Sirija vol. 2

Locked
Kikibombona

#110326 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Lopez1981 wrote:
Kikibombona wrote:Pro-YPG novinar iz Tel Rifata javlja da jos uvijek traju pregovori Rusije i Turske. On kaze da Turci nude Dzisir al-Sugur za Tel Rifat.

https://mobile.twitter.com/vvanwilgenbu ... 0924068865
Pita li se YPG ista?
Tel Rifat je bez Afrina apsolutno nebitan za YPG. Taj teritorij je ekonomski neodrziv.

Samo eto, ne zele ga dati Asadu na poklon, kao sto nisu htjeli dati Afrin. Principijelno do kraja. Braniti Tel Rifat je besmisleno, u njemu se nalazi 100 000 izbjeglica koje nemaju sta jesti. YPG ceka da im neko otme Tel Rifat, ne zele ga dobrovoljno dati.

A sada neka se Turci i Rusi dogovaraju. Turci navodno nude Dzisir al-Sugur. Rusi ovdje mogu dosta traziti jer je Turcima bitno ta uklone YPG sa tog prostora. Vehabije ce krvlju platiti Tel Rifat kao sto su platili al-Bab i Afrin.
handžar88

#110327 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Nadzornik wrote:Skola u Afrinu.

Izgleda da muska i zenska djeca odvojeno pohadjaju nastavu... :?

Ja ovdje vidim samo zensku djecu.
Tako i treba da bude kod muslimana..
insomnia78

#110328 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

sumirprimus wrote:

Image
Jel ovo onaj slovic tonic kako vec sa djikanskog foruma?
Ma njima su svi postovi il sa tvitera il sa Krstarice.
Nadzornik

#110329 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

handžar88 wrote: Tako i treba da bude kod muslimana..
Sve OK,nego kontam Turska je kao i Sirija sekularna drzava... :?
Lopez1981

#110330 Re: Sirija vol. 2

Post by Lopez1981 »

Kikibombona wrote:
Lopez1981 wrote:
Kikibombona wrote:Pro-YPG novinar iz Tel Rifata javlja da jos uvijek traju pregovori Rusije i Turske. On kaze da Turci nude Dzisir al-Sugur za Tel Rifat.

https://mobile.twitter.com/vvanwilgenbu ... 0924068865
Pita li se YPG ista?
Tel Rifat je bez Afrina apsolutno nebitan za YPG. Taj teritorij je ekonomski neodrziv.

Samo eto, ne zele ga dati Asadu na poklon, kao sto nisu htjeli dati Afrin. Principijelno do kraja. Braniti Tel Rifat je besmisleno, u njemu se nalazi 100 000 izbjeglica koje nemaju sta jesti. YPG ceka da im neko otme Tel Rifat, ne zele ga dobrovoljno dati.

A sada neka se Turci i Rusi dogovaraju. Turci navodno nude Dzisir al-Sugur. Rusi ovdje mogu dosta traziti jer je Turcima bitno ta uklone YPG sa tog prostora. Vehabije ce krvlju platiti Tel Rifat kao sto su platili al-Bab i Afrin.
Ako Turci eventualno dogovore sa Amerima da udju istocno od Eufrata u Siriju, hoce li YPG podviti rep i napustiti polozaje ili ce se boriti do kraja. Ako bi bježali nema smisla da ovaj "žuti" teritoriji u Siriji smatramo da je pod Kurdskom kontrolom.
Nadzornik

#110331 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Virginia Senator Black: US’s Syria Campaign Is A Disgrace

Image

Senator Richard H. Black
13th District, Virginia
Image

https://www.fort-russ.com/2018/03/virgi ... -disgrace/
Nadzornik

#110332 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Image
handžar88

#110333 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Nadzornik wrote:
handžar88 wrote: Tako i treba da bude kod muslimana..
Sve OK,nego kontam Turska je kao i Sirija sekularna drzava... :?
Jeste, ali Erdogan je polako vraca na pravi put, uz Boziju pomoc.
shandrprcSA

#110334 Re: Sirija vol. 2

Post by shandrprcSA »

pusi kitu drugu Titu :D
zrakomlat

#110335 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

handžar88 wrote:

A ne treba vala makar po pitanju djece. Ako mogu u džamiji muškarci i žene zajedno, što nebi mogli u školi?
Čitalac

#110336 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

I dok se prepucavaju preko nesrećne Sirije, Rusija i Saudijska Arabija na pragu su "naftnog saveza", javlja Reuters.
Saudi Arabia and Russia are working on a historic long-term pact that could extend controls over world crude supplies by major exporters for many years. Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman told Reuters that Riyadh and Moscow were considering a deal to greatly extend a short-term alliance on oil curbs that began in January 2017 after a crash in crude prices.
“We are working to shift from a year-to-year agreement to a 10 to 20 year agreement,” the crown prince told Reuters in an interview in New York late on Monday.

A long-term pact between Moscow and Riyadh would effectively co-opt Russia to the Saudi-led OPEC cartel while strengthening Russia’s hand in the Middle East where the United States has long been the dominant super-power.
News of the potential oil alliance came at a time when the two have been working to cement an economic relationship despite being at odds over the conflict in Syria, where they back opposing sides.
https://www.reuters.com/article/us-saud ... SKBN1H31SK
handžar88

#110337 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

zrakomlat wrote:
handžar88 wrote:

A ne treba vala makar po pitanju djece. Ako mogu u džamiji muškarci i žene zajedno, što nebi mogli u školi?
Pa i u dzamiji se gleda sto vise da su odvojeni.. najbolje druga prostorija ili na spratu su zene vecinom. Bas zato sto su djeca, sto ne znaju nista i sto djeluju po nagonu.. a ja znam sta je i kako je bilo dok sam ja isao u skolu, nisu sad nikakva silovanja bila niti sta slicno al nista normalno i moralno.. a tad mi je to normalno bilo ali sad iz ove perspektive mi to nije nikako normalno.. a danas su djeca uz ovaj internet deset puta gora i jašu jedni druge vec 13-14 godina.. a vec sa 6-7 pocnu ona zaljubljivanja.. kazem opet to je nekome normalno al meni vjera kaze da nije normalno i ako nisi u vjeri neces me razumjet.
DaysleepeR

#110338 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

handžar88 ubij se sviju ti

joj stavova i pogleda :-)

vjera nije i ne smije biti izgovor za zatucanost i nazadnost, to što ti propagiraš nije vjera nego primitivizam
Last edited by DaysleepeR on 27/03/2018 23:17, edited 2 times in total.
DaysleepeR

#110339 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

.
DuckZz

#110340 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Ne interesuje me za dzamiju, to je objekat u kojem svako ide po svojoj želji.

Ali razdvajat djecu u javnim ustanovama, pogotovo osnovnim školama gdje se sklapaju najduža prijateljstva, prve simpatije itd.....
Buduću ženu sam prvi put upoznao u osnovnoj školi, da nije bilo istog razreda sad nebih tu osobu vjerovatno ni poznavao, onoga ko pokuša da ovo napravi u mojem gradu dobit će prvo od mene molotovljev na privatno auto, pa da vidim onda zajebanciju.
sumirprimus

#110341 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

DuckZz wrote:Ne interesuje me za dzamiju, to je objekat u kojem svako ide po svojoj želji.

Ali razdvajat djecu u javnim ustanovama, pogotovo osnovnim školama gdje se sklapaju najduža prijateljstva, prve simpatije itd.....
Buduću ženu sam prvi put upoznao u osnovnoj školi, da nije bilo istog razreda sad nebih tu osobu vjerovatno ni poznavao, onoga ko pokuša da ovo napravi u mojem gradu dobit će prvo od mene molotovljev na privatno auto, pa da vidim onda zajebanciju.
Haj sto mijenjas dres al ti bi i ljubio asadovce pri povlacenju sto posto :mrgreen:
sarajevoxxxx

#110342 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Čitalac wrote:I dok se prepucavaju preko nesrećne Sirije, Rusija i Saudijska Arabija na pragu su "naftnog saveza", javlja Reuters.

https://www.reuters.com/article/us-saud ... SKBN1H31SK
:thumbup:

To je to. Sve je novac, ovoliko nasilja u Siriji je zbog milijardi dolara u tim zemljama. Ogroman novac je u igri, a Iran, šije, ili šiitske milicije samo rade dobar posao za zemlje zaljeva.

A ovdje se pisalo o napadu Rusije na Saudiju kao odgovor na američku prijetnju :-)

Prava prijetnja su narodi u tim zemljama, a jako dobri saveznici zemalja zaljeva su: Bešar Al Asad, Abdulfetah Sisi, i ostala ekipa, koja ima vrlo malo veze sa tim narodima, a koja je tu da te narode drži u toru i svezane, jer kako to Asadovci vole kazati ''za njih nije demokratija''.
Last edited by sarajevoxxxx on 27/03/2018 23:21, edited 1 time in total.
zrakomlat

#110343 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

DuckZz wrote:Ne interesuje me za dzamiju, to je objekat u kojem svako ide po svojoj želji.

Šta fali ugovorenim brakovima, možda bi imo sreće pa da ti baš s njom ugovore :D
DaysleepeR

#110344 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

bolesni pogledi i stavovi, seksualiziranje djece i njihovog ponašanja, pokrivanje maloljetnih curica da ne bi "proradio nagon" sve bolesni pedofilski plemenski stavovi podvaljeni pod "čisti islam" i prodani nisko inteligentnim osobama poput pojedinih ovdje
handžar88

#110345 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Djesi visoko inteligenti
handžar88

#110346 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Ti posto i zaheban.. zaebali te haman tamo u Siriji.
Ovo sto je pricam je u teoriji i tako bi trebalo biti u islamskoj drzavi, a nece ti niko to uvodit u ovoj nakaradnoj sekularnoj drzavi budi siguran. Ako nekim slucajem Bog osnuje ovdje islamsku drzavu ti ces da igras po pravilima isto kao sto i ja igram po ovim sadasnjim.. ili sto bi reko Miroljub Petrovic.. ili ces da se lijecis, da se selis ili da ides pod mac.. pa ti biraj :D :izet:
DaysleepeR

#110347 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

handžar88 wrote:Djesi visoko inteligenti
sve si rekao
Kikibombona

#110348 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Lopez1981 wrote:Ako Turci eventualno dogovore sa Amerima da udju istocno od Eufrata u Siriju, hoce li YPG podviti rep i napustiti polozaje ili ce se boriti do kraja. Ako bi bježali nema smisla da ovaj "žuti" teritoriji u Siriji smatramo da je pod Kurdskom kontrolom.
Borili su se u Afrinu, koji je okruzen i veoma mali, predstavlja oko 5% kurdskog teritorija. Borili su se u Manbidzu prije toga. Kurdi nikad nisu bjezali od borbe sa Turcima. Tuku se sa njima od kada postoji Republika Turska. Mladi iz YPS su pruzali tri mjeseca otpor Turcima u Nusajbinu i drugim gradovima na istoku. Zanimljivo je da je PKK kritikovao vlastiti podmladak jer su se odlucili na borbu u gradovima sto su Turci jedva docekali da uniste gradove.

Naravno da bi se borili, u to nema sumnje. I bilo bi veoma gadno za Turke. Medjutim, Turci imaju naprednu tehniku dok su Kurdi pjesadija, sto Turcima donosi pobjedu na kraju price, taman da sukob potraje par godina.

Ovdje je zanimljiva pozicija Amerike koja nije nimalo lagana...

1. Moras imati na umu da su americki prvi pik bili suni ekstremisti. Amerika je u njih ulozila par milijardi. Nista nisu postigli. Suni ekstremisti su podijeljeni na nekoliko stotina skupina, potpuno neorganizovani. Apsolutno nepouzdan partner. Pogledaj sada sta rade u Afrinu, tuku se i hapse jedni druge. Amerika je pokusala sudjelovati u operaciji Eufratski stit cim je pocela, ali su ekstremisticke skupine istjerale americku vojsku uz povike da su nevjernici i da ce ih obezglaviti. Turci su im spasili zivu glavu. Ni sami Turci ne mogu organizovati i ujediniti ekstremisticke skupine, ne moze niko ziv. Amerika ne moze ostvariti svoje interese saradnjom sa suni ekstremistima.

2. Zbog svega toga se Amerika odlucila za YPG. YPG je pod apsolutnom kontrolom stranke PYD. Postoji jasan hijerarhijski vojno-politicki lanac. Amerikanci mogu sve dogovoriti sa par ljudi u kratkom periodu. Apsolutno pouzdan i odan saveznik. Zajedno sa YPG Amerika kontrolise Eufrat, naftna i plinska polja, najveci dio obradivog zemljista.

Ako nisi do sada, obavezno poslusaj. Kratko i efikasno, strategija Amerike u Siriji...

https://twitter.com/F24Debate/status/961320227341570048

E sad, pojavljuju se Turci sa svojim vehabijama, razularenom soldateskom od par desetina skupina koje su apsolutno neorganizovane i koje pri tome mrze Ameriku, koje su odane Turcima. Zasto bi Amerikanci vratili u igru igraca kojeg su prekrizili kada je bio jaci nego sada? Zasto bi uzeli desetine nepouzdanih skupina koje mogu sutra odluciti da su Amerikanci nevjernici i da trebaju napustiti Siriju? Zasto bi uzeli skupine koje su odani Turskoj i nad kojima Amerika ne bi imala efektivnu kontrolu? Ima li ijedan razlog, ima li ikakav interes da Amerika dopusti vehabijama da upadnu istocno od Eufrata?

Amerika je u protekle cetiri godine dosta ulozila u YPG. Savez odlicno funkcionise. Americka vojska je na prijateljskom teritoriju. Kurdi su odan saveznik. Amerika je kumovala formiranju SDF sto su sami priznali. Za ovu godinu su izdvojili 450 miliona dolara a za narednu planiraju 550 miliona dolara. Napravili su 10-ak vojnih baza.

3. I kako da nakon svega puste vehabije?

4. I sada najvaznija tacka, sta bi na to rekli Kurdi, Asad, Rusija i Iran? Kurdi nisu vojna prijetnja za rezim u Damasku a vehabije i Turci jesu itekako. Ako bi Amerika sklopila dogovor sa Turcima, mislis da Kurdi sa jedne i Asad/Rusija/Iran sa druge strane ne bi sklopili neki dogovor koji bi zadovoljio obje strane i koji bi onemogucio okupaciju sjeverne Sirije i nakon toga direktnu prijetnju po Damask!??? U tom slucaju, Amerika bi dozivjela totalni poraz i izblamirala se kao nikad. Rizik je ogroman.

Americki analiticari su o ovome pisali. Rusi igraju veoma mudru igru. Sokole Turke kako bi izazvali sukob na relaciji Turska - Amerika. Oni u ovome uzivaju. Za Ruse se cini kao win-win situacija. Ako Amerikanci odjebu Turke, dobit ce Tursku kao svoju slugu. Ako se Turci i Amerikanci izmire i okrenu protiv Kurda, Rusija ce preuzeti sve istocno od Eufrata u dogovoru sa Kurdima i tako unistiti americke ambicije u Siriji.

Putin je spiuncina i jeben igrac. Turska je u groznoj situaciji a ni Amerikancima nije lako. Amerikanci pokusavaju izvuci kompromis da svima obraz ostane sacuvan. Ponudili su Turcima da zajednicki patroliraju Manbidzom i granicom sa Turskom. Turci su odbili. Ponudili su Turcima da naprave spisak kurdskih politicara sa sirijskim drzavljanstvom koji su njima prihvatljivi, Turci su odbili.

Amerika moze trgovati maksimalno sa Manbidzom a da zadrzi Kurde. Sve vise od toga Kurdi ne bi prihvatili i razmotrili bi prekid odnosa sa Amerikom.
von_admir

#110349 Re: Sirija vol. 2

Post by von_admir »

DaysleepeR wrote:
handžar88 wrote:Djesi visoko inteligenti
sve si rekao
Nemoj ga, vidis da je tek progledao od neki dan :D :D
Zorge

#110350 Re: Sirija vol. 2

Post by Zorge »

Handzar88 , covjece stvarno mi te je zao kako razmisljas.
Jos ako si 1988 godiste, gde su tvoji roditelji pogresili kada si odrastao.
Covjece imas samo 30 godina.
Locked