Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
volta dzontra

#11101 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

-LIBERO- wrote:Glasacko tijelo koje se pali na populizam, pompezne najave i obecanja, NS svakako nije ni mogla pokupiti. A zapravo to glasacko tijelo je je onaj "kapital" koji najvise i najlakse prelazi sa opcije na opciju.

Ova SDA euforija svakako ne moze biti dugog vijeka. Recimo, cim se pojavi Komsic, bilo u svojoj stranci ili se prikljuci nekome, dobar dio tog "patriotsko-populistickog" glasackog tijela ce opet prici njemu. Ali to nije tema vecerasnje emisije :D

Pitanje je sta je ono sto NS treba uraditi da bi napravila taj neki dodatni iskorak. Da se ukljuci u populisticku kampanju, obecanja i prijetnje? Hebi ga, to onda nebi bila NS nego SDA, SBB ili SDP.
NS je izabrala najteži politički put. Njima za rezultat ne treba samo promjena političkih okolnosti nego šira društvena promjena. Njihov "marketing mix" bi bio dobar za neku stabiliziranu Bosnu i Hercegovinu. Ovako su hendikepirani s dva kraja. Politika "liberalnog građanstva" i ograničavanja kolektivnih prava ih "udara po koljenima" u mogućnosti da izađu izvan "područja s bošnjačkom većinom". Elitizam i namjera da ta politika "liberalnog građanstva" bude iskrena i ne bude bošnjački kriptonacionalizam ih ogrančava u "patriotskom bloku"....
Tek bi stabilizacija političkih prilika mogla osigurati rezultat NS-u a vlast bi mogli osvojiti kad bi se unutar RS i područja s hrvatskom većinom se pojavili neki pandani NS-u....

Težak put uglavnom
nosara

#11102 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

Da bi privukla bivse glasace bivseg sdp-a, ns ne moze ostat "samo malo manje lijevo" od Bader Majnhofa, mora postat Bader Majnhof... Zasad je bade-mantil... :D
Last edited by nosara on 08/10/2012 11:16, edited 1 time in total.
madner

#11103 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

-LIBERO- wrote:Glasacko tijelo koje se pali na populizam, pompezne najave i obecanja, NS svakako nije ni mogla pokupiti. A zapravo to glasacko tijelo je je onaj "kapital" koji najvise i najlakse prelazi sa opcije na opciju.

Ova SDA euforija svakako ne moze biti dugog vijeka. Recimo, cim se pojavi Komsic, bilo u svojoj stranci ili se prikljuci nekome, dobar dio tog "patriotsko-populistickog" glasackog tijela ce opet prici njemu. Ali to nije tema vecerasnje emisije :D

Pitanje je sta je ono sto NS treba uraditi da bi napravila taj neki dodatni iskorak. Da se ukljuci u populisticku kampanju, obecanja i prijetnje? Hebi ga, to onda nebi bila NS nego SDA, SBB ili SDP.
Formirati ozbiljne odbore u jos 30 opcina. Ako ne mogu, onda nemaju kapacitet za vise.
zippoo87

#11104 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zippoo87 »

madner wrote:

Formirati ozbiljne odbore u jos 30 opcina. Ako ne mogu, onda nemaju kapacitet za vise.
kume a kako ti mislis da se formiraju odbori ?
treba tu puno ljudi i novca a kako kada NS nije nakrala ni od koga,odakle pare?

drugo,ako ljudi u glavnom gradu ,gdje bi trebalo da zive najpametniji ljudi i ljudi koji su intelektualno iznad prosjeka ne kontaju pricu i ideologiju NSa,kako onda da je skontaju u nekoj vukoebni,gdje neki misle da i sada alija vodi SDA i glasaju tako za SDA ???
nisu ljudi u NSu glupi,nego tesko je tu pricu rasiriti primitivcima i zatucanim moronima ili ti imas neki precac kako da se formira 30 odbora ??????
Challenger__

#11105 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

Da se prijavim.

Interesantna razmišljanja Džontra. Ako si "pri šutu", nastavi...
volta dzontra

#11106 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Challenger__ wrote:Da se prijavim.

Interesantna razmišljanja Džontra. Ako si "pri šutu", nastavi...

Nemam puno dodati na što sam napisao. Ja da nisam pripadnik "neliberalne građanske manjine" nego pripadnik "građanske liberalne većine" bio glasač ili možda čak i član NS-a. Ovako nisam jer su mi njihovi ustavni principi neprihvatljivi. Nije ni šteta jer od mene ne bi imali nekakve koristi :-)
NS ide vrlo teškim putom i ovisi o užem stranačkom jezgru koje mora biti neumorno da bi ostvarilo neki politički utjecaj. Ideologija i politički fokus im je na temama koje su praćke za "tešku artiljeriju" s kojom operiraju SDASBBSDPHDZSNSDSDSA ITD...

Imaš primjer njihovih "Ustavnih principa". Srbi i Hrvati će reći: "bosanskohercegovačka nacija" haloooo, "ograničavanje vitalnog nacionalnog interesa na folklorna pitanja" bježiii tamo....
Bošnjaci će reći "Nema promjene granica RS..." bježiiii

Pojednostavljeno....NS puno žrtvuje na bošnjačkom političkom polju za nikakav dobitak na SH političkom polju...ili obrnuto
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#11107 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

zippoo87 wrote: kume a kako ti mislis da se formiraju odbori ?

drugo,ako ljudi u glavnom gradu ,gdje bi trebalo da zive najpametniji ljudi i ljudi koji su intelektualno iznad prosjeka ne kontaju pricu i ideologiju NSa,kako onda da je skontaju u nekoj vukoebni,gdje neki misle da i sada alija vodi SDA i glasaju tako za SDA ???
nisu ljudi u NSu glupi,nego tesko je tu pricu rasiriti primitivcima i zatucanim moronima ili ti imas neki precac kako da se formira 30 odbora ??????
ako je ovo istina, onda se NS treba ugasiti, ne vidim smisao njihovog postojanja
Challenger__

#11108 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

volta dzontra wrote:
Nemam puno dodati na što sam napisao. Ja da nisam pripadnik "neliberalne građanske manjine" nego pripadnik "građanske liberalne većine" bio glasač ili možda čak i član NS-a. Ovako nisam jer su mi njihovi ustavni principi neprihvatljivi. Nije ni šteta jer od mene ne bi imali nekakve koristi :-)
NS ide vrlo teškim putom i ovisi o užem stranačkom jezgru koje mora biti neumorno da bi ostvarilo neki politički utjecaj. Ideologija i politički fokus im je na temama koje su praćke za "tešku artiljeriju" s kojom operiraju SDASBBSDPHDZSNSDSDSA ITD...

Imaš primjer njihovih "Ustavnih principa". Srbi i Hrvati će reći: "bosanskohercegovačka nacija" haloooo, "ograničavanje vitalnog nacionalnog interesa na folklorna pitanja" bježiii tamo....
Bošnjaci će reći "Nema promjene granica RS..." bježiiii

Pojednostavljeno....NS puno žrtvuje na bošnjačkom političkom polju za nikakav dobitak na SH političkom polju...ili obrnuto
Da,da...
_Saša_

#11109 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by _Saša_ »

Mozda umjesto da se nije toliko palamudilo o marginalizaciji mladih koji inace i najmanje izlaze na izbore (govorim o opcini Novi Grad i NS) a da se spomenulo nesto konkretno:

- dolazeci do birackog mjesta mogao sam tri puta slomiti nogu zbog ostecenih trotoara,
- rješenje nepropisnog parkiranja (konacno postaviti zute betonske ivicnjake gdje god se to moze),
- riješenje divljih pijacnih standova ( jaja mogu kupiti ispred ulaza u zgradu),
- sta je sa poslovnim objektima u A-fazi gdje su mnogi koliko ja znam odstupili od postojeceg projekta povecavajuci spratnost (makar se moglo obecati da ce se izvrsiti pritisak na inspekcije oko provodjenja zakona za sto bi stanari A-faze koji sad vide sunce jedan sat dnevno to znali cijeniti),
- pokrivanje djecijih igralista nadzornim sistemima . Itd Itd.

Ja Pedja mozda samo lupam ali cini mi se da se na svemu i svacemu mogli dobiti glasovi...
volant

#11110 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volant »

_Saša_ wrote:Mozda umjesto da se nije toliko palamudilo o marginalizaciji mladih koji inace i najmanje izlaze na izbore (govorim o opcini Novi Grad i NS) a da se spomenulo nesto konkretno:

- dolazeci do birackog mjesta mogao sam tri puta slomiti nogu zbog ostecenih trotoara,
- rješenje nepropisnog parkiranja (konacno postaviti zute betonske ivicnjake gdje god se to moze),
- riješenje divljih pijacnih standova ( jaja mogu kupiti ispred ulaza u zgradu),
- sta je sa poslovnim objektima u A-fazi gdje su mnogi koliko ja znam odstupili od postojeceg projekta povecavajuci spratnost (makar se moglo obecati da ce se izvrsiti pritisak na inspekcije oko provodjenja zakona za sto bi stanari A-faze koji sad vide sunce jedan sat dnevno to znali cijeniti),

Ja Pedja mozda samo lupam ali cini mi se da se na svemu i svacemu mogli dobiti glasovi...
a kako bi bilo da si se malo informisao i procitao izborne politike NS i njihovu projekciju konkretnih mjera koje ce poduzeti u prvih 100 dana? :skoljka:
ins

#11111 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ins »

Po meni vrlo dobar rezultat, pogotovo s obzirom na slabog kandidata u opstini Stari grad (osoba od 28 godina kandidat u izrazito tradicionalnoj sredini :-) )

Ono sto treba sacekati su sastavi opstinskih vijeca, jer kako sada stvari stoje (na osnovu glasova za nacelnike), NS bi mogla biti odlucujuci faktor prilikom formiranja gradskog vijeca, a uz malo politicke mudrosti mogli bi imati cak i gradonacelnika iz NS :thumbup:

PS: vaditi se na navodni slabi odziv je smijesno, jer odziv od 40-50% na lokalnim izborima u velikim gradovima je odlican rezultat!
kiky

#11112 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kiky »

ns-u su pljeskali uglavnom protivnici sdp-a i to zbog nerazuljivog "uvijeksuzdržanog " i "bezprincipijelnog" stava i to sa ciljem da ih odvoje od sdp-a ...
obični glasači nisu jednostavno imali sa čim da se poistovijete u bezličnoj i sterilnoj ns politici ...
o tome smo nešto postali prije izbora ali nismo naišli na razumijevanje ...
nažalost ...
madner

#11113 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

zippoo87 wrote:
madner wrote:

kume a kako ti mislis da se formiraju odbori ?

Pazi nisam se ja ufatio tog posla nego ljudi iz NS-a.
Ako nemaju kapacitet da poklope trecinu stanovnistva (30 odbora) onda sigurno nemaju kapacitete da vode drzavu. Prvenstveno treba puno rada i vremena, da se pridobiju ljudi.

To razmisljanje da na stupu pocinje vukojebina je smjesno, kao da nisi nikad izasao izvan grada a kamoli drzave.

Dakle glasacko tijelo je takvo kakvo jeste, ne treba pridobiti sve nego samo 10% istih. Ako 10% ljudi ne moze povjerovat u pricu koju NS prica, onda mjenjaj pricu.

I na kraju, to za precac je bilo u redu 2008, ali 2012 su imali 3 izborna ciklusa.
Pedja Kojovic

#11114 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Dakle...

Jos uvijek ne znamo rezultate koji nas najvise zanimaju, a ne bih zelio na osnovu nasih fragmentarnih informacija sa terena da stvarim sliku.
(Ipak cu reci ovo. Ako je broj glasova koij su dobile nase kandidatkinje za nacelnice relevantan i za vjecnicke liste onda bi ovo mogao biti nas najbolji rezultat u smislu broja glasova - iako smo izasli u daleko manje opstina nego ranije)

Nadam se, a mislim da to pokazuju i rezultati, da nismo odigrali ulogu "antiSDP" ili "antiLagumdzijske" partije.
To mi je drago jer biti "anti" nije ideolosko opredjeljenje i sa takvim clanovima i glasacima bi smo kasnije samo imali problema prilikom donosenja odluka i dosljednjom sprovodjenju principa za koje se zalazemo. CIK se, po meni, pokazao vrlo neozbiljno u obavljanju posla zbog kojeg postoji.

Vrlo sam zadovoljan i ponosan da je nasa kampanja bila bez ilegalnih plakata, da je bila pozitivna, da smo govorili o temama koje su nadleznostima vezane za lokalnu zajednicu i da su nasi kandidati zaista proveli mjesec dana na ulicama u razgovoru sa gradjanima. Atmosfera u stranci je jako dobra.

Generalno...
Posto imam dovoljno godina da se sjecam...
Prvi pogled na naslovne stranice novina (Otprilike, "Pobjedili SDA, SDS, HDZ...") me podsjetio na dan nakon prvih demokratskih izbora u BiH. Nimalo prijatan osjecaj.

p.k.
gidora

#11115 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by gidora »

Pedja Kojovic wrote:Dakle...

Jos uvijek ne znamo rezultate koji nas najvise zanimaju, a ne bih zelio na osnovu nasih fragmentarnih informacija sa terena da stvarim sliku.
(Ipak cu reci ovo. Ako je broj glasova koij su dobile nase kandidatkinje za nacelnice relevantan i za vjecnicke liste onda bi ovo mogao biti nas najbolji rezultat u smislu broja glasova - iako smo izasli u daleko manje opstina nego ranije)

Nadam se, a mislim da to pokazuju i rezultati, da nismo odigrali ulogu "antiSDP" ili "antiLagumdzijske" partije.
To mi je drago jer biti "anti" nije ideolosko opredjeljenje i sa takvim clanovima i glasacima bi smo kasnije samo imali problema prilikom donosenja odluka i dosljednjom sprovodjenju principa za koje se zalazemo. CIK se, po meni, pokazao vrlo neozbiljno u obavljanju posla zbog kojeg postoji.

Vrlo sam zadovoljan i ponosan da je nasa kampanja bila bez ilegalnih plakata, da je bila pozitivna, da smo govorili o temama koje su nadleznostima vezane za lokalnu zajednicu i da su nasi kandidati zaista proveli mjesec dana na ulicama u razgovoru sa gradjanima. Atmosfera u stranci je jako dobra.

Generalno...
Prvi pogled na naslovne stranice novina (Otprilike, "Pobjedili SDA, SDS, HDZ...") me podsjetio na dan nakon prvih demokratskih izbora u BiH. Nimalo prijatan osjecaj.

p.k.
"Narod zna" :bih: :run:
volant

#11116 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volant »

Pazi nisam se ja ufatio tog posla nego ljudi iz NS-a.
Ako nemaju kapacitet da poklope trecinu stanovnistva (30 odbora) onda sigurno nemaju kapacitete da vode drzavu. Prvenstveno treba puno rada i vremena, da se pridobiju ljudi.

To razmisljanje da na stupu pocinje vukojebina je smjesno, kao da nisi nikad izasao izvan grada a kamoli drzave.

Dakle glasacko tijelo je takvo kakvo jeste, ne treba pridobiti sve nego samo 10% istih. Ako 10% ljudi ne moze povjerovat u pricu koju NS prica, onda mjenjaj pricu.

I na kraju, to za precac je bilo u redu 2008, ali 2012 su imali 3 izborna ciklusa.[/quote]

vidis, zato nam je ovako kako nam je. jer svi mijenjaju pricu. snaga bih. a pola grada nema vode iza 12 sati...
meni je licno drago da se NS ne prilagodjava glasackom tijelu zarad vise glasova. nama je potrebna edukacija stanovnistva a ne pravljenje ustupaka ignorantnima i neobrazovanima.
madner

#11117 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

volant wrote:
madner wrote:Pazi nisam se ja ufatio tog posla nego ljudi iz NS-a.

I na kraju, to za precac je bilo u redu 2008, ali 2012 su imali 3 izborna ciklusa.
vidis, zato nam je ovako kako nam je. jer svi mijenjaju pricu. snaga bih. a pola grada nema vode iza 12 sati...
meni je licno drago da se NS ne prilagodjava glasackom tijelu zarad vise glasova. nama je potrebna edukacija stanovnistva a ne pravljenje ustupaka ignorantnima i neobrazovanima.
Da bi educirala stanovnistvo, moras doci na poziciju. Dakle ako je NS tako intelekturalno nadmocna stranka, sigurno zna kako da prilagodi pricu da ima siru bazu bez da izgubi ovo glasacko tijelo koje ima.

I opet, ne govorim na ciljanje na ignorante i neobrazovane, govorim o 10% "najboljih" iz drugih opcina BiH.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#11118 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

iz ovoga što Peđa napisa...ja vidim da je NS utopija
jalijas74

#11119 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jalijas74 »

Image

Pedja da li je moguce da u Vogosci u NS nema aba bas niti jedna Dragana, Zorica, Violeta, Ivana, Jovana... ili neki Zoran, Igor, Pero...

Gledajuci ovaj spisak na izborima totalno jednobrazno kao da su kandidati iz SDA a ne iz NS. I pored ovoga krnjeg spiska i ovaj puta dobili ste dva stara glasa. Ali spisak me totalno razocarao jos pored svega sto su to 90 % neke studentice , jel u pitanju samo tih 3 stoje ili smo tako slabasni u mojoj opstini?
_Saša_

#11120 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by _Saša_ »

volant wrote:
_Saša_ wrote:Mozda umjesto da se nije toliko palamudilo o marginalizaciji mladih koji inace i najmanje izlaze na izbore (govorim o opcini Novi Grad i NS) a da se spomenulo nesto konkretno:

a kako bi bilo da si se malo informisao i procitao izborne politike NS i njihovu projekciju konkretnih mjera koje ce poduzeti u prvih 100 dana? :skoljka:
Ma sad vise nije ni vazno a linkovi NS su trenutno mrtvi. Pa bas da vidim. :skoljka:
Last edited by _Saša_ on 08/10/2012 13:55, edited 1 time in total.
veljaca

#11121 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Pedja Kojovic wrote: CIK se, po meni, pokazao vrlo neozbiljno u obavljanju posla zbog kojeg postoji.

p.k.
Cijenjeni Pedja,

moze li malo detaljnije objasnjenje ovoga: Sta im konkretno zamjeras ? Ako su kritike znatne i opravdane - neka snose posljedice .... Pa makar bili i CiK ( svaka slucajnost sa CK je namjerna :D ) ....

Veljaca,
s.r.
madner

#11122 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

cetmi wrote:
plain vanilla wrote:
zippoo87 wrote: kume a kako ti mislis da se formiraju odbori ?

ako je ovo istina, onda se NS treba ugasiti, ne vidim smisao njihovog postojanja
Na njihovu žalost to je priča na koju se oni furaju.
Kao što je neko već rekao, izgleda da je i kod njih u stranci, kao i kod ovih simpatizera na forumu civilizacija samo doStupa.
Neki od njih misle da je i u nas, kao i kod njih pamet ograničena. Svjesno izmišljaju i lažu, te ponavljaju grešku SDP-a koju zastupa Madner, da su glasači SDP-a urbana raja, a glasači ostalih su primitivci, seljaci, neobrazovani.
Recimo ja se sjećam da je NS imao načelnika u "vukojebini", ali su se nešto razišli. Sad je u toj opštini pobjedio nezavisno kandidat, iako se borba vodila iz dva nacionalna tabora..
Nije da su svi iza Stupa budale.
Elitizam im neće donijeti nikakvog dobra.
Niste vi bolji zato što mislite da jeste, već to morate dokazati.
Jedan primjer:
Jedna od kandidata za načelnika u gradskim opštinama ne uspijeva da magistrira ni nakon godinu dana od zadnjeg roka koji im je dat.
Zanimljivo je da su iz njene grupe magistrirale tri osobe i sve ih lično znam. Jedan je Faruk Borić, a drugo dvoje su obični, Bošnjaci, muslimani, vjernici i znam da su obadvoje glasali za SDA.
Po ovoj priči oni su priomitivci, a dotična nesuđena načelnica je :thumbup: .
Malo sutra.
Dokaži se da vrijediš.
To je cinjenica, samo sto nije bas jasna podjela da poslje opcine X nastaje zeleni mordor.

U vecini opcina imas urbani dio i ruralni. SDP kadrovi su uglavnom iz urbanih dijelova tih opcina i gnusaju se pola svoje opcine. Time uglavnom nemaju prolaza u istoj, ali stvara se jedna cudna dinamika da nacelnik opcine rijetko bude iz mjesta po kojoj se opcina zove.

Dakle SDP ima problem, ali ovaj stav NS-a je jos gori :roll:
kamen spoticanja

#11123 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kamen spoticanja »

Pedja Kojovic wrote:Dakle...

Generalno...

p.k.
pedja molim te jel to ova linija sdp-snsd-hdz manje licio na devedesete?
prosto mi je nevjerovatno da prva imena lijevih opcija ne shvataju bh stanovnistvo...zehre ne shvataju :-)
pa bolan zbog ovakvih prica zlatko 20 godina grije opozicionu klupu uz sve resurse,podrske stranaca,nvo-a klinaca palaca...i kad dobiju razlika bude 3 % i ne uspiju zadrzati vlast cijele dvije godine...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#11124 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

veljaca wrote:
Pedja Kojovic wrote: CIK se, po meni, pokazao vrlo neozbiljno u obavljanju posla zbog kojeg postoji.

p.k.
Cijenjeni Pedja,

moze li malo detaljnije objasnjenje ovoga: Sta im konkretno zamjeras ? Ako su kritike znatne i opravdane - neka snose posljedice .... Pa makar bili i CiK ( svaka slucajnost sa CK je namjerna :D ) ....

Veljaca,
s.r.
ne treba biti vidovita dzemila da znas sta je htio reci

nema jos uvijek nikakvih rezultata za OV

jel s.r. svojerucno?
ako jeste, kako je to moguce kad tipkas :?
veljaca

#11125 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

plain vanilla wrote:
veljaca wrote:

p.k.
Cijenjeni Pedja,

Veljaca,
s.r.
ne treba biti vidovita dzemila da znas sta je htio reci

nema jos uvijek nikakvih rezultata za OV

jel s.r. svojerucno?
ako jeste, kako je to moguce kad tipkas :?
Volio bih odgovor od onoga ko je iznio ovu konstataciju .... Mada mogu i drugi da komentarisu - ali mene interesuje odgovor onog ko je ovo izrekao .....

A odgovor na pitanje meni upuceno od tebe je - ne .... :D
Locked