Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Me_again

#11026 Re: RE: Re: Automobilizam - All about

Post by Me_again »

amar1994 wrote:
Me_again wrote:
amar1994 wrote:
i to sto kazes :D , mada nisam na to mislio ali da, upravu si :thumbup:
Ne pričam napamet, poznajem čovu koji je imao Clio RS i voilo ga je provozati onako kako treba provozati to auto. Svaki čas se nešto mijenjalo na tom autu. Potrošnja je tu bila najmanja stavka.
Pusti ove šminkere što kupe Megane RS i slično pa guzeljaju sa njim po gradu i vrebaju trebe. 90% ih je takvih.
:thumbup:

a za sminkere, to su ovi sto ne znaju sta ce od para, pa eto malo da se pocaste i svirkaju trebama :o
Nego, lijepo ti je ovo auto, pravo mladalačko. Sretno sa njim !
ins

#11027 Re: Automobilizam - All about

Post by ins »

Me_again wrote:
ins wrote:
Sve je to njihovo, i Prevent Group i Prevent Dev Volksburg ;-)
Ne bih rekao, ali ne želim da budem tvrdoglav.
Nema veze, nije to baš lako povezati

Uglavnom, ASA Prevent ne postoji, vec postoji gomila Prevent firmi sirom svijeta koje zajedno cine Prevent Grupu (kao i naš Prevent BH sa svojim kćerka-firmama Prevent Visoko, Prevent Safety, Prevent Travnik, itd, itd), a iznad njih stoji par firmi sa ASA u imenu i adresom u Sarajevu, koje su vlasnici svega toga . Na vrhu piramide, kao vlasnici tih ASA firmi su Nijaz Hastor i sinovi.

Najveća firma ex-YU, jedino što oni neće da u javnosti bude prikazana kao takva...
mirzet87sa

#11028 Re: Automobilizam - All about

Post by mirzet87sa »

Megan rs je lijepo auto, jedno od ljepsih u hatch kategoriji. Ja vozim sportasa, odrzavanje je skupo. Ne iz razloga sto se kvari cesto, ne kvari se, vec zbog cijene materijala samoga. Prosle sezone sam mijenjao kocnice, izaslo me + 4000 km i 7 dana cekanja jer ih ovlasteni nema. Srecom, nikakvih kvarova nema, a kilometraza se vrti oko 120-125k. Da se desi kakav ozbiljniji kvar, a nadam se da nece, ne vjerujem da bi izaslo ispod 5000 km min. Auto ne vozim cesto, odnosno iskljucivo ljeti, s tim da i tad predjem 2-5,000 km. Gorivo tu i tamo, otvorene 12l, grada 18-24, punog gasa povuce +30l. Vozim ga iskljucivo vikendom, a i tad ode petobanka na gorivo dok rece sta bi, do mora i kakvog daljeg puta. Dodje tu i registracija koja za 5.5l nije jeftina, pa i gume 19" pireli/continental/dunlop. Skup sport ali ko moze izdvojiti i voli to definitivno vrijedi. Onaj osjecaj koji dobijes kada sjedis za volanom, a pod haubom v8.. Od moda sam uklonio komplet fabricki amg auspuh, sada ima carlsson + felge. Skupljam pare za jos aftermarket dijelova ali uvijek nesto prece izleti..
Me_again

#11029 Re: Automobilizam - All about

Post by Me_again »

mirzet87sa wrote:Megan rs je lijepo auto, jedno od ljepsih u hatch kategoriji. Ja vozim sportasa, odrzavanje je skupo. Ne iz razloga sto se kvari cesto, ne kvari se, vec zbog cijene materijala samoga. Prosle sezone sam mijenjao kocnice, izaslo me + 4000 km i 7 dana cekanja jer ih ovlasteni nema. Srecom, nikakvih kvarova nema, a kilometraza se vrti oko 120-125k. Da se desi kakav ozbiljniji kvar, a nadam se da nece, ne vjerujem da bi izaslo ispod 5000 km min. Auto ne vozim cesto, odnosno iskljucivo ljeti, s tim da i tad predjem 2-5,000 km. Gorivo tu i tamo, otvorene 12l, grada 18-24, punog gasa povuce +30l. Vozim ga iskljucivo vikendom, a i tad ode petobanka na gorivo dok rece sta bi, do mora i kakvog daljeg puta. Dodje tu i registracija koja za 5.5l nije jeftina, pa i gume 19" pireli/continental/dunlop. Skup sport ali ko moze izdvojiti i voli to definitivno vrijedi. Onaj osjecaj koji dobijes kada sjedis za volanom, a pod haubom v8.. Od moda sam uklonio komplet fabricki amg auspuh, sada ima carlsson + felge. Skupljam pare za jos aftermarket dijelova ali uvijek nesto prece izleti..
Ti si malo ekstreman sa tim 5,5 l motorom :)
Ok, cijeneci cinjenicu da se radi o MB i da ne radis veliku kilometrazu ne bi ni trebalo biti nekih kvarova. Ipak, pripazi se :roll:
SSemir

#11030 Re: Automobilizam - All about

Post by SSemir »

Me_again wrote:
klixo wrote:Niko nista ne pise o Preventovom blokiranju proizvodnje Golfa i Passata.
Sigurno ima dosta toga po njemackim medijima.
Ne vjerujem da je Prevent pravi razlog. Opravdanje možda jeste. VW/Audi koncern kao jedna od najozbiljnijih korporacija na svijetu uvijek ima "rezervnog" dobavljača. Ni jedna ozbiljnija korporacija na svijetu se ne oslanja samo na jednog dobavljača upravo iz ovih razloga.
Bojim se da se nešto valja iza brda.
prevent je posljednjih godina pokupovao dosta fabrika koji su direktni dobavljaci VW-u, a sa kojima VW ima direktne ugovore na nekoliko godina. Ovaj sadasnji problem je nastao kao blokada isporuke proizvoda iz dvije fabrike iz njemacke a sa kojima VW ima ugovor do 2018.godine. Tako da im bas i nije jednostavno, i da imaju alternativu uvijek u dzepu. VW je zbog Dieselgate-a u losoj finansijskoj situaciji.
Raskid ugovor sa Preventovim firmama, trazenje novih dobavljaca, vremenski period izmedju u kojem nece biti prozivodnje...to je proces koji bi mogao jako jaaako puno kostati VW.
Ako VW otkaze saradnju sa ove dvije firme, negdje oko 10 000 ljudi bi moglo ostati bez posla, tako da bi imali pritisak i sa njemackom javnosti.

Prevent je jako utjecajan u svijetu automobila. negdje procitah da svako 4-to auto koje se proizvede u cijelom svijetu ima u sebi ugradjene komponente iz Preventa.
Bakir1

#11031 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Arslan_11

#11032 Re: Automobilizam - All about

Post by Arslan_11 »

Procitah jucer i to da su na sudu sa Daimler-om. Tuze ih za otkazane narudzbe/ugovore iz 2013 god. :-)
Revolver

#11033 Re: Automobilizam - All about

Post by Revolver »

klixo wrote:Niko nista ne pise o Preventovom blokiranju proizvodnje Golfa i Passata.
Pratim već nekoliko dana, glavna vijest u Njemačkoj.
Ne mogu da vjerujem koja ironija: Bosanska firma odgovorna za zaustavljane proizvodnje Golfa :lol:
amar1994

#11034 Re: RE: Re: Automobilizam - All about

Post by amar1994 »

Me_again wrote:
amar1994 wrote:
Me_again wrote:
Ne pričam napamet, poznajem čovu koji je imao Clio RS i voilo ga je provozati onako kako treba provozati to auto. Svaki čas se nešto mijenjalo na tom autu. Potrošnja je tu bila najmanja stavka.
Pusti ove šminkere što kupe Megane RS i slično pa guzeljaju sa njim po gradu i vrebaju trebe. 90% ih je takvih.
:thumbup:

a za sminkere, to su ovi sto ne znaju sta ce od para, pa eto malo da se pocaste i svirkaju trebama :o
Nego, lijepo ti je ovo auto, pravo mladalačko. Sretno sa njim !
hvala :) :thumbup:
almir90

#11035 Re: RE: Re: Automobilizam - All about

Post by almir90 »

Me_again wrote: a za sminkere, to su ovi sto ne znaju sta ce od para, pa eto malo da se pocaste i svirkaju trebama :o
[/quote]

Šta su bolji oni s dizlom što sviraju trebama? :lol:

Ovako sa "jačim" autom možeš i svirati trebama kad treba, a i divljati kad ti je ćeif. A s dizlom možeš samo šminka biti i svirati trebama. :D
amar1994

#11036 Re: Automobilizam - All about

Post by amar1994 »

:lol: :lol:
Pirija

#11037 Re: Automobilizam - All about

Post by Pirija »

dizelashi furaju ono "Low and slow" pogotovu oni sa r32 branicima :D
almir90

#11038 Re: Automobilizam - All about

Post by almir90 »

Pirija wrote:dizelashi furaju ono "Low and slow" pogotovu oni sa r32 branicima :D
I ono 1.9 TDI GTI sve rumeno. :D
condy

#11039 Re: Automobilizam - All about

Post by condy »

Baš trebe razlikuju benzin od dizela :lol:
Quaresma

#11040 Re: Automobilizam - All about

Post by Quaresma »

Image

Jek cemu ovi :D

Sent from my E6653 using Tapatalk
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#11042 Re: Automobilizam - All about

Post by mk ultra »

SSemir wrote:
Me_again wrote:
Ne vjerujem da je Prevent pravi razlog. Opravdanje možda jeste. VW/Audi koncern kao jedna od najozbiljnijih korporacija na svijetu uvijek ima "rezervnog" dobavljača. Ni jedna ozbiljnija korporacija na svijetu se ne oslanja samo na jednog dobavljača upravo iz ovih razloga.
Bojim se da se nešto valja iza brda.
prevent je posljednjih godina pokupovao dosta fabrika koji su direktni dobavljaci VW-u, a sa kojima VW ima direktne ugovore na nekoliko godina. Ovaj sadasnji problem je nastao kao blokada isporuke proizvoda iz dvije fabrike iz njemacke a sa kojima VW ima ugovor do 2018.godine. Tako da im bas i nije jednostavno, i da imaju alternativu uvijek u dzepu. VW je zbog Dieselgate-a u losoj finansijskoj situaciji.
Raskid ugovor sa Preventovim firmama, trazenje novih dobavljaca, vremenski period izmedju u kojem nece biti prozivodnje...to je proces koji bi mogao jako jaaako puno kostati VW.
Ako VW otkaze saradnju sa ove dvije firme, negdje oko 10 000 ljudi bi moglo ostati bez posla, tako da bi imali pritisak i sa njemackom javnosti.

Prevent je jako utjecajan u svijetu automobila. negdje procitah da svako 4-to auto koje se proizvede u cijelom svijetu ima u sebi ugradjene komponente iz Preventa.
VW, a ni ostali proizvođači automobila ne nabavljaju skoro nista direktno od preventa
Pirija

#11043 Re: Automobilizam - All about

Post by Pirija »

sto onda prevent tuzi daimler za 50 mil eura ?
Pirija

#11044 Re: Automobilizam - All about

Post by Pirija »

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#11045 Re: Automobilizam - All about

Post by mk ultra »

Pirija wrote:sto onda prevent tuzi daimler za 50 mil eura ?
Prestao sam tamo da radim ima godina

Ugl. Prevent radi za Johnson Control, faureciju, magnu i sl. "Tier 1" dobavljace... prevent je "Tier 2" ili proizvođač drugog reda, prevent proizvede recimo presvlaku za sjediste koje pravi magna i koje magna prodaje VW recimo.
Ali postoji tu stalna kontrola bilo kojeg stepena dobavljanja... ugl. Sranje zivo :mrgreen:
mirzet87sa

#11046 Re: Automobilizam - All about

Post by mirzet87sa »

Me_again wrote:
mirzet87sa wrote:Megan rs je lijepo auto, jedno od ljepsih u hatch kategoriji. Ja vozim sportasa, odrzavanje je skupo. Ne iz razloga sto se kvari cesto, ne kvari se, vec zbog cijene materijala samoga. Prosle sezone sam mijenjao kocnice, izaslo me + 4000 km i 7 dana cekanja jer ih ovlasteni nema. Srecom, nikakvih kvarova nema, a kilometraza se vrti oko 120-125k. Da se desi kakav ozbiljniji kvar, a nadam se da nece, ne vjerujem da bi izaslo ispod 5000 km min. Auto ne vozim cesto, odnosno iskljucivo ljeti, s tim da i tad predjem 2-5,000 km. Gorivo tu i tamo, otvorene 12l, grada 18-24, punog gasa povuce +30l. Vozim ga iskljucivo vikendom, a i tad ode petobanka na gorivo dok rece sta bi, do mora i kakvog daljeg puta. Dodje tu i registracija koja za 5.5l nije jeftina, pa i gume 19" pireli/continental/dunlop. Skup sport ali ko moze izdvojiti i voli to definitivno vrijedi. Onaj osjecaj koji dobijes kada sjedis za volanom, a pod haubom v8.. Od moda sam uklonio komplet fabricki amg auspuh, sada ima carlsson + felge. Skupljam pare za jos aftermarket dijelova ali uvijek nesto prece izleti..
Ti si malo ekstreman sa tim 5,5 l motorom :)
Ok, cijeneci cinjenicu da se radi o MB i da ne radis veliku kilometrazu ne bi ni trebalo biti nekih kvarova. Ipak, pripazi se :roll:
U prvom planu je bio mk5 r32 ali za 2-3 milje razlike izleti dobra c55. Volim njihov v8, a i cijena je bila pristupacna. Ovo je hobi auto, vise ga puta operem/gliniram/voskiram nego sto provozam, da je za svakodnevne upotrebe nije sigurno.. Pazim, raritet je i bode u oci, sto mene sto prolaznike :)
Seawolf

#11047 Re: Automobilizam - All about

Post by Seawolf »

mk ultra wrote:
Pirija wrote:sto onda prevent tuzi daimler za 50 mil eura ?
Prestao sam tamo da radim ima godina

Ugl. Prevent radi za Johnson Control, faureciju, magnu i sl. "Tier 1" dobavljace... prevent je "Tier 2" ili proizvođač drugog reda, prevent proizvede recimo presvlaku za sjediste koje pravi magna i koje magna prodaje VW recimo.
Ali postoji tu stalna kontrola bilo kojeg stepena dobavljanja... ugl. Sranje zivo :mrgreen:
Radi se o firmama Car Trim GmbH ( http://www.cartrim.de/impressum/ ), koja je dobavljač dijelova sjedišta za VW Golf i Passat, a koja je odnedavno u vlasništvu Prevent-a, kao i o firmi ES Automobilguss GmbH ( http://www.esguss.de/ ), koja isporučuje odlivke za VW fabriku mjenjača u Kassel-u.

Problemi su nastali nakon što je Prevent postao vlasnik te dvije firme.
klixo

#11048 Re: Automobilizam - All about

Post by klixo »

mk ultra wrote: VW, a ni ostali proizvođači automobila ne nabavljaju skoro nista direktno od preventa
Sta bi ovo trebalo da znaci ? Sve sto se šije je direktno iz Preventa , od presvlaka za sjediste do koznih rucica za mjenjace.
Ako ne vjerujes mozemo se opkladit , ali po velike pare :mrgreen:
Pirija

#11049 Re: Automobilizam - All about

Post by Pirija »

Image
amar1994

#11050 Re: Automobilizam - All about

Post by amar1994 »

Image
Image
Image
Image