Republika Turska

Post Reply
sunceKOtepsija

#11126 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Manisa-univerzitet Celal Bayar suspendovana 102 clana osobla
Tomahawk11
Globalni moderator

#11127 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

mO k3 wrote:
Tomahawk11 wrote:Mi u Bosni raspravljamo da su Turci nazadni :roll:
A mi u kamenom dobu u odnosu na njih :lol: :lol:
:thumbup:
Toma postaješ moj idol !!!
Ma nije, jarane, eto hajmo realno....drzava nam klimava, sastavljena od nekakvih klimavih entiteta, da ne pominjem najglomazniji administrativni aparat u svijetu u vidu opstina, kantona, entiteta i drzavnog nivoa. I taj aparat, koliko smo nesposobni, mora uzimati kredite od MMF da bi prezivio.
Politicari, biznismeni i kriminalci (mada su to i ove prve dvije grupacije) pokrali sve zivo.
Ekonomija u pm. Standard evropski, plate rumunske :oops:

Ali zato znamo da je Turska nazadna i da ce propasti :oops:
ExNihilo

#11128 Re: Republika Turska

Post by ExNihilo »

Nema to veze. Niti je Bosna meritum stvari niti su kritičke analize rezervirane za razvijene nacije.
GAU8

#11129 Re: Republika Turska

Post by GAU8 »

Ma hebo škole, koji će im qrac :D
skupljac_zeljeza

#11130 Re: Republika Turska

Post by skupljac_zeljeza »

madner wrote:Jugoslavija je ekonomski bila znatno ispred Turske. Cak i sada Turska u globalu nije nesto napredna, Italija je puno veca ekonomija mada ima manje ljudi.
Bila je jedna lijepa analiza prije par dana na Al Jeeziri pa bitno je da tamo kod Turaka ide sve polahko na bolje. Idu naprijed. Koliko će im to neko iz vana dozvoliti, a koliko će ih ometati, evo posmatramo trenutno.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11131 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

madner wrote:Jugoslavija je ekonomski bila znatno ispred Turske. Cak i sada Turska u globalu nije nesto napredna, Italija je puno veca ekonomija mada ima manje ljudi.
Dobro kazes. Jugoslavija. Bila je i naprednija od Cehoslovacke, Poljske. Ali Jugoslavija.
BiH je prvo ratom unazadjena 20 godina, a onda tapkamo u mjestu narednih 20, tj. stagniramo.
madner

#11132 Re: Republika Turska

Post by madner »

Tomahawk11 wrote:
Dobro kazes. Jugoslavija. Bila je i naprednija od Cehoslovacke, Poljske. Ali Jugoslavija.
BiH je prvo ratom unazadjena 20 godina, a onda tapkamo u mjestu narednih 20, tj. stagniramo.
Jah, pa sta mislis koja je razlika po BDP po glavi izmedju nas i Turske?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#11133 Re: Republika Turska

Post by KatarinaKosaca »

Dr. Kuca wrote:Zasto tolika averzija prema turcima? Da se komsije nenaljute? napacenje bosnje, titovci, jugonasticari.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#11134 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

ExNihilo wrote:
Nema to veze. Niti je Bosna meritum stvari niti su kritičke analize rezervirane za razvijene nacije.
Bosna nije meritum bilo cega u globalnom smislu. Ali iz ugla svakog pojedinacnog stanovnika iste bi trebala biti. Tako i ako raspravljamo o pitanju Turske, malo je ironicno pricati da je Turska nazadna, a zivis u BiH. Sta smo onda mi, supernazadni?!
Realno gledajuci, Turska je itekako razvijena nacija u danasnjem svijetu. Cim se oni ne moraju zavaljivati i kukumakati za raznorazne kredite, jasno je da tu ide dobro.
madner

#11135 Re: Republika Turska

Post by madner »

skupljac_zeljeza wrote:
Bila je jedna lijepa analiza prije par dana na Al Jeeziri pa bitno je da tamo kod Turaka ide sve polahko na bolje. Idu naprijed. Koliko će im to neko iz vana dozvoliti, a koliko će ih ometati, evo posmatramo trenutno.
Nije to pitanje koliko ce im neko dozvoliti, nego koji je njihov plafon sa radnom snagom kojom raspolazu.
Tj. za koju platu se isplati platiti Turcina.

I tu su najbitnije tacke:
a) pravna drzava
b) brzo pravosudje
c) radna snaga

Ovim sebi podpopavaju a i b.
mO k3

#11136 Re: Republika Turska

Post by mO k3 »

Tomahawk11 wrote:
mO k3 wrote:
Toma postaješ moj idol !!!
Ma nije, jarane, eto hajmo realno....drzava nam klimava, sastavljena od nekakvih klimavih entiteta, da ne pominjem najglomazniji administrativni aparat u svijetu u vidu opstina, kantona, entiteta i drzavnog nivoa. I taj aparat, koliko smo nesposobni, mora uzimati kredite od MMF da bi prezivio.
Politicari, biznismeni i kriminalci (mada su to i ove prve dvije grupacije) pokrali sve zivo.
Ekonomija u pm. Standard evropski, plate rumunske :oops:

Ali zato znamo da je Turska nazadna i da ce propasti :oops:
U pravu si , najlakse je se tudjim problemima baviti i skrecati paznju na svojih :mrgreen:

Sta meni smeta su tipovi tipa @point koji u svakome drugome postu nazivaju nekoga polupismenim da bi sebi digli ovdje "reputaciju" a zapravo njegovi postoji nemaju substancu , da budem jasniji jedna velika 0
Tomahawk11
Globalni moderator

#11137 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

madner wrote:
Tomahawk11 wrote:
To je jasno i neupitno.
GAU8

#11138 Re: Republika Turska

Post by GAU8 »

KB9 wrote:i cija je sad turska

na jednoj stranici ruska

na drugoj americka

vazda neke promjene :-)
Turska je NATO (čitaj USA)
No Brko se malko osilio i htio bi da Turska bude veći igrač nego što realno može.
ExNihilo

#11139 Re: Republika Turska

Post by ExNihilo »

Tomahawk11 wrote:
ExNihilo wrote:
Bosna nije meritum bilo cega u globalnom smislu. Ali iz ugla svakog pojedinacnog stanovnika iste bi trebala biti. Tako i ako raspravljamo o pitanju Turske, malo je ironicno pricati da je Turska nazadna, a zivis u BiH. Sta smo onda mi, supernazadni?!
Realno gledajuci, Turska je itekako razvijena nacija u danasnjem svijetu. Cim se oni ne moraju zavaljivati i kukumakati za raznorazne kredite, jasno je da tu ide dobro.
Trinidad i Tobago ima veći GDP per capita od Turske. Kao i Slovenija, Panama, Latvija, Grčka, Estonija, Slovačka, Ekvatorijalna Gvineja, Poljska, Portugal, Kazahstan, Hrvatska, itd. Toliko o Turskoj kao globalnoj ekonomskoj sili. Nadam se da ne trebam napominjati kako je GDP per capita u svakom pogledu superiorniji ekonomski indikator od prostog GPD-a.

Što se duga tiče, 35% GDP-a. Što ih čini tek nešto manje zaduženim od Bosne i Hercegovine. Nije kritično, svakako, ali je daleko od one priče koju totalitarni Brko priča o tome kako oni pomažu MMF. :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#11140 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

mO k3 wrote: U pravu si , najlakse je se tudjim problemima baviti i skrecati paznju na svojih :mrgreen:

Sta meni smeta su tipovi tipa @point koji u svakome drugome postu nazivaju nekoga polupismenim da bi sebi digli ovdje "reputaciju" a zapravo njegovi postoji nemaju substancu , da budem jasniji jedna velika 0
Ma dobro, nije nikakvo diskreditovanje sugovornika (ili nacije u ovom slucaju) tako sto ja ili bilo ko napise da je/su polupismeni.
Znas ko je polupismen? Nasi politicari. Cast izuzecima, ali vecina ih veze sa zivotom nema. I jos na to dodas da su bezobrazni, korumpirani i da ih boli briga za one koji ih biraju.

Problem rasprave po pitanju Turske, sto je i tema, je sto je tu malo ko objektivan. Jedni napadaju, drugi brane, a i oni koji nisu ni u jednoj od te dvije ekipe se postavljaju spram simpatija istoka ili zapada.
skupljac_zeljeza

#11141 Re: Republika Turska

Post by skupljac_zeljeza »

madner wrote: Nije to pitanje koliko ce im neko dozvoliti, nego koji je njihov plafon sa radnom snagom kojom raspolazu.
Sjećam se vremena kada mi ništa u kući nije bilo tursko. Zovem nedavno Boshov servis da mi poprave mašinu za suđe i vele da moram čekati mjesec dana na dio i sumnja da više takvi grijači postoje nego ako kupujem da to bude Beko jer dobijam dio isti dan i kupim ja Beko kada pozadi na naljepnici piše Made in Turkey. Okrenem frižider, isto. Zavirim u napu, isto. Zavratim tepih, isto. Uzmem tavu, isto. Ništa više u kući Made in W. Germany. Totalno mi poturčena kuća. :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#11142 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

ExNihilo wrote:
Trinidad i Tobago ima veći GDP per capita od Turske. Kao i Slovenija, Panama, Latvija, Grčka, Estonija, Slovačka, Ekvatorijalna Gvineja, Poljska, Portugal, Kazahstan, Hrvatska, itd. Toliko o Turskoj kao globalnoj ekonomskoj sili. Nadam se da ne trebam napominjati kako je GDP per capita u svakom pogledu superiorniji ekonomski indikator od prostog GPD-a.

Što se duga tiče, 35% GDP-a. Što ih čini tek nešto manje zaduženim od Bosne i Hercegovine. Nije kritično, svakako, ali je daleko od one priče koju totalitarni Brko priča o tome kako oni pomažu MMF. :lol:
Nisam ni rekao da su globalna ekonomska sila, ali nisu jedna Grcka ili klimava Italija.
A ko to nema dug? Pa USA je najveci svjetski duznik :D Ono sto sam ja rekao je da nisu zavisni, da se ne moraju nuzno zaduzivati kod MMF-a da bi prezivjeli.
spreca

#11143 Re: Republika Turska

Post by spreca »

to ti je ono...... kad usran pokazuje palcom na onog koji je samo prdno
madner

#11144 Re: Republika Turska

Post by madner »

Tomahawk11 wrote:
madner wrote:
Tomahawk11 wrote: Dobro kazes. Jugoslavija. Bila je i naprednija od Cehoslovacke, Poljske. Ali Jugoslavija.
To je jasno i neupitno.
Zehru iznad Bugarske, ispod Rumunije.

Smatras li Bugare i Rumune ekonomskim supersilama? :roll:
mO k3

#11145 Re: Republika Turska

Post by mO k3 »

Tomahawk11 wrote:
mO k3 wrote: U pravu si , najlakse je se tudjim problemima baviti i skrecati paznju na svojih :mrgreen:

Ma dobro, nije nikakvo diskreditovanje sugovornika (ili nacije u ovom slucaju) tako sto ja ili bilo ko napise da je/su polupismeni.
Znas ko je polupismen? Nasi politicari. Cast izuzecima, ali vecina ih veze sa zivotom nema. I jos na to dodas da su bezobrazni, korumpirani i da ih boli briga za one koji ih biraju.

Problem rasprave po pitanju Turske, sto je i tema, je sto je tu malo ko objektivan. Jedni napadaju, drugi brane, a i oni koji nisu ni u jednoj od te dvije ekipe se postavljaju spram simpatija istoka ili zapada.
Bezobrazni i bez karaktera ....
spreca

#11146 Re: Republika Turska

Post by spreca »

skupljac_zeljeza wrote:
madner wrote: Nije to pitanje koliko ce im neko dozvoliti, nego koji je njihov plafon sa radnom snagom kojom raspolazu.
Sjećam se vremena kada mi ništa u kući nije bilo tursko. Zovem nedavno Boshov servis da mi poprave mašinu za suđe i vele da moram čekati mjesec dana na dio i sumnja da više takvi grijači postoje nego ako kupujem da to bude Beko jer dobijam dio isti dan i kupim ja Beko kada pozadi na naljepnici piše Made in Turkey. Okrenem frižider, isto. Zavirim u napu, isto. Zavratim tepih, isto. Uzmem tavu, isto. Ništa više u kući Made in W. Germany. Totalno mi poturčena kuća. :mrgreen:
Beko je vlasnik ako se ne varam i Grundinga i Telefunkena i jos mnogih po zapadu...meni bas drago
Tomahawk11
Globalni moderator

#11147 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

madner wrote:

Ne. u kom smislu su zehru ispod pomenutih?
Pa samo turizam je 10 kopalja sto se tice Turske u odnosu na pomenute zemlje.
madner

#11148 Re: Republika Turska

Post by madner »

skupljac_zeljeza wrote:
Koliko para toliko muzike. :D
mO k3

#11149 Re: Republika Turska

Post by mO k3 »

skupljac_zeljeza wrote:
Turkuj :)
madner

#11150 Re: Republika Turska

Post by madner »

Tomahawk11 wrote:
madner wrote:

Ne. u kom smislu su zehru ispod pomenutih?
Pa samo turizam je 10 kopalja sto se tice Turske u odnosu na pomenute zemlje.
GDP po glavi stanovnika.
Turizam je jedna jako bitna grana Turske ekonomije, oko 10% GDPa, no biti jak u turizmu ne znaci da si bogat. :roll:
Post Reply