Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ilkbahar

#11001 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ilkbahar »

P!nk wrote:Ja sam evo bas danas napunila 19 sedmica. Pihhh, sto to vrijeme leti :)
I jos uvijek nisam osjetila bebaca. Mozda i jesam, samo ne znam da je to-to. Ne znam... Malo me brine sto mi svi govore kako mi je stomak vnoeliki s obzirom na to koliko sam tek trudna...dok drugi kazu da je to sasvim normala. Ni to ne znam... tacno ne volim "prvi put" u bilo cemu :lol:
Sljedecu sedmicu idem na pregled i nadam se da ce sve biti ok kao i do sada.
Evo da te utjesim.i meni je prilicno velik stomak za 15 plus par dana. Pretpostavljam d aje to jer sam prilicno uska u struku (bila hihi) pa bebac nema gdje da se smjesti.
Da li ste vec vidjeli pol?
girl

#11002 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by girl »

nisam trudnjaca ni porodilja ali znam da navrati doktor na temu a i zene u trudnoci se bore s gljivicama pa mozda neko ima ideju kako pomoci. nakon raznih problema rodila sina prije 3 i pol godine, da kucnem zivog i zdravog. dobila m nakon 5 mj , estradiol je ostao nesto nizi pa nakon menstruacije par dana se vuce iscjedak. zbog nekih drugih zdravstvenih problema ne uzimam hormonsku terapiju , redovno se kontrolisem i ginekolog kaze da je sve ok. medjutim jedna ruzna posljedica je da se proslih godinu dana patim s gljivicama, raznim vrstama pa da vidim ima li ovdje kakav prijedlog za njihovo rjesavanje. koristila kanesten, nistatin, betadin , acidosaulus, bila na dijeti, pijem probiotike, stavljam probiotike, jacam imunitet. Nisam nesto celicna ali nije ni da se prehladim kad neko na ilidzi kihne. al- gljivice ne mrdaju. nisu od muza, lijecila sam i njega :D i koristim zastitu.
od prirodnih koristila kantarion i cajevac pomijesan s bijeli lukom, kokosovo ulje....
pila nisam nista (mislim na diflucane)/ ne smijem zbog drugih stvari. Radjen specificni bris, jednom izolovana candida krusei , drugi put candida glabrata. osjetljive na amfiteracin cini mi se. ginekolog kaze od oka kaze malo crveno, nema iscjetka. mene i dalje svrbi i pecka. je li se ko uspjesno rijesio dugotrajnih problema s gljivicama :|
P!nk

#11003 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by P!nk »

ilkbahar wrote:
P!nk wrote:Ja sam evo bas danas napunila 19 sedmica. Pihhh, sto to vrijeme leti :)
I jos uvijek nisam osjetila bebaca. Mozda i jesam, samo ne znam da je to-to. Ne znam... Malo me brine sto mi svi govore kako mi je stomak vnoeliki s obzirom na to koliko sam tek trudna...dok drugi kazu da je to sasvim normala. Ni to ne znam... tacno ne volim "prvi put" u bilo cemu :lol:
Sljedecu sedmicu idem na pregled i nadam se da ce sve biti ok kao i do sada.
Evo da te utjesim.i meni je prilicno velik stomak za 15 plus par dana. Pretpostavljam d aje to jer sam prilicno uska u struku (bila hihi) pa bebac nema gdje da se smjesti.
Da li ste vec vidjeli pol?
Jesmo, sa 16 sedmica... djecak :) kod tebe?
Zelim nam objema dobar ostatak trudnoce, brz porod i zdrave bebe ;-)

Tipkam preko mobitela pa mi je procedura quoteati vise postova... manekenko, kako se drzite, sve ok?
ilkbahar

#11004 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ilkbahar »

P!nk wrote:o

Jesmo, sa 16 sedmica... djecak :) kod tebe?
Zelim nam objema dobar ostatak trudnoce, brz porod i zdrave bebe ;-)

Tipkam preko mobitela pa mi je procedura quoteati vise postova... manekenko, kako se drzite, sve ok?
Ne znamo jos, nadam.se da cemo uskoro.saznati :?
Saljem dobre vibracije i ako Bogda da nam.bebci budu zivi, zdravi, pametni i lijepi, a Bogami i nafakali! :)
cicamica

#11005 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by cicamica »

-
Last edited by cicamica on 07/09/2017 12:53, edited 1 time in total.
Zoya

#11006 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

Je li se to manekenka porodila pa je nema?
wewa

#11007 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

cicamica wrote:Pozdrav drage moje,

ako ima neka da je imala carski rez kod dr. Nikulin, rado bih da čujem iskustvo kako je prošla...može i u pp : )
dr Nikulin je bio u smjeni kad sam se ja porodila, tj kad je mlada dr Anela Kasumovic koja obicno radi s njim u smjeni spasila zivot i bebi i meni.
ne bih se opterecivala pojedinacnim izborom dr koji radi carski - operacija je to koja nosi svoje rizike, a ima sposobnih ljekara i mimo preporuka :)

sretno!
CherryLips

#11008 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Sta nam bi s @manekenkom , zna li ko?
MrsJ

#11009 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by MrsJ »

Mojoj prijateljici je dr Nikulin radio carski rez i ona je prezadovoljna, od prijema do samog reza. I ja kada sam vidjela rez nisam mogla vjerovati kako dobro izgleda. A nije imala kod njega ni štelu niti mu je dala marku za operaciju, kaže da ima jednak pristup prema svima.
manekenka u penziji

#11010 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Drage moje, hvala vam sto pitate.

Ja sam danas izašla sa intenzivne, bilo je nekih komplikacija prilikom poroda ali su uspjeli da mi spase bebu. Samo jos da se oporavimo i bit će sve uredu.

Neizmjerno sam zahvalna doktorima sa Jezera koji su učinili sve da spase život mom sunašcu. Dragi Allah će dati i da se oporavi.
JanuaryJones

#11011 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

manekenka u penziji wrote:Drage moje, hvala vam sto pitate.

Ja sam danas izašla sa intenzivne, bilo je nekih komplikacija prilikom poroda ali su uspjeli da mi spase bebu. Samo jos da se oporavimo i bit će sve uredu.

Neizmjerno sam zahvalna doktorima sa Jezera koji su učinili sve da spase život mom sunašcu. Dragi Allah će dati i da se oporavi.
Biće aBd sve dobro, držite se oboje. Držim vam fige da što prije kući dodjete skupa. Malo sam ostala šokirana ovim postom pa ne znam ni šta da napišem :( Šta se desilo?
CherryLips

#11012 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

manekenka u penziji wrote:Drage moje, hvala vam sto pitate.

O draga moja , drzite se ,bice to dobro ako Bog da , bebe su najveci borci :kiss:
wewa

#11013 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

manekenko, bice sve dobro aBd, bebe su cudo :kiss:

ako je beba na intenzivnoj i treba ti info/iskustvo, pisi na pp kad god hoces.
Mis mekinjas

#11014 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

A kad sam procitala, pomislih da bih ja sa takvim CTG-om sjela pred vrata operacione i cekala carski.
Drz'te se manekenko, bit ce sve ok!
MrsJ

#11015 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by MrsJ »

Može li mi neko pojasniti nešto vezano za trudničko bolovanje? Naime, na bolovanju sam već 42 dana i danas odem da tražim doznake za februar a doktorica me uputi na komisiju, jer mi ne može dati doznake bez odobrenja komisije zato što prelazi 40 dana. Kolegica koja radi sa mnom je prošle godine 3 mjeseca bila također na trudničkom bolovanju i njoj njena doktorica porodične medicine nije tražila mišljenje komisije (isto je u pitanju čuvanje trudnoće) i rekla joj je da trudnice ne podliježu ljekarskoj komisiji. Totalno sam zbunjena, jer mi nije jasno zašto njoj nije traženo a meni jeste. Da li se nešto promijenilo u toku zadnje godine ili je nešto drugo u pitanju?
Baba_Droga

#11016 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Baba_Droga »

MrsJ wrote:Može li mi neko pojasniti nešto vezano za trudničko bolovanje? Naime, na bolovanju sam već 42 dana i danas odem da tražim doznake za februar a doktorica me uputi na komisiju, jer mi ne može dati doznake bez odobrenja komisije zato što prelazi 40 dana. Kolegica koja radi sa mnom je prošle godine 3 mjeseca bila također na trudničkom bolovanju i njoj njena doktorica porodične medicine nije tražila mišljenje komisije (isto je u pitanju čuvanje trudnoće) i rekla joj je da trudnice ne podliježu ljekarskoj komisiji. Totalno sam zbunjena, jer mi nije jasno zašto njoj nije traženo a meni jeste. Da li se nešto promijenilo u toku zadnje godine ili je nešto drugo u pitanju?
Koliko znam u kantonu SA trudnice nisu isle pred komisiju. Mozda se nesta promjenilo :|
U mom kantonu to je praksa nakon 42 ceka se odobrenje komisije, jer naknada za bolovanje prelazi na zavod, a ne firmu.
Komplikuju bezveze....
@Manekenko zelim vam brz oporavak, beba ce aBd insAllah biti dobro. Znam da nije lahko...to su najveci strahovi trudnica/majki

I usput jedno pitanje za forumasice, eventualno doktora ako nadje vremena (cisto strucno misljenje)
Da li se se ikad susretale ili cule od nekoga da se trudnici tokom kontrole ne radi UZ svaki put???!!!
Imam kolegicu kojoj su kontrole svakog mjeseca ali doktor ne obavlja svaki put UZ, kao smatra da se majka dobro osjeca, nalazi su dobri...pritisak...i to je to. :zoka: :zoka: :zoka: :zoka:
Meni to cudno, i ja joj to govorim ali ona takodje smatra da je to ok.
Nesta kontam....7mjesec trudnoce...kako da prati razvoj bebe, polozaj bebe, plodnu vodu, posteljicu...sve se to moze preko noci promjeniti.
Da li je to neka nova praxa kod doktora ili je to samo u ovom slucaju procjena cudnog doktora???
Cuvajte se...gripa posebno ;)
Zoya

#11017 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

Manekenko, čestitam :)

Glede ultrazvuka, imala sam jedan u prvoj i drugoj trudnoći, tamo negdje u osamnaestoj sedmici,i to je bilo to.
suza81

#11018 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

"Vani" je to praksa da se ultrazvuk radi sto manje.

Ako doktor navrati voljela bih da i on da svoje misljenje na tu temu!
laly

#11019 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by laly »

Zdravo trudnice...da vas pitam sta koristiti kod tvrde stolice u trudnoci? Jedem hurme i pijem kiselo mlijeko ali ne pomaze mi bas. Nadam se da necu dobiti hemroide :skoljka:
S@din

#11020 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by S@din »

Baba_Droga wrote:
MrsJ wrote:Može li mi neko pojasniti nešto vezano za trudničko bolovanje? Naime, na bolovanju sam već 42 dana i danas odem da tražim doznake za februar a doktorica me uputi na komisiju, jer mi ne može dati doznake bez odobrenja komisije zato što prelazi 40 dana. Kolegica koja radi sa mnom je prošle godine 3 mjeseca bila također na trudničkom bolovanju i njoj njena doktorica porodične medicine nije tražila mišljenje komisije (isto je u pitanju čuvanje trudnoće) i rekla joj je da trudnice ne podliježu ljekarskoj komisiji. Totalno sam zbunjena, jer mi nije jasno zašto njoj nije traženo a meni jeste. Da li se nešto promijenilo u toku zadnje godine ili je nešto drugo u pitanju?
Koliko znam u kantonu SA trudnice nisu isle pred komisiju. Mozda se nesta promjenilo :|
U mom kantonu to je praksa nakon 42 ceka se odobrenje komisije, jer naknada za bolovanje prelazi na zavod, a ne firmu.
Komplikuju bezveze....
@Manekenko zelim vam brz oporavak, beba ce aBd insAllah biti dobro. Znam da nije lahko...to su najveci strahovi trudnica/majki

I usput jedno pitanje za forumasice, eventualno doktora ako nadje vremena (cisto strucno misljenje)
Da li se se ikad susretale ili cule od nekoga da se trudnici tokom kontrole ne radi UZ svaki put???!!!
Imam kolegicu kojoj su kontrole svakog mjeseca ali doktor ne obavlja svaki put UZ, kao smatra da se majka dobro osjeca, nalazi su dobri...pritisak...i to je to. :zoka: :zoka: :zoka: :zoka:
Meni to cudno, i ja joj to govorim ali ona takodje smatra da je to ok.
Nesta kontam....7mjesec trudnoce...kako da prati razvoj bebe, polozaj bebe, plodnu vodu, posteljicu...sve se to moze preko noci promjeniti.
Da li je to neka nova praxa kod doktora ili je to samo u ovom slucaju procjena cudnog doktora???
Cuvajte se...gripa posebno ;)

da 100% trudnice bile do jučer oslobođene komisije :-?
CherryLips

#11021 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

laly wrote:Zdravo trudnice...da vas pitam sta koristiti kod tvrde stolice u trudnoci? Jedem hurme i pijem kiselo mlijeko ali ne pomaze mi bas. Nadam se da necu dobiti hemroide :skoljka:
Mljeveni lan staviti preko noci u solju jogurta pa ujutro popiti. Suhe sljive u casu vode preko noci pa ujutro pojesti sljive i vodu popiti.
Kad nista od prirodnog ne djeluje , sirup Portalak.
Jolie

#11022 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Jolie »

Sad ste me bas zadeverale spominjanjem ultrazvuka i koliko se cesto radi....

Citam da je "vani" stvarno praksa da se rade samo 3 uzv tokom citave trudnoce.

Koliko je stvarno stetan ? :?
Last edited by Jolie on 17/07/2019 11:08, edited 1 time in total.
Baba_Droga

#11024 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Baba_Droga »

Mislim pretjerivanje u bilo cemu nije zdravo, pa tako i sa UZ.
Ali sta znaci pretjerivanje sa UZ tokom trudnoce?!
Meni je solidno mjesecno raditi UZ pregled i ne mislim da moze da steti. Nije to bas svaki dan!

Ali mi opet nekako druga krajnost koju ne mogu da shvatim npr. tri ili jedan UZ tokom trudnoce!!!

Igrom slucaja imala sam mogucnost i priliku voditi obje trudnoce u BiH , ali i vani (At)
U obje zemlje sam imala mjesecne kontrole koje su ukljucivale UZ, i u oba slucaja sam bila zadovoljna kako to ide. Mislim da je bilo drugacije da bih se bila zabrinula :mrgreen:
Opet napominjem kako se izmedju dvije kontrole mogu desiti svakakve promjene koje mogu lose uticati na zdravlje bebe ili majke, sto se meni licno i desilo!
Ali hvala Bogu na UZ-ku pa je to primjeceno i sada drzimo pod kontrolom ;-)

Vjerovatno sve ovisi o doktorima...pristupu....zemlji...
manekenka u penziji

#11025 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Bebica je izašla iz inkubatora i sada je sve hvala Bogu uredu. Hvala svima na brizi i lijepim željama :kiss:

Za doznake: Ja sam ostala dužna uzeti doznake za februar i otvoriti porodajno. Je li to znači da sad u ovakvom stanju moram na komisiju?
Post Reply