Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#11101 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bobi »

Sve sam ja ove terene oko Zenice prepješačio, vjeruj, ovo je najlaksa dionica :D.
avenija

#11102 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by avenija »

Thorgerson wrote:Jedno laicko pitanje, nemojte mi zamjeriti.

Je li bila ikakva alternativa ovoj zenickoj zaobilaznici? Ikakva? Mislim ono jbt gledaj ti gdje mi moramo autoput 'izverat'. :-) Je li se mora pratiti tok rijeke Bosne pa i kod autoputa. Shvatam da je magistrala tim putem isla, to i jeste najoptimalnija trasa, ali je li mogao ovaj krak zaobilaznice proci negdje iza/pored Zenice, kakav je tamo teren, pa dalje nastaviti prema Doboju? Mislim, samo pitam, mozda je jos gori teren...
Nije, iako je i ovo za megastructures discovery, sjeverno od Zenice do Zepca je jos tezi teren.
tec

#11103 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Thorgerson wrote:Jedno laicko pitanje, nemojte mi zamjeriti.

Je li bila ikakva alternativa ovoj zenickoj zaobilaznici? Ikakva? Mislim ono jbt gledaj ti gdje mi moramo autoput 'izverat'. :-) Je li se mora pratiti tok rijeke Bosne pa i kod autoputa. Shvatam da je magistrala tim putem isla, to i jeste najoptimalnija trasa, ali je li mogao ovaj krak zaobilaznice proci negdje iza/pored Zenice, kakav je tamo teren, pa dalje nastaviti prema Doboju? Mislim, samo pitam, mozda je jos gori teren...
- Ovom trasom
- Trasom postojeće magistrale
- Ili nekoliko vrlo dugih i drastično skupljih tunela
Nažalost geografski položaj doline Bosne ne dozvoljava puno alternativa, sigurno ne jednostavnih. Na sve to se treba dodati da ovaj dio države ima najlošiji kvalitet zemlje za izgradnju i kopanje. Situacija se bitno popravlja nakon Žepča.
kurty

#11104 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Najjeftinije bi bilo na Drivusi "zaroniti" i tamo iza Zenice izroniti iz tunela...
Jeftinije bi bilo mnogo :D
So What!

#11105 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Recimo ja sam prije par dana imao slučaj gdje se desio sudar u tunelu Vranduk na M17, a ja išao od Sarajeva prema Tešnju.

Ispalo je da mi je jedina obilaznica preko Tuzle da idem. Taj dio od Kaknja prema Žepču je zaista težak i veoma malo je alternativa tamo.
SSemir

#11106 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

kurty wrote:Najjeftinije bi bilo na Drivusi "zaroniti" i tamo iza Zenice izroniti iz tunela...
zezas. il ozbiljno?
Naslovnica

#11107 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

kurty wrote:Najjeftinije bi bilo na Drivusi "zaroniti" i tamo iza Zenice izroniti iz tunela...
To sam i ja odmah rekao kada sam vidio kada je projektovana trasa.
:thumbup:
So What!

#11108 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Neđo Trninić: Neće Turska određivati naše prioritete
Image

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da od radne grupe u vezi sa brzom cestom Sarajevo - Beograd, a koja treba da počne s radom sljedeće sedmice, ne očekuje ništa jer RS se drži svojih strateških dokumenata.

Govoreći o angažmanu Turske u tom projektu, Trninić kaže da je ta priča bezveze plasirana, jer oni samo daju kreditna sredstva kao i bilo koja druga finansijska institucija.

"Daju pare da gradimo infrastrukturu i mi im vraćamo pare. Šta onda ima da se miješaju u naše poslove", rekao je Trninić.

NN: Očekujete li da radna grupa koja treba da počne s radom postigne dogovor o trasi brze ceste Sarajevo - Beograd? Dvije trase su u opticaju - jedna je preko Pala, a druga preko Bijeljine.

TRNINIĆ: Ne očekujem. RS ima svoj stav i držimo se naših strateških dokumenata i prostornog plana, koji su definisali te putne pravce. To je veza od Istočnog Sarajeva preko Sokoca, Rogatice i Višegrada, a u okviru koridora 5c to je od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine. To su naši pravci. FBiH zastupa svoje i nisam ubijeđen da se tu može nešto pomjeriti.

NN: Za trasu preko Bijeljine zalažu se i neki ljudi iz RS. Mladen Bosić je predložio i deklaraciju da put ide tim pravcem. Šta mislite o toj deklaraciji?

TRNINIĆ: Ne mogu da vjerujem da ozbiljan čovjek sa političkim i svakim drugim iskustvom tako nešto može da uradi. Zna se da i po Ustavu i po Dejtonskom sporazumu nadležnost infrastrukture je u entitetima. Neozbiljno je da bilo ko pokuša nešto bez entiteta. Bosićeva deklaracija je politička priča kojom naši predstavnici u Sarajevu pokušavaju da derogiraju institucije RS.

NN: Sličnu deklaraciju usvojio je i Parlament FBiH...

TRNINIĆ: Pa ja mogu da zaključim samo da je to urađeno u dogovoru sa FBiH jer Bosić nema podršku ni u svojoj stranci za to. I njegovi načelnici su protiv toga i ne slažu se s tim. Vidjeli ste izjave načelnika Sokoca.

NN: Kako nema? Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, se takođe zalaže da taj put prolazi preko Bijeljine.

TRNINIĆ: I to ne mogu da razumijem. Mićić je ozbiljan političar, a za puteve se dogovara sa federalnim premijerom koji nema nikakve nadležnosti nad RS i tamo se savjetuje, a ima svog premijera. Nevjerovatno je da Mićić forsira taj put preko Bijeljine, a zna da je i prostornim planom i strateškim dokumentima utvrđen putni pravac koji sam već rekao, a to je od Vukosavlja preko Brčkog do Bijeljine i dalje prema Srbiji. Za taj put smo dobili i podršku Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, koji je rekao da je spreman da Srbija učestvuje čak i u finansiranju.

NN: Koja je prednost puta koji bi išao preko Pala? Puno više i ljudi i privrede je koncentrisano oko Bijeljine, Tuzle...

TRNINIĆ: Jednostavno. Taj preko Pala ide kroz RS i veže naseljena mjesta u Republici Srpskoj. Nema nikakve druge prednosti. Ovo kroz Federaciju BiH je njihov projekat i ja na to ne mogu uticati i neka ga guraju. Povezujemo i Istočno Sarajevo, Pale, Rogaticu, Višegrad, a šta RS ima sa pravcem preko Tuzle. Ne povezuje se ništa.

NN: Da li je Srbija možda napravila "grešku u koracima" s obzirom na to da je rekla - dogovorite se u BiH, a mogla je, recimo, da kaže idemo do Kotromana, a vi radite dalje?

TRNINIĆ: Srbija ne može da se miješa u stvari u BiH. Srbija je rekla svoj prijedlog da ide do Višegrada, odnosno Kotromana, i to je pravac koji bi trebalo da veže ovu trasu za koju se mi zalažemo.

NN: Očekujete li da se Turska aktivnije uključi u taj projekat? Do sada su bili poprilično pasivni u svemu.

TRNINIĆ: Ta priča u vezi sa Turskom je bezveze plasirana. Šta Turska?

NN: Pa rekli su da su spremni da finansiraju taj projekat.

TRNINIĆ: Turska daje kreditna sredstva kao bilo koja finansijska institucija - da li EBRD, EIB ili Svjetska banka ili komercijalne banke. Daju pare da gradimo infrastrukturu i mi vraćamo pare. Šta onda imaju da se miješaju u naše poslove? Podržavam angažovanje Turske u tom smislu da daju grant sredstva ili da uzmu koncesiju. Neće oni određivati naše prioritete samo zato što nam daju pare koje će na kraju vratiti građani RS.
Nezavisne
Bumerang

#11109 Re: BiH. Entitet R. Srpska. Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

Od pepela će se graditi autoput kroz Sandžak?

19. Maj 2017

Vlada Srbije je zajedno sa EPS-om u proteklih nekoliko godina napravila pionirske korake da pepeo postane sirovina i da iz negativnog ciklusa zagadjivanja udjemo u pozitivan ciklus korišćenja pepela, rekao je danas ministar energetike i rudarstva, Aleksandar Antić.

“U Vladi je danas potpisan i prvi ugovor za 3.630 tona pepela koji će se koristiti na izgradnji autoputa izmedju Beograda i Čačka na koridoru 11, što je donacija EPS-a”, rekao je Antić na zasedanju skupštine udruženja ECOBA u Beogradu.

Ministar je kazao da su ovo ipak prvi koraci jer na deponijama ima oko 200 miliona tona pepela, a godišnje se proizvede dodatnih šest miliona tona.

Podsetio je da je vlada 2015. donela uredbu kojom se definišu načini korišćenja pepela.

“Mi želimo da naučimo puno toga od vas, ja sam zadovoljan što je EPS član ove asocijacije, i mislim da je to važno jer je i put Vlade Srbije usmjeren ka tome da pepeo dostigne status sirovine i kod nas kao što je kod vas, u Evropi i širom sveta”, rekao je Antić.

On je kazao da je velika stvar što se sastanak udruženja ECOBA održava u Beogradu, jer će pomoći Srbiji da uhvati korak sa svetom, usvoji nove mehanizme i nauči kako da komercijalizuje velike količine pepela koje posjeduje.

Vršilac dužnosti direktora EPS, Milorad Grčić rekao je da je ovaj dan važan za EPS, ali i za celu Srbiju i njenu privredu.

“EPS ima za osnovnu delatnost proizvodnju električne energije, ali njena proizvodnja je 70 odsto iz uglja, i zato ima toliko pepela na deponijama, i zahvaljujući Vladi i uredbi iz 2015. taj pepeo počinje da se koristi u izgradnji puteva”, rekao je Grčić.

On je dodao da su od 2015. do danas, EPS i nadležno ministarstvo uspeli da isposluju korišćenje pepela sa dve termoelektrane, što je veliki napredak.

“Srbija nije dovoljno tržište za količine koje imamo i zato ističem da smo počeli izgradnju luke na Dunavu, što je važno za rečnu komunikaciju u budućem transportu pepela”, istakao je Grčić.

Predsednik udruženja ECOBA, Ivan Skidmor rekao je da je EPS član ovog udružnje od 2010. godine, i da je ovo druga poseta Srbiji posle 2011. godine.

“Možda će kada dodjemo sledeći put za pet godina, korišćenje pepela biti povećano. ECOBA postoji više od 25 godina, i ima članove u 28 zemalja. Sve te zemlje govore različite jezike, ali zajednički jezik postižemo jer imamo iste izazove i iste želje”, naveo je Skidmor.
On je dodao da se zajednički radi na standardizaciji, kako bi se postigla veća komercijalna korist za sirovine dobijene iz uglja.

(Alo)

http://sandzakpress.net/od-pepela-ce-se ... oz-sandzak

______________________________________________________________________________________________________________________

Uskoro ce entitet Republika Srpska imati vise izgradzenih kilometara autoputa od entiteta Federacija Bosne i Hercegovine. U cemu je fol?
Last edited by Bumerang on 11/05/2023 16:20, edited 1 time in total.
Bumerang

#11110 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Sandžak i Bosansko Podrinje saglasni – Autoput Sarajevo-Goražde-Novi Pazar

14. Novembar 2017

Image

Trasa autoputa Sarajevo – Beograd mora uključiti Goražde, Višegrad i Sandžak, zaključeno je na sastanku predstavnika vlasti iz jugoistočne Bosne i dijelova Srbije i Crne Gore, čiji su domaćini bili premijer BPK Emir Oković i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Na sastanku je iskazan zajednički interes gradova iz tri države, te su iznijeti brojni argumenti u prilog potrebi da se dugogodišnja nepravda prema nerazvijenim područjima konačno treba ispraviti. Jedan od kriterija, prema riječima premijera BPK Emira Okovića, je poštivanje odluke o uspostavljanju mreže evropskih koridora.

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Muamer Zukorlić izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na skupu koji je okupio predstavnike Podrinja, Zlatiborskog okruga i Sandžaka, te dijela Crne Gore.

– Postigli smo konsenzus oko nužnosti da autoputno povezivanje Beograda i Sarajeva prođe ovim prostorom, najpovoljnijom linijom prema koridoru 11, čime se uvažavaju ekonomski i svi drugi momenti koji bi opravdali mogućnost i potrebu izgradnje ovog autoputa. Time bi se u značajnoj mjeri ukinula historijska nepravda zapostavljanja ovih prostora, prije svega kroz saobraćaj, još ukidanjem pruge koja je povezivala ova prostor – naglasio je Zukorlić.

– Ne mogu da shvatim da politički faktori u BiH nemaju u vidu taj južni, jugoistočni saobraćajni potencijal. Ukoliko se izgradi autoput od Sarajeva do Novog Pazara, ma kuda on prošao, imate još nepunih 30 kilometara da se spojite sa autoputem koji je već došao do Kosovske Mitrovice. To bi značilo otvaranje BiH za nekoliko miliona putnika i ne znam koliko tona roba sa Kosova, iz Albanije, Makedonije i dalje – kazao je poslanik u Skupštini Srbije, Muamer Zukorlić.

On je dodao da političari u Sarajevu, preferiranjem trase preko Bijeljine i Tuzle, ignoriraju činjenicu da je projektirani koridor 5C veza sjeverozapadne Bosne sa Sarajevom i Beogradom – Tako bismo imali paradoks da na nekih 50-tak kilometara imamo dva autoputa, a cjelokupnu istočnu Bosnu, istočnu Hercegovinu, Podrinje, Sandžak i Zlatiborski okrug zapostavljamo. To je nedostatak državne strategije, državotvorne politike i ignorisanje Bošnjaka u Sandžaku koji predstavljaju važan dio bošnjačkog nacionalnog korpusa – poručio je Zukorlić.

Trasa Sarajevo – Goražde – Višegrad – Kotroman – koridor 11 u Srbiji je najpovoljnija trasa koja bi omogućila razvoj ovih područja, te jednaku udaljenost Sarajeva od Beograda i od luke Bar, kazao je predsjednik BNV Sandžaka, Sulejman Ugljanin.

– Za nas je ključni argument potpuna opredijeljenost kako Vlade Srbije tako i predsjednika Aleksandra Vučića, da će Srbija graditi autoput koji će spajati koridor 11, od Požege do Kotromana kod Višegrada, u dužini od oko 60 kilometara. To automatski podrazumijeva da mi sa naše strane imamo posvećenost da gradimo vezu ovom našom trasom koja je u zajedničkom interesu – kazao je Nemanja Nešić, zamjenik gradonačelnika Užica.

Poslanik u Domu naroda PFBiH, Sanel Mušović, očekuje da se o predloženim trasama uskoro izjasni i struka, navodeći kako će autoput od Soluna, preko Prištine, Novog Pazara, Višegrada, Goražda do Sarajeva biti prometniji od koridora 5C. Poslanik u Skupštini RS, Zdravko Krsmanović upozorio je da „semberski lobi“, odlukom o određivanju kriterija za odabir trase puta, koja je trenutno na dnevnom redu Parlamentarne skupštine BiH, pokušava autoput „na mala vrata“ projektirati preko Tuzle i Bijeljine.

Sastanku u Goraždu, iako pozvani, nisu prisustvovali predstavnici Vlade FBiH, državnih institucija i jednog broja općina.

izvor: Avaz

http://sandzakpress.net/sandzak-i-bosan ... novi-pazar
Last edited by Bumerang on 28/09/2018 09:05, edited 1 time in total.
Naslovnica

#11111 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Možda je šuplja senzacionalistička, a možda i nije...

http://www.zurnal.info/novost/20797/evr ... cesta-fbih

KORIDOR VC

UGROŽENA GRADNJA AUTOPUTA: Evropska investiciona banka odbila manipulacije uprave Autocesta FBiH
Objavljeno: 15.11.2017. u 14:36h
Ponovo je uzaludno potrošeno vrijeme i veliki novac zbog nastojanja uprave Autocesta Federacije da onemogući prvoragnirani kinesko-azarbejdžanski konzorcij za gradnju poddionice Počitelj-Zvirovići. Posao su željeli dodijeliti drugoplasiranom konzorciju Strabag-Euroasfalt. Istovremeno, iz Autocesta pismom upozoravaju federalnu vladu na mogućnost potpune obustave gradnje autoputa

Piše: Amarildo Gutić

Evropska investicijska banka nije prihvatila sugestiju uprave federalnih Autocesta da prihvati skuplju ponudu za gradnju poddionice Počitelj – Zvirovići. Najpovoljniju ponudu dao je konzorcij koji čine firme iz Azerbejdžana i Kine. No, umjesto njih, iz uprave Autocesta FBiH Evropskoj investicijskoj banci za izvođača radova predložili su drugoplasirani konzorcij Strabag-Euroasfalt.

IZGUBLJENI NOVAC I VRIJEME

Iz banke, koja kreditno finansira projekat sa 100 miliona eura, odbacili su kao neosnovane argumente Autocesta da posao daju drugoplasiranom ponuđaču.

“Banka smatra da ne postoji dovoljno obrazloženja koje pokazuju da forma tenderskih obezbjeđenja koje su dostavila dva odbijena ponuđača (Konzorcijum Azvirt LLC i Power Construction Corporation of China Ltd i Joint Venture Fernas i Ozgun Insaat) predstavljaju materijalnu devijaciju od zahtjeva specificiranih u tenderskoj dokumentaciji….Izvještaj o evaluaciji tendera i ekspertsko mišljenje ne sadrže dovoljno argumenata kojima se objašnjava zašto su tenderska osiguranja koja su dostavili ponuđači smatrana materijalnom devijacijom od zahtjeva navedenih u tenderskoj dokumentaciji,” navedeno je u odgovoru Evrospke investione banke u kojeg je Žurnal imao uvid.

Samovolja uprave Autocesta sa direktorom Adnanom Terzićem na čelu, koja o svojim potezima ne obavještava Nadzorni odbor, niti poštuje njegove preporuke, o čemu je Žurnal više puta pisao, znači ne samo izgubljeno vrijeme nego i uzaludno potrošen budžetski novac. U konačnici, treba i to otvoreno reći, sve je ovo urađeno da bi se iz posla izbacila firma “Hering”, koja je trebala biti podizvođač radova za kinesko-azarbejdžanski konzorcij.

GRADNJA AUTOPUTA MOŽE BITI POTPUNO OBUSTAVLJENA

Istovremeno, uprava Autocesta FBiH zahtjeva od federalne vlade konačno određenje hoće li odbaciti ili nastaviti kreditne aranžmane sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za finansiranje četiri dionice autoceste na Koridoru Vc i to Svilaj – Odžak, Donja Gračanica – Klopče, Buna - Počitelj i Vraca (tunel Zenica) - Donja Gračanica.

“Navedeni kreditni aranžmani sadržavaju odredbe uvečanja kamatne stope u slučaju neangažovanja sredstava. Duži period neproglašavanja efektivnosti ova dva kreditna aranžmana u potpunosti će obesmisliti sam kredit, obzirom da bi se kamatne stope značajno uvečale na način da isto postane neodrživo, što bi proizvelo štetu po JP Autoceste FBiH. Stoga, u okolnostima potpune neizvjesnosti vezano za usvajanje Zakona o akcizama postaje neopravdano postojeći kreditni aranžman dalje držati na čekanju,” navedeno je u pismu koje su Autoceste prije nekoliko dana uputili federalnoj vladi.

Uprava Autocesta tvrdi da u slučaju otkazivanja kredita ne bi bilo posljedica po budžet po osnovu kamata na nepovučena sredstva, ali bi se izgubio EBRD kao glavni sufinansijer gotovo svih dionica autoceste kao i 11,8 miliona eura granta koji je direktno naslonjen na spomenuti kredit. Istovremeno bi gubitak kredita EBRD-a onemogučio angažiranja sredstava Evrospke investicione banke koja projekte finansira do visine 50 % ukupnih troškova. Ovo znači i da bi morale biti poništene sve tenderske procedure na dionicama Buna-Počitelj i Donja Gračanica-tunel Zenica !!

Gradnja dionica Klopče-Donja Gračanica morala bi polovinom naredne godine biti obustavljena zbog nedostatka sredstava, dok bi jedino Svilaj-Odžak mogla biti približno završena. Dodatno, postoji rizik da se Kuvajtski fond za arapski i ekonomski razvoj i OPEC fond povuku iz projekta izgradnje autoputa.

“Obustava radova neće imati finansijsku posljedicu za JP Autoceste FBiH, ali će imati katastrofalan efekat na građevinski sektor u Federaciji BiH. Pored toga JP Autoceste FBiH neće moći pustiti u funkciju već izgradeni dio Zeničke zaobilaznice što će proizvesti dugoročni manjak u prihodima,” tvrde u pismu iz Autocesta FBiH.

Druga opcija je da se krediti proglase efektivnim, ali će se i pored toga, ukoliko se ne povećaju akcize, Autoceste morati dodatno zaduživati kod komercijalnih banaka. Autoceste tako od federalne vlade traže određenje sa kojim će sredstvima, ukoliko ih opće dalje i bude na raspolaganju, biti nastavljena izgradnja autoputa. Tako sada Autoceste FBiH prebacuju konačnu stratešku odluku na federalnu vladu. O svojoj odgovornosti u pismu nema ni slova..
So What!

#11112 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Dionicu autoceste Zvirovići- Počitelj gradit će Strabag i Euro-Asfalt
Image

Uprava Autocesta Federacije BiH odlučila je da je austrijsko-bosanskohercegovački konzorcij koji čine „Strabag" i „Euro-Asfalt" ispunio sve potrebne uvjete iz tendera prema kojima bi trebao graditi dionicu autoputa na Koridoru 5C Počitelj - Zvirovići. Ukupna vrijednost tog projekta iznosi 200 milijuna maraka, piše Dnevni avaz.

Radi se o najvrijednijoj dionici na Koridoru, dugoj 11 kilometara. Na tom potezu bit će i most Počitelj, dug 945 i maksimalno visok 100 metara. Ovu informaciju potvrdio je "Avazu" i Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH". Ali, konačnu odluku treba donijeti Europska investicijska banka (EIB), koja kreditira gradnju ove dionice.

Uprava "Autocesta" odlučila se za konzorcij „Strabag - Euro-Asfalt" nakon razmatranja svih ponuda. Ta odluka poslana je EIB-u na odobrenje i o stavu te banke ovisi hoće li posao biti dodijeljen „Strabagu" i „Euro-Asfaltu".

Riječ je o tenderu koji je početkom godine poništen pa raspisan novi. Najpovoljniju ponudu poslao je u lipnju konzorcij „Azvirt", koji čine Kinezi i Azerbejdžanci s domaćim podizvođačem, širokobriješkim „Heringom".

No, tenderska komisija nakon evaluacije odlučila je gradnju ove dionice, prema ponudi i uvjetima tendera, ipak prepustiti „Strabagu" i „Euro-Asfaltu", jer „ Azvirt", kako saznaje Avaz, nije dao garancije kakve su tražene u tenderu. Garancije koje su dali „Strabag" i „Euro-Asfalt" komisija je ocijenila valjanim.

Terzić kaže da su tu ponudu poslali EIB-u i da im je prekjučer stigao odgovor iz banke da se ona ipak mora dopuniti, ali u „Autocestama" smatraju da je ocijenjena najboljom.

- EIB sada kaže da trebamo dopuniti evaluacijski izvještaj, da trebamo pojasniti neke stvari. To ćemo i uraditi. To nije sporno. Mi i dalje stojimo kod ponude koju smo poslali, a to su „Strabag" i „Euro-Asfalt". Na tu ponudu smo se odlučili i nju ćemo i elaborirati i sve pojasniti - rekao je Terzić
Hercegovina.info
So What!

#11113 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Autoceste FBiH traže od Vlade da se očituje hoće li podržati kredit od 150 miliona eura
Image

Autoceste Federacije BiH tražile su od Vlade FBiH da se očituje da li će nastaviti kreditni aranžman s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje četiri dionice autoceste na Koridoru 5C. Riječ je o sredstvima od blizu 150 miliona eura koja su uslovljena izmjenama Zakona o akcizama BiH.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić potvrdio nam je da su Autoceste FBiH tražile od Vlade FBiH da se odredi da li će nastaviti kreditne aranžmane s EBRD-om za finansiranje četiri dionice autoceste na Koridoru 5C i to Svilaj-Odžak, Donja Gračanica-Klopče, Buna-Počitelj i Vraca (tunel Zenica)-Donja Gračanica.

"Mi smo to tražili s obzirom na to da imamo kreditni aranžman koji je potpisan još 2015. godine i u decembru 2016. godine. Radi se o sredstvima od blizu 150 miliona eura, a koja su uslovljena akcizom, ali i opterećena činjenicom da se plaća kamata za nepovučena sredstva. Samo smo tražili da se Vlada FBiH opredijeli hoćemo li ići u povlačenje tih sredstva i tražiti da ukinu uslov donošenja izmjena Zakona o akcizama BiH ili ćemo otkazati. Sve ostalo nanosi evidentnu štetu", rekao je Terzić.

Istakao je da je taj slučaj nemoguće porediti s dionicom Zvirovići-Počitelj jer je u tom slučaju riječ o sredstvima Evropske investicione banke (EIB) na koje nema nikakvih negativnih kamata.

"Mi nismo uopće zlonamjerni u smislu da želimo dovesti Vladu FBiH u nezavidnu poziciju. Pismo smo poslali resornom ministarstvu jer ne možemo s Vladom FBiH direktno komunicirati", kazao je Terzić.

Prema informacijama koje je dobila, Vlada FBiH na sljedećoj sjednici raspravljat će o informaciji Autocesta FBiH.

"Ne bih želio da se ponašanje Uprave Autocesta FBiH dovede u bilo kakav politički kontekst. Ovdje je riječ o isključivo operativnom kontekstu, jer smo tražili od resornog ministarstva da proslijedi Vladi FBiH nešto što je evidentan problem", rekao je Terzić.

Kako kaže, Autoceste FBiH su iz svojih sredstava finansirale 80 posto projekta Svilaj-Odžak koji je iz paketa nepovučenih sredstava od EBRD-a, tako da ćemo početkom decembra imati završene radove na tih deset kilometara.

Što se tiče dionice Zvirovići-Počitelj, on nam je kazao da informacije koje se posljednjih dana pojavljuju u medijima predstavljaju ništa drugo do spekulaciju te da oni ne žele komunicirati na taj način.

"Mi imamo sistem koji je određen ugovorom BiH s Evropskom investicionom bankom i procedure se poštuju. Dakle, u javnost se ne izlazi sve dok se procedura ne okonča", rekao je Terzić.

Kako kaže, proces je postavljen tako da su dobili finansijske ponude za tender Zvirovići-Počitelj, da su izvršili evaluaciju i poslali je na saglasnost Evropskoj investicionoj banci.

"Prije dva dana dobili smo pismo od EIB-a u kojem traže od nas da dopunimo evaluacijski izvještaj. Mi to radimo i ponovo ćemo poslati EIB-u. Tu nema nikakvih skrivenih dopisivanja koja nisu striktno propisana Vodičem za nabavke. Kada se postupak završi javnosti će biti dostupne sve relevantne informacije za tok postupka", kazao je Terzić.
Klix
Naslovnica

#11114 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Politika, politika, politika...
Thorgerson

#11115 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Ovaj Terzic je zlo.

Cim sam ga vidio da dolazi u Autoceste znao sam da ce proci dugo vremena do novog metra autoceste.
MOSALJOZE

#11116 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by MOSALJOZE »

Thorgerson wrote:Ovaj Terzic je zlo.

Cim sam ga vidio da dolazi u Autoceste znao sam da ce proci dugo vremena do novog metra autoceste.
Klasični pijun
babanovac

#11117 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by babanovac »

So What! wrote:Neđo Trninić: Neće Turska određivati naše prioritete
Image

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da od radne grupe u vezi sa brzom cestom Sarajevo - Beograd, a koja treba da počne s radom sljedeće sedmice, ne očekuje ništa jer RS se drži svojih strateških dokumenata.

Govoreći o angažmanu Turske u tom projektu, Trninić kaže da je ta priča bezveze plasirana, jer oni samo daju kreditna sredstva kao i bilo koja druga finansijska institucija.

"Daju pare da gradimo infrastrukturu i mi im vraćamo pare. Šta onda ima da se miješaju u naše poslove", rekao je Trninić.

NN: Očekujete li da radna grupa koja treba da počne s radom postigne dogovor o trasi brze ceste Sarajevo - Beograd? Dvije trase su u opticaju - jedna je preko Pala, a druga preko Bijeljine.

TRNINIĆ: Ne očekujem. RS ima svoj stav i držimo se naših strateških dokumenata i prostornog plana, koji su definisali te putne pravce. To je veza od Istočnog Sarajeva preko Sokoca, Rogatice i Višegrada, a u okviru koridora 5c to je od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine. To su naši pravci. FBiH zastupa svoje i nisam ubijeđen da se tu može nešto pomjeriti.

NN: Za trasu preko Bijeljine zalažu se i neki ljudi iz RS. Mladen Bosić je predložio i deklaraciju da put ide tim pravcem. Šta mislite o toj deklaraciji?

TRNINIĆ: Ne mogu da vjerujem da ozbiljan čovjek sa političkim i svakim drugim iskustvom tako nešto može da uradi. Zna se da i po Ustavu i po Dejtonskom sporazumu nadležnost infrastrukture je u entitetima. Neozbiljno je da bilo ko pokuša nešto bez entiteta. Bosićeva deklaracija je politička priča kojom naši predstavnici u Sarajevu pokušavaju da derogiraju institucije RS.

NN: Sličnu deklaraciju usvojio je i Parlament FBiH...

TRNINIĆ: Pa ja mogu da zaključim samo da je to urađeno u dogovoru sa FBiH jer Bosić nema podršku ni u svojoj stranci za to. I njegovi načelnici su protiv toga i ne slažu se s tim. Vidjeli ste izjave načelnika Sokoca.

NN: Kako nema? Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, se takođe zalaže da taj put prolazi preko Bijeljine.

TRNINIĆ: I to ne mogu da razumijem. Mićić je ozbiljan političar, a za puteve se dogovara sa federalnim premijerom koji nema nikakve nadležnosti nad RS i tamo se savjetuje, a ima svog premijera. Nevjerovatno je da Mićić forsira taj put preko Bijeljine, a zna da je i prostornim planom i strateškim dokumentima utvrđen putni pravac koji sam već rekao, a to je od Vukosavlja preko Brčkog do Bijeljine i dalje prema Srbiji. Za taj put smo dobili i podršku Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, koji je rekao da je spreman da Srbija učestvuje čak i u finansiranju.

NN: Koja je prednost puta koji bi išao preko Pala? Puno više i ljudi i privrede je koncentrisano oko Bijeljine, Tuzle...

TRNINIĆ: Jednostavno. Taj preko Pala ide kroz RS i veže naseljena mjesta u Republici Srpskoj. Nema nikakve druge prednosti. Ovo kroz Federaciju BiH je njihov projekat i ja na to ne mogu uticati i neka ga guraju. Povezujemo i Istočno Sarajevo, Pale, Rogaticu, Višegrad, a šta RS ima sa pravcem preko Tuzle. Ne povezuje se ništa.

NN: Da li je Srbija možda napravila "grešku u koracima" s obzirom na to da je rekla - dogovorite se u BiH, a mogla je, recimo, da kaže idemo do Kotromana, a vi radite dalje?

TRNINIĆ: Srbija ne može da se miješa u stvari u BiH. Srbija je rekla svoj prijedlog da ide do Višegrada, odnosno Kotromana, i to je pravac koji bi trebalo da veže ovu trasu za koju se mi zalažemo.

NN: Očekujete li da se Turska aktivnije uključi u taj projekat? Do sada su bili poprilično pasivni u svemu.

TRNINIĆ: Ta priča u vezi sa Turskom je bezveze plasirana. Šta Turska?

NN: Pa rekli su da su spremni da finansiraju taj projekat.

TRNINIĆ: Turska daje kreditna sredstva kao bilo koja finansijska institucija - da li EBRD, EIB ili Svjetska banka ili komercijalne banke. Daju pare da gradimo infrastrukturu i mi vraćamo pare. Šta onda imaju da se miješaju u naše poslove? Podržavam angažovanje Turske u tom smislu da daju grant sredstva ili da uzmu koncesiju. Neće oni određivati naše prioritete samo zato što nam daju pare koje će na kraju vratiti građani RS.
Nezavisne

Sta ima banka s tim, osim da mi da stambeni kredit... A ja da njime kupim auto... Uz to, nisam finansijski sposoban ni vratiti ga.
seln

#11119 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

jao_situacije wrote:
This is the road to nowhere....
So What!

#11120 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

seln wrote:This is the road to nowhere....
Očigledno je da nisi pazio u videu, jer ovaj zeleni znak je već hrvatski autoput ...

Image

Image

Image

Image
uvijekIInikadI

#11121 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by uvijekIInikadI »

Uuuuuu dobar ovaj novi auto-strase tj. prilaz/izlaz na AC, pvih 700 novih m sto juce puszise, koliko tolike izadjoh brze iz grada al opsti krkljanac na kruznom u brijescu/buljakovom, mada je spica sada u cijelom gradu
So What!

#11122 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

uvijekIInikadI wrote:Uuuuuu dobar ovaj novi auto-strase tj. prilaz/izlaz na AC, pvih 700 novih m sto juce puszise, koliko tolike izadjoh brze iz grada al opsti krkljanac na kruznom u brijescu/buljakovom, mada je spica sada u cijelom gradu
Bez obzira što je onih (kilometar i dvjesto tačnije) većinom napravljeno u profilu autocesta, ono je više gradska cesta.

Njen značaj je bitan jer mnogo autobusa moraju da idu po pravilu kroz ulicu Safeta Zajke do autobuske stanice, a vjerujte mnogo ljudi koristi autobuse prema Sarajevu, na dnevnoj, sedmičnoj i mjesečnoj bazi

Riješila je neke probleme i nije ni toliko loše rješenje, ali eto nadamo se svi da će to ići dalje prema Ciglanama.
Better Man

#11123 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

So What! wrote:
uvijekIInikadI wrote:Uuuuuu dobar ovaj novi auto-strase tj. prilaz/izlaz na AC, pvih 700 novih m sto juce puszise, koliko tolike izadjoh brze iz grada al opsti krkljanac na kruznom u brijescu/buljakovom, mada je spica sada u cijelom gradu
Bez obzira što je onih (kilometar i dvjesto tačnije) većinom napravljeno u profilu autocesta, ono je više gradska cesta.

Njen značaj je bitan jer mnogo autobusa moraju da idu po pravilu kroz ulicu Safeta Zajke do autobuske stanice, a vjerujte mnogo ljudi koristi autobuse prema Sarajevu, na dnevnoj, sedmičnoj i mjesečnoj bazi

Riješila je neke probleme i nije ni toliko loše rješenje, ali eto nadamo se svi da će to ići dalje prema Ciglanama.
Da su napravili barem do Pofalića, tek tada bi bilo pravo rasterećenje saobraćaja.
Naslovnica

#11124 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Dok se ne riješi raskrsnica i semafor kod Adema Buće, nema tu nekog hajra.
Danas sam u 17h stao 350m od kružnog u Briješću, zakrčilo obje trake ove novootvorene dionice + Safeta Zajke uobičajeno...vozio do semafora narednih cca 20min.
Onaj semafor je ZLO!
Distortion

#11125 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Distortion »

Semafori su smor...

Sreca pa smo ih se rijesili u Zenici :mrgreen:
Post Reply