Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HardcoreMX

#11051 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

славянин wrote: Pogledaj - ja sam procitao Kuran i Bibliju (sve sa starim zavjetom i beskrajnim ponavljanjem ko je kome sin :lol: )
Ateisti negiraju big bang ? :D ajde ako ti tako kazes :lol: - Sto se tice pokretaca , tvrdis da nesto ne moze nastati iz nicega tj. vrijeme i materija - od kuda je Bog dosao onda ? Jel moguce da je pokretac big banga nesto drugo osim Boga ?? Naprimjer ideja multiversa itd itd ... radi se na tome.Kako su glupi ovi naucnici - samo trebaju da kakvog seika poslusaju i skontat ce odmah da je big bang nastao od Boga :D
ateisticki odgovor bi glasio :mrgreen: ..ne vjerujem da si procitao..a agnosticki bi glasio :mrgreen: ...ne znam sto bi to bila uopce referenca i da jesi..jer procitati ne znaci i ukapirati...zacas preletis po stivu i vec odgovaras na zadnje pitanje u milijunas kvizu...a tek zamisli kakve bi to bile skole pune odlikasa.. :D
tuzlak1212

#11052 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote: Pogledaj - ja sam procitao Kuran i Bibliju (sve sa starim zavjetom i beskrajnim ponavljanjem ko je kome sin :lol: )
Ateisti negiraju big bang ? :D ajde ako ti tako kazes :lol: - Sto se tice pokretaca , tvrdis da nesto ne moze nastati iz nicega tj. vrijeme i materija - od kuda je Bog dosao onda ? Jel moguce da je pokretac big banga nesto drugo osim Boga ?? Naprimjer ideja multiversa itd itd ... radi se na tome.Kako su glupi ovi naucnici - samo trebaju da kakvog seika poslusaju i skontat ce odmah da je big bang nastao od Boga :D
Nije on došao niotkud on je stariji, pitanje je od kuda smo mi došli i zašto a ne on. Od kuda je svemir se pojavio a ne on. :D

Vrijeme je naša stvar kao mjerna jedinica s kojom se upravljamo, a ne njegova, vrijeme se i definiše od big banga mi ne možemo pojmit vrijeme prije nastanka svemira, niti prostor. Šta je prostor prije svemira ako je naš prostor ograničen svemirom i njegovim granicama? Mi to nemamo pojma...
Dok je on bio prije vremena i prostora... Nezz što je to teško skontat da ima entitet mnogo veći i inteligentiji od svemira i koji je stvorio svemir.

Kur'an nema problem sa multiversom, svakako vjerujemo u 7 nebesa (čitaj svemira) a i stvari i dešavanja izvan njih. Ja nezz kako si ti čitao Kur'an pa te stvari pišeš, možda žmireći ili s ugašenim svijetlom :D
Bloo
Globalna šefica

#11053 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Treba napraviti veći revolt prema ateizmu, možda skontate i vi da se ne vrti sve oko poslovanja, život nekim ljudima ima veću sliku i smisao od robovanja od 7 do 3.
Da, nešto se vrti i oko alkohola, seksa sa puno ljudi sa kojima nisi u braku, slanine, paljenja crkvi i džamija i rušenja budističkih hramova, onanisanja, čupanja obrva, bacanja smeća u akšam, abortusa, prinošenja malih beba kao žrtve Belzebubu, otimanja staricama penzije, udaranja pješaka na pješačkom dok ideš 100 na sat, paljenja knjiga, underground štampanja Satanskih stihova i Vagininih monologa i dijeljenje studentima bogoslovije i FIN-a....
Nije ti život pjesma Havaja...
MarlboroGold

#11054 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Mogla si još nešto udrobiti :mrgreen:

Estagfirullah...
славянин

#11055 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:
ateisticki odgovor bi glasio :mrgreen: ..ne vjerujem da si procitao..a agnosticki bi glasio :mrgreen: ...ne znam sto bi to bila uopce referenca i da jesi..jer procitati ne znaci i ukapirati...zacas preletis po stivu i vec odgovaras na zadnje pitanje u milijunas kvizu...a tek zamisli kakve bi to bile skole pune odlikasa.. :D
Ateisti tvrde sa Bog ne postoji vodeci se dogadjajima iz svetih knjiga koji apsolutno su nemoguci po fizici,medicini itd kao i nedostatkom bilo kakvog dokaza da Bog postoji ( osim dokaza rekao ovaj onaj i tako pise) agnostici kazu ne znamo ali ako nesto ne znamo to opet ne znaci da isto postoji - u svakom slucaju mrka kapa :mrgreen:
славянин

#11056 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:
Nije on došao niotkud on je stariji, pitanje je od kuda smo mi došli i zašto a ne on. Od kuda je svemir se pojavio a ne on. :D

Vrijeme je naša stvar kao mjerna jedinica s kojom se upravljamo, a ne njegova, vrijeme se i definiše od big banga mi ne možemo pojmit vrijeme prije nastanka svemira, niti prostor. Šta je prostor prije svemira ako je naš prostor ograničen svemirom i njegovim granicama? Mi to nemamo pojma...
Dok je on bio prije vremena i prostora... Nezz što je to teško skontat da ima entitet mnogo veći i inteligentiji od svemira i koji je stvorio svemir.

Kur'an nema problem sa multiversom, svakako vjerujemo u 7 nebesa (čitaj svemira) a i stvari i dešavanja izvan njih. Ja nezz kako si ti čitao Kur'an pa te stvari pišeš, možda žmireći ili s ugašenim svijetlom :D
Pa ako je vrijeme relativno mozda to nesto sto je uzrokovalo big bang je izvan naseg vremena, To “skontat” da ima neki entitet - ti si vec skontao , bravo.Sto se tice 7 nebesa zar nije bilo do skora ono 7 nevesa kao slojeva u zemljinoj atmosferi ? :D I ideja multiversa ne zagovara 7 nego bezbroj univerzuma sa bezbroj varijacija (ukljucujuci i onu u kojoj si ti agnostik a ja musliman) :lol:

Tebi je lako skontati - pise u kuranu i “ucenjaci” tako kazu , medjutim naucnici se muce trazenjem odgovora a ja ih postujem zbog njihovog truda i intelekta koji nama kao covjecanstvu donosi napredak i razumijevanje naseg okruzenja i nastanka.
Bloo
Globalna šefica

#11057 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Ima simpa scena u American Gods, 2 sezoni...
“Science is the closest we come to wrestling God.”
славянин

#11058 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Bloo wrote:Ima simpa scena u American Gods, 2 sezoni...
“Science is the closest we come to wrestling God.”
Sto po je jevrejskom vjerovanju onaj se hrvao i pobijedio :lol:

“You can choose the scary reality or comfortable lie”
Last edited by славянин on 24/05/2019 21:13, edited 1 time in total.
zposao

#11059 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

Smrcak15 wrote:
zposao wrote:
Smrcak15 wrote:
Duh sveti u Kuranu je Melek Dzibril/Gabriel.

Duh sveti je naziv za meleka Dzibril,a donosioca objave od Boga. Uloga da prenosi objavu od boga bozijim poslanicima.
Zašto ne piše jednostavno Džibril? Jer nekad pise jedno a nekad drugo...
A i zašto se onda govori da je Duh Sveti u kršćanstvu u stvari Muhamed?

Izgleda da je taj naziv "duh sveti" podložan interpretacijama kako kome kada odgovara.
Volio bi da je to malo jasnije a ne ovako zbunjujuće.
Zašto ne piše jednostavno Džibril?
zato sto te na taj nacin uci da se uzmu svi ajeti u obzir kada se hoce dolazit do zakljucka a ne samo polovicno, znaci jedan ajet kaze duh sveti donosi kuran, drugi ajet kaze dzibril donosi Kuran,,,znaci duh sveti je dzibril.

isto tako u bibliji, na jednom mjestu stoji bio sveti duh, na drugom mjestu stoji bio dzibril/gabriel...znaci isti princip iz Kurana mozemo upotrijebiti da odgonetnemo stvar.
A i zašto se onda govori da je Duh Sveti u kršćanstvu u stvari Muhamed?
ne, tu gdje se odnosi na Muhammeda se spominje duh istine a ne Duh Svetiu orginalnom tekstu , tj manuskriptima.
Izgleda da je taj naziv "duh sveti" podložan interpretacijama kako kome kada odgovara.
ne nego se jasno i precizno moze zakljuciti stvari ako se pristupi sveobuhvatno, a ne polovicno.

Volio bi da je to malo jasnije a ne ovako zbunjujuće
jasnije bude kada se sve uzme u obzir, a ne polovicno procitati stvari i onda zakljucke donositi.
Nisi upućen izgleda u kršćanstvo. Tamo je jasna distinkcija između Duha Svetoga i anđela.

A što se tiče Duha Istine, Duha Božijeg i sličnih naziva, to se takođe u kršćanstvu ne pripisuje anđelima nego Duhu Svetomu koji je po definiciji Bog.
Kršćani kažu da je Bog Istina, Put, Život, Ljubav, Mir, Jakost, Utjeha i tako dalje... To su atributi koji se samo Bogu pripisuju, tako da je nemoguće to zamijeniti sa anđelima.

Zato baš i pitam jer u Kur'anu vidim da se spominje na nekim mjestima Duh Sveti. Takođe se spominje da je Isus Riječ Božija, što kršćani isto vjeruju.
Te neke razlike sada "studiram" i uspoređujem, pa me zanimaju neke sličnosti i različitosti.
allem_77

#11060 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Gdje ćeš Smrletu reći da nije upućen u kršćanstvo.
kio01

#11061 Re: Ateizam vs. Religija

Post by kio01 »

HardcoreMX wrote:
славянин wrote:
HardcoreMX wrote:ateizam je takodjer religija..vjerovanje da je nesto kompleksno kao recimo planeta Zemlja nastala iz nicega, od nikoga...zapravo takav jedan apsurdan stav zahtjeva daleko najvise vjere od svih vjera...
Moras malo vise da citas, mislim ovako iz segmenata nauke koji te interesuju - jedna vjerska knjiga nije dovoljna da sve znas :D jos gore sto odmah kad neko napise "nesto kompleksno kao planeta zemlja nastala iz nicega" odmah vidim siroke vidike :D
nista onda..pozuri u osnovnu skolu da jos malo vise prosiris vidike..i ponesi sendvic...dao bi ti ja ali nemam hrane..mislim za trola :D
...nisi ti ni pogledo te klipove jer znao bi da ateisti negiraju big bang jer bi onda morali traziti glavnom pokretaca, a to ne pase... :D
Što ti sve znaš pa pričaš u ime ateista. Pametan si pravo, volio bih da mi kažeš odakle dobijaš svoje ideje i "alternativne"(što bi Conway rekla) činjenice o ateizmu. Gluplje stvari odavno nisam cuo.
Hakiz

#11062 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

tuzlak1212 wrote:...pitanje je od kuda smo mi došli i zašto a ne on. Od kuda je svemir se pojavio a ne on. :D...
izvinićeš kolega, ali nećeš ti određivati koja pitanja se smiju postavljati.

Dakle, pitanje otkud i čemu on je sasvim legitimno i ispravno.
MarlboroGold

#11063 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Čuj ateisti negiraju big bang... i to da vidim.
Doduše možda neki...
tuzlak1212

#11064 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote:
Tebi je lako skontati - pise u kuranu i “ucenjaci” tako kazu , medjutim naucnici se muce trazenjem odgovora a ja ih postujem zbog njihovog truda i intelekta koji nama kao covjecanstvu donosi napredak i razumijevanje naseg okruzenja i nastanka.
Ovo i dalje nema nikakve veze s vjerovanjem ili nevjerovanjem...
Niti ima veze sa podržavanjem/ne podržavanjem naučnih podviga jer samo zato šti ti ovdje kucaš podršku to nema nikakve praktične težine.
Čak i da CERN i slični dođe do nekih zanimljivih rezultata u sudaranjima čestica, to ne mora značiti da je tako nastao svemir. I ako uspiju isforsirat (ako nije do toga već došlo, a mislim da nije) samonastajuću molekulu, ni to ne mora značiti da je tako svemir nastao.
Postoji tu problem što, šta god ljudi postigli to ne dokazuje ništa, jer dokazati nastanak svemira je nemoguće. Samo zato što je opcija moguća ne znači da je se baš tako desilo. Šta ako dođu do 18 mogućih opcija kako je nastao svemir, ili da pojednostavim, kako je nastalo tijelo koje je eksplodiralo u bing bangu, za koju opciju bi se odlučili :D
Ono što sam ja lično primjetio, prilazak riješavanju ovog pitanja se ide sa pravljenja modela posljedice a onda provociranje na bilo koji način da se desi posljedica, a sumnjičav sam koliko je taj put mjerodavan traženom cilju (ako je cilj istražiti nastanak svemira uopšte na repertoaru, ili je cilj pravit svoj svemir za igranje :D ). Mada oni su pametniji od nas, kaj ne :D :D

Ne živimo u Rick & Morty svijetu :lol: :lol:
MarlboroGold

#11065 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Teorija velikog praska je potkrijepljena kakvim takvim dokazima, dok postojanje Boga nije. Teorija velikog praska je predvidjela kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje koje je naknadno pronađeno. Nijedno predviđanje, a koje se kasnije ispostavilo kao tačno, nije u sebi sadržavalo Boga osim pukih interpretacija da bi se našle poveznice između vjerskih knjiga sa događajima koji su se već desili.

Vjerovanje u teoriju velikog praska nije ni blizu što i vjerovanje u Boga, tj. njegovo postojanje. Prvo je razumna pretpostavka dok se ne pronađu dokazi da je pogrešna, dok je drugo slijepo vjerovanje.
Edouard

#11066 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Edouard »

Religijsko vjerovanje da postoji Stvoritelj/uzrok svega stvorenog svakako je daleko razumnije od ateističkog vjerovanja proisteklog isključivo iz želje da se isključi opcija Stvoritelja, da sve ono što jest, da je nastalo neuzrokovano, a što nema nikakve potvrde/dokaza ni u nauci, ni općenito u ljudskom iskustvu.
славянин

#11067 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Edouard wrote:Religijsko vjerovanje da postoji Stvoritelj/uzrok svega stvorenog svakako je daleko razumnije od ateističkog vjerovanja proisteklog isključivo iz želje da se isključi opcija Stvoritelja, da sve ono što jest, da je nastalo neuzrokovano, a što nema nikakve potvrde/dokaza ni u nauci, ni općenito u ljudskom iskustvu.
Za sada ateisti vode jer oni koji tvrde da postoji Bog nisu nikakve dolaze iznijeli osim bajki u knjigama koje se tretiraju kao rijec Boga ali su u sukobu sa naukom (vec sam prije naveo primjer) :D

Agnosticizam je meni najrealniji - ne znamo :D
славянин

#11068 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:
славянин wrote:
Ovo i dalje nema nikakve veze s vjerovanjem ili nevjerovanjem...
Niti ima veze sa podržavanjem/ne podržavanjem naučnih podviga jer samo zato šti ti ovdje kucaš podršku to nema nikakve praktične težine.
Čak i da CERN i slični dođe do nekih zanimljivih rezultata u sudaranjima čestica, to ne mora značiti da je tako nastao svemir. I ako uspiju isforsirat (ako nije do toga već došlo, a mislim da nije) samonastajuću molekulu, ni to ne mora značiti da je tako svemir nastao.
Postoji tu problem što, šta god ljudi postigli to ne dokazuje ništa, jer dokazati nastanak svemira je nemoguće. Samo zato što je opcija moguća ne znači da je se baš tako desilo. Šta ako dođu do 18 mogućih opcija kako je nastao svemir, ili da pojednostavim, kako je nastalo tijelo koje je eksplodiralo u bing bangu, za koju opciju bi se odlučili :D
Ono što sam ja lično primjetio, prilazak riješavanju ovog pitanja se ide sa pravljenja modela posljedice a onda provociranje na bilo koji način da se desi posljedica, a sumnjičav sam koliko je taj put mjerodavan traženom cilju (ako je cilj istražiti nastanak svemira uopšte na repertoaru, ili je cilj pravit svoj svemir za igranje :D ). Mada oni su pametniji od nas, kaj ne :D :D

Ne živimo u Rick & Morty svijetu :lol: :lol:
Vidi da je neko rekao da ces da tapkas i komuniciras sa kamenom u kojem je zarobljena munja prije 1000 god - rekao bi nemoguce :D

Naravno to sto si opisao na kraju se zove naucna metoda - eksperiment a da bi nesto postalo zakon i bilo integrisano u teoriju mora da bude dokazivo eksperimentom nebitno koliko puta ga ponovio u istim uslovima i moras uvijek dobiti isti rezultat.
славянин

#11069 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

.dupli
allem_77

#11070 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Neki ateisti doveli su u pitanje samu osnovu izraza "ateist". Sam Harris je u svojoj knjizi "Pismo kršćanskoj naciji" napisao:

Wikicitati „Zapravo, "ateizam" je termin koji ne bi ni trebao postojati. Nitko se nikada ne treba identificirati kao "neastrolog" ili "nealkemičar". Mi nemamo riječi za ljude koji sumnjaju da je Elvis još živ ili da su izvanzemaljci prešli čitavu galaktiku samo da bi uznemiravali rančere i njihovu stoku.

George H. Smith (1979.) sugerirao je da: "Čovjek koji nije upoznat s teizmom je ateist zato što ne vjeruje u Boga. Ova kategorija uključila bi i dijete s koncpetualnim kapacitetom da shvati problem, ali je još uvijek toga nesvjesno." Činjenica da to dijete ne vjeruje u Boga kvalificira ga kao ateista.

Vratite nam Elvisa. :D
славянин

#11071 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

allem_77 wrote:Neki ateisti doveli su u pitanje samu osnovu izraza "ateist". Sam Harris je u svojoj knjizi "Pismo kršćanskoj naciji" napisao:

Wikicitati „Zapravo, "ateizam" je termin koji ne bi ni trebao postojati. Nitko se nikada ne treba identificirati kao "neastrolog" ili "nealkemičar". Mi nemamo riječi za ljude koji sumnjaju da je Elvis još živ ili da su izvanzemaljci prešli čitavu galaktiku samo da bi uznemiravali rančere i njihovu stoku.

George H. Smith (1979.) sugerirao je da: "Čovjek koji nije upoznat s teizmom je ateist zato što ne vjeruje u Boga. Ova kategorija uključila bi i dijete s koncpetualnim kapacitetom da shvati problem, ali je još uvijek toga nesvjesno." Činjenica da to dijete ne vjeruje u Boga kvalificira ga kao ateista.

Vratite nam Elvisa. :D
Ispravka - agnostici ne znaju dali ima ili nema Boga dok ateisti tvrde da nema na osnovu tvrdnji vecine religija koje nude objasnjenja koja su u sukobu sa naukom.

Dijete kao dijete je cudno uzeti za neku referencu ali meni je naprimjer dijete koje ne zna ispravnije od onog matorog sto prozivi zivotni vijek i vjeruje u bajke :D
HardcoreMX

#11072 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

славянин wrote: Ateisti tvrde sa Bog ne postoji vodeci se dogadjajima iz svetih knjiga koji apsolutno su nemoguci po fizici,medicini itd kao i nedostatkom bilo kakvog dokaza da Bog postoji ( osim dokaza rekao ovaj onaj i tako pise) agnostici kazu ne znamo ali ako nesto ne znamo to opet ne znaci da isto postoji - u svakom slucaju mrka kapa :mrgreen:
kio01 wrote:quote="славянин"]
Što ti sve znaš pa pričaš u ime ateista. Pametan si pravo, volio bih da mi kažeš odakle dobijaš svoje ideje i "alternativne"(što bi Conway rekla) činjenice o ateizmu. Gluplje stvari odavno nisam cuo.
to ti je samo mali primjer ispraznosti konceptualnih definicija ateizma-agnosticizma s kojima se filozofija poigra ko od sale..postavka vjerujes ili ne vjerujes je obicna banalnost bez nekog posebnog znacenja..filozofija abrahamske religije drugacije tretira pojam ateizma..interesantno da se taj pojam recimo u islamu ne koristi iako i za taj pojam-ateist postoji na arapskom posebna rijec..
ateizam je religija koja vjeruje da se sve pokrece bez pokretaca..dakle big bang ne odgovara takvom vjerovanju jer bi morali priznati bezvremenskog apsolutnog pokretaca..znanstvena istrazivanja iz astromonije, kosmologije etc ne priznaju..
Last edited by HardcoreMX on 25/05/2019 14:20, edited 1 time in total.
славянин

#11073 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Nista moram ti samo dati savjet da procitas sta o ateizmu pa onda da pises jer ocito si fulio koncept ateizma fino :D
HardcoreMX

#11074 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

drugim rijecima..koncept koji u reali i ne postoji.. :D
славянин

#11075 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:drugim rijecima..koncept koji u reali i ne postoji.. :D
Isto kao milostivi Bog sto baca ljude u vatru ako mu se ne klanjaju :lol:
Locked