Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
Zoya
#11026 Re: Trudnjače i porodilje online
Znači vama je normalno da imate 8-10 ultrazvuka tjekom trudnoće?! Hm
Ja sam, kao što sam sinoć napisala, imala samo jedan ultrazvuk. Imala sam redovne posjete kod babice koja bi mi uzimala mjere stomaka, mjerila tlak, kilažu, uzimala krv, mokraću, i slušala otkucaje djeteta uz pomoć nekakvog drvenog hepeka. Na ultrazvuku je sve bilo O.K. djeca su mi ko jabuke 
-
suza81
#11027 Re: Trudnjače i porodilje online
Zoya, o kojoj se drzavi radi?Zoya wrote:Znači vama je normalno da imate 8-10 ultrazvuka tjekom trudnoće?! HmJa sam, kao što sam sinoć napisala, imala samo jedan ultrazvuk. Imala sam redovne posjete kod babice koja bi mi uzimala mjere stomaka, mjerila tlak, kilažu, uzimala krv, mokraću, i slušala otkucaje djeteta uz pomoć nekakvog drvenog hepeka. Na ultrazvuku je sve bilo O.K. djeca su mi ko jabuke
- pukepuke
#11028 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni baš i nije. U 3. trudnoći doktorica mi govorila da dolazim na preglede svaka 3 tjedna, iako je trudnoća bila uredna, pa sam ja to razvlačila i išla svakih mjesec i pol. Osjećala sam bebine pokrete, osjećala se dobro, sve bilo u redu, pa sam smatrala da mi je pregled (koji je uključivao i UZV) svaka 3 tjedna jednostavno previše.Zoya wrote:Znači vama je normalno da imate 8-10 ultrazvuka tjekom trudnoće?! HmJa sam, kao što sam sinoć napisala, imala samo jedan ultrazvuk. Imala sam redovne posjete kod babice koja bi mi uzimala mjere stomaka, mjerila tlak, kilažu, uzimala krv, mokraću, i slušala otkucaje djeteta uz pomoć nekakvog drvenog hepeka. Na ultrazvuku je sve bilo O.K. djeca su mi ko jabuke
- wewa
#11029 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam nacelno za pracenje trudnoce kod babica - samo sto mi nemamo te mogucnosti, nazalost.
s druge strane, zbog specificnosti hajmoreci, ginekoloskog iskustva, ja sam isla na 1 uzv mjesecno, nevoljko ali svjesna relativne opravdanosti.
s druge strane, zbog specificnosti hajmoreci, ginekoloskog iskustva, ja sam isla na 1 uzv mjesecno, nevoljko ali svjesna relativne opravdanosti.
- sadie_forever
#11030 Re: Trudnjače i porodilje online
Bila sam svaki mjesec na ultrazvuku jer sam pratila trudnocu u BIH privatnoj klinici,obavila i 2 velika testa(downs sindrom i druge anomalije) i hvala dragom Allahu sve ok
a ovdje u Swe se ide na 2 uv i nikakvi testovi od ta 2 ne prave,osim ako smatraju da je potrebno(ako si preko 35 ili imas u porodici toga)
a ovdje u Swe se ide na 2 uv i nikakvi testovi od ta 2 ne prave,osim ako smatraju da je potrebno(ako si preko 35 ili imas u porodici toga)
-
MrsJ
#11031 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni je najviše pomagao Donat Mg u trudnoći.laly wrote:Zdravo trudnice...da vas pitam sta koristiti kod tvrde stolice u trudnoci? Jedem hurme i pijem kiselo mlijeko ali ne pomaze mi bas. Nadam se da necu dobiti hemroide
-
Zoya
#11032 Re: Trudnjače i porodilje online
Norveškasuza81 wrote:Zoya, o kojoj se drzavi radi?Zoya wrote:Znači vama je normalno da imate 8-10 ultrazvuka tjekom trudnoće?! HmJa sam, kao što sam sinoć napisala, imala samo jedan ultrazvuk. Imala sam redovne posjete kod babice koja bi mi uzimala mjere stomaka, mjerila tlak, kilažu, uzimala krv, mokraću, i slušala otkucaje djeteta uz pomoć nekakvog drvenog hepeka. Na ultrazvuku je sve bilo O.K. djeca su mi ko jabuke
- cicamica
#11033 Re: Trudnjače i porodilje online
Donat Mg...laly wrote:Zdravo trudnice...da vas pitam sta koristiti kod tvrde stolice u trudnoci? Jedem hurme i pijem kiselo mlijeko ali ne pomaze mi bas. Nadam se da necu dobiti hemroide
On i protiv mučnina...jer ja sam gotov dušu povratila, ne znam više ni je li išta drugo u meni ostalo, koliko patim od mučnine...
Svaki miris mi smeta, ne znam da postoji ijedan više da je prijatan.
-
P!nk
#11034 Re: Trudnjače i porodilje online
Nemam mnogo iskustva po pitanju trudnoce obzirom da mi je ovo prva, ali smatram da je u ovom vremenu u kojem zivimo, sve stetnije od obicnog ultrazvuka. Kakve sve pizdarije unosimo samo hranom, kamo li sta drugo...
Ultrazvuk nije rendgen. Zna se na kojem principu fercera.
Na kraju krajeva, jedan ultrazvuk od 5-10 minuta u mjesec-mjesec i pol dana ne vjerujem da moze stetiti. I mislim da svaki iole normalan doktor cjelokupni pregled bebaca u tih 5-10 minuta moze zavrsiti bez problema.
Usput, mislim da obicni uzv, ne na 4D.
@manekenka, drago mi je da je sve uredu! Uzivajte!
Ultrazvuk nije rendgen. Zna se na kojem principu fercera.
Na kraju krajeva, jedan ultrazvuk od 5-10 minuta u mjesec-mjesec i pol dana ne vjerujem da moze stetiti. I mislim da svaki iole normalan doktor cjelokupni pregled bebaca u tih 5-10 minuta moze zavrsiti bez problema.
Usput, mislim da obicni uzv, ne na 4D.
@manekenka, drago mi je da je sve uredu! Uzivajte!
-
MrsJ
#11035 Re: Trudnjače i porodilje online
Šta sve treba ponijeti za bebu u porodilište? Koliko se ja sjećam prije 5 godina bilo je da se mora ponijeti pakovanje pelena. Ne znam da li su išta mijenjali. U pitanju je Opća bolnica i idem na carski rez. I ako imate neki savjet šta bi mi bilo neophodno (pored standardnih stvari) pišite, ja sam dosta toga zaboravila.
- manekenka u penziji
#11036 Re: Trudnjače i porodilje online
Na jezeru ti samo trebaju pelene i izdajalica za boravak u bolnici.
Meni je dobro došao i dodatni peškir kojeg sam ponjela pa sam ga stavljala na krevet kao podlogu za bebu.
Meni je dobro došao i dodatni peškir kojeg sam ponjela pa sam ga stavljala na krevet kao podlogu za bebu.
-
MrsJ
#11037 Re: Trudnjače i porodilje online
Ok hvala. Jos jedno pitanje: kada otvorim porodiljsko tj dobijem papir da je tog i tog dana otvoreno, gdje nosim to kako bih imala pravo na platu dio od kantona a dio od firme? Pretpostavljam da negdje (osim firme) moram prijaviti otvaranje porodiljskog.
- wewa
#11038 Re: Trudnjače i porodilje online
u opcini prebivalista, oni ce ti dati spisak dokumentacije koju moras priloziti i rok je mislim 30 dana od poroda.MrsJ wrote:Ok hvala. Jos jedno pitanje: kada otvorim porodiljsko tj dobijem papir da je tog i tog dana otvoreno, gdje nosim to kako bih imala pravo na platu dio od kantona a dio od firme? Pretpostavljam da negdje (osim firme) moram prijaviti otvaranje porodiljskog.
-
MrsJ
#11039 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma meni je ljekarska komisija i doktorica porodične medicine tražila da već sada otvorim porodiljsko, prije poroda. Navodno, s obzirom da sam bila na bolovanju moram onda porodiljsko otvoriti 28 dana prije termina. A koliko sam shvatila ti papiri iz opštine se popunjavaju nakon dobijanja rodnog lista djeteta, i kako ja sad da otvorim porodiljsko ako se dijete još nije ni rodilo?
Totalna konfuzija, ova naša administracija je užas.
- manekenka u penziji
#11040 Re: Trudnjače i porodilje online
Za dobijanje porodiljske naknade imaš rok 2 mjeseca da predaš zahtjev.
Porodajno možeš uzeti ranije ali ne moraš.
Ukoliko si bila na trudnickom bolovanju radi očuvanja trudnoće onda porodajno otvaraš sa danom poroda.
Trudnice koje nisu morale čuvati trudnoću a osjećaju da ne mogu više raditi mogu otvoriti porodajno prije poroda.
Sa time im je zakonodavac izašao u susret. Drugi par opanaka je sto se žene ne informišu pa ih doktori natjeraju da otvaraju porodajno prije poroda a ne moraju.
Porodajno možeš uzeti ranije ali ne moraš.
Ukoliko si bila na trudnickom bolovanju radi očuvanja trudnoće onda porodajno otvaraš sa danom poroda.
Trudnice koje nisu morale čuvati trudnoću a osjećaju da ne mogu više raditi mogu otvoriti porodajno prije poroda.
Sa time im je zakonodavac izašao u susret. Drugi par opanaka je sto se žene ne informišu pa ih doktori natjeraju da otvaraju porodajno prije poroda a ne moraju.
- wewa
#11041 Re: Trudnjače i porodilje online
meni je receno da se porodiljsko odsustvo, u slucaju bolovanja zbog komplikacija, obavezno otvara 28 dana prije poroda.
ali se zbilja ne sjecam sta sam uradila s papirima, mislim da je samo ginekologica ubiljezila termin poroda i na osnovu njega odredila kad zapocinje to obavezno porodiljsko. ja sam se, medjutim, porodila puno prije toga.
ali se zbilja ne sjecam sta sam uradila s papirima, mislim da je samo ginekologica ubiljezila termin poroda i na osnovu njega odredila kad zapocinje to obavezno porodiljsko. ja sam se, medjutim, porodila puno prije toga.
- manekenka u penziji
#11042 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam na bolovanju od augusta 2016 i otvorila sam porodiljsko sa danom poroda a sve po savjetu ginekologa i doktora porodične medicine.
- cicamica
#11043 Re: Trudnjače i porodilje online
Ima li neka da je imala terapiju zbog povišenog TSH?
TSH mi je 7,25 a interval je 0-4 tako da je značajno povišeno i dobila sam uputnicu za bolnicu da mi urade pretrage i daju terapiju...
Svašta sam čitala na internetu o navedenom i imam sve moguće tegobe koje se navode, samo me zanima ima li neka da je uspješno iznijela trudnoću s navedenim...
TSH mi je 7,25 a interval je 0-4 tako da je značajno povišeno i dobila sam uputnicu za bolnicu da mi urade pretrage i daju terapiju...
Svašta sam čitala na internetu o navedenom i imam sve moguće tegobe koje se navode, samo me zanima ima li neka da je uspješno iznijela trudnoću s navedenim...
- ilkbahar
#11044 Re: Trudnjače i porodilje online
Nemoj mnogo da se sekiras, znam zenu koja je godinama na letroksu uspjela zatridniti i iznijeti trudnocu bez problema. Beba ziva i zdrava. Samo je bitno na vrijeme poceti sa terapijom, koja nema stetne posljedice na bebz. A pored toga kada bebi se uspostavi funkcija stitne pomoci ce i tebi da regulise hormone.cicamica wrote:Ima li neka da je imala terapiju zbog povišenog TSH?
Kod tebe je u pitanju hipotireoza, zeznuto jeste radi simptoma i svega ali moze se uz ceste kontrole iznijeti trudnoca do kraja. Sretno
- paja patak
#11045 Re: Trudnjače i porodilje online
Imam hipotireozu preko 10 godina, toliko isto vremena sam i na letrox terapiji. Zatrudnila bez problema i cekanja, trudnoca prosla u najboljem redu, a porod kakav samo mogu pozeliti svakoj zeni. Bebica mashallah zdrava ko jabukacicamica wrote:Ima li neka da je imala terapiju zbog povišenog TSH?
Redovno sam isla i vadila hormone (svaki mjesec) i jesu se vrijednosti stalno mijenjale (ali unutar granica) tako da ni na tom planu nije bilo brige. Samo redovno kontrolisi i u skladu sa dok. sugestijama se vodi. Bice sve ok aBd! I sretno
-
MrsJ
#11046 Re: Trudnjače i porodilje online
Također imam hipotireozu već 10 godina. Načitala sam se svega, od toga da se ne može zatrudnjeti do toga da je jako povećan rizik od spontanog. Međutim, ja sam oba puta zatrudnjela iz prve i bez problema iznijela trudnoće (druga je pri kraju). Bitno je da ideš redovno na kontrole i slušaš doktora. U trudnoći ti se obično daje duplo ili troduplo veća doza jer beba crpi svoj dio, tako da ako se toga pridržavaš nema problema. Ja idem svaka dva mjeseca na kontrolu i sve je ok. Također ti nakon poroda rade nalaze i za bebu da se vidi da li su joj hormoni u redu, bar su mojoj djevojčici radili. Ne brini previše oko toga, biće sve ok. 
-
MrsJ
#11047 Re: Trudnjače i porodilje online
Tačno, morala sam otvoriti porodiljsko ipak 28 dana prije termina. Navodno (prema riječima moje doktorice porodične medicine) početkom februara su dobili obavještenje u kojem im se nalaže da tako moraju postupiti ukoliko je trudnica bila prethodno na bolovanju. Tako da sam otišla danas u Skerlićevu i otvorila porodiljsko.wewa wrote:meni je receno da se porodiljsko odsustvo, u slucaju bolovanja zbog komplikacija, obavezno otvara 28 dana prije poroda.
- paja patak
#11048 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni doza nije mijenjana nikako. Valjda nije bilo potrebe. A ni bebu nisu pregledali (koliko znam), vec mi je receno da pratim malu oko puberteta. A tad je i meni otkrivena.
-
BIONA
#11049 Re: Trudnjače i porodilje online
Da li je neka od vas koristila progesteron ** No links ** ampule i da li znate u kojoj apoteci je najpovoljnija cijena?
Hvala
Hvala
- manekenka u penziji
#11050 Re: Trudnjače i porodilje online
3,60 KM u Apotekama Sarajevo
Nazovi Dinu, Verdant ili neku drugu privatnu pa vidi orijentaciono koliko su kod njih.
Nazovi Dinu, Verdant ili neku drugu privatnu pa vidi orijentaciono koliko su kod njih.