Premijer Liga BiH 2012/13

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Charuga
Globalni moderator

#11101 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Charuga »

Arteta wrote:Treba postaviti uslove Premiejerligasima.

-Da srede travnjak, da bude barem kao u Gradačcu kod svih (ne znam koliko bi to skupo kostalo)
-Da imaju minimum 4000 stolica na stadionu.
-Da imaju budzet minimalan oko 700-800 hiljada.
-Da isplate dugove igracima.

Ko to ne sredi neka igra drugu ligu, a prva liga neka ima onoliko ekipa koliko ih uslove sredi pa makar to bio i neparan broj.
Sve osim ovog boldiranog se slazem. Budzet neka ima ko koliko hoce i koliko moze, ako sa tim moze zadovoljiti potrebe i redovno isplacivati doprinose i plate igracima. Ako ce mu igraci igrati za redovnih 500 KM to je njihov problem i sa tim ga ne treba opterecavati.
-Teren kao na B. Polju (cca 1 milion) neka se snadje kako ko moze. Neka moljaka Opstinu, Kanton, vladu, privatnike, koga god hoce samo neka ga ima. Ako ne moze idi u Prvu ligu pa igraj tamo.
Morales

#11102 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Morales »

MOSALJOZE wrote:
Herr Flick wrote:Pod hitno ligu smanjit na 10 klubova,ako cak moze i manje :mrgreen: .
10 taman.I to:Zeljo,Sarajevo,Olimpic,Čelik,Zrinjski,Široki,Borac,Slavija i još 2 koja bi dolazila iz nizeg ranga
Ti bi stavio Olimpic umjesto Veleza :D :D
Arteta

#11103 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Arteta »

Plavih_11 wrote:

-Da srede travnjak, da bude barem kao u Gradačcu kod svih (ne znam koliko bi to skupo kostalo)

Ko to ne sredi neka igra drugu ligu, a prva liga neka ima onoliko ekipa koliko ih uslove sredi pa makar to bio i neparan broj.
Sve osim ovog boldiranog se slazem. Budzet neka ima ko koliko hoce i koliko moze, ako sa tim moze zadovoljiti potrebe i redovno isplacivati doprinose i plate igracima. Ako ce mu igraci igrati za redovnih 500 KM to je njihov problem i sa tim ga ne treba opterecavati.
-Teren kao na B. Polju (cca 1 milion) neka se snadje kako ko moze. Neka moljaka Opstinu, Kanton, vladu, privatnike, koga god hoce samo neka ga ima. Ako ne moze idi u Prvu ligu pa igraj tamo.
Ne znam kako mislim oda napredujemo ako neka ekipa ima budzet ispod 500 000 KM.
Citav budzet ode na plate i svake godine isto, nikakvog dugorocnog gledanja.

Po meni bi trebalo budzet da bude minimum 700-800 hiljada za pocetak, a nekad kasnije uvesti da bude milion, mislim da bi to moglo otvoriti vrati i investitorima.
Eborg

#11104 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Eborg »

Budžet je nebitan. Ako neko izvršava obaveze redovno ne treba pitati koliki im je budžet.

Što se Evrope tiče, ne treba nikome dati licencu ko je nije zaslužio i ko nije ispoštovao sve zadate rokove. Pa neka istupaju iz lige i igraju s kim hoće ako im se to ne sviđa, ko god bio u pitanju.
vryzas

#11105 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vryzas »

Baltazar_khan wrote:na banjaluka forumu pravo veselo, pojedoše muda... pozivaju se na radikalne mjere. evo šta kaže jedan pacijent :mrgreen:
postoji li jos uvijek nacin da im blokiramo reprezentaciju
:lol:

Pukla je prica da ce biti izvrsen pritisak na IO...ocekuje se frka u svakom slucaju...nista me vise ne moze iznenaditi od ublehasa koji na svakom koraku negiraju drzavu.

Treba ovo jednom zauvijek zavrsiti pa nek istupe iz lige...i tako su trebali biti izbaceni ali se savez odlucio na "borbu protiv pirotehnike", a zapostavio borbu protiv nacionalizma, rasizma, itd. :-)
vryzas

#11106 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vryzas »

Arteta wrote:
Plavih_11 wrote:

Ne znam kako mislim oda napredujemo ako neka ekipa ima budzet ispod 500 000 KM.
Citav budzet ode na plate i svake godine isto, nikakvog dugorocnog gledanja.

Po meni bi trebalo budzet da bude minimum 700-800 hiljada za pocetak, a nekad kasnije uvesti da bude milion, mislim da bi to moglo otvoriti vrati i investitorima.
To sto ti zoves budzet je u nekim drzavama zove bankovna garancija. Npr. nesto slicno imaju u Rumuniji. Mislim da je cifra oko 1 mil. eura na osnovu koje se moze nastupati u prvenstvu...naravno ovo je samo jedan od uslova.
Arteta

#11107 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Arteta »

vryzas wrote:
To sto ti zoves budzet je u nekim drzavama zove bankovna garancija. Npr. nesto slicno imaju u Rumuniji. Mislim da je cifra oko 1 mil. eura na osnovu koje se moze nastupati u prvenstvu...naravno ovo je samo jedan od uslova.
Mislis li da milion eura za nase uslove nije malo previse (barem za pocetak). :D
Arteta

#11108 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Arteta »

majmuni iz saveza idu toliko daleko da nama ne daju licencu da su spremni da zrtvuju celik i olimpik.
:lol:
vryzas

#11109 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vryzas »

Naravno da je previse ali kazem kako su se ljudi na neki nacin "ogradili" da ne dodju u situaciju da ne naplate kotizaciju, kazne itd. Polozis bankovnu garanciju ako zelis da igras prvenstvo i kraj price.

Kod nas je nerealno ocekivati ovako nesto jos dugo godina...mislim da bi savez trebao raditi na tome da su ostriji kriteriji oko infrastrukture i ciste papirologije (dugovanja i sl.).

Sve ostalo trenutno nije realno :!:
Arteta

#11110 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Arteta »

vryzas wrote:Naravno da je previse ali kazem kako su se ljudi na neki nacin "ogradili" da ne dodju u situaciju da ne naplate kotizaciju, kazne itd. Polozis bankovnu garanciju ako zelis da igras prvenstvo i kraj price.

Kod nas je nerealno ocekivati ovako nesto jos dugo godina...mislim da bi savez trebao raditi na tome da su ostriji kriteriji oko infrastrukture i ciste papirologije (dugovanja i sl.).

Sve ostalo trenutno nije realno :!:
Za nas jedino rjesenje je Americki model, to jest da igraju Prvu Ligu oni koji imaju normalnu infrastrukturu i koji imaju para.
Oni koji nemaju neka traze investitore.
Investitorima ce biti puno bolje jer im klub ne moze ispasti u drugu ligu i tako je njihov kapital zasticen.
Mada sumnjam da ce se to ikad desiti.
Eborg

#11111 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Eborg »

To je predebilno i neće se nikada desiti.
Arteta

#11112 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Arteta »

Eborg wrote:To je predebilno i neće se nikada desiti.
Zasto?
Eborg

#11113 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Eborg »

Zato što je čar fudbala i u ispadanju/upadanju u ligu, borbi malih protiv velikih, snovima kluba iz provincije da nekad dosegne vrh i evropska takmičenja, a ne u tome koliko imaš novca. Zato sve profesionalne lige u SAD-u i jesu tako sterilne.
rookfash

#11114 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by rookfash »

Eborg wrote:Zato što je čar fudbala i u ispadanju/upadanju u ligu, borbi malih protiv velikih, snovima kluba iz provincije da nekad dosegne vrh i evropska takmičenja, a ne u tome koliko imaš novca. Zato sve profesionalne lige u SAD-u i jesu tako sterilne.
:thumbup:
Arteta

#11115 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Arteta »

Eborg wrote:Zato što je čar fudbala i u ispadanju/upadanju u ligu, borbi malih protiv velikih, snovima kluba iz provincije da nekad dosegne vrh i evropska takmičenja, a ne u tome koliko imaš novca. Zato sve profesionalne lige u SAD-u i jesu tako sterilne.
E jebiga sad.
Nije se rodio ko je nama ugodio.

Draz fudbala je gledati kako GOSK i Obarska kupe 20 igraca kada udju u Ligu, i kada ispadnu, tih 20 igraca ode pa ponovo igraju sa amaterima. :-)
Pitarrr82

#11116 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Pitarrr82 »

Arteta wrote:
E jebiga sad.

Draz fudbala je gledati kako GOSK i Obarska kupe 20 igraca kada udju u Ligu, i kada ispadnu, tih 20 igraca ode pa ponovo igraju sa amaterima. :-)

Pa nije draz tebi, malim mjestima tipa Gabela, Obarska i slicno je to sigurno super kad im dodju veliki klubovi itd.
Horasio_Sarajlic

#11117 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Horasio_Sarajlic »

Borac i zvanično poslao dopis NFSBIH kojeg obavjestava i trazi preispitivanje odluke drugostepene komisije za licenciranje, u protivnom napuštaju BHT Premijer ligu i povlače se iz rada NFSBIH :-) :-)

klasično ucjenjivanje na djelu ...
Arteta

#11118 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Arteta »

Pitarrr82 wrote:
Arteta wrote:
E jebiga sad.

Pa nije draz tebi, malim mjestima tipa Gabela, Obarska i slicno je to sigurno super kad im dodju veliki klubovi itd.
Wait a second.
Ovdje se po forumu pise kako treba ligu skratiti kako nebi bilo tih ekipa, a sad odjednom neko pise kako je draz gledati te ekipe. :D

Sta god uradimo ne valja. :D

Ja sam za to da se uvede Americki model.
Neki privatnik dodje u Jedinstvo iz Bihaca i ulozi 5 miliona KM u period od 10 godina, siguran sam da bi mu se sve te pare vratile, jos klub ne moze ispasti pa ima zagarantovano mjesto u Prvoj Ligi.
Pitarrr82

#11119 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Pitarrr82 »

Ma govorim o tome sta me libo ako recimo ispadne neka ekipa tipa Slavija ili slicno a udje to neko selo ako je u tom trenu bolje.

Glupost je prica o americkom sistemu kod nas...

Plus koji to sponzor kod nas ulaze toliko u sport?
Last edited by Pitarrr82 on 28/05/2013 12:35, edited 1 time in total.
Arteta

#11120 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Arteta »

Pitarrr82 wrote:Ma govorim o tome sta me libo ako recimo ispadne neka ekipa tipa Slavija ili slicno a udje to neko selo ako je u tom trenu bolje.

Glupost je prica o americkom sistemu kod nas...
Ma znam da je glupost, ali realno je to najsavrseniji moguci sistem.
karanana

#11121 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by karanana »

meni se americki sistem svidja ali je glupost razmisljati o njemu i nemoguc je ovdje. kakvi sponzori kakvi bakraci kad ti na tekmu dodje 500-600 ljudi u prosjeku.
Eborg

#11122 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Eborg »

Niko se ne zalaže za manju ligu zbog eliminacije ovog ili onog kluba već zbog koncentracije kvaliteta. Ako GOŠK ima dobru ekipu, infrastrukturu i redovno izmiruju svoje obaveze što bi se njima zabranilo da igraju.

Glupa je ovo priča. To se nikad neće desiti u 99% zemalja na svijetu pa ni kod nas i dobro je da je tako, džaba raspravljamo.
Arteta

#11123 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Arteta »

Eborg wrote:Niko se ne zalaže za manju ligu zbog eliminacije ovog ili onog kluba već zbog koncentracije kvaliteta. Ako GOŠK ima dobru ekipu, infrastrukturu i redovno izmiruju svoje obaveze što bi se njima zabranilo da igraju.
Skracivanjem Lige neces nista dobiti.
Ovako imas 16 poluprofesionalnih klubova, skracivanjem lige ces ih imati 12 u drzavi.
Veliki broj igraca ce morati napustiti drzavu kako bi igrama zaradjivao za zivot, u drugim Ligama je to nemoguce jer je zesci amaterizam.
Infrastrukturu neces srediti jer ce opet isti ljudi davati licence kao i u Ligi 16.
Samo ces unistiti 4 kluba,a dobiti neces nista.

Ja bih volio kada bi se nesto dobilo i skracivanjem, ali nazalost nece biti nista od toga.
Eborg

#11124 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Eborg »

Fudbal počiva na amaterizmu iz kojeg se regrutuju profesionalci i takve klubove iz raznih pizdi materina treba podržavati na njihovom putu.

Igrači koji su sada rasuti po zadnje 4 ekipe će se samo rasporediti po ostalim ekipama ili otići vani, niko im ne brani. Mlađi igrači će dobijati više prilika u nižim ligama i super.
snaga_znanja

#11125 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by snaga_znanja »

Kako stvari danas stoje Borac ipak dobija licencu.

Tako da od blamiranja Zrinjskog po Evropi nema nista..
Locked