Ja vise ne znam ni gdje sam bila..ni sta sam potpisivala, cak sam i potpis falsifikovalamahalas505 wrote:Pa prvi put je najtezelimunada25 wrote:Da sam znala da cu se ovoliko napatit oko auta a najvise oko te SILNE PAPIROLOGIJE...NIKAD AMA NIKAD GA VISE NE BI UZIMALA U NJEMACKOJ![]()
Svaka cast ljudima koji se razumiju i koji imaju iskustva![]()
Ja bih mogla roman napisati i film snimati kako sam se napatila, cir sam dobila od sekirancije
Ovaj Eur 1 obrazac sanjam, jos ne mogu sebi doci![]()
Sad dosao tata sa te carine ili gdje je vec bio i kaze da ljudi nikad uredniju dokumentaciju nisu vidjeli od nase..hahhaha ne mogu da vjerujem![]()
Sretno svima, kasnije sa praksom ide lakse.
Sad mozes napisati citavu proceduru za uvoz, tako da to iskustvo ostane dokumentovano.
Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- limunada25
#1101 Re: Uvoz auta
- drndalo
#1102 Re: Uvoz auta
Aha, u zatvoru si dakle...limunada25 wrote:cak sam i potpis falsifikovala![]()
- limunada25
#1103 Re: Uvoz auta
Nisam bolan pu pu pu, nego trebao beze potpis od rodjaka, a rodjo mi nije bio pri ruci i kaze on potpisi se umjesto menedrndalo wrote:Aha, u zatvoru si dakle...limunada25 wrote:cak sam i potpis falsifikovala![]()
- _mufljuz_
#1104 Re: Uvoz auta
trazim takvu zenu javi se u inboxlimunada25 wrote:Nisam bolan pu pu pu, nego trebao beze potpis od rodjaka, a rodjo mi nije bio pri ruci i kaze on potpisi se umjesto menedrndalo wrote:Aha, u zatvoru si dakle...limunada25 wrote:cak sam i potpis falsifikovala![]()
, tako da sam imala odobrenje
- burekodsira
#1105 Re: Uvoz auta
jaro, ko hoce slagati hoce i ukrasti, a ko krade taj ce i ubiti_mufljuz_ wrote:trazim takvu zenu javi se u inboxlimunada25 wrote:Nisam bolan pu pu pu, nego trebao beze potpis od rodjaka, a rodjo mi nije bio pri ruci i kaze on potpisi se umjesto menelimunada25 wrote:cak sam i potpis falsifikovala![]()
, tako da sam imala odobrenje
razmisli ipak
- _mufljuz_
#1106 Re: Uvoz auta
ma treba mi takav švercer sa sisamaburekodsira wrote:
jaro, ko hoce slagati hoce i ukrasti, a ko krade taj ce i ubiti![]()
razmisli ipak
- holowey
#1107 Re: Uvoz auta
ma pogresno je burek to skontao... kaze se ko laze taj i krade, ko krade taj i ima, ko ima budi mu drug_mufljuz_ wrote:ma treba mi takav švercer sa sisamaburekodsira wrote:
razmisli ipak
- _mufljuz_
#1108 Re: Uvoz auta
uglavnom smo se mi skontaliholowey wrote:ma pogresno je burek to skontao... kaze se ko laze taj i krade, ko krade taj i ima, ko ima budi mu drug_mufljuz_ wrote:ma treba mi takav švercer sa sisamaburekodsira wrote:
razmisli ipak
- _mufljuz_
#1110 Re: Uvoz auta
ne da cika velja nikomlimunada25 wrote:
- Ady88
#1111 Re: Uvoz auta
Pozdrav, imam nekoliko pitanja a nisam upućen, pa ako ima neko da tacno zna castim ga pićem i večerom kad dodjem dole obećajem
. Naime, kupio sam vozilo od prijatelja u Svicarskoj, ubrzo dolazimo u Bosnu sa autom na njegovim tablicama dakle nista nije odjavljeno. Planiramo ostaviti vozilo u Sarajevu i da se on vrati kuci sa tablicama i tamo odjavi auto. Sad me zanima sta sve ja trebam uraditi, da li se taj EUR 1 obrazac uopste može dobiti u Švicarskoj iako je auto proizvedeno u EU ili moram platiti i 15%carine sa P? Vozilo je na njegovoj firmi, da li postoji kakva pogodnost ako napravimo ugovor da sam ga kupio od firme? Gdje je najbolje ići na carinu, tipa gdje cu najbolje proći i da li uopste mogu uzeti neke probne tablice u Sarajevu i recimo otići na neku granicu i završiti sve sto je potrebno? Hvala unaprijed na odgovoru i ako neko zna provjereno volio bih da napise.
-
goran16v
#1112 Re: Uvoz auta
Ja cu ti pokusati bas sa dijelom odgovora.
Nazalost u Svicarskoj ne moze dobiti vazeci EUR1 (navodno ga tamosnji spediteri izdaju) bez obzira na porijeklo vozila tako da se obracunava carina i PDV na vrijednost vozila uvecanu za iznos carine.
Sto se tice tablica, buduci da nema EUR1 koliko znam ti prakticno mozes zavrsiti komplet carinsku proceduru (prijava na granici, carinjenje na terminalu, placanje carine i PDV-a) na CH tablama i odjavu u CH (nosi tablice i sa sobom) uraditi pred predaju dokumenata za registraciju u MUP-u.
Sto se tice BiH strane mislim da nema nikakvih pogodnosti ako kupujes auto od firme, jedino sto u zemlji izvoza mozes dobiti povrat PDV-a ukoliko je firma-prodavac izdala racun sa iskazanim PDV-om. Carina ce ti odrediti cijenu na osnovu kataloga bez obzira na iznos fakture (osim ako nije realana i priblizna kataloskoj).
Nisam siguran ali mislim da vise nema varijante da biras u kojoj ces carinarnici carniti auto, navodno sad ide prema mjestu prebivalista, znaci ako si iz Sarajeva carinisi u Halilovicima, nema vise povoljnijeg carinjenja u Jablanici, Visokom, Kiseljaku itd... Ovo provjeri...
Nazalost u Svicarskoj ne moze dobiti vazeci EUR1 (navodno ga tamosnji spediteri izdaju) bez obzira na porijeklo vozila tako da se obracunava carina i PDV na vrijednost vozila uvecanu za iznos carine.
Sto se tice tablica, buduci da nema EUR1 koliko znam ti prakticno mozes zavrsiti komplet carinsku proceduru (prijava na granici, carinjenje na terminalu, placanje carine i PDV-a) na CH tablama i odjavu u CH (nosi tablice i sa sobom) uraditi pred predaju dokumenata za registraciju u MUP-u.
Sto se tice BiH strane mislim da nema nikakvih pogodnosti ako kupujes auto od firme, jedino sto u zemlji izvoza mozes dobiti povrat PDV-a ukoliko je firma-prodavac izdala racun sa iskazanim PDV-om. Carina ce ti odrediti cijenu na osnovu kataloga bez obzira na iznos fakture (osim ako nije realana i priblizna kataloskoj).
Nisam siguran ali mislim da vise nema varijante da biras u kojoj ces carinarnici carniti auto, navodno sad ide prema mjestu prebivalista, znaci ako si iz Sarajeva carinisi u Halilovicima, nema vise povoljnijeg carinjenja u Jablanici, Visokom, Kiseljaku itd... Ovo provjeri...
- bude
#1113 Re: Uvoz auta
na granici prilikom prijavljivanja kazes u koju ces carinarnicu ako vec ne zavrsis svu proceduru odmah, ne ide prema mjestu prebivalista, tako je prije bilo
- Optimist
#1114 Re: Uvoz auta
bude wrote:na granici prilikom prijavljivanja kazes u koju ces carinarnicu ako vec ne zavrsis svu proceduru odmah, ne ide prema mjestu prebivalista, tako je prije bilo
Da, ukinuta je odluka po kojoj su se vozila morala cariniti prema mjestu prebivalista. Sada je opet Gradiska u fokusu.
-
goran16v
#1115 Re: Uvoz auta
Znam da je nesto moglo, pa nije...
- moa
#1116 Re: Uvoz auta
Kakava je procedura kod uvoza ako auto ima malih ostecenja, tipa udubljenje na vratima, udubljenje na blatobranu itd..
Ima li neko broj nekog speditera ili nekog skim se moze obaviti razgovor..
- HAVANA
#1117 Re: Uvoz auta
Dolazi vrijeme kada ce sve doci na naplatu sto nije u zakonskim okvirima.Sve ovo sam govorio ljudima sto puta ali svako hoce da prodje jeftinije, pa tako rade fakture sa izjavom,mijenjaju,carine po gradisci sa duplim racunom...Ako ovo nastavi,pola bosne ce oplakati,sleperi se uvoze na fizicka lica,sa izjavama,carine na gradisci...Nema pravnog lica,odgovorne osobe,sav teret pada na uvoznika.Svercera nema u papirima ,niti se spominje.Kupio licnu od babe andje za petobanku i udri...Papir i kompjuter su cudo,uvijek ostavljaju trag i svaka naknadna provjera vrlo brzo daje podatke sta je,gdje i na koji nacin uradjeno.Zakon poznaje stavku izjave na fakturi za vozila manje fakturne vrijednosti od 6000 eura ali ta izjava mora biti potkrijepljena dokazom o EU porijeklu.A dokaz je potvrda proizvodjaca.Ako je stavi garazista koji je prodao vozilo i stavi je na osnovu potvrde koju je izvadio,to je ok.U slucajevima na nasim prostorima gdje djundjeri naprave pecat i stancaju kako hoce i sta hoce,to ne pije vode.U stvari pije na kratke staze,Taj koji je prodao auto u prednosti je jer ima bolju cijenu na trzistu,nije vadio euro,umanjio je i zamijenio fakturu...Radi,proda,ponese ga,pa stanca ko lud i vrlo brzo iza njega jako puno auta zavrsenih neregularnom procedurom.Kada dodje do problema,a doci ce i pocinje dolaziti,isto kao u srbiji,hrvatskoj i svim drugim zemljama punim korupcije i neregularnosti gdje se stimulise crno trziste,onda kuku majko,nisam ja nista kriv...Jok eto pametan je,neko budala pa carini nesto na 5000 eura i plati od 60 do 180 eura za euro1...a on to isto ocarini na 2000 eura i ne plati euro nego pukne izjavu...U tvom slucaju zakonska procedura nije ispostovana i platices retroaktivno sve dadzbine.EUR 1 obrazac se ne moze izvaditi naknadno(ustvari moze ali je to uzasno komplikovano,skuplje,sa posebnim izjavama,moras imati nekoga ko to moze uraditi,u nekoj zemlji moze,u nekoj ne,mala greska u tom obrascu i nece ga priznati...)Zao mi je ali svaka se skola placa.Ako si auto kupio u auto kuci,sta te briga,idi njima nek oni plate.Oni su uvoznici i odgovorno lice,njihova firma je na carinskoj deklaraciji.Mada ne vjerujem,svako pravno lice sa imalo mozga u glavi,koje duze radi i zna posao,nece se upustati u te gluposti jer ce ga to skupo kostati.On je odgovorna osoba za tu robu ,ispravnost postupka carinjenja,dokumentacije...za vijeke vijekova... Ako si kupio auto od svercera ili te neko navratio da lupis neregularnu izjavu ,mozes plakat.Nemas nikakve pravne osnove da dobijes postupak.sharp1 wrote:Pozdrav,
Nisam nigdje uspio pronaci neki slican problem u vezi carine kao sto imam. Prije par dana mi je doslo rjesenje od UIO da moram platiti dodatnu carinsku dadzbinu za auto pored one vec ranije placene. Auto je uvezeno 2013 godine iz EU na izjavu bez EUR1 obrasca. Auto je proizvedeno u Njemackoj (VW Passat) ali provjerom izjave oni su dobili od hrvatske uprave carina (carinski papiri za izvoz su uradjeni u Hrvatskoj-notarski ugovor i sve ostalo) da auto nije iz EU te ne zadovoljava preferencijalni uvoz (najvjerovatnije jer nisu imali EUR1 obrazac niti potvrdu proizvodjaca). Na rjesenje UIO ulazem zalbu uz koju prilazen potvrdu proizvodjaca na kojoj se vidi da je auto proizvedeno u EU tj. u Njemackoj i juce dobijam odbijenicu zalbe. Imam pravo da se zalim direktoru UIO ali zalba ne odgadja naplatu dadzbina i zatezne kamate za svaki dan kasnjenja. Danas sam kontaktirao spediciju u Hrvatskoj koja je uradila izvoznu deklaraciju i kazu da naknadni EUR1 ne mogu izdati. Sta raditi u ovom svemu? Auto je proizvedeno u EU sto dokazuje potvrda porijekla vozila ali UIO to nije uopce priznala!!
Svaki dobronamjeran savjet u ovom slucaju je dobrodosao. Hvala
P.S. Ovaj post sam vec stavio na temi Carina u BIH. Ako ko ima slicno iskustvo molim odgovor. Hvala.
Ljudi cesto grijese i EU porijeklo smatraju automatizmom za neka vozila.Nema toga u carinskim procedurama.I ako jeste,moras to dokazati EUR1 obrascem izdatim u skladu sa zakonom i nacinom na koji se dobije.Ukoliko ga nemas ili se naknadno ispostavi da nije validan,da je izvadjen bez pravne osnove i potvrde proizvodjaca...naplacuje se i carina i pdv.
- HAVANA
#1118 Re: Uvoz auta
moa wrote:Kakava je procedura kod uvoza ako auto ima malih ostecenja, tipa udubljenje na vratima, udubljenje na blatobranu itd..
Nemas problema sa tim ako su ostecenja manja i na limu.Ne moze proci homologaciju ako je ostecenje vece ili ako su puknuta stakla,far,maglenka,retrovizori...Moze i tako ukoliko ispostujes proceduru i rokove koji su propisani zakonom.
-
goran16v
#1119 Re: Uvoz auta
Mislim da se pitanje odnosilo na ostecenja koja bi umanjila carinsku osnovicu, a de da li ima prepreka da se auto ocarini i uveze...?
- HAVANA
#1120 Re: Uvoz auta
A to,slabo,i ako prizna ,mizerno...
- seoBIH
#1121 Re: Uvoz auta
Nije bas mizerno. Uvozici to rade konsantno gdje SVJESNO naprave neku štetu koja ne utiče na prolaz auta na homologaciji.
Pored toga, znaju npr izvaditi navigaciju da se umanje troskovi carine. 100 po 100 KM i nakupi se.
Pored toga, znaju npr izvaditi navigaciju da se umanje troskovi carine. 100 po 100 KM i nakupi se.
-
goran16v
#1122 Re: Uvoz auta
Ako sam dobro izracunao, da bi ustedio 150 KM na carini moraju ti umanjiti osnovicu za 1000 KM, tako da od price 100 po 100 tesko sta da ima...
- HAVANA
#1123 Re: Uvoz auta
Salis se? Na kojoj to carinskoj ispostavi? I kako ce umanjiti ako mu je regularna faktura i nije je mijenjao? Kupio auto za 5000 eura a prolazi racun na 4000 eura po katalogu(dosta vozila je skuplje nego kataloska vrijednost) Koja je svrha pokusaja umanjenja carinske osnovice ako su papiri regularni i orginalni kad je faktura na 5000 eura.Na nju se i carini bez obzira sto je kataloska vrijednost manja.Zasto bi recimo kramar to radio kad su kod njega orginalni racuni? I kada mu je racun manji od kataloske vrijednosti ,proci ce mu racun uz dokaz placanja i pozivanje na clan 26...
Kod sverca i crnog trzista svega ima i svasta moze.Ja pricam o pravnom licu i regularnoj proceduri.
Kod sverca i crnog trzista svega ima i svasta moze.Ja pricam o pravnom licu i regularnoj proceduri.
- HAVANA
#1124 Re: Uvoz auta
goran16v wrote:Ako sam dobro izracunao, da bi ustedio 150 KM na carini moraju ti umanjiti osnovicu za 1000 KM, tako da od price 100 po 100 tesko sta da ima...
Otprilike tako nesta.Zato i kazem mizerno.
U slucaju moe recimo vozilo koje prolazi na 3000 eura, i da mu umanji od 3 do 10% to je 100 do 300 eura osnovice.17% od toga je mizerno, a moras se peglati,prijaviti stetu,zapisnik,sta,ko, kako...
- bude
#1125 Re: Uvoz auta
ne znate vi kako ovi feningasi rezonuju i kako smanjuju osnovicu