ja71 wrote:drndalo wrote:
Moja poenta je da ovi sto su "dosli" nakon dolaska demokracije, ne mogu stici ni da okrece ono sto su oni prije njih sagradili... Kreditima, gotovinom, radnim akcijama, ali su sagradili...
Ovu uzrecicu cesto cujemo. Ona zvuci simpaticno
ali sugerise nesto pogresno a to je da ovih prije nije bilo da
se ne bi nista izgradilo
mozda cak da bi vrijeme stalo neke '45
Kamo srece da druga Yu nije ni stvarana mislim da bi smo zaobisli ono sranje iz '90.
Mislim da bi svi narodi iz bivse Yu bili danas u boljoj poziciji
Naravno da bi se izgradilo, koliko i sta, mozemo samo nagadjati i naprdjivati... Koliko god da je izgradjeno m2 od 1945 do raspada iste, cinjenica je da ovi nehljebi koji su ih zamijenili na vlasti ne stizu ni da okrece sve to... Iako je demokracija i trzisna ekonomija, prosperitet i sreca na sceni... Naravno da je to simpaticna doskocica, ali znas kako se kaze: "U svakoj sali, 1/2 sale...?" Sustina je da je ona drzava, sa onom partijom znala sta hoce, isla u tom pravcu (ili bar mislila da ide), i napravila sistem (kakav takav). Sad je sistem to da nema sistema, pa ko sta jami, a zna se ko moze najvise da jami... Zato je i napravljeno da nema sistema, da se prvobitna akumulacija kapitala zapoceta u ratu kod "100 najboljih familija" ovjekovjeci i ozvanici...
Takodjer mozemo samo nagadjati dal' bismo hipotetickom pobjedom sila osovine u WW2 uopste postojali, ili bismo bili "Japan"... U ovo drugo nekako sumnjam...
stakasa wrote:Pa normalan slijed nakon dileme da li je bolja Scanija ili FAP (doduse 69-e).
Opet cackas mecku ? Hajde opet procitaj sta sam napisao za specificnost tadasnje situacije u kojoj se data prica desava... Nisam cak ni tvrdio da je FAP bio bolji jer mi fali parametara za takve ocjene, ali sam prenio iskustvo iz svakodnevne eksploatacije tih vozila, gdje je pozdanost bila bolja kod FAP-a, nego kod ostalih koje su imali... Premal je to uzorak za bilo kakve ozbiljne zakljucke, kojima ti izgleda tezis... Opet, taj FAP nije bio bas nasa solo pamet, pa da smo mi nekoga "zajebali", i on je bio plod projektovanja nekih inzenjera ozbiljnih proizvodjaca, koji su bili konkurencija Scaniji... To da li mu je rashladni system u startu bio veci, pa nije "kuhao", ili je to "povecano" u Priboju kasnije ne znam, ali znam da je njima u Zambiji to bilo jako bitno, jer su prvi telefoni znali biti i po par sati voznje daleko, mobitela nije bilo, a radio stanice su imale ogranicen domet...