bi neko mogao odrediti godinu na osnovu tramvaja, pošto je električni to bi moralo biti iza 1895.Porodice Foht wrote:Moze ovo biti i puno prije, i 15-20 godina prije 1910, kraj XX stoljeca komotno.bitanga_sa_otesa wrote:sudeci po autu 1910-1940RJ57 wrote: kad bi barem mogli otprilike znati koja ja godina ...
Gledajući ovu kartu vidio sam dvije stvari koje nisam ranije znao, a to je da je bilo groblje (katoličko ili pravoslavno) na mjestu današnjeg Parlamenta BiH, i da je bilo muslimansko groblje na mjestu današnjeg medicinskog fakulteta i zubotehničke škole. Da li ima negdje slika ova dva groblja? Ukoliko se ne možete orjentisati na karti u godnjem desnom uglu ima "Opacity" dugme koje možete pomjerati lijevo desno da vidite šta se nalazi danas na tom mjestu.bonersa wrote: Evo na ovoj staroj karti dobre rezolucije se odlično vidi:
https://mapire.eu/en/map/sarajevo/?laye ... .668770302

pisali smo o tome ovdje ranije,samo ne znam tacno na kojoj stranici teme..bonersa wrote: a to je da je bilo groblje (katoličko ili pravoslavno) na mjestu današnjeg Parlamenta BiH,
Malo sam pretražio, ali sam na forumu uspio naći samo još jednu kartu ovog groblja:bitanga_sa_otesa wrote:pisali smo o tome ovdje ranije,samo ne znam tacno na kojoj stranici teme..bonersa wrote: a to je da je bilo groblje (katoličko ili pravoslavno) na mjestu današnjeg Parlamenta BiH,
malo iznad danasnje vrbanje u osmansko doba bila je drvena Ćirišhanska ćuprija, ime dobila po tvornici ljepila (ćirišhani)bonersa wrote:
P.S. Usput prvi put vidim da se Vrbanja most zvao "Cerišunski most", ne vidim nigdje drugo ovaj naziv da se spominje!

1980. napisao sam koju stranicu prije, bio sam na toj utakmiciObuca9 wrote:5.10.1987. Sarajevo - Dinamo 3:1muha_sa wrote:
https://www.facebook.com/bordovremeplov ... =3&theater
Isti ovaj duel Papeta i Bogdana, samo zabilježen u koloru
black wrote:malo iznad danasnje vrbanje u osmansko doba bila je drvena Ćirišhanska ćuprija, ime dobila po tvornici ljepila (ćirišhani)bonersa wrote:
P.S. Usput prvi put vidim da se Vrbanja most zvao "Cerišunski most", ne vidim nigdje drugo ovaj naziv da se spominje!
Ma 1980. naravno. Greška u kucanjuStari_Jarac wrote:1980. napisao sam koju stranicu prije, bio sam na toj utakmicidrago mi je da sada znam i tačan datum, jbt. prije skoro 40 godina

Da si kupio Bordo Vremeplov saznao bi i ranije datum.Stari_Jarac wrote:1980. napisao sam koju stranicu prije, bio sam na toj utakmiciObuca9 wrote:5.10.1987. Sarajevo - Dinamo 3:1muha_sa wrote:
https://www.facebook.com/bordovremeplov ... =3&theater
Isti ovaj duel Papeta i Bogdana, samo zabilježen u koloru
drago mi je da sada znam i tačan datum, jbt. prije skoro 40 godina
bleee_sa wrote: Da si kupio Bordo Vremeplov saznao bi i ranije datum.
Dobra !Woody wrote:
Dobra fotka. Sarajevski kontrasti koji ga krase i danas. Nema Gavrilovih stopa, dakle u neka doba pred Drugi svj.rat. A mozda i malo prije.Pitar sa Kariba wrote:
Fotografije ćeš teško naći...bonersa wrote:
Gledajući ovu kartu vidio sam dvije stvari koje nisam ranije znao, a to je da je bilo groblje (katoličko ili pravoslavno) na mjestu današnjeg Parlamenta BiH, i da je bilo muslimansko groblje na mjestu današnjeg medicinskog fakulteta i zubotehničke škole. Da li ima negdje slika ova dva groblja? Ukoliko se ne možete orjentisati na karti u godnjem desnom uglu ima "Opacity" dugme koje možete pomjerati lijevo desno da vidite šta se nalazi danas na tom mjestu.
Banksy wrote:
na pravoslavnom i katoličkom groblju pijaca Ciglane, na vojnom, austrougarskom groblju Građevinski fakultet, na jevrejskom groblju neboderi u Koševu, na muslimanskom groblju Medicinski fakultet, na (pra)starom groblju (mislim katoličkom) Parlament...