Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- jeza u ledja
#11026 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Usput, danas izasla vijest da je ta zena sa slike dobila otkaz u svojoj firmi. 
- jeza u ledja
#11027 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Juce su bili izbori za guvernera Virginije i New Jerseyja. U obje drzave pobjedili su D kandidati. I mada se u NJ to ocekivalo, u VA je bilo gutavo, ali na kraju uzeo sa preko 8%, sto je valjda najveca pobjeda tamo Demokrata. Sad,, CNN i ostali liberalni mediji svrsavaju, ali po meni VA nije dobar primjer, jer je to drzava koja najbrze mijenja svoj karakter iz crvenog u plavo, vec godinama. Nije mi jasno do kad ce se mediji iznenadjivati Virginijom, pa tamo ni Trump nije pobijedio.
Ali eto, valjda je sam postotak pobjede iznenadjujuci, jer se ocekivalo da ce biti gutavo, na kraju bi wipe out. Uglavnom, dobre brojke za D, medjutim ja se ne bih ovako naivno radovao kao sto citam jutros.
Ali eto, valjda je sam postotak pobjede iznenadjujuci, jer se ocekivalo da ce biti gutavo, na kraju bi wipe out. Uglavnom, dobre brojke za D, medjutim ja se ne bih ovako naivno radovao kao sto citam jutros.
- jeza u ledja
#11028 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Al evo sad vidim u broju delegata u komonveltu 13-14 mjesta su D preoteli od R. Nijedno obratno.
- GandalfSivi
#11029 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Veoma bitna pobjeda u Virginiji jucer. Prvo, demokrate su bile u defanzivi, trebala im je pobjeda da se stabilizuju, malo pozitive.
Drugo, puno bitnije. Republikanac Gillespie je vodio uzasno prljavu kampanju punu Trampizama, standardna prica, imigranti, sanctuary cities, MS-13, bla bla. Da je pobijedio sa tom pricom, to bi definitivno zadalo novi standard u republikanskim kampanjama, gdje bi se puno vise mrznje nego icega drugog upotrebljavalo. Ovako, nakon sto je popusio (i to debelo, vise od svih ocekivanja) sve i jedan republikanac ce dobro razmisliti kakvu ce kampanju i politiku voditi. Realnost je da je ovo dvopartijski sistem, i da se ja skoro ni u cemu ne slazem sa republikancima, ali je Trump to doveo do idiotizma, koji ce uskoro poceti da se povlaci i nadam se da ce se stvari vratiti u neku normalnu politicku arenu...
Drugo, puno bitnije. Republikanac Gillespie je vodio uzasno prljavu kampanju punu Trampizama, standardna prica, imigranti, sanctuary cities, MS-13, bla bla. Da je pobijedio sa tom pricom, to bi definitivno zadalo novi standard u republikanskim kampanjama, gdje bi se puno vise mrznje nego icega drugog upotrebljavalo. Ovako, nakon sto je popusio (i to debelo, vise od svih ocekivanja) sve i jedan republikanac ce dobro razmisliti kakvu ce kampanju i politiku voditi. Realnost je da je ovo dvopartijski sistem, i da se ja skoro ni u cemu ne slazem sa republikancima, ali je Trump to doveo do idiotizma, koji ce uskoro poceti da se povlaci i nadam se da ce se stvari vratiti u neku normalnu politicku arenu...
- pirmin
#11030 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nema veze, primice je objerucke neko ko ne voli narandzastog.jeza u ledja wrote:Usput, danas izasla vijest da je ta zena sa slike dobila otkaz u svojoj firmi.
Tako je jedan Austrijanac lajao na YT protiv socijalista, ljevice i stranaca. To postalo viralno i on dobije otkaz.
Par dana kasnije obaspu ga ponudama desno-nastrojeni poslodavci.
- jeza u ledja
#11031 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja mislim da je pobjeda u Virginiji prenapuhana, jer je Virginia drzava koja vec 3 puta za redom glasa za Demokrate u predsjednickim izborima i ranije za guvernera. Sve pobjede u delegatima su u distriktima gdje je i Clinton pobjedila.GandalfSivi wrote:Veoma bitna pobjeda u Virginiji jucer. Prvo, demokrate su bile u defanzivi, trebala im je pobjeda da se stabilizuju, malo pozitive.
Evo bas sad procitah clanak o tome:
https://www.nytimes.com/2017/11/08/upsh ... -2018.html
- GandalfSivi
#11032 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nisu isto generalni izbori kada je izlaznost puno veca, i ovi off-season izbori gdje republikanci redovno profitiraju na manjoj izlaznosti.jeza u ledja wrote:Ja mislim da je pobjeda u Virginiji prenapuhana, jer je Virginia drzava koja vec 3 puta za redom glasa za Demokrate u predsjednickim izborima i ranije za guvernera. Sve pobjede u delegatima su u distriktima gdje je i Clinton pobjedila.GandalfSivi wrote:Veoma bitna pobjeda u Virginiji jucer. Prvo, demokrate su bile u defanzivi, trebala im je pobjeda da se stabilizuju, malo pozitive.
Evo bas sad procitah clanak o tome:
https://www.nytimes.com/2017/11/08/upsh ... -2018.html
Ali pazi sada par podataka:
Guverner je do 2013 bio republikanac, demokrati su tada uzeli i onda ponovili sada.
House of Delegates je bio 66-34 za republikance, sada ce biti 50-50 ili mozda i 51-49 za demokrate.
Jedna od najbitnijih stvari, izlaznost na izborima 2013 je bila 2.230.000, dok je sada bila 2.606.000 (skoro 17% vise).
1 od 6 biraca je odlucio za koga ce glasati u zadnjoj sedmici pred izbore, i iako su republikanci potrosili puno vise para (ni u DC-u se nije moglo zivjeti od njihovih reklama), opet je vecina tih ljudi glasala za demokratu.
I na kraju, ponavljam, nadam se da ce ovo oznaciti smrt idiotskoj retorici, gdje ce se ljudi vise fokusirati na zivotne probleme, a manje na mrznju prema drugacijem.
Normalno da je ovo tek pocetak, demokrati su daleko od bilo cega konkretnog, ali opet jeste jako bitna pobjeda, koja stavlja bruku pritiska na republikance sada, po pitanju svega sto pokusavaju progurati. Samo prati tax reform slijedece sedmice, health care bill je definitivno mrtav, idemo dalje...
- GandalfSivi
#11033 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Demokratski primaries dogodine ce biti najvaznija stvar sto se demokrata tice u dugo dugo vremena... Ne da se establishment, ali vidjet cemo...pasha078 wrote: Nista dok demsi ne padnu na koljena i centar ne kapitulira Bernijevoj progresivnoj struji. Dok god se nadaju i misle da sa ‘klintonistima’ mogu pridobiti glasace, nista nisu naucili iz 2016!
- jeza u ledja
#11034 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Jel ti mislis na progresivce ili na socijaliste? Ovisi kako gdje.
U nekim krajevima su potrebni jedni, negdje drugi.
Sto se tice predsjednistva, o tom po tom. No nije isto establishment i Clintonovci. Mislim bilo je isto, ali to je sad in the past.
Ne mislim da Demokratska stranka treba ici u bilo kojem smjeru, osim u izabiranju kandidata koji moze osvojiti vecinu
, a to je ipak...negdje izmedju.
Za ovog ciku u NJ, pisu da je "progresivac", iako je radio za Goldman Sachs, pa sad ti vidi.
Sto se tice predsjednistva, o tom po tom. No nije isto establishment i Clintonovci. Mislim bilo je isto, ali to je sad in the past.
Ne mislim da Demokratska stranka treba ici u bilo kojem smjeru, osim u izabiranju kandidata koji moze osvojiti vecinu
Za ovog ciku u NJ, pisu da je "progresivac", iako je radio za Goldman Sachs, pa sad ti vidi.
-
Fudo387
#11035 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nema od toga nista, Donald je predsjednik osam godina, republikanci kontrolisu Hous of pederi bar narednih 50.
Najebali smo.
Najebali smo.
- GandalfSivi
#11036 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja sam ti stari progresivac, daleko prije nego sto je Bernie uveo to u mainstream. Clan Wolf PAC-a haman od osnivanja, sada se prebacio na Justice Democrats, jer se korupcija mora izbaciti ako hoce da igdje vode ovu zemlju. Kada vidis kakav se prljavi gradjanski rat vodi medju demokratama, smuci ti se stranka, ali valjda moraju proci kroz to da bi se rebrandirali...jeza u ledja wrote:Jel ti mislis na progresivce ili na socijaliste? Ovisi kako gdje.
Ne mislim da Demokratska stranka treba ici u bilo kojem smjeru, osim u izabiranju kandidata koji moze osvojiti vecinu, a to je ipak...negdje izmedju.
- jeza u ledja
#11037 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ma govorio sam pashi.GandalfSivi wrote:Ja sam ti stari progresivac, daleko prije nego sto je Bernie uveo to u mainstream. Clan Wolf PAC-a haman od osnivanja, sada se prebacio na Justice Democrats, jer se korupcija mora izbaciti ako hoce da igdje vode ovu zemlju. Kada vidis kakav se prljavi gradjanski rat vodi medju demokratama, smuci ti se stranka, ali valjda moraju proci kroz to da bi se rebrandirali...jeza u ledja wrote:Jel ti mislis na progresivce ili na socijaliste? Ovisi kako gdje.
Ne mislim da Demokratska stranka treba ici u bilo kojem smjeru, osim u izabiranju kandidata koji moze osvojiti vecinu, a to je ipak...negdje izmedju.
Ali progresivac i socijalista, dvije razlicite stvari za mene
- GandalfSivi
#11038 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Normalno da nisu iste stvari...jeza u ledja wrote:Ma govorio sam pashi.GandalfSivi wrote:Ja sam ti stari progresivac, daleko prije nego sto je Bernie uveo to u mainstream. Clan Wolf PAC-a haman od osnivanja, sada se prebacio na Justice Democrats, jer se korupcija mora izbaciti ako hoce da igdje vode ovu zemlju. Kada vidis kakav se prljavi gradjanski rat vodi medju demokratama, smuci ti se stranka, ali valjda moraju proci kroz to da bi se rebrandirali...jeza u ledja wrote:Jel ti mislis na progresivce ili na socijaliste? Ovisi kako gdje.
Ali progresivac i socijalista, dvije razlicite stvari za mene
- jeza u ledja
#11039 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Mislim da nema nikakve sanse da se desi nesto super znacajno, neka revolucija u smislu za sta se Sanders zalaze. Mislim, volio bih, ali bice business as usual. Republikanci su probali na svojoj strani, ali vec je sada backlash, pa ce biti eto probali ste, ne ide, vidite da ne moze. Izabrali su najveceg moguceg laznjaka za svoje ideale. I bice na kraju mamurluk, pa ce onda ozbiljni ljudi preuzeti nazad stvari. Drugim rijecima, opet, business as usual. 
- jeza u ledja
#11040 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa on kaze "progresivci". Ja ne vidim da se Demokrate puno razlikuju u tim progresivnim idejama, bilo Clinton, bilo Sanders, bilo neko treci. Progresivne ideje su postale mainstream u Demokratskoj partiji, a i mnoge u zemlji generalno.GandalfSivi wrote: Normalno da nisu iste stvari...
- GandalfSivi
#11041 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Btw, uzivam u ovoj blame game. Trump i Breitbart sada optuzuju Gillespie-a da je on bio dio "swamp-a" i da je zato izgubio, iako su ga do jucer totalno podrzavali jer je prihvatio sve Trumpizme. Ali najjaci mi je komentar da Northern Virginija zapravo i nije Virginija, jer tu uglavnom zive ljudi koji rade u DC-u i koji su se doselili tu, a nisu iz Virginije. Ono, totalno tacno, ali sa tim argumentom mogu samo guzicu obrisati...
- jeza u ledja
#11042 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
NOVA je drugi svijet za ostatak Virginije, a DC se toliko napucio da se progresivaca nakotilo dovoljno da preuzmu vlast.GandalfSivi wrote:Btw, uzivam u ovoj blame game. Trump i Breitbart sada optuzuju Gillespie-a da je on bio dio "swamp-a" i da je zato izgubio, iako su ga do jucer totalno podrzavali jer je prihvatio sve Trumpizme. Ali najjaci mi je komentar da Northern Virginija zapravo i nije Virginija, jer tu uglavnom zive ljudi koji rade u DC-u i koji su se doselili tu, a nisu iz Virginije. Ono, totalno tacno, ali sa tim argumentom mogu samo guzicu obrisati...
Prije je tu bila samo crnci-bijelci podjela.
- GandalfSivi
#11043 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Prvo i osnovno, izbaciti big money iz politike. Najveca razlika je tu. Pazi, Nancy Pelosi je jedna od najmanje omiljenih politicara u cijeloj zemlji, ali jos uvijek drma strankom zato sto donosi vise para od donatora od bilo koga drugog. Farmaceutski lobiji, NRA, Koch brothers, Weinstein, fucking Sheldon Adelson, sve su to likovi kojima se treba zabraniti pristup politicarima, bez obzira koju stranu podrzavaju. Trenutnom demokratskom establishmentu su te pare itekako drage, dok se progresivci i rukama i nogama bore protiv Citizens United amandmana...jeza u ledja wrote:Pa on kaze "progresivci". Ja ne vidim da se Demokrate puno razlikuju u tim progresivnim idejama, bilo Clinton, bilo Sanders, bilo neko treci. Progresivne ideje su postale mainstream u Demokratskoj partiji, a i mnoge u zemlji generalno.GandalfSivi wrote: Normalno da nisu iste stvari...
- jeza u ledja
#11044 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja mislim da je s uspjehom Trumpa, a donekle ranije i sa Sandersom i Obamom, na cudan nacin dokazano da big money ne igra vise toliku ulogu, barem kad su u pitanju izbori na nacionalnom nivou. Meni je neshvatljivo da se jos uvijek prica o kompetitivnosti samo po parametru big money donations, ili uopste o $$$. Danas reklamu mozes napraviti sa par stotina hiljada na internetu, ili i sa manje na lokalnom nivou. To je ono sto treba iskoristiti, a ne ko ce pare donjeti u kasu. To je mescini najveca revolucija sto se tice buducnosti politickih kampanja, samo malo to ko jos vidi izgleda.GandalfSivi wrote:Prvo i osnovno, izbaciti big money iz politike. Najveca razlika je tu. Pazi, Nancy Pelosi je jedna od najmanje omiljenih politicara u cijeloj zemlji, ali jos uvijek drma strankom zato sto donosi vise para od donatora od bilo koga drugog. Farmaceutski lobiji, NRA, Koch brothers, Weinstein, fucking Sheldon Adelson, sve su to likovi kojima se treba zabraniti pristup politicarima, bez obzira koju stranu podrzavaju. Trenutnom demokratskom establishmentu su te pare itekako drage, dok se progresivci i rukama i nogama bore protiv Citizens United amandmana...jeza u ledja wrote:Pa on kaze "progresivci". Ja ne vidim da se Demokrate puno razlikuju u tim progresivnim idejama, bilo Clinton, bilo Sanders, bilo neko treci. Progresivne ideje su postale mainstream u Demokratskoj partiji, a i mnoge u zemlji generalno.GandalfSivi wrote: Normalno da nisu iste stvari...
- GandalfSivi
#11045 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Podatci za 2016:jeza u ledja wrote:
Ja mislim da je s uspjehom Trumpa, a donekle ranije i sa Sandersom i Obamom, na cudan nacin dokazano da big money ne igra vise toliku ulogu, barem kad su u pitanju izbori na nacionalnom nivou. Meni je neshvatljivo da se jos uvijek prica o kompetitivnosti samo po parametru big money donations, ili uopste o $$$. Danas reklamu mozes napraviti sa par stotina hiljada na internetu, ili i sa manje na lokalnom nivou. To je ono sto treba iskoristiti, a ne ko ce pare donjeti u kasu. To je mescini najveca revolucija sto se tice buducnosti politickih kampanja, samo malo to ko jos vidi izgleda.
Koch Brothers - $889 miliona
Sheldon Adelson - $45 miliona
Mercer Family - $22.5 miliona
NRA - $52 miliona
Health Care Industy - $9.5 miliona
Rezultati donacija:
Pridjedlog da se taxe spuste sa 34% (koje svakako jedva da placaju) na 20%
Eliminisanje estate (death) taxi koje bi im ustedjeli milijarde
Pokusaj unistenja Obama Care-a, gdje se fakticki sa novim prijedlogom samo daju tax deductions super bogatim
O oruzju se ne isplati ni pricati
Lijekovi duplo skuplji nego u Kanadi, i onda i jedni i drugi glasaju protiv uvoza lijekova
Opiod crisis drma cijelu Ameriku, ali se i dalje skidaju ogranicenja na farmaceutske proizvode
EPA isto nije ni vrijedno spominjati, dovedu na celo lika koji je pola zivota proveo tuzeci istu agenciju
Mala Betsy Devos dobije Department of Education da se igra
I milion drugih primjera. Usputbudireceno, ovo se desava i demokratama, sam Obama je svoje donatore nagradjivao ambasadorskim pozicijama, bez prethodnog iskustva ili barem znanja jezika...
- jeza u ledja
#11046 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa ako se ne varam Koch Brothers su podrzavali Busha, pa sta bi?
Znam, samo se preusmjere pare na razna mjesta, ali jasno je da je big money bio protiv njega. A najvecu lovu dobila je Clinton, pa kapak.
Ni Obamacare jos nisu uspjeli ukinuti, a tolike silne pare i godine bacene na to.
Znam, samo se preusmjere pare na razna mjesta, ali jasno je da je big money bio protiv njega. A najvecu lovu dobila je Clinton, pa kapak.
Ni Obamacare jos nisu uspjeli ukinuti, a tolike silne pare i godine bacene na to.
- GandalfSivi
#11047 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Vecinu para su prebacili na Trumpa poslije primaries. Sjecas se onog tuznog momenta kad Ted Cruz zove glasace preko telefona da glasaju za Trumpa, nakon totalno prljave kampanje. Dosao tata Mercer i rekao ili ces to uraditi ili te nema.jeza u ledja wrote:Pa ako se ne varam Koch Brothers su podrzavali Busha, pa sta bi?
Znam, samo se preusmjere pare na razna mjesta, ali jasno je da je big money bio protiv njega. A najvecu lovu dobila je Clinton, pa kapak.![]()
Mislim ono generalno, politicari su samo big money bitches, neki dan slucajno naletih na dokumentarac, dovoljno bilo gledati par minuta kako K street radi.
- jeza u ledja
#11048 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Evo gledam, u Alabami onaj Moore je dobio 10 puta manje para od onog Sessionsovog levata sto je zijanio.
U Georgiji, onaj Ossof je dobio 5 puta vise love od onog sto je dobio. U Montani, onaj lik sto je dobio je imao manje love od D kandidata.
ZNam, nije ista mogucnost D i R za svaku drzavu, ali ipak...
U Georgiji, onaj Ossof je dobio 5 puta vise love od onog sto je dobio. U Montani, onaj lik sto je dobio je imao manje love od D kandidata.
ZNam, nije ista mogucnost D i R za svaku drzavu, ali ipak...
- jeza u ledja
#11049 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Jesu li Trump i Sanders big money bitches?GandalfSivi wrote:Vecinu para su prebacili na Trumpa poslije primaries. Sjecas se onog tuznog momenta kad Ted Cruz zove glasace preko telefona da glasaju za Trumpa, nakon totalno prljave kampanje. Dosao tata Mercer i rekao ili ces to uraditi ili te nema.jeza u ledja wrote:Pa ako se ne varam Koch Brothers su podrzavali Busha, pa sta bi?
Znam, samo se preusmjere pare na razna mjesta, ali jasno je da je big money bio protiv njega. A najvecu lovu dobila je Clinton, pa kapak.![]()
Mislim ono generalno, politicari su samo big money bitches, neki dan slucajno naletih na dokumentarac, dovoljno bilo gledati par minuta kako K street radi.
- GandalfSivi
#11050 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Sanders progresivac nije. Predsjednik Trump apsolutno da, popisao se po svemu sto je Kandidad Trump pricao.jeza u ledja wrote: Jesu li Trump i Sanders big money bitches?