Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supercali

#1101 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

milonja wrote: jebote koji bolid
1. kakve veze ima Priboj jadan bio
2. ti pojma nemaš, izmišljaš gluposti...lijepo kaže Bošnjaci koji su vjere te i te...dakle gdje je tu pomješana nacionalnsoti i vjera ?
dalje, sam sebe pokopavaš, ja i ti pričam da su sve do polovine 19.vijeka u Bosni živjeli JEDINO Bošnjaci islamske, katoličke i pravoslavne vjere, dakle nije bilo nikakvih bosasnkih ni srb ani hrvata i da je zbog nacionalističkog djelovanja susjednih zemalja od polovine 19.vijeka došlo do "prelaska" Bošnjaka pravoslavaca u srbe, a Bošnjaka katolika u hrvate !!!
naravno da su onda kao Bošnjaci OSTALI samo oni islamske vjere...sve do danas
i šta ti nije jasno ??? koji dio
cuj kakve veze ima
pa od njega smo i poceli
kad si tvrdio da bosnjaci nisu vecina u priboju
nikad bili
ok nisu bili al su muslimani bili tu negdje otprilike pola pola
i oni nisu bosnjaci kao prvo
ti ne znas citati fino pise bosnjaci te i te vjere iz 1800 neke
a onda kaze 1993-e bosnjaci ce zamjeniti ime Muslimani
e tu je pomijesana nacionalnost i vjeroispovjest a narod sa tim samo nastavio mada je i prije bilo mjesanja

koji dio tebi nije jasan?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1102 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by _BataZiv_0809 »

milonja wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Niko ne kaze da taj pojam, odnosno narod nije postojao i prije. Ali to nisu isti Bosnjaci kao danas. Neko je 1993 odlucio pripisati taj naziv iskljucivo za narod koji se u Jugoslaviji zvao Muslimani. A sad povratak na temu?
neko je odlučio 1993. VRATITI istorijsko ime za narod koji živi u Bosni
jednako kao što us vraćeni npr. istorijski LJILJANI !!!
a to što su se drugi "prešaltali" u srbe i hrvate, te napustili BOŠNJAŠTVO je njihov problem
vratio se ko je htio, i nikome nije branjeno da se vrati "narodnosti pradedovskoj" jer je prodo "za večeru"
što se ne vratiš svojoj izvornoj narodnosti Bošnjaku pravoslavcu ???
A ko je narod pitao zeli li da mu se vraca istorijsko ime? Da sutra odluce da se zovemo Iliri, bil' i to bilo normalno? :D

Nisam Bosnjak, a jos manje pravoslavac :thumbup:
supercali

#1103 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

milonja wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Niko ne kaze da taj pojam, odnosno narod nije postojao i prije. Ali to nisu isti Bosnjaci kao danas. Neko je 1993 odlucio pripisati taj naziv iskljucivo za narod koji se u Jugoslaviji zvao Muslimani. A sad povratak na temu?
neko je odlučio 1993. VRATITI istorijsko ime za narod koji živi u Bosni
jednako kao što us vraćeni npr. istorijski LJILJANI !!!
a to što su se drugi "prešaltali" u srbe i hrvate, te napustili BOŠNJAŠTVO je njihov problem
vratio se ko je htio, i nikome nije branjeno da se vrati "narodnosti pradedovskoj" jer je prodo "za večeru"
što se ne vratiš svojoj izvornoj narodnosti Bošnjaku pravoslavcu ???
neko je odlucio vratiti istorijsko ime samo jednoj vjerskoj skupini a ne citavom narodu
u tome je fora a ne sto je vraceno ime
doduse to ime je postojalo za vrijeme vracanja a ono je bosanci

ps. ljiljani su simbol kotromanica katarine tvrtka i sl
zasto i imena nisu vracena nego su to anamo njihova imena
Last edited by supercali on 03/10/2014 13:36, edited 1 time in total.
stakasa

#1104 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

Nesta meze poce prica bezveze... Gasi Meho
supercali

#1105 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

milonja wrote: jadan ne bio NIKAD ni Bošnjaci ni muslimani, a za mene je jedno te isto NISU bili većina u Priboju, osim možda dok je on kao i Užice bio u okviru Bosne !! odnsono nikad nisu bili većina od kako su protjerani od vremena srpskih ustanaka
za mene kraj na ovu temu
ako je bolidu dao ime Muslimani ??? naravno da će zamjeniti ono što je bilo u ustavu PRIJE TOGA, u ustavu SR BiH a u nejmu su srbo komunajre dale nakardni termin Muslimani...neće valjda pisat da mijejenaju ime Marsovci ?'
plus i taj termin Muslimani je imao nacionalno značenje a ne vjersko, neznalico nijedna, tako da tu nema nikakve pomješanosti
joj bolida, majko mila
sad je sasvim nevazno jesu li bili vecina ili nisu
mislio sam da jesu a nisu i bog te veselio
a sa ovim postom si samo potvrdio da mjesas nacionalnost sa vjeroispovjescu
za tebe su bosnjaci i muslimani jedno te isto
cestitam
e vidis to ne pise u onome sto si ti postavio gdje su ili turskog ili rimskog ili grckog verozakona
supercali

#1106 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

milonja wrote: halo bolidu....termin Muslimani i u stavu SFRJ i SRbiH je imalo NACIONALNO ZNAČENJE,a ne značenje vjerske skupine, bolidu
nikome drugom koji je druge vjere, pa i tebi katoliku ili nekom pravoslavcu nije branjeno da se isto osjeća kao Bošnjak
evo ja te pozivam da se vratiš "narodnsoti pradedovskoj" da zaboraviš što si se "prodo za večeru" i preko noći krajem 19.vijeka od Bošnjaka katolika postao neki tobož hrvat
intelektualac ko prica o muslimanima iz jugoslavije
ja pricam o bosnjastvu prije juge i bosnjastvu danas
supercali

#1107 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

ajde ponovo na citanje pa vidi sta pise
a onda mozemo pricati
supercali

#1108 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

cuj covica ti :D
ja sa katolicima imam veze ko ti sa papom
al nema veze znao sam i ranije kako se lako prisije neka etiketa

da ti opet objasnjavam isto?
pa ne ide kad nisi razumio prvi put neces ni sada a ni ubuduce izgleda

ako ti nije jasno procitaj koji put sto sam napisao pa mozda nekad skontas a onda se javi
supercali

#1109 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

ako sam dodikovac ti si vladika neki
Bodkin

#1110 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Bodkin »

I dalje se alomise likovi da dokazu da se u jugi losije zivjelo nego u njemackoj a?

Sent from my Lumia
detroit-mercy

#1111 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by detroit-mercy »

Kako ovi kapitalisti koji tvrde da je raspad Juge bio neminovan zbog neodrzive ekonomije, komentarisu nedavnu svjetsku krizu i intervenciju drzava pumpanjem novca u banke, iste one koje su i uzrokovale krizu?

Mislim da je licemjerno Jugoslaviji spocitavati ekonomsku politiku (koja nije bajna bez dileme), a pritome ostati slijep na ono sto se dogadja(lo) na Zapadu?
Jugoslavija se nije raspala zbog eknomiije vec zbog nedovoljno izgradjenog nacionalnog identiteta, valjda to ne treba pojasnjavati. Da us Jugosloveni u nacionalnom smislu kao Amerikanci ili Kanadjani, Juga se nikada ne bi raspala :mrgreen: . Sve ostalo je samo bilo dosipanje benzina na vatru :mrgreen: .
Ali Kemal

#1112 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Ali Kemal »

milonja wrote:bolidu ti si sve pomješo
termin Muslimani je i po u stavu SFRJ i po ustavu SRBiH imao značenje NACIONALOSTI, a ja ti i pričam svo vrijeme o nakaradnosti toga što su srbokomunjare vjerski termin odredile kao nacionalni
Interesantno je da se otac nacije Alija Izetbegovic protivio nazivu Bosnjak, te se zbog toga razisao sa Adilom Zulfikarpasicem.
Generalno u narodu nije uopste postojala svijest o nazivu Bosnjak, 99% ljudi nije nikada ni culo da tako nesto postoji, osim prezimena Bosnjak, koji je igrom slucaja hrvatsko prezime :D a u isto vrijeme prezime Hrvat je bilo muslimansko prezime :mrgreen:
Stoner

#1113 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

Ali Kemal wrote: Interesantno je da se otac nacije Alija Izetbegovic protivio nazivu Bosnjak, te se zbog toga razisao sa Adilom Zulfikarpasicem.
Generalno u narodu nije uopste postojala svijest o nazivu Bosnjak, 99% ljudi nije nikada ni culo da tako nesto postoji, osim prezimena Bosnjak, koji je igrom slucaja hrvatsko prezime :D a u isto vrijeme prezime Hrvat je bilo muslimansko prezime :mrgreen:
Ovo je donekle (ne)tacno.
Bosnjak je prezime koje je zastupljeno kod ava tri naroda. Bosnjakovic isto. Bosnjic itd.
A Alija je bio budala pa ga ne treba uzimati za ozbiljno.
supercali

#1114 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

pa alija ti je donio demoktratiju kapitalizam itd
Ali Kemal

#1115 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Ali Kemal »

Stoner wrote:
Ali Kemal wrote: Interesantno je da se otac nacije Alija Izetbegovic protivio nazivu Bosnjak, te se zbog toga razisao sa Adilom Zulfikarpasicem.
Ovo je donekle (ne)tacno.
Bosnjak je prezime koje je zastupljeno kod ava tri naroda. Bosnjakovic isto. Bosnjic itd.
A Alija je bio budala pa ga ne treba uzimati za ozbiljno.
Bez obzira, Alija je odlucivao, za i u ime naroda :skoljka:
Stoner

#1116 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

supercali wrote:pa alija ti je donio demoktratiju kapitalizam itd
On je samo odnijet mogao.
radostan dan

#1117 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by radostan dan »

Image
ja71

#1118 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by ja71 »

drndalo wrote: Moja poenta je da ovi sto su "dosli" nakon dolaska demokracije, ne mogu stici ni da okrece ono sto su oni prije njih sagradili... Kreditima, gotovinom, radnim akcijama, ali su sagradili...
Ovu uzrecicu cesto cujemo. Ona zvuci simpaticno ali sugerise nesto pogresno a to je da ovih prije nije bilo da
se ne bi nista izgradilo
mozda cak da bi vrijeme stalo neke '45

Kamo srece da druga Yu nije ni stvarana mislim da bi smo zaobisli ono sranje iz '90.
Mislim da bi svi narodi iz bivse Yu bili danas u boljoj poziciji
radostan dan

#1119 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by radostan dan »

druga juga nije mogla izbjeći -stvaranje-, kao ni prva...
radostan dan

#1120 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by radostan dan »

pardon, u stvari jeste, ali da su pobjedile sile osovine, odnosno treći rajh.
jefferson

#1121 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by jefferson »

Samo sam cekao kad ce se poeti o Muslimanima, Srbima, Hrvatima i slicno.
ja71

#1122 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by ja71 »

radostan dan wrote:pardon, u stvari jeste, ali da su pobjedile sile osovine, odnosno treći rajh.
Pa zar ovi u Jalti nisu planirali podjelu ? Isto tako je bilo tesko zaobici raspad kada je nestalo blokovske podjele
stakasa

#1123 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

jefferson wrote:Samo sam cekao kad ce se poeti o Muslimanima, Srbima, Hrvatima i slicno.
Pa normalan slijed nakon dileme da li je bolja Scanija ili FAP (doduse 69-e).
drndalo

#1124 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by drndalo »

ja71 wrote:
drndalo wrote: Moja poenta je da ovi sto su "dosli" nakon dolaska demokracije, ne mogu stici ni da okrece ono sto su oni prije njih sagradili... Kreditima, gotovinom, radnim akcijama, ali su sagradili...
Ovu uzrecicu cesto cujemo. Ona zvuci simpaticno ali sugerise nesto pogresno a to je da ovih prije nije bilo da
se ne bi nista izgradilo

mozda cak da bi vrijeme stalo neke '45

Kamo srece da druga Yu nije ni stvarana mislim da bi smo zaobisli ono sranje iz '90.
Mislim da bi svi narodi iz bivse Yu bili danas u boljoj poziciji
Naravno da bi se izgradilo, koliko i sta, mozemo samo nagadjati i naprdjivati... Koliko god da je izgradjeno m2 od 1945 do raspada iste, cinjenica je da ovi nehljebi koji su ih zamijenili na vlasti ne stizu ni da okrece sve to... Iako je demokracija i trzisna ekonomija, prosperitet i sreca na sceni... Naravno da je to simpaticna doskocica, ali znas kako se kaze: "U svakoj sali, 1/2 sale...?" Sustina je da je ona drzava, sa onom partijom znala sta hoce, isla u tom pravcu (ili bar mislila da ide), i napravila sistem (kakav takav). Sad je sistem to da nema sistema, pa ko sta jami, a zna se ko moze najvise da jami... Zato je i napravljeno da nema sistema, da se prvobitna akumulacija kapitala zapoceta u ratu kod "100 najboljih familija" ovjekovjeci i ozvanici...

Takodjer mozemo samo nagadjati dal' bismo hipotetickom pobjedom sila osovine u WW2 uopste postojali, ili bismo bili "Japan"... U ovo drugo nekako sumnjam...
stakasa wrote:Pa normalan slijed nakon dileme da li je bolja Scanija ili FAP (doduse 69-e).
Opet cackas mecku ? Hajde opet procitaj sta sam napisao za specificnost tadasnje situacije u kojoj se data prica desava... Nisam cak ni tvrdio da je FAP bio bolji jer mi fali parametara za takve ocjene, ali sam prenio iskustvo iz svakodnevne eksploatacije tih vozila, gdje je pozdanost bila bolja kod FAP-a, nego kod ostalih koje su imali... Premal je to uzorak za bilo kakve ozbiljne zakljucke, kojima ti izgleda tezis... Opet, taj FAP nije bio bas nasa solo pamet, pa da smo mi nekoga "zajebali", i on je bio plod projektovanja nekih inzenjera ozbiljnih proizvodjaca, koji su bili konkurencija Scaniji... To da li mu je rashladni system u startu bio veci, pa nije "kuhao", ili je to "povecano" u Priboju kasnije ne znam, ali znam da je njima u Zambiji to bilo jako bitno, jer su prvi telefoni znali biti i po par sati voznje daleko, mobitela nije bilo, a radio stanice su imale ogranicen domet...
Stoner

#1125 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

Nije fer porediti BiH i Jugoslaviju. Bosna ima daleko manje populacije, resursa a i tu je tek dvadesetak godina.
Gradi se i sad. Kada i ako BiH dozivi vijek trajanja Jugoslavije daleko vise ce biti izgradjena nego za vrijeme SFRJ.
Post Reply