U ovako kratkom tekstu demonstrirati jednako nepoznavanje elementarne logike, zakona o krivičnom postupku, i Meše Selimovića- ne može to baš svako. Jedan je Emir S.Jedaj wrote:Emir Suljagić: Huliganima u čast!
emir-suljagicU svijetu u kojem oni žive Esed Radeljaš je ugledni građanin. Radnici „Feroelektra“ ne gladuju i nisu na ivici kolektivnog nervnog sloma. „Hidrogradnja“ je i dalje firma koja je izgradila pola Bliskog istoka. Pravna država ima samo jedan problem: skupinu huligana koja je zapalila nekoliko zastora u Predsjedništvu BiH i stoga će im slomiti kičmu. Naočigled i za nauk narodu čiju su volju izražavali upadajući i u zgradu Vlade Kantona Sarajevo i u Predsjedništvo, federalni MUP je protiv dvadesetak mladića podnio prijave za terorizam.
Niko se u ovoj zemlji nije borio za zidove i zgrade – krv se proljevala za to što one znače. Zgrada Predsjedništva BiH danas više ne znači nikome ništa, osim ljudima koji u njoj dobijaju previsoke plate. Za mladiće koji su je u prošli petak napali, u njoj stanuje nepravda koja je njihove roditelje svela na prosjački štap, dok je svojim suprugama poklanjala cijele bolnice. Znate kako znam: tako što sam i poslije 1995. znao biti gladan, tako što sam do 2001. znao jesti jednom dnevno. I znam kakav prezir prema vlasti izaziva glad.
Nadam se da će Dragan Lukač da se sjeti odluke da skupinu navijača optuži za terorizam kada na izborima u oktobru SDA bude otpuhana i dođu novi šefovi. I kada ih idući put narod, ne navijači nego njihovi roditelji i svi mi zajedno budemo ganjali onom zaobilaznicom na kojoj fali tri centimetra asfalta, valjda će se tada sjetiti odluke da lome kičmu djeci koja su se na jedno popodne pobunila u ime svih nas.
I nemoj da se pravimo budale: ovo je politička odluka, jer je Lukač nezavisan taman onoliko koliko je nezavisan i njegov nominalni šef Predrag Kurteš. I niti jedan ne postoje izvan lične volje onih koji trenutno upravljaju njihovim strankama. Ovo je dakle, poslije svega što se dogodilo, i još uvijek se događa odluka koju su donijeli Izetbegović i Lagumdžija: da nakon što nikad ništa, nijednu muku, nisu podijelili sa ovim narodom, nakon što nam dvadeset godina guraju šake u oko i sipaju sol na sve rane i ne daju da zarastu, da nas još jednom, na kraju, dok ležimo na zemlji, isprebijani, kao u “Dervišu i smrti” – popišaju.
Oni koji vjeruju da su ove optužbe rezultat nezavisne pravosudne akcije, jer je tobože zgrada Predsjedništva simbol države treba da imaju jednu stvar na umu: svako od preduzeća koje su uništili Izetbegovićevi i Lagumdžijini prijatelji – uključujući i onoga kojeg sada optužuju za nerede koji su se sručili na njihove glave – je veći simbol državnosti jer je svako stavljalo hljeb na sto u hiljadama porodica. Sve što su dotakli je nestalo ili nestaje. Pedeset godina pregalaštva cijelog naroda su uništili za manje od dvije decenije. Zgazili, zatrli, sahranili. I sada još hoće da kriminaliziraju naše pravo da se protiv toga pobunimo. Gladni narodi ne prave države. Gladni narodi nestaju.
Za one koji nisu bili na Skenderiji prošlog petka, da kažem: sretao sam ratne vojne invalide koji za razliku od udomljenih šefova boračkih udruženja gladuju; šehidsku djecu koja za razliku od Emine Ganić nemaju planove i ambicije; radnike Hidrogradnje na kojima se vidi da gladuju. I znate šta im je jedino bilo zajedničko: to što su navijali za „huligane“ i govorili „Tako je, j….e im mater!“
A „plenumaši“: prvo što su „plenumaši“ založili su mladići koji su im omogućili da preko noći i na ravnoj nozi pregovaraju sa vlastima. Zato, na kraju, ako ima iko ko se slaže da prije navijača koji su napali zgrade Kantona i Predsjedništva tužitelji i sudije koje već dvije decenije postavlja vlast trebaju krivično goniti one koji su uništili našu ekonomiju, pozivam da zajedno pomognemo ovim mladićima, da učinimo nešto i ne stojimo skrštenih ruku dok vlast lomi ruke onima koji su za razliku od nas imali hrabrosti da progovore u naše ime. Jer, oni su taj dan bili časniji dio naše zemlje.
PROTESTI!!! - aktuelnosti
- Corto Maltese
#11051 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Last edited by Corto Maltese on 18/02/2014 18:57, edited 1 time in total.
-
hellue
#11052 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Kako to drugi vide...
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/31 ... ropao.html
- Corto Maltese
#11053 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Djeca nam se smiju Reufe, djeca nam se smiju!hellue wrote:Kako to drugi vide...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#11054 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
u nas je oduvijek bilo najbitnije znati prave ljudeCorto Maltese wrote:
U ovako kratkom tekstu demonstrirati jednako nepoznavanje elementarne logike, zakona o krivičnom postupku, i Meše Selimovića- ne može to baš svako. Jedan je Emir.
- Paranoid
#11055 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Tornjak izabrao termin u 21:00 da bude gost emisije na hayatu...jes izabrao termin
Jedino mi žao Ustamujića..neće moći gledat tekmu jer mora sutra referisati o gledanosti i dati ispise sms-ova sa dna ekrana.
Jedino mi žao Ustamujića..neće moći gledat tekmu jer mora sutra referisati o gledanosti i dati ispise sms-ova sa dna ekrana.
- JoseMujica
#11056 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
uvijek ga je krasila visoka inteligencija grabežljiviceParanoid wrote:Tornjak izabrao termin u 21:00 da bude gost emisije na hayatu...jes izabrao termin![]()
- Paranoid
#11057 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Glup ba lik.. džaba mu novci. Da je bar napravio c/p Zeljkovićevih legendarnih riječi..i dodao "jbo vas zmbt"...možda bi na sledećim izborima prešao prag.. ovako...nićevo!JoseMujica wrote:uvijek ga je krasila visoka inteligencija grabežljiviceParanoid wrote:Tornjak izabrao termin u 21:00 da bude gost emisije na hayatu...jes izabrao termin![]()
- JoseMujica
#11058 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
ne potcjenjuj glupost koju baštinimo...uzeće on finih glasova
vego-nego...naletih na ovo
Evo Damir baca čelendž plenumašima
vego-nego...naletih na ovo
- jasko_ba
#11059 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
DObro. Iznajmi stan sa 150 KM ukupno, bez ikakvih ostalih primanja?JohnnyS wrote:A što bi kupovao stan. Jedna od lošijih strana "našeg" mentaliteta jest što se MORA imati vlasništvo nad nekretninom, a to znači okovati se za jedan grad do kraja života, bez ikakve mobilnosti. Tekst je vrhunski, ne govori samo o kokuzima koji imaju 150 maraka već i onim s boljim plaćama. Ja znam milijun doktora, platni rang 1500-2000 marki, tridesetak godina, ali majka veš pere. Pojedinci s ove teme, s prethodne strane dapače su govorili kako je najveća uvreda roditeljima ako odeš u isti grad gdje ti roditelji žive u podstanarejasko_ba wrote: Brate, lagano je pricati fakat tako. Otidite malo dalje od vaseg Sarajeva pa pokusajte ovo prodavati raji. Ajd molim te, probaj sa 150 KM mjesecno kupiti sebi stan.Šta imamo dalje govoriti... Miliću, svaka ti je ko Njegoševa
- shalla
#11060 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
E jbg Jale, i ti ga pretjera sa tih 150 KM, radnik u pekari ili u trafici ima 350-400 KM 
Mislim, da me neko pogresno ne shvati, ne kazem da je to i priblizno dovoljno za iole normalan zivot :-(
Sent from my HTC One
Mislim, da me neko pogresno ne shvati, ne kazem da je to i priblizno dovoljno za iole normalan zivot :-(
Sent from my HTC One
Last edited by shalla on 18/02/2014 19:34, edited 1 time in total.
-
palermo
#11061 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Pa priča o legitmnosti je šuplja. Da plenumi imaju neku uzlaznu putanju, danas iza njih stoji dvjesto, sutra petsto, u četvrtak hiljadu, u petak pet hiljada...ne bi bilo priče o legitmnosti. Uostalom, sve velike promjene su počele u glavama pojedinaca, i kasnije se disperzivno širile. Dakle, nema problema u legitimitetu.madner wrote:Plenum bi bio legitiman da iza njega stoji veći broj gradjana. Plenumi = Zavnobih
Problem je u nepostojanju ideje, ili što neko reče (men se čini Alphons) da ovo o čemu se priča je prizivanje 17 ili 45 ili makar samoupravnog socijalizma,a to je onako jednostavno rečeno, naprosto glupo.
- say_cheese
#11062 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Bosna je teška i teretna zemlja i ovdje nije lako živjeti, ako je čovjek samo centimetar viši od prosjeka. Meni je slučaj dodao taj centimetar i osudio me na ispaštanje - zapisao je Meša Selimovićhellue wrote:Sta ce Milichrastov žižak wrote:glup tekst ko kurac, mijenja uzrok i posljedicu.
- jasko_ba
#11063 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Ozbiljno. Nudi mi 150 maraka, uzmi ili ostavi. Manji grad, pekare, trafike sve je to zauzeto davno, nema mjesta. Jednostavno izbora nema, da ne igram kladionicu onako, nemam pojma sta bi radio. A ovamo vec 60+ odbijenica.shalla wrote:E jbg Jale, i ti ga pretjera sa tih 150 KM, radnik u pekari ili u trafici ima 350-400 KM
Sent from my HTC One
- Cherry-Cherry
#11064 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
L u c i f e r wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote: Plenum je legitiman taman da je jedan jedini čovjek na njemu. ]![]()
- O'zone
- Globalni moderator
#11065 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
BOSANSKO PROLJEĆE ZATALASALO REGION: I građani Makedonije na ulicama: Demonstranti u Skoplju uzvikivali 'Bosna, Bosna'... Bit će gore nego u BiH!
Utorak | 18.02.2014.
Naše vlasti se ne ponašaju kako mi želimo već poput onih u BiH i Ukrajini. Ako žele svađu, sljedeći put ćemo se pripremiti i doći. Borit ćemo se za naša prava i ne mogu nas zastrašiti, poručila je Ljiljana Gjorgievska, organizator protesta
Protesti u Skoplju_februar 2014/Foto:AANezaposleni građani Makedonije organizirali su danas u Skoplju proteste ispred zgrade Unije sindikata Makedonije (SSM), javlja Anadolu Agency (AA).
Više stotina građana Makedonije protestiralo je protiv nove zakonske regulative koja se odnosi na vrlo mali broj otpuštenih osoba.
Tokom šetnje, demonstranti su uzvikivali “Bosna, Bosna“, te poručili da će se, ako ne bude promjena, i u Makedoniji desiti scenarij gori od onog u Bosni i Hercegovini.
Proteste su podržali ljevičarski orijentirana udruženja poput “Lenka“ i “Solidarnosti“.
Demonstranti su zahtijevali da im se obrati predsjednik Sindikata Živko Mitrevski, uzvikujući slogane protiv SSM-a.
Prvi sindikalista u Makedoniji je, ipak, samo objavio saopćenje u kojem se navodi da će zaštiti prava radnika, te da pokušavaju riješiti ovaj problem.
Demonstranti su prošetali do zgrade parlamenta, a zatim i do zgrade vlade.
Ispred zgrade vlade izbili su sukobi između policije i demonstranata, u kojima su povrijeđene četiri osobe. Policajci su pritvorili jednu od orgnizatora protesta, Liljanu Gjorgievsku, kao i Vaska Cacanovskog iz ''Solidarnosti'', koji su poslije oslobođeni uz posredstvo direktorice Helsinškog komiteta za ljudska prava u Makedoniji Uraniye Pirovske.
Ljiljana Gjorgievska je kasnije u izjavi za novinare kazala da žive u strašnom vremenu.
“Naše vlasti se ne ponašaju kako mi želimo već poput onih u BiH i Ukrajini. Ako žele svađu, sljedeći put ćemo se pripremiti i doći. Borit ćemo se za naša prava i ne mogu nas zastrašiti“, poručila je Gjorgievska.
Ona je kazala da žele ostavku Ministricex unutrašnjih poslova Makedonije Gordane Yankulovske, dodavši da se nalaze u ovom stanju zbog diskriminacije vlasti.
Gjorgievska je pozvala predstavnike ambasada u Makedoniji da otvore vrata svojih zemalja za 6.000 radnika izbjeglica, ukoliko makedonska vlada ne uspije riješiti ovaj problem.
Pirovska je rekla da će započeti istragu o događajima na protestima.
-
nedim73m
#11066 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Minimalna plaća je preko 300 KM nitko ti nemože ponditi 150 KM osim nelegalnih. Lijepo počneš raditi kod tog lika i odmah prvi dan pozoveš inspekciju rada i lik će dobiti kaznu zbog rada na crno, itd, itd. Ako se posreći možda mu i zatvore radnju. Kad budete svi društveno odgovorni takve ko što je taj lik će te prijavljivati iz dana u dan dok ih sve ne pozatvaraju.jasko_ba wrote:Ozbiljno. Nudi mi 150 maraka, uzmi ili ostavi. Manji grad, pekare, trafike sve je to zauzeto davno, nema mjesta. Jednostavno izbora nema, da ne igram kladionicu onako, nemam pojma sta bi radio. A ovamo vec 60+ odbijenica.shalla wrote:E jbg Jale, i ti ga pretjera sa tih 150 KM, radnik u pekari ili u trafici ima 350-400 KM
Sent from my HTC One
Pričaju dvije lole iz dva sela. Pita jedan drugom koje kladionice su se sve otvorile u tvom selu. Ovaj drugi kaže nije još niti jedna. Ovaj prvi pa čovječe od čega Vi živite.
-
emirolini
#11067 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
demonstranti bacili pravu bombu na policajce?? koja nesreca ovog sto tek dodje tu
-
klif
#11068 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Bravo Damire Nikšiću!JoseMujica wrote:ne potcjenjuj glupost koju baštinimo...uzeće on finih glasova
vego-nego...naletih na ovo![]()
-
admir0711
#11069 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Pa gdjevii zivite. Vi niste normalni, kao da ste se sada iz Svicarske doselili. U Doboju u prijasnjem Modeksu ljudi rade ured godinu dana a da nisu osigurani(prica se da je vlasnistvo jednog iz stranki na vlasti). Moja komsinica je dobila 150 km plate za mjesec dana rada u tom Modeksu, a radila ured svaki radni dan(u radne dane u toj firmi spada i subota) produzeno i mislim da rece i tri od cetiri nedjelje da je taj mjesec radila .Nije osigurana. Ima cak i poslodavaca da na racun isplate minimalnu platu, a radnik sutradan mora vratiti 100 km(ovo u jednoj trgovini u Doboj-Jugu).
Sada cete reci pa sto rade. Rade zato sto moraju djecu prehraniti a nema bolje...
Neke treba da bude sram i stid, ali kako vidim niti ih je sram niti stid
-
nedim73m
#11070 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
I onda Vlast kriva što nitko ne prijavi takve smradove inspekciji. Još jednom da ste svi društveno odgovorni i da prijavljujete takve slučajeve brzo bi se takvi smradovi istrebili. Ili bi dali zakonsku plaću li bi zatvorili radnju. I onda Vam netko drugi krivadmir0711 wrote:![]()
Pa gdjevii zivite. Vi niste normalni, kao da ste se sada iz Svicarske doselili. U Doboju u prijasnjem Modeksu ljudi rade ured godinu dana a da nisu osigurani(prica se da je vlasnistvo jednog iz stranki na vlasti). Moja komsinica je dobila 150 km plate za mjesec dana rada u tom Modeksu, a radila ured svaki radni dan(u radne dane u toj firmi spada i subota) produzeno i mislim da rece i tri od cetiri nedjelje da je taj mjesec radila .Nije osigurana. Ima cak i poslodavaca da na racun isplate minimalnu platu, a radnik sutradan mora vratiti 100 km(ovo u jednoj trgovini u Doboj-Jugu).
Sada cete reci pa sto rade. Rade zato sto moraju djecu prehraniti a nema bolje...
-
admir0711
#11071 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Dobro ako je tako. Reci cu ja ovoj mojoj komsinici da to uradi. Pa kada ona ostane bez posla hocu li je uputiti na tebe da joj djecu hranis?
Jesi li ti normalan? Kome prijaviti?
- svjezi_ustipak
#11072 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
admir0711 wrote:Dobro ako je tako. Reci cu ja ovoj mojoj komsinici da to uradi. Pa kada ona ostane bez posla hocu li je uputiti na tebe da joj djecu hranis?
inspekciji rada npr. ima u svakoj opstini. komsinica ti je skolski primjer stare latinske izreke da nepoznavanje zakona skodi.
treba znati svoja prava i kako ih ostvariti.
-
admir0711
#11073 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
I sta kada prijavi? Da zivi od vazduha?
- astrid
#11074 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Privatnik inspekciji malo plati..oni zažmire ,radnik ostade bez posla,a privatnik zaposli drugog radnika!nedim73m wrote:I onda Vlast kriva što nitko ne prijavi takve smradove inspekciji. Još jednom da ste svi društveno odgovorni i da prijavljujete takve slučajeve brzo bi se takvi smradovi istrebili. Ili bi dali zakonsku plaću li bi zatvorili radnju. I onda Vam netko drugi krivadmir0711 wrote:![]()
Ljudi se boje da ne ostanu bez posla,bez te male "plate".
Svi trgovci rade vikende,a koriste samo jedan dan u sedmici kao slobodan ali ga moraju naraditi.Misliš li da je to po zakonu?Niko se ne žali jer je biro pun nezaposlenih..ne sviđa ti se..ima ko hoće raditi!
-
admir0711
#11075 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Nazalost to svi znaju samo se prave naivni. Ovaj biser nasih preduzetnika sam zaboravio. Podsjeti me forumas koji je pisao iznad mene.
U Maglaju cura dosla na nesto kao intervju za posao. i kako to ide cura pocela pitati kolika ce plata biti, koliko se radi sedmicno itd
A jedan od tih nasih "kapitalista" joj kratko na to propitivanje odgovorio :" Tebi se cura ne radi". I sta onda mi ovdje pricamo?
U Maglaju cura dosla na nesto kao intervju za posao. i kako to ide cura pocela pitati kolika ce plata biti, koliko se radi sedmicno itd
A jedan od tih nasih "kapitalista" joj kratko na to propitivanje odgovorio :" Tebi se cura ne radi". I sta onda mi ovdje pricamo?
Last edited by admir0711 on 18/02/2014 21:07, edited 1 time in total.