Anksioznost

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Zejnep

#1101 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Zejnep »

emmir1 wrote:
SmokingMan wrote:
Alighieri wrote:
Dug je put prema zdravom životu, nije da imam izbora kada moraš jesti sve i svašta, ne možeš birati osim zobenih :lol:
Najgora stvar je naglo izbaciti većinu toga iz prehrane,treba samo na najmanju moguću mjeru svesti ono što baš i nije toliko zdravo za organizam kao što su nrp.slatkiš,jednostavno reguliši ishranu.Gazirana pića treba obvavezno izbaciti iz upotrebe,kao i alkohol,cigare,od meshih oproizvoda obavezno je izbjegavat prerađevine od mesa kao što su paštete,haše,to ima skroz malu hranjivu vrijednost,a visok udio masti i soli.Možeš svakako pronaći i spisak prehrambenih proizvoda koji ne odgovaraju određenim krvnim grupama.Napraviš sebi plan fino,a bitno je ne pretjerivati u dijeti,fizičkim aktivnostima.Treba imati neku doslijednost u tome.

Nemoj zavborativi na mladi sviježi sir,on ti je jedna od najboljih namirnica za mršavljenje.

Da.

Najgore je izbacit neke stvari iz prehrane poput mene.

Sada hodam godinu dana po doktorima i radim sve vrste pretraga i sve u savršenom redu, no ja imam titranja mišića, žarenje u rukama i nogama, mravinjanje po glavi.

Imao i 130 jedno vrijeme pa pao na 77 kg, sada 83 kg.

Izbacio meso iz prehrane, jeo samo ribu ponekad.

Mislim da sam tu zajeb napravio, 18 mjeseci nisam pojeo komad mesa.

Stoga savjet svima.

Sve umjereno !

Oh, pa tebi fali vitamin b12 :-)
SmokingMan

#1102 Re: anksioznostttttttttttt

Post by SmokingMan »

Treba imati neku normalnu težinu shodno svojoj visini,a nije tragedija ako čovjek ima 2-3 kile viška to se može reducirati.Strogo treba izbjegavati kojekakve društvene trendove,i norme,to čovjeku može uništiti ličnost i karakter.Treba samo biti svoj. :thumbup:
emmir1

#1103 Re: anksioznostttttttttttt

Post by emmir1 »

Najgora stvar je naglo izbaciti većinu toga iz prehrane,treba samo na najmanju moguću mjeru svesti ono što baš i nije toliko zdravo za organizam kao što su nrp.slatkiš,jednostavno reguliši ishranu.Gazirana pića treba obvavezno izbaciti iz upotrebe,kao i alkohol,cigare,od meshih oproizvoda obavezno je izbjegavat prerađevine od mesa kao što su paštete,haše,to ima skroz malu hranjivu vrijednost,a visok udio masti i soli.Možeš svakako pronaći i spisak prehrambenih proizvoda koji ne odgovaraju određenim krvnim grupama.Napraviš sebi plan fino,a bitno je ne pretjerivati u dijeti,fizičkim aktivnostima.Treba imati neku doslijednost u tome.

Nemoj zavborativi na mladi sviježi sir,on ti je jedna od najboljih namirnica za mršavljenje.[/quote]

Da.

Najgore je izbacit neke stvari iz prehrane poput mene.

Sada hodam godinu dana po doktorima i radim sve vrste pretraga i sve u savršenom redu, no ja imam titranja mišića, žarenje u rukama i nogama, mravinjanje po glavi.

Imao i 130 jedno vrijeme pa pao na 77 kg, sada 83 kg.

Izbacio meso iz prehrane, jeo samo ribu ponekad.

Mislim da sam tu zajeb napravio, 18 mjeseci nisam pojeo komad mesa.

Stoga savjet svima.

Sve umjereno ![/quote]

Oh, pa tebi fali vitamin b12 :-)[/quote]

Pisali smo već.

Što je najgore krenuo sam da pijem b12 bez da sam ga izmjerio tako da ne mogu znati da li je to uzrok mojih simptoma.

Pijem ga već drugi mjesec, sa nekim simptomima je bolje.

Prije sam imao stalnu obamrlost u unutrašnjim dijelovima pete i oba palca te žarenje u stopalima.

Sada nemam tu obamrlost, no imam kao neko paljenje u nogama.

Desi se jedno 10 puta dnevno kao da mi neko na stopalu ili prstu prisloni recimo vreo upaljač.

Ima 2 dana mi se nije desilo ni jednom

E sada da li se to ovojnice živaca oporavljaju pa se javljaju takvi simptomi ne znam.

Bio kod 10 neurologa i sve u redu
Sanjarko

#1104 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Sanjarko »

Ovo za kisalinu. Samo dvije rijeci. Soda bikarbona. Navodno cak i rak sprijecava. Ja je bio krenuo ponekad piti pa prestao. Stari moj je pije redovno.
Sanjarko

#1105 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Sanjarko »

Jesi li neke ekstremnije nalaze radio. Moze biti da sa nervima nesto Ne Daj Boze nije uredu.
Alighieri

#1106 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Alighieri »

Dobio sam ja fawar fruit iz Egipta, soda bikarbon zajedno sa par vrsti voća, super je, pomaže u roku par minuta za kiselinu.

Ali zaista, ponekad pomislim kakav bi to dan bio bez bola. Ili prsa bole, ili sa strane ili lijeva strana leđa. Mnogi imaju herniju, mnogi imaju gastritis, ali nemaju ni blizu simptome kao ja. Znam da nije ništa drugo nego to, gutao sam dvaput cijev, imao drugi put zapaljenje sluznice.

Pijen Controloc kao bombone, doktorica mi sama kaže, ti bi to trebao piti svaki dan, pa terapije od 40 dana iako nemam onu bakteriju, i to sam testirao, reče doktorica, dobro pa te nešto zaobišlo.

Prošle godine problemi sa preponom, pio sam mjesec dana antibiotike jer su mi dijagnosticirali pogrešno dijagnozu, poslije toga pio Fenix 40 dana jer sam upalio sluznicu, ali stvarno, da li me zaista boli ili ja sve to umišljam. Titranje je realistično jer ga vidim očima.

Čitam danas za Astori-a, igrač Fiorentine, 31 godina, milion testova rade fudbaleri, umro u snu bez bilo kakvih prethodnim simptoma, odmah neki strah u meni, nervoza.

Odlučio sam poslije oktobra izbrisati sve društvene mreže, okaniti se i interneta, ostaviti whats app i to je to. Previše čitam stvari koji mi nabijaju psihu.
Gojeni H

#1107 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Gojeni H »

Dijeta:

Izbjegavanje pretrpavanja stomaka generalno, pozeljno do 80% kapaciteta.
Izbjegavanje rostilja, uzimanje hrane "na kasiku".
Piti dosta vode. Sto manje gaziranih pica.

Sport:

Setnja, trcanje, biciklizam, plivanje. U stanu: sklekovi, trbusnjaci, istezanje ...
*Ima neki faktor u tom brzom disanju, gdje se brige i nervoza "ispusu".

Duhovnost:

Postoji razlog zasto te Bog stvorio, zasto si na Zemlji. Nekim ljudima znacis mnogo vise nego sto mislis.
Meditacija sa pozitivnim mislima o tome sta mozes uciniti za sebe i druge.
Bez dubokog razmisljanja o smislu zivota :-) jer onda covjek moze otici jos dublje u belaj.
emmir1

#1108 Re: anksioznostttttttttttt

Post by emmir1 »

Vizionar 1985 wrote:Jesi li neke ekstremnije nalaze radio. Moze biti da sa nervima nesto Ne Daj Boze nije uredu.

Pa ako mene pitaš.

Radio sam magnet glave, kičme, tcd, cd vratnih i nogu

Radio sam 4 puta EMNG nalaze kod različitih doktora a taj EMNG pokazuje da li ima problema sa nervima i mišićima

Nalazi uredni
emmir1

#1109 Re: anksioznostttttttttttt

Post by emmir1 »

EMNG je dijagnostička metoda kojom se ispituju električni potencijali mišića i električna provodljivost živaca. Ovom pretragom mogu se otkriti poremećaji živčanih ili mišićnih vlakana u ranoj fazi bolesti.

Elektromiografska obrada potrebna je za diferenciranje neurogene i miogene kljenuti i atrofije, miotonije, miotonične distrofije, mijastenije gravis (uz repetitivnu stimulaciju), prikaz ranih stadija denervacije, dijagnozu generaliziranih neuralnih oštećenja te procjenu stupnja razvoja bolesti nakon neurogenih oštećenja. Ovom pretragom ispituje se i frekvencija tremora, slijed aktivacije distoničnih mišića i provodi test na latentnu tetaniju.
Sanjarko

#1110 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Sanjarko »

Ma znam da se nekada desi da neispitaju sve pa zato i pitam. Recimo ja sam trebao raditi ekstremne nalaze ali tada radi bolesti i pijenja previse tableta za bolove zaglavim na psihijatriji i od tada me vode kao psihijatrijski slucaj iako sam najvjerovatnije i fizicki bolesnik i to ko zna sta sve jer imam tegoba raznih koje ne zelim ni da pamtim niti da mislim o njima a i nemogu jer imam pravo slabo pamcenje.

Jetra, vid itd. A ne sporim i da sam psihicki bolesnik. Samo nemam ono sto oni tvrde, halucinacije. To mi puknuto da me se iz bolnice rijese jer sam im tada u bolnici fakticki pravio problem. A imam psihicke smetnje ko zna koje pa eto i ankcioznost mozda ali zbog najvise fizicke neke smetnje, slabog pamcenja. Tesko da bilo sta mogu dugo da zapamtim, da naucim napamet i slicno, pa kada nesto vazno zaboravim to mi stvori ankcioznost.
emmir1

#1111 Re: anksioznostttttttttttt

Post by emmir1 »

Vizionar 1985 wrote:Ma znam da se nekada desi da neispitaju sve pa zato i pitam. Recimo ja sam trebao raditi ekstremne nalaze ali tada radi bolesti i pijenja previse tableta za bolove zaglavim na psihijatriji i od tada me vode kao psihijatrijski slucaj iako sam najvjerovatnije i fizicki bolesnik i to ko zna sta sve jer imam tegoba raznih koje ne zelim ni da pamtim niti da mislim o njima a i nemogu jer imam pravo slabo pamcenje.

Jetra, vid itd. A ne sporim i da sam psihicki bolesnik. Samo nemam ono sto oni tvrde, halucinacije. To mi puknuto da me se iz bolnice rijese jer sam im tada u bolnici fakticki pravio problem. A imam psihicke smetnje ko zna koje pa eto i ankcioznost mozda ali zbog najvise fizicke neke smetnje, slabog pamcenja. Tesko da bilo sta mogu dugo da zapamtim, da naucim napamet i slicno, pa kada nesto vazno zaboravim to mi stvori ankcioznost.

Pa i meni govore da uzmem tablete za smirenje.Njima je najlakše reći da je na psihickoj bazi, no ja sam potupno smirena osoba i moji su simptomi apsolutno realni.

Juce sam bio i kod profesora Sinanovica, mislim da je on vrh neurologije u BIH a i vani je cijenjen stručnjak.
Načelnik je neurologije u UKC Tuzla, predavač na fakultetima u Njemackoj i Hrvatskoj, član akademija znanosti Hrvatske i Italije...itd

Opisao mu sve svoje simptome, pregledao sve nalaze kojih ima preko 50 od raznih doktora i svi su uredni.

Onda me on pregledao, onda uradio EMG i EMNG svih ekstrimiteta i svi su nalazi uredni.

Zaključak je da on smatra da sam velikim mršanjem i izbacivanjem mnoge ishrane narušio metabolizam, jer sam svim ostalim pretragama izbacio mogućnosti za bolesti koje daju moje simptome.
Bluemore

#1112 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Bluemore »

Onda ti sad valja to vratiti u balans
Domaci proizvodi minerali vitamini proteini zdravi uh Pa se onda mozes nadati da ti nestanu simptomi
Sanjarko

#1113 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Sanjarko »

Moze se metabolizam skrisiti na razne nacine. Recimo meni je sve krenulo od pijenja nekog preparata za debljanje i od jednih tableta koje sam uzimao u vezi jednog problema.

Cuo sam za dosta slucajeva kako je se ljudima skrsio metabolizam itd., radi necega. Od stitne zljezde pa nadalje.
Zejnep

#1114 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Zejnep »

Gojeni H wrote:Dijeta:

Izbjegavanje pretrpavanja stomaka generalno, pozeljno do 80% kapaciteta.
Izbjegavanje rostilja, uzimanje hrane "na kasiku".
Piti dosta vode. Sto manje gaziranih pica.

Sport:

Setnja, trcanje, biciklizam, plivanje. U stanu: sklekovi, trbusnjaci, istezanje ...
*Ima neki faktor u tom brzom disanju, gdje se brige i nervoza "ispusu".

Duhovnost:

Postoji razlog zasto te Bog stvorio, zasto si na Zemlji. Nekim ljudima znacis mnogo vise nego sto mislis.
Meditacija sa pozitivnim mislima o tome sta mozes uciniti za sebe i druge.
Bez dubokog razmisljanja o smislu zivota :-) jer onda covjek moze otici jos dublje u belaj.
:thumbup:
Sanjarko

#1115 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Sanjarko »

Gojeni je sjajno napisao ali nazalost neradimo mnogi to iz raznih razloga.
Zejnep

#1116 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Zejnep »

Vizionar 1985 wrote:Gojeni je sjajno napisao ali nazalost neradimo mnogi to iz raznih razloga.
Bogam ja radim :mrgreen:
Sanjarko

#1117 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Sanjarko »

Zejnep wrote:
Vizionar 1985 wrote:Gojeni je sjajno napisao ali nazalost neradimo mnogi to iz raznih razloga.
Bogam ja radim :mrgreen:
Dobro za tebe. Zene inace vise drze do sebe nego muski ili mi se tako cini samo. Nekako muskarci se opuste pravo vremenom iz raznih razloga.
zijancer

#1118 Re: anksioznostttttttttttt

Post by zijancer »

lmo wrote:Ima li te joge po jutjubu, neki dobar link i to, za početnike?
Imo, najlakse je izabrati neku od asana/položaja, pa potražiti video i pokušati jednu po jednu.
https://yoga.com/poses?page=1
Recimo ova pigeon pose je jako ugodna za kukove (mislim kad se ušteliš), plow za gornji dio leđa, downward facing dog za istezanje listova i svih mišića na stražnjoj strani nogu, uglavnom probaš, vidiš kako ide i radiš. :)
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#1119 Re: anksioznostttttttttttt

Post by lmo »

hvala!
Bloo
Globalna šefica

#1120 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Bloo »

zijancer wrote:
lmo wrote:Ima li te joge po jutjubu, neki dobar link i to, za početnike?
Imo, najlakse je izabrati neku od asana/položaja, pa potražiti video i pokušati jednu po jednu.
https://yoga.com/poses?page=1
Recimo ova pigeon pose je jako ugodna za kukove (mislim kad se ušteliš), plow za gornji dio leđa, downward facing dog za istezanje listova i svih mišića na stražnjoj strani nogu, uglavnom probaš, vidiš kako ide i radiš. :)
:thumbup:
pidgeon pose balasana je divna i smirujuca izmedu ostalog. toplo preporucujem.
haubica_i_to_teshka

#1121 Re: anksioznostttttttttttt

Post by haubica_i_to_teshka »

Za svaku pohvalu su ove razmjene mishljenja, sugestije, zelja da se pomogne... :thumbup:

Na pocetku postavite pitanje: koliko stvarno poznajete sami sebe?

Svi smo razliciti, genetski, anatomski,metabolizam..shto nekom pomaze ne znaci da ce i drugom, naprotiv,moze da izazove i neke druge probleme.
Ne postoji medikament/voce/povrce ...koje lijeci sve i na koje svi jednako reagujemo.U razgovoru sa klijentima uvijek pokushavam da spoznam koliko zaista poznaju sami sebe(kada se dotaknemo tih stvari).
Jacanje imuniteta je jedna od bitnijih stvari.Tu se dolazi do tog pitanja. Neko koristi, bijeli luk, neko saplemente,drugi morske proizvode (krill oil), med, dzindzer..Ako ste ne toleranti na laktozu ,ne mozete piti “crni caj sa mlijekom” i to forsirati,jer jer je “nekom” pomoglo.Gastro problemi (u ovom slucaju) samo su pogorshali situaciju, jer su ti dodatni problemi sa stomakom josh vishe povecali anksioznost.
Ili, ako imate loshe zglobove, ne mozete fizicku aktivnost usmjeriti na aktivno trcanje, ili bilo koje drugo shto opterecuje iste.Mishici isto tako, da ne idem dalje...

U ovom vremenu interneta, foruma... informacije su dostupne “na sve strane”.Moze se mnogo toga korisnog procitati, saznati,primijeniti...
Problem nastaje kada neko kod psihijatra/psihologa dodje sa vec odredjenom dijagnozom i terapijom (koje je sam sebi pripisao/la) i sami trazi “potvrdu” od strucnog lica da je u pravu.U nekim lakshim slucajevima i nije to neki problem :-D . Medjutim ako je anksioznost (a obicno jeste) povezana sa depresijom/PTSD/GAD/BI POLAR +neka druga oboljenja, onda mogu da izazovu mnogo vece probleme.U prvo vrijeme alter ego ,hiperaktivnost,adrenalin shalju lazne informacije da je sve u redu, super.
Nazalost, nakon izvjesnog vremena, kada prodje “euforija”, i kada vrijednosti padaju, dolazi do depresije i pogorshanja.
(Napisao sam u smislu " preventivno ,’ kao veoma vjerovatno i da ne pishem sve stvari... da ne prepadam)

Razlog za sve ovo je shto se ne dotice najvaznije stvari, a to je uzrok koji izaziva anksioznost/depresiju ili bilo koju kombnaciju ukljucujuci i drugo oboljenja koja su posredno ili ne uzrok.

Ako znate razlog vashe (u ovom slucaju anksioznosti), dovoljno poznajete svoje tijelo,lako se odredjuju i terapija(ako je potrebna) i nacin ishrane, fizicke aktivnost,relaksacija.
Bloo
Globalna šefica

#1122 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Bloo »

haubica_i_to_teshka wrote:
U ovom vremenu interneta, foruma... informacije su dostupne “na sve strane”.Moze se mnogo toga korisnog procitati, saznati,primijeniti...
Problem nastaje kada neko kod psihijatra/psihologa dodje sa vec odredjenom dijagnozom i terapijom (koje je sam sebi pripisao/la) i sami trazi “potvrdu” od strucnog lica da je u pravu.U nekim lakshim slucajevima i nije to neki problem :-D . Medjutim ako je anksioznost (a obicno jeste) povezana sa depresijom/PTSD/GAD/BI POLAR +neka druga oboljenja, onda mogu da izazovu mnogo vece probleme.U prvo vrijeme alter ego ,hiperaktivnost,adrenalin shalju lazne informacije da je sve u redu, super.
Nazalost, nakon izvjesnog vremena, kada prodje “euforija”, i kada vrijednosti padaju, dolazi do depresije i pogorshanja.
(Napisao sam u smislu " preventivno ,’ kao veoma vjerovatno i da ne pishem sve stvari... da ne prepadam)

Razlog za sve ovo je shto se ne dotice najvaznije stvari, a to je uzrok koji izaziva anksioznost/depresiju ili bilo koju kombnaciju ukljucujuci i drugo oboljenja koja su posredno ili ne uzrok.

Ako znate razlog vashe (u ovom slucaju anksioznosti), dovoljno poznajete svoje tijelo,lako se odredjuju i terapija(ako je potrebna) i nacin ishrane, fizicke aktivnost,relaksacija.
Samovoljno davanje dijagnoza je fascinantno.
Neki nikada i ne odu do psihijatra/psihologa zbog stigme koju to nosi.
Tu je najvaznija edukacija, da mentalno zdravlje nije bauk i da su psiholozi i psihijatri tu da nam pomognu sa svojom strucnoscu.

Stresora za anksioznost i depresiju je puno, na stranu slucajevi sa "urodenom" depresijom, te tezim klinickim slucajevima.

Da, terapija od strane stručnog lica :) (nadam se da si to mislio)
haubica_i_to_teshka

#1123 Re: anksioznostttttttttttt

Post by haubica_i_to_teshka »

@bloo, naravno od strucnog lica.
Samo, nazalost takvih je malo
Uglavnom, briga za pacijenta/klijenta shto zbog nedovoljnog znanja dovodi i do nedovoljne brige.

+satnica, gdje se gleda shto vishe pacijenata, vishe se zaradi....
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#1124 Re: anksioznostttttttttttt

Post by lmo »

doktore, a možel' vrijeme uticati na anksioznost? :skoljka: :shmizla1:
Alighieri

#1125 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Alighieri »

Na mene lično utiče, posebno toplije vrijeme.
Post Reply