Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
amidzazeher

#11051 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

Ma zalis se sindikatu i oni to srede ili ko sto rece frajer ne znas citati :-)
Radio Sarajevo

#11052 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Hendrix wrote:
Radio Sarajevo wrote:Ako počneš raditi bez ugovora, niko ti nije kriv što radiš 18 sati dnevno.

Ako potpišeš ugovor, onda se pozoveš na ugovor. Ako ga gazda ne poštuje, odeš fino na bolovanje, i utužiš mu dug do kraja ugovora. Ako nisi sposoban podnijeti tužbu, onda vjerovatno ne znaš ni čitati.

Prošao sam sličnu situaciju u Bosni, i uspio sam iskamčiti od privatnika četiri plate koje mi je bio dužan. Trajalo je osam mjeseci, ali sam uspio. Do kraja ugovora sam našao novi posao. Sudovi su uglavnom naklonjeni zaposlenicima.
Ma daj ba, pa imam i ja situaciju gdje je jaran pokusao tuziti pa na kraju najebo i dobio hiljade maraka sudskih troskova. Lazirali su da je izlazio neovlasteno s posla, bio neproduktivan...cak i pod uticajem alkohola. Oni doveli jednog od najeminentnijih advokata u Sarajevu a on lika iz komsiluka jer nije imao s cim platiti...nema frajer plate mjesecima. I naravno sta ce bit...on na kraju zaplatio.

Bas bi volio vidjeti kako prolaze tuzbe protiv giganata tipa Bekte ili Binga, pa ti ljudi drze vlast i inspekciju u svojim sakama, oni su dio drzave. Kakav ugovor ba, mislim da ti jednostavno nisi nikad osjetio pravu car rada u Bosni niti zelis priznati da nisi. Evo ja sam imao ugovor o radu i plata nijednom nije bila kao prema ugovoru...spomenes to direktoru on ti neofirno kaze da nemas neke alternative i da budes sretan sto radis u tako eminentnoj firmi. I vrlo dobro zna da mozd da radi sta hoce kad je dio drzavnog vrha vlasnik firme.
Da bi se firma dobila na sudu, potrebno je more dokumentacije i dokaza, a ne samo "advokat iz komšiluka". Ako imaš dovoljno dokaza, advokat ti ne treba, samo kao što rekoh moraš znati čitati. Onda sjedneš i pročitaš zakone, vidiš gdje možeš, a gdje ne, i šta može, a šta ne. Ako nemaš dokumenata, onda poklopiš ušima i ne ideš na sud, jer će te doći skuplja pita nego tepsija.

Pravo i pravda su dva različita pojma.
Suzie Q

#11053 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Znam covjeka, radio na crno nije ga gazda htio prijaviti. Zadobio povrede na radu, teski invaliditet. Gazda se ni počešao nije. Jadni covjek ga tuzio, a lik se pojavio na sudu i rekao doslovno da tog covjeka (radnika) nije nikad u zivotu vidio niti je on ikad radio za njega.
Radio Sarajevo

#11054 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Suzie Q wrote:Znam covjeka, radio na crno nije ga gazda htio prijaviti. Zadobio povrede na radu, teski invaliditet. Gazda se ni počešao nije. Jadni covjek ga tuzio, a lik se pojavio na sudu i rekao doslovno da tog covjeka (radnika) nije nikad u zivotu vidio niti je on ikad radio za njega.
Formalno i pravno oni se i ne poznaju. Kao što rekoh, pravo i pravda nisu isto.

Problem je što kod nas ljudi odu na sud, a u startu su osuđeni na poraz. I onda država kriva, a on radio bez ugovora... Daj ba...
elcaliente

#11055 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Bluemore wrote:
elcaliente wrote:Situacija radnika u BiH zavisi od branse do branse i bas svi imaju situaciju upravo onakvu kakvu zasluzuju.
Tako da je sve u najboljem redu.
Ko se ne snadje sam je kriv :-)
Upravo takvo razmisljanje i jeste problem. Zasto bi se morao sam snalaziti?

Evo uzeti cemo radnike u trgovinama, ima ih oko 20 hiljada zaposlenih ali ocigledno je da su velike razlike medzu njima neki rade 250 sati za 600km a neki 160 sati za 1500 km i iz toga razloga izgleda nemaju zajednicku rijec.
U globalu znaci da su radnici u toj bransi izgleda vecinom zadovoljni jer nikada nisu trazili bolje uslove rada.
Hendrix

#11056 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Radio Sarajevo wrote:
Suzie Q wrote:Znam covjeka, radio na crno nije ga gazda htio prijaviti. Zadobio povrede na radu, teski invaliditet. Gazda se ni počešao nije. Jadni covjek ga tuzio, a lik se pojavio na sudu i rekao doslovno da tog covjeka (radnika) nije nikad u zivotu vidio niti je on ikad radio za njega.
Formalno i pravno oni se i ne poznaju. Kao što rekoh, pravo i pravda nisu isto.

Problem je što kod nas ljudi odu na sud, a u startu su osuđeni na poraz. I onda država kriva, a on radio bez ugovora... Daj ba...
Pa jest drzava kriva, omogucila je privatnicima da varaju sistem i korumpiraju inspekcije. Znam firmu u kojoj nijedan inzinjer nije prijavljen iznad minimalca i stvarno je cudno kako poreskoj inspekciji ne zapadne za oko da firma obrce milionske poslove sa VSS kadrom a svi plate imaju par stoja. I ti kazes uzmi dokaze i bori se...drzava je kuratz i to je realnost, i pravo koje ti spominjes opet ne vrijedi za sve isto.

Znam ja sta ti pricas ali ne mogu obicni radnici postavljati uslove kod nas niti biti pravni eksperti da bi dobili neko osnovno pravo kao sto je biti legalno prijavljen. Drzava treba da stiti radnika ali jbg kod nas je sistem snalazi se sam kako mozes i bori se protiv vjetrenjaca.
JThomas

#11057 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JThomas »

al' zato rahatluka kad na kraju mjeseca legne pet i po stoja... :-D

zdravstveni sistem je sistem solidarnosti. poslodavac koji zapošljava na crno ne zakida samo tog radnika, nego cijeli sistem. što bi se sistem u to umiješao i proveo propise, neka se bori goljo koji radi za pet i po stoja.

zato rahatluka kad otvori klipaču na kraju smjene nema u evropi bajo moj :sax: :-D
uglavnomja

#11058 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

ko ne pokusa ne moze se ni nadati cemu

lik iz hitne krao, snimljen, dobio otkaz, tuzakao se par godina ... i dobio na sudu
vracen na posao, isplacene sve plate za vrijeme sudskog postupka i zadnjih 5 ili tako nesto sjedi na poslu jer u hitnoj nema rendgena, sjedi i cita ... mase usima ... sve skupa 300.000 km dobio
citav mandat nekog direktora hitne, dok nije dosao novi i poslao ga negdje ...

mislim od logike: nema svrhe buniti se :roll: tuziti, protestvovati, izaci na ulicu, .... nema koristi
Radio Sarajevo

#11059 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Hendrix wrote:
Pa jest drzava kriva, omogucila je privatnicima da varaju sistem i korumpiraju inspekcije. Znam firmu u kojoj nijedan inzinjer nije prijavljen iznad minimalca i stvarno je cudno kako poreskoj inspekciji ne zapadne za oko da firma obrce milionske poslove sa VSS kadrom a svi plate imaju par stoja. I ti kazes uzmi dokaze i bori se...drzava je kuratz i to je realnost, i pravo koje ti spominjes opet ne vrijedi za sve isto.

Znam ja sta ti pricas ali ne mogu obicni radnici postavljati uslove kod nas niti biti pravni eksperti da bi dobili neko osnovno pravo kao sto je biti legalno prijavljen. Drzava treba da stiti radnika ali jbg kod nas je sistem snalazi se sam kako mozes i bori se protiv vjetrenjaca.
Slažem se da ne mogu svi biti pravni eksperti, ali ako već nisi pravni ekspert, ne možeš se tužakati na sudu, a ne znaš ni za šta tužiš čovjeka. Ako si već radio mjesecima i doživio povredu na radu, nemoguće je da nemaš nijedan dokaz da si tu radio. I opet ti je vjerovatno mrka kapa jer nisi bio prijavljen, i najbolje čemu se možeš nadati je kazna za poslodavca, ali teško i tvoja satisfakcija.

Ne moraš biti ni pravni ekspert da znaš da je biti prijavljen normalna stvar. To su stvari koje čovjek s osnovnom školom treba znati.

I nije država omogućila privatnicima da varaju sistem, nego svi oni koji na to pristaju. Država smo mi, nije država neka imaginarna zajednica, nego svi mi. Kada svi mi prestanemo omogućavati privatnicima da varaju sistem, tada država neće imati problem da to zaustavi.

Ali jbg, sve dok nam radije dajemo cvaju drotu nego što plaćamo kaznu, svi smo krivi za korupciju. Korupcije ne bi bilo da ljudi na nju ne pristaju, a ona je dio nas i mi nju rado prigrlimo.
uglavnomja wrote:ko ne pokusa ne moze se ni nadati cemu

lik iz hitne krao, snimljen, dobio otkaz, tuzakao se par godina ... i dobio na sudu
vracen na posao, isplacene sve plate za vrijeme sudskog postupka i zadnjih 5 ili tako nesto sjedi na poslu jer u hitnoj nema rendgena, sjedi i cita ... mase usima ... sve skupa 300.000 km dobio
citav mandat nekog direktora hitne, dok nije dosao novi i poslao ga negdje ...

mislim od logike: nema svrhe buniti se :roll: tuziti, protestvovati, izaci na ulicu, .... nema koristi
Ja nisam krao, ali sam dobio na sudu našu jednu firmu dok sam živio u Sarajevu, i na kraju su mi sve isplatili. Kršili su sve odredbe ugovora, i bilo je vrlo lako dobiti ih. Nisam imao stalni ugovor, pa sam morao naći nešto drugo nakon kraja ugovora, ali upravo je tako kao što kažeš. Ko ne pokuša, nema se čemu nadati, najlakše je spustit' nos i reći "ja radim 16 sati dnevno, gazda me izrabljuje".
JThomas

#11060 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JThomas »

pravo relevantno za poštenog radnika u privatnom sektoru. baš ono uzor na koji se treba ugledati.

dobiju ljudi i privatnike. i "zajebane", koji su koliko toliko regularni. stvarno dobiju. ali faktički je situacija takva, ekonomska ovisnost je takva da on ni na šta i ne pomišlja dok ne nađe drugog. a to nije uvijek moguće. rade ljudi u srednjoj bosni za minimalac i vraćaju petobanku sa bankomata. i on će tužiti? koga, kako, od čega i šta će onda kad tuži? šta će i kad dobije kad više nema gdje da radi?

i na boljim radnim mjestima nerijetko ima dio plate u kešu, zadruge i to, ili preko raznih internet servisa. ko će pri zdravoj pameti odbiti povišicu zato što je u koverti. i to je zloupotreba, i to je ekonomska zavisnost iako taj radnik nije bukvalno gladan.

pa onda imaju dupli SAPovi, duple šihtarice kao i one duple kase. protiv toga se radnik koji radi za pet stoja zaista ne može boriti bez pomoći države. nema čime. kontrola dođe - sve je u redu, vama je plaćeno koliko ste i radili :-D

a sve se to zna. propisi o radu svugdje imaju i privatni i javni karakter. osnovni minimum propisa koje je sama propisala mora provoditi država. za šta nam inače uzima tolike pare.
Blixen

#11061 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Blixen »

ako svi rade za 5-6 stoja, ko onda vozi sve one po Sarajevu?
jeli moguce da ima toliko uhljeba/babinih sinova itd?

ja mislim da situacija nije toliko Crna koliko se predstavlja
mislim da ima puno raje koja fino zaradjuje, radi normalne poslove, kupuje, putuje itd

po ovome sto citam ovdje rekao bi da svi na ivici egzistencije i u radnom odnosu sa 200-300 sati mjesecno
vryzas

#11062 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vryzas »

JThomas wrote:pravo relevantno za poštenog radnika u privatnom sektoru. baš ono uzor na koji se treba ugledati.

dobiju ljudi i privatnike. i "zajebane", koji su koliko toliko regularni. stvarno dobiju. ali faktički je situacija takva, ekonomska ovisnost je takva da on ni na šta i ne pomišlja dok ne nađe drugog. a to nije uvijek moguće. rade ljudi u srednjoj bosni za minimalac i vraćaju petobanku sa bankomata. i on će tužiti? koga, kako, od čega i šta će onda kad tuži? šta će i kad dobije kad više nema gdje da radi?

i na boljim radnim mjestima nerijetko ima dio plate u kešu, zadruge i to, ili preko raznih internet servisa. ko će pri zdravoj pameti odbiti povišicu zato što je u koverti. i to je zloupotreba, i to je ekonomska zavisnost iako taj radnik nije bukvalno gladan.

pa onda imaju dupli SAPovi, duple šihtarice kao i one duple kase. protiv toga se radnik koji radi za pet stoja zaista ne može boriti bez pomoći države. nema čime. kontrola dođe - sve je u redu, vama je plaćeno koliko ste i radili :-D

a sve se to zna. propisi o radu svugdje imaju i privatni i javni karakter. osnovni minimum propisa koje je sama propisala mora provoditi država. za šta nam inače uzima tolike pare.

:thumbup:

Cuo sam da je skoro 90% presuda u korist radnika.
JThomas

#11063 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JThomas »

ne znam postotak, niti se to tako može gledati. po mojim iskustvima, većinu osnovanih sporova radnici dobiju i protiv "zajebanih", a donedavno su znali dobijati i više nego što treba. ali to nije ni 1% ove priče, generalno o životu, situaciji i razlozima za odlazak. država kao cjelina je onakva upravo kako je "nesnađenima" i "neizborenima".
JThomas

#11064 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JThomas »

imate svake sedmice javno dostupan raspored suđenja os sarajevo. skrolajte dole prije kraja je odjeljenje za radne sporove. pa pogledajte koliko je radnih sporova protiv budžeta, a koliko protiv privatnika. možeš ti dobiti i privatnika - ali ne od njega. nego od drugog ili sa ulice.
hadzinicasa

#11065 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by hadzinicasa »

JThomas wrote:imate svake sedmice javno dostupan raspored suđenja os sarajevo. skrolajte dole prije kraja je odjeljenje za radne sporove. pa pogledajte koliko je radnih sporova protiv budžeta, a koliko protiv privatnika. možeš ti dobiti i privatnika - ali ne od njega. nego od drugog ili sa ulice.
ne kontam ovu zadnju recenicu?
JThomas

#11066 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JThomas »

možeš ga dobiti, ali radeći kod drugog poslodavca, ili sa ulice/biroa.
hadzinicasa

#11067 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by hadzinicasa »

nisam pratila - ima li negdje statistika prosjecnog vremena rjesavanja slucajeva radnog spora? cisto da znamo o cemu pricamo. jer ako kazemo da se odredjeni postotak rjesava u korist jedne strane, kako bi smo stavili to u kontekst, treba reci i u kojem vremenskom periodu.
JThomas

#11068 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JThomas »

goleme su razlike od suda do suda. u sarajevu kantonalni rješava žalbu pet godina, i u radnim sporovima. i to je divan stimulans za borbu za svoja prava, u tom periodu hadžo strovali tri firme i otvori tri nove na kuma, svastiku i ročka.

u goraždu i širokom brijegu tri mjeseca. u zenici pola godine do godinu. u tuzli i mostaru tegobno k'o i u sarajevu. i tako dalje. (žalbe na kantonalnom)
Last edited by JThomas on 11/04/2019 10:19, edited 1 time in total.
Nivelacija

#11069 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

Blixen wrote:ako svi rade za 5-6 stoja, ko onda vozi sve one po Sarajevu?
jeli moguce da ima toliko uhljeba/babinih sinova itd?

ja mislim da situacija nije toliko Crna koliko se predstavlja
mislim da ima puno raje koja fino zaradjuje, radi normalne poslove, kupuje, putuje itd

po ovome sto citam ovdje rekao bi da svi na ivici egzistencije i u radnom odnosu sa 200-300 sati mjesecno
Pa Sarajevo je uhljebski grad, ti sto se vozaju su uhljebi u vecini jer Sarajevo ima vise uhljeba nego cijela Federacija zajedno. Pa imas samo 5 nivoa vlasti, da ne govorim da su sve agencije i JP uzeli. Nije djaba polularan naziv sibicari..

Sjediste ministarstva energetike i rudarstva u Sarajevu :lol: :lol: :lol:
hadzinicasa

#11070 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by hadzinicasa »

JThomas wrote:goleme su razlike od suda do suda. u sarajevu kantonalni rješava žalbu pet godina, i u radnim sporovima. i to je divan stimulans za borbu za svoja prava, u tom periodu hadžo strovali tri firme i otvori tri nove na kuma, svastiku i ročka.

u goraždu i širokom brijegu tri mjeseca. u zenici pola godine do godinu. u tuzli i mostaru tegobno k'o i u sarajevu. i tako dalje. (žalbe na kantonalnom)
pa o tome i pricam, mislim da vecina ljudi odustaje od i pokretanja bilo kakvog spora za svoja prava - konkretno u Sarajevu (pored nepovjerenja u sistem, eventualnog zastrasivanja i nedostatka sredstava) jer to traje i traje i traje i dovoljno je da Sud ne presudi u svakoj tacki po navodima tuzitelja, govorimo i o enormnim troskovima...

tako da i ta statistika ne odrazava pravo stanje. i ide na ruku "gazdama" da tretiraju uposlenike kao roblje.
konjislav

#11071 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

JThomas wrote:možeš ga dobiti, ali radeći kod drugog poslodavca, ili sa ulice/biroa.
Ovo je i više nego tačno. Moj otac je tužio svog direktora malo prije nego što će otići u penziju. Imao je on bruku dokaza, čega sve ne. Njegove kolege svjedočile na sudu, znači 100% dobijen slučaj. I na kraju trebalo mu oko 2 godine da dobije pare.
Znači može se, ako do tada ne skapaš od gladi. Treba i advokata platiti, treba živjeti dok ne dobiješ pare. Valja izgurati 2 godine. Nije nimalo lahko.

Edit: samo da napomenem, radi se o Sarajevu.
Seyfo

#11072 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Da,samo sto je citava Bosna jedno veeeeeliko selo, pa se brzo sazna ko su ti sto pravdu ganjaju po sudovima. Bas ce ih neko zaposliti poslije. Ako idu u penziju,onda njihovu djecu. Kome se da,nek gugla malo o Milicima u PC i direktoru Boksita. Tamo si mu rob ili seli iz grada.
Radio Sarajevo

#11073 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

konjislav wrote:
JThomas wrote:možeš ga dobiti, ali radeći kod drugog poslodavca, ili sa ulice/biroa.
Ovo je i više nego tačno. Moj otac je tužio svog direktora malo prije nego što će otići u penziju. Imao je on bruku dokaza, čega sve ne. Njegove kolege svjedočile na sudu, znači 100% dobijen slučaj. I na kraju trebalo mu oko 2 godine da dobije pare.
Znači može se, ako do tada ne skapaš od gladi. Treba i advokata platiti, treba živjeti dok ne dobiješ pare. Valja izgurati 2 godine. Nije nimalo lahko.

Probaj tužiti firmu u Švabiji, pa ćeš vidjeti hoćeš li i dalje biti zaposlen tamo.

Dakle, dobio je, a advokata nije morao uzeti, mogao se i sam zastupati.
konjislav

#11074 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Radio Sarajevo wrote:
konjislav wrote:

Probaj tužiti firmu u Švabiji, pa ćeš vidjeti hoćeš li i dalje biti zaposlen tamo.

Dakle, dobio je, a advokata nije morao uzeti, mogao se i sam zastupati.
Ja sam svojevremeno sa 21 godinu tužio firmu u Njemačkoj, i to preko sindikata, sve bilo gotovo za oko 5 mjeseci, i to je smo tek došli na drugi poziv sa suda, inače bi bilo 4 mjeseca.

E hajde ti sad poredi 4 ili 5 mjeseci sa 2 godine.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#11075 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by japin_mutapi »

Image
Post Reply