Sirija vol. 2
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#110026 Re: Sirija vol. 2
Samo da dodam. Tilerson je, na svoj način, bio bliži poziciji GB aristokratije (uključujući i familiju R.) i njihovih političkih elita nego američkim strukturama na čelu sa Trumpom.
- Opetja033
#110027 Re: Sirija vol. 2
Vidio sam neki dan.DuckZz wrote:Poslao sam ti porukuOpetja033 wrote:.
Obzirom da si me ovdje par puta javno optužio da sam simpatizer terorista, da sa mnom ne treba komunicirati, da si me blokirao - nisam ti odgovorio da ne ostanu pisani tragovi kako se dopisujes sa terorističkim ideolozima i simpatizerima.
Ne bih da tako ugledan freelancer ima problema zbog mene na nekoj granici. Ili ne daj Bože u goroj situaciji.
I pored svega, ja opet mislim na tvoje dobro.
Budi mi pozdravljen.
- Challenger_
#110028 Re: Sirija vol. 2
Ima tome već 4,5 godina, u vrijeme propale intervencije na Siriju (2013-e), pisao sam da bi KSA mogla biti meta Rusa u slučaju američkog napada na Siriju. Ovo zasipanje Huta mi liči na opomenu, opomenu KSA i USA.
S TIM, da ovaj put, Rusija na svojoj strani ima (?) Ankaru, Dohu, te sve na potezu Liban-Sirija-Irak-Iran.
Plus talibane, Alžir, pola Libije i vojne strukture u Egiptu.
I naravno, Hute i ogromnu većinu jemenskih oficira, profesionalaca.
S TIM, da ovaj put, Rusija na svojoj strani ima (?) Ankaru, Dohu, te sve na potezu Liban-Sirija-Irak-Iran.
- Challenger_
#110029 Re: Sirija vol. 2
Napad na Damask i Siriju nosi nesagledive rizike po USA i njihovu poziciju u tom dijelu svijeta.
Laku noć.
______
Laku noć.
______
-
sarajevoxxxx
#110030 Re: Sirija vol. 2
Baš suprotno u daleko boljoj poziciji je zapad danas nego prije rata u Siriji.
Čitav muslimanski svijet je promjenio stav prema Iranu i Rusiji.
Korumpirani asker u Egiptu nema težine, Erdogan je protiv Asada, Irak treba pare, radi što mu se kaže itd.
Također, Izrael je postao skoro pa saveznik muslimanskog svijeta, Iran postao daleko najomraženija zemlja.
Korumpirani asker u Egiptu nema težine, Erdogan je protiv Asada, Irak treba pare, radi što mu se kaže itd.
Također, Izrael je postao skoro pa saveznik muslimanskog svijeta, Iran postao daleko najomraženija zemlja.
-
sarajevoxxxx
#110031 Re: Sirija vol. 2
Današnje demonstracije građana u naselju Mansura u Raqqi usmjerene protiv SDF-a:
https://www.facebook.com/groups/neoIRT/ ... 350205914/
Moj kiki sve se raspada.
Moj kiki sve se raspada.
- muhafuca
#110032 Re: Sirija vol. 2
Navodno stanje sjeverni Alep
1: Black: 3rd corps 2: Pink: Sultan Murad Division (Furqat al Sultan Murad)
3: Green: Sham Legion (Faylaq Sham) 4: Dark blue: Hamza Division (Furqat al Hamza)
5: Purple: Eastern Army (Jaysh al Sharkiya) 6: Orange: Mehmed the Conqueror Brigade (Liwa Sultan Mahomed Fateh)
7: Brown: Ahrar al Sharqiya 8: Grey: 9th Division
9: Light blue: Elite Army (Jaysh al Nukhba) 10: Turquoise: Muntasar Billah Brigade
11: Dark pink: Sultan Suleiman Shah Brigade 12: Light green: Northern Army (Liwa al Shimal)
13: Dark green: Semerkand Brigade

1: Black: 3rd corps 2: Pink: Sultan Murad Division (Furqat al Sultan Murad)
3: Green: Sham Legion (Faylaq Sham) 4: Dark blue: Hamza Division (Furqat al Hamza)
5: Purple: Eastern Army (Jaysh al Sharkiya) 6: Orange: Mehmed the Conqueror Brigade (Liwa Sultan Mahomed Fateh)
7: Brown: Ahrar al Sharqiya 8: Grey: 9th Division
9: Light blue: Elite Army (Jaysh al Nukhba) 10: Turquoise: Muntasar Billah Brigade
11: Dark pink: Sultan Suleiman Shah Brigade 12: Light green: Northern Army (Liwa al Shimal)
13: Dark green: Semerkand Brigade

- muhafuca
#110033 Re: Sirija vol. 2
malo off topic al interesantno
Us'ro se jedan Patriot kad su ganjali Huti projektile, i roknuo u Rijad
pred kraj videa je najbolji snimak tj najjasnije se vidi
Us'ro se jedan Patriot kad su ganjali Huti projektile, i roknuo u Rijad
pred kraj videa je najbolji snimak tj najjasnije se vidi
- ioannes
#110034 Re: Sirija vol. 2
šta kaže lik sinoć.... nemojte me zvat vehabijom
a podržava najgoru vehabijsku bagru u siriji
a podržava najgoru vehabijsku bagru u siriji
- Opetja033
#110035 Re: Sirija vol. 2
Teroristi YPG-a kidnapovali šejha plemena Al Boukhamiss, nakon toga lokalci izašli na ulice i otjerali pripadnike YPG-a iz grada. Postavili su barikade na ulazu u grad i ne dopuštaju pripadnicima YPG-a/tzv. SDF-a da uđu.sarajevoxxxx wrote:Današnje demonstracije građana u naselju Mansura u Raqqi usmjerene protiv SDF-a:
Moj kiki sve se raspada.
Inače kuha nezadovoljstvo u i oko Raqqe. Teroristi YPG-a nametnuli reket u gradu: svako domaćinstvo mora da plati 500 sirijskih funti za tzv. "Afrinski fond". Isti reket se prikuplja i po muhadžirskih logorima oko Raqqe.
- Opetja033
#110036 Re: Sirija vol. 2
Pojednostavljeno gledaš kada tebi ide u prilog, preanaliziraš i natežeš stvari kada tebi ne idu u prilog. Baš kao i @salik.Challenger_ wrote:Ima tome već 4,5 godina, u vrijeme propale intervencije na Siriju (2013-e), pisao sam da bi KSA mogla biti meta Rusa u slučaju američkog napada na Siriju. Ovo zasipanje Huta mi liči na opomenu, opomenu KSA i USA.
Ankara i Doha nisu niti će biti na strani Rusije. One su treći blok. Bliži su Rusima u nekim stvarima, bliži su Amerikancima u drugim.
Zar zaista misliš da bi Ankara ili Doha negativno reagovali ukoliko SAD udari po Assadu? Pa to su jedine dvije zemlje koje konstantno i konsekventno stoje iza opozicije.
Jednostavno nema nikakvog smisla ta tvoja teorija.
Slična stvar, ali iz druge perspektive stoji i za talibane i Alžir.
A ni blizu nisu stvari u Iraku i Libanu onakve kakvim ih u ovom komentaru predstavljaš.
Rusija može računati na Iran, Hizb, šiitske paravojno-terorističke formacije u Iraku, Houthije i Assada.
Ne može računati na podršku zvaničnog Bagdada i Beiruta.
Da ne spominjem Alžir, Ankaru, Dohu.
-
tesanj
#110037 Re: Sirija vol. 2
Tosarajevoxxxx wrote:Baš suprotno u daleko boljoj poziciji je zapad danas nego prije rata u Siriji.
-
sekerbay
#110038 Re: Sirija vol. 2
Koalicije, nova partnerstva, izraelsko-arapske veze, itd. Helem, s tim u vezi, ima jedan ajet 
Sad, ako im se ne sviđa, slobodno nek tuže autora knjige u kojoj je zapisan
"Ti ćeš, sigurno, naći da su vjernicima najljući neprijatelji jevreji i mnogobošci... "
Sura el-ma'ide, ajet 82
"Ti ćeš, sigurno, naći da su vjernicima najljući neprijatelji jevreji i mnogobošci... "
Sura el-ma'ide, ajet 82
-
tesanj
#110039 Re: Sirija vol. 2
To se ne pikasekerbay wrote:Koalicije, nova partnerstva, izraelsko-arapske veze, itd. Helem, s tim u vezi, ima jedan ajet
Sura el-ma'ide, ajet 82
- Opetja033
#110040 Re: Sirija vol. 2
O alime vrli, nisam te prepoznao ranije.sekerbay wrote:Koalicije, nova partnerstva, izraelsko-arapske veze, itd. Helem, s tim u vezi, ima jedan ajet
Sura el-ma'ide, ajet 82
De mi reci koju si medresu i fakultet završio? Ko su ti učitelji?
Interesuje me jer tek tako, onako hladno i bezbrižno, tumačiš kur'anske ajete i postavljaš ih, nakon više od 1400. godina, u određeni kontekst 2018.
- basar
#110041 Re: Sirija vol. 2
Najjače mi je shvatanje vjere na način da te odmah pita: "e šta si završio, ko ti je predavo ovo, ko ono, jesi li doktor, magistar, akademik"
Ako nisi doktor, magistar, akademik odma te prekriži u startu.
Eto, dragi moji, vjera nam se i u to pretvorila nažalost.
Možda sam dobio odgovor na sinoćnje pitanje koje je glasilo: "Gdje nabavljate taj vjerometar pomoću kojeg mjerite ko je na pravom a ko na krivom putu."
Konačan odgovor, i njega dobro zapamtite je: "Vjerometar dobijate na fakultetu u Medini, koji stipendiše kralj Saudije. Osim što ćete dobiti vjerometar, dobit ćete i ovjerenu diplomu, te pasoš sa pečatom. Pečat gospodina- njegovog blaženstva čuvara dvaju harema je dokaz koji ćete dati na uvid kada budete ulazili u Dženet, ima tamo jedan lik zove se Azrail, njemu date pasoš on pregleda i onda kad vidi pečat gospodina sauda onda vam i on udari pečat i u DŽenetu ste."
Naši dragi forumaši su detaljno pregledani vjerometrom, i osim nekolicine niko nema ovjerenu diplomu i pasoš. Tako da... žao mi je ne možete u Dženet a vaše vjerovanje je neispravno.
Donesi ovjerenu diplomu i pasoš, a može i ovjerena kopija al je morate ovjeriti kod gospodina Kuduzovića, njega su ovlastili da može ovjeravat kopije.
Ako nisi doktor, magistar, akademik odma te prekriži u startu.
Eto, dragi moji, vjera nam se i u to pretvorila nažalost.
Možda sam dobio odgovor na sinoćnje pitanje koje je glasilo: "Gdje nabavljate taj vjerometar pomoću kojeg mjerite ko je na pravom a ko na krivom putu."
Konačan odgovor, i njega dobro zapamtite je: "Vjerometar dobijate na fakultetu u Medini, koji stipendiše kralj Saudije. Osim što ćete dobiti vjerometar, dobit ćete i ovjerenu diplomu, te pasoš sa pečatom. Pečat gospodina- njegovog blaženstva čuvara dvaju harema je dokaz koji ćete dati na uvid kada budete ulazili u Dženet, ima tamo jedan lik zove se Azrail, njemu date pasoš on pregleda i onda kad vidi pečat gospodina sauda onda vam i on udari pečat i u DŽenetu ste."
Naši dragi forumaši su detaljno pregledani vjerometrom, i osim nekolicine niko nema ovjerenu diplomu i pasoš. Tako da... žao mi je ne možete u Dženet a vaše vjerovanje je neispravno.
Donesi ovjerenu diplomu i pasoš, a može i ovjerena kopija al je morate ovjeriti kod gospodina Kuduzovića, njega su ovlastili da može ovjeravat kopije.
- Opetja033
#110042 Re: Sirija vol. 2
Trolu neopjevani, pitanje sam postavio upravo i radi takvih kao Kuduzovic i saudijski diplomci.
Naravno nisu jedini. Ima i ovih Qomovaca pa da i njih istjeramo na cistinu. Sektasi i jedni i drugi. Sektasi koji svojim bolesnim, retrogardnim, primitivnim shvatanjima Islama stavljaju omcu na vrat Bošnjacima i njihovoj tradicionalnoj ulemi.
Necete uspjeti ni jedni ni drugi. Vi ste isti. Dvije strane jedne medalje. Smutljivci, izdajnici, plaćenici koji su svoju dušu prodali centrima u Saudiji i Iranu, strano tijelo i rak rana bošnjačkog bića.
Naravno nisu jedini. Ima i ovih Qomovaca pa da i njih istjeramo na cistinu. Sektasi i jedni i drugi. Sektasi koji svojim bolesnim, retrogardnim, primitivnim shvatanjima Islama stavljaju omcu na vrat Bošnjacima i njihovoj tradicionalnoj ulemi.
Necete uspjeti ni jedni ni drugi. Vi ste isti. Dvije strane jedne medalje. Smutljivci, izdajnici, plaćenici koji su svoju dušu prodali centrima u Saudiji i Iranu, strano tijelo i rak rana bošnjačkog bića.
- basar
#110043 Re: Sirija vol. 2
Opetja033 wrote:Trolu neopjevani, pitanje sam postavio upravo i radi takvih kao Kuduzovic i saudijski diplomci.
Jel to ona: "prodali ste veru za večeru" ili "prodali ste veru pradedovsku"?
Jel to zato što nemam diplomu?
(pametuješ tu i rasipaš se nekakvim izrazima a ne daš čoeku da citira Kur´anski ajet, ma bjažii, ma bjaži...
Bolje Kur´anu pod peškirom ko ovih zadnjih 100 godina kod Bošnjaka, jel to taj nesektaški, zdravi, modernogradni, savremeni islam, koji ne stavlja omču na vrat Bošnjacima i njihovoj tradicionalnoj ulemi.
Il je to ona priča: "Meni moj dedo reko vako treba"...
Super shvatanje islama, ima pečat drugog božijeg namjesnika na zemlji a to je gospođa Merkel, ljubim ruku.
Last edited by basar on 26/03/2018 10:29, edited 1 time in total.
- Opetja033
#110044 Re: Sirija vol. 2
Ne, to je bliže tebi jer si Bošnjake mnogo puta nazvao "poturicama" i jer si više puta izjavio da i Rs treba biti samostalan ako je i Kosovo.basar wrote:Opetja033 wrote:Trolu neopjevani, pitanje sam postavio upravo i radi takvih kao Kuduzovic i saudijski diplomci.
Necete uspjeti ni jedni ni drugi. Vi ste isti. Dvije strane jedne medalje. Smutljivci, izdajnici, plaćenici koji su svoju dušu prodali centrima u Saudiji i Iranu, strano tijelo i rak rana bošnjačkog bića.![]()
Jel to ona: "prodali ste veru za večeru" ili "prodali ste veru pradedovsku"?
Nikada ne odgovori: jesi li to našao ikonu na tavanu?
- DaysleepeR
#110045 Re: Sirija vol. 2
Pa buraz čak i ja kao ateista znam da je Kur'an "objavljen svima" i da je "vječan".Opetja033 wrote:O alime vrli, nisam te prepoznao ranije.sekerbay wrote:Koalicije, nova partnerstva, izraelsko-arapske veze, itd. Helem, s tim u vezi, ima jedan ajet
Sura el-ma'ide, ajet 82
Interesuje me jer tek tako, onako hladno i bezbrižno, tumačiš kur'anske ajete i postavljaš ih, nakon više od 1400. godina, u određeni kontekst 2018.
Ako ga mogu tumačiti samo alimi, onda nema grijeha jer ljudi ne znaju tumačiti pa nisu ni odgovorni, a ako je bitno otkad je ajet onda isti nije vječan već datiran i zastario.
-
sekerbay
#110046 Re: Sirija vol. 2
Et, ja imam neš od ete vjerske škole al nisam diplomiro 
Uglavnom tradicionalni
Pika l se oto
Ček da dodam da sam protivnik širenja selefizma i šiizma
Uglavnom tradicionalni
Pika l se oto
Ček da dodam da sam protivnik širenja selefizma i šiizma
Last edited by sekerbay on 26/03/2018 10:31, edited 1 time in total.
- basar
#110047 Re: Sirija vol. 2
Nemaš pečat, ko i ja druže, zaboravi...DaysleepeR wrote:Pa buraz čak i ja kao ateista znam da je Kur'an "objavljen svima" i da je "vječan".Opetja033 wrote:O alime vrli, nisam te prepoznao ranije.sekerbay wrote:Koalicije, nova partnerstva, izraelsko-arapske veze, itd. Helem, s tim u vezi, ima jedan ajet
Sura el-ma'ide, ajet 82
Ako ga mogu tumačiti samo alimi, onda nema grijeha jer ljudi ne znaju tumačiti pa nisu ni odgovorni, a ako je bitno otkad je ajet onda isti nije vječan već datiran i zastario.
Ovdje je sukob ko ti je izdao pečat, jel gospođa Merkel, ili gospodin Saud ili Hamenei.
(jes vidio kako preljevaju sukob u siriji vamo nama u bosnu, a sve se kofol boje za nas... To je ta priča ko je ispravan, vjerometri, koja je sekta prava, jel Džulani il Džukelini)
- Opetja033
#110048 Re: Sirija vol. 2
Kur'an jeste vječan. Međutim postoje kur'anske poruke koje važe u datim okolnostima i u određenom diskursu.DaysleepeR wrote:Pa buraz čak i ja kao ateista znam da je Kur'an "objavljen svima" i da je "vječan".Opetja033 wrote:O alime vrli, nisam te prepoznao ranije.sekerbay wrote:Koalicije, nova partnerstva, izraelsko-arapske veze, itd. Helem, s tim u vezi, ima jedan ajet
Sura el-ma'ide, ajet 82
Konkretan primjer: da li prosječnom muslimanu u Granadi 1492. godine ili u Užicu 1807. godine odgovor na njegove probleme bio ajet "Ti ćeš, sigurno, naći da su vjernicima najljući neprijatelji Jevreji i mnogobošci ".
Sve su prilike da bi te vrlo začuđeno pogledao.
Ima ajeta koji su objavljeni u striktno određenom kontekstu, kako geografskom tako i vremenskom. Ajet je objavljen u Medini, kada je muslimanska zajednica bila vrlo mlada. I u tom kontekstu je potpuno tačan.
Naravno ove stvari zna svako ko je barem medresu završio. Ili laik kojeg interesuje islam i islamsko pravo.
Glavni problem današnjih muslimana upravo i jeste što se svaka polupismena pojava (nevezano sada konkretno za forumaše) bavi tumačenjima Kur'ana i islamskih propisa onako kako njima odgovara u datom trenutku.
Ovo je daleko od klasičnog puta islamske misli. Tada je presudno bilo upravo ovo što sam ja pitao: gdje si završio nauke, ko ti je bio učitelj, ko su njegovi učitelji.
Nažalost, islamski svijet je imao više kritičke misli prije 1300 godina nego danas. To je činjenica.
- DaysleepeR
#110049 Re: Sirija vol. 2
definisao si upravo razlog mog ateizmaOpetja033 wrote: Kur'an jeste vječan. Međutim postoje kur'anske poruke koje važe u datim okolnostima i u određenom diskursu.
Konkretan primjer: da li prosječnom muslimanu u Granadi 1492. godine ili u Užicu 1807. godine odgovor na njegove probleme bio ajet "Ti ćeš, sigurno, naći da su vjernicima najljući neprijatelji Jevreji i mnogobošci ".
Sve su prilike da bi te vrlo začuđeno pogledao.
Ima ajeta koji su objavljeni u striktno određenom kontekstu, kako geografskom tako i vremenskom. Ajet je objavljen u Medini, kada je muslimanska zajednica bila vrlo mlada. I u tom kontekstu je potpuno tačan.
Naravno ove stvari zna svako ko je barem medresu završio. Ili laik kojeg interesuje islam i islamsko pravo.
Glavni problem današnjih muslimana upravo i jeste što se svaka polupismena pojava bavi tumačenjima Kur'ana i islamskih propisa onako kako njima odgovara u datom trenutku.
Ovo je daleko od klasičnog puta islamske misli. Tada je presudno bilo upravo ovo što sam ja pitao: gdje si završio nauke, ko ti je bio učitelj, ko su njegovi učitelji.
Nažalost, islamski svijet je imao više kritičke misli prije 1300 godina nego danas. To je činjenica.
niko pojma nema o ničemu
-
sekerbay
#110050 Re: Sirija vol. 2
Eeeee, to je dokaz da je ti nisi završio.
Taj ajet je do sudnjeg dana, tačnije do bitke u kojoj će oni i njihov mesija ratovati protiv muslimana.
Izvoli pa upitaj nekog od naših tradicionalnih vjeroučitelja
Taj ajet je do sudnjeg dana, tačnije do bitke u kojoj će oni i njihov mesija ratovati protiv muslimana.
Izvoli pa upitaj nekog od naših tradicionalnih vjeroučitelja