Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
revolver amidza

#1101 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by revolver amidza »

L.e.g wrote:možda negdje do pola ljeta 92.
samo su Jajce tukli avionima do zabrane letova od strane UN-a, ali kako sam cuo od ti silnih napada da niko od vojnika nije stradao,a bacali su i kasetne bombe i napalm i ko zna šta sve još.

što se helikoptera tice mislim da nisu ni pomišljali jer su bili suviše laka meta.
Nije poginuo niuko od vojnika armije jer ih nije ni bilo, poginuli su vojnici hvo-a, i dosta ih je ranjeno. Neke su tek nakon 30-40 dana izvukli. Ako hoces navest cu ti imena i prezimena[/quote]

Hajde navedi ???[/quote]
Šušnjara Frozinko ( sin Mirka) iz Fojnice, poginuo u napadu avijacije, tek 30-40 dan izvucen i sahranjen......ranjenih je bilo 15-ak..............treba li jos?[/quote]

šta ti zapravo hoćeš reći,da armija bih nije ratovala u jajcu?
evo ja sam bio od sredine juna do kraja oktobra na jajačkom ratištu,avijacija je djelovala po goloj planini,mišjoj ravni,kerpiću i po samom gradu,to što ti pričaš je prdpostavljam na dijelu gole planine koji je držao hvo,a bilo je i ranjenih i poginulih armijaca od bombi po mišjoj ravni,..bio sam i zajedno sa hvo jajce na linijama jajca ma praktički mislim na dosta mjesta; barevo i vlasinje,gola planina,pijavice,mile i naravno najgora vrbica zadnjih 10 dana pred sam pad ( e tada više hvo-a nije bilo jer se izvlačio) samo je armija pokušavala da zadrži, nego reci mi zbog čega je hvo jajca napustio baš preko noći čamino polje i time se linija pomakla na vrbicu,pred sam grad?i mnogim vojnicima hvo jajca je to bila čudna ta odluka, želim reći da je hvo jajce te 92 bio solidna vojna jedinica i zaista su kao i armija bih činili mnogo na odbrani grada, a poznato mi je da je i dosta jajačkih muslimana bio u hvo jajce, a sada politika i rukovodstvo istoga je nešto drugo
adnandus

#1102 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by adnandus »

revolver amidza wrote:
L.e.g wrote:možda negdje do pola ljeta 92.
samo su Jajce tukli avionima do zabrane letova od strane UN-a, ali kako sam cuo od ti silnih napada da niko od vojnika nije stradao,a bacali su i kasetne bombe i napalm i ko zna šta sve još.

što se helikoptera tice mislim da nisu ni pomišljali jer su bili suviše laka meta.
Nije poginuo niuko od vojnika armije jer ih nije ni bilo, poginuli su vojnici hvo-a, i dosta ih je ranjeno. Neke su tek nakon 30-40 dana izvukli. Ako hoces navest cu ti imena i prezimena
Hajde navedi ???[/quote]
Šušnjara Frozinko ( sin Mirka) iz Fojnice, poginuo u napadu avijacije, tek 30-40 dan izvucen i sahranjen......ranjenih je bilo 15-ak..............treba li jos?[/quote]

šta ti zapravo hoćeš reći,da armija bih nije ratovala u jajcu?
evo ja sam bio od sredine juna do kraja oktobra na jajačkom ratištu,avijacija je djelovala po goloj planini,mišjoj ravni,kerpiću i po samom gradu,to što ti pričaš je prdpostavljam na dijelu gole planine koji je držao hvo,a bilo je i ranjenih i poginulih armijaca od bombi po mišjoj ravni,..bio sam i zajedno sa hvo jajce na linijama jajca ma praktički mislim na dosta mjesta; barevo i vlasinje,gola planina,pijavice,mile i naravno najgora vrbica zadnjih 10 dana pred sam pad ( e tada više hvo-a nije bilo jer se izvlačio) samo je armija pokušavala da zadrži, nego reci mi zbog čega je hvo jajca napustio baš preko noći čamino polje i time se linija pomakla na vrbicu,pred sam grad?i mnogim vojnicima hvo jajca je to bila čudna ta odluka, želim reći da je hvo jajce te 92 bio solidna vojna jedinica i zaista su kao i armija bih činili mnogo na odbrani grada, a poznato mi je da je i dosta jajačkih muslimana bio u hvo jajce, a sada politika i rukovodstvo istoga je nešto drugo[/quote]

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ma pusti ti laprdanje ovih, E on je cuo da je to bilo tako, pricali mu tamo neki, ko je bio zna kako je bilo i drugacije nemoze nikako biti
kv99

#1103 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

...
Emina_88

#1104 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Emina_88 »

Obilježavanje 19. godišnjice stradanja 45 bošnjačkih civila iz naselja Vrbanja, u vrijeme sukoba između Armije RBiH i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u julu 1993. godine, danas je organizovan pohod pod nazivom “Putem spasa” koji se odvijao na relaciji Crniče – Gladovo – Dubovik – Podovi.

Image
Bosančina

#1105 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosančina »

ma mogu HVO tuđman-bobanovci da zahvale washingtonskom sporazumu, inače bi te enklave bile dokrajčene
evo RATNE NATO/CIA KARTE po kojima se vide tačne linije razgraničenja link
quick_nick

#1106 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

Bosančina wrote:ma mogu HVO tuđman-bobanovci da zahvale washingtonskom sporazumu, inače bi te enklave bile dokrajčene
A to sto ti je kruh/hljeb bio misaona imenica nema veze? Moze gladan srat jelde :D :lol:
frombosna

#1107 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by frombosna »

Bosančina wrote:ma mogu HVO tuđman-bobanovci da zahvale washingtonskom sporazumu, inače bi te enklave bile dokrajčene
Kad se malo odmakneš od jednog stabla i dobiješ pogled na cijelu šumu vidiš ustvari ko je sve bio u enklavama.

A ako misliš ko kome treba biti zahvalan, sjeti se Bihačke enklave...
Tacticus

#1108 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tacticus »

frombosna wrote:
Kad se malo odmakneš od jednog stabla i dobiješ pogled na cijelu šumu vidiš ustvari ko je sve bio u enklavama.

koliko ja znam da nije bilo bihacke enklave, veliko pitanje bi bilo kako bi danas hrvatska izgledala, tako bi volio objasnjenje ko kome treba biti zahvalan
ozdrlje_donje

#1109 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ozdrlje_donje »

Pratim ovu temu ali na zalost vidim da ima samo par ozbiljnih koji diskutuju. Da ne navodim imena mislim da je ocito koji su. Bio sam klinjo u vrijeme tih sukoba (10 god) ali sjecam se nekih pojedinosti iz carsije (Travnik). Sjecam se vojnika sa zelenom beretkom dok sam proalzio gradom sa starim kako je kidao katolicke osmrtnice i tad sam pitao starog sta sve ovo znaci a on je odgovorio da ce biti jos vise sranja.. Stari od prijatelja (katolici su, a za mene raja koja je rodjena i zivi/zivjela u BiH nisu Hrvati da se odma razumijemo:), nakon sto su se vratili u Njemacke poslije rata, pricao mi je o strahotama koje su prozivili od strane cetalja dok su se uhvatili bjezanije preko Vlasica a pod tim strahotama je naveo silovanja, premlacivanja, pljacku i napokon odvodzenje u logore da bi ih kasnije razmijenili. Isto se ali kroz maglu sjecam dana kada je poceo sukob (milim da to nije bio isti dan kada je onaj vojnik kidao smrtovnice) jer je mojoj mahali bilo par momaka koji bili pripadnici HVO postrojbi. Tu noc je upala jedna njihova jedinica u mahalu sa dva dzipa da ih izvuku i bilo je ulicnih borbi koje su trajale 20ak minuta, mozda malo duze, i bilo je poprilicnog pusketanja jer su se naokolo lomili prozori, zvizdalo je po zidovima i oko zgrada. Po mog starog je dosao komsija, zgrabio je karabin i izletio vani. U tom trenutku u stan upadaju dvojica komsija koji su bili momcici, oduse i dzankiji i bili su pripadnici HVO i poceli su prijetiti sestri, mami i meni a u biti koliko se sjecam da su bili poprilicno zbunjeni i prestraseni (naravno kao i mi) jer su to djeca od komsija s kojima smo se prije rata jako dobro pazili. Jednom od njih je otac bivsi i grac i trener Zelje a on se predprosle godine nazalost predozirao. Medjutim, nedugo za njima upada moj stari, otima kalas od jednog i pistolj od drugog, opali im po samar i zatvori ih u wc:)) Stari krene niz stupiste i odozdo se cuje urlanje. Ne znam tacan broj jer nisam mogao vidjeti a nisam nikad kasnije ni pitao, ali doslo je par "bradonja" uz pitanja imali ustasa, je li ko dolazio ovdje. Moj stari rece da nema, da nema potrebe za brigom da mogu izaci na ulicu. Do tad se pucnjava vec smirila i nakon par sati stari i jos par komsija koji su bili ARBiH su izvukli ovu dvojicu koji su poslije prebaceni u Novu Bilu. Dalje se sjecam da su mundjosi par dana poslije upali u kucu casnih sestara ali da je bio jak otpor komsija tako da do veceg sranja srecom nije doslo. Tokom sukoba nikome iz te kuce nije falila dlaka s galve a bilo je tu i izbjeglica iz okolnih katolickih sela. Mi djeca smo ih naravno povremeno provocirali jer smo mislili da tako treba:/ Eto, par vjerovatno nebitnih detalja od mene:) Zanima me jos ko se sjeca u koje vrijeme je bilo bombardovanja "Bratstva" iz Banja Luke. Tog dana se sjecam kao da je bio juce ali ne mogu da povezem kada je tacno bilo. Znam da su par tura istresli dok ih napokon nisu presreli NATO lovci i otjerali.. Pozz svima
kaplar13

#1110 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kaplar13 »

Mnogi evo zapinju za Bihac mada ne vezan za ovu temu,nadodat treba da se vise iz neke mrznje govori o Hrvatskoj pomoci nego o stvarnosti koja je bila,cim kazes Bihac odgovor je da nije bilo 5 korpusa nebi bilo ni oluje.Medjutim to su samo lupetanja usijanih glava na ovom forumu,dok i sam Dudakovic kaze da nije bilo Gotovine nebi ni on bio sta jest.
Ja sam sebi postavljam pitanje da takvi mogu biti i razmisljati a Teodor i Svetozar gledaju jos dok ides u canifu
samo cekaju da bude sta...neznam kako sve to ljudi stavljaju u kos a Podrinje cisto....vjerojatno krivousti i tamo umijeso prste....
Bosančina

#1111 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosančina »

frombosna wrote:

da vama nije bilo bihaćke enklave ostali bi vi PERECA ZAUVJEK :lol:
da nisi sa škutorland-foruma gdje su od majmuna iz škutorland-a (naročito na HB forumu) non-stop su plasirane i plasiraju se priče kao tobože su oni zahvaljujući hrvatskoj Oluji, a onda HVO akcijama eto oslobodili najveći dio Bosne, deblokirali Bihać i omogućili i Dudakovićevom 5.korpusu da napreduje..naravno da su to nebuloze kad se sve sagleda realno:
1. HVO nigdje nije ratovao 3 pune godine protiv četnika, tačnije od dogovora o zamjeni Posavine za Hercegovinu ljeta 92. pa sve do ljeta 95. dakle 3 pune godine se drže "po strani" jednako kao i hravtska vojska u Hrvatskoj, odnosno svo to vrijeme oni se naoružavaju i jačaju, razrađujući planove za napad kad se ukaže povoljan momenat
2. u isto vrijeme te pune 3 godine sav teret rata sa četnicima je na ARBH koja praktički jedina i ratuje protiv četnika, a od ljeta 93. mora i protiv HVO koji se, u skladu s dogovorom krmak Milošević-Njofra, okreću protiv ARBH, indirektno tako pomažući četnike, jer sada, ne samo da protiv njih ne ratuju, nego čak i odvlače značajne snage ARBH koje moraju ratovati protiv HVO, prave blokadu cijelog bošnjačkog etničkog prostora izgladnjujući i vojsku i stanovništvo, dakle dupla korist za četnike,
3.u tom ratu od 3 pune godine jedino sa ARBH, četnici imaju znatne gubitke, kako u vojnoj opremi tako i u ljudstvu, ukupno je poginulo 21.000 četnika, dakle najvećim dijelom u sukobu sa ARBH, dok je npr. poginulih vojnika HVO tek 5.600, dobar broj u samom sukobu sa ARBH
4. ISKLJUČIVO I JEDINO ZBOG BOŠNJAKA su uvedene sankcije srbiji, koje su indirektno uticale na slabljenje ekonomske i vojne moći te agresorske države koja je stajala za leđima pobunjenim srbima u BiH, a onda je značajno oslabila vojna i logistička podrška tim pobunjenicima, što sve rezultira sve veće njihovo slabljenje, naročito u najznačajnijem vojnom pogledu
5. ISKLJUČIVO I JEDINO ZBOG BOŠNJAKA je NATO bombardovao 95 srpske položaje, uništivši im značajnu vojnu infrastrukturu, čime im je vojna moć još više umanjena, te su tako praktički bili na koljenima
6. e TEK TADA, nastupa Oluja u Hrvatskoj i HVO akcije u BiH, kad su dakle četničke snage iscrpljene 3-godišnjim ratovanjem JEDINO sa ARBH, sankcijama prema Srbiji, i konačno dokusureni NATO udarima, bile na koljenima, te su se uglavnom na svim ratištima koja im nisu bila značajna povlačili BEZ OTPORA, a na njih NA GOTOVO, bez ikakvih borbi, dolazila HV i HVO vojska...dakle dolazili su NA GOTOVO
zašto nisu, kad su tako "opasni" HVO bojovnici krenuli u oslobađanje Jajca ili Mrknjić Grada, Kupresa npr. 1993 kad je bila ovakva situacija na ratištu ratna karta
dakle, šuplja je hrvatska priča o "junaštvu" u cilju obanjivanja samih sebe a po poznatom srpskom receptu
frombosna

#1112 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by frombosna »

da vama nije bilo bihaćke enklave ostali bi vi PERECA ZAUVJEK
da nisi sa škutorland-foruma gdje su od majmuna iz škutorland-a (naročito na HB forumu) non-stop su plasirane i plasiraju se priče kao tobože su oni zahvaljujući hrvatskoj Oluji, a onda HVO akcijama eto oslobodili najveći dio Bosne, deblokirali Bihać i omogućili i Dudakovićevom 5.korpusu da napreduje..naravno da su to nebuloze kad se sve sagleda realno:
De se spusti na zemlju čovjeće. Jeli to znači da ti nije bilo enklava Goražde, Žepa, Srebrenica...da bi palo Sarajevo? :-)

Naravno da su akcije HV/HVO i poslije u sudejstvu sa ABiH najzaslužnije za oslobađanje a poslije i dogovor o završetku rata.
1. HVO nigdje nije ratovao 3 pune godine protiv četnika, tačnije od dogovora o zamjeni Posavine za Hercegovinu ljeta 92. pa sve do ljeta 95. dakle 3 pune godine se drže "po strani" jednako kao i hravtska vojska u Hrvatskoj, odnosno svo to vrijeme oni se naoružavaju i jačaju, razrađujući planove za napad kad se ukaže povoljan momenat
joj koji manipulator. Al hajde. Eto dogovor o zamjeni posavine za hercegovinu. Znači bar si nešto izvukao. A šta je sa istočnom bosnom, podrinjem...??? Tu nije bio dogovor o zamjeni već o poklanjanju???
2. u isto vrijeme te pune 3 godine sav teret rata sa četnicima je na ARBH koja praktički jedina i ratuje protiv četnika, a od ljeta 93. mora i protiv HVO koji se, u skladu s dogovorom krmak Milošević-Njofra, okreću protiv ARBH, indirektno tako pomažući četnike, jer sada, ne samo da protiv njih ne ratuju, nego čak i odvlače značajne snage ARBH koje moraju ratovati protiv HVO, prave blokadu cijelog bošnjačkog etničkog prostora izgladnjujući i vojsku i stanovništvo, dakle dupla korist za četnike,
3.u tom ratu od 3 pune godine jedino sa ARBH, četnici imaju znatne gubitke, kako u vojnoj opremi tako i u ljudstvu, ukupno je poginulo 21.000 četnika, dakle najvećim dijelom u sukobu sa ARBH, dok je npr. poginulih vojnika HVO tek 5.600, dobar broj u samom sukobu sa ARBH
4. ISKLJUČIVO I JEDINO ZBOG BOŠNJAKA su uvedene sankcije srbiji, koje su indirektno uticale na slabljenje ekonomske i vojne moći te agresorske države koja je stajala za leđima pobunjenim srbima u BiH, a onda je značajno oslabila vojna i logistička podrška tim pobunjenicima, što sve rezultira sve veće njihovo slabljenje, naročito u najznačajnijem vojnom pogledu
5. ISKLJUČIVO I JEDINO ZBOG BOŠNJAKA je NATO bombardovao 95 srpske položaje, uništivši im značajnu vojnu infrastrukturu, čime im je vojna moć još više umanjena, te su tako praktički bili na koljenima
6. e TEK TADA, nastupa Oluja u Hrvatskoj i HVO akcije u BiH, kad su dakle četničke snage iscrpljene 3-godišnjim ratovanjem JEDINO sa ARBH, sankcijama prema Srbiji, i konačno dokusureni NATO udarima, bile na koljenima, te su se uglavnom na svim ratištima koja im nisu bila značajna povlačili BEZ OTPORA, a na njih NA GOTOVO, bez ikakvih borbi, dolazila HV i HVO vojska...dakle dolazili su NA GOTOVO
zašto nisu, kad su tako "opasni" HVO bojovnici krenuli u oslobađanje Jajca ili Mrknjić Grada, Kupresa npr. 1993 kad je bila ovakva situacija na ratištu ratna karta
dakle, šuplja je hrvatska priča o "junaštvu" u cilju obanjivanja samih sebe a po poznatom srpskom receptu
a ovo ostalo no comment. Sila nebeska. :-)
Bosančina

#1113 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosančina »

frombosna wrote:
De se spusti na zemlju čovjeće. Jeli to znači da ti nije bilo enklava Goražde, Žepa, Srebrenica...da bi palo Sarajevo? :-)

1-Naravno da su akcije HV/HVO i poslije u sudejstvu sa ABiH najzaslužnije za oslobađanje a poslije i dogovor o završetku rata.
2-joj koji manipulator. Al hajde. Eto dogovor o zamjeni posavine za hercegovinu. Znači bar si nešto izvukao. A šta je sa istočnom bosnom, podrinjem...??? Tu nije bio dogovor o zamjeni već o poklanjanju???
o đesi tuđmanbobanovac sa škutorlend foruma, koji si tamo nick
1-odgovori što nije bila oluja 93, jadan bio ili bar u PRVOJ polovini 95 PRIJE SREBRENICE, jadan bio, nego kada je NATO, a zbog BOSNE I BOŠNJAKA, uništio većinu srpske logistike, koja je inače bila pri kraju zbog 3 godine ratovanja JEDINO I ISKLJUČIVO sa ARBH, dok se svo to vrijeme kao pičke HV šutio, naoružavo, otimo oružje namjenjeno ARBH i onda došao na gotovo
2-
zar se nešto poklanja uz ogromne ljudske gubitke, jadan bio

Image

vidi se ko je kome poklanjo i ko je najmanje strado i u civilima i sa vojskom, jadan bio
Image

i više od pola tih poginulih HVO vojnika je ustvari u sukobu sa ARBH

Image
frombosna

#1114 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by frombosna »

Bosančina wrote:
frombosna wrote:

1-Naravno da su akcije HV/HVO i poslije u sudejstvu sa ABiH najzaslužnije za oslobađanje a poslije i dogovor o završetku rata.
2-joj koji manipulator. Al hajde. Eto dogovor o zamjeni posavine za hercegovinu. Znači bar si nešto izvukao. A šta je sa istočnom bosnom, podrinjem...??? Tu nije bio dogovor o zamjeni već o poklanjanju???
o đesi tuđmanbobanovac sa škutorlend foruma, koji si tamo nick

Ako čemo se vrijeđati...evo me poturice i Paveličevo cvijeće. Nemam tamo nikakav nick :D
1-odgovori što nije bila oluja 93, jadan bio ili bar u PRVOJ polovini 95 PRIJE SREBRENICE, jadan bio, nego kada je NATO, a zbog BOSNE I BOŠNJAKA, uništio većinu srpske logistike, koja je inače bila pri kraju zbog 3 godine ratovanja JEDINO I ISKLJUČIVO sa ARBH, dok se svo to vrijeme kao pičke HV šutio, naoružavo, otimo oružje namjenjeno ARBH i onda došao na gotovo
Pa zar je taj mrski Tuđman trebao i Srebrenicu deblokirati? Uzmi ubi pa se pištolj :-) :D

Pa 1995. je pala Žepa, Srebrenica, popušio pokušaj deblokade sarajeva...umalo i Bihač i Goražde nisu zijanili. I sve to Tuđman kriv.
Hajd ti dijete na svoj RS-forum pa pričaj lovačke :lol:
2-
zar se nešto poklanja uz ogromne ljudske gubitke, jadan bio
Potraći odgovor u Sarajevu. Neče ti se svidjeti
Bosančina

#1115 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosančina »

frombosna wrote:
Potraći odgovor u Sarajevu. Neče ti se svidjeti
ja tebe pitam jadan ne bio, jer si ti iznio tu nebuloznu tezu
da li se moglo nešto pokloniti uz ogromne vlastite žrtve i kokanjem 21,0000 četnik

primjer poklanjanja ste uprvo vi tuđmanbobanovci, koji 3 godine od dogovora za Posavinu, niste imali nijedna jedini sukob sa četnicima, ali je važno da ste napali ARBH u srednjoj Bosni i hercegvoini sa ciljem stvaranja škutorbosne, sve opet još po starom uzoru dogovora Cvetković_Maček i stvaranja hravtske banovine,
Image

ali karina, niste bili sposobni dobacit dalje od Drežnice i Prozora

Image
kaplar13

#1116 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kaplar13 »

Bosančina wrote:
frombosna wrote:

da vama nije bilo bihaćke enklave ostali bi vi PERECA ZAUVJEK :lol:
Za tebe jeste suplja prica,dok su se odigravale biteke presudne za BiH ti si vjerojatno jos setka po tvojoj kasabi,dok je Capljina Mostar i juzno od Mostara gorilo Armija nije ni postojala kad se branio Kupres radi presjecanja Hrvatske,tvoji su na stapu izvisili gace kako u Visegradu tako Foci i Zvorniku Bijeljini,jeste i to odbranili?
Dalje izbjeglice iz svih tih gore navedenih gradova su primljeni u Dalmaciju u Hotele...i nadalje da ne nabrajam nemogu u potpunosti reci da nije krivalo na moju stranu naravno da jeste koliko morali bi se svi strucnjaci rata pozabaviti da izvazu....dok je tebi drazi Istanbul od Zagreba vidis meni draze Sarajevo od Berlina...neznam odkud propuh i sam se pitam..... :?
krkos3

#1117 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

neznam jel Sarajevo spada u srednju Bosnu ali evo malo razbijanja mitova,

1.ARBiH je bila vojsak BiH do 93 tada je postala muslimanska vojska (bar u Sarajevu za ostale regije neznam)
2.ARBiH je napala i razoruzala hvo u Sarajevu bez ikakve potrebe (ljude koje su zatekli u prostrijama komande hvo su pretuceni)
3.svi vojnici hvo su postali vojnici hravtske brigade ARBiH (ne svojom voljom)
4.ciijela linija nove Hrvatske brigade (drzala liniju na socijalnom prema grbavici) presla cetnicima
5.vecina ovih sto su presli cetama zavrsila u zatvoru kula

niko se u ovom ratu nije brotio za Bosanu i Hercegovinu nego su se borili za neke svoje fasisticko-religiozne drzavice u kojima nije bilo mijesta za neistomisljenike (cak i iz istog naroda)

p.s. ova brigada hvo je ucestvovala u oslobadjanju pofalica
parabellum_9mm

#1118 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by parabellum_9mm »

@"krkos3"
1.ARBiH je bila vojsak BiH do 93 tada je postala muslimanska vojska (bar u Sarajevu za ostale regije neznam)
da se više Hrvata i Srba uključilo u borbu i Armiju BiH ne bi tako bilo, nisu htjeli nego sve više dezertirali.. :-)
2.ARBiH je napala i razoruzala hvo u Sarajevu bez ikakve potrebe (ljude koje su zatekli u prostrijama komande hvo su pretuceni)
nisi valjda očekivao dok HVO razara MOstar, Prozor, Gornji Vakuf i kolje po Ahmićima, tjera Bošnjake u logor Heliodrom, Dretelj, Gabela, da Armije toleriše postojanje HVO brigade u Sarajevu ? :-)

imaju sreće da nisu završili u logorima kao gore nabrojani Bošnjaci, a imali smo potpuno pravo da uradimo isto i uzvratimo istom mjerom ! al jebeš nas kad smo glupi :roll:
krkos3

#1119 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

parabellum_9mm wrote:@"krkos3"
da se više Hrvata i Srba uključilo u borbu i Armiju BiH ne bi tako bilo, nisu htjeli nego sve više dezertirali.. :-)
nisi valjda očekivao dok HVO razara MOstar, Prozor, Gornji Vakuf i kolje po Ahmićima, tjera Bošnjake u logor Heliodrom, Dretelj, Gabela, da Armije toleriše postojanje HVO brigade u Sarajevu ? :-)

u sarajevu je bilo jedinica gdje su 70% cinili hajmo reci "hravti" i "srbi" te jedinice su rasformirane pripojene drugima
93 pocinje islamizacija arbih predvodjena "politickim poducavanjima" komandanata jedinica ako isti to nisu prihvatili bili be smjenjeni podobmnim
93 se pocelo dijeliti dijeci 50km ako idu u dzamiju
srbi u sarajevu su od pocetka rata vodjeni na informacione razgovore sa kojih se neki nikad nisu vratili (moje komisije koje nisu presli ulicu i otisli u cetnike)
sto se tice dezertiranja vise je "muslimana" pobjeglo iz armbih (u sarajevu) oni koji su uhvaceni zavrsili su u logoru silos

niko u ovom ratu nije bio prav i iskreno da se mogu vratiti u 92 odmah bi pobjego iz Sarajeva
krkos3

#1120 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

zaboravih ti napisati za hvo

bile su 2-ije brigade HVO tkz. stupska i gradska

stupska je pobjegla u kiseljak preko srba 92 jer us imali dogovor o nenapadnju koji je prekrsila arbih i posla vojsku da napadnu srbe sa tih polozaja. na stupu i otesu je izginu veliki broj ljudi, dosta civila je izgunulo kad je otes pao.

gradska brigada hvo je cijelo vrijme bila u sarajevu i borila se protiv ceta , dok im arbih nije htjela ni uniforme propustit kroz tunel toliko o tome da su morali.
Menkic1235

#1121 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Menkic1235 »

Kakva bi trebala svrha biti hvo-a? Ako imas drzavu onda imas jednu vojsku i to je to.
Sarajevo je moralo hvo-u tolerirati da postoji jer je bilo ovisno od Hrvatske. Da smo htijeli HVO od pocetka asturiti nije nikakva tajna. Samo neznam kojeg krca se nesto ko cudis?
krkos3

#1122 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

Menkic1235 wrote:Kakva bi trebala svrha biti hvo-a? Ako imas drzavu onda imas jednu vojsku i to je to.
Sarajevo je moralo hvo-u tolerirati da postoji jer je bilo ovisno od Hrvatske. Da smo htijeli HVO od pocetka asturiti nije nikakva tajna. Samo neznam kojeg krca se nesto ko cudis?

pa trebali ste to reci 92 i nebi bilo hvo u sarajevu a vjerovatno ni hrvata davali be vam podrsku iz minhena.
Menkic1235

#1123 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Menkic1235 »

krkos3 wrote:
Menkic1235 wrote:Kakva bi trebala svrha biti hvo-a? Ako imas drzavu onda imas jednu vojsku i to je to.

pa trebali ste to reci 92 i nebi bilo hvo u sarajevu a vjerovatno ni hrvata davali be vam podrsku iz minhena.
HVO je nepotreban. HVO je osnovan za svrhu Herceg Bosne. Jesuli trebali i romi imati svoju vojsku? Ili crnci u americi svoju? koja glupsto.
krkos3

#1124 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by krkos3 »

Menkic1235 wrote:
krkos3 wrote:

HVO je nepotreban. HVO je osnovan za svrhu Herceg Bosne. Jesuli trebali i romi imati svoju vojsku? Ili crnci u americi svoju? koja glupsto.
pa sto su onda muslimani imali svoju?
Menkic1235

#1125 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Menkic1235 »

Koju svoju? Armija BiH je bila vojska svih koji su zelijeli da se bore za BiH. To je bar jasno. Svrha HVO-a je bila Herceg Bosna na prvom mjestu.
Post Reply