Na sve oni pristanu. Kad su PRISILJENI.L u c i f e r wrote:baš ću to malo protabiriti kad stignem
samo nema teorije da bi naše guzonje pristale
SILA ZAKON MIJENJA.
Na sve oni pristanu. Kad su PRISILJENI.L u c i f e r wrote:baš ću to malo protabiriti kad stignem
samo nema teorije da bi naše guzonje pristale
http://www.prometej.ba/index.php/esa-se ... c-o-vlasti
Meša Selimović: O vlasti
mesa-selimovicPostoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast. Od prve dvije se nekako može izliječiti, od treće nikako. Vlast je i najteži porok. Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Neodoljiva je kao čarobni kamen, jer pribavlja moć. Ona je duh iz Aladinove lampe, koji služi svakoj budali koja ga drži. Odvojeni, ne predstavljaju ništa; zajedno, kob su ovog svijeta. Poštene i mudre vlasti nema, jer je želja za moći bezgranična.
Čovjeka na vlasti podstiču kukavice, bodre laskavci, podržavaju lupeži, i njegova predstava o sebi uvijek je ljepša nego istina. Sve ljude smatra glupim, jer kriju pred njim svoje pravo mišljenje, a sebi prisvaja pravo da sve zna, i ljudi to prihvataju. Niko na vlasti nije pametan, jer i pametni ubrzo izgube razbor, i niko trpeljiv, jer mrze promjenu. Odmah stvaraju vječne zakone, vječna načela, vječno ustrojstvo, i vežući vlast uz boga, učvršćuju svoju moć. I niko ih ne bi oborio, da ne postaju smetnja i prijetnja drugim moćnicima. Ruše ih uvijek na isti način, objašnjavajući to nasiljem prema narodu, a svi su nasilnici, i izdajom prema vladaru, a nikome to ni na um ne pada. I nikoga to nije urazumilo, svi srljaju na vlast, kao noćni leptiri na plamen svijeće.
Jesu li sve bosanske valije zatvorene, protjerane ili pobijene? I čitava njihova svita. A uvijek dolaze novi, i dovode svoju svitu, i ponavljaju gluposti svojih prethodnika, jer drukčije ne mogu. I tako, ukrug, neprestano. Bez hljeba narod može ostati, bez vlasti neće. Oni su bolest na narodnom tijelu, kao guke. Kad jedna guka otpadne, izraste druga, možda grđa. Ne možete bez nas, kažu nam, razbojnici bi se namnožili, neprijatelj bi nas napao, nered bi u zemlji nastao. A ko drži ovu zemlju, ko je hrani, ko brani? Narod. A oni nas globe, kažnjavaju, zatvaraju, ubijaju. I još natjeraju naše sinove da to čine. Oni bez vas ne mogu, vi bez njih morate. Njih je malo, nas je mnogo. Samo da prstom maknemo, koliko nas ima, te žgadije ne bi bilo. I učinit ćemo to, braćo moja satrvena, čim odrastu pravi ljudi koji neće dopustiti da im vampiri sjede za vratom.
Iz romana Tvrđava
Ti vijesti čitaš u neko la la zemlji...quiqui wrote:To bi imalo za posljedicu da nismo likvidni, kao sto i nismo.L u c i f e r wrote:šta bi se postiglo time?quiqui wrote:Zasto niko ne trazi da drzava proglasi BANKROT?
Nismo sposobni vracati dug, kao sto i nismo.
To bi pogodilo automatski administraciju-tj.javnu upravu. Njihove plate bi pale DOSLOVNO na minimum. Svi lesinari vise ne bi imali interesa za baviti se politikom. Dobili bi sansu junaci, rodoljubi i kreativni ljudi da skoro PRO BONO grade ovo iz korjena.
ARGENTINA je svojevremeno proglasila bankrot usljed nenormalne korupcije, prezaduzenosti. Dobili neke sankcije u smislu da nisu vise kreditno podobni. A sad su jedna od jacih ekonomija koja se brzo razvija!
Prenapuhano. Poskupila pasta za zube "Colgate Triple Action", Šampon, Majoneza (koja svakako nije zdrava) i kafa i odmah nađoše da je inflacija 30%. A najžalosnije je valjda što su najviše poskupili amerikanski proizvodi.jastuk1 wrote:Ti vijesti čitaš u neko la la zemlji...quiqui wrote:To bi imalo za posljedicu da nismo likvidni, kao sto i nismo.L u c i f e r wrote:
šta bi se postiglo time?
Nismo sposobni vracati dug, kao sto i nismo.
To bi pogodilo automatski administraciju-tj.javnu upravu. Njihove plate bi pale DOSLOVNO na minimum. Svi lesinari vise ne bi imali interesa za baviti se politikom. Dobili bi sansu junaci, rodoljubi i kreativni ljudi da skoro PRO BONO grade ovo iz korjena.
ARGENTINA je svojevremeno proglasila bankrot usljed nenormalne korupcije, prezaduzenosti. Dobili neke sankcije u smislu da nisu vise kreditno podobni. A sad su jedna od jacih ekonomija koja se brzo razvija!
Sunday, February 16, 2014 10:27 AM
Two-Week Price Inflation in Argentina hits 30%, US Products Lead the Way; Currency Devaluations Hit P&G Earnings
http://globaleconomicanalysis.blogspot. ... GvvlBgH.99
Tokom šetnje, demonstranti su uzvikivali “Bosna, Bosna“, te poručili da će se, ako ne bude promjena, i u Makedoniji desiti scenarij gori od onog u Bosni i Hercegovini
* bode me u oči:L u c i f e r wrote:Ukrajinska policija ranije je saopštila da je u Kijevu najmanje devet osoba poginulo tokom sukoba antivladinih demonstranata i policije, uključujući sedam civila i dvojicu policajaca.
Emire, posto seruckas o simbolima, razvlacis pamet sa zidovima i zgradama, evo ti jedan detalj:Emir Suljagić: Huliganima u čast!
Niko se u ovoj zemlji nije borio za zidove i zgrade – krv se proljevala za to što one znače. Zgrada Predsjedništva BiH danas više ne znači nikome ništa, osim ljudima koji u njoj dobijaju previsoke plate. Za mladiće koji su je u prošli petak napali, u njoj stanuje nepravda koja je njihove roditelje svela na prosjački štap ...
Point taken i imas apsolutno pravo, ali sto se i ovih pomenutih tice, da nije malo puno da SSS cato, cinovnik itd na drzavnoj sisi ima u prosjeku 1100 KM platu u drzavi gdje je nominalna prosjecna plata 800 (da ti ne napominjem kolika je prosjecna plat au proizvodnom i trgovacko-usluznom sektoru koji puni budzet)?!?!? Sto bi brnjaci rekli, svuci i to u ravan, fikni i njih na 8 stoja. Nisu se hiljade u kovertama davale za ta radna mjesta zato sto im je lose...Dozer wrote:
Drugim rijecima, vlast ce sada krenuti u otimanje od onih koji u tom kompletnom administrativnom aparatu imaju najmanja primanja (npr. salterski radnici i administracija porezne uprave i opstina imaju prosjcnu platu od oko 1100 KM, a polocoja jedva nesto malo vise),
Ovo se ne smije dozvoliti ni slucajno!
quiqui wrote:Zasto niko ne trazi da drzava proglasi BANKROT?
Unaprijed se izvinjavam jako malom procentu formalno obrazovanih koji zaista posjeduju znanje i strucnost a ovim ostalim kazem :goran16v wrote:Point taken i imas apsolutno pravo, ali sto se i ovih pomenutih tice, da nije malo puno da SSS cato, cinovnik itd na drzavnoj sisi ima u prosjeku 1100 KM platu u drzavi gdje je nominalna prosjecna plata 800 (da ti ne napominjem kolika je prosjecna plat au proizvodnom i trgovacko-usluznom sektoru koji puni budzet)?!?!? Sto bi brnjaci rekli, svuci i to u ravan, fikni i njih na 8 stoja. Nisu se hiljade u kovertama davale za ta radna mjesta zato sto im je lose...Dozer wrote:
Drugim rijecima, vlast ce sada krenuti u otimanje od onih koji u tom kompletnom administrativnom aparatu imaju najmanja primanja (npr. salterski radnici i administracija porezne uprave i opstina imaju prosjcnu platu od oko 1100 KM, a polocoja jedva nesto malo vise),
800 je neto. 1300 je bruto. Čato ako ima 1100 on je ispod prosjeka.goran16v wrote:Point taken i imas apsolutno pravo, ali sto se i ovih pomenutih tice, da nije malo puno da SSS cato, cinovnik itd na drzavnoj sisi ima u prosjeku 1100 KM platu u drzavi gdje je nominalna prosjecna plata 800 (da ti ne napominjem kolika je prosjecna plat au proizvodnom i trgovacko-usluznom sektoru koji puni budzet)?!?!? Sto bi brnjaci rekli, svuci i to u ravan, fikni i njih na 8 stoja. Nisu se hiljade u kovertama davale za ta radna mjesta zato sto im je lose...Dozer wrote:
Predpostavljam i mislim da sam u pravo kad se pominje plata od 1100 da se radi o neto, sto je u brutu nesto oko 1800-1900.madner wrote:800 je neto. 1300 je bruto. Čato ako ima 1100 on je ispod prosjeka.goran16v wrote:Point taken i imas apsolutno pravo, ali sto se i ovih pomenutih tice, da nije malo puno da SSS cato, cinovnik itd na drzavnoj sisi ima u prosjeku 1100 KM platu u drzavi gdje je nominalna prosjecna plata 800 (da ti ne napominjem kolika je prosjecna plat au proizvodnom i trgovacko-usluznom sektoru koji puni budzet)?!?!? Sto bi brnjaci rekli, svuci i to u ravan, fikni i njih na 8 stoja. Nisu se hiljade u kovertama davale za ta radna mjesta zato sto im je lose...Dozer wrote:
ne ide to tako, al ni blizu...quiqui wrote:Ide, ide. Vracali bi mi te kredite, ali u minimalnim ratama, a dugorocno. MMF bi prisilio(preko medj.sudova) izvrsenje, preko plata javne uprave Doslovno tako ide.L u c i f e r wrote:ma ne ide ti to baš tako
pa svaka bi se država onda mogla zadužiti do guše
i onda jednostavno proglasiti bankrot da ne bi vraćala dugove
a ove za junake itd, bojim se da je posljedica nepoznavanja real lifea
Ovo ukratko i pojednostavljeno pricam. A koga zanima, mize pravno i ekonomski istraziti.
Stotine muha jednim udarcem.
Ali politicari to nikad nece spomenuti kao mogucnost.
Sta mislis zasto?
Ali narod..forumi, plenumi, protesti. Niko ne prica o tome...
ja sam mislio da su protesti i bili usmjereni na smanjenje potrosnje i kresanje plata u javnom sektoru... a sad kazes... da se to "ne smije dozvoliti ni slucajno"Dozer wrote:NOVA MANIPULACIJA VLASTODRZACA ! OBRATITI PAZNJU!
Dakle, vlasti su odlucne u namjeri da ne diraju svoja primanja i na taj nacin ispostuju zahtjeve gradjana!
Umjesto toga, tj. smanjenja plata i ostalih prinadleznosti ministrima, parlamentarcima, savjetnicima i ostalim FUNKCIONERIMA, oni su se odlucili za jos jedno bacanje prasine u oci gradjanima.
Naime, Niksic je danas poslao pismo sindikatu porezne uprave u kojem se trazi hitan sastanak radi usaglasavanja visine plata.
Ovo, konkretno, znaci da ce vlasti sada krenuti u rezanje najnizih primanja u lancu, odnosno plata salterskih radnika/ca, a sljedeca stanica ce sigurno biti opstinski sluzbenici, a zatim i policija!
Drugim rijecima, vlast ce sada krenuti u otimanje od onih koji u tom kompletnom administrativnom aparatu imaju najmanja primanja (npr. salterski radnici i administracija porezne uprave i opstina imaju prosjcnu platu od oko 1100 KM, a polocoja jedva nesto malo vise), sve kako bi sebe postedili sto je duze moguce. Pri tome uopste ne razmisljaju o tome da su te tri sluzbe jedine stvarne sluzbe koje nesto rade za gradjane i drzavu, jer bez porezne urave i policije nema ni jake drzave, a opstine su prvi i osnovni faktor komunikacije i servisa gradjanima.
Predpostavljam otkud te frustracije vezane za fak. diplomu, jbga, niko ti nije kriv, ali si apsolutno fulio temu.Mucni mozgom wrote:
Unaprijed se izvinjavam jako malom procentu formalno obrazovanih koji zaista posjeduju znanje i strucnost a ovim ostalim kazem :
Je.. vas KV,SSS,VŠS,VSS itd.... unististe srednju klasu vasim fakultetskim diplomama iza koje stoji formalno priznata strucnost i znanje a u praksi jedna velika 0 (nula) ,nista i sve tako nesta. Unististe ovo drustvo sa svojim neznanjem i nesposobnoscu.
Ako ste tako sposobni i strucni i sa velikim idejama sto sjedite na birou otvarajte firme pa imate ideje strucnost i znanje ( bar tako tvrdite Vi ) Nije valjda problem u 2000 KM za registraciju firme.
Ako sam dobro razumuo njegov komentar poenta je da se pitanje smanjivanja javne potrosnje i resanja plata pokusava rijesiti preko ledja onih najnizih u tom lancu (cinovnici, sluzbenici itd), dok oni na vrhu ostaju neosteceni - sto se fakat ne bi trebalo dozvoliti, ali je oiglecno vrlo subjektivan kad se radi i o ovim najnizim koji su takodjer znatno preplaceni sa budzeta uzme li se u obzir ekomomska situacija u drzavi i prosjecna primanja. Ja ne kazem da je 1100 KM puno, nije, ali u situaciji u kojoj su u sektorima iz kojih se puni budzet plate daleko manje - onda jeste.Alfons Kauders wrote:ja sam mislio da su protesti i bili usmjereni na smanjenje potrosnje i kresanje plata u javnom sektoru... a sad kazes... da se to "ne smije dozvoliti ni slucajno"Dozer wrote:
nesto sam, dakle, dobro fulo
jeste, ja sam lazov i demagog... jer iznosim banalne cinjenice kojih bi svaki pravnik i ekonomista trebao biti svjestan...4harunn wrote:ti si ovde daleko najveci podvaljivac lazi i demagog od svih koji ovise o ovom kvazi forumu jer ih niko u RL ne jebe 1% pa tako za glupane kao ti mogu samo reci od raka se ti raspado a ne mogo krepatAlfons Kauders wrote:ja sam mislio da su protesti i bili usmjereni na smanjenje potrosnje i kresanje plata u javnom sektoru... a sad kazes... da se to "ne smije dozvoliti ni slucajno"Dozer wrote:NOVA MANIPULACIJA VLASTODRZACA ! OBRATITI PAZNJU!
Dakle, vlasti su odlucne u namjeri da ne diraju svoja primanja i na taj nacin ispostuju zahtjeve gradjana!
Umjesto toga, tj. smanjenja plata i ostalih prinadleznosti ministrima, parlamentarcima, savjetnicima i ostalim FUNKCIONERIMA, oni su se odlucili za jos jedno bacanje prasine u oci gradjanima.
Naime, Niksic je danas poslao pismo sindikatu porezne uprave u kojem se trazi hitan sastanak radi usaglasavanja visine plata.
Ovo, konkretno, znaci da ce vlasti sada krenuti u rezanje najnizih primanja u lancu, odnosno plata salterskih radnika/ca, a sljedeca stanica ce sigurno biti opstinski sluzbenici, a zatim i policija!
Drugim rijecima, vlast ce sada krenuti u otimanje od onih koji u tom kompletnom administrativnom aparatu imaju najmanja primanja (npr. salterski radnici i administracija porezne uprave i opstina imaju prosjcnu platu od oko 1100 KM, a polocoja jedva nesto malo vise), sve kako bi sebe postedili sto je duze moguce. Pri tome uopste ne razmisljaju o tome da su te tri sluzbe jedine stvarne sluzbe koje nesto rade za gradjane i drzavu, jer bez porezne urave i policije nema ni jake drzave, a opstine su prvi i osnovni faktor komunikacije i servisa gradjanima.
koga interesuje moze naci mnogo stvari kako je island zajebo mmfIsland je idealan primjer države koja je sve svoje financijske probleme riješila stavljajući opće dobro ispred krupnog kapitala.
Naime, prvo su tamošnje banke i vlada sklopili ugovor kojim se opraštaju dugovi onim domaćinstvima koja su bila zadužena više od 110 posto ukupne imovine.
Nakon toga, Vrhovni sud je kredite s valutnim klauzulama proglasio nezakonitim te su banke oprostile zajmove građana u iznosu od 13 posto domaće proizvodnje.
Očito se gnjev građana, koji su 2009. godine parlament gađali kamenjem zahtijevajući da bankari i političari preuzmu odgovornost za tešku ekonomsku situaciju u kojoj su se našli, daleko čuo te su vladajući odlučili reagirati. Dok ostatak svijeta grca u dugovima dižući poreze vlastitim građanima, Islanđani bezbrižno žive jer su njihove vlasti opteretile banke, a ne 'obične ljude'.
ako ikad skresu plate tim najvise placenim... mozda ce tada konacno uzeti u ruke budzet i pogledati kolike su ustede napravili...goran16v wrote:Ako sam dobro razumuo njegov komentar poenta je da se pitanje smanjivanja javne potrosnje i resanja plata pokusava rijesiti preko ledja onih najnizih u tom lancu (cinovnici, sluzbenici itd), dok oni na vrhu ostaju neosteceni - sto se fakat ne bi trebalo dozvoliti, ali je oiglecno vrlo subjektivan kad se radi i o ovim najnizim koji su takodjer znatno preplaceni sa budzeta uzme li se u obzir ekomomska situacija u drzavi i prosjecna primanja. Ja ne kazem da je 1100 KM puno, nije, ali u situaciji u kojoj su u sektorima iz kojih se puni budzet plate daleko manje - onda jeste.Alfons Kauders wrote:ja sam mislio da su protesti i bili usmjereni na smanjenje potrosnje i kresanje plata u javnom sektoru... a sad kazes... da se to "ne smije dozvoliti ni slucajno"Dozer wrote:
kakav god da sam... cinjenice stoje...4harunn wrote:slusaj smrade jadni toliko si jadan ne trebam ti ja to napominjat znas i sam koja je tvoja uloga ovde jel tako ti si samo jos jedan u nizu latentnih haduma koji seru naveliko samo iz jednog razloga da budu barem negdje u centru paznje ono sto sam ne vidis je tvoja bolest u vidu teskih promjena licnosti ali hajde kurvi dokazi da je kurvaAlfons Kauders wrote:
jeste, ja sam lazov i demagog... jer iznosim banalne cinjenice kojih bi svaki pravnik i ekonomista trebao biti svjestan...
sve sto se ne uklapa u revolucionarnih svjetonazor ajfondzija se doceka na noz... bajke jesu ljepse, ali ovdje ima i odraslih ljudi koji vrlo dobro znaju sta pricaju i koji su davno prestali vjerovati u bajke
Ima mnogo, previše sličnih na ovom forumu i izvan njega4harunn wrote:slusaj smrade jadni toliko si jadan ne trebam ti ja to napominjat znas i sam koja je tvoja uloga ovde jel tako ti si samo jos jedan u nizu latentnih haduma koji seru naveliko samo iz jednog razloga da budu barem negdje u centru paznje ono sto sam ne vidis je tvoja bolest u vidu teskih promjena licnosti ali hajde kurvi dokazi da je kurvaAlfons Kauders wrote:
jeste, ja sam lazov i demagog... jer iznosim banalne cinjenice kojih bi svaki pravnik i ekonomista trebao biti svjestan...
sve sto se ne uklapa u revolucionarnih svjetonazor ajfondzija se doceka na noz... bajke jesu ljepse, ali ovdje ima i odraslih ljudi koji vrlo dobro znaju sta pricaju i koji su davno prestali vjerovati u bajke
odgovor vidi iznadakcid wrote:Ima mnogo, previše sličnih na ovom forumu i izvan njega4harunn wrote:slusaj smrade jadni toliko si jadan ne trebam ti ja to napominjat znas i sam koja je tvoja uloga ovde jel tako ti si samo jos jedan u nizu latentnih haduma koji seru naveliko samo iz jednog razloga da budu barem negdje u centru paznje ono sto sam ne vidis je tvoja bolest u vidu teskih promjena licnosti ali hajde kurvi dokazi da je kurvaAlfons Kauders wrote:
Da se ukljucim. Smjesno frustracije vezano za fak diplomu. Sve sami anstajni pa mucnimozgom frustriran. Postao sam prilicno davno nesto na tu temu necu da se ponavljam. Slazem se da iza vecine diploma ne stoji odgovarajuci nivo strucnosti i znanja i to na svim nivoima obrazovanja ne samo na fakultetskom i da to unistava kompletno drustvo.goran16v wrote:Predpostavljam otkud te frustracije vezane za fak. diplomu, jbga, niko ti nije kriv, ali si apsolutno fulio temu.Mucni mozgom wrote:
Unaprijed se izvinjavam jako malom procentu formalno obrazovanih koji zaista posjeduju znanje i strucnost a ovim ostalim kazem :
Je.. vas KV,SSS,VŠS,VSS itd.... unististe srednju klasu vasim fakultetskim diplomama iza koje stoji formalno priznata strucnost i znanje a u praksi jedna velika 0 (nula) ,nista i sve tako nesta. Unististe ovo drustvo sa svojim neznanjem i nesposobnoscu.
Ako ste tako sposobni i strucni i sa velikim idejama sto sjedite na birou otvarajte firme pa imate ideje strucnost i znanje ( bar tako tvrdite Vi ) Nije valjda problem u 2000 KM za registraciju firme.
U drzavnom aparatu postoji nesto sto se zove sistematizacija i ako je za odredjeno mjesto predvidjena SSS to mozes biti i doktor nauka ako hoces, ali ces biti placen prema sistematizaciji. E sad koliko je ispravno i normalno da takav zaposlenik ima 1,5 prosjecnu platu (vjerovatno 2 x vecu od prosjecne plate u proizvodnom sekotoru) zakljuci sam, na osnovu komentara se moze zakljuciti da te krasi znanje u praksi tako da ti to nece biti problem.