Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

jeza u ledja

#11051 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote:
jeza u ledja wrote: Jesu li Trump i Sanders big money bitches?
Sanders progresivac nije. Predsjednik Trump apsolutno da, popisao se po svemu sto je Kandidad Trump pricao.
Trump je pobijedio primaries uprkos tim velikim donatorima. To je cinjenica.
Sad to sto se popisao, to je prvenstveno jer nikad nije ni grama vjerovao u to sto govori.
GandalfSivi

#11052 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

jeza u ledja wrote:
GandalfSivi wrote:
jeza u ledja wrote: Jesu li Trump i Sanders big money bitches?
Sanders progresivac nije. Predsjednik Trump apsolutno da, popisao se po svemu sto je Kandidad Trump pricao.
Trump je pobijedio primaries uprkos tim velikim donatorima. To je cinjenica.
Sad to sto se popisao, to je prvenstveno jer nikad nije ni grama vjerovao u to sto govori.
Halo ba, kandidat Trump je anomalija, izuzetak koji potvrdjuje pravilo, pogotovo u primaries. Pobjedio je zato sto su se mediji natjecali ko ce ga vise staviti na airtime, dize gledanost. Dok su se osvjestili, gotovo je bilo. Pogledaj racunicu u parama koliko je ko dobio free airtime.

Zapravo, evo ti link, kaze 2 milijarde dobio u tome...

https://www.nytimes.com/2016/03/16/upsh ... media.html
GandalfSivi

#11053 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Na kraju krajeva, vidi s kim se Predsjednik Trump okruzio, sta mislis cime su oni zasluzili da budu dio administracije.

https://www.nytimes.com/interactive/201 ... osure.html
jeza u ledja

#11054 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Oni su zasluzili da budu dio administracije parama i "savjetima" njegovih ljudi.

Ja nikad nisam shvatao tu uzrecicu "izuzetak koji potvrdjuje pravilo" jer je mislim besmislena.

Nema sanse da bi big money podrzavao lika koji je govorio da ce ukinuti NAFTA i takve stvari. Kad je pobjedio, naravno potrcali da ga podrze i uletili s parama.

Moja poenta je u pobjedjivanju na izborima i koliki je stvarni uticaj big money na izbor kandidata.
GandalfSivi

#11055 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

jeza u ledja wrote:Oni su zasluzili da budu dio administracije parama i "savjetima" njegovih ljudi.

Moja poenta je u pobjedjivanju na izborima i koliki je stvarni uticaj big money na izbor kandidata.
Pitaj Corker-a i Flake-a...
jeza u ledja

#11056 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote:
jeza u ledja wrote:Oni su zasluzili da budu dio administracije parama i "savjetima" njegovih ljudi.

Pitaj Corker-a i Flake-a...
Mislis levate koji su se povukli ko zadnje picke?

Pa sad ti kazem, lik u Alabami koji se borio za prajmariz za Sessionsovo mjesto je imao bruku vise para od onog krelca Moorea, i izgubio.
GandalfSivi

#11057 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Ne gumo vise ba, vrtimo se ukrug. Samo ti kazem, ne trose svi ti milijarderi tolike cifre iz ideoloskih razloga, sve je to pragmatizam...
pirmin

#11058 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by pirmin »

jeza u ledja wrote:Usput, danas izasla vijest da je ta zena sa slike dobila otkaz u svojoj firmi. :oops:
Moram ovo citirati jos jednom, ne zamjeri...

https://extranewsfeed.com/woman-fired-f ... 9df89bdbe2

:D
jeza u ledja

#11059 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote:Ne gumo vise ba, vrtimo se ukrug. Samo ti kazem, ne trose svi ti milijarderi tolike cifre iz ideoloskih razloga, sve je to pragmatizam...
Ma nije to ono sto ja govorim, ali i tome se moze pricati, donekle. Ne znam bas da Sheldon Adelson nema ideoloske razloge, ali naravno vecina para je radi olaksica njima.

Medjutim ono sto ja govorim je da pomalo postaje upitno koliko sve te pare imaju uticaja - u nekim utrkama.
Pa cijelo vrijeme je prica o ovim divljim Republikancima sto nicu nakon Tea Party i evo sad sa rastom Trumpa. Znaci opskurni likovi koje niko nije do sada shvatao ozbiljno ali jasu taj val bez nekog jasnog upliva para od velikih donatora. Ne znam ko su protukandidati Corkeru i Flakeu bili, ali oni su dio establishmenta. Establishment - to u prijevodu, bar za mene znaci BIG MONEY. Znaci imas novac, imas strukturu, ti ne mozes da dobijes divljeg kandidata. Zasto je to tako? Zato sto danas internetom mozes doci do velikog broja glasaca, bez puno novca. Trump je primjer za to. Kazes kabloske se natjecale ko ce mu dati vise prostora. Tacno je to, i naravno da je igralo veliku ulogu. Ali eto i to samo za sebe ti govori da nije potrebna lova da bi se culo o tebi. Na kraju vecina njegovih glasaca dobijaju info preko internet stranica, radio programa i slicno. Pa evo bila je reportaza u Facebooku itd. Pa Rusi su par stoja hiljada dolara dosli do desetina miliona glasaca. To je ta revolucija o kojoj govorim i to je upravo ono sto mislim da ljudi ne vide, odnosno preskacu, a zbog radi sve silne price o Citizens United itd. Sve to naravno i dalje stoji, i jos je gore i veceg obima, ali se preskace jedna alternativna podloga dobijanja glasova sa vrlo malo para, i mislim da je upravo to jedna od najpodcjenjenih lekcija zadnjih izbora. I to vazi ne samo za Trumpa i ne samo za republikanske divlje kandidate, vec i za Sandersa, a i ranije za Obamu kad je tek pocinjao (a njegova kampanja je jedna od pionira sto se tice koristenja drustvenih mreza i interneta). Poslije kad je Obama postao mainstream, naravno da je sve islo njemu. Isto bi se desilo sa Sandersom da je uzeo prajmariz, kao sto se desilo i sa Trumpom. No zaboravlja se od cega su poceli. Poslije se pare samo zalijepe za konja koji vodi utrku i onda svi samo jump on the bandwagon.

Zato kazem, umjesto da se prica o parama i parama, kao sto ovih dana pricaju u vezi desavanja u Demokratskoj stranci (Clinton, bankrot i ostalo), ili kako je Nancy Pelosi super jer moze namaci puno para, trebalo bi se pricati o stvarnom prodiranju do glasova gradjana, idejama, ne samo parama.
To je moja poenta.

I kad pricamo o tome sta treba uraditi u buducnosti u vezi Demokratske stranke, mislim da je naravno ukidanje Citizens United i big money uticaja bitna stvar, ali ljudi nas lazu, jer rade istu stvar, samo od drugih donora. Svima su mile pare. I ovi u D stranci se uhljebe, pa likovi tipa Brazile ili Wasserman-Schultz i milion drugih potrckala tako godinama rasporedjuju pare i dijele usluge podobnima. A ovamo im puna usta price o losem uticaju para i lobija.
jeza u ledja

#11060 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

pirmin wrote:
jeza u ledja wrote:Usput, danas izasla vijest da je ta zena sa slike dobila otkaz u svojoj firmi. :oops:
Moram ovo citirati jos jednom, ne zamjeri...

https://extranewsfeed.com/woman-fired-f ... 9df89bdbe2

:D
Haha, boli je kurac. :D Mislim, srednji prst. :D
jeza u ledja

#11061 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

pasha078 wrote:
jeza u ledja wrote:Mislim da nema nikakve sanse da se desi nesto super znacajno, neka revolucija u smislu za sta se Sanders zalaze. Mislim, volio bih, ali bice business as usual. Republikanci su probali na svojoj strani, ali vec je sada backlash, pa ce biti eto probali ste, ne ide, vidite da ne moze. Izabrali su najveceg moguceg laznjaka za svoje ideale. I bice na kraju mamurluk, pa ce onda ozbiljni ljudi preuzeti nazad stvari. Drugim rijecima, opet, business as usual. :oops:
S ovim se ne slazem. Ovo sto si napisao je iz skripte mainstream demsa (a mozda i gop). Znaci Trump je aberacija, zvijezde se tako poklopile sta ja znam.... Cim Uran izadje iz sjenke Jupitera ide business as usual :-)

Ja samtram da je Trump simptom a ne uzrok. Trump je simptom osiromasenja srednje klase, i svih kontradikcija koje se akumuliraju u ovom drustvu zadnjih 40 godina, od Regana. Odlazak Trumpa nece biti povratak starom. Mislim da se staro vise ne vraca.

Ali Trump mora da odradi ono zasto je izabran. A izabran je da devalvira sistem i ogoli okostenost politickog uredjenja i raskorak politickih elita i mainstream amerike. A taj posao za sada radi izvrsno!
Ne govorim ti ja ono sto zelim, vec kako mislim da ce biti.
A Trump je naravno aberacija, to nema veze sa zvijezdama, to je jednostavno tako. Ili ti mislis da ce poslije Trumpa doci novi Trump? Na sta bi to licilo? Pitanje je hocemo li prezivjeti i jednog, a kamo li vise njih.

Ah, to famozno osiromasenje srednje klase. Mislis bursting of a bubble? Hoce malo ljudi da se vrate na doba izolacije i izrabljivanja zemalja treceg svijeta, a sve uz jeftine televizore, odjecu koja je prakticno djaba, nove telefone... Trump je posljedica prije svega gubljenja svijesti o tome sta predstavlja Amerika, sta predstavlja biti gradjanin te zemlje, sta predstavlja rad, zarada, sta predstavlja novac, i istovremeno potpuni gubitak svijesti o historiji, ostatku svijeta, da ne govorimo o odgovornosti prema njemu. Proizvod neobrazovanosti, zatucanosti i sebicnosti veceg dijela stanovnistva ove zemlje.

Vodje ove zemlje bi trebale da oblikuju svijest stanovnistva, da traze ono najbolje u njima. Ne obratno, da se svode na najnize porive, najmanji zajednicki sadrzalac. A Trump ce postici upravo to sto sam rekao iznad - da ce se ljudi probuditi mamurni i reci sta nam bi.
jeza u ledja

#11062 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Nisam pobornik culture war teorije, vec samo kazem postoji mnogo razloga, nije nikad samo jedan.

I mislim da drukcije shvatas od mene ove razgovore o tome sta bi moglo biti u buducnosti.
jeza u ledja

#11063 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Ma vidjecemo. Postojace jasni parametri po kojim ce se mjeriti uspjeh/neuspjeh, jednih i drugih. Iz sadasnje perspektive, i poraz od 10-ak razlike je uspjeh, mislim za HoR. Pogledas kako su kocke poslozene, pogledas u koliko je vise distrikata u kojim je bilo gusto uzeo D kandidat 2016e i onda ne mozes da zamislis, koliko ovo 20+ flipped distrikata (distrikta? :? :D ) u korist D. Senat, s obzirom na to ko je na tapetu sljedece godine, sanse isto tako male. Ono, morali bi vidjeti znacajne pomake na nekim mjestima gdje je Trump uzeo, a u Virginiji to nije bio slucaj. Medjutim, onaj Northam je uzeo za 5-6 vise poena nego predvidjeno. Bice vjerovatno utrke koje ce se najvise pratiti, tamo gdje je gutavo, pa ce i to biti mjerilo uspjeha. Ali ni preuzimanje Kongresa nije iskljuceno.
Jedino sto sam poprilicno siguran da se nece desiti - je da ce se povecati razlika u korist GOP. To bi bilo bas iznenadjenje. Mislim npr da je veca sansa da D preuzmu Kongres nego da GOP poveca prednost. (Historijski isto postoji redovno vracanje ljuljaske, kako bi rekli, nakon prvih off-year elections u korist stranke koja nije predsjednikova). Tako sam pisao i pred prosle izbore. Sjecam se da je neko rekao "uzima Trump lopatom". Ja mu napisao postoje tri scenarija. Jedan, Clinton uzima gutavo. Dva Clinton uzima lopatom. I tri, Trump uzima gutavo. Cetvrti scenarij ne postoji. Tako haman pa vazi i za izbore sljedece godine, a u vezi eventualnog povecanja vodjstva Republikanaca (u HoR, u Senatu se moze desiti).

Medjutim, necu da se igram "i told you so" igre, kao sto nisam ni ranije.
madner

#11064 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

Trump je odgovor na Obamu, problem ljevice je sto ne vidi Obamin ekstremizam.
jeza u ledja

#11065 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

pasha078 wrote:Slazem se sa tobom da gop ne povecava prednost 2018 u hor. Ali dems ne preuzimaju house. Ako to cnn ili ti u ovom slucaju spinujete kao uspjeh ja se moram distancirati.
Prakticno koliko god da je gop prednost, ako zavrse nov 2018 sa kontrolom WH, hor i senatom, jadan je to spin demsima.

Dakle, no more culture wars and similar BS. Pogledajmo zvijeri u oci (eto sam melodramatican ko cheli :-) ) i priznajmo da osiromasenje srednje klase uzroci sve ove frakture u politickom zivotu. Tek kad to demsi priznaju, ima nade za buducnost. No da se posluzim analogijom koju koristi raja sa cnbc, I still don’t see a bottom :-)
Ti meni stavljas neke rijeci u usta, al dobro. Culture wars, spinovanje, BS, hm hm. :|

"Osiromasenje srednje klase" je floskula i sigurno nije glavni uzrok "frakture u politickom zivotu". Sam pojam "srednje klase" kao krucijalne kategorije ili mjerne jedinice ocitanja pulsa americke ekonomije je zastario i sustinski je izgubio smisao. I upravo to trpanje zastarjelog pojma "srednje klase" i njene uloge u drustvu u prve redove politickog diskursa u Americi je jedan od uzroka koji proizvodi freak kandidate poput Trumpa.
Mentalitet "ja sam zasluzan" jer sam ja "srednja klasa". Fuck that, man.

Ja sam ovdje dosao bez ista. Odnosno tacnije sa ako se dobro sjecam $3000 u djepu (od kojih sam 2/3 iskesirao u prvih par dana) i stipendijom koje sam ganjao godinama. Bio sam u situaciji prije da bukvalno imam samo ono sto imam na sebi. Danas, sudeci po parametrima socijalne stratifikacije, ja sam, da ne budem bezobrazan i bukvalan, danas "dobro stojeci". Ispade ja neki genije, mag, nevidjeni strucnjak, ono jedan u milion? Jest al u kurcu. :roll: A koliko vidim iz price ovdje, tako i vecina ostalih su dobro stojeci, pa nije to tesko skontat iz price (ili su na putu da postanu). Pa jebi me ali ne mogu se nikako oteti utisku da je ovo zemlja mogucnosti, i zemlja potomaka onih koji su nesto napravili, a sami nece, pa onda okrecu na bezobrazluk. Ne mozes ti ama bas nikako, ali nikako, govoriti "srednja klasa propada, bogati se bogate, ja necu na fakultet, hocu da sklapam masine za $50k i dobru penziju". Ne mozes jer si imao vece mogucnosti nego ja. Istu stipendiju si mogao dobiti kao ja, plus jos 20 kojim ja nisam mogao prismrditi. Mozda si manje pametan, mozda manje vrijedan, ali vala mogao si neki normala posao do sad naci. Ali ne, kriva je liberalna ekonomija. Kriva je imigracija, kriv je nedostatak zastite americke privrede. A vamo se nista ne broji, ne broji se materijalno obilje u kojem zivimo, ne broji se jeftinije izobilje hrane, automobila, masina, materijala, a sve radi te iste liberalne privrede, i sve radi toga sto neki Vijetnamac radi tvoj posao za 10 puta manje. Al ne, hoces i 50k posao, hoces i jeftin proizvod. E kurko.

Imao si priliku. Mogao si. Nisi. Sad hoces pogace, jer si bezobrazan, zatucan i lijen. I onda glasas za Trumpa. Mrzis Meksikance, mrzis Azijce. Hoces da ti tata pravi zid za javne pare. Pa pusi kurac lagano!

Mislim ono, tako ja razmisljam, i naravno ne govorim o tebi. :D
Hocu samo reci, politicari prodaju raji floskule. Prodaju im pricu da se ljudi osjecaju dobro. Nije do tebe, do drugih je. Jel. Debeo si? Ma nije do tebe, to je do gena. Depresivan si? Ma nije do tebe, to je do kemijskog poremecaja. Nezadovoljan si? Ma nije do tebe, to je do ekonomije, stranaca, politicara, imigracije, tehnologije, ratova. Lose ti je? Glasaj za mene. Napravis naciju u kojoj svaki pojedinac samo brine o sebi i onda mu govoris kako zasluzuje vise sta god da uradi. Dobitna kombinacija. Hljeba preko pogace, "jer ja to zasluzujem".

Nego da se ne naguravamo previse, ako hoces dalje, prvo definisi sta je "srednja klasa" i sta je "osiromasenje srednje klase" i onda kako je to uzrok politicke krize u zemlji. Ja tvrdim da nije to uzrok, vec da je pogresna percepcija uloge drustva u zivotu pojedinca uzrok. A zasto takva percepcija moze postoji, tj. moze doci do izrazaja....e oko toga smo se vec slozili - previse uticaja lobija i novca u politici, zakoni i pravila koja pretjerano promovisu politicku korumpiranost i skrivaju motive, itd itd. Na svemu tome se treba raditi, ali vecina ovih najnezadovoljnijih prvo trebaju raditi na sebi.

Kazem, iz moje perspektive, opisane ukratko iznad. I zato da se vratim na pocetak, pitam sta za tebe predstavljaju "progresivci", jer ja nemam zivaca za socijalizam kao paravan za uhljebljenje. Ta prica o jadima srednje klase je za mene totalno retrogradna, jer jednostavno, sustinski, nema nikakvog drugog smisla do jadikovanja za izgubljenim privilegijama, na ledjima predaka, na ledjima pokorenih, na ledjima izrabljivanih.

Ako si glasac Trumpa, i jos neces i ne da ti se, cao i dovidjenja. Hem si lijen, hem si drzak, hem si bezobrazan, i sve bi to bilo ok da nisi jos mrzitej, ili otvoreno ili "iz zajebancije". E onda, umri sto se mene tice. Ostatak zivota se izvinjavaj meni, Americi i svijetu zbog svog bezobrazluka. Toliko.

Tako da, jeste, Trump je aberacija, a ovo vrijeme je ludilo zaglupljenih masa, koje ce brzo postati mamurne :wink:
madner

#11066 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

pasha078 wrote:
madner wrote:Trump je odgovor na Obamu, problem ljevice je sto ne vidi Obamin ekstremizam.
Cuj Obamin ekstremizam? Kakav ekstremizam?

Grand wizard jes to ti? :-)
360 stepeni, za USA je Obama zastupao djelomicno ekstremne politicke stavove. Plus black panter vokabular.

Trump je osvojio 58% glasova bijelaca, Obama nije presao 40% u svojim pobjedama.
daddy-kool

#11067 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by daddy-kool »

jeza u ledja wrote:
Mentalitet "ja sam zasluzan" jer sam ja "srednja klasa". Fuck that, man.

...

Ali ne, kriva je liberalna ekonomija. Kriva je imigracija, kriv je nedostatak zastite americke privrede. A vamo se nista ne broji, ne broji se materijalno obilje u kojem zivimo, ne broji se jeftinije izobilje hrane, automobila, masina, materijala, a sve radi te iste liberalne privrede, i sve radi toga sto neki Vijetnamac radi tvoj posao za 10 puta manje. Al ne, hoces i 50k posao, hoces i jeftin proizvod. E kurko.

Imao si priliku. Mogao si. Nisi. Sad hoces pogace, jer si bezobrazan, zatucan i lijen. I onda glasas za Trumpa. Mrzis Meksikance, mrzis Azijce. Hoces da ti tata pravi zid za javne pare. Pa pusi kurac lagano!
Generalno :thumbup: , cinizam je skoro uvijek najbliži istini u međuljudskim odnosima. Dobre poente je iznio i pasha, naravno da ekonomska osnova diktira i nadgradnju.

Problem je dobrim dijelom u percepciji blagostanja koja, je li, nije apsolutna. u Zadnjih 40tak godina bogati jesu postali mnogo bogatiji, srednja klasa je takođe napredovala u realnim ekonomskim pokazateljima, dok su siromašniji stagnirali i po primanjima i po radničkim pravima. Percepcija bogatstva je relativna mjera u odnosu na neposredne susjede i ostale u društvu, i što su te razlike u ekonomskom smislu manje, to je kolektivni osjećaj blagostanja veći. Al hajd ti to reci Amerikancima i predloži progresivnu poreznu stopu. Nije mjera to što ti imaš kuću, 2 auta i keša u džepu, ako komšija ima to 10x ili 100x. Tada ti nije utjeha da neki afrikanac ili meksikanac nema ništa.

Rasizam je sveprisutan u USA, iako kod većine to nije aktivni, derogirajući, nego onaj "samo dalje od mene" i "neću da se miješam sa njima". Tako da prešutna saglasnost rasističkim Trumpovim govorima za većinu bijelaca ne predstavlja problem i tu spada onih 2/3 koji mu to ne vide kao minus. Svjesno ili podsvjesno žele osigurati dominaciju bijelaca i ubuduće. MAGA je obećanje povratka ekonomskih i društvenih odnosa (naravno da od toga nema ništa).
daddy-kool

#11068 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by daddy-kool »

pasha078 wrote:
Ali Trump mora da odradi ono zasto je izabran. A izabran je da devalvira sistem i ogoli okostenost politickog uredjenja i raskorak politickih elita i mainstream amerike. A taj posao za sada radi izvrsno!
http://www.bbc.com/news/41921907#

US 'loses 60% of career ambassadors' since January

The United States has lost 60% of its career ambassadors since January, according to the head of the labour union that represents US diplomats.
"Leadership ranks are being depleted at a dizzying speed," Barbara Stephenson, head of the American Foreign Service Association (AFSA) chief, wrote.
Ms Stephenson, a former ambassador to Panama, says there has been a "decapitation" of top talent.
The BBC has asked the Department of State for a comment.
"The rapid loss of so many senior officers has a serious, immediate, and tangible effect on the capacity of the United States to shape world events," Ms Stephenson writes.
jeza u ledja

#11069 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

daddy-kool wrote: Generalno :thumbup: , cinizam je skoro uvijek najbliži istini u međuljudskim odnosima. Dobre poente je iznio i pasha, naravno da ekonomska osnova diktira i nadgradnju.

Problem je dobrim dijelom u percepciji blagostanja koja, je li, nije apsolutna. u Zadnjih 40tak godina bogati jesu postali mnogo bogatiji, srednja klasa je takođe napredovala u realnim ekonomskim pokazateljima, dok su siromašniji stagnirali i po primanjima i po radničkim pravima. Percepcija bogatstva je relativna mjera u odnosu na neposredne susjede i ostale u društvu, i što su te razlike u ekonomskom smislu manje, to je kolektivni osjećaj blagostanja veći. Al hajd ti to reci Amerikancima i predloži progresivnu poreznu stopu. Nije mjera to što ti imaš kuću, 2 auta i keša u džepu, ako komšija ima to 10x ili 100x. Tada ti nije utjeha da neki afrikanac ili meksikanac nema ništa.

Rasizam je sveprisutan u USA, iako kod većine to nije aktivni, derogirajući, nego onaj "samo dalje od mene" i "neću da se miješam sa njima". Tako da prešutna saglasnost rasističkim Trumpovim govorima za većinu bijelaca ne predstavlja problem i tu spada onih 2/3 koji mu to ne vide kao minus. Svjesno ili podsvjesno žele osigurati dominaciju bijelaca i ubuduće. MAGA je obećanje povratka ekonomskih i društvenih odnosa (naravno da od toga nema ništa).
Eto objasnio si. :thumbup:

Problem je u percepciji blagostanja. Problem nije sto siromasni imaju manje nego sto bogati imaju vise. I vise ih je nego sto ih je bilo. "Srednja klasa" se dijelom smanjila i zbog toga sto je vise klase - vise. Jednostavno socioekonomska stratifikacija se rastegla, kao harmonika vrata, ili kao rastegnuta amplituda na grafikonu. :D
A problem postojanja ultra-bogatih je jednostavno proizvod ovog ekonomskog sistema, zasnovanog na izmedju ostalog poreznoj neodgovornosti. Govorimo o zemlji u kojoj postoji ne postoji dovoljna svijest o tome sta znaci tvoj doprinos drustvu koje ti omogucava da zivis lagodno, pa tako mnogi od onih koji su najglasniji protiv "represije drzave" podrzavaju nepostojanje bilo kakvih progresivnih taksi. Ono, sa nadom valjda "i ja cu jednog dana tako". Tako valjda milioner ne treba da placa veci procenat svog dobitka od onog sto je radnicka klasa. To sto tom milioneru drzava omogucava zastitu njegovih interesa i sto on ima mnogo vise da izgubi nepostojanjem istih, to se jel, ne pika. :oops:
Tako da...to je jedan od glavnih razloga sto su bogati sve bogatiji, a drugi tapkaju u mjestu. Kad se kaze "radnicka klasa je siromasnija" onda se moze govoriti jedino u tom kontekstu percepcije bogatstva naspram bogatih, koji su sve bogatiji izmedju ostalog jer im to srednja/radnicka klasa svojim glasovima svesrdno omogucava.
jeza u ledja

#11070 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Ma ne, ti me od pocetka pogresno shvatas, sa tom opaskom "culture wars". Ili sam se ja pogresno izrazio.

Ja govorim da je rasizam posljedica te ekonomski razvucene krivulje, ne uzrok. Ljudi koji su izostavljeni iz tog ekonomskog prosperiteta se traze razloge za svoj neuspjeh u drugima, u imigrantima, crncima, Latinosima, zenama, i generalno sistema u kojem oni vise nisu privilegovani kao sto bili, a koji im je omogucavao lagodan zivot bez puno briga. Sad imaju konkurenciju, i oni se u tome ne snalaze. Konkretno u Americi to je bijeli anglo-covjek iz nize srednje klase (generalizovano).

A ako je to ono sto je problem u danasnjem sistemu, ako je to ono sto govoris o problemu osiromasenja srednje klase kao uzroku destabilizacije zapadne demokracije, onda je on zasnovan na jednom za mene bezobraznom, privilegovanom, vidjenju svijeta. Ono, sense of entitlement. "Ja", "moje", "zasluzio sam", "mi smo ovo izgradili", itd. Po meni ne treba mijenjati toliko sistem, samo ga bolje balansirati, sto je konstantan i tekuci proces uvijek, a manifestuje se kroz demokratske institucije ove zemlje (zemalja). Ono sto treba mijenjati, po meni, je percepcija osjecaja privilegije kod ljudi koji to nisu zasluzili.

Naravno, ja to govorim iz svoje perspektive, svjestan sam toga, ali isto sam tako svjestan da postoje ljudi kojima stvarno treba pomoc, pomoc drzave, pomoc organizovane vlasti, pomoc sudskih sistema, itd, ali i globalno, ne samo lokalno. Ljude treba uciti zdravim osnovama zivotnih ciljeva ali i pripadnosti zajednici, lokalnoj i globalnoj, u kome svi imaju mogucnost napretka ili uspjeha i u kome su svi svjesni toga.

A ne da traze izlaze u upiranju prstom, podjelama, i quick fixes u vidu galame i sarlatana na vlasti.

I jos nesto, Trump drma sistem, ali nista se sustinski nece promjeniti sto se tice problema kojeg ti istices, jer to njemu nije cilj.
Challenger__

#11071 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Challenger__ »

jeza u ledja wrote:I jos nesto, Trump drma sistem, ali nista se sustinski nece promjeniti sto se tice problema kojeg ti istices, jer to njemu nije cilj.
Šta mu jeste cilj, po tebi?
jeza u ledja

#11072 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote:
jeza u ledja wrote:I jos nesto, Trump drma sistem, ali nista se sustinski nece promjeniti sto se tice problema kojeg ti istices, jer to njemu nije cilj.
Šta mu jeste cilj, po tebi?
Cisto zadovoljavanje svog ega, uz poneke finansijske beneficije. :oops:
madner

#11073 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

Izbjegavate cinjenicu da su ljudi u pravu, globalizacija zaista ima gubitnike u svakom zapadnom drustvu.

Cinizam je traziti da ljudi prihvate procese koji im jasno skode zbog dobrobiti onih koji su iznad njih na drustvenoj ljestvici.
jeza u ledja

#11074 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

madner wrote:Izbjegavate cinjenicu da su ljudi u pravu,
Ne, izbjegavamo tebe i tvoje gluposti.
madner

#11075 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

jeza u ledja wrote:
madner wrote:Izbjegavate cinjenicu da su ljudi u pravu,
Ne, izbjegavamo tebe i tvoje gluposti.
Sto si nervozan, ima Trump jos samo 7 godina.
Post Reply