Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
tuzlak1212

#11126 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote: Pa kada si vjernik tebi nista ne ovisi - ali nauci barem biologiji i genetici ovisi.Ponavljam ti vjerujes da Bog postoji i da je omnipotentan - bez naucnih dokaza koliko god ti upinjao :-D Jer pazi sada - da postoje dokazi (naucni ne smrletovi :lol: ) nauka bi prva prihvatila postojanje Boga.

Sto se tice hadisa - nikada ne volim da iznosim iste i sta je sve pisano - jer ako zelis da krenem nece ti se sviditi - mozda cak bude izgledalo kao i uvreda - ali tako pise (eto mali primjer):
Volume 5, Book 58, Number 200:
Narrated Abu Huraira:

That once he was in the, company of the Prophet carrying a water pot for his ablution and for cleaning his private parts. While he was following him carrying it(i.e. the pot), the Prophet said, "Who is this?" He said, "I am Abu Huraira." The Prophet said, "Bring me stones in order to clean my private parts, and do not bring any bones or animal dung." Abu Huraira went on narrating: So I brought some stones, carrying them in the corner of my robe till I put them by his side and went away. When he finished, I walked with him and asked, "What about the bone and the animal dung?" He said, "They are of the food of Jinns.

Znaci posto je to uputa sledeci put ponesi kamenja u wc :D :lol:
Znam za taj hadis , šta je tu problematicno? Vjerovanje u postojanje dzinna je sastavni dio našeg vjerovanja, to su osnove osnova
Džini su stvorenja sa slobodnom voljom, nama nevidljiva, i njima je Kur'an objavljen, Muhammed a.s. je i njihov poslanik, i oni će na Sudnjem Danu biti svi poredani i odgovarati za svoja djela :D

Nije ideja za paranormal activity pala s neba, to se ljudima dešava po svijetu, kao i mnoge druge... Inspiracija za 90% sci-fi filmova i knjiga je vjernicima itekako poznata numera samo neki ljudi hoće da to prefarbaju u ko fol maštu i zarade pare :D

Ne ovisi svijet od nauke, nauka samo opisuje jedan dio prirodnih procesa, šta je sa onim prirodnim procesima koje mi ne znamo ili ne možemo pojmiti. Samo zato što je pojmamo ne znači da ne postoje, previše važnosti daješ nauci, nauka nije vodilja nikakva, mjenja se svakih 2 decenije, na svakih 100 godina sve prethodno se dokaže glupostima. I ova će za 100 godina kada se otkriju nama sada nezamislive stvari, ljudi će današnju nauku bacit u smeće.
славянин

#11127 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote: Znam za taj hadis , šta je tu problematicno? Vjerovanje u postojanje dzinna je sastavni dio našeg vjerovanja, to su osnove osnova
Džini su stvorenja sa slobodnom voljom, nama nevidljiva, i njima je Kur'an objavljen, Muhammed a.s. je i njihov poslanik, i oni će na Sudnjem Danu biti svi poredani i odgovarati za svoja djela :D

Nije ideja za paranormal activity pala s neba, to se ljudima dešava po svijetu, kao i mnoge druge... Inspiracija za 90% sci-fi filmova i knjiga je vjernicima itekako poznata numera samo neki ljudi hoće da to prefarbaju u ko fol maštu i zarade pare :D

Ne ovisi svijet od nauke, nauka samo opisuje jedan dio prirodnih procesa, šta je sa onim prirodnim procesima koje mi ne znamo ili ne možemo pojmiti. Samo zato što je pojmamo ne znači da ne postoje, previše važnosti daješ nauci, nauka nije vodilja nikakva, mjenja se svakih 2 decenije, na svakih 100 godina sve prethodno se dokaže glupostima.
Nista nije problematicno - zato sledeci put sa sobom kamenja u wc ponesi. :D :lol:

Sc-fi / science fiction :D , koja numera de pojasni :D

Procesi za koje ne znamo - nauka ih izucava to joj i jeste svrha - vrijeme "nesto ne znamo - dakle to je Bozije djelo" je proslo.

Drugi dio o tome kako se nauka mjenja svakih 100 god itd. necu da komentarisem jer nije vrijedno komentara - ocito ne razumijes osnovna nacela nauke - procesa dokazivanja,teorije itd. Jer kada se nesto dokaze-testira i formira teorija koja se uklapa sa jos koliko dokaza i testova nema poslije - empirijski dokazi i testovi promijenjeni - moze se samo nadogradjivati i siriti gradivo.Ali da ne objasnjavam jer to sto si rekao je...... :-)
славянин

#11128 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

takojegovorio wrote:
славянин wrote:
takojegovorio wrote:
Ako te niko ne tera da primiš islam,ako možeš slobodno da ispoljavaš svoju pravoslavnu veru,onda je u namanju ruku nepošteno da ovamo se prikazuješ kao ateista, a u kući sigurno imaš Sveto pismo i čak i verske praznike upražnjavaš! Ovako ,kada ti odgovara koristiš nauku a kada ne onda si vernik.To je šizofrenija,tipična za pravoslavne!
To ti rijesi sa pravoslavnim :lol: Neka se predstavlja ko kako zeli - slobodna volja.
Upravo sam to hteo da napišem! Neka se svako izjasni kako želi!
Pa eto nasli smo nesto u cemu se slazemo i to dobro.Ja kada sam rekao da sam protiv da drzava-aparat-socijalni,pravni itd sistem se vode religijom - to upravo i garantuje slobodu svakome na privatni izbor.
takojegovorio

#11129 Re: Ateizam vs. Religija

Post by takojegovorio »

Naravno,ako ta država ,u našem slučaju garantuje svim religijama isti status!Ali ,uzmimo Bosnu i Hercegovinu!U Mostaru,gde su hrvati,muslimani i pravoslavni ne smeju ni da privire,kao u Banja Luci,gde ima 1 % muslimana i katolika,i opet, kao u Sarajevu 1% pravoslavih i katolika.
allem_77

#11130 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Gdje se trtica spominje u Kur'anu? Ja sam čitao ajete o stvaranju, ponovnom oživljenju. Ne sjećam se da je trtica negdje spomenuta?
HardcoreMX

#11131 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

славянин wrote: Naravno evo izbjegavam kada je oluja da izlazim napolje da me onaj odozgo ne zikne munjom :D - malo sale nije na odmet.Ta obrnuta psihologija je inace svojstvena i lgbt pokretu - koji kaze da ako si protiv gej parada itd - onda si latentni homoseksualac :D :lol:

A ne ubjedujem se ja nista nego jednostavno mi smeta kada se postavljaju "dokazi" o ispravnosti i tacnosti neke religije - "dokazi" koji nemaju veze sa zivotom jos se nadobudno vjernici namecu "mi znamo a vi ste izgubljeni" tragikomicno u neku ruku.
:cry: to se kaze paradoks..apsurd i svasta nesta..kakva obrnuta psihologija :mrgreen: ....u prirodi milioni listova na granama drveca..al eto velis dokazi koji nemaju veze sa zivotom..
славянин

#11132 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

takojegovorio wrote:Naravno,ako ta država ,u našem slučaju garantuje svim religijama isti status!Ali ,uzmimo Bosnu i Hercegovinu!U Mostaru,gde su hrvati,muslimani i pravoslavni ne smeju ni da privire,kao u Banja Luci,gde ima 1 % muslimana i katolika,i opet, kao u Sarajevu 1% pravoslavih i katolika.
Kako mislis ne smiju da privire kada imas dzamije,crkve na sve strane - u ostalom ko tebi moze da zabrani da si musliman ? Sada ako oces da postavljas drustvene norme tipa "necu da se rukujem sa zenom" ili moja zena mora biti pokrivena , moraju me na poslu pustiti na dzumu (iako si svojom voljom se zaposlio negdje na puno radno vrijeme) to je malo teze - jer se kosi upravo sa tim normama koje garantuju svima slobodu.
takojegovorio

#11133 Re: Ateizam vs. Religija

Post by takojegovorio »

славянин wrote:
takojegovorio wrote:Naravno,ako ta država ,u našem slučaju garantuje svim religijama isti status!Ali ,uzmimo Bosnu i Hercegovinu!U Mostaru,gde su hrvati,muslimani i pravoslavni ne smeju ni da privire,kao u Banja Luci,gde ima 1 % muslimana i katolika,i opet, kao u Sarajevu 1% pravoslavih i katolika.
Kako mislis ne smiju da privire kada imas dzamije,crkve na sve strane - u ostalom ko tebi moze da zabrani da si musliman ? Sada ako oces da postavljas drustvene norme tipa "necu da se rukujem sa zenom" ili moja zena mora biti pokrivena , moraju me na poslu pustiti na dzumu (iako si svojom voljom se zaposlio negdje na puno radno vrijeme) to je malo teze - jer se kosi upravo sa tim normama koje garantuju svima slobodu.
Izgleda da se nismo razumeli.Uopšte ja kao ja nisam mešao verske obrede sa državim odlukama da tako kažem.Inače žena mi nije pokrivena,ponaša se pristojno u društvu..uglavnom sve normalno.Nikada ja kao jedinka nisam ulazio u rasprave čija je religija bolja ili lepša.Inače sam protiv mešanja islamske zaednice u državne poslove.Nadam se da tako i ti misliš,ma koje vere da si.
славянин

#11134 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

takojegovorio wrote: Izgleda da se nismo razumeli.Uopšte ja kao ja nisam mešao verske obrede sa državim odlukama da tako kažem.Inače žena mi nije pokrivena,ponaša se pristojno u društvu..uglavnom sve normalno.Nikada ja kao jedinka nisam ulazio u rasprave čija je religija bolja ili lepša.Inače sam protiv mešanja islamske zaednice u državne poslove.Nadam se da tako i ti misliš,ma koje vere da si.
Pa da su svi kao ti sumnjam da bi bilo vjerskog animoziteta u svijetu, na zalosti nisu - a nadam se da ce mozda sa vremenom postati. Religija je dobra stvar ako ispunjava covjeka i pomaze mu u zivotu + pozitivno utice na istog a da pri tome te ugrozava slobode drugih.Sloboda religije,uvjerenja i opcenito ljudska prava su nesto sto treba da bude upravo socioloski stub prosperiteta i napredka.
takojegovorio

#11135 Re: Ateizam vs. Religija

Post by takojegovorio »

славянин wrote:
takojegovorio wrote: Izgleda da se nismo razumeli.Uopšte ja kao ja nisam mešao verske obrede sa državim odlukama da tako kažem.Inače žena mi nije pokrivena,ponaša se pristojno u društvu..uglavnom sve normalno.Nikada ja kao jedinka nisam ulazio u rasprave čija je religija bolja ili lepša.Inače sam protiv mešanja islamske zaednice u državne poslove.Nadam se da tako i ti misliš,ma koje vere da si.
Pa da su svi kao ti sumnjam da bi bilo vjerskog animoziteta u svijetu, na zalosti nisu - a nadam se da ce mozda sa vremenom postati. Religija je dobra stvar ako ispunjava covjeka i pomaze mu u zivotu + pozitivno utice na istog a da pri tome te ugrozava slobode drugih.Sloboda religije,uvjerenja i opcenito ljudska prava su nesto sto treba da bude upravo socioloski stub prosperiteta i napredka.
Veruj mi da uopšte ne volim rasprave o religiji,bilo čijoj.Sve što o religiji pričam otvara se i završava u krugu obitelji i rodbine.Puno pozdrava i sve najbolje!
славянин

#11136 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

takojegovorio wrote:
славянин wrote:
Veruj mi da uopšte ne volim rasprave o religiji,bilo čijoj.Sve što o religiji pričam otvara se i završava u krugu obitelji i rodbine.Puno pozdrava i sve najbolje!
Hvala i sve najbolje i tebi :thumbup:
HardcoreMX

#11137 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

i tako...pojedose, popise...izgrlise se i pozdravise se ko ljudine...
:D
tuzlak1212

#11138 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

allem_77 wrote:Gdje se trtica spominje u Kur'anu? Ja sam čitao ajete o stvaranju, ponovnom oživljenju. Ne sjećam se da je trtica negdje spomenuta?
Nigdje ja mislim
Ima hadis o tome, u zbirci od Muslima.
MarlboroGold

#11139 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

A što se izljubiše :D
allem_77

#11140 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

MarlboroGold wrote:A što se izljubiše :D
Славянин, ubija ljubaznošću. :D
славянин

#11141 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

allem_77 wrote:
Oprezno kako ono - djavo dolazi sa poklonima ili kako to ide :D
Bloo
Globalna šefica

#11142 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

славянин wrote:
allem_77 wrote:
Oprezno kako ono - djavo dolazi sa poklonima ili kako to ide :D
Danajci.
Bloo
Globalna šefica

#11143 -mod comment-

Post by Bloo »

takojegovorio wrote:
славянин wrote:
takojegovorio wrote:
Pa interesanto je da pravoslavni,a poneki i katolici i muslimani, vole da vode rasprave o svemu,uklučujući tu i religiju,a da nisu svesni da jedni drugima škode.Upoznao sam,pre nekoliko godina jednog komunistu,koji je bio toliko radikalan u svoje vreme,da je sa svoim istomišljenicima sve radio da se religija,naročito islamska ukloni sa ovih prostora.Kasnije sam saznao da je umro i da su mu vladike držale opelo!
Prvi dio tvog posta ne razumijem - to oko rasprave i nanosenja stete.

Drugi dio - svako ima pravo na licni izbor.Ko zna mozda se trznuo od smrti :D , sto se tice vladika - mora da je bio mnogo vazan pravoslavnoj crkvi kada su mu vladike a ne popovi drzali opelo :lol:
Ako te niko ne tera da primiš islam,ako možeš slobodno da ispoljavaš svoju pravoslavnu veru,onda je u namanju ruku nepošteno da ovamo se prikazuješ kao ateista, a u kući sigurno imaš Sveto pismo i čak i verske praznike upražnjavaš! Ovako ,kada ti odgovara koristiš nauku a kada ne onda si vernik.To je šizofrenija,tipična za pravoslavne!
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» takojegovorio
7 Dana
JVC

#11144 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

allem_77 wrote: Nije teško misliti o Bogu Ocu kao osobi, a Isusa poznajemo kao stvarnu osobu. Mi ih vidimo u duhu onako kako jesu. Ali, o Svetom Duhu nisu jasni naši pojmovi, jer je nevidljiv, tajanstven,

Stvarno tajanstveno pojašnjenje? :D
... jer je nevidljiv, tajanstven,
Znači sveti duh nevidljiv, a Bog Otac možda vidljiv? A možda nije ni tajanstven?
Opet isto sa tobom. Ovo nije diskusija, naprotiv, prelazis preko mojih pitanja i nastavljas po starome.

Izaija 63: 7-10
Slavit ću ljubav Jahvinu, slavna djela njegova - za sve što nam Jahve učini, za veliku dobrotu domu Izraelovu što nam je iskaza u svojoj samilosti, u obilju svoje ljubavi. Reče: "Dosta, oni su narod moj, sinovi koji se neće iznevjeriti!" I on im posta Spasiteljem u svim njihovim tjeskobama. Nije slao poslanika ni anđela nego ih je sam spasio. U svojoj ljubavi i samilosti sam ih je otkupio, podigao ih i nosio u sve dane od davnine. Ali se oni odmetnuše, ožalostiše sveti Duh njegov. Zato im je postao neprijatelj i sam je na njih zavojštio.
allem_77

#11145 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC,
Prva Božija zapovijed,
Ja sam Gospod, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene.

Pitanje,
Je li ovaj Gospod iz prve Božije zapovijedi Isus ili Jahve?

https://biblija-govori.hr/tag/trojedini-bog/

Na ovoj stranici doslovno piše,

Sveto pismo uči da je Isus Jahve.

Nisi mi odgovorio?
Može i odgovor, da ili ne?
JVC

#11146 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

allem_77 wrote:JVC,
Prva Božija zapovijed,
Ja sam Gospod, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene.

Pitanje,
Je li ovaj Gospod iz prve Božije zapovijedi Isus ili Jahve?

https://biblija-govori.hr/tag/trojedini-bog/

Na ovoj stranici doslovno piše,

Sveto pismo uči da je Isus Jahve.

Nisi mi odgovorio?
Može i odgovor, da ili ne?
Odgovor dao prije 10 stranica...a vidi se da je odgovor potvrdan ako procitas napisano.
allem_77 wrote:
JVC wrote: https://biblija-govori.hr/tag/trojedini-bog/
Ovdje piše da je Isus Jahve :-)
Moje pitanje,
Da li se Mojsiju obratio Isus?
Drug moj, iako ispadas kao obicni trol jer ne zeli da odgovoris na moje jednostavno pitanje ja budem tako ljubazan pa nastavim razgovor sa tobom. Ono sto ti mogu reci srecom, Bog ne slijedi nasu logiku, mi moramo biti dovoljno skromni da slijedimo Njegovu.
Kod vas u hadisima kad kazu da bog ima dvije desne ruke pitanja se ne postavljaju. Zasto? Alah zna najbolje. Ali nemoj da skrecem sa teme, please.
Ja kao krscanin uvjeren sam da Pismo uci o trinitarnoj prirodi Boga - bitno jedinstvo Boga, koje se sastoji od tri razlicite osobe.
Ali evo, ja ti necu nista reci, neka ti samo Pismo kaze.
Kad se Mojsije priblizio gorucem grmu na Sinajskom brdu, iznenada se suocio sa samim Bogom. Bog mu rece: Izlazak 3.5-6 "Ne prilazi ovamo!" - reče. "Izuj obuću s nogu! Jer mjesto na kojem stojiš sveto je tlo. Ja sam", nastavi, "Bog tvoga oca; Bog Abrahamov, Bog Izakov, Bog Jakovljev." Mojsije zakloni lice: bojao se u Boga gledati."
Pismo nam govori da je Mojsije je bio zaprepasten i da je pokrio lice. Ovdje je bio u prisutnosti svetog, zivog Boga koji je stvorio zvijezde, planete, kao i sve ostalo sto postoji.
Bog je tada rekao Mojsiju da ga salje kralju egipatskom da isporuci svoj narod (Zidove) iz ropstva.
Izlazak: 3:13-14 "Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: `Bog otaca vaših poslao me k vama`, i oni me zapitaju: `Kako mu je ime?` - što ću im odgovoriti? "Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: `Ja jesam`
posla me k vama.
Jos od Mojsijevog vremena, JA SAM/JA JESAM (hebrejsko ime, YHWH, je Jahva ili Jehova) postalo je tako sveto za Zidove da to uopce nisu ni izgovrali.
Kada citas NZ zato su Isusove rijeci bile tako zadivljujuce/zastrasujuce njegovoj jevrejskoj publici. Isus je s njima razgovarao o sebi, otkrivajuci im da oni koji slusaju Njegovo ucenje nikada nece umrijeti. To je bilo previse za njih (kao i za tebe) da prihvate. Njihova je reakcija bila brza i osudujuca.
Ivan 8:52-53 "Rekoše mu Židovi: "Sada vidimo da imaš zloduha. Abraham umrije, tako i proroci, a ti kažeš: `Ako tko čuva moju riječ, neće okusiti smrti dovijeka.` Zar si ti veći od oca našega Abrahama, koji je umro? Pa i proroci pomriješe. Kime se to praviš?"

Abraham i proroci, kao i Mojsije i Ilija, bili su superzvijezde jevejske religije. Nadalje, Abraham i Mojsije zivjeli su stotinama godina ranije. To je samim tim natjeralo Jevreje tog vremena kojima je Isus govorio da ga cinicno gledaju.

Ivan 8: 57-59 "Rekoše mu nato Židovi: "Ni pedeset ti još godina nije, a vidio si Abrahama? Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!"
Njegovi protivnici bili su bijesni jer je Isus sebe nazvao samim imenom po kojem se Bog identificirao Mojsiju (Jahvie JA JESAM).
Da li je li Isus mogao misliti nesto drugo koristeci Bozje ime za sebe?

I na kraju Otkrivenje 21: 6-7 "I još mi reče: "Svršeno je! Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak! Ja ću žednomu dati s izvora vode života zabadava.To će biti baština pobjednikova. I ja ću njemu biti Bog, a on meni sin.
allem_77

#11147 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC,
Tek sada mi nije jasno kako kršćani zamišljaju Boga?
Ako je odgovor potvrdan, Mojsiju se obratio Isus, a ne Bog Abrahamov?
allem_77

#11148 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC,
I ovo Božije ime, "Ja sam koji jesam" mi nije jasno?
Logičnije mi da piše, "Ja sam koji je SAM"
allem_77

#11149 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC,
Ja sam.....? fali odgovor... Tko?
Ja jesam.....? fali odgovor... Ko?
JVC

#11150 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

allem_77 wrote:JVC,
I ovo Božije ime, "Ja sam koji jesam" mi nije jasno?
Logičnije mi da piše, "Ja sam koji je SAM"
Mislis ja sam Sam Malone ili alone?
Last edited by JVC on 26/05/2019 15:07, edited 2 times in total.
Locked