Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
GeeTnT

#11076 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by GeeTnT »

Najjaca ova zadnja...oplakah :lol: :lol:
kakavdanakneiskustvu

#11077 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

Black swan wrote:Cvrcak kani me se i ti i tvoja sorta jesi cuo
I mis mijenja rupu
A ne covjek s kilo mozga

A usput nitko ne negira sto napisem o mrznji prema zagrebu

Mozete malo srati o hzhb i to je to

i ja sam hrvat kao valjda i ti,ja sam bio punoljetan te 91. i nisam vidio tu mrznju prema uzagrebu
Banksy

#11078 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Zbog "ozbiljne ugroze sigurnosti" od policije traže zabranu koncerta Šerbedžije u Lisinskom

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zbog ... 33553.aspx

"Zahtijevamo od Državnog odvjetništva RH pokretanje kaznenog postupka protiv gospodina Rade Šerbedžije uz izricanje zabrane njegovog javnog djelovanja na području Republike Hrvatske u dužem vremenskom periodu (najmanje 5 godina)", stoji u zahtjevu "domoljuba" gdje od Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog traže skidanje predstave s programa zbog sigurnosnih razloga.

"Bitange, eto što su ti koji su zavadili običan narod. Od tih bitangi nije se mogla spasiti divna Jugoslavija. Nije važno tko je više stradao, čije su žrtve najbrojnije, jer nismo smjeli dozvoliti da jedan pošten i častan čovjek izgubi život u Jugoslaviji. Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa. Nismo se mogli civilizacijski nositi s povijesnim trenutkom", rekao je Šerbedžija, a što je razljutilo ministra branitelja Tomu Medveda.
kakavdanakneiskustvu

#11079 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Banksy wrote:

Zbog "ozbiljne ugroze sigurnosti" od policije traže zabranu koncerta Šerbedžije u Lisinskom

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zbog ... 33553.aspx

"Zahtijevamo od Državnog odvjetništva RH pokretanje kaznenog postupka protiv gospodina Rade Šerbedžije uz izricanje zabrane njegovog javnog djelovanja na području Republike Hrvatske u dužem vremenskom periodu (najmanje 5 godina)", stoji u zahtjevu "domoljuba" gdje od Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog traže skidanje predstave s programa zbog sigurnosnih razloga.

"Bitange, eto što su ti koji su zavadili običan narod. Od tih bitangi nije se mogla spasiti divna Jugoslavija. Nije važno tko je više stradao, čije su žrtve najbrojnije, jer nismo smjeli dozvoliti da jedan pošten i častan čovjek izgubi život u Jugoslaviji. Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa. Nismo se mogli civilizacijski nositi s povijesnim trenutkom", rekao je Šerbedžija, a što je razljutilo ministra branitelja Tomu Medveda.

kako li im ne smetaju pevaljke iz srbije,lukasi i slicni
Banksy

#11080 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Naravno...
Ali odavno im je on trn u oku - Srbin, nije bio tu, u ratu, naklatio se opasno na budžet, a ako ćemo pošteno, zaista i previše često sve bezobrazno relativizira, posebno kad se dočepa Beograda. Meni jako ide na živce.
kakavdanakneiskustvu

#11081 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Banksy wrote:Naravno...
Ali odavno im je on trn u oku - Srbin, nije bio tu, u ratu, naklatio se opasno na budžet, a ako ćemo pošteno, zaista i previše često sve bezobrazno relativizira, posebno kad se dočepa Beograda. Meni jako ide na živce.

da,slazem se
dale cooper

#11082 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dale cooper »

Ali ako ćemo realno ono što je gore izrekao se moglo odnositi na bilo koga sa ovih prostora.
Zašto je onda ministar Hrvatske vlade našao za shodno da to komentira?
zg1911

#11084 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

kad ne znas kako - uvijek kontra "branitelja" i crkve
radostan dan

#11085 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by radostan dan »

Pa mora Srpče da progovori iz njega, da si pita...da nam nasekira Bansy... :mrgreen:

A jel zavrsena istraga u Boboti?
Hamolj

#11086 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Hamolj »

Imamo i mi Šerbedžija u vidu Čole i Brege.
Danguba

#11088 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Danguba »

tako to biva kada se mali umijesa u veliki problem
dobro je ako prodje bez cvoke. :D
jao_situacije

#11089 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by jao_situacije »

Danguba wrote:
tako to biva kada se mali umijesa u veliki problem
dobro je ako prodje bez cvoke. :D
već su oni u zategnutim odnosima
proljetos su protjerali nekog diplomatu špijuna, onda je moskva uzvratila istom mjerom
ambasador u rusiji nije imenovan više od godinu, možda su sad imenovali u međuvremenu

hrvatska slijedi američke upute, američke službe su u hrvatskoj na domaćem terenu još od 90-ih, a sad dolazi i dea, vjerovatno da šamara ove ruske srpsko crnogorske narko klanove koji se kurče i prijete po regionu

zanimljivo u svakom slučaju :mrgreen:
zunazu

#11090 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zunazu »

zg1911 wrote:mislim da se pricalo o fasistickim korijenima hrvatske a antifasistickim bih, no mozemo i o narodima
Upravo o tome se pričalo i upravo je istina da Bošnjaci nikad nisu imali fašistički pokret, pogotovo do tog nivoa da naprave paradržavu koja će služiti Hitleru. :)
zg1911 wrote:postotak hrvata u partizanima je visi od udjela hrvata u pucanstvu srfj.
Genijalno. :D
zg1911 wrote:alternativnu povijest promoviraj nekom drugom ter se poklopi usima
Možda je to tebi "alternativna povijest" jer su te učili da je Isus nastao od Hrvata? Ja u daleku historiju ne vjerujem, period od Srednjovjekovne Bosne do povratka njene nezavisnosti nakon 529 godina sam istraživao, a posljednja balkanska klanja i tranzicije odlično pamtim. Tvoje je pravo da vjeruješ ili ne vjeruješ, a moje, odnosno nas Bošnjaka, da nakon toliko godina sami pišemo svoju historiju, jer nakon povratka bosanske državnosti i identiteta to više neće da rade falsifikatori uz gusle ili sliku Pavelića.

Dobro došao u Bosnu i Hercegovinu, dobro došao u eru ravnopravnosti i međusobnog poštivanja suverenih balkanskih elemenata.

zunazu

#11091 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zunazu »

Banksy wrote:Image
Odlično. Znaš li koliko od tih ljudi su bili ono što danas ponovo ima svoj identitet Bošnjaci? Koliko je takvih, pokušavajući svoj život učiniti lakšim ili mogućim, bilo opredijeljeno kao "Srbi", "Hrvati", "Ostali", bez prava na vlastiti izbor? Koliko je takvih preživjelo nakon perioda SHS-a koji je potpuno ignorisao treću najveću skupinu ljudi na prostoru na kojem je taj pokušaj države stvoren? To vrijeme mraka je srećom prošlo i neće više nikad niko moći nekome zabraniti da sam bira svoje ime i identitete.
kakavdanakneiskustvu

#11092 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Hamolj wrote:Imamo i mi Šerbedžija u vidu Čole i Brege.

Uh,nemoj brege,njega voli fina gradska raja,jebo to sto je ljigavac na kvadrat
mayab

#11093 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by mayab »

Image
zg1911

#11094 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

@zunazu

ma pisi ti sto hoces; tito bosanac, pavelic zagorac, prvi partizanski odred osnovan u mostaru, sibenik i split ustaski gradovi itd
Banksy

#11095 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

zunazu wrote:
Banksy wrote:
zunazu wrote: Procenat muslimana i Hrvata koji su bili u partizanima je neuporediv. Hrvati su imali ustaše, NDH, duboku saradnju sa nacistima, a muslimani nisu imali interesa da to rade, osim manjeg dijela njih. Većinom su bili uz partizane i to je nakon svih SHS/NDH i sličnih sranja bio logičan i poželjan izbor.
Image
Odlično. Znaš li koliko od tih ljudi su bili ono što danas ponovo ima svoj identitet Bošnjaci? Koliko je takvih, pokušavajući svoj život učiniti lakšim ili mogućim, bilo opredijeljeno kao "Srbi", "Hrvati", "Ostali", bez prava na vlastiti izbor? Koliko je takvih preživjelo nakon perioda SHS-a koji je potpuno ignorisao treću najveću skupinu ljudi na prostoru na kojem je taj pokušaj države stvoren?
To vrijeme mraka je srećom prošlo i neće više nikad niko moći nekome zabraniti da sam bira svoje ime i identitete.
''Vrijeme mraka i zabrane'' je došlo kasnije, stoga nije relevantno za brojeve iznad. Ne znam da je u SHS-u neko nekome branio da se izjašnjava ovako ili onako. Iz raznih povijesnih razloga manji procenat muslimana se zaista priklanjao Srbima, nešto veći broj, posebno okupljen oko reisa Spahe, Hrvatima, ali većinski su bili ono što jesu - muslimani (s bošnjačkim identitetom ili bez njega). Muslimani su bili prisutni u SHS-u, zastupljeni svojim predstavnicima, djelovali i u javnom i u političkom životu te države sasvim slobodno i aktivno.
( Prva zajednička vlada Srba, Hrvata i Slovenaca formirana je 20. decembra 1918. godine, u koju su iz Bosne i Hercegovine ušli dr. Tugomir Alaupović, dr. Mehmed Spaho i dr. Uroš Krulj. Za 63 poslanička mjesta, koliko ih je bilo određeno za Bosnu i Hercegovinu, mandate su osvojile: Jugoslavenska muslimanska stranka (24), Savez težaka (12), Narodna radikalna stranka (11), Hrvatska težačka stranka (7), Komunistička partija Jugoslavije (4), Hrvatska pučka stranka (3) i Demokratska stranka (2), da ne spominjemo snagu i utjecaj Spahine JMO.)
Glede partizana, brojevi iznad možda nisu sasvim precizni, ali imajući u vidu da je pred rat u SHS muslimana bilo nešto iznad 10% (prema popisu vjeroispovjesti) a rimokatolika skoro 40% od ukupnog stanovništva, pa napravimo li usporedbu s brojevima iznad, fizički zapravo nije moguće da ih je u partizanima bilo u tako ogromnom broju koji sugeriraš.
Kako je ovo čisti OT, a i ti si, primjećujem, dobro vruć, ne bih o ovome dalje, bar ne na ovoj temi. Pozdrav.
Banksy

#11096 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Hamolj wrote:Imamo i mi Šerbedžija u vidu Čole i Brege.

Uh,nemoj brege,njega voli fina gradska raja,jebo to sto je ljigavac na kvadrat
Jeste, isti je, samo Šerbedžija je nakačen na hrvatski budžet, ovaj nije...
duh_sa_sjekirom

#11097 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by duh_sa_sjekirom »

Banksy wrote:
''Vrijeme mraka i zabrane'' je došlo kasnije, stoga nije relevantno za brojeve iznad. Ne znam da je u SHS-u neko nekome branio da se izjašnjava ovako ili onako. Iz raznih povijesnih razloga manji procenat muslimana se zaista priklanjao Srbima, nešto veći broj, posebno okupljen oko reisa Spahe, Hrvatima, ali većinski su bili ono što jesu - muslimani (s bošnjačkim identitetom ili bez njega). Muslimani su bili prisutni u SHS-u, zastupljeni svojim predstavnicima, djelovali i u javnom i u političkom životu te države sasvim slobodno i aktivno.
( Prva zajednička vlada Srba, Hrvata i Slovenaca formirana je 20. decembra 1918. godine, u koju su iz Bosne i Hercegovine ušli dr. Tugomir Alaupović, dr. Mehmed Spaho i dr. Uroš Krulj. Za 63 poslanička mjesta, koliko ih je bilo određeno za Bosnu i Hercegovinu, mandate su osvojile: Jugoslavenska muslimanska stranka (24), Savez težaka (12), Narodna radikalna stranka (11), Hrvatska težačka stranka (7), Komunistička partija Jugoslavije (4), Hrvatska pučka stranka (3) i Demokratska stranka (2), da ne spominjemo snagu i utjecaj Spahine JMO.)
Glede partizana, brojevi iznad možda nisu sasvim precizni, ali imajući u vidu da je pred rat u SHS muslimana bilo nešto iznad 10% (prema popisu vjeroispovjesti) a rimokatolika skoro 40% od ukupnog stanovništva, pa napravimo li usporedbu s brojevima iznad, fizički zapravo nije moguće da ih je u partizanima bilo u tako ogromnom broju koji sugeriraš.
Kako je ovo čisti OT, a i ti si, primjećujem, dobro vruć, ne bih o ovome dalje, bar ne na ovoj temi. Pozdrav.
Ovo nije tačno, jer popis iz 1921.g. kaže da u BiH uopće nije bilo muslimana niti Bošnjaka (tj. nije se bilo moguće tako izjasniti) već samo Srbi/Hrvati i ostali:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_sta ... vini_1921.
Banksy

#11098 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

duh_sa_sjekirom wrote: Ovo nije tačno, jer popis iz 1921.g. kaže da u BiH uopće nije bilo muslimana niti Bošnjaka (tj. nije se bilo moguće tako izjasniti) već samo Srbi/Hrvati i ostali:

Ne čitaš dobro. Koliko vidim, tu govore samo o nacionalnoj pripadnosti, ne vjeroispovjesti koja je popisana - veliki dio muslimanskog stanovništva jednostavno ostavio nepopunjeno polje za nacionalnu pripadnost
Na popisu iz 1921. godine nacionalnost se iskazuje po jeziku i to jezik "srba ili hrvata", a muslimani su dati pod rubrikom "po vjeroispovijesti"
Ja sam gledala popis iz 1931. (i usporedbu s '21.) jer je najbliži '41. i govorila sam o muslimanima jer je uvodni post govorio o broju muslimana u NOB-u.
zunazu wrote: Procenat muslimana i Hrvata koji su bili u partizanima je neuporediv.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D ... 1%98%D0%B0
https://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_sta ... ovini_1931.

I zaista ne bih dalje u ot.
duh_sa_sjekirom

#11099 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by duh_sa_sjekirom »

Banksy wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: Ovo nije tačno, jer popis iz 1921.g. kaže da u BiH uopće nije bilo muslimana niti Bošnjaka (tj. nije se bilo moguće tako izjasniti) već samo Srbi/Hrvati i ostali:

Ne čitaš dobro. Koliko vidim, tu govore samo o nacionalnoj pripadnosti, ne vjeroispovjesti koja je popisana - veliki dio muslimanskog stanovništva jednostavno ostavio nepopunjeno polje za nacionalnu pripadnost
Pa ja i govorim o nacionalnom izjašnjavanju, tj. da se muslimani u Kraljevini SHS nisu mogli kao takvi izjasniti u nacionalnom smislu već su se u velikom procentu (a ne u neznatnom, kako si ti ustvrdila) izjašnjavali kao Srbi/Hrvati.
Pozz
sinuhe

#11100 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sinuhe »

U KSHS niko nije bio ni u prilici da se nacionalno izjasnjava. To je SFRJ prica dok je KSHS bila gradjanska drzava.
Post Reply