Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Arteta

#1101 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Arteta »

StupskaBitanga wrote:
Arteta wrote:Nije valjda da niko ne zna? :D
Nije jedan mali dio je pripao RS i zato se taj dio sa dodacima zove Istočna Ilidiža
Negdje sam procitao da oni naselje Gornji Kotorac nazivaju Istocnom Ilidzom.
uskudara

#1102 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by uskudara »

jon_jovi wrote:Znam ja čovjeka iz općine koji je meni nudio da skladištujem 5.000 sadnica voća. Drugim riječima - trebalo je da to pokrademo i rasprodamo. Nisam pristao, ali neko drugi jeste. Senaid će bar podijeliti pa kome bilo a mamlaz komunističko-boljševički je pokro i prodo.
Nije mi jasno o čemu se radi.Može li malo podrobnije?
uskudara

#1103 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by uskudara »

JohnnyS. wrote:nisam znao ali neku noć se održao skup gradjana stupa povodom onih tibrinih zgrada. kažu i načelnik dosao da objasni situaciju kako je to sve u redu i ok. zamalo da nije bio linčovan! tako se priča...
ima li neko da je bio da malo šire prepriča?
Ja znam da je doveo sve svoje pomoćnike,Znam ,isto tako, da je zelen bostan obrala neka Stambolička i da se je pukovnik VIŠNJIĆ ponašao kao da je on i igra i igrač.
Nije li on malo bolestan?
Bar mi se tako učinilo kad je držao govor u multimedijalnoj sali prije koncerta ansambla "Sultan Mehmed Fatiha"?
uskudara

#1104 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by uskudara »

Neko je nekad ratnim invalidima Ilidže dao nekoliko važnih resursa na dugogodišnje korištenje.
Šta su oni od toga napravili?
Ruglo i sramotu.
Naravno, tu ima najviše kriminala.
Oduzmimo im to i napravimo prave bazene po uzoru na TERME ČATEŽ.
Napravimo parkinge po evropskim standardima.
Restorane,bar, slične Italijanskim.
Ili što reko Suljo:"Ukinimo izbore!"
jon_jovi

#1105 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by jon_jovi »

Od bjelokapića i sandžaklija se ne može živjet. Preseliću se u urbani dio Sarajeva
Morales

#1106 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Morales »

jon_jovi wrote:Od bjelokapića i sandžaklija se ne može živjet. Preseliću se u urbani dio Sarajeva
Sta su bjelokapici sad?
jon_jovi

#1107 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by jon_jovi »

Ako ne znaš onda ne treba ni da diskutuješ
Morales

#1108 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Morales »

jon_jovi wrote:Ako ne znaš onda ne treba ni da sikutuješ
Pa vidim da imas neke šovinisticke i primitivne izjave, pa reko da se informisem posto vidim da si pravo "urban" ;-)
jon_jovi

#1109 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by jon_jovi »

Primitivan ti babo
uskudara

#1110 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by uskudara »

Morales wrote:
jon_jovi wrote:Od bjelokapića i sandžaklija se ne može živjet. Preseliću se u urbani dio Sarajeva
Sta su bjelokapici sad?
Ima 17 podbjelašničkih sela.Svi stanovnici su nekad nosili bijele kapice,slične Arnautskim.
Kad su sišli u Sokolović koloniju i Hrasnicu,kapice su zamijenili modernim frizurama,ali je ostao njihov trag po kojem se i danas u četvrtoj generaciji lako prepoznaju.(primjer 1. Vatrić Omer)
_Reds_

#1111 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

Arteta wrote:Da li je citavo naselje Ilidza uslo u federaciju.
Dio Opcine Ilidza je pripao RS-u, to su naselja, Grlica, Vojkovici, Krupac, Gornji Kotorac, i zajedno sa dijelom naselja Lukavica, i dijelom Dobrinje koja je nekad bila u opcini NG danas cine opcinu koja se zove Opstina Istocna Ilidza. Mislim da danas imaju oko 20.000 stanovnika, sa trendom povecnja zbog intenzivne novogradnje.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Op%C5%A1ti ... lid%C5%BEa

Ovaj sto proziva druge na forumu, hajde molim te baci svoj rodni list, pa cemo dalje diskutovati.
Last edited by _Reds_ on 27/03/2012 17:42, edited 2 times in total.
JohnnyS.

#1112 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by JohnnyS. »

Arteta wrote:
StupskaBitanga wrote:
Arteta wrote:Nije valjda da niko ne zna? :D
Nije jedan mali dio je pripao RS i zato se taj dio sa dodacima zove Istočna Ilidiža
Negdje sam procitao da oni naselje Gornji Kotorac nazivaju Istocnom Ilidzom.
gornji kotorac, kula i vojkovici. to je istocna ilidza.
Trebam te

#1113 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Trebam te »

uskudara wrote:
Morales wrote:
Sta su bjelokapici sad?
Ima 17 podbjelašničkih sela.Svi stanovnici su nekad nosili bijele kapice,slične Arnautskim.
Kad su sišli u Sokolović koloniju i Hrasnicu,kapice su zamijenili modernim frizurama,ali je ostao njihov trag po kojem se i danas u četvrtoj generaciji lako prepoznaju.(primjer 1. Vatrić Omer)

Jos ih zovu "Planistaci" i "Gujani", ( stim da rijec Gujan i nije bas pravilna, pravilnije je "Gunjani") jer nose teske vunene gunjeve u toku zime...

Hehehe Vatric je veoma snalazljiv :-) i svi kad su u pitanju drustveni novci :mrgreen: :skoljka: :run:

:bih:
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#1114 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Admir_1984 »

to su ona sela umoljani, lukavac, lukomir, sabici?? :roll: baš bi volio kad bi se nabrojalo svih 17 :-D
delightful

#1115 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by delightful »

jon_jovi wrote:Primitivan ti babo

30 dana, krsenje pravila foruma
Arteta

#1116 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Arteta »

_Reds_ wrote:
Arteta wrote:Da li je citavo naselje Ilidza uslo u federaciju.
Dio Opcine Ilidza je pripao RS-u, to su naselja, Grlica, Vojkovici, Krupac, Gornji Kotorac, i zajedno sa dijelom naselja Lukavica, i dijelom Dobrinje koja je nekad bila u opcini NG danas cine opcinu koja se zove Opstina Istocna Ilidza. Mislim da danas imaju oko 20.000 stanovnika, sa trendom povecnja zbog intenzivne novogradnje.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Op%C5%A1ti ... lid%C5%BEa
Mislio sam na na naselje Ilidzu,ne na opstinu.
JohnnyS.

#1117 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by JohnnyS. »

prica se...da osim hadravica u SDP prelaze vijecnici iz SBIH i SDU. ne svidja mi se to nikako. pogotovo "pojačavanje" sa vijećnicima SBIH. shvatam i da im je dosta da budu opozicija, ali da li baš mora na taj način...
palamuda

#1118 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by palamuda »

JohnnyS. wrote:prica se...da osim hadravica u SDP prelaze vijecnici iz SBIH i SDU. ne svidja mi se to nikako. pogotovo "pojačavanje" sa vijećnicima SBIH. shvatam i da im je dosta da budu opozicija, ali da li baš mora na taj način...
To je sunovrat SDP - a na Ilidži, otpatci koji su ostali poslije raspada BPS, SBiH i sličnih ne trebaju opštinskoj organizaciji koja je dala Sašu Magazinovića, Suadu Hadžović, Smiljanu Viteškić, Samira Avdića, Ermina Lendu.. i masu drugih kadrova koji su tu i koji vrijede i koji su glavu u torbi nosali da zalijepe plakat SDP - a. Dovođenjem ovakvih opskurnih likova na Ilidži će se SDP - u desiti ono što se desilo u B. Petrovcu.
_Reds_

#1119 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

palamuda wrote:
JohnnyS. wrote:prica se...da osim hadravica u SDP prelaze vijecnici iz SBIH i SDU. ne svidja mi se to nikako. pogotovo "pojačavanje" sa vijećnicima SBIH. shvatam i da im je dosta da budu opozicija, ali da li baš mora na taj način...
To je sunovrat SDP - a na Ilidži, otpatci koji su ostali poslije raspada BPS, SBiH i sličnih ne trebaju opštinskoj organizaciji koja je dala Sašu Magazinovića, Suadu Hadžović, Smiljanu Viteškić, Samira Avdića, Ermina Lendu.. i masu drugih kadrova koji su tu i koji vrijede i koji su glavu u torbi nosali da zalijepe plakat SDP - a. Dovođenjem ovakvih opskurnih likova na Ilidži će se SDP - u desiti ono što se desilo u B. Petrovcu.

Izvini, ali strašni mi ti kadrovi.

Saša Magazinović - pa možda prenoći koji put na Ilidži i to je njegova veza sa Ilidžom.

Suada Hadžović - davno potrošeni materijal, nema ona nekog povjerenja među ljudima.

Smiljana Viteškić - ona je puno bolja u svojoj profesiji nego kao političar.

Samir i Ermin - OK momci, ali daleko od toga da su kapacitet za nosioca liste, ili kandidata za načelnika.

Problem svih stranaka na Ilidži, je što realno nikad nisu imali nekog jakog kandidata koji bi konačno mogao pobjediti SDA ! Iskreno se nada da će neko na ovim izborima izaći sa jakim kandidatom, i da će SDA izgubiti nakon 20 godina.

ALi teško, jer će se glasovi razvodnjeti, tu će dio odnijeti SBB, dio SBiH, dio BPS, dio SDU, dio ovi Lijanovici, i ove manje stranke, uglavnom, dovljno, da SDA ima najvise. Ja se nadam da se ovo nece desiti, ali nazlost sve su prilike.

Fikro ne novi predsjednik SDA, tako da ce tesko Memic biti kandidat, uglavnom bice zanimljivo da vidimo kandidate.

P.S. Još nesto, Ilidža nisu Lužani i Centar, SDP ima loše kadrove u naseljima koji donese izbore, prije svega SK I HR!
Admir_1984

#1120 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Admir_1984 »

slazem se sa vecinom, al po tom misljenju kakav je dobar kadar, ev npr u hrasnici/koloniji :roll:

jel neko ko je poznat iz rata i nakon rata (huso/memic) ili neki uspjeshan privrednik/doktor :roll:

fazon je privuci bar 15-20% od 60% ljudi koji uopste ne glasaju i to je to, a to se samo moze radom na terenu, inteligetnim kadrom i dobrom strategijom, a nikako mjesec dana kampanje, plakati, materijali i te gluposti
_Reds_

#1121 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

Admir_1984 wrote:slazem se sa vecinom, al po tom misljenju kakav je dobar kadar, ev npr u hrasnici/koloniji :roll:

jel neko ko je poznat iz rata i nakon rata (huso/memic) ili neki uspjeshan privrednik/doktor :roll:

fazon je privuci bar 15-20% od 60% ljudi koji uopste ne glasaju i to je to, a to se samo moze radom na terenu, inteligetnim kadrom i dobrom strategijom, a nikako mjesec dana kampanje, plakati, materijali i te gluposti
Naravno rad na terenu, animirati ljude, pokazivanje ljudima sta su to bili obecali ovi iz SDA, a nisu uradili.

Pokazi ljudima da su im obecali, tramvaj, kada prije 10-12 godina ili i vise. A sta danas imamo, imamo da kruzni tok obicno prave godinu i pol, i cuda li rok je septembar 2011. godine, bas pred izbore, da se malo pohvale.

Nadalje, treba imati realnu viziju, i obecati realne stvari, i stati iza tih stvari. Otići među narod i pričati, vidjeti kakve su njihove želje, ko ima povjerenje među njima.

Dobar kadar je onaj koga cijene ljudi u toj mjesnoj zajednici. Recimo Memic nije dobio prosle izbore uopce u svojoj mjesnoj zajednici, dobio je u nekim drugim, ustvari dobila ih je SDA, to je dokaz da on nije uopce bio neki jak kandidat, nego da je te izbore dobila SDA jer ima jaku infrastrukturu i u ostalim mjesnim zajednicama, zato sto je bio mali procenat izlaznosti.

Ne sjecam se sad kako se zvao onaj kandidat SDP-a na zadnjim izborima ( Samil Sačić ili tako nesto ), ja samo ne znam od kud oni izvukoše tog čovjeka.

Ja pitam neke ljudi koji žive tu u istoj mahali, jesu kad čuli za ovoga, kažu oni, veze nemamo, evo sad i mi čujemo.
JohnnyS.

#1122 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by JohnnyS. »

_Reds_ wrote:
palamuda wrote:

Izvini, ali strašni mi ti kadrovi.

Saša Magazinović - pa možda prenoći koji put na Ilidži i to je njegova veza sa Ilidžom.

Suada Hadžović - davno potrošeni materijal, nema ona nekog povjerenja među ljudima.

Smiljana Viteškić - ona je puno bolja u svojoj profesiji nego kao političar.

Samir i Ermin - OK momci, ali daleko od toga da su kapacitet za nosioca liste, ili kandidata za načelnika.

Problem svih stranaka na Ilidži, je što realno nikad nisu imali nekog jakog kandidata koji bi konačno mogao pobjediti SDA ! Iskreno se nada da će neko na ovim izborima izaći sa jakim kandidatom, i da će SDA izgubiti nakon 20 godina.

ALi teško, jer će se glasovi razvodnjeti, tu će dio odnijeti SBB, dio SBiH, dio BPS, dio SDU, dio ovi Lijanovici, i ove manje stranke, uglavnom, dovljno, da SDA ima najvise. Ja se nadam da se ovo nece desiti, ali nazlost sve su prilike.
paaa mislim da ove stranke koje si nabrojao nece postojati. SBIH BPS i SDU ce izgleda preci u SDP sa glavnim likovima. ako se desi ovo spajanje sami ce se ugasiti. jer ljudi koji ostanu ne mogu navuci svi zajedno glasova za jednog vijecnika.
vrlo moguce da budu izbori samo sa SDP SDA NDS. cirkus zivi.

edit: BPS je vec presao sa svim bitnijim likovima.
_Reds_

#1123 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

Cini ti se.

Mozda ce pasti po glasovima, ali i dlaje ce imati za jednog.

Lijanovici i sada imaju jednog, kao i Nasa stranka.

Nisma siguran koliko je na proslim izborima trebalo za jednog kandidata, ali mislim da je 3 posto izborni prag.

Na proslim izborima birackom spisku na ilidzi je bilo 51.000 ljudi, izaslo oko pola recimo oko 20.000, tako da je za jedno mjesto bilo potrebno 600 glasova.

Ja mislim da oni mogu dobiti ovliko, tako da ovuku glasove, kako god. I Opet kako god tu ce biti SDP, SDA, SBB, i ova nova stranka Huse Mahmutovica.

Mislim da ce sada SDA dobiti 7 mjesta (imala 11) SBB 6 (0) mjesta, SDP 6 (3) mjesta , Huso 3(0), SBiH 2-3 mjesta (5), SDU 1 (2) , Lijanovici 1(1), BPS 1 (3) Nasa S. 0 (1), BPNS 0 (1).

Za Nacelnika ce biti zanimljivo, zavisi od samih kandidata, tako da je sve moguce.
Admir_1984

#1124 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Admir_1984 »

ma nece sbb toliko dobiti ja mislim :roll:
_Reds_

#1125 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

Admir_1984 wrote:ma nece sbb toliko dobiti ja mislim :roll:
Ako pogledas prosle opce izbore, SBB je bio bara bara sa SDA, oni su u jos nekom naletu, tako da je moguce da dobiju opet 4-5 hiljada glasova.

Zaboravljas da za SBB glasa dosta ljudi porijeklom iz Sandzaka, tako da imaju bazu. Mislim to je moja neka prognoza.

Nego jel' zna neko, da li je istina da Memić neće biti kandidat ispred SDA?
Locked