Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
seoBIH wrote:U toj Evropi, gorivo je preko 1.3€ Jest da su i plate u eurima, i da nije opravdanje, ali opet su dosta nize cijene.
Jesu nize, al' tako i treba da bude. Da imam prosjecnu njemacku platu, nek dizu hebe mi se, ovako, natakarim ih sve redom,..
Sent from my C6603 using Tapatalk
a kojom logikom gorivo bi trebalo u nas biti jeftinije drasticno kad ga nabavljamo na isti nacin kao i ostale evropske zemlje i vjeeerovatno po malo vecim cjenama budući da kupujemo manje kolicine nego sto svabe, austrijanci i ostali kupuju?
jedino sto svaka drzava tu koriguje su akcize koje su opet kod nas medju najnizim u cijeloj evropi ...
jbt pa i meni je gorivo skupo ali to je rezultat toga sto zivimo u supak drzavi gdje su plate niske a hocemo da trosimo kao d azivimo u njemackoj ...
seoBIH wrote:U toj Evropi, gorivo je preko 1.3€ Jest da su i plate u eurima, i da nije opravdanje, ali opet su dosta nize cijene.
Jesu nize, al' tako i treba da bude. Da imam prosjecnu njemacku platu, nek dizu hebe mi se, ovako, natakarim ih sve redom,..
a kojom logikom gorivo bi trebalo u nas biti jeftinije drasticno kad ga nabavljamo na isti nacin kao i ostale evropske zemlje i vjeeerovatno po malo vecim cjenama budući da kupujemo manje kolicine nego sto svabe, austrijanci i ostali kupuju?
jedino sto svaka drzava tu koriguje su akcize koje su opet kod nas medju najnizim u cijeloj evropi ...
jbt pa i meni je gorivo skupo ali to je rezultat toga sto zivimo u supak drzavi gdje su plate niske a hocemo da trosimo kao d azivimo u njemackoj ...
Logicno je da njemci mogu priuštiti vece akcize od nas, a nisam bas upucen tacno kako oni formiraju cijenu, al' je isto tako cinjenica da svabo od tih akciza pravi, gradi, razvija kompletnu putnu infrastrukturu, dok nasi akcizama krpe penzioni fond, firme na kolapsu, a putevi vide 10% od toga.
konektovan wrote:Logicno je da njemci mogu priuštiti vece akcize od nas, a nisam bas upucen tacno kako oni formiraju cijenu, al' je isto tako cinjenica da svabo od tih akciza pravi, gradi, razvija kompletnu putnu infrastrukturu, dok nasi akcizama krpe penzioni fond, firme na kolapsu, a putevi vide 10% od toga.
pa tu opet dolazimo do toga kakav smo mi narod (neobrazovan, sujetan, prevarantski nastrojen) pa imamo takvu vlast..
jer ipak vlast je samo slika i prilika naroda kojeg predstavlja jer ipak mi ih biramo kao "najbolje od nas" ...
a drzava svaka zivi od poreza i oporezuje sve sto moze i to je jedan od nacina finansiranja drzavnog aparata al kazem da mi ne crpimo gorivo pa da mozemo diktirati njegovu cijenu ...
konektovan wrote:
Logicno je da njemci mogu priuštiti vece akcize od nas, a nisam bas upucen tacno kako oni formiraju cijenu, al' je isto tako cinjenica da svabo od tih akciza pravi, gradi, razvija kompletnu putnu infrastrukturu, dok nasi akcizama krpe penzioni fond, firme na kolapsu, a putevi vide 10% od toga.
konektovan wrote:Logicno je da njemci mogu priuštiti vece akcize od nas, a nisam bas upucen tacno kako oni formiraju cijenu, al' je isto tako cinjenica da svabo od tih akciza pravi, gradi, razvija kompletnu putnu infrastrukturu, dok nasi akcizama krpe penzioni fond, firme na kolapsu, a putevi vide 10% od toga.
pa tu opet dolazimo do toga kakav smo mi narod (neobrazovan, sujetan, prevarantski nastrojen) pa imamo takvu vlast..
jer ipak vlast je samo slika i prilika naroda kojeg predstavlja jer ipak mi ih biramo kao "najbolje od nas" ...
a drzava svaka zivi od poreza i oporezuje sve sto moze i to je jedan od nacina finansiranja drzavnog aparata al kazem da mi ne crpimo gorivo pa da mozemo diktirati njegovu cijenu ...
Ne trebas biti neki ekonomista da skontas koliko litara goriva se u jednom danu samo naspe. U prosjeku... I da vidis kolike pare ostaju upravo na ovim akcizama do sada... Pa ne da smo mogli imati puteve kao u Njemackoj, nego smo mogli jos mnogo toga uraditi... Oni se hvale nekakvim dijelom auto puta sto su napravili ovamo do Zenice i gore do Tarcina dokle li ni sam ne znam... Pa to je jadno da jadnije ne moze... Da ne spominjem registraciju auta... Ogromne pare. I sredstva tu odu, meni zaista nije jasno gdje to sve zavrsi... Ko to nadgleda i kontrolise... Misterija zivotna..
Evo, da izjednacis 1000 KM u BiH = 1000 eura vani, nek onda bude i gorivo 1,3 KM = 1,3 eura
A nije ni to relevantno. Sa 1000 KM u BiH vecina bi zivjela solidno, dok vani sa 2000 KM tesko da mozes i prezivljavati.
Međutim, ono što nikome od nas ne ide u prilog jeste činjenica da rafinerije od kojih mi nabavljamo gorivo ne prate direktno kretanje cijena na svjetskom tržištu, tako da drže visoke cijene goriva kada su one u padu, a povećavaju cijene goriva odmah nakon njihovog poskupljenja. Mi, nažalost, ne možemo utjecati na njihovu politiku poslovanja, ali ono što možemo je da nastavimo pružati vrhunski kvalitet proizvoda i usluga po relativno povoljnim cijenama.
Mislim, ima tu istine, al buraz, i HIFA i EP i INA i Petrol dignu cijene ko da su istog dana nasuli slepere goriva i dovukli do benzinskih, tako da mu je ovo suplja.
Cisti monolog KLIX vs HIFA
Kad cijene goriva padnu - onda troše "skupe" zalihe po deset dana pa tek onda spuste cijenu.
Kad se cijena goriva poveća - onda iste sekunde i oni zdušno povećaju - jer nemaju zalihe jeftinijeg goriva, koje su gle čuda potrošili u taj dan.
Šta drugo očekivati od mafije.
Last edited by boogy on 06/01/2017 12:24, edited 1 time in total.
Pravi haos zavladao je Meksikom prethodnih dana, kada su cijene goriva u ovoj državi porasle za čak 20 posto, što je dovelo do veliki protesta građana koji su bijesni zbog ovakvog porasta cijena.