Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Better Man
#11076 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Na dionici Podlugovi - Jošanica početni dio dionice i to u desnoj traci koja je bila u katastrofalnom stanju su stavili novi sloj asfalta. Sad se konačno može normalno voziti i ne moraš se prebacivati u lijevu traku.
- So What!
#11077 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kuvajt zainteresiran za ulaganje u BiH
BHRT
Kuvajt je itekako zainteresiran za ulaganje u Bosni i Hercegovini.
Tome u prilog govori da je Fond za arapski ekonomski razvoj ove zemlje odobrio sredstva za nastavak gradnje auto-puta, te nastojanja tamošnjih vlasti i privrednika da Bosnu i Hercegovinu uključe u svjetski mega projekat „banka vode“.
VIDEO PRILOG
- avenija
#11078 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@boger SSC
Zenica
Most Babina Rijeka - Nalazimo se na mjestu buducih sjevernih stubova mosta
Pogled na juzne stubove mosta

Zoom

Sjeverni temelji mosta, lijevi temelj

Desni temelj mosta, u toku postavljanje armature

Zenica
Most Babina Rijeka - Nalazimo se na mjestu buducih sjevernih stubova mosta
Pogled na juzne stubove mosta

Zoom

Sjeverni temelji mosta, lijevi temelj

Desni temelj mosta, u toku postavljanje armature

- avenija
#11079 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@boger SSC
Dolazimo na tunel Ričice, u toku su radovi na probijanju obe cijevi, cca 70% ukupne duzine tunela je probijeno

Ulazimo u desnu cijev tunela i idemo prema celu tunela

vracamo se kroz drugu cijev tunela gdje su se izvodili radovi na sekundarnoj oblozi

Izlazak iz tunela Ričice i pogled prema vijaduktu Ričice i tunelu Pečuj

Zoom

Dolazimo na tunel Ričice, u toku su radovi na probijanju obe cijevi, cca 70% ukupne duzine tunela je probijeno

Ulazimo u desnu cijev tunela i idemo prema celu tunela

vracamo se kroz drugu cijev tunela gdje su se izvodili radovi na sekundarnoj oblozi

Izlazak iz tunela Ričice i pogled prema vijaduktu Ričice i tunelu Pečuj

Zoom

-
BadBoy
#11080 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kako spuste i izvade ovaj bager iz rupe?

- holowey
#11081 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
magicBadBoy wrote:Kako spuste i izvade ovaj bager iz rupe?![]()
- drug_profi
#11082 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bager sam kopa oko sebe i tako silazi, a kad završi samo vozača izvuku a bager preko noći firauni rastave i prodaju na otpad.BadBoy wrote:Kako spuste i izvade ovaj bager iz rupe?![]()
zato i jeste skupa gradnja. Jedan stub, jedan bager.
-
BadBoy
#11083 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hahah čuo sam da u Kini ne vade ni vozača, jeftinije im novog uzeti nego ovog starog izvlačitdrugi profil wrote:Bager sam kopa oko sebe i tako silazi, a kad završi samo vozača izvuku a bager preko noći firauni rastave i prodaju na otpad.BadBoy wrote:Kako spuste i izvade ovaj bager iz rupe?![]()
zato i jeste skupa gradnja. Jedan stub, jedan bager.
- So What!
#11084 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Autoput A1 [Svilaj - Odžak] - 05. 11. 2017.

- shake69
#11085 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovi idu haman pa ispred rokova na ovoj cesti prema Svilaju! Gdje su pozurili a izbori tek za 11 mjeseci?
Je li ono hrvatska strana na mostu napreduje ispred bosanske?
Mora da ce za nosive stubove u vodi cekati novi pad vodostaja Save, nekad u avgustu naredne godine.
Mora da ce za nosive stubove u vodi cekati novi pad vodostaja Save, nekad u avgustu naredne godine.
-
lajkujMe
#11086 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Onaj vijadukt na ulazu u Zenicu odmah poslij tunela, jeste primjetili koliko je "valovit" na mjestima gdje se spaja s stubovima kao da su stubovi propali ili nisu iste visine. I nije malo dobro se osjet padovi. Je li to normalno?
- van Basten
#11087 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
biće da su nešto fino zajebali čim još ne otvaraju onaj 2c lot obilaznice...

meni je još gorta suprotna strana, kad iz pravca Zenice se ide prema tunelu... žena me tu uvijek ispod oka gleda, konta ja ih nešto namjerno zajebavam pa idemo gore dole po autulajkujMe wrote:Onaj vijadukt na ulazu u Zenicu odmah poslij tunela, jeste primjetili koliko je "valovit" na mjestima gdje se spaja s stubovima kao da su stubovi propali ili nisu iste visine. I nije malo dobro se osjet padovi. Je li to normalno?
-
tec
#11088 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kako to misliš? Ova snimka pokazuje da rade prve stubove u vodi i to sa BiH strane.shake69 wrote:Ovi idu haman pa ispred rokova na ovoj cesti prema Svilaju! Gdje su pozurili a izbori tek za 11 mjeseci?![]()
- shake69
#11089 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tako mi se ucinilo jer nije fotka s visine da se lakse vidi. Lici mi na raniju fotografiju gdje samo vire neki sipovi s bosanske strane. I to jedan, a treba tri. Moglo bi biti da taj pokusavaju nakalemiti a ostala dva naredno ljeto!tec wrote:Kako to misliš? Ova snimka pokazuje da rade prve stubove u vodi i to sa BiH strane.shake69 wrote:Ovi idu haman pa ispred rokova na ovoj cesti prema Svilaju! Gdje su pozurili a izbori tek za 11 mjeseci?![]()
-
tec
#11090 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
shake69 wrote: Tako mi se ucinilo jer nije fotka s visine da se lakse vidi. Lici mi na raniju fotografiju gdje samo vire neki sipovi s bosanske strane. I to jedan, a treba tri. Moglo bi biti da taj pokusavaju nakalemiti a ostala dva naredno ljeto!

Prema ovome samo dva reda stubova je u rijeci a sada se radi taj prvi. A na slici sa radovima temelji za stubove na ivici obali se vide na dnu slike.
- shake69
#11091 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovaj So What je ovdje davno postavio maketu s tri stuba u vodi, odakle sad dva? 
-
tec
#11092 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovaj sada se potpuno poklapa sa do sada urađenim poslom.shake69 wrote:Ovaj So What je ovdje davno postavio maketu s tri stuba u vodi, odakle sad dva?
-
Seyfo
#11093 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad ce stoka prerezati vrpcu na gotovom kilometru puta od autoputa sa sarajevskom obilaznicom do gotovog kruznog toka u Brijescu? Cak sam gledao hvalospjeve o lijepo uredjenom cvijecu na kruznom u Brijescu a izlaz sa kruznog na autoput jos zagradjen. Cvijece je fino ali taj kruzni nema smisla dok se put ne otvori. Ionako ce snijeg po cvijecu za koji dan. Hvala unaprijed ako ko zna
-
Seyfo
#11094 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovo je ko onaj vic kad pota Bosnjo Grka "vidis onaj most? "Grk kaze "ne,ne vidim". Bosnjo: "eeeee"shake69 wrote:Ovaj So What je ovdje davno postavio maketu s tri stuba u vodi, odakle sad dva?
- So What!
#11095 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Prenešena je maketa sa Klixa, ništa strašno, a postavljao sam skice kasnije na kojima su se jasno vidila dva stuba u vodi.shake69 wrote:Ovaj So What je ovdje davno postavio maketu s tri stuba u vodi, odakle sad dva?
Maketa sa slike također odgovara postojećem projektu, a ispod nje naznačena skica koja je postavljana ovdje.
I tu na skici izgleda kao da su tri stuba pod vodom, ali taj jedan je uz samu obalu.
- So What!
#11096 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Radovi na Zeničkoj zaobilaznici u punom jeku
Danas je ekipa Sarajevo Construction portala posjetila trenutno najaktivnije gradilište na Koridoru 5C, dionica Klopče – Donja Gračanica.
Projektovana dužina dionice iznosi 5,8 km sa ukupnim troškovima izgradnje u iznosu 107,8 miliona Eura.
Izgradnju Zeničke zaobilaznice karakterišu izuzetno teški geološki uvjeti koji nisu adekvatno tretirani kroz Glavni projekt, zbog čega je na nekoliko lokacija bilo potrebno izmijeniti projektnu dokumentaciju.
U fotogaleriji možete vidjeti kako trenutno izgleda gradilište na ovoj dionici. U toku je izgradnja mosta iznad rijeke Bosne koji spaja glavnu gradsku magistralu sa autoputem. Također u planu je i izgradnja kružnog toka na spoju magistralne ceste na autoput. Raponska konstrukcija mosta je od prednapregnutih montažnih elemenata, koji se izrađuju u blizini gradilišta. Nakon završetka izgradnje konstruktivni sistem mosta će biti kontinualni nosač.
Također u toku su i završni radovi na izgradnji vijadukta Perin han u dužini 400 metara, kao i mosta Drivuša u dužini 660 metara koji se gradi sistemom pokretne skele iznad konstrukcije.
Na dijelu gradilišta na kojem je u planu izgradnja vijadukta Babina rijeka u toku je temeljenje stubova u bunarima prečnika 12 metara i dubinama 18 i 15 metara. Stubovi su sandučastog poprečnog presjeka, sa rasponskom konstrukcijom od sandučastog prednapregnutog AB presjeka. Tehnologija izgradnje je konzolna gradnja zbog velike visine iznad tla. Vijadukt ima 2 srednja stuba i raspon između njih je 165 metara. Temelji za dva stuba su završeni. Ne jednom od temelja se završava postavljanje armature i vrši se priprema za betoniranje, dok se za zadnji temelj vrši iskop. Također u toku je izgradnja sedme kampade na jednom od stubova.
Na vijaduktu Pehare sa 11 srednjih stubova i 12 raspona se trenutno radi na temeljenju i gradnji stubova.
Istovremeno se radi na izgradnji rasponske konstrukcije na vijaduktu Ričice u dužini 168 metara sa 4 raspona. Rasponska konstrukcija je sandučasti prednapregnuti AB presjek.
Sredstva za poddionicu Klopče - Pečuj (Donja Gračanica) osigurana su od OPEC fonda za međunarodni razvoj i Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD),
U nastavku pogledajte kako izgleda gradilište na ovoj zahtjevnoj dionici Koridora 5C:
SA-C
- kurty
#11097 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
svi "novinari" slikaju sa asfalta... niko nece da kroci na trasu, pa da napravi koju sliku... jer, blato je

- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#11098 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
pa jbg, ne mogu rudarske čizme da se nabave
zajebane dionice sve, vijadukti, tuneli, mostovi... nema ravnine nigdje
mislim da bi mnogo brže išla izgradnja da je teren bolji...
zajebane dionice sve, vijadukti, tuneli, mostovi... nema ravnine nigdje
mislim da bi mnogo brže išla izgradnja da je teren bolji...
- Thorgerson
#11099 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jedno laicko pitanje, nemojte mi zamjeriti.
Je li bila ikakva alternativa ovoj zenickoj zaobilaznici? Ikakva? Mislim ono jbt gledaj ti gdje mi moramo autoput 'izverat'.
Je li se mora pratiti tok rijeke Bosne pa i kod autoputa. Shvatam da je magistrala tim putem isla, to i jeste najoptimalnija trasa, ali je li mogao ovaj krak zaobilaznice proci negdje iza/pored Zenice, kakav je tamo teren, pa dalje nastaviti prema Doboju? Mislim, samo pitam, mozda je jos gori teren...
Je li bila ikakva alternativa ovoj zenickoj zaobilaznici? Ikakva? Mislim ono jbt gledaj ti gdje mi moramo autoput 'izverat'.
- orinoco
#11100 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bitnije od "trase veranja" je trasa kojom je izbjegnuta gradnja auto-puteva i uništenje poljoprivrednih površina, njiva, oranica i kvalitetnih pašnjaka. I da je ova trasa projektovana brdima, opet bi drugim trasama morala biti spuštena do velikih gradova i dijeljenja puta prema drugim putevima.Thorgerson wrote:Jedno laicko pitanje, nemojte mi zamjeriti.
Je li bila ikakva alternativa ovoj zenickoj zaobilaznici? Ikakva? Mislim ono jbt gledaj ti gdje mi moramo autoput 'izverat'.Je li se mora pratiti tok rijeke Bosne pa i kod autoputa. Shvatam da je magistrala tim putem isla, to i jeste najoptimalnija trasa, ali je li mogao ovaj krak zaobilaznice proci negdje iza/pored Zenice, kakav je tamo teren, pa dalje nastaviti prema Doboju? Mislim, samo pitam, mozda je jos gori teren...
Da se bogdo neko sjetio da iskoristi brda za trasiranje puta kroz Tarčin, na mjestu naplatne rampe, ili kroz Jasenicu i Ortiješ kod Mostara