http://www.klix.ba/vijesti/svijet/haos- ... /140218081
PROTESTI!!! - aktuelnosti
- Alfons Kauders
#11027 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
ne mijenja on nista - samo govori istinu koja se mnogima ne svidja... i ne odnosi se samo na bosnu, i ne odnosi se samo na danasnju situaciju... to je jednostavno stvar mentalitetahrastov žižak wrote:Pa mijenjat uzrok i posljedicuhellue wrote:Sta ce Milichrastov žižak wrote:glup tekst ko kurac, mijenja uzrok i posljedicu.
-
hellue
#11028 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
O tom pricam, imas takvih x slucajeva, njima je jedini cilj drzavni posao na kojem ce docekati penziju, nista njih drugo u zivotu ne zanima, dok na zapadu je sasvim normalno da ljudi promjene posao svako 4-5 godina.ne tako davno sjedim ja u nekakvom sarenom drustvu i nesto krene prica na politiku... pa javna potrosnja... kantoni su rastrosni itd...
i u to mi zena u kasnim tridesetim, magistrirala prije nekoliko godina, do udaje bila kod staraca, postavi sljedece pitanje:
"a gdje se uopste ti porezi i doprinosi trose?"
"pa najveci dio ide na vase plate" (navedem neke cifre)
"cuj na moju platu, pa nisam ja na budzetu, ja radim"
"pa radis ali radis u javnom sektoru"
"ne radim, ja radim u xyz"
"pa ja - to sam i reko - radis u javnom sektoru"
"ma ti si to nesto pomijeso, mi radimo to i to, mi nismo administracija"
"znam, ali ste javni sektor... odakle si finansirate?"
"ne znam, al nemamo ba ni mi dovoljno para, znas fali i nama za to, to i to"
tako da vise u tom drustvu ne pricam o politici... zapravo, ne pricam ni o cemu
Niko od ovih plenumasa nije postavio zahtjev da se uskladi visoko obrazovanje sa trzistem rada, nisu dobacili do tog problema koji ih je i doveo do nezaposlenosti
-
omar little
#11029 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
ne moze plenum biti legitiman jer su oni meni, recimo iz celica ili srebrenika, ODUZELI GLAS. ko su oni da odlucuju u ime kantona?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Plenum je legitiman taman da je jedan jedini čovjek na njemu. Zahtjevi koji su uzneseni su 90% ekonomske prirode, ukidanje "bijelog hljeba", smanjenje plata političarima...etc, tako da nema ništa nelegitimno i nelegalno. Btw. eto koliko kmečiš zajedno sa Luciferom ovih dana da je i File dao legalitet i legitimitet plenumu pa se sastao sa njihovim predstavnicima. Ne ostaje ti ništa drugo nego da i dalje cmizdriš i preko foruma tražiš "pravdu" samo tebi poznatu.
File se danas u Sarajevu sastao i sa predstavnicima plenuma građana u Sarajevu, za koje je rekao da s pravom traže više posla, efikasnije pravosuđe i fer i demokratsko društvo, ali ni u kom slučaju nije opravdano da svoje probleme rješavaju nasiljem.
a, njega i ostale koji zazivaju plenum a ne izbore cu ja ozbiljno shvatiti jedino onda kad u svojim zemljama, u kojima zive i rade, izadju javno i kazu kako "izbori nisu jedini demokratski put". i predloze plenume u ceskoj, njemackoj, danskoj, madjarskoj...kao rjesenje nekog problema. nigdje drugdje ne moze, niti ikome pada na pamet, ali u bosni moze. ma nemoj.
-
hellue
- Janjicar
#11031 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Tek sam danas bio u mogucnosti gledati Posteno Govorece i mislim da je Duska Jurisic veoma dobro odradila emisiju s zivotinjom iz Laktasa. Ni jednog trenutka se nije htjela spustiti na njegov seljacki nivo.
-
dudlov
#11032 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Ili, "jarane,gaziš li šta, osim crne zemlje":mrgreen:agnostic_front wrote:U BiH kad se priča o politici i ekonomiji, ide odgovor: "Jarane, guziš ti šta?"
Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
- Alfons Kauders
#11033 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
a pitam se... koliko li je njih jebavalo suljagicu majku kad je to pokusao napraviti?hellue wrote:O tom pricam, imas takvih x slucajeva, njima je jedini cilj drzavni posao na kojem ce docekati penziju, nista njih drugo u zivotu ne zanima, dok na zapadu je sasvim normalno da ljudi promjene posao svako 4-5 godina.ne tako davno sjedim ja u nekakvom sarenom drustvu i nesto krene prica na politiku... pa javna potrosnja... kantoni su rastrosni itd...
i u to mi zena u kasnim tridesetim, magistrirala prije nekoliko godina, do udaje bila kod staraca, postavi sljedece pitanje:
"a gdje se uopste ti porezi i doprinosi trose?"
"pa najveci dio ide na vase plate" (navedem neke cifre)
"cuj na moju platu, pa nisam ja na budzetu, ja radim"
"pa radis ali radis u javnom sektoru"
"ne radim, ja radim u xyz"
"pa ja - to sam i reko - radis u javnom sektoru"
"ma ti si to nesto pomijeso, mi radimo to i to, mi nismo administracija"
"znam, ali ste javni sektor... odakle si finansirate?"
"ne znam, al nemamo ba ni mi dovoljno para, znas fali i nama za to, to i to"
tako da vise u tom drustvu ne pricam o politici... zapravo, ne pricam ni o cemu
Niko od ovih plenumasa nije postavio zahtjev da se uskladi visoko obrazovanje sa trzistem rada, nisu dobacili do tog problema koji ih je i doveo do nezaposlenosti
nepotrebni kadrovi sa bezvrijednim magistarskim a nerijetko i doktorskim radovima... ja znam par ljudi koji rade u realnom sektoru a imaju nekih radova - zato jer su jebeni strucnjaci i jer nijedan od njih ne povuce manje od 4-5 milja mjesecno...
neki drugi pak studiraju da se zaposle na budzetu... pa onda magistriraju da dobiju bolju platu, eventualno i firma malo pogura... a neki i doktoriraju... najcesce totalno bezvene stvari koje ih samo zanimaju radi malcice bolje plate... naucnog rada tu nema ni u tragovima...
da ne bude zabune - nisu svi takvi... znam i super sposobnih ljudi koji u javnom sektoru rade i vise no sto se od njih ocekuje, iz entuzijazma i ljubavi prema svojoj struci ili nauci... jedan dobar prijatelj mi radi za milju i po a uskoro treba doktorirati nesto prilicno egzoticno - i nesto sto itekako voli... s njegovim kvalifikacijama negdje vani bi uzimao deset puta vise - u realnom sektoru, hladno, al jebi ga, covjek voli sarajevo i svoju bransu...
nazalost na jednog takvog dodje barem 50 onih koji magistriraju nesto sto ih nimalo ne zanima, cisto radi prestiza i par stoja bolje plate...
- hrastov žižak
#11034 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Što znači da je pogrešno izvući samo taj dio mentaliteta i postavit kao ga presudan. Ako već seremo o tom mentalitetu (protestantska disliplina ili štagod), onda ga gledaš u cjelini, a ta težnja za osamostaljivanjem je samo proizvod toga, njegov milioniti dio nastao kroz razvoj tog mentaliteta (ja bih rekao kulture).Alfons Kauders wrote:ne mijenja on nista - samo govori istinu koja se mnogima ne svidja... i ne odnosi se samo na bosnu, i ne odnosi se samo na danasnju situaciju... to je jednostavno stvar mentalitetahrastov žižak wrote:Pa mijenjat uzrok i posljedicuhellue wrote: Sta ce Milic
- jasko_ba
#11035 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Brate, lagano je pricati fakat tako. Otidite malo dalje od vaseg Sarajeva pa pokusajte ovo prodavati raji. Ajd molim te, probaj sa 150 KM mjesecno kupiti sebi stan.Alfons Kauders wrote:ne mijenja on nista - samo govori istinu koja se mnogima ne svidja... i ne odnosi se samo na bosnu, i ne odnosi se samo na danasnju situaciju... to je jednostavno stvar mentalitetahrastov žižak wrote:Pa mijenjat uzrok i posljedicuhellue wrote:Sta ce Milic
- madner
#11036 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Glupa je teza tako i tako.
- Alfons Kauders
#11037 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
ja nisam izsarajvajasko_ba wrote:Brate, lagano je pricati fakat tako. Otidite malo dalje od vaseg Sarajeva pa pokusajte ovo prodavati raji. Ajd molim te, probaj sa 150 KM mjesecno kupiti sebi stan.Alfons Kauders wrote:ne mijenja on nista - samo govori istinu koja se mnogima ne svidja... i ne odnosi se samo na bosnu, i ne odnosi se samo na danasnju situaciju... to je jednostavno stvar mentalitetahrastov žižak wrote: Pa mijenjat uzrok i posljedicu
- Styling
#11038 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
I niko nam ne ogranicava koliko minuta tj. recenica mozemo napisati. Zivjela sloboda pisane rijeci!Alfons Kauders wrote:danas kod higijenskog manje od 200 ljudi...agnostic_front wrote:400 stranica o 3-4 milje ljudi koji plenumaju u državi koja ima 3.5-4 miliona ljudi.
na plenumu bude vise... pa se pitam... koga taj plenum predstavlja i kakve zapravo promjene trazi... jer ispada da ih je vise na plenumu nego na ulici, sto mi zvuci jako poznato... jer je tako i u drzavi - vecina bi da sjedi i pametuje po skupstinama, dok drugi rade...
veci legitimitet ima ovaj podforum od plenuma - vise nas je
- Alfons Kauders
#11039 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
tacno, nije presudan, tu se i ja slazem... to je takodjer tipicno za protestantske kulture, dok su juznjaci mahom katolici koji su furaju tradicionalne vrijednosti, porodicu itd...hrastov žižak wrote:Što znači da je pogrešno izvući samo taj dio mentaliteta i postavit kao ga presudan. Ako već seremo o tom mentalitetu (protestantska disliplina ili štagod), onda ga gledaš u cjelini, a ta težnja za osamostaljivanjem je samo proizvod toga, njegov milioniti dio nastao kroz razvoj tog mentaliteta (ja bih rekao kulture).Alfons Kauders wrote:ne mijenja on nista - samo govori istinu koja se mnogima ne svidja... i ne odnosi se samo na bosnu, i ne odnosi se samo na danasnju situaciju... to je jednostavno stvar mentalitetahrastov žižak wrote: Pa mijenjat uzrok i posljedicu
kako bilo, nije mozda presudno - ali da jeste problematicno, jeste, itekako
- Alfons Kauders
#11040 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
mogli smo chmolju delegirat kao legitimnog predstavnika foruma... da moderira plenum u nase imeStyling wrote:I niko nam ne ogranicava koliko minuta tj. recenica mozemo napisati. Zivjela sloboda pisane rijeci!Alfons Kauders wrote:danas kod higijenskog manje od 200 ljudi...agnostic_front wrote:400 stranica o 3-4 milje ljudi koji plenumaju u državi koja ima 3.5-4 miliona ljudi.
na plenumu bude vise... pa se pitam... koga taj plenum predstavlja i kakve zapravo promjene trazi... jer ispada da ih je vise na plenumu nego na ulici, sto mi zvuci jako poznato... jer je tako i u drzavi - vecina bi da sjedi i pametuje po skupstinama, dok drugi rade...
veci legitimitet ima ovaj podforum od plenuma - vise nas je
bez zajebancije, mislim da bi im dosta bolje islo
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#11041 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
plenum je legitiman za one koji hoće i kojima treba da im bude legitiman
uz sav prezir koji imam prema vladajućoj kasti i pojedinim njuškama tipa Neonka, Prolaznika, Tornjaka moram reći da su jedini legitiman i legalan način promjene bilo čega IZBORI!
a plenum je za neke odlična grupa za pritisak, za neke idealan način za samopromociju, za neke kolektivna psihterapija, za neke dobra zahebancija, za neke odlična alatka za amortizaciju bunta i more se nabrajati u nedogled šta jeste, ali je lako odgonetnuti šta nije: Nije zakonodavno tijelo i njegove odluke niti imaju pravnu valjanost niti su obavezujuće za bilo koga.
Ako stvarno hoćete promjene imaju dva načina. Prvi je normalan i nenasilan i zove se IZBORI. A drugi je izađi na ulicu i udri dok ne zauzmeš imovinu onih kojima vičeš da su lopovi. Taj nije baš normalan i veoma je nasilan jer se dešava rjeđe i mlogo kurbana padne.
A mi imamo tek par mjeseci do IZBORA
uz sav prezir koji imam prema vladajućoj kasti i pojedinim njuškama tipa Neonka, Prolaznika, Tornjaka moram reći da su jedini legitiman i legalan način promjene bilo čega IZBORI!
a plenum je za neke odlična grupa za pritisak, za neke idealan način za samopromociju, za neke kolektivna psihterapija, za neke dobra zahebancija, za neke odlična alatka za amortizaciju bunta i more se nabrajati u nedogled šta jeste, ali je lako odgonetnuti šta nije: Nije zakonodavno tijelo i njegove odluke niti imaju pravnu valjanost niti su obavezujuće za bilo koga.
Ako stvarno hoćete promjene imaju dva načina. Prvi je normalan i nenasilan i zove se IZBORI. A drugi je izađi na ulicu i udri dok ne zauzmeš imovinu onih kojima vičeš da su lopovi. Taj nije baš normalan i veoma je nasilan jer se dešava rjeđe i mlogo kurbana padne.
A mi imamo tek par mjeseci do IZBORA
- jasko_ba
#11042 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Svejedno. Zavrsis odlican fakultet, sve po planu, niko te ne benda ni 1 posto ako nemas dobru stelu. Onda, posto sam vise od godinu dana na birou, pozelis bilo koji posao, da bi nekako uspio naci nesto gdje ti "gazda" daje max 150 KM mjesecno. I sad sam ja konjina sto ne mogu stan sebi kupiti jel?Alfons Kauders wrote:ja nisam izsarajvajasko_ba wrote:Brate, lagano je pricati fakat tako. Otidite malo dalje od vaseg Sarajeva pa pokusajte ovo prodavati raji. Ajd molim te, probaj sa 150 KM mjesecno kupiti sebi stan.Alfons Kauders wrote:ne mijenja on nista - samo govori istinu koja se mnogima ne svidja... i ne odnosi se samo na bosnu, i ne odnosi se samo na danasnju situaciju... to je jednostavno stvar mentaliteta
Last edited by jasko_ba on 18/02/2014 18:29, edited 1 time in total.
- madner
#11043 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Plenum bi bio legitiman da iza njega stoji veći broj gradjana. Plenumi = Zavnobih
- agnostic_front
#11044 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Masa je mama.madner wrote:Plenum bi bio legitiman da iza njega stoji veći broj gradjana. Plenumi = Zavnobih
- Paranoid
#11045 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Mujice, promjene se dešavaju..i to brže nego što je to bilo ko od nas očekivao. Danas je pravo zajebano radit u institucijam i gledat svakog minuta kroz prozor da li "idu sejmeni"...
Druga stvar je ako je neko čekao da nečija glava padne, dal nadvojvode ili starog svata..a ovde bogami ima izgleda mnogo onih koji su priželjkivali koji hitac..tek toliko da im azil pije vode, kad se ispale...
Druga stvar je ako je neko čekao da nečija glava padne, dal nadvojvode ili starog svata..a ovde bogami ima izgleda mnogo onih koji su priželjkivali koji hitac..tek toliko da im azil pije vode, kad se ispale...
- JoseMujica
#11046 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
hoš rći da iza svega stoji Nazif Mujić?Paranoid wrote:Mujice, promjene se dešavaju..i to brže nego što je to bilo ko od nas očekivao. Danas je pravo zajebano radit u institucijam i gledat svakog minuta kroz prozor da li "idu sejmeni"...
- Paranoid
#11047 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Glavom i jednim zubom...za košpe.JoseMujica wrote:hoš rći da iza svega stoji Nazif Mujić?Paranoid wrote:Mujice, promjene se dešavaju..i to brže nego što je to bilo ko od nas očekivao. Danas je pravo zajebano radit u institucijam i gledat svakog minuta kroz prozor da li "idu sejmeni"...
Druga stvar je ako je neko čekao da nečija glava padne, dal nadvojvode ili starog svata..a ovde bogami ima izgleda mnogo onih koji su priželjkivali koji hitac..tek toliko da im azil pije vode, kad se ispale...![]()
![]()
![]()
- JoseMujica
#11048 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
na stranu zahebancija opaska ti stoji.....vidi se da dok nema vatra nema ni momentuma, nema polarizacije "mi" i "anamoni", pa samim tim nema ni naloženosti koja stvara i pokreće mase.
hebga sjeti se samo ovdje na forumu kako se ljudi znaju naložiti dok im riječ kažeš koja bode u ideološku osnovu, a kamoli kad dobiju preko leđa iz čista mira
hebga sjeti se samo ovdje na forumu kako se ljudi znaju naložiti dok im riječ kažeš koja bode u ideološku osnovu, a kamoli kad dobiju preko leđa iz čista mira
- JohnnyS
#11049 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
jasko_ba wrote: Brate, lagano je pricati fakat tako. Otidite malo dalje od vaseg Sarajeva pa pokusajte ovo prodavati raji. Ajd molim te, probaj sa 150 KM mjesecno kupiti sebi stan.
A što bi kupovao stan. Jedna od lošijih strana "našeg" mentaliteta jest što se MORA imati vlasništvo nad nekretninom, a to znači okovati se za jedan grad do kraja života, bez ikakve mobilnosti. Tekst je vrhunski, ne govori samo o kokuzima koji imaju 150 maraka već i onim s boljim plaćama. Ja znam milijun doktora, platni rang 1500-2000 marki, tridesetak godina, ali majka veš pere. Pojedinci s ove teme, s prethodne strane dapače su govorili kako je najveća uvreda roditeljima ako odeš u isti grad gdje ti roditelji žive u podstanare
- Jedaj
#11050 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Emir Suljagić: Huliganima u čast!
emir-suljagicU svijetu u kojem oni žive Esed Radeljaš je ugledni građanin. Radnici „Feroelektra“ ne gladuju i nisu na ivici kolektivnog nervnog sloma. „Hidrogradnja“ je i dalje firma koja je izgradila pola Bliskog istoka. Pravna država ima samo jedan problem: skupinu huligana koja je zapalila nekoliko zastora u Predsjedništvu BiH i stoga će im slomiti kičmu. Naočigled i za nauk narodu čiju su volju izražavali upadajući i u zgradu Vlade Kantona Sarajevo i u Predsjedništvo, federalni MUP je protiv dvadesetak mladića podnio prijave za terorizam.
Niko se u ovoj zemlji nije borio za zidove i zgrade – krv se proljevala za to što one znače. Zgrada Predsjedništva BiH danas više ne znači nikome ništa, osim ljudima koji u njoj dobijaju previsoke plate. Za mladiće koji su je u prošli petak napali, u njoj stanuje nepravda koja je njihove roditelje svela na prosjački štap, dok je svojim suprugama poklanjala cijele bolnice. Znate kako znam: tako što sam i poslije 1995. znao biti gladan, tako što sam do 2001. znao jesti jednom dnevno. I znam kakav prezir prema vlasti izaziva glad.
Nadam se da će Dragan Lukač da se sjeti odluke da skupinu navijača optuži za terorizam kada na izborima u oktobru SDA bude otpuhana i dođu novi šefovi. I kada ih idući put narod, ne navijači nego njihovi roditelji i svi mi zajedno budemo ganjali onom zaobilaznicom na kojoj fali tri centimetra asfalta, valjda će se tada sjetiti odluke da lome kičmu djeci koja su se na jedno popodne pobunila u ime svih nas.
I nemoj da se pravimo budale: ovo je politička odluka, jer je Lukač nezavisan taman onoliko koliko je nezavisan i njegov nominalni šef Predrag Kurteš. I niti jedan ne postoje izvan lične volje onih koji trenutno upravljaju njihovim strankama. Ovo je dakle, poslije svega što se dogodilo, i još uvijek se događa odluka koju su donijeli Izetbegović i Lagumdžija: da nakon što nikad ništa, nijednu muku, nisu podijelili sa ovim narodom, nakon što nam dvadeset godina guraju šake u oko i sipaju sol na sve rane i ne daju da zarastu, da nas još jednom, na kraju, dok ležimo na zemlji, isprebijani, kao u “Dervišu i smrti” – popišaju.
Oni koji vjeruju da su ove optužbe rezultat nezavisne pravosudne akcije, jer je tobože zgrada Predsjedništva simbol države treba da imaju jednu stvar na umu: svako od preduzeća koje su uništili Izetbegovićevi i Lagumdžijini prijatelji – uključujući i onoga kojeg sada optužuju za nerede koji su se sručili na njihove glave – je veći simbol državnosti jer je svako stavljalo hljeb na sto u hiljadama porodica. Sve što su dotakli je nestalo ili nestaje. Pedeset godina pregalaštva cijelog naroda su uništili za manje od dvije decenije. Zgazili, zatrli, sahranili. I sada još hoće da kriminaliziraju naše pravo da se protiv toga pobunimo. Gladni narodi ne prave države. Gladni narodi nestaju.
Za one koji nisu bili na Skenderiji prošlog petka, da kažem: sretao sam ratne vojne invalide koji za razliku od udomljenih šefova boračkih udruženja gladuju; šehidsku djecu koja za razliku od Emine Ganić nemaju planove i ambicije; radnike Hidrogradnje na kojima se vidi da gladuju. I znate šta im je jedino bilo zajedničko: to što su navijali za „huligane“ i govorili „Tako je, j….e im mater!“
A „plenumaši“: prvo što su „plenumaši“ založili su mladići koji su im omogućili da preko noći i na ravnoj nozi pregovaraju sa vlastima. Zato, na kraju, ako ima iko ko se slaže da prije navijača koji su napali zgrade Kantona i Predsjedništva tužitelji i sudije koje već dvije decenije postavlja vlast trebaju krivično goniti one koji su uništili našu ekonomiju, pozivam da zajedno pomognemo ovim mladićima, da učinimo nešto i ne stojimo skrštenih ruku dok vlast lomi ruke onima koji su za razliku od nas imali hrabrosti da progovore u naše ime. Jer, oni su taj dan bili časniji dio naše zemlje.
emir-suljagicU svijetu u kojem oni žive Esed Radeljaš je ugledni građanin. Radnici „Feroelektra“ ne gladuju i nisu na ivici kolektivnog nervnog sloma. „Hidrogradnja“ je i dalje firma koja je izgradila pola Bliskog istoka. Pravna država ima samo jedan problem: skupinu huligana koja je zapalila nekoliko zastora u Predsjedništvu BiH i stoga će im slomiti kičmu. Naočigled i za nauk narodu čiju su volju izražavali upadajući i u zgradu Vlade Kantona Sarajevo i u Predsjedništvo, federalni MUP je protiv dvadesetak mladića podnio prijave za terorizam.
Niko se u ovoj zemlji nije borio za zidove i zgrade – krv se proljevala za to što one znače. Zgrada Predsjedništva BiH danas više ne znači nikome ništa, osim ljudima koji u njoj dobijaju previsoke plate. Za mladiće koji su je u prošli petak napali, u njoj stanuje nepravda koja je njihove roditelje svela na prosjački štap, dok je svojim suprugama poklanjala cijele bolnice. Znate kako znam: tako što sam i poslije 1995. znao biti gladan, tako što sam do 2001. znao jesti jednom dnevno. I znam kakav prezir prema vlasti izaziva glad.
Nadam se da će Dragan Lukač da se sjeti odluke da skupinu navijača optuži za terorizam kada na izborima u oktobru SDA bude otpuhana i dođu novi šefovi. I kada ih idući put narod, ne navijači nego njihovi roditelji i svi mi zajedno budemo ganjali onom zaobilaznicom na kojoj fali tri centimetra asfalta, valjda će se tada sjetiti odluke da lome kičmu djeci koja su se na jedno popodne pobunila u ime svih nas.
I nemoj da se pravimo budale: ovo je politička odluka, jer je Lukač nezavisan taman onoliko koliko je nezavisan i njegov nominalni šef Predrag Kurteš. I niti jedan ne postoje izvan lične volje onih koji trenutno upravljaju njihovim strankama. Ovo je dakle, poslije svega što se dogodilo, i još uvijek se događa odluka koju su donijeli Izetbegović i Lagumdžija: da nakon što nikad ništa, nijednu muku, nisu podijelili sa ovim narodom, nakon što nam dvadeset godina guraju šake u oko i sipaju sol na sve rane i ne daju da zarastu, da nas još jednom, na kraju, dok ležimo na zemlji, isprebijani, kao u “Dervišu i smrti” – popišaju.
Oni koji vjeruju da su ove optužbe rezultat nezavisne pravosudne akcije, jer je tobože zgrada Predsjedništva simbol države treba da imaju jednu stvar na umu: svako od preduzeća koje su uništili Izetbegovićevi i Lagumdžijini prijatelji – uključujući i onoga kojeg sada optužuju za nerede koji su se sručili na njihove glave – je veći simbol državnosti jer je svako stavljalo hljeb na sto u hiljadama porodica. Sve što su dotakli je nestalo ili nestaje. Pedeset godina pregalaštva cijelog naroda su uništili za manje od dvije decenije. Zgazili, zatrli, sahranili. I sada još hoće da kriminaliziraju naše pravo da se protiv toga pobunimo. Gladni narodi ne prave države. Gladni narodi nestaju.
Za one koji nisu bili na Skenderiji prošlog petka, da kažem: sretao sam ratne vojne invalide koji za razliku od udomljenih šefova boračkih udruženja gladuju; šehidsku djecu koja za razliku od Emine Ganić nemaju planove i ambicije; radnike Hidrogradnje na kojima se vidi da gladuju. I znate šta im je jedino bilo zajedničko: to što su navijali za „huligane“ i govorili „Tako je, j….e im mater!“
A „plenumaši“: prvo što su „plenumaši“ založili su mladići koji su im omogućili da preko noći i na ravnoj nozi pregovaraju sa vlastima. Zato, na kraju, ako ima iko ko se slaže da prije navijača koji su napali zgrade Kantona i Predsjedništva tužitelji i sudije koje već dvije decenije postavlja vlast trebaju krivično goniti one koji su uništili našu ekonomiju, pozivam da zajedno pomognemo ovim mladićima, da učinimo nešto i ne stojimo skrštenih ruku dok vlast lomi ruke onima koji su za razliku od nas imali hrabrosti da progovore u naše ime. Jer, oni su taj dan bili časniji dio naše zemlje.