A vidim da ste od Anthony Bourdaina dosli do embarga...salik79 wrote:Procitaj, nema puno upisa kao na temi o Siriji, nece ti ni 5 minuta "uzeti".Kaligrafija wrote:Da li biste bili ljubazni da me uputite o cemu razgovarate, da ne iscitavam sve unazad??? Mislim u vezi embarga sto pricate i kojeg???
IRAN
- Kaligrafija
#11101 Re: IRAN
- salik79
#11102 Re: IRAN
Kaligrafija wrote:A vidim da ste od Anthony Bourdaina dosli do embarga...salik79 wrote:Procitaj, nema puno upisa kao na temi o Siriji, nece ti ni 5 minuta "uzeti".Kaligrafija wrote:Da li biste bili ljubazni da me uputite o cemu razgovarate, da ne iscitavam sve unazad??? Mislim u vezi embarga sto pricate i kojeg???Zelio sam se ukljuciti u diskusiju, pa reko da mi pojasnite na koji embargo mislite, kad i gdje...!? Nema veze, nastavite vi...
- Co0l
#11103 Re: IRAN
Cjelokupni sigurnosni aparat?Pa to je onda jos veci apsurdsalik79 wrote:Co0l wrote:
Naravno da nije bitna Vjecna vatra,to je samo iskoristeno kao neka vrsta stilske figure,da se pokaze apsurd nacina razmisljanja poput tvog da se u Bosni preslika iranska pravosudna praksa.
Nije Ujka Sem uveo embargo nego VSUN-a medju kojima su i Kina i Rusija a najglasniji su bili Evropljani dok je Ujka Sem bio taj koji je zmirio na oba oka prilikom njegovog krsenja.Prica o embargu je svakako teski offtopik koji se povlaci svaki put kad se nema sta pametno reci.
Nisam govorio samo o pravosudnoj praksi, nego o cjelokupnom sigurnosnom aparatu zemlje od 80-tak miliona stanovnika. Ali nema veze, ovako nam je bolje![]()
Kako to da Ujka Sem vetom blokira svaku rezoluciju koja je iole kriticki nastrojena prema Izraelu, a da nije blokirao i taj embargo na naoruzanje?! Ah, da, da se ne bi vise krvi (nego sto su planirali) prosuloKako sam to mogao zaboraviti
Kao sto je apsurd poredit znacaj Izraela za Ameriku sa znacajem Bosne.
Veto su mogli uloziti i Rusija i Kina pa nisu.Ni Evropljani sa kojima Iran ovih dana sklapa ugovore o kupovini aviona koje se mjere u milijardama dolara.To ti ne smeta,smeta ti sto veto nije ulozio onaj ko je dopustio njegovo krsenje.
- salik79
#11104 Re: IRAN
Co0l wrote:Cjelokupni sigurnosni aparat?Pa to je onda jos veci apsurdsalik79 wrote:Co0l wrote:
Naravno da nije bitna Vjecna vatra,to je samo iskoristeno kao neka vrsta stilske figure,da se pokaze apsurd nacina razmisljanja poput tvog da se u Bosni preslika iranska pravosudna praksa.
Nije Ujka Sem uveo embargo nego VSUN-a medju kojima su i Kina i Rusija a najglasniji su bili Evropljani dok je Ujka Sem bio taj koji je zmirio na oba oka prilikom njegovog krsenja.Prica o embargu je svakako teski offtopik koji se povlaci svaki put kad se nema sta pametno reci.
Nisam govorio samo o pravosudnoj praksi, nego o cjelokupnom sigurnosnom aparatu zemlje od 80-tak miliona stanovnika. Ali nema veze, ovako nam je bolje![]()
Kako to da Ujka Sem vetom blokira svaku rezoluciju koja je iole kriticki nastrojena prema Izraelu, a da nije blokirao i taj embargo na naoruzanje?! Ah, da, da se ne bi vise krvi (nego sto su planirali) prosuloKako sam to mogao zaboraviti
![]()
Kao sto je apsurd poredit znacaj Izraela za Ameriku sa znacajem Bosne.
Veto su mogli uloziti i Rusija i Kina pa nisu.Ni Evropljani sa kojima Iran ovih dana sklapa ugovore o kupovini aviona koje se mjere u milijardama dolara.To ti ne smeta,smeta ti sto veto nije ulozio onaj ko je dopustio njegovo krsenje.
Tako je. Smeta mi i zelim da znam razlog. Ne smeta mi bilo sta sto Iran radi, jer radi sa svojim sredstvima koja su, pazi sad, zamrznuta od strane tih zemalja od kojih kupuje to sto mu treba. Zasto ne bi kupovao i tako prije dosao do svojih sredstava?! Igraju mudro, igraju na kartu suradnje sa svim zemljama, kojima je, ionako pun klinac bio nametnutih sankcija od strane Amerike.
Rusija, pa i Kina, su skoro pa otvoreno bile na strani agresora, ne vidim razlog zasto bi oni ulagali veto!? Dok nam je Amerika, kao, bila saveznik...Zato i pitam.
-
sumirprimus
#11105 Re: IRAN
Politika?amerima je bilo vaznije saveznistvo s britancima od tamo neke bosne.a briti su uz france i ruse glavni krivci za embargo....salik79 wrote:U taj vakat im nikakvi saveznici nisu bili (Iran se netom oporavljao od proxy agresije, koju je i CCCP podrzao)...Postavio sam sasvim logicno pitanje, ako ne razumijes, ili ne znas objasniti, ne spinuj bezze.sumirprimus wrote:Ja ba.nista rusija kina...veto...btw iranski saveznici...
-
sandromen
#11106 Re: IRAN
Zar ne vidiš kako je povezano? Naš primjer o kojem govorimo je priča o tome. Siromašni i čisti pomeli su prljave i bogate čija im slava i moć koju si dobro naveo nije mogla ništa pomoći pred odlučnošču onih koji nisu imali ništa do svog šatora i nekoliko konja, deva.Kaligrafija wrote:Kaligrafija wrote:Perzija je uvijek bila ispred Arabije, to su cinjenice...sandromen wrote:I onda kada su arapski sinovi Muhammeda a.s. pokorili Perzijance, iskorijenili pogani zoroastrizam i potom naučili do tada pogane Perzijance pravednim putevima Kur'ana?Kaligrafija wrote:Prvo ne mijesaj babe i zabe, ja pricam o naucnim, graditeljskim, medicinskim i svim drugim dostignucima, dok su arapi bili beduini, ne svi, ali velika vecina plemena, ovi su imali carstvo i megalopolise! To su nepobitne cinjenice... Zasto su perzijanci izgubili to je vec druga prica...Arape je ujedinio duhovni nacin zivota u Islamu, zelja za pravednoscu i jednakosti ljudi, sva dotadasnja plemena su se ujedinila, onaj ko se suprotstavio bio je porazen, tako i Perzijanci... Mocno Perzijsko carstvo je bilo samo u interesu njegovih vladara, ali ne i naroda...Narod koji nema visi cilj i ideju i nacin zivota, koji brani pred svim nadolazecim osvajacima, taj narod ce biti porazen...To se desavalo i drugim narodima, krscanima, jevrejima, muslimanima, budistima ili nekim desetim, kad su izgubili povjerenje u ono sto su branili i zasto daju svoj zivot...! Veliku ulogu igra i strategija u ratu, bolja strategija pobjedjuje...Ali isto tako postoji i mirnodopska strategija, mozes ti vojno nekog okupirat, ali kako da te narod zavoli, sta mu imas ponudit, duhovno i materijalno...to je jako bitno...U tom momentu Arapi su imali bolji nacin zivota za ponudit, jednakost medju ljudima, duhovnu moc, ravnomjernije rasporedjivanje bogatstva medju ljudima, a to je Islam...! Znaci to dvoje se stopilo, Arapi su Perziji dali dusu, a zauzvrat im je Perzija dala "mozak"...! Ne kazem da su Arapi bili glupi, daleko od toga, ali Perzija je prednjacila u nauci, matematici, astronomiji, graditeljstvu, da ne nabrajam... Islam je ziv i u Arabiji i u Perziji danas, kao nacin zivota, molitva jedinom Bogu, ideja o necemu vecem od svega...Znaci da su i jedni i drugi uspjeli, sad sto se razilaze u sporu starom 1400 i kusur godina, to je drugi par opanaka...Ustvari ne vide da ih "ostali" citav svijet ne zeli vidjeti ujedinjene i jake... Sto se tice obrazovanja i ljudskih sloboda, vojne i druge tehnologije, Iran je napredniji od recimo Saudijske Arabije...Saudijska Arabija se odlucila za kupovinu tehnologije, dok Iran ima kadar koji je moze stvoriti...Velika razlika...
Sto se tice Zoroastrizma, nebi puno ulazio u detalje i raspravljao oko toga, ali smatra se prvom monoteistickom religijom u svijetu...pa eto izvuci sam zakljucke o ideji vjerovanja...Lijepo receno, ali moramo znati o cemu raspravljamo ovde, o svijetu u kojem zivimo ili o duhovnosti!? Ja koliko vidim da je ovo geopoliticka tema ili se varam!?sandromen wrote:Tako možeš razmišljati ako svijet i promišljaš kroz materijalno, palate, carstva i megalopolise i po onome šta diže ta ista u visine. Ali kao šta je Muhammeda a.s. prenio isto je nevažno prema skromnosti i jednostavnosti koje počiva u čovjeku.
A šta je čišće i ljepše od slobode pustinje i bistrog neba koje počiva nad njom? Naši zvijezda i mjeseca? Čistoća Islama i jednostavnost ljudi po kojima se pronijela iz Arabije srušila je sve zamršene kule i carstva nastala na pokvarenosti i poganim vjerovanjima.
Ono šta je za pohlepne oči napredak za pravedne i čiste je put u propast.
Danas kao i tada nije ništa drugačije.
Da se vratim na naš početak.
Tada je Arabija bila daleko ispred Perzije kao Mjesec od Zemlje. Ne u materijalnom nego u onome šta insana tjera dalje i više, a to je ono šta se broji ne zlato, srebro i veliki gradovi puni pakosti.
To je bila moja namjera kada sam odgovorio na tvoj neistinitu riječ.
Last edited by sandromen on 31/01/2016 23:08, edited 2 times in total.
- Co0l
#11107 Re: IRAN
Da ti ta Amerika nije dozvolila,nema tog Irana koji bi nam uspio poslat ni metka.A ni Pakistan,koji nam je takodjer pomogao.
EDIT:I ne znam odakle ti da nam je Amerika bila saveznik.
Last edited by Co0l on 31/01/2016 23:04, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#11108 Re: IRAN
Uostalom kako je islo glasanje.kolko se sjecam bilo ih je vise..zarad pritiska na bosanski stranu sjecam se supaka.uk.fra.rus..kina...eee ako se dobro sjecam i spanci su bili supci
-
sumirprimus
#11109 Re: IRAN
Pust ba zajebanciju.a neki dan tamo veli iran air force pomaze brki sa. Mrskim c130kamaCo0l wrote:Da ti ta Amerika nije dozvolila,nema tog Irana koji bi nam uspio poslat ni metka.A ni Pakistan,koji nam je takodjer pomogao.
- salik79
#11110 Re: IRAN
Ok. A ko je bio bitan Britancima i Francuzima i zasto?! Da li je njima bitnije saveznistvo sa Srbima i Rusima, nego sa Amerikom?sumirprimus wrote:Politika?amerima je bilo vaznije saveznistvo s britancima od tamo neke bosne.a briti su uz france i ruse glavni krivci za embargo....salik79 wrote:U taj vakat im nikakvi saveznici nisu bili (Iran se netom oporavljao od proxy agresije, koju je i CCCP podrzao)...Postavio sam sasvim logicno pitanje, ako ne razumijes, ili ne znas objasniti, ne spinuj bezze.sumirprimus wrote:Ja ba.nista rusija kina...veto...btw iranski saveznici...
-
sumirprimus
#11111 Re: IRAN
Vjerujem iz vremena takodje mrskog pahlavija... 
- salik79
#11112 Re: IRAN
sumirprimus wrote:Pust ba zajebanciju.a neki dan tamo veli iran air force pomaze brki sa. Mrskim c130kamaCo0l wrote:Da ti ta Amerika nije dozvolila,nema tog Irana koji bi nam uspio poslat ni metka.A ni Pakistan,koji nam je takodjer pomogao.
Znas li ti kada su te 130-tke nabavljene?
- Co0l
#11113 Re: IRAN
Ja sto sam naso na netu-svih 5 stalnih clanica plus svih deset nestalnih glasali za uvodjenje embarga,niko ni suzdrzan nije bio.Medju nestalnim bile i Indija,Austrija,Belgija,slobodarska Kuba...sumirprimus wrote:Uostalom kako je islo glasanje.kolko se sjecam bilo ih je vise..zarad pritiska na bosanski stranu sjecam se supaka.uk.fra.rus..kina...eee ako se dobro sjecam i spanci su bili supci
Al,et,Ameri su jedini supci.
-
sumirprimus
#11114 Re: IRAN
Eee amerila je vk....salik79 wrote:
Ok. A ko je bio bitan Britancima i Francuzima i zasto?! Da li je njima bitnije saveznistvo sa Srbima i Rusima, nego sa Amerikom?
Ovo je bilo evropsko pitanje dok amerima nije preikipilo...pa su roknuli 2,3 i anam prieko...
-
sumirprimus
#11115 Re: IRAN
Recisalik79 wrote:sumirprimus wrote:Pust ba zajebanciju.a neki dan tamo veli iran air force pomaze brki sa. Mrskim c130kamaCo0l wrote:Da ti ta Amerika nije dozvolila,nema tog Irana koji bi nam uspio poslat ni metka.A ni Pakistan,koji nam je takodjer pomogao.
- salik79
#11116 Re: IRAN
Co0l wrote:Da ti ta Amerika nije dozvolila,nema tog Irana koji bi nam uspio poslat ni metka.A ni Pakistan,koji nam je takodjer pomogao.
Dobro, ako nije bila saveznik, zasto je to dozvolila i otvoreno se "posrala" sto je sama izglasala?! Zbog Irana? Pakistana?
-
sumirprimus
#11117 Re: IRAN
Kad je bilo glasanje?91 ilo 92?Co0l wrote:Ja sto sam naso na netu-svih 5 stalnih clanica plus svih deset nestalnih glasali za uvodjenje embarga,niko ni suzdrzan nije bio.Medju nestalnim bile i Indija,Austrija,Belgija,slobodarska Kuba...sumirprimus wrote:Uostalom kako je islo glasanje.kolko se sjecam bilo ih je vise..zarad pritiska na bosanski stranu sjecam se supaka.uk.fra.rus..kina...eee ako se dobro sjecam i spanci su bili supci
- salik79
#11118 Re: IRAN
Pa, onako, sta ti mislis?!sumirprimus wrote:Recisalik79 wrote:sumirprimus wrote: Pust ba zajebanciju.a neki dan tamo veli iran air force pomaze brki sa. Mrskim c130kama
- salik79
#11119 Re: IRAN
https://hr.wikipedia.org/wiki/Embargo_n ... ugoslavijusumirprimus wrote:Kad je bilo glasanje?91 ilo 92?Co0l wrote:Ja sto sam naso na netu-svih 5 stalnih clanica plus svih deset nestalnih glasali za uvodjenje embarga,niko ni suzdrzan nije bio.Medju nestalnim bile i Indija,Austrija,Belgija,slobodarska Kuba...sumirprimus wrote:Uostalom kako je islo glasanje.kolko se sjecam bilo ih je vise..zarad pritiska na bosanski stranu sjecam se supaka.uk.fra.rus..kina...eee ako se dobro sjecam i spanci su bili supci
- Co0l
#11120 Re: IRAN
Do tad je vec bilo jasno ko je zrtva a ko agresor i to je vjerovatno jedini nacin bio da se koliko-toliko poniste efekti izglasane rezolucije koju je bilo nemoguce promjeniti u tom trenutku zbog toga sto to ostale clanice Vijeca Sigurnosti ne bi zeljele,poglavito Rusija i Kina.salik79 wrote:Co0l wrote:Da ti ta Amerika nije dozvolila,nema tog Irana koji bi nam uspio poslat ni metka.A ni Pakistan,koji nam je takodjer pomogao.
Dobro, ako nije bila saveznik, zasto je to dozvolila i otvoreno se "posrala" sto je sama izglasala?! Zbog Irana? Pakistana?
Uglavnom,spominjanje embarga na uvoz oruzja za bivsu Jugoslaviju je,kao sto vec rekoh,teski off a kriviti one koji su najvise ucinili da ga zaobidju za to je besmisleno.
- Co0l
#11121 Re: IRAN
'91.-vesumirprimus wrote:Kad je bilo glasanje?91 ilo 92?Co0l wrote:Ja sto sam naso na netu-svih 5 stalnih clanica plus svih deset nestalnih glasali za uvodjenje embarga,niko ni suzdrzan nije bio.Medju nestalnim bile i Indija,Austrija,Belgija,slobodarska Kuba...sumirprimus wrote:Uostalom kako je islo glasanje.kolko se sjecam bilo ih je vise..zarad pritiska na bosanski stranu sjecam se supaka.uk.fra.rus..kina...eee ako se dobro sjecam i spanci su bili supci
-
sumirprimus
#11122 Re: IRAN
Reci[/quote]salik79 wrote:
Pa, onako, sta ti mislis?![/quote]
Sto im je valjalo je od amera ne?f4 f5 f14...
Valjda je i c130...
- salik79
#11123 Re: IRAN
Pa, onako, sta ti mislis?![/quote]sumirprimus wrote:Recisalik79 wrote:
Sto im je valjalo je od amera ne?f4 f5 f14...
Valjda je i c130...[/quote]
Pahlavi nije ni od koga drugog kupovao, niti je dozvoljavao vlastiti razvoj bilo kakve industrije, a pogotovo vojne...
-
sumirprimus
#11124 Re: IRAN
Znaci za ex.yu?Co0l wrote:'91.-vesumirprimus wrote: Kad je bilo glasanje?91 ilo 92?
- salik79
#11125 Re: IRAN
Co0l wrote:Do tad je vec bilo jasno ko je zrtva a ko agresor i to je vjerovatno jedini nacin bio da se koliko-toliko poniste efekti izglasane rezolucije koju je bilo nemoguce promjeniti u tom trenutku zbog toga sto to ostale clanice Vijeca Sigurnosti ne bi zeljele,poglavito Rusija i Kina.salik79 wrote:Co0l wrote:Da ti ta Amerika nije dozvolila,nema tog Irana koji bi nam uspio poslat ni metka.A ni Pakistan,koji nam je takodjer pomogao.
Uglavnom,spominjanje embarga na uvoz oruzja za bivsu Jugoslaviju je,kao sto vec rekoh,teski off a kriviti one koji su najvise ucinili da ga zaobidju za to je besmisleno.
Bilo je to jasno od samoga pocetka, ta ne bi priznavali drzave nastale raspadom SFRJ da nije tako...U pravu si - otisli smo previse u off.