Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
felsh

#1101 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

Trokadero
Kod nas je bilo nekod straha,mita na pocetku o niskim specijalcima arkanovcima ,t-84ci,sijacu sta je kod vas izazivalo taj osjecaj prema suprotnoj strani na pocetku,posto si rekao da si bio na liniji na dobrinji.
Ovo pitam cisto da malo razbijemo napon ovaj da se pocne pricati a da se ne ide odma na duska ovog, onog,vjerujem da je i kod vas bilo takvih osjecaja a na kraju krajeva i zajebancija da se upisas ( i dalje ti ne vjerujem za peglicu i ose :-D )
hamza_sa

#1102 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

Bota je u nadahnutom govoru ( :lol: ) povodom obiljezavanja dana brigade na kraju napomenuo da bi ako opet bude trebalo sve ucinio za borce.

E, pa Bota hvala ti od srca, ali nemo nikad ti vise ista da uradis za borce.
hamza_sa

#1103 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

gocc wrote:nesto kontam...

47 stranica postova, puta ca deset po stranici, ispadne... ma, bruka postova. Jest da su se neki upalili k'o zub na temu i odgovorni su za veci dio od ove bruke postova, al' ipak, masa ljudi je ucestvovala do sada u ovoj temi. I svi se nesto sjecate, kao ono, bili ste tu, ucestvovali ste, gledali s balkona itd. Posto se radi o dogadjajima od prije 20 god znaci da vi sto tipkate imate minimalno 35-40 god. E sad, nakon ove uvodne analize sa kojom morate da se slozite, slijedi i pitanje... Da li je normalno da ovoliko ljudi u tim godinama, koji bi trebali imati pametnija posla, sjedi i truni o ovome o cemu vi trunite?? Rat bio, rat prosao... ne kontam... Dobrinja i dalje dio grada u koji se ne ide ako se ono, BAS ne mora, nekome na saucesce ili ako je neki mrak dernek...

Fakat, 20 god je proslo... Time to go on??
Prvo za ovo boldirano. Zar ti to mozes?!?!?!!?

A, sto se tice ovoga napisanog, necu puno komentarisati.

Samo cu ti reci da imam 40 godina, da sam RVI u penziji i da nemam pametnijeg posla nego bas dolaziti ovdje, ali ne truniti kako ti napisa (sram te bilo), nego razmjenjivati iskustva i evocirati uspomene sa svojom ratnom bracom, koji uzgred receno eto omogucise da i tvoja majka tebe takvog donese na ovaj svijet, pa da cak mozes ono BAS kada moras doci u herojsku Dobrinju da izjavis nekome saucesce ili ako je neki mrak dernek.

I za kraj, "drzacu jezik za zubima", da ne bi dobio ban, a ti zamisli sta sam ti sve zelio napisati. Sve sto zamislis neces pogrijesiti.
obelix1

#1104 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

RedBul

Samo da znaš ja sam Paju upoznao još kad je radio kao konobar u onoj birtiji gdje je sad frizerski salon(prije bio granap) činimi se da se zvala areodrom ili tako nešto, bio sam kad se upucao sa PAPovkom u stopalo slušo ga kako dere Milanku i šta da ti više napišem.
znaj da je donje igralište izdignuto u odnosu na ulice( imaju stepenice, prošetaj malo) i nema šanse da se transporter tuda vozao ni da je tamo pogođen.
PS.pitaj labudovog buraza on je bio snama, gdje je transporter pogođen.
juzna_strana

#1105 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

47 stranica postova, puta ca deset po stranici, ispadne... ma, bruka postova. Jest da su se neki upalili k'o zub na temu i odgovorni su za veci dio od ove bruke postova, al' ipak, masa ljudi je ucestvovala do sada u ovoj temi. I svi se nesto sjecate, kao ono, bili ste tu, ucestvovali ste, gledali s balkona itd. Posto se radi o dogadjajima od prije 20 god znaci da vi sto tipkate imate minimalno 35-40 god. E sad, nakon ove uvodne analize sa kojom morate da se slozite, slijedi i pitanje... Da li je normalno da ovoliko ljudi u tim godinama, koji bi trebali imati pametnija posla, sjedi i truni o ovome o cemu vi trunite?? Rat bio, rat prosao... ne kontam... Dobrinja i dalje dio grada u koji se ne ide ako se ono, BAS ne mora, nekome na saucesce ili ako je neki mrak dernek...

Kako si ti fancy,cool.. Vjerovatno si ti Hana Hadziavdagic,mrak dernek ovo ono :D
Sudeci po ovom boldiranom,vjerujem da si stara Sarajevska porodica,
nastanjeni od 1997-e.. Opstina centar..
Last edited by juzna_strana on 06/07/2012 15:48, edited 1 time in total.
Dozer

#1106 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

47 stranica postova, puta ca deset po stranici, ispadne... ma, bruka postova.
Zaboravih dodati...pored savrseno maloumnog sadrzaja posta, ti si jos i nepismen/a...
Prvo - nije "ca", nego cca.
Drugo, na stranici nije "ca deset postova", nego tacno 25.
Trece, da si bar malo kompjuterski pismen/a, mozda bi shvatio/la da se ne moras zamarati sa prebrojavanjem (sto ionako nisi bio/la u stanju uraditi, inace ne bi napisao/la "ca"), nego si jednostavno mogao/la pogledati dno svake stranice gdje vrlo jasno pise koliko je ukupno postova na forumu/temi :roll:
black point

#1107 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by black point »

Slušaj mišu,na Dobrinju likovi kao ti i nisu dobro došli čim na taj način govoriš o ovom herojskom naselju,Dobrinja jeste i ostaće VELIKI DIO grada o kojem se govori s respektom,a ti vjerovatno sa ovim svojim postom dokazuješ da si gurao tutu po stanu ili bolje rečeno po podrumu dok smo mi krvarili po Dobrinji,nego ti se makni sa ove teme i nađi neko drugo mjesto za zabavu,a usput ću ti reći da i ja imam 37 godina i bio sam učesnik u ratu kao i veliki dio forumaša koji postaju na ovu temu i kao i oni govorim vam djelić istorije ,a ne prepričevamo balkonske fraze ili šta su žene pričale po brijačnici,tako te svoje šalabajzerske priče pronađi u onim temama tipa kaladont i ostalo,sad pranje ruku krišku u ruke i šuti. :bih:
hamza_sa

#1108 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

juzna_strana wrote:

Kako si ti fancy,cool.. Vjerovatno si ti Hana Hadziavdagic,mrak dernek ovo ono :D
E, sjecas se kada smo pili kafu, sta sam ti rekao? Ovaj je jedan od onih zbog kojih mi je upitnik nad glavom. A, ima ih jos mnogo.
obelix1

#1109 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

RedBull wrote:
obelix1 wrote:RedBul

Samo da znaš ja sam Paju upoznao još kad je radio kao konobar u onoj birtiji gdje je sad frizerski salon(prije bio granap) činimi se da se zvala areodrom ili tako nešto, bio sam kad se upucao sa PAPovkom u stopalo slušo ga kako dere Milanku i šta da ti više napišem.
znaj da je donje igralište izdignuto u odnosu na ulice( imaju stepenice, prošetaj malo) i nema šanse da se transporter tuda vozao ni da je tamo pogođen.
PS.pitaj labudovog buraza on je bio snama, gdje je transporter pogođen.
na sredini stepenice(tri stepenika) a sa strane zemlja sirine tri metra,al zaboli me vise ko je sta i kako i gdje,cuj da ja pitam mirsu,ko je ba mirso i zasta je on mjerodavan,ja sam majstore vise puta bio ranjavan nego sto taj tvoj mirso ima godina u armiji,onda sigurno znas i kad je paja otisao u svoj stan da "odspava malo" i kad su ga cete nasle i kad su ga odvele na ilidzu....,ma nije bitno vise,uzivaj

koliko god si puta bio ranjen, on tj. mi smo taj dan bili tu a ti pišeš gluposti
juzna_strana

#1110 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

hamza_sa wrote:
juzna_strana wrote:

E, sjecas se kada smo pili kafu, sta sam ti rekao? Ovaj je jedan od onih zbog kojih mi je upitnik nad glavom. A, ima ih jos mnogo.
Ma nista cudno druze moj,narod na ovim prostorima ima kratko pamcenje. Oduvijek..
Ubijas ga godinama,ono krvnicki a on ti uzvraca s rat bio,rat prosao.
Ja ipak nisam pesimista,unatoc ovakvim primjerima,ogranicenim k'o balkon..
trambusek88

#1111 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Ja neznam kako imaš obraza obraćati se na takav način ljudima koji su se borili a neki i dali dijelove tijela da Dobrinja ostane slobodna. Idi pitaj nekog starijeg koliko je "nebitna" Dobrinja u to vrijeme bila bitna.

Da je samo palo naselje C5 i slobodni dio Dobrinje 1, grad bi bio u stoprocentnoj blokadi. Nebi bilo ni tunela niti bi se moglo kuda pretrčati na slobodnu teritoriju kao što se pretrčavalo preko piste.

Jedno veliko hvala borcima koji su branili Dobrinju i mene u njoj i oni stvarno zaslužuju naklon do poda a ne da im se neko ovako obraća.
obelix1

#1112 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

RedBull wrote:ja sam ti komandose obisao cjelu dobrinju uzduz i poprijeko,i prema "cetvorci",i u "mahali" gdje sam bio ranjen kod "krmetnjaka" ako znas i gdje je to,i na "petici",i na "kecu" gdje sam bio ranjen,i u "vidri"nasem transporteru koji je nazalost zaplatio a vozio ga je "cizmo ludi" svaka mu cast,znas li uopste ko je taj momak,znas,i u a.naselju gdje sam bio ranjen.....,a ti komandose igrao lopte kad je BOV pogodjen,komandose daj ba uozbilji se malo.
bezbeli si dobio i zlatnog ljiljana za to, ja sam bio linijaš ali sam bio tu a ti izmišljaš i lažeš forumaše
obelix1

#1113 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

bogami si smješan,haj priznaj ko ti je ispričao priče iz rata
sabanss

#1114 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by sabanss »

Fino vi zachatavate ... :D

Ima li neko da zna vise o detaljima odbrane VP-a i Stupa? Nedzarici su bili klin izmedju triju naselja koja kako se cini nikako nisu bila uvezana?
obelix1

#1115 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

RedBull wrote:
obelix1 wrote:bogami si smješan,haj priznaj ko ti je ispričao priče iz rata
zamaramo ljude,kad se nadjemo oci u oci ako si covjek a ne mis ti ces to sve meni ljepo ispricati nema potrebe da saznajem od bilo kog drugog,zato reci komandose mjesto i vrijeme budi doslijedan sebi,budi musko
haj predloži ti i možemo se nać
Repetitor

#1116 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

@RedBull bezveze ti prica skroz...ali bas bezveze

Ako je momak rekao da pitas ''labudovog brata'' onda ne moras da ofiras ovde po forumu nicije ime,jer ovaj forum ima oci i usi sa svih strana. Nazalost ispada donekle da ko god je bio borac,mora danas kriti to ili svoj identitet.Druga stvar je ta sto mnogi od boraca danas rade svakakve poslove sirom BiH,i u Federaciji i u republici smrdskoj.Mnogi cak rade i u firmama kojima je sjediste van SA kantona...

Ja znam da je taj momak na svom mjestu i nema potrebe da ga prozivas imenom ,gdje sta i kako :)
PM72

#1117 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

Obojci im je bez veze priča.Prava dječija - naći ćemo se kod OK korala u 5.Nijedan neće ni mrdnuti iz stana i bez veze palamude po forumu.
Repetitor

#1118 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Imam neki problem sa PP,jel i kod vas ili samo kod mene???Nece da odlaze PP,stoje u inboxu po par sati
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1119 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

Repetitor wrote:Imam neki problem sa PP,jel i kod vas ili samo kod mene???Nece da odlaze PP,stoje u inboxu po par sati
misliš, outboxu...
PM72

#1120 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

Mislim da gluplje i bezveznije akcije nije bilo na sarajevskom ratištu.Ta Gušića hala ili Betonara nije nikakav strateški objekat niti je bila nešto posebno bitna i više se ne sjećam ko je koga prvi "čačnuo" samo znam da je potrošeno na stotine,možda i hiljade granata,tromblona,LPG-jeva i desetine hiljada metaka a učinak nikakav.I jedni i drugi nisu dali "obraz",doveli stotine vojnika (čak sam i ja bio u pripremi) i nikom ništa.Doduše,bilo je masa ranjenih i nekoliko poginulih (možda i zarobljenih) da bi na kraju neko to sve fino digao u vazduh.Ko,više se ne sjećam samo znam da je sve stalo poslije toga.Prostor veličine dva duluma sa nikakvim strateškim značenjem je bilo čisto qrčenje i ispitivanje mišića suprotne strane.Koliko me sjećanje služi,četnici su imali opremu francuskog kontingenta UN-a,mislim na pancire i šljemove a to su valjda oteli u onoj akciji vezivanja UN-a za bandere.E jesu li to bili Beli Vukovi sa Pala (jer su se oni domogli takve opreme) ili Garda sa Ilidže-nisam siguran i ne smijem se zakleti za taj UN-ov oklopnjak ali se sjećam takve priče među našim momcima i naredbe za ga spržimo čim ga vidimo.
Last edited by PM72 on 06/07/2012 20:29, edited 1 time in total.
juzna_strana

#1121 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

@Trokadero

Pretpostavljam da te pita cega vas je bilo strah,ili sta ste respektovali na strani Armije BiH..
Tako sam barem ja shvatio.
PM72

#1122 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

Glupo zamišljena akcija na jako glupom mjestu.Tu smo bili najjači.Bilo nas je tad bar 2-3 stotine jurišnika,Lasta,tenk,BOV,transporteri...

A sad da ti kažem,januara 1993,na Stupskom brdu,tačnije kod "crvene" kuće nas je bilo ukupno 15.Znači nas 15 vas je djelilo od petlje.Nismo imali niti jednu jedinu zolju ili RB a prvi protivoklop nam je bio u nekakvoj Lipi-jebla ih ona.Kad niste tad to presjekli...bilo je minus 18 a mi nemamo gdje spavati,sve srušeno i sjebano,nema nigdje peći pa ložili ljudima namještaj u nekakvu buradi...
Seawolf

#1123 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Seawolf »

trokadero wrote:
Seawolf wrote:@trokadero

Znaš li koja je sudbina oklopnog vozila ERC 90 Sagaie 6x6 (onaj sa topom kalibra 90 mm), kojega ste "pozajmili" od Francuza, a koristili ste ga u rano ljeto '95-e u borbama oko Gušića hale?
Гушића хала, мислиш на ону коју смо звали Бетонара?
Био сам ту сво вријеме те акције, доста зајебано било. Није било тог оклопа сигурно!
Па није баш лако отети Французима оклоп а да нас они после не гањају.Неко те добро слагао у вези тога!
Ako ti tako kažeš, O.K. Možda nisi bio tada tu. Ali Sagaie je sigurno pucao iz kasarne u Neđarićima, prema ruševinama kuća sa naše strane linije. Vjerovatno je ispalio cijeli komplet metaka kalibra 90 mm na naše položaje, pa ste ga onda "razdužili" kod prijašnjih vlasnika, jer vam više nije bio od koristi.
Jolpaz

#1124 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Jolpaz »

trokadero wrote:
PM72 wrote:Mislim da gluplje i bezveznije akcije nije bilo na sarajevskom ratištu.Ta Gušića hala ili Betonara nije nikakav strateški objekat niti je bila nešto posebno bitna i više se ne sjećam ko je koga prvi "čačnuo" samo znam da je potrošeno na stotine,možda i hiljade granata,tromblona,LPG-jeva i desetine hiljada metaka a učinak nikakav.I jedni i drugi nisu dali "obraz",doveli stotine vojnika (čak sam i ja bio u pripremi) i nikom ništa.Doduše,bilo je masa ranjenih i nekoliko poginulih (možda i zarobljenih) da bi na kraju neko to sve fino digao u vazduh.Ko,više se ne sjećam samo znam da je sve stalo poslije toga.Prostor veličine dva duluma sa nikakvim strateškim značenjem je bilo čisto qrčenje i ispitivanje mišića suprotne strane.Koliko me sjećanje služi,četnici su imali opremu francuskog kontingenta UN-a,mislim na pancire i šljemove a to su valjda oteli u onoj akciji vezivanja UN-a za bandere.E jesu li to bili Beli Vukovi sa Pala (jer su se oni domogli takve opreme) ili Garda sa Ilidže-nisam siguran i ne smijem se zakleti za taj UN-ov oklopnjak ali se sjećam takve priče među našim momcima i naredbe za ga spržimo čim ga vidimo.
:thumbup:

Ми смо први "чачнули" :D 28.јуна 1995.
Замишљена лафо акција ширих размјера, да се ми из Неџарића спојимо на Ступској петљи са нашим из Азића.
Кад сам то јутро видио око 100 спремних војника одмах ми је било јасно да је пушиона.Ови и Азића нису курцем мрднули.Имали смо и ми погинулих и рањених а крајњи резултат чиста нула.

Вјероватно је неком командиру стало до чина па мало "испипаво " терен!
Kakvo je bilo vrijeme tada, jel bilo pljuskova?
Last edited by Jolpaz on 06/07/2012 21:20, edited 1 time in total.
Gojeni H

#1125 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gojeni H »

Dozer wrote:

Eeee...dijete drago, balavo...
Mati te rodila, bilo pa proslo... sta mislis sjeca li se ona tih momenata? Dok ti je maloumna glavusa izlazila, a ona revala k'o pavijan, sta mislis jel' to zaboravila?
A bilo prije 20 i kusur godina, a mozda i manje... Sta mislis, jel' ti mati mozda bila ziva da te rodi samo zato sto je neki od nas malo prije toga stigao tamo nekog mamlaza koji je krenuo da snajpera ili ubaci 120-ku koja bi ti materi trehnula na glavu? Ne kontas ti to, a oni koji ne kontaju obicno se nazivaju - plicaci ;)
Bolje da je klupko bodljikave zice rodila. Necemu bi sluzilo...
Post Reply