Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DebelinJoe

#11076 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by DebelinJoe »

https://bljesak.info/gospodarstvo/indus ... ada/465003
Mi smo samo pobrojali hollywoodske blockbustere, filmove i serije u kojima se helikopter Bell UH-1 pojavio Apocalypse Now, Apollo 13 (1995), Batman v Superman: Dawn of Justice, Body of Lies, CSI: NY, Die Hard, Eraser, Forrest Gump, Good Morning, Vietnam, Hot Shots!, Independence Day, Kingsman: The Secret Service, Lost, i za kraj MacGyver. - Pročitajte više na: https://bljesak.info/gospodarstvo/indus ... ada/465003
Image

Okolina Jablanice.

Image
Dupli_skalp

#11077 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Dupli_skalp »

DebelinJoe wrote: 29/08/2024 19:24 https://avaz.ba/vijesti/bih/925547/spec ... kog-jezera

Dakle, OS BiH nemaju spasilačke jedinice. Nemaju čamce, nemaju ronioce. Nemaju inžinjeriju, dizalice.

OS BiH nemaju ništa.

Ovakve jadne i neopremljene OS BiH bi eto trebale da nas brane od nekoga ko bi nas napao.

Koja je svrha ove "vojske"?
da ovakvi kao archi_a mogu onanisati na ovaj jad, čemer i cirkus od kvazivojske.

armija rbih i vojska federacije su bili delta force za ovu bruku i sramotu.
pemanapemani

#11078 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by pemanapemani »

Dupli_skalp wrote: 30/08/2024 09:18
DebelinJoe wrote: 29/08/2024 19:24 https://avaz.ba/vijesti/bih/925547/spec ... kog-jezera

Dakle, OS BiH nemaju spasilačke jedinice. Nemaju čamce, nemaju ronioce. Nemaju inžinjeriju, dizalice.

OS BiH nemaju ništa.

Ovakve jadne i neopremljene OS BiH bi eto trebale da nas brane od nekoga ko bi nas napao.

Koja je svrha ove "vojske"?
da ovakvi kao archi_a mogu onanisati na ovaj jad, čemer i cirkus od kvazivojske.

armija rbih i vojska federacije su bili delta force za ovu bruku i sramotu.
Pa sta je rjesenje, ukinuti OSBiH?

Bolje i ovo nego nista.

Svi seru kako je lose, pa moze li onda prijedlog kako da bude bolje u datim uslovima i postavci stvari, ako se toliko pametuje o svemu i svacemu?

Samo bez prijedloga iz vrtica da se kupe avioni i dronovi i da budzet MO bude 2 milijarde, ako se Dodik bude bunio, samo mu opaliti samarcinu i nastaviti dalje.
Iceplayer

#11079 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Iceplayer »

Budžet od 150 mil eura je minoran za bilo koju vojsku, mnoge Europske policije imaju veći budžet.
ZZO-a Sarajeva ima budžet od 300 mil eura, možda pojedinima 150 milona zvuči mnogo i misle da od toga mogu imati modernu vojsku...
archi_a

#11080 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Za sve jadne i čemerne secesioniste u pokušaju i ostale nevjerme tome koji onanišu na blokiranje ulaganja i modernizacije OS BiH. Raduju se "propasti". Da uzmemo da će svanuti dan kada će se pokušati ispuniti vaš san o raspadu.
U svakom trenutku 15000 bošnjaka pod oružjem u svim sigurnosnim službama u BiH. Hiljada + iškolovanih vojnika i oficira na vojnim akademijama NATO zemalja u skoro svim vesovima. Bar 50000 cijevi pod direktnom kontrolom B faktora. U OS BiH razrađena doktrina funkcionisanja jedinica, ista ona koju možemo vidjeti na ratištu u Ukrajini, gdje manje jedinice imaju potpunu kontrolu u Z/o uz podršku obavještajne, navođenja, artiljerije, protuoklopa, oklopa i logistike. Neće se više desiti da svu opremu poklope, razgrabe i podijele potencijalni agresori. Bliska saradnja i ugovorni odnosi sa najjačom vojskom svijeta i prvom vojnom formacijom NATO saveza. Prijateljski, bratski i ugovorni odnosi sa drugom vojnom formacijom u NATO savezu. OS BiH nisu institucija u nastajanju, one su jedina legalna vojna sila u BiH, prepoznata kod naših partnera, imaju svoju adresu, BiH ima svoje institucije. Oni koji trebaju sarađivati znaju sa kim se sarađuje u BiH, čak i u slučaju odlaska nekih koji će u datom momentu možda i odlučiti da se stave na neku drugu stranu. Preko 100.000 cijevi u privatnom vlasništvu bošnjaka. Strelišta su puna "rekreativaca". Bošnjaci danas imaju svijest o državotvornosti i državi.
Lijepo za početak, zar ne? Sretno :wink:
Hrmpallier

#11081 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Hrmpallier »

......
....
" Bošnjaci danas imaju svijest o državotvornosti i državi "

Aha !

Nisu ni skontali da je:

A - Granica Velike Srbije sa Dtine, praktično, iako ne formalno, pomjerena na Kozju ćupriju, i

B - Ostvaren je velikosrpski san da je Drina "kičma srpstva".

Oni koji su to razumjeli, koji imaju svijest o tome, trepnuli nisu na tu činjenicu.
archi_a

#11082 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Jeste, u slikovnici. Čuj praktično, iako ne formalno. Ti ne ostavljaš prostora da će se roditi neko normalniji od dodika danas sutra, neko ko će u konačnici morati poštovati Ustav i zakone. Ne ostavljaš mogućnost da će institicija tužilaštva i suda, nagrade i sankcije nekada morati ojačati? :-)
Lakše vjerovati da će se država, međunarodno priznata, u svojim granicama, koja ima i papir i pečat raspasti, i da će oni koji na svojoj strani nemaju nikakav argument, papir i pečat (ponovo) uspjeti u svojim namjerama?
Dr Arsla

#11083 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Dr Arsla »

Svi Srbi pušu u istu trubu to je jasno i pticama na grani. I Dodik je nekad javno govorio da je bio genocid i da Sratko treba odgovarati. Sad priča drugu priču. Srbi tipa Vojina i Bogića su 1 % srpskog naroda i uvijek će biti tako. Ko misli da će Srbi evoluirati i velikom većinom prihvatit BiH živi u velikoj zabludi
archi_a

#11084 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Bilo bi im lakše i prijatnije živjeti ako bi odabrali život bez mitova. Ali, nemam problem ni ovako. Ja živim, uživam u svom radu, porodici, prijateljima, komšijama, kolegama, sportskim terminima i izletima, poštujem zakone, spavam mirno, ne bojim se da će mi sutra policija pokucati na vrata zbog pokušaja državnog udara. Uživam u svojoj domovini, koja i praktično i FORMALNO, sa papirom i pečatom postoji, i u gradu u kojem jesam i na granici države i u ambasadi moje države ako se nalazim u stranoj zemlji. I kao takvog me prepoznaju bilo gdje se nalazio.
Mitomani, dakako imaju isti papir i pečat, pasoš i lk, registraciju na vozilu, prelaze na istoj granici BiH ako nekad prelaze, prepoznaju ih kao takve u inostranstvu, ali ipak biraju da kažu: "ma ništa to, nije Drina granica, okrenut ću glavu od tablica, plaćam pdv i sve ostalo u državi BiH, al BiH ne postoji". Bira da ide protiv Ustava, zakona, bira da mu policija kad tad zakuca na vrata. A to je neminovno, jer institucije moraju ojačati, ne može vječno ovo trajati.
Kome je lakše čekati, šta mislite? Meni kojem je sve stvarno ili takvom kojem je sve u zraku, imaginarno? ;)
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#11086 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by izvrsni direktor »

Svaka cast specijalcima
HelaS

#11087 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by HelaS »

Hrmpallier wrote: 29/08/2024 23:41 Jedina opcija nqoružavanja je da npr. Opština Teočak kupi helikopter, "Air tractor",

Ovo je strašno. Bojim se da se razlika u naoružanju između OS BiH i komšija/susjeda povećala u odnosu na devedesete.

Mi pravimo najveće džezve, bivša braća - samogodne haubice.
Mi najveći ćewap na svijetu - bivša braća Rafale
Mi objašnjavamo svijetu da nema bureka sa sirom (notorna glupost) - bivša braća objašnjavaju nemogućnost zaedničke države
........

Gdje god da zagrebeš, naša inferiornost provaljuje, nahrupljuje, iskače, ..

Dovoljno je pogledati ćovurića, koji je za bošnjačke malolitražne političare, ako ne Novak Đokobć, a ono Rodžer Federer ili Rafael Nadal.

Mi što prije moramo stati na loptu, održato neki sabor, otarasiti se veleizdajničkih zlotvora (razmeljati), zahvaliti se kojekakvim beskrvnim lubenicama, žvakama, ili kako se već zove ta nejač u svakom pogledu, i iznjedriti nove odlučne ljude, ili iznajmiti/angažirati u Sloveniji ili Kosovu, ili na nekom tržištu.

Propadosmo, ljudi, propadosmo.

Ako Srbia proguta Crnu Goru, a na dobrom je putu, nestaće i država i narod.

Ko to ne vidi, taj je slijepac. Doslovno.

Pogledajmo samo šta izjavljuje jedna kamenjarka, koja se odaziva na "Bradaea".
Ima li koga da mu nešto nije jasno ?
Bosna i Hercegovina je ustavno uređena i konstituisana kao protektorat pod nadzorom država UN. U ovoj besmislenosti, npr. Visoki predstavnik ima pravo da zabrani kupovinu francuskih Rafala, unatoč svim mogućim odlukama bilo kojeg parlamenta u BiH, Predsjedništva, ili ministarstva. To je tako.

Krajem rata rečeno nam je da trebamo progutati gorku pilulu. Nažalost, njenu gorčinu i danas osjetimo u grlu i želucu.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#11088 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Bobi »

HelaS wrote: 29/08/2024 00:40
Bobi wrote: 28/08/2024 22:11 Evo kao kazu da sutra pocinju sa izvlačenjem, imam osjecaj da ce ga zavezat i vuc uz obalo, kako je cijelo dno muljevito nece se puno oštetit :D. A mogu ga vezat s nekim balonima i dignut na površinu, gledam danas tako su onu minu izvukli iz Jadrana pa ga onda povuc do obale.
A da zamole NATO ZA Chinook iLI Stallion :D
Komadante, vidiš da da rade kako sam i najavio :D za više savjeta klikni like .D.
HelaS

#11089 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by HelaS »

Bobi wrote: 30/08/2024 16:11
HelaS wrote: 29/08/2024 00:40
Bobi wrote: 28/08/2024 22:11 Evo kao kazu da sutra pocinju sa izvlačenjem, imam osjecaj da ce ga zavezat i vuc uz obalo, kako je cijelo dno muljevito nece se puno oštetit :D. A mogu ga vezat s nekim balonima i dignut na površinu, gledam danas tako su onu minu izvukli iz Jadrana pa ga onda povuc do obale.
A da zamole NATO ZA Chinook iLI Stallion :D
Komadante, vidiš da da rade kako sam i najavio :D za više savjeta klikni like .D.
:thumbup:

Generale, vidiš li ti da ovaj helikopter ima razvaljene elise. Sad je jasno zašto se srušio :D

Image
HelaS

#11090 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by HelaS »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: kakav komedijaš

Image
lajkujMe

#11091 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by lajkujMe »

Ja sam za to da razvojimo vojsku opet eto zasta sam.

Sve dok jedan Dodik tamo ucjenjuje nemamo mi od vojske nista.
PM72

#11092 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by PM72 »

Helikopter se srušio-posada živa.Pa šta sad,sve što se može nadoknaditi-nije šteta.
Ulagati i kupovati.Radi nas samih.A i radi dušmana
plavi_E

#11093 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by plavi_E »

Ideologije koje imaju za cilj nestnak BiH i Bosnjaka blokiraju razvoj OS BiH a u nekoliko zadnjih stranice se neki kao prave mutavi. :-)
Iceplayer

#11094 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Iceplayer »

Ima načina kako početi ulagati u vojsku mimo blokada, samo što je naša potitika naivna i ne zanima je mnogo sigurnost građana...
PM72

#11095 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by PM72 »

plavi_E wrote: 30/08/2024 17:34 Ideologije koje imaju za cilj nestnak BiH i Bosnjaka blokiraju razvoj OS BiH a u nekoliko zadnjih stranice se neki kao prave mutavi. :-)
Jasno označi o kome se radi
GOLDZEN

#11096 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Nakon uvodnog obraćanja, brigadir Radenko Prerad upoznao je goste sa trenutnim aktivnostima vezanim za obuku, te o pripremama kandidata pilota i tehničkog personala naše brigade za upućivanje u SAD, zbog preobuke na novu helikoptersku platformu.
Seawolf

#11097 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Seawolf »

GOLDZEN wrote: 30/08/2024 17:42
Nakon uvodnog obraćanja, brigadir Radenko Prerad upoznao je goste sa trenutnim aktivnostima vezanim za obuku, te o pripremama kandidata pilota i tehničkog personala naše brigade za upućivanje u SAD, zbog preobuke na novu helikoptersku platformu.
Oho, nova platforma.
GOLDZEN

#11098 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Seawolf wrote: 30/08/2024 18:53
GOLDZEN wrote: 30/08/2024 17:42
Oho, nova platforma.
TLDR; novi helikopteri najvjerovatnije idu u sastav 1. HS
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#11099 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Bobi »

Black Hawk :evil: , nismo odavno :D.
HelaS

#11100 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by HelaS »

Bobi wrote: 30/08/2024 19:14 Black Hawk :evil: , nismo odavno :D.
Ovaj, i ako upadne u jezero, sposban je sam izletjeti :D Ne trebaamo odvajati plaće za kupovinu posrnulog :lol:
Last edited by HelaS on 30/08/2024 20:05, edited 1 time in total.
Post Reply