kokuz_sa wrote:Gray wrote:dzeno123 wrote:Ne mogu a da ne primjetim svako malo prozivanje ovog momka Creasy, vakav, nakav, posalice na njegov racun i na racun policije...Necete se okaniti sve dok se ne nadjete u situaciji da vam je njihova pomoc potrebna, pa kad momci dodju za minutu i rijese stvar ko sto i u 99 % slucajeva inace rijese na najbolji moguci nacin. Pojedinci uopste i ne znaju kako funkcionise policija, patrola, dezura. Sve i da je pio kafu, oni rade na poziv ha bio stanici, ha na kafi isto ti ga dodje a drugo su prasinari sto cuvaju objekte i sl.
Iskreno, ja stvarno volim policiju, nemam ništa protiv njih (i smatram da bilo ko ko je normalan i pošten nema potrebe da ima protiv policije), ali našu policiju (čast izuzecima), stvarno nije lijepo vidjeti niti unose neku sigurnost u čovjeka (opet, čast izuzecima, stvarno volim da vidim specijalce ili jedinice za podršku i uvijek se lijepo osjećam kada ih vidim, čak i kada me zaustave).
Ali ovi "obični" policajci stvarno ružno izgledaju. Prvo što je većina u nikakvoj fizičkoj spremi, stomačine im ispadaju, imaju one raskopčane konobarske košulje i one smiješne šapke...
Stvarno se treba poraditi malo i na imidžu policije kako bi i ljudi imali drugačije mišljenje o njima. Promijeniti uniforme (ne mora biti ništa spektakularno, meni je npr sasvim ok ovdje u Švedskoj, tamnoplave široke pantalone sa puno džepova, tamnoplava majica kratkih rukava, izgleda sasvim lijepo. Ima vjerovatno neko kome je to profesija ko bi mogao napraviti super uniforme),
staviti mlađe policajce/policajke koji su u boljoj formi na ulice koji će izgledati malo reprezentativnije... onda, ja bih npr. puno više uključio javnost u rad policije, u smislu da se pokazuje šta policija radi. Da uvijek ide jedan snimatelj u akcije specijalaca, da snima hapšenja, racije i slično i da policija to objaljuje u vijestima ili na svojoj web stranici (kao npr što radi MUP Srbije)... Nema mi ništa draže nego kada vidim specijalce u punoj opremi kako upadaju nekom kriminalcu na vrata i poliježu ga na pod za koljenom u vratu)...
Dakle može se popraviti i rad i imidž policije, samo treba malo volje...
znas li ti koliko para treba za nove uniforme?
zar nije bolje uzeti druge potrebnije policijske opreme..
a i univorme spadaju pod kvantitet a ne kvalitet policijske sluzbe..
vala iskreno mene nesto ne zanima dal policajac lijepo izgleda i da li mu je nova uniforma..vazno je da rade tj znaju svoj posao..
sto s etice ovog boldiranog..hajde mi molim te samo kazi onda sta ce biti sa policajcima koji su u godinama po tvom tj nisu mladi(a imaju jos bar 15god do penzije)
otpustiti ih treba jel sve i onda da se oni pitaju kako da prehtrane svoje porodice..
svake godine izadje s policijske akademije mladih policajaca i policajki koji su u ekstra formi..ali oni d abi postali policajac sa minimum nekog iskustva i osjecaja da budu policajci treba da prodje bar 5-7godina da pofataju sve fazone ovih starijih policajaca tj iskusnijih..
od policajaca pocetnika nemas nista..
tj ti se zalazes
da vidis lijepe policajce naizgled a to sto oni nisu strucni tebe ne zanima
Pretpostavljam da se i uniforme moraju mijenjati nakon određenog vremena, neće nositi isti par pantalona pet godina... dakle može se. Nisam ni ja rekao da uniforme trebaju da budu svečane kao da čuvaju Buckinghamsku palaču, ali nešto što izgleda malo ljepše i profesionalnije nego one svijetloplave košulje u kojima izgledaju kao konobari iz lokalne birtije. Dakle, vjerujem da bi se moglo naći novca za to, posebno kada se za cijenu jednog golfa može kupiti vjerovatno hiljadu uniformi (ili više). I u Švesdskoj sam vidio policijska auta po 15 godina stara, tako da ne moraju uvijek imati najnovije golfove, ako se propisno doržavaju vozila.
Drugo, nisam rekao da ih se otpusti, ali ne moraju biti ni na ulici, a iskreno i trebali bi imati neke kriterije da bi uopšte mogli biti policajci, ne razumijem kako uopšte mogu u takvoj kondiciji raditi svoj posao. Dakle, ne bi mi ih bilo žao, ako želiš da radiš svoj posao budi u određenoj formi, kada ne možeš zbog godina održavati formu prebaci se u kancelariju da radiš. Viđao sam policajaca ovdje na ulici i sa 45-50 godina ali niko od njih nije imao stomačinu kao naši policajci.
A smatram da trebaju forsirati što više mlade sa akademije, ako ništa barem upariti da zajedno u patroli budu jedan mlađi i jedan malo iskusniji policajac. A i da budu samo mlađi vjerujem da bi ok radili posao ako je obrazovanje dobro (naravno, treba vjerovatno znati i lokalne kriminalce, mangupe i sl, ali i to bi došlo sa vremenom, a i zato upariš jednog mlađeg i jednog iskusnijeg... i vala sumnjam da je baš potrebno 7 godina iskustva da bi bio dobar "obični" policajac)...
Dakle može se biti i stručan i lijepo izgledati. Jer izgledati lijepo i profesionalno jeste bitno, jer od toga ovisi mišljenje javnosti (i kriminalaca) prema policiji, ovisi koliko će ljudi imati povjerenja u policiju, samim time koliko će prijavljivati KD, koliko će biti spremni da svjedoče i sl. (jer ljudi to povezuju često sa policijom, i pored možda veće uloge suda i tužilaštva), od toga ovisi koliko će se ljudi osjećati sigurno, koliko će se turisti osjećati sigurno i sl.
Dakle jako je bitno da policija izgleda lijepo i profesionalno.