Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
prog321 wrote:
...
Dok su iskusni srpski vojnici bjezali familijama, klinci su sa elanom krenuli u boj.
Ipak jedno je poklopiti minobacacima interventni vod HVa u kanjonu Save, a drugo je stati naspram iskusnih i do zuba naoruzanim Hamzama i Gazijama. Klinci to ne bi prezivili.
Ne zna mali pusti ga bolan. U rodnom mu kraju sve kanjoni i klisure, ne zna sta je ravnicarska rijeka, a u "Šveckoj" djeca ne uče geografiju južnijih krajeva...
Matere mu, pošto me je svrstao u Srbe - navodno sam ja u grupaciji sa likom Woodyjem, kako objašnjava to da mi se roditelji zovu Suad i Mirsada? Vjerovatno su i oni bili prosrpski orijentisani, možda i za KOS radili - neuzubillah, nalet te šejtane!!! Takodjer kako mogu biti prosrpski orijentisan ako mi je kuća gorila u aprilu'92 od srpske ruke, ostali bez svega što se je godinama gradilo i sticalo??? Ako mi je stričević Emir (moje godište - 1974), poslije zarobljavanja na Ćojluku došao nakon mjesec dana u razmjeni u dvije vreće. Ja i strikan Safet ga preuzeli u Bihaću u bolnici - on se nakon tri dana šlagir'o i umro u martu '96 od posljedica, a strina i dan danas sama sa sobom priča. Vjerovatno su i oni prosrpski orijentisani???
Zahvali ti bogu internet-junače po sto puta što si rođen poslije svega toga...
Koliko je strateških ciljeva srpskog naroda koje je objavio Karadžić 1992. godine ispunjeno?
Evo tih 6 ciljeva:
1. državno razgraničenje srpskog naroda od druge dvije nacionalne zajednice
2. uspostavljanje koridora između Semberije i Krajine
3. uspostavljanje koridora u dolini rijeke Drine, odnosno, eliminisanje Drine kao granice između srpskih država
4. uspostavljanje granice na rijekama Uni i Neretvi
5. podjela grada Sarajeva na srpski i muslimanski dio i uspostavljanje efektivne državne vlasti u oba dijela
6. osiguranje izlaza Republike Srpske na more
prog321 wrote:
...
Dok su iskusni srpski vojnici bjezali familijama, klinci su sa elanom krenuli u boj.
Ipak jedno je poklopiti minobacacima interventni vod HVa u kanjonu Save, a drugo je stati naspram iskusnih i do zuba naoruzanim Hamzama i Gazijama. Klinci to ne bi prezivili.
Uče li vas u tom Štokholmu geografiji?
Bosanska Dubica lezi kraj Save.
Nisam nikad bio u Stokholmu. Ne razumijem analogiju.
prog321 wrote:
...
Uče li vas u tom Štokholmu geografiji?
Bosanska Dubica lezi kraj Save.
Nisam nikad bio u Stokholmu. Ne razumijem analogiju.
Gdje ti je taj kanjon Save pored B.Dubice?
Štokholm, Minhen, St.Luis, ... svejedno.
Mislim da se rat gubi tako sto jedna vojna strana u sukobu potpise bezuslovnu kapitulaciju, dok druga u potpunosti nametne svoje politicko uvjete radi kojih je usla u rat.
U tom kontekstu, u ratovima 90-tih dvije vojske su u potpunosti kapitulirale: VRSK (Hrvatska) i VJ (Kosovo).
Medjutim u cjelokupnom planu, BiH jeste politicki pobjedila:
- kada promatras resurse kojima smo raspolagali mi i protivnici, to je kao sukob nekog kick-boxera koji je vec 100-150 godina igra u svjetskoj lizi, sa nekim djetetom koje ni imena cestitog nije imalo; tehnicki gledano, trebali su nas razhebat za max mjesec dana, a na kraju su poslije cetiri godine blata poceli i gubiti rat
- rat je prekinut kada je ArBiH, uz HV i HVO poceo izvoditi ofanzivna djejstva; uglavnom ljudi na bazi toga misle da bi se to lako i dalje nastavilo, medjutim mislim da to nije realno - na Banjaluci i Prijedoru bi poceli stvarni problemi za ArBiH, HV, i HVO
- ono sto se desilo nakon Daytona je ogromna politicka pobjeda BiH, jer je jedan VRS koji je u tehnici i dalje bio jaci od armije i hrvatskih vojski skupa potpuno olovkom unisten, a nad RS entitetom je koliko-toliko oktroirana drzavna vlast BiH; znaci ako se pogledaju drugi primjeri u svijetu, Cipar, Izrael, Koreje, Irska, itd. itd. RS je zestoko porazena potpisivanjem Daytona i onim sto se poslije dogadjalo
- samo bombardovanje Srbije 1999. je jos jedan od pokazatelja da zaustavljanje rata i stradanja potkraj 1995. je dobra politicka odluka
Dayton, to je sada jedno od pitanja koje ce buduce generacija imati priliku rijesiti. Stavise, mislim da su uvjeti za potpunu pobjedu danas 2014. daleko bolji nego prethodnih godina, a brate da ne govorimo o 1995. Realno, BiH je danas 5x jaca nego sto je bila 1995., a Srbija kao nas stvarni protivnik 5x slabija. To je dobro za nas.
Do sad su se iskristalisala dva mišljenja o temi- pitanju.Jedno da je Armija BiH (više smisla ima da se govori o RBiH ili Bošnjacima jer se isticinjam vojske dešavanja devedesetih nepotrebno redukuju na vojni sukob što je svakako nepotpun opis ) dobila rat jer je spriječila istrebljenje Bošnjaka što je navodno bio cilj srpske strane i Drugo mišljenje da je RBiH iz rata izašla kao poražena strana jer je na teritoriji nekadašnje Socijalističke Republike BiH formirana Republika Srpska sa statusom koji je donekle sličan statusu kakav je BiH imala u Titovoj Jugoslaviji.
Pokajnik wrote:Do sad su se iskristalisala dva mišljenja o temi- pitanju.Jedno da je Armija BiH (više smisla ima da se govori o RBiH ili Bošnjacima jer se isticinjam vojske dešavanja devedesetih nepotrebno redukuju na vojni sukob što je svakako nepotpun opis ) dobila rat jer je spriječila istrebljenje Bošnjaka što je navodno bio cilj srpske strane i Drugo mišljenje da je RBiH iz rata izašla kao poražena strana jer je na teritoriji nekadašnje Socijalističke Republike BiH formirana Republika Srpska sa statusom koji je donekle sličan statusu kakav je BiH imala u Titovoj Jugoslaviji.
prog321 wrote:
Bosnjaci nisu ubijani jer su bili gradjani nego sto su bili muslimani. I obicnom covjeku je bilo vazno da sacuva svoju vjeru i svoju kulturu. I oni su se za to borili. Uz tekbir se islo naprijed. I uvijek ce se ici.
Ti kao nemusliman moras naci svoj identitet. Nije do Bosnjaka da ti odredjuju kako ces to naci.
Rat znaci da je smrt veoma blizu i samim tim veza sa Bogom je veoma bliska.
Vjera je tu korištena kao paravan, kao i u svim ratovima. Bošnjake se ubijalo da se uzme njihova teritorija.
KENJAC wrote:Ako je u onom ratu bilo malo ne- Bosnjaka u ABiH, onda vam sigurno mogu garantovati da u nekom (gluho bilo) buducem ,ih nece biti nimalo ! Mislim da je upravo ta cinjenica potvrda da je A BiH izgubila rat. Kazem Armija BiH, misleci na onu Armiju kojoj sam ja kao ne-Bosnjak pristupio u Aprilu 92' A ako neko misli vezat pojmove "tekbir", "7. Muslimanska" ili "Allah uegber" eto je onda druga prica i morate pitat ljude koji su htjeli takvu Armiju i ovakvu drzavu ! Oni su vjerovatno ovaj rat pobijedili.
Jedono sta znam sa sigurnoscu je da sam ja onaj rat debelo izgubio , da ne kazem sta drugo !!!
Ja recimo ne bi nikad pristupio vojsci koja sistematski uništava vjerske objekte, sistematski siluje žene i ubija djecu, no razumijem da nisu principi isti kod svih. Neko neće u vojsku u kojoj postoje jedinice koje izgovaraju "Tegbir".
Bosnjaci pardon Muslimani nisu ubijani da se uzme njihova teritorija,uzeli su i Srebrenicu pa su izmasakrirali hiljade ljudi nakon zauzimanja teritorije.Ubijani, spaljivani zivi u kucama, silovani ne zbog teritorije nego zbog patoloske mrznje prema svemu sto je muslimansko.Kad god udjem u raspravu sa nekim o krivcima u ratu samo kazem moli boga da nisi rodjen u Zvorniku ili Foci ili Bijeljini i da si nosio muslimansko ime na pocetku rata sad bi ti mati kosti trazila.Lako je prosipati suplju iz gradova u koji su bili pod kontrolom Armije BiH.
Darkstorm wrote:A mogu li ja postaviti jedno pitanje ?
Ko je ustvari "ne-Bosnjak" ? Jel to neko ko nije musliman ili ? Vi prcate zdrav razum u pojam.Biti "ne-Bosnjak druge vjere" sto se na ovoj stranici par puta ponovilo od vise osoba je degutantno.Koji k... branis Bosnu i Hercegovinu ako nisi Bosnjak ?
A Bosnjak nije samo musliman, vec katolik/pravoslavac/jevrej/ateista/agnostik koji tu drzavu smatra svojom.
@dustaban Dovoljno je bilo samo da procitam ono sto si napisao za tekbire.Ti ako si bio u ARBiH, i ja sam bio u US Marines.
da se vidi samo
Normalno.Ovo je Bosna i Hercegovina, bila i biti ce, ako ti se ne svidja, trazi dom negdje drugo.
Darkstorm wrote:A mogu li ja postaviti jedno pitanje ?
Ko je ustvari "ne-Bosnjak" ? Jel to neko ko nije musliman ili ? Vi prcate zdrav razum u pojam.Biti "ne-Bosnjak druge vjere" sto se na ovoj stranici par puta ponovilo od vise osoba je degutantno.Koji k... branis Bosnu i Hercegovinu ako nisi Bosnjak ?
A Bosnjak nije samo musliman, vec katolik/pravoslavac/jevrej/ateista/agnostik koji tu drzavu smatra svojom.
@dustaban Dovoljno je bilo samo da procitam ono sto si napisao za tekbire.Ti ako si bio u ARBiH, i ja sam bio u US Marines.
da se vidi samo
Normalno.Ovo je Bosna i Hercegovina, bila i biti ce, ako ti se ne svidja, trazi dom negdje drugo.
Takva bosna kakvu ti hoces nece biti za tvog zivota. Ti neces dozivjeti da je vidis nego ces srati po forumima i to je meni dovoljno
hatemondays wrote:
Bosnjaci pardon Muslimani nisu ubijani da se uzme njihova teritorija,uzeli su i Srebrenicu pa su izmasakrirali hiljade ljudi nakon zauzimanja teritorije.Ubijani, spaljivani zivi u kucama, silovani ne zbog teritorije nego zbog patoloske mrznje prema svemu sto je muslimansko.Kad god udjem u raspravu sa nekim o krivcima u ratu samo kazem moli boga da nisi rodjen u Zvorniku ili Foci ili Bijeljini i da si nosio muslimansko ime na pocetku rata sad bi ti mati kosti trazila.Lako je prosipati suplju iz gradova u koji su bili pod kontrolom Armije BiH.
Gledaš stvari previše jednodimenzionalno. Da nisu poubijali sve one muškarce, i danas bi imali više Bošnjaka uz Drinu nego što im je prihvatljivo. Šta njima znači teritorij Republike Srpske ako na njemu živi veliki broj Bošnjaka?
Srpska hegemonistička politika bi zakačila Bošnjake i da nisu muslimani, jer žive tu gdje žive a nisu Srbi, a to što su muslimani jedino je Srbima pomoglo da se mogu nad njima iživljavati a da Zapad ne reaguje ili čak i odobrava, jer u Europi život muslimana vrijedi manje od života kršćanina.
hatemondays wrote:
Gledaš stvari previše jednodimenzionalno. Da nisu poubijali sve one muškarce, i danas bi imali više Bošnjaka uz Drinu nego što im je prihvatljivo. Šta njima znači teritorij Republike Srpske ako na njemu živi veliki broj Bošnjaka?
Srpska hegemonistička politika bi zakačila Bošnjake i da nisu muslimani, jer žive tu gdje žive a nisu Srbi, a to što su muslimani jedino je Srbima pomoglo da se mogu nad njima iživljavati a da Zapad ne reaguje ili čak i odobrava, jer u Europi život muslimana vrijedi manje od života kršćanina.
Suplja haveru nisu samo muskarci bili ubijani, sta cemo sa bebom od 2 dana zivom zapaljenom u Pionirskoj, sta cemo sa hiljadama silovanih zena, cilj nije bio osvojiti cilj je bio unistiti sve sto nosi muslimansko ime( Pisonja je to najavio na skupstini godinu dana prije) a osvajanje je bilo samo da se opljacka( golfovi iz Tasa itd.).Samo zamisli da je Armija BiH imala takvu logiku pa fino pobiti desetine hiljada Srba u Sa, hvala Bogu pa nismo, kao borcu Armije BiH nikada mi nije palo napamet da bih povrijedio civila a nekamoli nedo Bog silovao i ubijao djecu.E tu je haveru razlika tu smo rat dobili souceni sa takvom vrstvom zvjersatva uspjeli smo, nazalost ne 100% posto ,ali ipak uspjeli da neradimo sto su nam drage komsije radile.Uostalom ima Hag da ne trunimo bezveze.
dustaban wrote:Armija BiH nije izgubila rat, uzeli smo bod na domacem terenu. Super !
Koja Armija? Ona sto je stvorena od nicega i trebala da parira jednoj jaaakoj Armiji koja je i po horizontali i po vertikali bila profesionalna. Armija koja je od cijevi improvizovala oruzje, primitivno pravila granate i municiju...i po vasim komentarima ovdje vidi se da mnogi ne mogu da oproste opstanak BiH. Bodkin ide i korak dalje pa kaze ''ali nije po vasoj zelji'' a ne zna da mi izuzev cjelovite BiH drugaciju i ne prizeljkujemo. Ostalo je stvar dogovora ali unutar granica.
Srbi a poslije i Hrvati nikada ne bi usli u rat da su znali da ce BiH ostati u njenim granicama. Tacno je da nam je uspjeh opstanak a sve drugo su nijanse.
Armija stvorena samo za odbranu drzave i rasformirana jer drzava vise nije(oruzano) ugrozena. To ipak treba izucavati.
Sta sada, treba da izucavamo JA koja je imala sve a nije znala i nije mogla iskoristiti ogromnu prednost. Tezak je to poraz.
JEDNA činjenica vam nekako promiće...
Tačno je da se multietičnost ARBiH iz mjeseca u mjesec i iz godine u godinu smanjivala.
A razlog je jednostavan. Od samog početka Srbi su što milom što silom JNA pretvorili u četnićku vojsku koju su postepeno
napuštali i Muslimani/Bošnjaci i Hrvati. Ono malo što ih se uključilo u ARBiH i dalje su vrbovani, proglašavani izdajnicima a
uz to iz dana u dan u ARBiH bilo je sve teže i teže.
Drastičan preokret ili drugo poluvrijeme nastalo je nakon zabijanja noža u leđa ARBiH od strane HVO-a.
Tada su Hrvati masovno napustili jedinice ARBiH, ARBiH došla u veoma tešku i potpuno neizvjesnu situaciju, a uslovi u jedinicama se drastično pogoršali. Na drugoj strani uslovi /oprema,naoružanje, hrana.../ za kratko vrijeme, za samo nekoliko dana drastićno su se popravili. Mnogi bivši naši saborci jednostavno su nam govorili: "J... ga, znaš kako je, moram misliti na"..., a za nekoliko sedmica ili mjeseci počeli su nas i napadati.
Dakle tačno je da se ARBiH u velikoj mjeri podijelila po nacionalnom principu ali o uzrocima i razlozima toga mnogi baljezgaju. Taj proces prvo je zahvatio ruralne sredine i jedinice a onda išao ka većim urbanim centrima.
Sarajlije posebno baljezgaju i ono što oni prićaju Mostarcima i mnogim drugim pripadnicima ARBiH je smiješno.
Kuhinje Beograda i Zagreba su skuhale ono što je Sarajevo samo prihvatilo kao neminovnost.
I inače mnogi često prenaglašavaju i preuveličavaju uticaj Komande i Politike iz Sarajeva. Zaboravljaju da je realnost na terenu u glavnom diktirala i stavove i ponašanja i politike i komande.
I dalje nikom nije jasno da je Alija postigao mnogo više politički nego ARBiH vojno, jer je prvi sačuvao granice BiH i njen status u UN a druga se nije maltene pomerila sa borbenih linija koje su joj drugi nametnuli 1992.
Martinez_ wrote:I dalje nikom nije jasno da je Alija postigao mnogo više politički nego ARBiH vojno, jer je prvi sačuvao granice BiH i njen status u UN a druga se nije maltene pomerila sa borbenih linija koje su joj drugi nametnuli 1992.
Djes' Nebojsa/
Alija nista ne bi mogao da vam nismo izasli na liniju(koju ste vi zadali). Mi nismo imali snage(objektivno) da pravimo velika oslobadjanja sto su cetnici okupirali.
Nas uspjeh je i to sto JNA i JA i cetnici nisu mogli tako ''jadnu i bijednu'' ARBiH unistiti. To je za izucavanje.
Martinez_ wrote:I dalje nikom nije jasno da je Alija postigao mnogo više politički nego ARBiH vojno, jer je prvi sačuvao granice BiH i njen status u UN a druga se nije maltene pomerila sa borbenih linija koje su joj drugi nametnuli 1992.
Djes' Nebojsa/
Alija nista ne bi mogao da vam nismo izasli na liniju(koju ste vi zadali). Mi nismo imali snage(objektivno) da pravimo velika oslobadjanja sto su cetnici okupirali.
Nas uspjeh je i to sto JNA i JA i cetnici nisu mogli tako ''jadnu i bijednu'' ARBiH unistiti. To je za izucavanje.
Možeš reći i da je Staljinov cilj u WW2 bio da pokori Svemir, samim tim što nije uspeo u tom naumu znači da je izgubio rat.
Ciljevi neprijateljske strane bili su jasni kod prvog osnivanja SAO, a sad ti da bi uspeh svoje strane predstavio većim - možeš reći da su hteli da zauzmu i Zenicu i Travnik i Neum, ali znamo i ti i ja da to veze sa životom nema.
Uzeli su šta su hteli i to su vojno održali do kraja rata. A podelu nisu konkretizovali i dobili i de jure državu zahvaljujući angažovanju političkog a ne vojnog vrha u Sarajevu. Zadatak armije svake države je da počisti ilegalnu konkurenciju na svojoj ustavnoj teritoriji i osigura bezbednost spoljnih granica. ARBiH to nije uspela samim tim nije ratni pobednik. Za razliku od Armije, Alija JESTE politički dobitnik.
Naravno, i na ovoj temi se okupljaju uvređeni nacionalisti kao ti koji misle da je pitanje iz naslova subjektivna kategorija pa o tom mogu diskutovati samo ljudi podobnih državljanstava i krvnih zrnaca