mislim da je jednom forumasu nick mahalas 505 ili tako nesto, sudeci prema njegovim poznavanjima zakona a koje je pokazao na drugim grupama cini se da je ili iz policije ili kakvog ministarstva pa se nadam ako ovdje zalazi da bi on mogao malo razjasnitimacmoodan wrote:
Biciklom kroz Sarajevo
-
quarterback
#11076 Re: Biciklom kroz Sarajevo
- hakazvaka
#11077 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Mozes imati efekte tipa da ti se vrati ulje iz kocionih klipova u rucicu nazad, pa da moras "napumpati" kocnicu kada sjednes na bajk... ostalo nista ne bi trebalo da ima veze.r_faruk wrote:Da ne zacatavam temu na slicica dana.
Bi li se mogao mtb bicikl okrenuti naopako i zakaciti za plafon. Ovako sam zakacio cestovnjaka... Je li pametno to uraditi sa mtb-om
-
quarterback
#11078 Re: Biciklom kroz Sarajevo
zamolio sam admina da onaj post sa prosle strane o kupovini bicikla prebaci na prvi post grupe (posto grupe nemaju sticky postove) pa da znate ako neko vas bude trazio informacije o kupovini taj veliki tekst je u ovoj grupi kao prvi post da ga je lakse naci
sto se tice kacenja bickla, kod mene je vertikalno okacen i amortizer je prema dole, dakle nije u uobicajenom polozaju i nisam primjetio nikakve probleme, sto kaze Haka eventualno samo malo "napumpam" rucicom prije polaska ali uglavnom ni to
sto se tice kacenja bickla, kod mene je vertikalno okacen i amortizer je prema dole, dakle nije u uobicajenom polozaju i nisam primjetio nikakve probleme, sto kaze Haka eventualno samo malo "napumpam" rucicom prije polaska ali uglavnom ni to
- dadoka84
#11079 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Koliko vama traje lanac, ovaj moj je presao 6700km i poceo je preskakati tj pustio je dushu 
-
quarterback
#11080 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ako je poceo preskakati sada je vec i kaseta pustila dusu...dadoka84 wrote:Koliko vama traje lanac, ovaj moj je presao 6700km i poceo je preskakati tj pustio je dushu
lanac traje zavisno od kilaze vozaca, terena, nacina voznj, odrzavanja i kilometraze, meni su znali trajati po 2000, a kazu ljudi da ih ima i sa po 10.000...
sve je individualno
postoji alat za mjerenje istegnutosti i ja ga koristim kako bi mi kasete duze trajale
-
r_faruk
#11081 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Nasao sam jedno potencialno rjesenje za vibraciju zadnje kocnice... (zapravo vibrira mi cijeli bicikl)... rezonanca je u pitanju...
evo link foruma
http://forums.mtbr.com/specialized/brak ... 79649.html
ako neko bude imao isti problem.... probacu danas... nadam se da ce da uspije...I have a '11 Rockhopper SL that used to drive me crazy with the loud rear brake noise that happened every time, everywhere, whenever the brake was operated
So, being the bike almost new and the owner fed to death with the big time noise that does not fit well with the very silent mountain trails we have here, I took it to a nearby Specialized "Concept store", where the owner, a seasoned expert in the business for not less than 20 years, tried anything including, changing pads, filing the borders os the pads, filing a line in the middle of the pad, changing disk and maybe something else all to no avail.
When I got the bike back, I started to debug (sorry I am in the software industry) the problem myself discovering that when the resonance was in progress, touching the left seatstay with a foot stopped the noise immediately. That confirmed that the problem was not really in the pad+disk duo but rather in the frame itself.
What solved completely the problem?? Taping a 40gr lead weight (those used for heavy fishing) in the middle of the left seat stay, with the purpose of moving the frame resonance point away.
I've put more than 2000km on the bike since then, with no sign of resonance anymore
happy biking
evo link foruma
http://forums.mtbr.com/specialized/brak ... 79649.html
-
r_faruk
#11082 Re: Biciklom kroz Sarajevo
hakazvaka wrote:Mozes imati efekte tipa da ti se vrati ulje iz kocionih klipova u rucicu nazad, pa da moras "napumpati" kocnicu kada sjednes na bajk... ostalo nista ne bi trebalo da ima veze.r_faruk wrote:Da ne zacatavam temu na slicica dana.
Bi li se mogao mtb bicikl okrenuti naopako i zakaciti za plafon. Ovako sam zakacio cestovnjaka... Je li pametno to uraditi sa mtb-om
hvala
- dadoka84
#11083 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ja sam još na gvožđu, kaseta je ok. Doduše prednji zupčanici su možda dobili.quarterback wrote:ako je poceo preskakati sada je vec i kaseta pustila dusu...dadoka84 wrote:Koliko vama traje lanac, ovaj moj je presao 6700km i poceo je preskakati tj pustio je dushu
lanac traje zavisno od kilaze vozaca, terena, nacina voznj, odrzavanja i kilometraze, meni su znali trajati po 2000, a kazu ljudi da ih ima i sa po 10.000...
sve je individualno
postoji alat za mjerenje istegnutosti i ja ga koristim kako bi mi kasete duze trajale
-
amir79
#11084 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Nasa bic. staza je projektirana po ovim smjernicama http://www.jpcfbih.ba/ba/legislativa/sm ... 20puta.pdf na str. 183.
Edit.
i ako nisi vidio postoje saobraćajni znakovi na biciklističkoj stazi od otoke do nedžarića koji ukazuju na obvezan smjer kretanja i pravac. ako ih ne poštujes, to je dovoljan razlog da budeš kažnjen od strane policije.
Edit.
i ako nisi vidio postoje saobraćajni znakovi na biciklističkoj stazi od otoke do nedžarića koji ukazuju na obvezan smjer kretanja i pravac. ako ih ne poštujes, to je dovoljan razlog da budeš kažnjen od strane policije.
macmoodan wrote:Pa kaže ovako:
Zakon o bezbjednosti saobraćaja
Relevantni pojmovi:biciklistička staza je izgrađena prometna površina namijenjena za promet bicikala i lakih motocikala s motorom, koja se proteže uzduž kolovoza/kolnika i koja je od njega odvojena i obilježena propisanim saobračajnim/prometnim znakom;
biciklistička traka je dio kolovoza/kolnika namijenjen za saobraćaj/promet bicikala i bicikala s motorom, koja se proteže uzduž kolovoza/kolnika i koja je označena uzdužnom linijom/crtom na kolovozu/kolniku;
trotoar/nogostup je posebno uređena saobraćajna/prometna površina namijenjena za kretanje pješaka, koja nije u istom nivou s kolovozom/kolnikom puta/ceste, ili je od kolovoza/kolnika odvojena na drugi način
Relevantni zakoni:Sudeći po ovome, ne smije se voziti po cesti gdje god postoji biciklistička staza(2) Vozač bicikla i vozač bicikla s motorom ako je pokretan snagom vozača dužni su se kretati što bliže desnoj ivici/rubu kolovoza/kolnika, a ako postoji biciklistička staza, po biciklističkoj stazi, odnosno traci/traku.
Naša biciklistička staza nije na putu/cesti, već na trotoaru, ovaj dio zakona se ne može primjenjivati na nas(4) Ako na putu/cesti postoji posebno uređena biciklistička staza, vozač bicikla s motorom ako je pokretan snagom vozača i vozač bicikla moraju se kretati desnom biciklističkom stazom u odnosu na smjer kretanja saobraćaja/prometa.
Naša biciklistička staza nije uređena i obilježena za oba smjera, već za jedan, ovaj dio zakona se ne može primjenjivati na nas(5) Na biciklističkim stazama uređenim i obilježenim za saobraćaj/promet bicikla i bicikla s motorom u oba smjera vozila se moraju kretati desnom stranom u smjeru kretanja vozila.
Dolazimo do sljedećeg zaključka: U našem zakonu ne postoji jednosmjerna biciklistička staza, samim tim zakonom nije regulisano kretanje suprotnim smjerom po istoj, znači eventualnu kaznu policajac može okačit mačku o' rep. Ima li drugačijih, pametnijih tumačenja?
- macmoodan
#11085 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Tu postoji pojam "jednosmjerna biciklistička staza";amir79 wrote:Nasa bic. staza je projektirana po ovim smjernicama http://www.jpcfbih.ba/ba/legislativa/sm ... 20puta.pdf na str. 183.
ali u zakonu ne postoji, tako da mi nije jasno koja bi bila kazna? Kad se voziš autom u suprotnom smjeru postoji kazna za istu, ali koja je kazna za biciklistu (koji se po zakonu tretira kao pješak)?amir79 wrote:i ako nisi vidio postoje saobraćajni znakovi na biciklističkoj stazi od otoke do nedžarića koji ukazuju na obvezan smjer kretanja i pravac. ako ih ne poštujes, to je dovoljan razlog da budeš kažnjen od strane policije.
-
samo pozitiva
#11086 Re: Biciklom kroz Sarajevo
hajde mi pokazi gdje pise u zakonu da se biciklista tretira kao pjesak?macmoodan wrote:Tu postoji pojam "jednosmjerna biciklistička staza";amir79 wrote:Nasa bic. staza je projektirana po ovim smjernicama http://www.jpcfbih.ba/ba/legislativa/sm ... 20puta.pdf na str. 183.ali u zakonu ne postoji, tako da mi nije jasno koja bi bila kazna? Kad se voziš autom u suprotnom smjeru postoji kazna za istu, ali koja je kazna za biciklistu (koji se po zakonu tretira kao pješak)?amir79 wrote:i ako nisi vidio postoje saobraćajni znakovi na biciklističkoj stazi od otoke do nedžarića koji ukazuju na obvezan smjer kretanja i pravac. ako ih ne poštujes, to je dovoljan razlog da budeš kažnjen od strane policije.
- macmoodan
#11087 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Zakon o bezbjednosti saobraćajasamo pozitiva wrote: hajde mi pokazi gdje pise u zakonu da se biciklista tretira kao pjesak?
42)
pješak je lice/osoba koje učestvuje/sudjeluje u saobraćaju/prometu a ne upravlja vozilom, niti se prevozi u vozilu ili na vozilu, lice/osoba koje vlastitom snagom gura ili vuče vozilo, ručna kolica, dječje prijevozno sredstvo, bicikl, bicikl s motorom ili pokretna kolica za nemoćna lica, lice/osoba u pokretnoj stolici/pokretnom stolcu za nemoćna lica/osobe koju pokreće vlastitom snagom ili snagom motora, ako se pri tome kreće brzinom čovjećjeg hoda, kao i lice/osoba koje klizi klizaljkama, skijama, sanjkama ili se vozi na koturaljkama;
-
samo pozitiva
#11088 Re: Biciklom kroz Sarajevo
tako sam i misliomacmoodan wrote:Zakon o bezbjednosti saobraćajasamo pozitiva wrote: hajde mi pokazi gdje pise u zakonu da se biciklista tretira kao pjesak?42)
pješak je lice/osoba koje učestvuje/sudjeluje u saobraćaju/prometu a ne upravlja vozilom, niti se prevozi u vozilu ili na vozilu, lice/osoba koje vlastitom snagom gura ili vuče vozilo, ručna kolica, dječje prijevozno sredstvo, bicikl, bicikl s motorom ili pokretna kolica za nemoćna lica, lice/osoba u pokretnoj stolici/pokretnom stolcu za nemoćna lica/osobe koju pokreće vlastitom snagom ili snagom motora, ako se pri tome kreće brzinom čovjećjeg hoda, kao i lice/osoba koje klizi klizaljkama, skijama, sanjkama ili se vozi na koturaljkama;
- hakazvaka
#11089 Re: Biciklom kroz Sarajevo
macmoodan wrote:Zakon o bezbjednosti saobraćajasamo pozitiva wrote: hajde mi pokazi gdje pise u zakonu da se biciklista tretira kao pjesak?42)
-
The BEN10
#11090 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ja i? Šta reče, koja je kazna predviđena za vožnju krivim smjerom?samo pozitiva wrote:tako sam i misliomacmoodan wrote:Zakon o bezbjednosti saobraćajasamo pozitiva wrote: hajde mi pokazi gdje pise u zakonu da se biciklista tretira kao pjesak?42)
pješak je lice/osoba koje učestvuje/sudjeluje u saobraćaju/prometu a ne upravlja vozilom, niti se prevozi u vozilu ili na vozilu, lice/osoba koje vlastitom snagom gura ili vuče vozilo, ručna kolica, dječje prijevozno sredstvo, bicikl, bicikl s motorom ili pokretna kolica za nemoćna lica, lice/osoba u pokretnoj stolici/pokretnom stolcu za nemoćna lica/osobe koju pokreće vlastitom snagom ili snagom motora, ako se pri tome kreće brzinom čovjećjeg hoda, kao i lice/osoba koje klizi klizaljkama, skijama, sanjkama ili se vozi na koturaljkama;da sam na tvom mjestu ja bi ponovo ovo procitao...s paznjom
-
samo pozitiva
#11091 Re: Biciklom kroz Sarajevo
koliko sam vidio postavili su saobracajne znakove a imas i oznake na kolovozu tako da bi odgovarajuca trebala biti 40KM
- macmoodan
#11092 Re: Biciklom kroz Sarajevo
samo pozitiva wrote:koliko sam vidio postavili su saobracajne znakove a imas i oznake na kolovozu tako da bi odgovarajuca trebala biti 40KM
bicikl je vozilo koje ima najmanje dva točka/kotača i koje se pokreće isključivo snagom vozača;
vozač je lice/osoba koje na putu/cesti upravlja vozilom;
vozilo je svako prijevozno sredstvo namijenjeno za kretanje po putu/cesti, osim pokretnih stolica/stolaca bez motora za nemoćna lica/osobe i dječjih prijevoznih sredstava;
I sve bi to bilo primjenjivo i na mjestu da je kod nas jednosmjerna biciklistička traka i da se nalazi na putu//cesti, međutim mi imamo jednosmjernu biciklističku stazu i nalazi se na trotoaru - čije postojanje nigdje u zakonu nije predviđeno.Na putu/cesti s kolovozom/kolnikom za saobraćaj/promet vozila u jednom smjeru vozač se ne smije vozilom kretati u zabranjenom smjeru.
Last edited by macmoodan on 23/06/2016 15:32, edited 1 time in total.
- macmoodan
#11093 Re: Biciklom kroz Sarajevo
dupli
Last edited by macmoodan on 23/06/2016 15:32, edited 1 time in total.
-
quarterback
#11094 Re: Biciklom kroz Sarajevo

moze i u kupovinu kabastih predmeta takodje bajkom
-
quarterback
#11095 Re: Biciklom kroz Sarajevo
jeste, to je tajKvaziExpert wrote:jel' to taj klak klak ljubičanstveni![]()
![]()
svaka čast za tekst
hvala drugar, sve najbolje
ps
od prije par dana kad prebacim nazad na srednji zupcanik proklizava u mjestu, dobio je ljubicastveni jos jedan feature, sad moram da pazim kad saltam da preskocim tu brzinu
- BlackCaviar
#11096 Re: Biciklom kroz Sarajevo
hahahah
svaka čast quarterback na tekstu
ja jedva čekam da završim onog svog ponija da bacim đir
-
quarterback
#11097 Re: Biciklom kroz Sarajevo
hvala drug !BlackCaviar wrote:hahahahsvaka čast quarterback na tekstu
![]()
-
r_faruk
#11098 Re: Biciklom kroz Sarajevo
znam da sam naporan, ali fakat mi se ovakve stvari nisu nikada desavale... uzeo sam olovo i zalijepio na ram bicikla pa su vibracije prestale....
https://www.youtube.com/watch?v=Ajt1_oeI3XU
evo kod ovog tipa isto cvili kao i kod mene...
okacio sam i clip svog rjesenja pa ko ga *ebe. ruzno ne ruzno meni vise ne drnda... covjece rucke se tresle, cijeli bike... ne kontam kako gt, trek smecelajzd sebi dopuste ovo...
https://www.youtube.com/watch?v=ji-Ed6iPxSk
https://www.youtube.com/watch?v=Ajt1_oeI3XU
evo kod ovog tipa isto cvili kao i kod mene...
okacio sam i clip svog rjesenja pa ko ga *ebe. ruzno ne ruzno meni vise ne drnda... covjece rucke se tresle, cijeli bike... ne kontam kako gt, trek smecelajzd sebi dopuste ovo...
https://www.youtube.com/watch?v=ji-Ed6iPxSk
- kloniran
-
quarterback
#11100 Re: Biciklom kroz Sarajevo
i ja sam ovo gledao neki dan