SARAJEVO - CRNA HRONIKA
- quasar
#11001 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Prije se to kod nas zvalo ubistvo sa umišljajem (svako ubistvo pri nepomucenom razumu),
pa drugi stepen: ubistvo na mah (ubistva u tuci, iz ljubomore... kad dodje do smanjene uracunljivosti),
pa treci stepen: ubistvo iz nehata (nesreća za koju si kriv).
cetvrti stepen: nuzna odbrana.
pa drugi stepen: ubistvo na mah (ubistva u tuci, iz ljubomore... kad dodje do smanjene uracunljivosti),
pa treci stepen: ubistvo iz nehata (nesreća za koju si kriv).
cetvrti stepen: nuzna odbrana.
-
KENJAC
#11002 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Meni je od sve price najvise zapeo za oko detalj da je u tuci koja je predhodila ubistvu zrtva se dokopala pistolja. Poslije je na nagovaranje ubica, taj isti pistolj im vratio, da bi poslije ovaj uzeo pistolj i hladno ga u potiljak ubio. E sad se postavlja pitanje, kako ovo djubre moze jos ikoga pogledati u oci. Ubica je neko ko ubije nekoga, sa ili bez razloga. Cuo sam svakakve motive. Jadne i one jadnije, ali da neko ubije nekoga kad mu ovaj vrati pistolj i zamoli ga da izadje... Jadno jadno i bijedno! U kakvim porodicam nicu ova govna. Ko su otac i majka. Kako dodje do toga da neko ko (manje vise ima obiljezja covjeka) postane ovakav ?! Jeli moguce da se niko nije uhavizo da u njegovoj porodici zivi ovakav izdanak. Majko moja, sta se desilo sa instituciom zvanom porodica?
- alibegoa
#11003 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
meni ne ide u glavu da im je taj pištolj vratio, pa i ako ga je vratio da se nije sjetio predhodno izvaditi šaržer i repetirati pištolj. e baš zbog ovoga predmet u školama, pravilno rukovanje oružjem, ako to igdje treba, treba u bosni.
-
mg
#11004 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Pola dnevnika o sudskim presudama...i o sudovima.
Nekom odgovara da zivimo u strahu od Heraka i Vukova i Gasija...
Uslov na uslov na uslov...to samo u BiH ima. Znam covjeka koji ima slovom i brojem 8 uslovnih kazni, sve krivica! I na slobodi je...
Pravosudje komplet je kao i drzava...dno dna.
Vuku dozivotna, Heraku 25. Realno. Onoj dvojici po 10. To bi bilo nesto cime bi ja bio zadovoljan.
Iako mislim da tu noc i nije bilo sve kako nam se u medijima prikazalo, treba stati u kraj debilima sa pistoljima za pasom...
@alibegoa
Sanzer je ispao iz pistolja, metak ostao u cijevi. A pistolj je bio neispravan. Jer tetka ne puca ako nema okvira u njemu.
Uslov na uslov na uslov...to samo u BiH ima. Znam covjeka koji ima slovom i brojem 8 uslovnih kazni, sve krivica! I na slobodi je...
Vuku dozivotna, Heraku 25. Realno. Onoj dvojici po 10. To bi bilo nesto cime bi ja bio zadovoljan.
Iako mislim da tu noc i nije bilo sve kako nam se u medijima prikazalo, treba stati u kraj debilima sa pistoljima za pasom...
@alibegoa
Sanzer je ispao iz pistolja, metak ostao u cijevi. A pistolj je bio neispravan. Jer tetka ne puca ako nema okvira u njemu.
- alibegoa
#11005 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
sad će ispasti da je to olakšavajuća okolnost. pištolj je bio neispravan, vuk nije mislio da će pucati?
ali da ga je mistrić repetirao, metak bi ispao.
ali da ga je mistrić repetirao, metak bi ispao.
- Doda37
#11006 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Moze ako se prepravimg wrote:Pola dnevnika o sudskim presudama...i o sudovima.
@alibegoa
- JThomas
#11007 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
meni iskreno ne ide u glavu kakve olakšavajuće okolnosti su mogli da nađu. zakon je s razlogom ostavio mogućnost da se za taj vid djela izrekne i dugotrajni zatvor, tj. do 45 godina. djelo je počinjeno sa najvećim mogućim stepenom odgovornosti i upravno neljudskom podlošću i drskošću. momci ni prije nisu bili baš uzorni građani, a uhapšeni su u bijegu na teritoriji druge države. šta hoće gospoda sudije, šta treba neko uraditi i kako da bi neko dobio 30-40 godina? ako ovako nastave, možemo očekivati da i turković dobije jedno 23...
-
Bodkin
#11008 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
alibegoa wrote:meni ne ide u glavu da im je taj pištolj vratio, pa i ako ga je vratio da se nije sjetio predhodno izvaditi šaržer i repetirati pištolj. e baš zbog ovoga predmet u školama, pravilno rukovanje oružjem, ako to igdje treba, treba u bosni.
nigdje veze. ja u zivotu nisam drzao pistolj, tj jesam jednom i gledao ga kao mob kad razgledas. kako ja da znam kako se to radi? a vjerovatno je i Amar bio u istoj situaciji...
- alibegoa
#11009 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Pa baš to, obavezan nastavni predmet, ti to treba da znaš, a ne samo kriminalci, da je Amar znao vjerovatno bi bio živ.Bodkin wrote:alibegoa wrote:meni ne ide u glavu da im je taj pištolj vratio, pa i ako ga je vratio da se nije sjetio predhodno izvaditi šaržer i repetirati pištolj. e baš zbog ovoga predmet u školama, pravilno rukovanje oružjem, ako to igdje treba, treba u bosni.
nigdje veze. ja u zivotu nisam drzao pistolj, tj jesam jednom i gledao ga kao mob kad razgledas. kako ja da znam kako se to radi? a vjerovatno je i Amar bio u istoj situaciji...
- armin071
#11010 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
To ti je kad imas nakaradan zakon, plus zatvorski kapaciteti tj. nema ih nikako. Amerika zakon. U Americi cetnik vise godina zatvora dobije zato sto je prikrivao ratnu proslost nego u BiH gdje mu krivica za ratni zlocin bude dokazana i opet dobije 5 godina.JThomas wrote:meni iskreno ne ide u glavu kakve olakšavajuće okolnosti su mogli da nađu. zakon je s razlogom ostavio mogućnost da se za taj vid djela izrekne i dugotrajni zatvor, tj. do 45 godina. djelo je počinjeno sa najvećim mogućim stepenom odgovornosti i upravno neljudskom podlošću i drskošću. momci ni prije nisu bili baš uzorni građani, a uhapšeni su u bijegu na teritoriji druge države. šta hoće gospoda sudije, šta treba neko uraditi i kako da bi neko dobio 30-40 godina? ako ovako nastave, možemo očekivati da i turković dobije jedno 23...
- JThomas
#11011 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
zakon je za takvo ubistvo ostavio mogućnost da se izrekne i do 45 godina. to što gospoda neće i izmišljaju olakšavajuće okolnosti gdje ih nema, to je drugi par rukava.
-
zonbirile
#11012 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
---------------------------------------------JThomas wrote:meni iskreno ne ide u glavu kakve olakšavajuće okolnosti su mogli da nađu. zakon je s razlogom ostavio mogućnost da se za taj vid djela izrekne i dugotrajni zatvor, tj. do 45 godina. djelo je počinjeno sa najvećim mogućim stepenom odgovornosti i upravno neljudskom podlošću i drskošću. momci ni prije nisu bili baš uzorni građani, a uhapšeni su u bijegu na teritoriji druge države. šta hoće gospoda sudije, šta treba neko uraditi i kako da bi neko dobio 30-40 godina? ako ovako nastave, možemo očekivati da i turković dobije jedno 23...
psa treba zatući,eno u sudnici bi isprdak bio specijalca.dragi Šaban,pa da ga u Centralnom ojade,ne treba mu zatvor.
- Miki123
#11013 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Malo je.. kvalifikovani oblik ubistva, a dobio kaznu svega pišljivih 6 godina iznad posebnog minimuma!
- FnatiC
#11014 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Sa edinom sam odrastao na dobrinji.spletom okolnosti pukne druzina i nakon goidnu dana desi se ovo stose desi.sta ga je navelo na ovo nisam nikad saznao,cak ni njegov brat nije.10 do 14 godina sada ima da razmisli malo sta je zapravo i zasto a sto je najgore zbog koga je ovo ucinio.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#11015 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
zašto bolan trubiš uvijek istu priču? Harbaš npr, jedan od braće, većina njih, dobila je toliko batina u svom životu koliko nije viđeno u UFC-u. zar neko misli da njega neke batine mogu odvratiti od njegovog načina života?zonbirile wrote:---------------------------------------------JThomas wrote:meni iskreno ne ide u glavu kakve olakšavajuće okolnosti su mogli da nađu. zakon je s razlogom ostavio mogućnost da se za taj vid djela izrekne i dugotrajni zatvor, tj. do 45 godina. djelo je počinjeno sa najvećim mogućim stepenom odgovornosti i upravno neljudskom podlošću i drskošću. momci ni prije nisu bili baš uzorni građani, a uhapšeni su u bijegu na teritoriji druge države. šta hoće gospoda sudije, šta treba neko uraditi i kako da bi neko dobio 30-40 godina? ako ovako nastave, možemo očekivati da i turković dobije jedno 23...
psa treba zatući,eno u sudnici bi isprdak bio specijalca.dragi Šaban,pa da ga u Centralnom ojade,ne treba mu zatvor.
ljudi koji se boje batina, misle da to na svakoga djeluje.
- Mikado
#11016 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Radnici "Parka" ostali zaprepašteni
Vandali ponovo uništili park Betanija-Jezero
Novoizgrađeni park Betanija-Jezero umjesto da služi građanima za rekreaciju i uživanje u prirodi, prije bi se moglo reći da je postao omiljeno mjesto vandala koji neprimjerenim ponašanjem uništavaju sve što im se nađe na putu.
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110921054#
- Mikado
#11017 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Krivični zakon FBiHJThomas wrote:meni iskreno ne ide u glavu kakve olakšavajuće okolnosti su mogli da nađu. zakon je s razlogom ostavio mogućnost da se za taj vid djela izrekne i dugotrajni zatvor, tj. do 45 godina. djelo je počinjeno sa najvećim mogućim stepenom odgovornosti i upravno neljudskom podlošću i drskošću. momci ni prije nisu bili baš uzorni građani, a uhapšeni su u bijegu na teritoriji druge države. šta hoće gospoda sudije, šta treba neko uraditi i kako da bi neko dobio 30-40 godina? ako ovako nastave, možemo očekivati da i turković dobije jedno 23...
Član 49.
Opća pravila za odmjeravanje kazne
(1) Sud će učinitelju krivičnog djela odmjeriti kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo imajući u vidu svrhu kažnjavanja i uzimajući u obzir sve okolnosti koje utiču da kazna bude manja ili veća (olakšavajuće i otežavajuće okolnosti), a naročito:
- stepen krivice,
- pobude iz kojih je djelo učinjeno,
- jačinu ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra,
- okolnosti pod kojima je djelo učinjeno,
- raniji život učinitelja,
- njegove osobne prilike i
- njegovo ponašanje nakon učinjenog krivičnog djela,
- te druge okolnosti koje se odnose na osobu učinitelja.
-
zonbirile
#11018 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
------------------------------------------Chmoljo wrote:zašto bolan trubiš uvijek istu priču? Harbaš npr, jedan od braće, većina njih, dobila je toliko batina u svom životu koliko nije viđeno u UFC-u. zar neko misli da njega neke batine mogu odvratiti od njegovog načina života?zonbirile wrote:---------------------------------------------JThomas wrote:meni iskreno ne ide u glavu kakve olakšavajuće okolnosti su mogli da nađu. zakon je s razlogom ostavio mogućnost da se za taj vid djela izrekne i dugotrajni zatvor, tj. do 45 godina. djelo je počinjeno sa najvećim mogućim stepenom odgovornosti i upravno neljudskom podlošću i drskošću. momci ni prije nisu bili baš uzorni građani, a uhapšeni su u bijegu na teritoriji druge države. šta hoće gospoda sudije, šta treba neko uraditi i kako da bi neko dobio 30-40 godina? ako ovako nastave, možemo očekivati da i turković dobije jedno 23...
![]()
ljudi koji se boje batina, misle da to na svakoga djeluje.ne gospodo, potrebno da takve individue sistem samelje, a ne pendreci... ali džaba, guslajte vi po svome... batine, Tito, milicija...
jesi gledao Zikino obraćanje sudu,bilo na Dnevniku.Pa onda su stvarno bili oni uglađeniji , jal milicajci drukčiji.Izgleda da je veći starosni jaz među nama,pa ti znaš po pričama i sagama, a ja se sječam samoubistava u zgradi SUP-a, čudnih vješanja,zatajenja srca i sličnih "nesreća" diljem Yu.Brkaš pojmove,jedno je dobiti batine, drugo je zaginuti od njih,jal od posljedica istih.Tek uštimani obračuni i zaglava nepoželjnog.
- JThomas
#11019 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
znam bolan ja koje su okolnosti za odmjeravanje kazne. nego kakve su olakštavajuće našli u konkretnom slučaju, kad su momci od ranije bili po zlu poznati, jedan je u tom trenu bio u postupku za drugo djelo, a našli ih u bijegu u hrvatskoj? 16 godina od mogućih 45 za ovakvo djelo...zajebancija.
-
zonbirile
#11020 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
------------------------------------------------JThomas wrote:znam bolan ja koje su okolnosti za odmjeravanje kazne. nego kakve su olakštavajuće našli u konkretnom slučaju, kad su momci od ranije bili po zlu poznati, jedan je u tom trenu bio u postupku za drugo djelo, a našli ih u bijegu u hrvatskoj? 16 godina od mogućih 45 za ovakvo djelo...zajebancija.
ja,ali praksa je tu negdje i za saobraćajku niko ne dobi predviđenih 8g.
- Chmoljo
#11021 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
zonbirile wrote: ------------------------------------------
jesi gledao Zikino obraćanje sudu,bilo na Dnevniku.Pa onda su stvarno bili oni uglađeniji , jal milicajci drukčiji.Izgleda da je veći starosni jaz među nama,pa ti znaš po pričama i sagama, a ja se sječam samoubistava u zgradi SUP-a, čudnih vješanja,zatajenja srca i sličnih "nesreća" diljem Yu.Brkaš pojmove,jedno je dobiti batine, drugo je zaginuti od njih,jal od posljedica istih.Tek uštimani obračuni i zaglava nepoželjnog.
pa šta ti kontaš? da neko od murije hladno ubije nekog robijaša?
- JThomas
#11022 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
praksa je loša i treba je mijenjati. eto.
gdje su olakšavajuće okolnosti, u konkretnom slučaju i kod konkretnih likova, to me najživlje zanima.
gdje su olakšavajuće okolnosti, u konkretnom slučaju i kod konkretnih likova, to me najživlje zanima.
Last edited by JThomas on 21/09/2011 21:30, edited 1 time in total.
- Mikado
#11023 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Presuda je nepravomoćna.
Podsjetnik na slucaj ubistva Denisa Mrnjavca.
Podsjetnik na slucaj ubistva Denisa Mrnjavca.
Vrhovni sud Federacije BiH jučer je osudio Ademira Lelovića na 15, a Berina Talića na deset godina zatvora zbog pomaganja Nerminu Sikiriću prilikom ubistva Denisa Mrnjavca iz Sarajeva. Presuda Sudskog vijeća Vrhovnog suda FBiH je pravosnažna i na nju nema žalbe.
Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu Lelović je bio osuđen na 15 godina zatvora. Talić je bio osuđen na četiri godine za nasilničko ponašanje, a ne za pomaganje u ubistvu. Nermin Sikirić, koji je u vrijeme ubistva Mrnjavca bio maloljetan, ranije je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora, što je maksimalna kaznu za maloljetnike koji počine ubistvo.Predsjedavajući Sudskog vijeća Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjac kazao je da je utvrđeno da su optuženi zajedno sa Sikirićem izvršili ubistvo.
- Chmoljo
#11024 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
pa da... mislim da je dovoljno zakonskih rješenja sa kojima se može rigorozno obračunati sa ovim stvarima. ali džaba kada nema volje.JThomas wrote:praksa je loša i treba je mijenjati. eto.
gdje su olakšavajuće okolnosti, to me najživlje zanima.
da li se sudije ikada sastaju i vrše ikakav rezime svog rada, neke tendencije, dogovore li se ikakve smjernice?!
ispade da su sudije više otuđene od onih kojima bi kao trebali služiti od političara. političar se mora umiljavati zbog glasova... ovome puca neka stvar
-
Dead Man Walking
#11025 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Cirkus, taman da se ocelici dodatno u zatvoru i kad izadje bice svrsen kriminalac u najboljim godinama. Ovaj drugi je jos gori, cuj pucao jer su pokusali da ga preteknu, a i u Amarovom ubistvu njegova utoka, i kazna 6 godina