pasha078 wrote:Slazem se sa tobom da gop ne povecava prednost 2018 u hor. Ali dems ne preuzimaju house. Ako to cnn ili ti u ovom slucaju spinujete kao uspjeh ja se moram distancirati.
Prakticno koliko god da je gop prednost, ako zavrse nov 2018 sa kontrolom WH, hor i senatom, jadan je to spin demsima.
Dakle, no more culture wars and similar BS. Pogledajmo zvijeri u oci (eto sam melodramatican ko cheli

) i priznajmo da osiromasenje srednje klase uzroci sve ove frakture u politickom zivotu. Tek kad to demsi priznaju, ima nade za buducnost. No da se posluzim analogijom koju koristi raja sa cnbc, I still don’t see a bottom

Ti meni stavljas neke rijeci u usta, al dobro. Culture wars, spinovanje, BS, hm hm.
"Osiromasenje srednje klase" je floskula i sigurno nije glavni uzrok "frakture u politickom zivotu". Sam pojam "srednje klase" kao krucijalne kategorije ili mjerne jedinice ocitanja pulsa americke ekonomije je zastario i sustinski je izgubio smisao. I upravo to trpanje zastarjelog pojma "srednje klase" i njene uloge u drustvu u prve redove politickog diskursa u Americi je jedan od uzroka koji proizvodi freak kandidate poput Trumpa.
Mentalitet "ja sam zasluzan" jer sam ja "srednja klasa". Fuck that, man.
Ja sam ovdje dosao bez ista. Odnosno tacnije sa ako se dobro sjecam $3000 u djepu (od kojih sam 2/3 iskesirao u prvih par dana) i stipendijom koje sam ganjao godinama. Bio sam u situaciji prije da bukvalno imam samo ono sto imam na sebi. Danas, sudeci po parametrima socijalne stratifikacije, ja sam, da ne budem bezobrazan i bukvalan, danas "dobro stojeci". Ispade ja neki genije, mag, nevidjeni strucnjak, ono jedan u milion? Jest al u kurcu.

A koliko vidim iz price ovdje, tako i vecina ostalih su dobro stojeci, pa nije to tesko skontat iz price (ili su na putu da postanu). Pa jebi me ali ne mogu se nikako oteti utisku da je ovo zemlja mogucnosti, i zemlja potomaka onih koji su nesto napravili, a sami nece, pa onda okrecu na bezobrazluk. Ne mozes ti ama bas nikako, ali
nikako, govoriti "srednja klasa propada, bogati se bogate, ja necu na fakultet, hocu da sklapam masine za $50k i dobru penziju". Ne mozes jer si imao vece mogucnosti nego ja. Istu stipendiju si mogao dobiti kao ja, plus jos 20 kojim ja nisam mogao prismrditi. Mozda si manje pametan, mozda manje vrijedan, ali vala mogao si neki normala posao do sad naci. Ali ne, kriva je liberalna ekonomija. Kriva je imigracija, kriv je nedostatak zastite americke privrede. A vamo se nista ne broji, ne broji se materijalno obilje u kojem zivimo, ne broji se jeftinije izobilje hrane, automobila, masina, materijala, a sve radi te iste liberalne privrede, i sve radi toga sto neki Vijetnamac radi tvoj posao za 10 puta manje. Al ne, hoces i 50k posao, hoces i jeftin proizvod. E kurko.
Imao si priliku. Mogao si. Nisi. Sad hoces pogace, jer si bezobrazan, zatucan i lijen. I onda glasas za Trumpa. Mrzis Meksikance, mrzis Azijce. Hoces da ti tata pravi zid za javne pare. Pa pusi kurac lagano!
Mislim ono, tako ja razmisljam, i naravno ne govorim o tebi.

Hocu samo reci, politicari prodaju raji floskule. Prodaju im pricu da se ljudi osjecaju dobro. Nije do tebe, do drugih je. Jel. Debeo si? Ma nije do tebe, to je do gena. Depresivan si? Ma nije do tebe, to je do kemijskog poremecaja. Nezadovoljan si? Ma nije do tebe, to je do ekonomije, stranaca, politicara, imigracije, tehnologije, ratova. Lose ti je? Glasaj za mene. Napravis naciju u kojoj svaki pojedinac samo brine o sebi i onda mu govoris kako zasluzuje vise sta god da uradi. Dobitna kombinacija. Hljeba preko pogace, "jer ja to zasluzujem".
Nego da se ne naguravamo previse, ako hoces dalje, prvo definisi sta je "srednja klasa" i sta je "osiromasenje srednje klase" i onda kako je to uzrok politicke krize u zemlji. Ja tvrdim da nije to uzrok, vec da je pogresna percepcija uloge drustva u zivotu pojedinca uzrok. A zasto takva percepcija moze postoji, tj. moze doci do izrazaja....e oko toga smo se vec slozili - previse uticaja lobija i novca u politici, zakoni i pravila koja pretjerano promovisu politicku korumpiranost i skrivaju motive, itd itd. Na svemu tome se treba raditi, ali vecina ovih najnezadovoljnijih prvo trebaju raditi na sebi.
Kazem, iz moje perspektive, opisane ukratko iznad. I zato da se vratim na pocetak, pitam sta za tebe predstavljaju "progresivci", jer ja nemam zivaca za socijalizam kao paravan za uhljebljenje. Ta prica o jadima srednje klase je za mene totalno retrogradna, jer jednostavno, sustinski, nema nikakvog drugog smisla do jadikovanja za izgubljenim privilegijama, na ledjima predaka, na ledjima pokorenih, na ledjima izrabljivanih.
Ako si glasac Trumpa, i jos neces i ne da ti se, cao i dovidjenja. Hem si lijen, hem si drzak, hem si bezobrazan, i sve bi to bilo ok da nisi jos mrzitej, ili otvoreno ili "iz zajebancije". E onda, umri sto se mene tice. Ostatak zivota se izvinjavaj meni, Americi i svijetu zbog svog bezobrazluka. Toliko.
Tako da, jeste, Trump je aberacija, a ovo vrijeme je ludilo zaglupljenih masa, koje ce brzo postati mamurne