Sirija

Locked
Saxtrol

#11001 Re: Sirija

Post by Saxtrol »

Ja Sam Odavle wrote:
popokatepetl_com wrote: Mogu li se onda civilni objekti u koje se udome pobunjenici a koje SAA bombarduje smatrati kao vojne utvrde?
Da li ovo cujem opravdanje za desetine hiljada maskariranih civila i stotine hiljada obogaljenih po brojnim gradovima sirom Sirije koju je Ass-sadisticka vojska tamanila artiljerijom, avijacijom, skudovima, neselektivno po pijacama, skolama i pekarama?
Nista ti pogresno ne cujes, a i ne vidis. Nije nikakvo opravdanje, vec ciste optuzbe na razun bolesnih terorista koji koriste civile kao stitove i kriju se medju tim civilima, pa poslije se slikaju i izbacuju slike masakra.
Da li je bilo prekomjernog i neselektivnog gadjanja, vjerovatno jeste, ali izuzetak ne cini pravilo.
Kada dodje vrijeme valjda ce biti ljudi koji ce se time baviti, nadam se samo ne politicki strucnjaci i sudovi.

Potal sirijske opozicije ''Kulluna šureka'' je dokumentovao pogibiju 1000 boraca Hezbollaha koji su dali svoj život u borbi na Asadovoj strani. U deset nastavaka će objaviti imena i slike svih 1000 boraca, koji su poginuli na ratištima: Kusajra, Homsa, Hame, Istočne Gute, Dere, Haleba itd:
Prvi dio:
http://all4syria.info/Archive/117271
ovo je na nivou fejbuk vijesti. Takodje tvrdnje libanonskih izvora nisu relevatne, jer cilj opozicije u Libanonu je upravu, sto i cilj ove stranice koju si postavio.
Daj oficijalne izvjestaje Hezbolaha, pa cemo ih uporedjivati sa ostalim izvjestajima.

Prmimjera radi, kada se sjetim, kada je u Guti frcalo, izbacio si info da je u par dana 200 Hezbolah boraca pogunlio, a oficijalno je bila brojka 20. Cista propaganda, i dizanje morala teroristima, ne bi li si dokazali da Hezbolah ipak nije toliko strasan i nepobjediv.
vivaldi

#11002 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Ja Sam Odavle wrote:
Challenger__ wrote:Još jednom o Guti: američka administracija prikrila informaciju da bi grupe povezane sa Al-Qaedom mogle da stoje iza napada hemijom u Guti.
The Obama administration quashed intelligence reports that suggested an al Qaeda-linked group could have been responsible for the sarin gas attack carried out in Syria last August, according to a news report published in London on Sunday.

The Washington Times
Pa covjece, jesi li ti ikad cuo za Vasington Tajms? Znas li sta je Vasington Tajms? Male opskurne novinice koje motodama zute stampe, glasinama i izmisljenim bombasticnim vijestima nastoje povecati bijedni tiraz.
nije samo WT, dobio je hersh prilicnu minutazu i na cnn-u

http://edition.cnn.com/video/?/video/wo ... cnn.com%2F
vivaldi

#11003 Re: Sirija

Post by vivaldi »

popokatepetl_com wrote:
sarajevoxxxx wrote:Potal sirijske opozicije ''Kulluna šureka'' je dokumentovao pogibiju 1000 boraca Hezbollaha koji su dali svoj život u borbi na Asadovoj strani. U deset nastavaka će objaviti imena i slike svih 1000 boraca, koji su poginuli na ratištima: Kusajra, Homsa, Hame, Istočne Gute, Dere, Haleba itd:

Prvi dio:

http://all4syria.info/Archive/117271
Ma sta 1000, 100 000 ih je poginulo...
mislim da nema potrebe za podjebavanjem, saxxx uopste nije provokator i pritom covjek zna arapski. Druga stvar, ne moze se bas reci da je cesto puta pogrijesio u vijestima
Challenger__

#11004 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:nije samo WT, dobio je hersh prilicnu minutazu i na cnn-u

Opa! Zahvajujem, promaklo mi.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#11005 Re: Sirija

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Roland_Of_Gilead wrote:
Kikibombona wrote:An-Nabak pocrvenio. Slijedi Jarbud.

http://en.wikipedia.org/wiki/Template:S ... tailed_map

SAA je evidentno nadmocna. Pobunjenici nemaju nikakve sanse ali se opet ne predaju tako lako.
Nemaju šanse da pokore Siriju. Isto tako SAA nema velike šanse da vrati sva izgubljena područja. Da ima, vratili bi, za početak, sve oko Damaska pa nadalje. Mislim da je najveći razlog tome činjenica da SAA nije neka snažna vojska. Djeluju mi više ko JNA 91. kada im je 3 mjeseca trebalo da osvoje Vukovar. Loši zapovjednici, vojna taktika ispod svake razine, razvučeni jer Asaad ne vjeruje dobrom dijelu jedinca nego se oslanja isključivo na elitne postrojbe ( specijalne jedinice, republikanska garda i 4. oklopna divizija) te njima pridodaje neke nove postrojbe.

Jedini razloga zašto Assadov režim nije izgubio rat su islamisti. Da islamisti nisu preuzeli inicijativu i praktički minimalizirali bilo kakav utjecaj FSA, Assadov režim bi pao. Samim preuzimanjem inicijative islamista, pobunjenici su okrenuli sve manjine protiv sebe, dobar dio sekularno orijentiranih Sunita, uništili bilo kakve šanse za reakcijom Amerike i doveli čitavu opoziciju u veoma nezgodan položaj.
Samo da su prepisali od Kosovara i odj***li ih, vjerovatno bi Assad pao.
vivaldi

#11006 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:
vivaldi wrote:nije samo WT, dobio je hersh prilicnu minutazu i na cnn-u

Opa! Zahvajujem, promaklo mi.
poprilicno zajeban lik, stari prdonja, ako si pregledao cuo si da je cnn poslao upit i bijeloj kuci za komentar sto nije mala stvar. naravno, negirali su, ali se ovaj nije pokolebao vec je rekao da se neprijatnosti i zajebi rijetko kada priznaju, a onda kao primjer naveo abu graib koji je bijela kuca dugo negirala - jedino nisam skontao da li je bas ovaj hersh prvi otkrio i pricu o abu graibu
Challenger__

#11007 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Samo da su prepisali od Kosovara i odj***li ih, vjerovatno bi Assad pao.
Vidi, stvar je agende - nenasilne ili nasilne smjene vlasti:

1. opozicione strukture nisu imale dovoljnu podršku u narodu;
2. kada su krenuli oružanim putem, nisu bili dovoljno snažni;
3. kada su gospodari rata to spoznali, prešutno su dozvolili ekstremistima da oni probaju da "odrade stvar"...

Kako god: ne ide, ne ide, ne ide.
Challenger__

#11008 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote: poprilicno zajeban lik, stari prdonja, ako si pregledao cuo si da je cnn poslao upit i bijeloj kuci za komentar sto nije mala stvar. naravno, negirali su, ali se ovaj nije pokolebao vec je rekao da se neprijatnosti i zajebi rijetko kada priznaju, a onda kao primjer naveo abu graib koji je bijela kuca dugo negirala - jedino nisam skontao da li je bas ovaj hersh prvi otkrio i pricu o abu graibu
Zapazio sam ga. Vidi, koliko sam upratio, a upratio sam jako dobro (mislim na implicitne poruke i njihovu simbiozu), uopšte ne postoji dilema da li je to false-flag ili ne. Jeste, to je false-flag. Ono što je bitnije od toga je činjenica da jedan od najmoćnijih mainstream medija to forsira, a to je već ozbiljna politička činjenica.
vivaldi

#11009 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote: Ono što je bitnije od toga je činjenica da jedan od najmoćnijih mainstream medija to forsira, a to je već ozbiljna politička činjenica.
pa meni se cini da je doslo do nevejrovatnog zaokreta - amerika je cesto mijenjala misljenje, ali ja se licno ne sjecam ovako brzog zaokreta zadnjih 15-ak godina kako pratim politiku.

asad je bio prilicno medijski satanizovan, a vrhunac je bio kada se americka intervencija fakticki bila pitanje sata sto je bilo prije mjesec-dva.

medjutim, slika se poprilicno promjenila, odjednom nema vise senatora McCaina u svim americkim medijima, ne znam zasto odjednom vise nije zanimljiv urednicima (ovo je naravno cisto moja opservacija, koja mozda nije tacna, ali mi se bar tako cini), ali cisto sumnjam da je to slucajno
Challenger__

#11010 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Da... Ima više interpretacija, ali bih izdvojio jednu, koja mi je zanimljiva iz dva razloga jer je:

1. prethodila ovim događajima (dakle, nije riječ o naknadnoj pameti) i
2. pomalo je egzotična.

Naime, američki veteran i analitičar Gordon Duff...

Image

...istrajno tvrdi da dio ove administracije, a naprije trio Obama, ministar vojni i načelnik generalštaba žele da distanciraju američku vanjsku politiku od radikalnih, ratnohuškačkih ambicija proizraelskog lobija, a psihopata McCain je jedan od njihovih ekstrema, jastrebova.
vivaldi

#11011 Re: Sirija

Post by vivaldi »

cini mi se da je doslo i do nekih konkretnih stvari na samom terenu.

vec mjesec-dva nema ni istinitih, a ni fake vijesti o oborenim avionima ili helikopterima koji su jedno vrijeme bili haman svakodnevni, iako asad intenzivo udara sa avijacijom i to sa male visine sa prastarim avionima i teretnim helikopterima koji nema sanse da pobjegnu bilo kakvim manpad-ima.

ocigledno je neko ili nesto obustavilo isporuke. nema na snimcima vise ni onih, navodno, hrvatskih osa.

doduse, odnekle je definitivno stigla povelika kolicina konkurs-a koji trenutno dominiraju snimcima.

promjena ocigledno ima, a cega su one rezultat, to je tesko reci
Challenger__

#11012 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Pa, (iznuđenim ili ne, nebitno) zaokretom u američkoj vanjskoj politici, sa jedne strane i tvrdnjama iz arapskih izvora da su KSA (konkretno Bandar bin Sultan), podržane od izraelskih lobista dobile još dva mjeseca od SAD da "preokrene stvar na terenu", u Siriji. Ušli smo u drugi mjesec, a Bandar sve lošije i lošije stoji. Kako na terenu, u Siriji, tako na političkom istoku, ali i na zapadu.

Ova CNN kampanja mi miriše na njegovo moguće žrtvovanje (slovi da je realizator Guta false-flag-a sa Liwa-al-Islam brigadom na terenu).
Last edited by Challenger__ on 10/12/2013 22:04, edited 1 time in total.
Co0l

#11013 Re: Sirija

Post by Co0l »

Saxtrol wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
popokatepetl_com wrote: Mogu li se onda civilni objekti u koje se udome pobunjenici a koje SAA bombarduje smatrati kao vojne utvrde?
Da li ovo cujem opravdanje za desetine hiljada maskariranih civila i stotine hiljada obogaljenih po brojnim gradovima sirom Sirije koju je Ass-sadisticka vojska tamanila artiljerijom, avijacijom, skudovima, neselektivno po pijacama, skolama i pekarama?
Nista ti pogresno ne cujes, a i ne vidis. Nije nikakvo opravdanje, vec ciste optuzbe na razun bolesnih terorista koji koriste civile kao stitove i kriju se medju tim civilima, pa poslije se slikaju i izbacuju slike masakra.
Da li je bilo prekomjernog i neselektivnog gadjanja, vjerovatno jeste, ali izuzetak ne cini pravilo.
Kada dodje vrijeme valjda ce biti ljudi koji ce se time baviti, nadam se samo ne politicki strucnjaci i sudovi.

Jedini dokumentovan slucaj zivog stita koji je koristen i ciji snimak ima i na ovoj temi je onaj kada je hrabra,fantasticna SAA slala civile kao zivi stit ispred svojih tenkova.
vivaldi

#11014 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:Pa, zaokretom u američkoj vanjskoj politici, sa jedne strane i tvrdnjama iz arapskih izvora da su KSA (konkretno Bandar bin Sultan), podržane od izraelskih lobista dobile još dva mjeseca od SAD da "preokrene stvar na terenu". Ušli smo u drugi mjesec, a Bandar sve lošije i lošije stoji. Kako na terenu, u Siriji, tako na političkom istoku, ali i na zapadu.

Ova CNN kampanja mi miriše na njegovo moguće žrtvovanje (slovi da je realizator Guta false-flag-a sa Liwa-al-Islam brigadom na terenu).
ukoliko ovaj deal amerika i irana uspije, mislim da ce tamo na bliskom istoku doci do dramaticnog zaokreta u kojem bi vjerovatno arabija najvise popusila jer sve ono sto arabija do sada daje amerima to bi im mogao dati i iran, mislim naravno na naftu i plin.

pritom, sa 50 miliona vise stanovnika od arabije, i zemljom koja je poslije decenija sankcija gladna svega i svacega (za razliku od arabije) mogao bi upiti desetine milijardi americkih investicija.

tako da...sve je moguce, samo da se ispegla i situacija sa izraelom jer njih ne treba zanemariti
Challenger__

#11015 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Samo, treba se čuvati krivih tumačenja pojmova. Detant označava otopljenje, relaksaciju odnosa, a ne sklapanje saveza. Očekivati da Iran postane saveznik SAD je djetinjarija.

:mrgreen:
vivaldi

#11016 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:Samo, treba se čuvati krivih tumačenja pojmova. Detant označava otopljenje, relaksaciju odnosa, a ne sklapanje saveza. Očekivati da Iran postane saveznik SAD je djetinjarija.

:mrgreen:
ma ne mislim uopste na saveze, cisti interes- ako ford ima fabriku u saint petersburgu, zasto ne bi imao i u tehereanu!?

nisu ni americko -saudijski odnosi rezultat ljubavi
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#11017 Re: Sirija

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Challenger__ wrote:
udrch wrote:jel ti misliš da si neki faktor ovdje i da možeš ovim nebuloznim upadicama demantovati ovako dokumentovanu vijest?
ili ponudi kontraargumet ili ne nazivaj čovjeka da je lažov..
Po tvom telalu, SAA je napustila Daru, po tvom telalu ponovo su zauzeti El-Kuseir, Otaiba, Al-Safira. Po tvom telalu, pokolj civila u Sadadu se naziva "zaštita civila od režimske avijacije". Tvoj telal je dezinformator, đon obraz.
Joj, chili, podsjetio si me na jednu pricicu sa ovim telalom.
Prica kaze: Vodila se bitka izmedju turaka i crnogoraca, pa sutradan u zoru turski telal kroz neku mahalu telali turski uspjeh u toj bici. Te koliko su crnogoraca pobili, te koliko osakatili, te koliko su blaga zarabili...
U to ce neko sa prozora da priupita, " A koliko je nasih nastradalo i blaga oteto?"
" E, to ce da objavi njihov telal na Cetinju", odgovori mu ovaj. :lol:

K'o nas saxxx. :D
@mba

#11018 Re: Sirija

Post by @mba »

po mom misljenju je glavni krivac za ove medjusobne borbe unutar opozicije iskljucivo saudijska arabija i njihova ideologija koju izvoze u cijeli muslimanski svijet, ovde mislim na njihove daijje i sejhove, umjesto da dotjeraju stanje u vlastitoj zemlji pa makar i revolucijom...naprotiv samo fitnu prave po cijelom islamskom svijetu!

opozicija je bile jedinstvena dok se nisu pojavile tamo neke "islamske" grupe, samo Bog dragi zna koliko zaista od islama imaju, fitna velika da Bog dragi sacuva!

nazalost najviese djeca i nemocni pate!
Challenger__

#11019 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: Prica kaze: Vodila se bitka izmedju turaka i crnogoraca, pa sutradan u zoru turski telal kroz neku mahalu telali turski uspjeh u toj bici. Te koliko su crnogoraca pobili, te koliko osakatili, te koliko su blaga zarabili...
U to ce neko sa prozora da priupita, " A koliko je nasih nastradalo i blaga oteto?"
" E, to ce da objavi njihov telal na Cetinju", odgovori mu ovaj. :lol:
:lol: :lol: :lol:

Prejako! Pre-ja-ko! Sad ću da ga ponovim tri puta da ne zaboravim... :lol:
Challenger__

#11020 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote: ma ne mislim uopste na saveze, cisti interes- ako ford ima fabriku u saint petersburgu, zasto ne bi imao i u tehereanu!?

nisu ni americko -saudijski odnosi rezultat ljubavi
Shvatam, to je to. Inače, više puta sam naišao na ovakvo viđenje Irana: "Njemačka na istoku". Ako se ne desi kakvo zlo, zaista imaju veliku perspektivu a obezbjedili su sebi zavidno mjesto u jednom multipolarnom svijetu koji se stvara pred našim očima.
MMM1977

#11021 Re: Odg: Sirija

Post by MMM1977 »

Co0l wrote:
MMM1977 wrote:Kako to da niko od poštovalaca Nusra demokratije nije izrazio svoje gnušanje zbog napada pobunjenika na ovu bolnicu? Kada SAA roka po objektima gdje se kriju pobunjenici onda je to masakr, režimsko ugnjetavanje, uglavnom sve negativno dok u ovom slučaju to slave kao uspjeh. Dupli arsini?

Sent from my HTC One using Tapatalk
Nisam sam 'postovalac Nusra demokratije' ali nema se cega u ovom slucaju gnusati jer taj objekat ne sluzi kao bolnica nego kao vojna utvrda.Ali eto,posto ti ocito vjerujes da je to ustvari jos uvijek bolnica koju pobunjenici napadaju dok se unutra jos uvijek vrse hirurske operacije ili mozda zene poradjaju,demonstriraj nam onda tu principijelnost i gnusaj se sto su asadisti u takav objekat smjestili vojsku.Nemoj sad da te optuzi neko za duple arsine.
Razumijem, zato i jesam pitao. Dakle, bolnicu u kojoj se nalaze pripadnici SAA smatras legitimnim vojnim ciljem?

A ovo "nisam sam" se podrazumijeva, samo na ovoj temi vas ima poveći broj :)
udrch

#11022 Re: Sirija

Post by udrch »

mislim pitanje ti je bezvezno, kao da si pao s marsa, a već ga dva puta ponavljaš..
ili stvarno ne znaš situaciju oko te bolnice ili želiš nešto drugo da postigneš?
bolnice nisu legitimne mete, ali ovaj objekat što se još uvijek zove "bolnica Kindi" su upravo oni koji se nalaze unutra oslobodili ovog prefiksa "bolnica"..
tokom rata sam bio u okruženju i saosjećam sa onim unutra, ali evo čak i sad imaju mogućnost da to riješe..
SAA posjeduje način da riješi ovo pitanje..ima hiljade zarobljenika i zatvorenika, neka pokrene razmjenu, ali vjerujem da neće, jer Bašar je osjetljiv koliko i Hitler..i on je do zadnjeg dana ponavljao da nema povlačenja i predaje, pa gubio čitave divizije u okruženjima..
danas sam pisao o trenutnoj situaciji..razbijena je odbrana bolnice, skoro da ne postoji otpor, ali ni FSA ne želi da gine..danas su napadi faktički obustavljeni i jedan od komadanata jedinica koje učestvuju čeka da se predaju..
međutim ako se bude pitao Assad to se neće desiti, a sigurno neće ništa poduzeti da ih razmjene..faktički će ih prepustiti na milost i nemilost..možda prežive, jer nema ISIL-a u operaciji, ali ako je istina da se unutar na početku povukla i jedna jedinica koja je izvršila zločine bojim se da će završiti tragično..
ovaj komadant je najavio da odmah nakon predaje idu na Zatvor, pa odobrenje za predaju sigurno neće doći..posebno, jer je ovaj put napad bio vrlo efektan i učinkovit..
vivaldi

#11023 Re: Sirija

Post by vivaldi »

a sta je sa onim zatvorom, u alepu cini mi se?

napadala ga je fsa bas intenzivno dugo vremena, ali koliko se sjecam nisu ga bili zauzeli, a opet mi cudno i da su napadi odjednom prestali
MMM1977

#11024 Re: Odg: Sirija

Post by MMM1977 »

Ovaj sukob se sve više pretvara u sukob Irana sa jedne i KSA i Izraela sa druge strane. Iran koristi Asada, Hezbolah i sve više nekih sitskih brigada a sa druge strane imamo Al Kaidu, al kaidice, razne skupine bjelosvjetskog sljama i zbunjeni FSA. Ovo je sve manje sirijski sukob a bojim se da bi uskoro ovaj požar mogao zahvatiti cijeli region, što bi u rat definitivno uvukli i najveće igrače.

Iskreno se nadam da će se i u KSA pojaviti neka opozicija ovim kozojebima koji su na vlasti i da će u neko skorije vrijeme na vlast tamo doći neka progresivnija postava, iako su male šanse za to.

Sve dok bude sukoba između Irana i KSA, Izrael može raditi šta hoće a islamski svijet će i dalje da kaska 100 godina iza normalnog, civiliziranog svijeta.

MMM1977

#11025 Re: Odg: Sirija

Post by MMM1977 »

udrch wrote:mislim pitanje ti je bezvezno, kao da si pao s marsa, a već ga dva puta ponavljaš..
ili stvarno ne znaš situaciju oko te bolnice ili želiš nešto drugo da postigneš?
bolnice nisu legitimne mete, ali ovaj objekat što se još uvijek zove "bolnica Kindi" su upravo oni koji se nalaze unutra oslobodili ovog prefiksa "bolnica"..
tokom rata sam bio u okruženju i saosjećam sa onim unutra, ali evo čak i sad imaju mogućnost da to riješe..
SAA posjeduje način da riješi ovo pitanje..ima hiljade zarobljenika i zatvorenika, neka pokrene razmjenu, ali vjerujem da neće, jer Bašar je osjetljiv koliko i Hitler..i on je do zadnjeg dana ponavljao da nema povlačenja i predaje, pa gubio čitave divizije u okruženjima..
danas sam pisao o trenutnoj situaciji..razbijena je odbrana bolnice, skoro da ne postoji otpor, ali ni FSA ne želi da gine..danas su napadi faktički obustavljeni i jedan od komadanata jedinica koje učestvuju čeka da se predaju..
međutim ako se bude pitao Assad to se neće desiti, a sigurno neće ništa poduzeti da ih razmjene..faktički će ih prepustiti na milost i nemilost..možda prežive, jer nema ISIL-a u operaciji, ali ako je istina da se unutar na početku povukla i jedna jedinica koja je izvršila zločine bojim se da će završiti tragično..
ovaj komadant je najavio da odmah nakon predaje idu na Zatvor, pa odobrenje za predaju sigurno neće doći..posebno, jer je ovaj put napad bio vrlo efektan i učinkovit..
Pogrešno tumačis ovo što želim reći. Jasno je meni da ovo više nije bolnica ali mi je jasno i da se u mnogim drugim slučajevima, gdje SAA napada, radi o tome da to više nisu bolnice, džamije i sl. nego mjesta gdje se utvrđuju al kaida i slični, kako bi ovaj sukob pretvorili u vjerski.

Puno je propagande, to je jasno. Sa svih strana (odavno više nisu samo dvije strane). Ovaj sukob izmiče kontroli, čak bi i oni koji su ga zapoceli rado pronašli neku uzlazni strategiju.

Locked