Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nisu u pitanj usamo droge, već pretpostavljam i lijekovi.
Šta ako je neko pod terapijom i doktor ga nije upozorio na upravljanje vozilom ili mu je odobrio upravljanje?
Naravno da je sve napisano u senzacionalistickom stilu, bum-tras, to se danas traži.
Glavni podatak je da se to odnosi na 6 mjeseci kontrole, znači dvije dnevno.
Test na droge je malo komplikovaniji i vrši se ciljano, kad policija vidi da vozač nije nešto dobre glave ili udesi inače bi bilo masovno kao sa prostim testom za alkohol.
Zabranjeni opijati i stimulansi su nešto drugo od apaurina I sl. mada vjerovatno treba imati recept, ali ih nikako ne miješati sa onim što zovemo drogama.
Može "kenjat" samo kasko, ako si ti kriv. Redovno osiguranje nema tu šta praviti problem, ako imaš vozačku.
I za inostranstvo, moj buraz je nekoliko puta išao u HR mojim autom, bez punomoći i nije mu niko pravio problem.
ne treba nikakva punomoc, ko bi to prevodio na sve jezike drzava kroz koje mozda trebas proci, plus svakako je neki rok za vazenje bilo kakve punomoci cca pola godine, tako da sega je da npr bihamk izdaje "punomoc" a nije ni organ koji to moze ovjeriti, bukvalno mogu i ja sa svojim pecatom isto to izdati, tolika je pravna vrijednost bihamk punomoci
nivla wrote: ↑22/07/2025 14:34
ne treba nikakva punomoc, ko bi to prevodio na sve jezike drzava kroz koje mozda trebas proci, plus svakako je neki rok za vazenje bilo kakve punomoci cca pola godine, tako da sega je da npr bihamk izdaje "punomoc" a nije ni organ koji to moze ovjeriti, bukvalno mogu i ja sa svojim pecatom isto to izdati, tolika je pravna vrijednost bihamk punomoci
ma ne treba mi za voziti van države, za evropu, nego ovdje, u drzavi. kontam treba mi punomoć za tako nešto.
Triput mjesečno idem vani sa autom koje nije na meni ni na članu porodice. Nekad prije sam imao punomoć ovjerenu kod notara za svaki slučaj, na prošlom autu. Sad nemam ni to, samo gas. Jednom mi na Hr granici pri ulasku u Hr trazili saobraćajnu i punomoc ili ovlaštenje za upravljanje tuđim autom, prije neke 2 godine, rekao im da mi punomoć nije potrebna, vratio mi dokumente i pustio da nastavim.Ne bacajte pare na Bihamkove fore.
BeYaZ wrote: ↑29/07/2025 09:45
Samo da provjerim , ako hoću rentati auto u Mađarskoj , nije mi potrebna ta Međunarodna vozačka dozvola nego moja vozačka samo ?
BeYaZ wrote: ↑29/07/2025 09:45
Samo da provjerim , ako hoću rentati auto u Mađarskoj , nije mi potrebna ta Međunarodna vozačka dozvola nego moja vozačka samo ?
Zavisi od pravila agencije koja iznajmljuje auta.
Nema ništa naznačeno , samo vozačka dozvola koja je priznata u Mađarskoj
Ovdje je veći problem što je, vjerovatno, ukupna masa priključnog vozila sa teretom veća od ukupne mase vučnog vozila što ne bi smjelo.
U teoriji sa BE kategorijom možeš voziti skup do 7.000 kg, dakle vučno vozilo B kat. do 3.500 kg plus priključno sa teretom 3.500 kg.
Naravno, kod nas naopako tumačenje pa kaže ukupna masa skupa vozila do 3.500 kg.
Optimist wrote: ↑01/08/2025 20:18
Koja kategorija je potrebna da se ovo vozi?
Već smo imali raspravu u vezi s tim i skontali smo da prema nakaradnom sadržaju članova našeg zakona, u stvari ne postoji adekvatno opisana kategorija vozačke dozvole, za upravljanje sklopom vozila u kojem putnički automobil sa do 9 sjedišta vuče prikolicu pri čemu je zbir najvećih dopuštenih masa vozila u sklopu vozila, veći od 3.500 kg.