Canton wrote:Tebi je problem što vlada na čelu sa SDPom gradi autoput u BiH, jačim intezitetom nego prošla vlada na čijem je čelu bila SDA. To je tvoj problem i problem većine vas koja osporava na ovaj ili onaj način gradnju autoputa.
Vidi, da nemaš toliko predrasuda shvatio bi da desetine ljudi u ovoj zemlji ipak nisu toliko glupi kao što se tebi čini. Masa tih ljudi ne glasa ni za SDA ni za SDP zato što su najbolji, već zato što NEMAJU ALTERNATIVU. Koliko god to zvučalo bezveze, tako je.
Ja bih, kao SDA član i simpatizer, sutra glasao za Demo
kršćansku partiju koju vodi Merkel - samo neka osnuju podružnicu. Razlog je valjda više nego očit - ti ljudi bi itekako znali napraviti ekonomski plan ne samo izgradnje autoputeva, već plan razvoja cjelokupne privrede, donijeti odgovarajuće zakone itd. I bio bih najveći kreten na svijetu ako bi bio u prilici da takve ljude izaberem, a ne uradim to - jer bi bio i protiv sebe, i protiv svoje djece, jednom riječju protiv svih koje znam i volim!
Daj Bože da nam na čelo dođu ljudi koji će biti primjer savjesnog i profesionalnog odnosa prema svom poslu - a ne kao sada, gdje god i koji god projekat da pogledaš vazda nešta smrdi. Jal' je posao dobila firma od visokopozicioniranog funkcionera neke stranke, jal' je sumnjiv izbor ponuđača, jal' je u pitanju prenapuhana cijena projekta itd. Koliko god se ovdje pojedinci upirali da kažu kako je sve OK sa tenderom,
znajući za mnoge projekte u državnim firmama (što direktno, što posredno), imamo osnova da sumnjam da će se neko naći u čitavoj priči. I hajde što će se naći, što reče Alfons, samo neka se uradi kako Bog zapovijeda.
No, ima tu i nastavak priče - nemoj mi sad autoputem mazati oči, a ovamo nemaš plan i viziju razvoja ni u narednih 10 godina (SDP, SDA, SBB...). To je naša tuga i nevolja. Najlakše je nadizati kredita, srokati ih u infrastrukturu u nedođijama nekakvim, i onda čekati investitore da u vrijeme krize i recesije dođu sami od sebe ulagati. A iovako opterećen budžet velikim ratama prema MMF-u opteretiti još više...
ps
a) koliki je tačno iznos mjesečne rate prema MMF-u koji vraćamo i koliko smo to kredita podigli.
b) kolika bi rata kredita bila da se podigne recimo 2 milijarde Eura od EBRD-a prema uslovima koje je neko na stranici ranije opisao ?
hvala.