Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
славянин

#11101 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:egoizam..bio spermatozoid i sad se ismijava sa nastajanjem..
Bio jednocelijski organizam nastao od aminokiselina sada ismijava majmune :lol:
славянин

#11102 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:
славянин wrote: Jes ali pazi sada - do kamena i munje si dosao jer su ljudi razmisljali,proucavali,cackali,istrazivali. A ne napisao im Bog 'bice knjigu - koja vjerovatno moze baciti vecinu bajku u sjenu. Jeste ustat ce iz grobova - sta je sa onim sto su kremirani :lol: i sta ce jevreji valja im se iza kamenja koje govori kriti :lol:

Naravno sloboda da vjerujes i takvu slobodu ti garantuje sekularno drustvo - ostali moraju da drze vjere "smirene" da ne moze vjera da definise drzavu,pravno uredjenje,sociolosko itd. primjere zasto ne mozemo danas jos uvijek da vidimo.
Nije ista stvar u pitanju, mi pričamo o događaju a ne o putu do toga.
Recimo kroz hadise su najavljena mnoga stanja kod ljudi, imaš 30-40 stvari koje su najavljene a tada to arapima reći je bilo besmisleno, danas dan mnogo toga ko arapa nema a po svijetu ima a nije tada bilo niti se moglo naslutit. Najavljeno je Sunce sa zapada koje vjerovatno ni mi nećemo doživjeti, ali i nauka najavljuje taj scenarij, jučer sam pisao o tome :D
Pa i da se ljudi ne kremiraju, od višestoljetnog ležanja u zemlji neće biti daleko od takvog stanja :D Nije rečeno da će svi ustat iz grobova nego da će biti oživljeni, iz dijela trtice, a trtica haman matematički skoro beskonačno puta veća od spermatozoida, a Zemlja je haman mineralima beskonačno puta bogatija od tijela prosječne žene. :D
To najavljeno je na taj nacin da ... se nesto uklopi smrletovom "logikom" - de napisi predznake sudnjeg dana - pa ces viditi siroki spektar nacina na koji se mogu tumaciti itd. Inace primjecujemo kako danas "tumacenje" u sustini znaci "povuci navuci da nekako se uklopi sa onim u sto vjerujemo" :D

Trtica kada je kremiras... nema trtice a dna materijal je unisten :D
HardcoreMX

#11103 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

славянин wrote: Bio jednocelijski organizam nastao od aminokiselina sada ismijava majmune :lol:
bolje da si reko da su te slucajno pokupile rode odnekud i ostavile negdje..da djabe ne vrijedjas majmune.. :D
Last edited by HardcoreMX on 25/05/2019 17:04, edited 1 time in total.
славянин

#11104 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:
славянин wrote: Bio jednocelijski organizam nastao od aminokiselina sada ismijava majmune :lol:
bolje da si reko da su te donijele rode odnekud..da djabe ne vrijedjas majmune.. :D
I tu se zavrsava intelekt jednog vjernika i onda pad na neke pokusaje licnih uvreda .. :lol: Ipak moram priznati da je pokusaj nekog rezonovanja bio.. eto osrednji tako da ako se uzme u obzir prosjecni malo ortodoksniji vjernik to je veoma veoma dobro :D
allem_77

#11105 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

славянин wrote:
allem_77 wrote: Ja nisam rekao, nego pitam? Ja mislim da se ovo desi kada se ljudi odvoje od monoteizma. A inače monoteizam je stariji od egipćana. :D
Ateista,agnostika,politeista itd imas koliko na svijetu ? - Znaci po tvojoj logici to su sve nemoralni ljudi :lol:

Sto se tice egipcana koji su bili politeisti i jos ganjali jevreje tj. monoteiste - ta ti logika ne funkcionise tu ocito :D pored ostalih civilizacija koje su postojale i apsolutno nisu bile monoteisticke.
Služeći se logikom, donosim zaključke. Dobro nisu sada svi kao,
Yanomami, bi spalili leš i usitnili ostatke, koje bi rodbina ispila u piću.
Bilo je tu i onih koji su zakopavali živu djecu.
славянин

#11106 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

allem_77 wrote:
Bilo je svakakvih a i danas imamo svakakvih - ali tvrditi da je monoteizam donio moral :D - i da su oni koji nisu monoteisti nemoralni je - u skladu sa naravno "mi smo upravu mi znamo ostali ne znaju" stavom svake religije :wink:
HardcoreMX

#11107 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

славянин wrote: I tu se zavrsava intelekt jednog vjernika i onda pad na neke pokusaje licnih uvreda .. :lol: Ipak moram priznati da je pokusaj nekog rezonovanja bio.. eto osrednji tako da ako se uzme u obzir prosjecni malo ortodoksniji vjernik to je veoma veoma dobro :D
eto od tvoje etikete ovisi neciji intelekt haha..sigurno ne..pogotovo ne od nekoga tko se sam dovede u konotaciju sa majmunima..da li je to preambiciozno sa tvoje strane ne bih uopce ulazio u tvoje misljenje jer me ne zanima.. :D
allem_77

#11108 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

славянин wrote:
allem_77 wrote:
Bilo je svakakvih a i danas imamo svakakvih - ali tvrditi da je monoteizam donio moral :D - i da su oni koji nisu monoteisti nemoralni je - u skladu sa naravno "mi smo upravu mi znamo ostali ne znaju" stavom svake religije :wink:
Ma ovi današnji ateisti su pokupili nešto morala od vjernika. Ali ja govorim o tome da nije vjernika, ateisti ne bi ni znali šta je moral. :D
славянин

#11109 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

allem_77 wrote: Ma ovi današnji ateisti su pokupili nešto morala od vjernika. Ali ja govorim o tome da nije vjernika, ateisti ne bi ni znali šta je moral. :D
:lol: Naravno , ko bi kamenovao zene,bacao homoseksualce,sjekao ruke i noge i tako... Kada su ljudi bili sposobni da izmisljaju religije itekako su sposobni da razviju i moralna nacela :wink:
allem_77

#11110 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

славянин wrote:
allem_77 wrote: Ma ovi današnji ateisti su pokupili nešto morala od vjernika. Ali ja govorim o tome da nije vjernika, ateisti ne bi ni znali šta je moral. :D
:lol: Naravno , ko bi kamenovao zene,bacao homoseksualce,sjekao ruke i noge i tako... Kada su ljudi bili sposobni da izmisljaju religije itekako su sposobni da razviju i moralna nacela :wink:
Pa bolje i ruku odsjeći kradljivcu, nego plaćati 100 km po danu ležanja u zatvoru. Ovih 100 km plaćaš i ti, kao i svi porezni obveznici. A mogle se utrošiti, na primjer da nahraniš siromahe, za liječenje bolesnih...
tuzlak1212

#11111 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote: Inace primjecujemo kako danas "tumacenje" u sustini znaci "povuci navuci da nekako se uklopi sa onim u sto vjerujemo" :D

Ni po čemu se to ne razlikuje od objašnjavanja nevjerovanja. Svako sklopi svoju logiku po kojoj je on upravu :D
Modern day science discovered:

1) The tailbone (coccyx) is the last bone at the end of your spine.

2) It is the only part of the body that does not decompose and cannot be destroyed. It cannot be finished even by burning under high temperature.

3)The first things to form inside the fertilised egg are the "primitive streak" and "node" [around 15 days later] from which all of the body of the baby
originates and cells begin to form. Both of these later turn into the “tailbone”.

4) The tailbone contains mother cells for the body.

5) The first western scientist to discover the secret of the tailbone was a German named Hans Spemann (b. 1869 d. 1941) based at the University of
Freiburg im Breisgau, Germany. He called the Primitive streak and node the "primary organizer" which clearly suggests that the tailbone was the
basic place of origin of the human.

6) After many experiments, he concluded that there was nothing that influenced the primary organizer and it could not be destroyed.

Hans Spemann was awarded the “Noble Prize” for this discovery.

Today, WARNEK (an organization responsible for ethical research on human fertilization & genetics) prohibits scientists to conduct experiments on fertilized eggs in which the primitive streak has already been formed. This shows the importance of the streak.
"All of the children of Adam (people) will decay except for the bone of coccyx (tailbone). From it he (man) was created and by it he will be reconstructed." (Hadith from Bukhari, Nasai)
HardcoreMX

#11112 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

medvjed23 wrote:pojmom ljudi je obuhvaćen taj dio
to nije ego..
takojegovorio

#11113 Re: Ateizam vs. Religija

Post by takojegovorio »

A da mi ne lažemo malo sebe i druge? Ovamo ateisti, a kada dođu praznici( bajram,ramazan,uskrs,božić) svi smo tu!Da ne pričam da u starosti sve više i više smo bliži religiji.
славянин

#11114 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:
славянин wrote: Inace primjecujemo kako danas "tumacenje" u sustini znaci "povuci navuci da nekako se uklopi sa onim u sto vjerujemo" :D

Ni po čemu se to ne razlikuje od objašnjavanja nevjerovanja. Svako sklopi svoju logiku po kojoj je on upravu :D
Modern day science discovered:

1) The tailbone (coccyx) is the last bone at the end of your spine.

2) It is the only part of the body that does not decompose and cannot be destroyed. It cannot be finished even by burning under high temperature.

3)The first things to form inside the fertilised egg are the "primitive streak" and "node" [around 15 days later] from which all of the body of the baby
originates and cells begin to form. Both of these later turn into the “tailbone”.

4) The tailbone contains mother cells for the body.

5) The first western scientist to discover the secret of the tailbone was a German named Hans Spemann (b. 1869 d. 1941) based at the University of
Freiburg im Breisgau, Germany. He called the Primitive streak and node the "primary organizer" which clearly suggests that the tailbone was the
basic place of origin of the human.

6) After many experiments, he concluded that there was nothing that influenced the primary organizer and it could not be destroyed.

Hans Spemann was awarded the “Noble Prize” for this discovery.

Today, WARNEK (an organization responsible for ethical research on human fertilization & genetics) prohibits scientists to conduct experiments on fertilized eggs in which the primitive streak has already been formed. This shows the importance of the streak.
"All of the children of Adam (people) will decay except for the bone of coccyx (tailbone). From it he (man) was created and by it he will be reconstructed." (Hadith from Bukhari, Nasai)
Can you test cremated remains for DNA?
DNA is destroyed during the cremation process. At this time there is no accurate testing of DNA in cremated remains.
Kada znaci kremiraju tijelo i onda jos samelju pepeo - trtica ostaje jel ?? :lol:

De izvor samo od te tvoje "verzije" sta je Hans oktrio/zakljucio.Pa onda procitaj ovo ispod:
https://www.nobelprize.org/prizes/medic ... n/lecture/
Primary organizer ti je u anatomskom smislu razvoja -DNA nosi tvoje podatke i bez nje kao nacrta tvog razvoja nema micanja :wink:
Mora da je neki kalibar zakira onog obradio pa onda plasirao :lol:

Nevjerovanje u nesto ne treba nista da dokazuje - onaj koji vjeruje dokazuje.Po ko zna koji put - ja kazem da postoji nevidljivi svemoguce jednorog iza mjeseca koji ne dopusta da ga ljudi detektuju - sada jeli to istina ? Ili ja koji to tvrdim treba da dokazem - ili ipak ti treba da dokazes da ne postoji :D :lol:
Last edited by славянин on 25/05/2019 18:13, edited 1 time in total.
славянин

#11115 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

takojegovorio wrote:A da mi ne lažemo malo sebe i druge? Ovamo ateisti, a kada dođu praznici( bajram,ramazan,uskrs,božić) svi smo tu!Da ne pričam da u starosti sve više i više smo bliži religiji.
Naravno , praznici su super - posebno danas kada vjerski praznici najmanje imaju veze sa vjerom :D , a kako covjek stari - strah od smrti se povecava, daj slamcicu utopljeniku :wink:
tuzlak1212

#11116 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote:
Kada znaci kremiraju tijelo i onda jos samelju pepeo - trtica ostaje jel ?? :lol:

De izvor samo od te tvoje "verzije" sta je Hans oktrio/zakljucio.Pa onda procitaj ovo ispod:
https://www.nobelprize.org/prizes/medic ... n/lecture/
Primary organizer ti je u anatomskom smislu razvoja -DNA nosi tvoje podatke i bez nje kao nacrta tvog razvoja nema micanja :wink:
Mora da je neki kalibar zakira onog obradio pa onda plasirao :lol:
Ma pokupio s googla ko da ja to čuvam... Mislim da je neki reddit post u pitanju, neko postavio pitanje baš na ovu temu, pa je ovo kao odgovor bio. Ovo tvoje ne odstupa od onog što sam kopirao, naravno da ovdje neće posvetit pažnju jednoj kosti od rezultata njegovih istraživanja. Ne vidim šta hoćeš reći ovim :D

I u slučaju kremiranja nije problematično oživljavanje, ne ovisi Bog od DNA, i prvog čovjeka je stvorio bez DNA zašto to ne bi mogao ponoviti milijardama puta, ne vidim problem.
“Jednom čovjeku je došla smrt, pa kada je vidio da će umrijeti oporučio je svojim sinovima rekavši: ‘Kada umrem sakupite puno drva i potpalite vatru, kada vatra pojede moje meso, uzmite moje kosti sameljite ih a potom raspršite prah po moru u vjetrovitom danu’. Oni su tako i postupili, a kada ga je Allah sastavio upitao ga je: ‘Zašto si to učinio?’ ‘Iz straha od Tebe’ – odgovori čovjek. Pa mu je Allah oprostio.” Ovu verziju bilježi Buharija.
Jel ti misliš da postoji relevantna stvar po pitanju ljudi i njihovih djela a da to Kur'an i hadis ne spominju. Svaki pokušaj bježanja je spomenut, sve što je bitno spomenuto je :D
„U Knjizi Mi nismo ništa izostavili.“ (El-En'am: 38)
Mada je kremiranje muslimanima zabranjeno :D
„Od zemlje vas stvaramo i u nju vas vraćamo i iz nje ćemo vas po drugi put izvesti.“ (Ta-Ha: 55)
Last edited by tuzlak1212 on 25/05/2019 18:29, edited 1 time in total.
HardcoreMX

#11117 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

a kako Buharija zna za tu pricu?
славянин

#11118 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote: Ma pokupio s googla ko da ja to čuvam... Mislim da je neki reddit post u pitanju, neko postavio pitanje baš na ovu temu, pa je ovo kao odgovor bio. Ovo tvoje ne odstupa od onog što sam kopirao, naravno da ovdje neće posvetit pažnju jednoj kosti od rezultata njegovih istraživanja. Ne vidim šta hočeš reći ovim :D

I u slučaju kremiranja nije problematično oživljavanje, ne ovisi Bog od DNA, i prvog čovjeka je stvorio bez DNA zašto to ne bi mogao ponoviti milijardama puta, ne vidim problem.
“Jednom čovjeku je došla smrt, pa kada je vidio da će umrijeti oporučio je svojim sinovima rekavši: ‘Kada umrem sakupite puno drva i potpalite vatru, kada vatra pojede moje meso, uzmite moje kosti sameljite ih a potom raspršite prah po moru u vjetrovitom danu’. Oni su tako i postupili, a kada ga je Allah sastavio upitao ga je: ‘Zašto si to učinio?’ ‘Iz straha od Tebe’ – odgovori čovjek. Pa mu je Allah oprostio.” Ovu verziju bilježi Buharija.
Jel ti misliš da postoji relevantna stvar po pitanju ljudi i njihovih djela a da to Kur'an i hadis ne spominju. Svaki pokušaj bježanja je spomenut, sve što je bitno spomenuto je :D
„U Knjizi Mi nismo ništa izostavili.“ (El-En'am: 38)
Pa kada si vjernik tebi nista ne ovisi - ali nauci barem biologiji i genetici ovisi.Ponavljam ti vjerujes da Bog postoji i da je omnipotentan - bez naucnih dokaza koliko god ti upinjao :-D Jer pazi sada - da postoje dokazi (naucni ne smrletovi :lol: ) nauka bi prva prihvatila postojanje Boga.

Sto se tice hadisa - nikada ne volim da iznosim iste i sta je sve pisano - jer ako zelis da krenem nece ti se sviditi - mozda cak bude izgledalo kao i uvreda - ali tako pise (eto mali primjer):
Volume 5, Book 58, Number 200:
Narrated Abu Huraira:

That once he was in the, company of the Prophet carrying a water pot for his ablution and for cleaning his private parts. While he was following him carrying it(i.e. the pot), the Prophet said, "Who is this?" He said, "I am Abu Huraira." The Prophet said, "Bring me stones in order to clean my private parts, and do not bring any bones or animal dung." Abu Huraira went on narrating: So I brought some stones, carrying them in the corner of my robe till I put them by his side and went away. When he finished, I walked with him and asked, "What about the bone and the animal dung?" He said, "They are of the food of Jinns.

Znaci posto je to uputa sledeci put ponesi kamenja u wc :D :lol:
takojegovorio

#11119 Re: Ateizam vs. Religija

Post by takojegovorio »

славянин wrote:
takojegovorio wrote:A da mi ne lažemo malo sebe i druge? Ovamo ateisti, a kada dođu praznici( bajram,ramazan,uskrs,božić) svi smo tu!Da ne pričam da u starosti sve više i više smo bliži religiji.
Naravno , praznici su super - posebno danas kada vjerski praznici najmanje imaju veze sa vjerom :D , a kako covjek stari - strah od smrti se povecava, daj slamcicu utopljeniku :wink:
Pa interesanto je da pravoslavni,a poneki i katolici i muslimani, vole da vode rasprave o svemu,uklučujući tu i religiju,a da nisu svesni da jedni drugima škode.Upoznao sam,pre nekoliko godina jednog komunistu,koji je bio toliko radikalan u svoje vreme,da je sa svoim istomišljenicima sve radio da se religija,naročito islamska ukloni sa ovih prostora.Kasnije sam saznao da je umro i da su mu vladike držale opelo!
славянин

#11120 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

takojegovorio wrote:
Pa interesanto je da pravoslavni,a poneki i katolici i muslimani, vole da vode rasprave o svemu,uklučujući tu i religiju,a da nisu svesni da jedni drugima škode.Upoznao sam,pre nekoliko godina jednog komunistu,koji je bio toliko radikalan u svoje vreme,da je sa svoim istomišljenicima sve radio da se religija,naročito islamska ukloni sa ovih prostora.Kasnije sam saznao da je umro i da su mu vladike držale opelo!
Prvi dio tvog posta ne razumijem - to oko rasprave i nanosenja stete.

Drugi dio - svako ima pravo na licni izbor.Ko zna mozda se trznuo od smrti :D , sto se tice vladika - mora da je bio mnogo vazan pravoslavnoj crkvi kada su mu vladike a ne popovi drzali opelo :lol:
HardcoreMX

#11121 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

pa prvi si ti koji sumnja u ateizam..da nije tako ne bi se ubjedjivao u nesto sto 'ne postoji'..koji apsurd jel..ili bi barem pisao o svom jednorogu iza mjeseca.. :-D
takojegovorio

#11122 Re: Ateizam vs. Religija

Post by takojegovorio »

славянин wrote:
takojegovorio wrote:
Prvi dio tvog posta ne razumijem - to oko rasprave i nanosenja stete.

Drugi dio - svako ima pravo na licni izbor.Ko zna mozda se trznuo od smrti :D , sto se tice vladika - mora da je bio mnogo vazan pravoslavnoj crkvi kada su mu vladike a ne popovi drzali opelo :lol:
Ako te niko ne tera da primiš islam,ako možeš slobodno da ispoljavaš svoju pravoslavnu veru,onda je u namanju ruku nepošteno da ovamo se prikazuješ kao ateista, a u kući sigurno imaš Sveto pismo i čak i verske praznike upražnjavaš! Ovako ,kada ti odgovara koristiš nauku a kada ne onda si vernik.To je šizofrenija,tipična za pravoslavne!
Last edited by takojegovorio on 25/05/2019 18:45, edited 1 time in total.
славянин

#11123 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

takojegovorio wrote:
Ako te niko ne tera da primiš islam,ako možeš slobodno da ispoljavaš svoju pravoslavnu veru,onda je u namanju ruku nepošteno da ovamo se prikazuješ kao ateista, a u kući sigurno imaš Sveto pismo i čak i verske praznike upražnjavaš! Ovako ,kada ti odgovara koristiš nauku a kada ne onda si vernik.To je šizofrenija,tipična za pravoslavne!
To ti rijesi sa pravoslavnim :lol: Neka se predstavlja ko kako zeli - slobodna volja.
славянин

#11124 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:pa prvi si ti koji sumnja u ateizam..da nije tako ne bi se ubjedjivao u nesto sto 'ne postoji'..koji apsurd jel..ili bi barem pisao o svom jednorogu iza mjeseca.. :-D
Naravno evo izbjegavam kada je oluja da izlazim napolje da me onaj odozgo ne zikne munjom :D - malo sale nije na odmet.Ta obrnuta psihologija je inace svojstvena i lgbt pokretu - koji kaze da ako si protiv gej parada itd - onda si latentni homoseksualac :D :lol:

A ne ubjedujem se ja nista nego jednostavno mi smeta kada se postavljaju "dokazi" o ispravnosti i tacnosti neke religije - "dokazi" koji nemaju veze sa zivotom jos se nadobudno vjernici namecu "mi znamo a vi ste izgubljeni" tragikomicno u neku ruku.
takojegovorio

#11125 Re: Ateizam vs. Religija

Post by takojegovorio »

славянин wrote:
takojegovorio wrote:
To ti rijesi sa pravoslavnim :lol: Neka se predstavlja ko kako zeli - slobodna volja.
Upravo sam to hteo da napišem! Neka se svako izjasni kako želi!
Locked