Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zlo zlo

#11051 Re: Migranti u BiH

Post by zlo zlo »

OldMayor wrote: 05/03/2020 12:35
zlo zlo wrote: 05/03/2020 10:48 zašto bi ih ja morala znati da znam da nije legalno doći bez dokumenata i na nečiju granicu i zahtijevati da me se pusti jer ja tako hoću? ne mogu to ni na svojoj granici a kamoli neke tuđe zemlje. niti me moraju pustiti u neku zemlju unatoč dokumentima ako procjene da nisam ok.
U Siriji bukti rat halo? To su izbjeglice, ratne. Kojima po svim mogucim poveljama koje si sam napravio - MORAS POMOCI!

Drugo. Migranti, dakle ovi koji bjeze zbog siromastva, bijede, ekonomske situacije. Da, istina. To je ilegalno. Medjutim, zasto ta bogata i prebogata EU ne rasporedi migrante ko je odakle, to se zna, te ih vrati odakle su i dosli.

Ako si iz Alzira, zao mi je. Skupis ih 500-600 u avion i dovidjenja. Ako si iz Sirije, izvoli udji, kad se zavrsi rat, zao nam je, ali cete se morati vratiti u Siriju. Tako i sa Pakistanom, Bangladesom itd.

135.000 ilegalnih migranata prosle godine to je cirka 370 letova ako su svi bili iz zemalja gdje nije rat i gdje ih mozes vratiit. Znam, kosta ali jebote zar nije jednostavnije ih vracati nego sad angazovati vojsku, policiju, helikoptere, cudesa?!

Tako da ovo sto Grci rade. To je po mom misljenju jedino rjesenje. Dakle, ko si ba sta si? Postoji legalan nacin da dodjes do zemalja EU. Zao nam je, upadaj u avion i ides kuci.

Pa ono, ok. Kreni ti opet na put od 5000-6000 km ili budi pametan, pa skotnaj da probas legalno uci ili jednostavno se pomiri sa situacijom da si rodjen u posranoj drzavi i to je to. Ili mozda nemoj ici linijom manje otpora, nego se organizuj pa napravi ono sto su napravile zemlje u koje zelis da ides.

Znaci, otvoris granicu, pustis 500 i odmah rasporedis, ko moze ostati neka ostane, ko ne, pravac odmah u avion i dovidjenja.
imas stranicu-dvije prije moj post gdje ti kažem da ovi migranti štete izbjeglicama. pričamo o migrantima, izbjeglice su drugo.
CPT

#11052 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

zlo zlo wrote: 05/03/2020 12:49
OldMayor wrote: 05/03/2020 12:35
zlo zlo wrote: 05/03/2020 10:48 zašto bi ih ja morala znati da znam da nije legalno doći bez dokumenata i na nečiju granicu i zahtijevati da me se pusti jer ja tako hoću? ne mogu to ni na svojoj granici a kamoli neke tuđe zemlje. niti me moraju pustiti u neku zemlju unatoč dokumentima ako procjene da nisam ok.
U Siriji bukti rat halo? To su izbjeglice, ratne. Kojima po svim mogucim poveljama koje si sam napravio - MORAS POMOCI!

Drugo. Migranti, dakle ovi koji bjeze zbog siromastva, bijede, ekonomske situacije. Da, istina. To je ilegalno. Medjutim, zasto ta bogata i prebogata EU ne rasporedi migrante ko je odakle, to se zna, te ih vrati odakle su i dosli.

Ako si iz Alzira, zao mi je. Skupis ih 500-600 u avion i dovidjenja. Ako si iz Sirije, izvoli udji, kad se zavrsi rat, zao nam je, ali cete se morati vratiti u Siriju. Tako i sa Pakistanom, Bangladesom itd.

135.000 ilegalnih migranata prosle godine to je cirka 370 letova ako su svi bili iz zemalja gdje nije rat i gdje ih mozes vratiit. Znam, kosta ali jebote zar nije jednostavnije ih vracati nego sad angazovati vojsku, policiju, helikoptere, cudesa?!

Tako da ovo sto Grci rade. To je po mom misljenju jedino rjesenje. Dakle, ko si ba sta si? Postoji legalan nacin da dodjes do zemalja EU. Zao nam je, upadaj u avion i ides kuci.

Pa ono, ok. Kreni ti opet na put od 5000-6000 km ili budi pametan, pa skotnaj da probas legalno uci ili jednostavno se pomiri sa situacijom da si rodjen u posranoj drzavi i to je to. Ili mozda nemoj ici linijom manje otpora, nego se organizuj pa napravi ono sto su napravile zemlje u koje zelis da ides.

Znaci, otvoris granicu, pustis 500 i odmah rasporedis, ko moze ostati neka ostane, ko ne, pravac odmah u avion i dovidjenja.
imas stranicu-dvije prije moj post gdje ti kažem da ovi migranti štete izbjeglicama. pričamo o migrantima, izbjeglice su drugo.
A izbjeglice bi vjerovanto bp prihvatila... Svih 5+ mio.... Aha...
emirolini

#11053 Re: Migranti u BiH

Post by emirolini »

Sto volim kada pisete o pravilima nekim izmisljenim i kao moras pomoci. Nista se ne mora. Nigdje to ne pise.

Ono sto se mora jeste da se ovo koliko god ih ima u BH da se izmjesti u satorske kampove negdje na nekom polju gdje su svjetlosnu godinu daleko od gradova.
CPT

#11054 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

emirolini wrote: 05/03/2020 12:54 Sto volim kada pisete o pravilima nekim izmisljenim i kao moras pomoci. Nista se ne mora. Nigdje to ne pise.

Ono sto se mora jeste da se ovo koliko god ih ima u BH da se izmjesti u satorske kampove negdje na nekom polju gdje su svjetlosnu godinu daleko od gradova.
Naravno da se nista "ne mora"... Sjeti se toga kad budes i ti trebao pomoc. Izmjestanje je inace idealna stvar. Ljudima izvuces novac, duze borave u drzavi, moraju se vise druziti sa domacom populacijom... Znaci, idealno.
Last edited by CPT on 05/03/2020 12:56, edited 1 time in total.
Naslovnica

#11055 Re: Migranti u BiH

Post by Naslovnica »

CPT wrote: 05/03/2020 12:41
Naslovnica wrote: 05/03/2020 12:36 Niko ne spori pravo ratnim izbjeglicama, Sirijcima.
Ostali - marš u Kinu.
Znaci spreman si na nekih 5+ mio izbjeglica iz Sirije?
Ne ja, ali Evropa bi trebala da ih prihvati.
Kada se završi rat, uraditi kao što je i Njemačka uradila sa našim izbjeglicama poslije rata.
Tutanj iz države - nazad u svoju državu ili u neku treću zemlju koja bude spremna da te prihvati.
CPT

#11056 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Naslovnica wrote: 05/03/2020 12:55
Naslovnica wrote: 05/03/2020 12:36 Niko ne spori pravo ratnim izbjeglicama, Sirijcima.
Ostali - marš u Kinu.
Kada se završi rat, uraditi kao što je i Njemačka uradila sa našim izbjeglicama poslije rata.
Tutanj iz države - nazad u svoju državu ili u neku treću zemlju koja bude spremna da te prihvati.
Cuj... Zasto bi trazili EU kad smo maloprije bili spremni pomoci?! Sad vise ni izbjeglice nisu ok?! Ili smo to *spremni* da neko drugi prihvati i izbjeglice?
zlo zlo

#11057 Re: Migranti u BiH

Post by zlo zlo »

pamtim kad je bio rat u ovim prostorima..kod mene ga nije bilo...ali ljudi se natjecali tko će prijaviti da može primiti više ljudi u svoje kuće ako bude potrebe.

Ne miješaj izbjeglice i migrante. Ovi mladi ljudi svi oko 20-30 godina s napucanim mobitelima i nemaju veze s onim ženama, djecom i starcima koji bježali iz rata, kao ni onim obiteljima iz Sirije koje bježale.
Naslovnica

#11058 Re: Migranti u BiH

Post by Naslovnica »

CPT wrote: 05/03/2020 12:56
Naslovnica wrote: 05/03/2020 12:55

Cuj... Zasto bi trazili EU kad smo maloprije bili spremni pomoci?! Sad vise ni izbjeglice nisu ok?! Ili smo to *spremni* da neko drugi prihvati i izbjeglice?
Prvo si pogrešno citirao moj post vezano za debila koji igra plejku, pa se nisi ispravio niti izvinio.
Sada opet izvodiš nekakve nejasne i samo sebi znane zaključke. Izvini, ali pomalo mi je naporitis naprđivati se s likovima kao ti.
Ali evo, da probam.
Bio sam i ja izbjeglica, godinama van svog doma.
Poprilično imam iskustva sa izbjegličkom mukom, statusom i svime što ide uz to.
Ne znam kako će se EU zemlje i ostale zelje Evrope dogovoriti vezano za ovu problematiku (to je na njima da se dogovore ako mogu), govorim isključivo za izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja.
Što se tiče BiH, ako možemo obezbijediti pristojan život određenom broju izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja, ako će se oni probati uklopiti u naše društvo, poslati djecu u školu, učiti naš jezik, probati naći posao - za mene su dobrodošli. Ne 3 miliona, ali određena kvota koja bi se trebala odrediti na nivou države. I kapak. Tako i ostale Evropske države.
emirolini

#11059 Re: Migranti u BiH

Post by emirolini »

CPT wrote: 05/03/2020 12:55
emirolini wrote: 05/03/2020 12:54 Sto volim kada pisete o pravilima nekim izmisljenim i kao moras pomoci. Nista se ne mora. Nigdje to ne pise.

Naravno da se nista "ne mora"... Sjeti se toga kad budes i ti trebao pomoc. Izmjestanje je inace idealna stvar. Ljudima izvuces novac, duze borave u drzavi, moraju se vise druziti sa domacom populacijom... Znaci, idealno.
Ako ili kada bude, ja cu postovati sve procedure domacina. Sigurno necu kriti ko sam.
AleksoMKD

#11060 Re: Migranti u BiH

Post by AleksoMKD »

Jedno pitanje za forumase oko izbeglica ali stvarnih izbeglica iz ratnih podrucja, ne migranata iz "shithole" drzava.

Zasto svi kazu "sto se ne bore kad su vecina muskarci 20 - 30 godina?"

Za koga da se bore u Siriji na primer?

Assada? Pa da ih bombarduju Turska, Izrael i Amerika?

Opoziciju (heh, "opoziciju"). pa da ih bombarduje Rusija i Assad?

Isis? Pa da ih bombarduju svi (osim Izraela)?.
CPT

#11061 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

emirolini wrote: 05/03/2020 13:10
CPT wrote: 05/03/2020 12:55

Ako ili kada bude, ja cu postovati sve procedure domacina. Sigurno necu kriti ko sam.
Iz iskustva ti mogu reci da to nije tako... Radilo se to prije rata, radilo se u toku rata, radi se to poslije rata. Daleko od toga da se postovalo ili postuje sve procedura domacina. Uostalom, provjeri koliko drzavljana BiH deportuje svake godine zbog rada na crno u drzavama EU.
Naslovnica

#11062 Re: Migranti u BiH

Post by Naslovnica »

AleksoMKD wrote: 05/03/2020 13:13 Zasto svi kazu "sto se ne bore kad su vecina muskarci 20 - 30 godina?"
Koliko mene sjećanje služi, ja to nigdje nisam napisao, rekao niti pomislio.
svjezi_ustipak

#11063 Re: Migranti u BiH

Post by svjezi_ustipak »

OldMayor wrote: 05/03/2020 12:39

Ali evropa tu pravi gresku. Jer evropi treba radna snaga, pa oni bi jebiga ono da se jebu al da ne udje. Pa ono malo proberu migranta, copnu sta valja, ostalo problem. E pa jebiga ne moze tako. I onda kad onaj tamo u pakistanu vidi na FB svog rodjaka da je uspio se nekako docepati EU, eto i njega i jos njih milion.

Ovo boldirano je i srž problema, jedan od najbitnijih pull faktora- onoga što ih vuče u EU. Sa migrantima u Sa kad se priča oni imaju totalno iskrivljeno viđenje EU. Prvo misle da će lako do posla. I da će biti dobro plaćeni. Jedan pred Bingom tvrdi da će imati 6 000 eura platu u De. Ima rođaka koji je rekao samo da dođe pa će lako. Drugi tvrdi da će dobiti kuću u Belgiji i azil. Obojica iz Maroka. A do Bosne potrošili tri milje eura.
svjezi_ustipak

#11064 Re: Migranti u BiH

Post by svjezi_ustipak »

AleksoMKD wrote: 05/03/2020 13:13 Jedno pitanje za forumase oko izbeglica ali stvarnih izbeglica iz ratnih podrucja, ne migranata iz "shithole" drzava.

Zasto svi kazu "sto se ne bore kad su vecina muskarci 20 - 30 godina?"

Za koga da se bore u Siriji na primer?

Assada? Pa da ih bombarduju Turska, Izrael i Amerika?

Opoziciju (heh, "opoziciju"). pa da ih bombarduje Rusija i Assad?

Isis? Pa da ih bombarduju svi (osim Izraela)?.
Zato što je ovo bosanski forum gdje su svi kurčeviti i borbeni nakon rata. Glavni u Bošnjaka preležao u trezoru pola rata, glavni Hrvat bio direktor u ratu, glavni Srbin bio švercer cigara. U ratu se oslobađao ko je mogao, bježalo se kako se stiglo i sad krivi Sirijci što su opametnili pa se uhvatili noge.

Pusti Bosance i njihovu šuplju. Da sad rat ovdje izbije vidio bi kako bi se 2/3 foruma odjednom javilo iz izbjegličkih kampova u inostranstvu.
escobar__

#11065 Re: Migranti u BiH

Post by escobar__ »

OldMayor wrote: 05/03/2020 12:19Nemoj bezveze da nasjedas na medijske price o tome da 4 miliona izbjeglica stoji na granicama EU i cekaju da udju.

Evropa panici i oko manjih stvari.

Jos jednom ponavljam, broj ilegalnih migranata koji su usli u Evropu je bio 179.000 u 2017, te u 2018. 134.000. U jednu Ameriku koja ima duplo manje stanovnika nego Evropa udje godisnje ilegalno 4 do 5 puta vise ljudi. Pa? Kad je Trump pricao o zidu, ovdje mu se smiju i ismijavaju ga, a to sto Amerika vec 50 godina muku muci sa migrantima, jebe se toj Evropi, bitna je njihova guzica.

Ovdje se zna sta je glavni problem. To je krscanska evropa koja jednostavno je kroz citavu svoju historiju se vodila tom politikom. Ja i samo ja. I budimo realni - sto manje islama, to bolje. To je jasno ko dan.

Ovdje je glavni problem taj sto su migranti pod broj 1 tamni, te pod broj 2 vecinom muslimani. I nemoj sad da pakujemo to u neke lijepe paketice, te plasiramo javnosti. Ja cestitam nekim politicarima koji to javno kazu kao u Poljskoj ili Mađarskoj, oni ti barem kazu u lice sta imaju.

Kako to da jedna Turska ceka na ulazak od 1987. godine! Halo ba? Od 1987 godine oni pregovaraju sa EU? Pa jel to vama normalno? Kako to da jedna Rumunija ili Bugarska ulete preko reda, bez hrpe potrebnih reformi? A jedna Turska ne moze. Kaze Turska eto ko ne postuje ljudska prava, nema zakona i sl. Eto neka ga ima u Bugarskoj. Ili eto i u Hrvastkoj.

Turska koja je u najjebenijoj mogucoj geografskoj poziciji i onda ti dodju Evropljani i pocnu pametovati sta i kako. Sa sigurne distance i fotelje.

Da ne govorimo o nasoj situaciji i o tome kako su mirno gledali 4 jebene godine kako nas ovdje kolju. Jos nam uvodili sankcije. Da, ta ista Evropa nista nije uradila, apsolutno nista da se sukobi ovdje umire. Stavise oni su potpaljivali vatru. Ta evropa nam je podvalila gada odvratnog Miterana. Svi moguci nesposobni generali koji su se ovdje vucarli i nista nisu uradili su upravo bili iz EU i tih zemalja. Dok nije dosla Amerika i rijesila situaciju.

I jos jednom, zapamtite, BiH nece nikada uci u EU. To imajte na umu. Ovakva BiH nije potrebna EU. Gradovi sa desetinama dzamija se ne uklapaju u tu solidarnu, tolerantnu EU.

Ja uopste nisam vjernik, niti me vjera zanima, ali ko ne vidi ovu situaciju na ovaj nacin. Pa taj je onda slijep. I takodjer, nisam ni euroskeptik. Stavise EU je jedini put za nas. Mi smo cistokrvni evropljani. Zasto je jedan danac, holandjanin ili svabo veci evropljanin od mene? Nije. Ali se pravi da je ste i kroji ko sta moze, ko ne. Ali mi opet moramo biti dio evrope i EU. Mejdutim, oni nas ne zele tamo. To vise nije do nas.
Bla, bla... Većinu toga šta si rekao stoji i oko toga si upravu, no to je sve što i mi ostali ovdje već znamo - Evropa ne voli muslimane i muslimanske zemlje nikad neće ući u Uniju, to je jasno i pticama na grani.

No sve to šta si naveo nije razlog da u bosanskim gradovima moramo gledat afrički ološ kako se šeta, maltretira prolaznike i izaziva nelagodu, a nije ni razlog da ih se tek tako pušta na granicama da prolaze gdje i kako hoće.

Izbjeglice treba pustiti (a i s njima završit na legalan način - dakle prijava, zahtjev za azil i sl.), a ostale poslat u pičku materinu odakle su i došli. Neki dan slušam kako je i na tursko-grčkoj granici najmanje sirijskih izbjeglica, dakle uglavnom afričko-azijski ološ koji bi evropske guzovače.

Zato odjebaus! Boli me qrac koga Evropa hoće ili neće u Uniji, ove kriminalce ne želim u svom gradu.
AleksoMKD

#11066 Re: Migranti u BiH

Post by AleksoMKD »

Naslovnica wrote: 05/03/2020 13:23 Koliko mene sjećanje služi, ja to nigdje nisam napisao, rekao niti pomislio.
Nisam te ni spomenuo kolega, no cesti su bili takvi komentari jos od pocetka migrantske krize.
svjezi_ustipak wrote: 05/03/2020 13:33 Zato što je ovo bosanski forum gdje su svi kurčeviti i borbeni nakon rata. Glavni u Bošnjaka preležao u trezoru pola rata, glavni Hrvat bio direktor u ratu, glavni Srbin bio švercer cigara. U ratu se oslobađao ko je mogao, bježalo se kako se stiglo i sad krivi Sirijci što su opametnili pa se uhvatili noge.

Pusti Bosance i njihovu šuplju. Da sad rat ovdje izbije vidio bi kako bi se 2/3 foruma odjednom javilo iz izbjegličkih kampova u inostranstvu.
:thumbup:
Mada su kod vas stvari bile jasnije, barem sto se Bosnjacke strane tice.
Last edited by AleksoMKD on 05/03/2020 13:51, edited 1 time in total.
emirolini

#11067 Re: Migranti u BiH

Post by emirolini »

Tako je, zasto mi da trpimo neke bande, i kako escobar kaze olose po ulicama, zasto da mi budemo zrtve nekih tamo ratova pa ajde da se kurcimo da kazemo kako pomazemo svima a glupi smo ko tocak i ne vidimo...
OldMayor

#11068 Re: Migranti u BiH

Post by OldMayor »

escobar__ wrote: 05/03/2020 13:37 Bla, bla... Većinu toga šta si rekao stoji i oko toga si upravu, no to je sve što i mi ostali ovdje već znamo - Evropa ne voli muslimane i muslimanske zemlje nikad neće ući u Uniju, to je jasno i pticama na grani.

No sve to šta si naveo nije razlog da u bosanskim gradovima moramo gledat afrički ološ kako se šeta, maltretira prolaznike i izaziva nelagodu, a nije ni razlog da ih se tek tako pušta na granicama da prolaze gdje i kako hoće.

Izbjeglice treba pustiti (a i s njima završit na legalan način - dakle prijava, zahtjev za azil i sl.), a ostale poslat u pičku materinu odakle su i došli. Neki dan slušam kako je i na tursko-grčkoj granici najmanje sirijskih izbjeglica, dakle uglavnom afričko-azijski ološ koji bi evropske guzovače.

Zato odjebaus! Boli me qrac koga Evropa hoće ili neće u Uniji, ove kriminalce ne želim u svom gradu.
Pa covjece o tome ti i pricam. Ne pitamo se mi. Ne pitas se ti. EU zajebe stvar i sad mi svi ispastamo. A oni najamanje.

Turskoj su uvalili vruc krompir, ko biva neka ih tu. Ta ista evropa gleda samo svoj interes. Potrebna im je radna snaga, a ne shvataju da ne mozes ti kao u samoposluzi birati samo sta ti hoces. Da, dobit ces jednog vrijednog pakistanca, ali racunaj na njega jos njih 10 koji ce htjeti da ti se natovare na sistem kada vide tog jednog kako zivi.

I onda kad EU vidi da se zajebala,...eh imamo problem. Napravili ste problem, izvolite rijesite ga. Jok, oni se prave blesavi i hoce da prave parkiralista za te migrante o obroncima EU. Ma jel.

Plati fino letove, evo vam aerodrom. Koliko ih ima u usivaku? 2000, u Blazuju isto toliko. To je 4-5000, to je 20ak letova. U Bihacu jos 20 letova. Znaci za 3 dana ih mozes vratiti odakle su dosli. Medjutim to nekome nije u interesu. Jer ja nemogu da vjerujem da Evropa nema ta sredstva. Nego da joj je lakse da svaki dan se placa po 3 obroka, da im se obezbjedjuje smjestaj, cuvari, policija, infrastruktura itd itd i tako danima i mjesecima?! Pa gdje tu logika.

Evo koliko kosta jedan let, eto do Alžira ili Pakistana? Jedan charter da organizujes. Fino policiju i trpaj. Nema pasosa, nema dokumenata, fino onda trpat u zatvor. Ispitivati dok ne kaze ko je i odakle je. Mora reci. A i za vecinu se zna tacno ko su i sta su i odakle su.

p.s. mi ne mozemo ba nista. Prvo nemas ljude. Drugo policija je toliko podijeljena neorganizovana da je ova zemlja raj za kriminalce i lopove i ološ. Mislim kod nas drot iz jedne opsstine ne moze nista u drugoj. A sta dalje da pricamo.
Last edited by OldMayor on 05/03/2020 13:59, edited 1 time in total.
svjezi_ustipak

#11069 Re: Migranti u BiH

Post by svjezi_ustipak »

OldMayor wrote: 05/03/2020 13:50
escobar__ wrote: 05/03/2020 13:37 Bla, bla... Većinu toga šta si rekao stoji i oko toga si upravu, no to je sve što i mi ostali ovdje već znamo - Evropa ne voli muslimane i muslimanske zemlje nikad neće ući u Uniju, to je jasno i pticama na grani.

Pa covjece o tome ti i pricam. Ne pitamo se mi. Ne pitas se ti. EU zajebe stvar i sad mi svi ispastamo. A oni najamanje.

Turskoj su uvalili vruc krompir, ko biva neka ih tu. Ta ista evropa gleda samo svoj interes. Potrebna im je radna snaga, a ne shvataju da ne mozes ti kao u samoposluzi birati samo sta ti hoces. Da, dobit ces jednog vrijednog pakistanca, ali racunaj na njega jos njih 10 koji ce htjeti da ti se natovare na sistem kada vide tog jednog kako zivi.

I onda kad EU vidi da se zajebala,...eh imamo problem. Napravili ste problem, izvolite rijesite ga. Jok, oni se prave blesavi i hoce da prave parkiralista za te migrante o obroncima EU. Ma jel.

Plati fino letove, evo vam aerodrom. Koliko ih ima u usivaku? 2000, u Blazuju isto toliko. To je 4-5000, to je 20ak letova. U Bihacu jos 20 letova. Znaci za 3 dana ih mozes vratiti odakle su dosli. Medjutim to nekome nije u interesu. Jer ja nemogu da vjerujem da Evropa nema ta sredstva. Nego da joj je lakse da svaki dan se placa po 3 obroka, da im se obezbjedjuje smjestaj, cuvari, policija, infrastruktura itd itd i tako danima i mjesecima?! Pa gdje tu logika.

Evo koliko kosta jedan let, eto do Alžira ili Pakistana? Jedan charter da organizujes. Fino policiju i trpaj. Nema pasosa, nema dokumenata, fino onda trpat u zatvor. Ispitivati dok ne kaze ko je i odakle je. Mora reci. A i za vecinu se zna tacno ko su i sta su i odakle su.
Sa povratkom imaš problem. Mi npr. nemamo sporazum o readmisiji sa Marokom. Ne možeš nikoga vratiti ako mu ne znaš identitet. Pakistanska ambasada u BiH je nudila pomoć oko povratka. I IOM nudi da im pomogne da se vrate, ko hoće.

Oni dolaze iz zemlje EU i hoće dalje u EU. Pustiti ih da prođu. Hrvatska i dalje, gdje žele. Kad je Hrvatska slala oružje sirijskim pobunjenicima 2012 bili su im super. Sad kad su popušili u ratu i hoće da uđu u tu istu Cro onda ne mogu. Aha, malo sutra. Samo ih pustiti na granicu EU. Zakuhali su u njihovim zemljama pa neka se sad brinu o njima.
neko_sa_strane

#11070 Re: Migranti u BiH

Post by neko_sa_strane »

Neko je pisao da EU ne želi BiH u njenom sastavu. Iz EU su mnogo puta do sada ponovili da je uslov za kandidaturu BiH izmjena diskriminatornog Ustava i provođenje presude Vijeća Evrope u predmetu Sejdić-Finci međutim naša bulumenta na vlasti se pravi luda.
Ja se iskreno nadam da će krajem ovog mjeseca mjeseca Makedonija otvoriti pregovore. Obzirom da su kandidat od 2005. godine ići će to brzo. Da je bilo pameti 2008. godine kada im je nuđeno identično novo ime koje su prihvatili ušli bi u EU skupa sa Hrvatskom. Makedonija bila je spremnija od Srbije i Crne Gore a Srbiji su izašli u susret zbog Kosova. Što se tiče Turske meni nije realno da se EU graniči sa nestabilnim regionom Bliskog istoka koji u svakom trenutku može buknuti. EU je tražila od Turske poštovanje ljudskih prava i ukidanje smrtne kazne.
Haris.ba

#11071 Re: Migranti u BiH

Post by Haris.ba »

neko_sa_strane wrote: 05/03/2020 14:29 Neko je pisao da EU ne želi BiH u njenom sastavu. Iz EU su mnogo puta do sada ponovili da je uslov za kandidaturu BiH izmjena diskriminatornog Ustava i provođenje presude Vijeća Evrope u predmetu Sejdić-Finci međutim naša bulumenta na vlasti se pravi luda.
Ja se iskreno nadam da će krajem ovog mjeseca mjeseca Makedonija otvoriti pregovore. Obzirom da su kandidat od 2005. godine ići će to brzo. Da je bilo pameti 2008. godine kada im je nuđeno identično novo ime koje su prihvatili ušli bi u EU skupa sa Hrvatskom. Makedonija bila je spremnija od Srbije i Crne Gore a Srbiji su izašli u susret zbog Kosova. Što se tiče Turske meni nije realno da se EU graniči sa nestabilnim regionom Bliskog istoka koji u svakom trenutku može buknuti. EU je tražila od Turske poštovanje ljudskih prava i ukidanje smrtne kazne.
NI BiH ne želi u EU. Ni njeni političari, a ni narod. Narod želi u EU, ali ne želi da BiH uđe u EU. Malo smiješno, ali je tako. To što političari zvanično jesu za EU, u praksi mali milion primjera gdje rade da ne uđu u EU.

A to što EU ne želi takvu zemlju u EU jeste jer im je dosta specijalnih slučajeva. Dovoljan im je Kipar.
emirolini

#11072 Re: Migranti u BiH

Post by emirolini »

Kao da se narod pita za nesto. EU treba radi ekonomije. Narod je glup, i treba da ostane glup, jer je glup.
neko_sa_strane

#11073 Re: Migranti u BiH

Post by neko_sa_strane »

Ja sam odavno sit i vlasti naroda i krivo mi je što ranije nisam razmišljao o odlasku misleći da će našem statusu quo nekad doći kraj.
svjezi_ustipak

#11074 Re: Migranti u BiH

Post by svjezi_ustipak »

neko_sa_strane wrote: 05/03/2020 14:48 Ja sam odavno sit i vlasti naroda i krivo mi je što ranije nisam razmišljao o odlasku misleći da će našem statusu quo nekad doći kraj.
Sad ti je prilika da odeš. Umješaj se među migrante i lagano sa njima u EU....

:D :D :D
neko_sa_strane

#11075 Re: Migranti u BiH

Post by neko_sa_strane »

Hvala na ponudi ali ja bih ipak išao na radnu dozvolu a treba mi bar 2 godine dok ne utabam jezik. Da sam državljanin zemlje članice EU već bih ja otišao.
Locked