zvizdan wrote:
To o navijacima mi nije bas najjasnije. Kulturna, idejna, tehnoloska itd razmjena, propitivanje, zainteresiranost, uzimanje svega sto je dobro od drugoga, normalan je proces. Cak i da mu se protivis, tesko mu mozes uteci. Majka mu stara, pa i islam smo mi Bosnjaci primili tako nekako. Ja svoje simpatije prema Iranu i iranskoj kulturi i civilizacijskoj bastini opcenito uopce ne krijem, ali ne mislim da me to cini manje Bosnjakom. A nekakvog smisljenog "izvoza revolucije" i "teznje da se siri siizam" sto se tice, daj... Pa ti si pametan covjek, znas i sam da je to smijesna pomisao. Ako treba objasniti zasto je sve smijesna, nije problem, ali ne vjerujem da tebi ima potrebe objasnjavati.
I ja simpatije (ne samo prema Iranu nego inače prema bilo kojoj svjetskoj kulturnoj baštini) pozdravljam, a za "uvećanje" ili "umanjenje" nečijeg Bošnjaštva (počev od sebe) uopće ne vodim račun jer je etnička odrednica
slučajna i nije nešto čime bi se, samim po sebi, iko pametan ponosio i smatrao vrijednošću kao takvom (iako je to masovna pojava, na tome počiva etno-nacionalizam, a odatle ide šovinizam, i tako to krene..)...
Što se tiče utjecaja, on postoji, ali ja se najviše osvrćem na pojave kod naših ljudi, na naše kibure, naš snobizam prema drugim učenjima, narodima, kulturama, potcjenjivanje, ocjenjivanje, sarkazam i cinizam prema bilo kojoj skupini vjernika, isticanje neke nacije nad drugom, nekog naroda nad drugim, neke kulture nad drugom,
potom duhovnosti i stvari duha, odgoja, snage spoznaje, hablica-dablica...Nisam ja tako učen ni odgajan...
Što čitam veće ljude, ljude nauke i duha, to vidim širinu, a što čitam ove naše pričice vidim ponajviše površnog ocjenjivanja, olahko donošenja sudova i presuda, generaliziranja (radilo se o bilo čemu), i tako dalje...
Tako da su moje reakcije i pisanije samo potaknute ovom našom svakakvošću...