Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
duboka_misao

#1101 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

ej zene evo nadjoh na piku onaj aparat sto je @mericak spominjala za pracenje disanja bebinog ko da je neko rekao da hoce kupiti ?

http://www.pik.ba/artikal/2828622/babysense-ii-novo/
beautyfool

#1102 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

max07 wrote:Imam i ja jedno pitanjce, pa ako imate iskustva bila bih zahvalna na svakom savjetu.

Mom malcu je danas četrnaesti dan i pored plača noću je pravo dobar :D . Jede pravo dobro, čak mi se čini da se taj nikad ne zasiti. Imamo obaveznu turu štucanja poslije svakog obroka jer jede jako halapljivo :D Vidno raste i već mu ne može odjeća koju smo oblačili još prije par dana :D

Eh sada, problem je u tome što mu je cijelo vrijeme otkako smo izašli iz bolnice začepljen nosić. Pokušala sam sve što mi je preporučila patronažna - aqua maris kapi, podići malo uzglavlje, držati ga uspravno itd. Čak sam mu stavljala i po kapljicu svog mlijeka u svaku nozdrvu, ali ništa ne pomaže. Izbaci on s vremena na vrijeme neki veliki šmrkalj, ali nosić ostaje začepljen. Pitala sam i za pumpicu za nos (imam i ručnu i onu za usisivač) ali mi patronažna kaže da je on još premalen za to i da će mu uništiti sluznicu tako da je ne koristim.

Ne znam više šta da radim. Ne bih da ga zbog toga vodim ljekaru - još nije bio ni na prvoj kontroli, ali vidim da mu strašno smeta - budi se zbog toga češće, teško mu je jesti, a i meni zvuči strašno kako hropti :sad:

Imate li vi neko slično iskustvo? Da li da ipak odem ljekaru ili da probam još nešto?
Mi smo imali problem zacepljenog nosica do nekih 3-4 mjeseca, isla od pedijatra do pedijatra vezano na tu temu i neki su mi odgovorili da je to vjerovatno jer unutrasnji dio nosnice jos uvijek nije razvijen i da ce to s vremenom proci, tako i bi, proslo je samo od sebe a ja sam svaki dan cistila nosic i po potrebi ga usisavala onim vakumom :) ja licno ne smatram da je taj vakum prejak za nosnicu a s njim sam najbolje uspjela izvuci.
otherside

#1103 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

max07 wrote: hvala vanad. cini mi se da je "naparivanje" malo pomoglo -povatio je jedan veliki šmrk. još uvijek hropti ali već zvuči malo bolje. namjeravam ja njega svakako ubrzo izvesti napolje - ne mislim čekati onih famoznih 40 dana. danas mu je konačno otpao i pupak, tako da je prvi lijepi dan predvidjen za barem kratku šetnjicu :D
i nama je jutros otpao pupak, juhu juhu :-D
tako bih voljela izvesti bebaru vani ako bude sunca ali bojim se da je prerano :roll:
danas nam je prva sedmica :-)
max07

#1104 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

beautyfool wrote:
max07 wrote:Imam i ja jedno pitanjce, pa ako imate iskustva bila bih zahvalna na svakom savjetu.

Mom malcu je danas četrnaesti dan i pored plača noću je pravo dobar :D . Jede pravo dobro, čak mi se čini da se taj nikad ne zasiti. Imamo obaveznu turu štucanja poslije svakog obroka jer jede jako halapljivo :D Vidno raste i već mu ne može odjeća koju smo oblačili još prije par dana :D

Eh sada, problem je u tome što mu je cijelo vrijeme otkako smo izašli iz bolnice začepljen nosić. Pokušala sam sve što mi je preporučila patronažna - aqua maris kapi, podići malo uzglavlje, držati ga uspravno itd. Čak sam mu stavljala i po kapljicu svog mlijeka u svaku nozdrvu, ali ništa ne pomaže. Izbaci on s vremena na vrijeme neki veliki šmrkalj, ali nosić ostaje začepljen. Pitala sam i za pumpicu za nos (imam i ručnu i onu za usisivač) ali mi patronažna kaže da je on još premalen za to i da će mu uništiti sluznicu tako da je ne koristim.

Ne znam više šta da radim. Ne bih da ga zbog toga vodim ljekaru - još nije bio ni na prvoj kontroli, ali vidim da mu strašno smeta - budi se zbog toga češće, teško mu je jesti, a i meni zvuči strašno kako hropti :sad:

Imate li vi neko slično iskustvo? Da li da ipak odem ljekaru ili da probam još nešto?
Mi smo imali problem zacepljenog nosica do nekih 3-4 mjeseca, isla od pedijatra do pedijatra vezano na tu temu i neki su mi odgovorili da je to vjerovatno jer unutrasnji dio nosnice jos uvijek nije razvijen i da ce to s vremenom proci, tako i bi, proslo je samo od sebe a ja sam svaki dan cistila nosic i po potrebi ga usisavala onim vakumom :) ja licno ne smatram da je taj vakum prejak za nosnicu a s njim sam najbolje uspjela izvuci.
ma i meni se čini da ona pumpica nije prejaka, ali kako mi patronažna to reče, sada me strah da je koristim. :-?
ne znam, sinoć je bilo malo bolje ali danas opet hropti pravo jako. nije to baš konstantno, nekada diše normalno i onda odjednom kao da nema zraka i počne da tako hropti. je li i kod vas tako bilo?
max07

#1105 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

otherside wrote:
max07 wrote: hvala vanad. cini mi se da je "naparivanje" malo pomoglo -povatio je jedan veliki šmrk. još uvijek hropti ali već zvuči malo bolje. namjeravam ja njega svakako ubrzo izvesti napolje - ne mislim čekati onih famoznih 40 dana. danas mu je konačno otpao i pupak, tako da je prvi lijepi dan predvidjen za barem kratku šetnjicu :D
i nama je jutros otpao pupak, juhu juhu :-D
tako bih voljela izvesti bebaru vani ako bude sunca ali bojim se da je prerano :roll:
danas nam je prva sedmica :-)
super za pupkove - je li to množina od pupak :lol: čini mi se da tu množinu koristim samo sad i nikada više :D

kod nas se pupak malo zabavio - otpao tek 14. dan i to tek nakon što sam stavila fiziološku otopinu. pa eto, ako neko ima sličan problem...

za nedjelju i ponedjeljak su predvidjeli ljepše vrijeme,tako da ako tebi nije previše rano, možete to iskoristiti. mi ćemo svakako najkasnije tada malo napolje. ko zna kad će opet biti lijepo vrijeme. za kraj oktobra su već najavili i snijeg :-)
brezan

#1106 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by brezan »

beautyfool

#1107 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

max07 wrote:
beautyfool wrote:

ma i meni se čini da ona pumpica nije prejaka, ali kako mi patronažna to reče, sada me strah da je koristim. :-?
ne znam, sinoć je bilo malo bolje ali danas opet hropti pravo jako. nije to baš konstantno, nekada diše normalno i onda odjednom kao da nema zraka i počne da tako hropti. je li i kod vas tako bilo?
I nama je pedijatar rekao nema potrebe za pumpicom, kako su zene prije cistile nosic, ali meni nekako sigurnije bilo s pumpicom, jer znam da cu joj fino ocistiti i da joj nece nista ometati disanje.
Ponekad je bolje bilo, ponekad gore, kako kad, ali uglavnom je hroptila i tamo negdje oko 3 mjeseca je skontala da kad puhne jako na nos hropti pa je onda to maksuzije radila :lol: uglavnom kod nas je samo od sebe proslo, moze biti da i kod vas nisu nosnice dovoljno razvijene a mozda taj problem u vasem slucaju zavrsi i ranije, ko zna :) samo cisti nosic i to je to.
Ja sam koristila i caj od sljeza i ponekad one kapi sunce moje malo i vakum.
putujucidzindas

#1108 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

Meni nijedne kapi nikad nisu pomogle. Mi smo spricom ubacivali fiziolosku otopinu, pa onda podignemo bebu, pa ocistimo malo vaticom, nekad i pumpicom...aquamaris ukapam tek kad ocistim.
otherside

#1109 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ja sam jutros sline kod bebe povadila prstima :lol:
s drugim djetetom je sve jednostavnije :lol:
ps. bile ciste, dezinfikovane ruke, tita mi :D
duboka_misao

#1110 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

otherside wrote:ja sam jutros sline kod bebe povadila prstima :lol:
uh kad se sjetim zelenjaka iz sinovog nosa,oteglo se metar a ja izvlacim polakooooo da ne prekinem niz :D
mi smo kupili onu elektricnu pumpicu usrecili smo se sad djete samo sebi gura u nos i vadi sline.
otherside

#1111 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

duboka_misao wrote:
otherside wrote:ja sam jutros sline kod bebe povadila prstima :lol:
uh kad se sjetim zelenjaka iz sinovog nosa,oteglo se metar a ja izvlacim polakooooo da ne prekinem niz :D
mi smo kupili onu elektricnu pumpicu usrecili smo se sad djete samo sebi gura u nos i vadi sline.
tako sam i ja uhvatila jedan kraj i predem li predem :D pa bilo je finih 2-3 cm duzine :D
vanad

#1112 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

mi smo imali onu pumpicu na usisivac i toliko ju je volila da kad sam god upalila usisivac ona je pobjegla u drugu sobu. Sad vec sama zna fino iseknuti nos i meni je taaako drago. Mali je jedan dan imao slinice i par dana je hroptio medjutim nije bilo potrebe za pumpom. Ima jos jedan fazon - okrenite dijete na stomacic kad place - sve od huje izbaci :)
duboka_misao

#1113 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

ne znam koliko je ta na usisvac al ova na baterije hara, definitivno najbolja stvar koju smo kupili ima po apotekama sarajevo
Image
vanad

#1114 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

ova za usisivac izgleda ovako

http://www.detskydum.cz/userfiles/image ... 47def3.jpg

i kosta oko 15 KM. Inace isto odlicno ocisti nos. Jedino sto moras usisivac imati, zeznuto je kad te uhvati prehlada recimo na odmoru.
max07

#1115 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

moj mali od sinoc povremeno malo povrati - mlijeko i sline. je li to normalno -mislim naravno na sline? mozda se brinem bez potrebe, ali kako mi je ovo prva beba i kako nikad nisam imala skoro pa nikakvog kontakta s bebama sve mi je novo i nepoznato :?

kako se samo i ja i muz radujemo kad vidimo da mu pocinje viriti slinica iz nosa, odmah trcimo da je izvucemo i njemu tako barem malo olaksamo :D

bez ikakve namjere da uporedjujem, ali nikada nisam ni zamisljala da ce mi sline, boja stolice, pupak i njegovo otpadanje itd. biti jedina i prioritetna zanimacija u zivotu i intelektualno dostignuce dana :D
kako se covjeku u trenu promijene prioriteti :D
Alhemicarkaa

#1116 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Kako ćeš se tek radovati kad ne bude bilo stolice par dana pa je dobije. I onda telefon u ruke i javljaš, tati, nenama, tetkama :-) :lol: I kako ćeš biti ljuta na one koji u šetnji i ne registruju tvoju bebu.
Mislim da ne bi trebalo biti ništa opasno, vjerovatno, pošto ima hroptanje, to mu se još uvijek nije dovoljno razvilo, pa se mješa, pa na kraju krajeva i nama se to desi. Malo odgooglaj, ličnog iskustva nemam po tom pitanju.
max07

#1117 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

Alhemicarkaa wrote:Kako ćeš se tek radovati kad ne bude bilo stolice par dana pa je dobije. I onda telefon u ruke i javljaš, tati, nenama, tetkama :-) :lol: I kako ćeš biti ljuta na one koji u šetnji i ne registruju tvoju bebu.
Mislim da ne bi trebalo biti ništa opasno, vjerovatno, pošto ima hroptanje, to mu se još uvijek nije dovoljno razvilo, pa se mješa, pa na kraju krajeva i nama se to desi. Malo odgooglaj, ličnog iskustva nemam po tom pitanju.

Već zamišljam :D
I sad se naši razgovori sastoji od toga koliko jede, koliko puta povraća, koliko spava on odn. ja :run:

Nego, sinoć sam mu ipak očistila nos onim aspiratorom (koji ide na usisivač) i konačno je malo bolje. Još uvijek hropti ali ni blizu kako je bilo tako da sam se i ja malo smirila. Održavaću mu redovnu higijenu nosa i nadam se da će to biti dovoljno. Mjerila sam mu i temperaturu i ona je ok, tako da polazim od toga da je dovoljno da mu je nos prohodan i da će sve biti u redu.

Hvala svima na savjetima :kiss:
niko_niko_kao_ja

#1118 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

mame treba mi savjet. zadnjih desetak dana bebac muku muci sa tvrdom stolicom.s dohranom smo poceli prije dva mjeseca i donedavno je imao 3-4 stolice dnevno, sad jednu ili nijednu, zavisi kako kad, ali i to jednom dok se pokaki jadnicak se napinje, sav se zacrveni. sta mu raditi, kako mu pomoci? davala sam mu puru i kasicu od sljive, ali to pomogne trenutno, ako ko ima kakav savjet kako mu dugorocno pomoci bila bih zahvalna. :-D
safran

#1119 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Da vidimo - ako se dobro sjećam - 6-7 mjeseci i dojiš.
Ako daješ špinat, blitvu ili cveklu - obustavi, to ga zatvara. Ako mu ne daješ drugu tekućinu osim dojenja vrijeme je da počneš - uz krutu hranu nije dovoljna samo sika. Ako mu daješ sokić ili čaj - zamijeni ih kompotom od šljiva i suhe marelice. Ti u svoju ishranu uvedi po koju suhu šljivu - 5-6 dnevno. Ima toga još ali za sada probaj nešto od ovoga.
Alhemicarkaa

#1120 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Čaj od komorača, moja ga ne voli, ali uspijem je "nagovoriti" da popije.
niko_niko_kao_ja

#1121 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

da bebcu je 7 mjeseci i doji. pije samo vodu, jedino mu to odgovara. sokove nece nikako, niti ja insistiram da ih pije. danas sam mu prvi put pokusala dati malo kamilice, ali mu je pravo gadna :). nisam mu davala ni spinat ni cveklu, a blitvu samo jednom, prije nekih mjesec dana i kad je pokakio onakvu kakvu je i pojeo odustala sam od blitve do daljnjeg. mrkvu smo takodjer izbacili jer ga je i ona mucila. zao mi ga, do prije par dana je 3-4 puta dnevno kakio , a sad jedva i jednom.

hvala vam na savjetima, probacemo sa kompotima, suhim sljivama i marelicama, cajem od komoraca, pa valjda nesto upali. :kiss:
iza_tebe_sam

#1122 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by iza_tebe_sam »

vanad wrote:@max - sto vise vlazi vazduh i neka bude malo hladnije u sobi. Najbolje bi prodisao vani na svjezem zraku. Naravno i u kolicima mu malo podigni uzglavlje. Ako jos ne izlazite onda slobodno dobro izraci prostoriju a ako ti se cini hladno, radije njega obuci.
Ne bih se baš složio da treba biti malo hladnije u sobi.Temperatura sobe treba biti ugodna , dakle da i Mi osjetimo da je temperatura uredu.
vanad

#1123 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

To je preproruka pediatra. Najugodnija temperatura za spavanje male bebe je oko 18 stepeni. Ako dijete ima zacepljen nos znaci da mu je natekla sluzokoza i visa temperatura u sobi pogorsava situaciju. Eto probaj sam nekad kad ti bude zacepljen nos disati u sobi od 18 i sobi od 25 stepeni i vidjeti ces koja je razlika.
Alhemicarkaa

#1124 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

putujucidzindas wrote: Sad fino sameljem smedju rizu, pa je skuham, pa dodam jos neko kuhano voce.
Hej, u čemu melješ, je li prije toga opereš i kako onda kuhaš - je li koristiš omjer vode sa pakovanja ili?
I koju integralnu rižu koristiš?
Joj mene, odmah milion pitanja :D
putujucidzindas

#1125 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

A dobila sam onu neku dzidzu za pripremanje bebece hrane - komplet s posudicama, blenderom i mlinom. Rizu sam uzela alnatura, dm. operem je, pa sacekam da se osusi, pa sameljem, pa pola solje rize kuham sa 4 solje vode,20ak minuta, pa je onda miksam s ostalim.

ja vise ne znam sta osim rize da mu dam. pura nam nije prosla - nervira ga sto je u zrncima. trazila sam ove ostale zitarice, al sve su s tragovima onih nam mrskih stvari :) ima li ko kakav prijedlog?
Post Reply