LIBIJA

Post Reply
dr.Gonzo

#1101 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by dr.Gonzo »

Kakve veze ima SS i Rusija sa bilo cime o cemu se ovdje raspravlja? Kada je neko rekao da su oni dobri, humani, pravedni ili uzorni?
nosara

#1102 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

Bodkin wrote:
nosara wrote:
Bodkin wrote:
na stranu to sto nisam pobornik neoliberalnog kapitalizma, jel ti stvarno mislis da sistem u kojem samo 1% ljudi (ako uzmemo da je tacan podatak) gladuje nije dobar?
U pitanju je oko 3 mil. beskucnika koji zive u satorima... Da ih ne bi bilo 30 miliona, drzava je upumpala u wall street par hiljada milijardi i na jedvite jade odlozila neminovno... Usput su pokrenuli nekoliko agresija po svijetu i po ko zna koji put zavrtili pakleni tocak...

Sve u redu, to je jos uvijek bolje od Fukusime u komunistickom Japanu...
odnosilo se na tvrdnju da @optimus nije normalan jer su mu ljudi kolateralna steta. ovo sve ostalo stoji i ne bih ulazio u tu stranu diskusije. ja svakako navijam za skandinavski model :)
Sve je to podlozno propadanju... Pogledaj Island...

Sistem koji za cilj ima profit ne moze opstat na duze staze... Dzaba teroristicko i agresorsko kurcenje po svijetu... Na kraju ce morat rakete okrenut na Njujork... U stvari vec jesu (9/11 i nisu bile samo rakete)... :lol:
Last edited by nosara on 29/03/2011 12:34, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#1103 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Optimus Prime »

Bodkin wrote:
odnosilo se na tvrdnju da @optimus nije normalan jer su mu ljudi kolateralna steta. ovo sve ostalo stoji i ne bih ulazio u tu stranu diskusije. ja svakako navijam za skandinavski model :)

Ja cu okrenuti pricu i dokazat cu ti da si ti onaj za koje ljudi predstavljaju kolateralno stetu.

Kako?

Pa prije nego sto je Deng Xiaoping proveo reforme koje su omogucile prodor zapadnog kapitala, kineska ekonomija je bila toliko nefikasna da je stanovnistvo bukvalno gladovalo, porezi koja je vlada ubirala nsiu bili ni priblizno dovoljni za kvalitetne medicinske usluge sto je rezultiralo MILIONIMA mrtve kineske djece koja su umirala tiho.

Nakon sto su zli kapitalisti odlucili da iskoristavaju kinesku jeftinu radnu snagu i ulozili bilione dolara u kinesku ekonomiju doslo je do preokreta. Ljudi su imali vise da jedu, dobili su kvalitetniju medicinsku zastitu, bolje higijenske uslove sto je sprijecilo (brat bratu) jedno sto miliona ljudskih zrtava.

Ako to ne ralativizira onih tvojih tri miliona ljudi koji privremeno zive pod satorom, onda ne znam.
Optimus Prime

#1104 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Optimus Prime »

dr.Gonzo wrote:Kakve veze ima SS i Rusija sa bilo cime o cemu se ovdje raspravlja? Kada je neko rekao da su oni dobri, humani, pravedni ili uzorni?
Pa govorimo o realnim problemima, ne o utopiji!
nosara

#1105 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

Optimus Prime wrote:
Bodkin wrote:

Ja cu okrenuti pricu i dokazat cu ti da si ti onaj za koje ljudi predstavljaju kolateralno stetu.

Kako?

Pa prije nego sto je Deng Xiaoping proveo reforme koje su omogucile prodor zapadnog kapitala, kineska ekonomija je bila toliko nefikasna da je stanovnistvo bukvalno gladovalo, porezi koja je vlada ubirala nsiu bili ni priblizno dovoljni za kvalitetne medicinske usluge sto je rezultiralo MILIONIMA mrtve kineske djece koja su umirala tiho.

Nakon sto su zli kapitalisti odlucili da iskoristavaju kinesku jeftinu radnu snagu i ulozili bilione dolara u kinesku ekonomiju doslo je do preokreta. Ljudi su imali vise da jedu, dobili su kvalitetniju medicinsku zastitu, bolje higijenske uslove sto je sprijecilo (brat bratu) jedno sto miliona ljudskih zrtava.

Ako to ne ralativizira onih tvojih tri miliona ljudi koji privremeno zive pod satorom, onda ne znam.
S ovim boldiranim se slazem, a ne odnosi se samo na Kinu... Bolesni smradovi svud po trecem svijetu iskoristavaju situaciju u svrhu profita i to bolesnog, enormnog... Uveli su robovlasnistvo... Valjda je i to kolateralna steta inace u sustini dobrog i humanog sistema... :lol:
Optimus Prime

#1106 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Optimus Prime »

nosara wrote:
Optimus Prime wrote:
Bodkin wrote:

Kako?

S ovim boldiranim se slazem, a ne odnosi se samo na Kinu... Bolesni smradovi svud po trecem svijetu iskoristavaju situaciju u svrhu profita i to bolesnog, enormnog... Uveli su robovlasnistvo... Valjda je i to kolateralna steta inace u sustini dobrog i humanog sistema... :lol:
To sto su se uslovi zivota u Kini znacajno poboljsali, i sto se smrtnost djece smanjila skoro do nivoa zapadnih zemlja naravno ne igra nikakvu ulogu!
Koji ste vi licemjeri!
Bodkin

#1107 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Bodkin »

Optimus Prime wrote:
Bodkin wrote:

Kako?

Ja? :-)
Hunkar wrote:
djaba trubis u prazno, ako su njemu ljudi kolateralna steta, rekao je sve o sebi.
osvrnuo sam se samo na broj od 1% gladnih, to je skoro pa idealan sistem :) ova prepucavanja oko kapitalizma i drugih sistema su ionako besmislena, ni jedan nije crno-bijel.
kapitalizam mozda trenutno bolje radi ali dugorocno mislim da nije odrziv. mislim da znas da kapitalizam radi pod pretpostavkom da je u konstantnoj ekspanziji, ako to znaci da se pola svijeta dovede do standarda zapadnih zemalja kako bi kapitalizam dalje rastao, negdje na pola puta nestace nam resursa. ako ne izmisle one replikatore iz Star Treka, tesko da cemo doci tako daleko
Optimus Prime

#1108 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Optimus Prime »

nosara wrote:
Sve je to podlozno propadanju..
Jest, evo samo sto nije propalo. Kao sto propada zadnjih 200 godina.
Ono sto je komicno je to da je sistem iz svake recesije izlazio jos jaci, i omogucavao ljudima jos vecu kupovnu moc!
dr.Gonzo

#1109 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by dr.Gonzo »

To sto su se uslovi zivota u Kini znacajno poboljsali, i sto se smrtnost djece smanjila skoro do nivoa zapadnih zemlja naravno ne igra nikakvu ulogu!
Koji ste vi licemjeri!
To su nuspojave, jer se drugacije ne moze(prosla vremena klasicnog robovlasnistva). rMotivi su iskljucivo finansijske prirode, i u citavoj prici su ljudi potrosna roba. Licemjerje je to negirati.

Kao da dodjes zeni koju su silovali 10 puta na dan, i nisu joj davali da jede, i onda joj das nesto hrane i silujes je samo jednom dnevno. I ocekujes da te cijeni, jer si tako dobar.
Last edited by dr.Gonzo on 29/03/2011 12:50, edited 2 times in total.
Optimus Prime

#1110 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Optimus Prime »

Bodkin wrote: Ja? :-)
Bilo je namjenjeno Nosari!
Izvini
Optimus Prime

#1111 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Optimus Prime »

dr.Gonzo wrote:
Koji ste vi licemjeri!
To su nuspojave, jer se drugacije ne moze(prosla vremena klasicnog robovlasnistva). rMotivi su iskljucivo finansijske prirode. Licemjerje je to negirati.
Motivi su nebitni! Bitno je stanje na terenu!
Last edited by Optimus Prime on 29/03/2011 12:52, edited 2 times in total.
nosara

#1112 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

Ako nemas nista, pa dobijes nesto, naravno da je to progres... Ali ako taj neko, koji ti da nesto, na tvoj racun izvlaci skoro sve, onda je to zlocin...

Uostalom, znas kako to ide, prvo ce se najest, ojacat, pa ce trazit demokratske promjene, tu ulijecu ovi tvoji, istina ne otvoreno, ali ispod zemlje svakako, malo bum-bum, pobunjenici, kurci palci, dok se i tu ne poklope resursi...

Dovoljno je da 5 pokrajina proglasi neovisnost...
nosara

#1113 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

Optimus Prime wrote:
nosara wrote:
Ono sto je komicno je to da je sistem iz svake recesije izlazio jos jaci, i omogucavao ljudima jos vecu kupovnu moc!
:lol:

Mislis omogucavao ljudima da se jos vise zaduze da bi kupovali...? Koji si ti komicar...
Optimus Prime

#1114 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Optimus Prime »

nosara wrote:Ako nemas nista, pa dobijes nesto, naravno da je to progres... Ali ako taj neko, koji ti da nesto, na tvoj racun izvlaci skoro sve, onda je to zlocin...
Ti bi hebao, a da ti ne udje!
U realnom svijetu to ne funkcionise!
nosara

#1115 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

Optimus Prime wrote:
nosara wrote:Ako nemas nista, pa dobijes nesto, naravno da je to progres... Ali ako taj neko, koji ti da nesto, na tvoj racun izvlaci skoro sve, onda je to zlocin...
Pa naravno, to je smisao... Sta, tebi ulazi...? Svasta u tom kapitalizmu... :D
Optimus Prime

#1116 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Optimus Prime »

nosara wrote:
Optimus Prime wrote:
Pa naravno, to je smisao... Sta, tebi ulazi...? Svasta u tom kapitalizmu... :D
Pa evo predlozi Kinezima, da nagovore kapitaliste da povuku svoj ulozeni kapital!
Vidio bi onda tog rahatluka.
Optimus Prime

#1117 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Optimus Prime »

nosara wrote:
Optimus Prime wrote:
nosara wrote:

Mislis omogucavao ljudima da se jos vise zaduze da bi kupovali...? Koji si ti komicar...
Ne.Ja govorim o ukupnoj proizvodnji artikla i usluga koji se distribuiraju medju stanovnistvom!
Dug, sam po sebi nije nikakav problem ukoliko drustvo ima ekonomski potencijal da ga vraca.

Ne radi se o nepostojecim novcima, nego o lovi koju neko iz drustva posjeduje.
polusvijet

#1118 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by polusvijet »

dr.Gonzo wrote: I ovaj tvoj post stvari oslikava kao crno-bijele. Ako kritikujes zapad i moderni kapitalizam, odmah si nesto od sljedeceg: cyber gerila, teoreticar zavjere, za komunizam, za Gadafija, za Ruse, za Kineze, za Kusturicu, za genocidnu tvorevinu, za [nesto_po_licnom_izboru]. Nidje veze.
Ma jasta, bitno je biti kriticar zapada i modernog kapitalizma. Daje socijalne i forumske credits. Ukazes kako nesto ne valja, smrdi, i to je to. Ostatak potrazi u strukturama sine, one te ljuljaju, nije to do tebe. Ako ne mozes osvojiti holivud ti sebi u najboljem slucaju napravi etno-selo. Ili uzmes brate kanton. Od 133 zemalja globalno, 108 njih su privlacnije za investitore i turiste od tvoje, ali to je zbog surovosti stvarnosti. A nju kad ugledas, ti pogledaj u Vasington i multinacionalne korporacije koje sve rade da te uniste.

Ima kod mene Gonzo jos zaliha povrsnosti, crno-bijelog formata, evo isprovocirani traktat pa ako ti se cita, meni nebi mrsko jer mastarije na ovoj temi su pravo inspirativne a i besposlen sam u momentu. Vjerovatno orvelovsko-medijske posljedice na moj intelekt. Ne znam jebemu kako i zasto jer pamtim Olimpijadu u Sarajevu, znam kako svijet moze biti saren poput cilima, harmonican i vesel. Mora da sam slab karakter pa nesvjesno dajem guze za saku dolara. Ima gej-lobija posvuda. A da to sve potisnem, stvorim sebi crno-bijeli svijet.

Liberalna demokratija i kapitalisticka ekonomija, kako ih zoves, u tom su mom crno-bijelom svijetu sinonim za volstrit i apstraktnost financijskog sistema, teret otplate kredita i banke bez duse. Vlada opsta nesigurnost radi konkurencije, gdje god se okrenes. Doklen je to doslo, ostanes bez posla i neko ti zenu pokupi a auto ti zaplijene. I tv. Nemas za kremu za celulit, ostavice te kreten radi druge rospije. Jebga. Takve se stvari bolan Gonzo ne desavaju u rajskim despotijama poput Libije.

Ali sto to govoriti, zna to nas narod pronicljivi jer handre i njega otkako je neki neimenovani belosvetski igrac srusio jugu i upalio svijetlo. Srecom, bozijom ili drugom kosmickom pravdom velik dio vitalnih fosilnih sirovina su jos uvijek u rukama slobodarskih vodja Libije, Irana, Rusije, Venecuele i sl. Te oaze usred globalisticke najezde zapadnih zlikovaca i krvopija pruzaju otpor.

Tako i nasi borci za pravdu i istinu prepoznaju i priznaju taj superiorni model i odbacuju patnju i mizer koji vlada u onim drugim po sirovinama kompatabilnim zemaljama, tipa Norveska, Kanada, USA. Zeljno iscekuju neminovnu promjenu snaga na terenu i gradili bi drzavnu politiku oslonjeni na nove slobodarske snage koje ce kako vec sutra pregaziti jenkije i rascepkati eu. Kao sto su oni rascepkali nas.

Jer ocigledno je lokalnim stratezima da ce eu natrag u ponosne suverene nacije, naoruzane svaka do zuba, stabilizovane i socijalno definisane cenzurom, standardom i velikodusnoscu despotije. Dobrovoljno dakako, samo dok narod spozna istinu. Go Comski! To ce eu morati prihvatiti a usa se vec raspada, to je svima jasno, ima na internetu slika njihovih beskucnika. Takvih u Libiji nema. Nema ni bogalja, nit politickih neistomisljenika. I svi upraznjavaju fiskulturu pa su vitki i cili. Svi zubi socijalni, zajednicki. Ako dodas Ruse i Kineze velika je to bre masa ljudi, mogu priustiti milione gubitaka u ljudstvu a da i ne osete. A neki i nose vjeru u srcu, ne samo pohlepu za naftom, ko nato-bagra.

Kao prva reakcija izgradilo se u mom crno-bijelom svijetu mnostvo bogomolja i staklenih tornjeva za nebeske i svjetovne vodje, cak je i Gadafi poguro Cerica-dvore, al nemres ti stari moj vise nikom vjerovati. Nema vise struktura i pravila, cvrste ruke, jasnih instrukcija i morala. Nema kupovanja sigurnosti prostim iskljucivanjem mozga. Nema onog rahatluka u dusi kad osjecaj odgovornosti za licnu i kolektivnu sudbinu zamjeni ljubav prema vodji. Pa se onda u to ime organizuje slet. Varijanta gej-parade u fasistickom Berlinu, ali puno bolja stvar.

Ali veliki prevrat je iza coska, bas kao sto su svaki izbori u BiH sudbonosni. Vazno je samo ne pasti pod zaverenicku propagandu i nikad zaboraviti da samom kritikom zapada, bez obzira na sadrzaj, pokazujes moc rasudjivanja i nijansiranja. I da nije tvoj problem sto svijet izgleda kako izgleda. Ljudi samo treba da progledaju. I vide moj crno-bijeli svijet.

Njujork, Pariz i London moraju pasti!
dr.Gonzo

#1119 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by dr.Gonzo »

Moram priznati da mi ovaj put poenta tvog posta nije sasvim jasna. Opet sugeriras da ljudi na cije si se postove osvrnuo, ukljucujuci i mene, seru da bi ispali pametni i razliciti i na taj nacini skupljali neke poene(valjda kod samih sebe?!). Naravno, ti imas pravo na takvo misljenje, samo sto ono nije osnova za dijalog. I to ne samo zbog toga sto nije konstruktivno, vec jer se koncentrise na karikiranje i kritiku imaginarnih teza, za koje nisam primjetio da ih bilo ko zastupa.

Moja jedina teza u citavoj prici je da je svjetska politika prvenstveno sluzi ekonomskim interesima, i ta je tu narod potrosna roba. Tako je od vajkada. Borba za demokratiju i slicne floskule su moderna ambalaza u kojoj se prodaje borba za strateske interese. Nigdje nista pozitivno nisam rekao niti o Rusima, ni o Kini, ni o komunizmu, ni o Gadafiju, ni o Izraelu, ni o Iranu. Pa ako imas nesto konkretno na to da kazes, bujrum.
jeza u ledja

#1120 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jeza u ledja »

Ne bih da prekidam vasu raspravu o politickom uredjenju u Kini, Marxu i Engelsu i neoliberalnoj ekonomiji, ali htio bih skrenuti paznju na Obamin govor od sinoc (http://cnn.com/video/?/video/politics/2 ... a.full.cnn), gdje je savrseno objasnio sta se htjelo, sta se zeli, sta sve ovo znaci za SAD, itd. Takodje, izjavio je da od danas SAD prestaju sa vojnim udjelom u kampanji u Libiji, odnosno da ce se uloga SAD od sad svesti na manje-vise logisticku. Takodje, izjavio je da im nije cilj skidanje Gadaffija sa vlasti silom, i ponovio da americke trupe nece ici u Libiju.
Sjetio se i Iraka i svega onoga o cemu se obicni ljudi ovih dana pitaju i po meni odlicno argumentirao smisao ove akcije, i uopste americke uloge u svijetu.
Ja sam na pocetku ove intervencije rekao da mi se nimalo ne svidja, odnosno da sam protiv, ali da cu konacan zakljucak donjeti nakon nekoliko dana, odnosno kad vidim u kom smjeru ce ovo teci. Ako je ovo gore tacno - da su Evropljani (i Arapi) preuzeli inicijativu u Libiji, onda definitivno ovo sve podrzavam.

Ovdje ima transkript govora:
http://www.realclearworld.com/articles/ ... 99457.html
nosara

#1121 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

jeza u ledja wrote:Ne bih da prekidam vasu raspravu o politickom uredjenju u Kini, Marxu i Engelsu i neoliberalnoj ekonomiji, ali htio bih skrenuti paznju na Obamin govor od sinoc (http://cnn.com/video/?/video/politics/2 ... a.full.cnn), gdje je savrseno objasnio sta se htjelo, sta se zeli, sta sve ovo znaci za SAD, itd. Takodje, izjavio je da od danas SAD prestaju sa vojnim udjelom u kampanji u Libiji, odnosno da ce se uloga SAD od sad svesti na manje-vise logisticku. Takodje, izjavio je da im nije cilj skidanje Gadaffija sa vlasti silom, i ponovio da americke trupe nece ici u Libiju.
Sjetio se i Iraka i svega onoga o cemu se obicni ljudi ovih dana pitaju i po meni odlicno argumentirao smisao ove akcije, i uopste americke uloge u svijetu.
Ja sam na pocetku ove intervencije rekao da mi se nimalo ne svidja, odnosno da sam protiv, ali da cu konacan zakljucak donjeti nakon nekoliko dana, odnosno kad vidim u kom smjeru ce ovo teci. Ako je ovo gore tacno - da su Evropljani (i Arapi) preuzeli inicijativu u Libiji, onda definitivno ovo sve podrzavam.

Ovdje ima transkript govora:
http://www.realclearworld.com/articles/ ... 99457.html
Isto sranje, drugo pakovanje... amerikenjci ili njihovi kerovi, isti kurac...
huso je na putu da bude gori pakas od gwb-a...

Neko, ima li neko pouzdanu informaciju o tome da francuskoj krajem godine istice jebeno povoljna koncesija za pumpanje libijske nafte...?
munchkin33

#1122 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by munchkin33 »

..pustite bolan jeffija..nije imao prilike uzivati u prijasnjim utopijama, pa mu ova danasnja izgleda tako stvarna..tako opipljiva..tako svemoguca..
..al' evo malo "literature", ne bil' nam se "young-jeffy" malo ohaviz'o.. :mrgreen: ..bolje prije neg' kasnije.. ;-)
Big Banks Save Billions As Homeowners Suffer, Internal Federal Report By CFPB Finds
NEW YORK -- The nation's five largest mortgage firms have saved more than $20 billion since the housing crisis began in 2007 by taking shortcuts in processing troubled borrowers' home loans, according to a confidential presentation prepared for state attorneys general by the nascent consumer bureau inside the Treasury Department.

That estimate suggests large banks have reaped tremendous benefits from under-serving distressed homeowners, a complaint frequent enough among borrowers that federal regulators have begun to acknowledge the industry's fundamental shortcomings.

The dollar figure also provides a basis for regulators' internal discussions regarding how best to penalize Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup and Ally Financial in a settlement of wide-ranging allegations of wrongful and occasionally illegal foreclosures. People involved in the talks say some regulators want to levy a $5 billion penalty on the five firms, while others seek as much as $30 billion, with most of the money going toward reducing troubled homeowners' mortgage payments and lowering loan balances for underwater borrowers, those who owe more on their home than it's worth.

Even the highest of those figures, however, pales in comparison to the likely cost of reducing mortgage principal for the three million homeowners some federal agencies hope to reach. Lowering loan balances for that many underwater borrowers who owe less than $1.15 for every dollar their home is worth would cost as much as $135 billion, according to the internal presentation, dated Feb. 14, obtained by The Huffington Post.

But perhaps most important to some lawmakers in Washington, the mere existence of the report suggests a much deeper link between the Bureau of Consumer Financial Protection, led by Harvard professor Elizabeth Warren, and the 50 state attorneys general who are leading the nationwide probe into the five firms' improper foreclosure practices, a development sure to anger Republicans in Congress and a banking industry intent on diminishing the fledgling CFPB's legitimacy by questioning its authority to act before it's officially launched in July.

Earlier this month, Warren told the House Financial Services Committee, under intense questioning, that her agency has provided limited assistance to the various state and federal agencies involved in the industry probes. At one point, she was asked whether she made any recommendations regarding proposed penalties. She replied that her agency has only provided "advice."

....
ima jos na linku..http://www.huffingtonpost.com/2011/03/2 ... aily+Brief....

Warren is standing up the agency on an interim basis. It formally launches in July, at which point it will need a Senate-confirmed director in order to carry out its full authority. One of those areas will be how mortgage firms process home loans for distressed borrowers.

A spokeswoman for JPMorgan Chase declined to comment. Spokespeople for the other four banks were not immediately available for comment.
Optimus Prime

#1123 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Optimus Prime »

munchkin33 wrote:..pustite bolan jeffija..nije imao prilike uzivati u prijasnjim utopijama, pa mu ova danasnja izgleda tako stvarna..tako opipljiva..tako svemoguca..
..al' evo malo "literature", ne bil' nam se "young-jeffy" malo ohaviz'o.. :mrgreen: ..bolje prije neg' kasnije.. ;-)
Big Banks Save Billions As Homeowners Suffer, Internal Federal Report By CFPB Finds
NEW YORK -- The nation's five largest mortgage firms have saved more than $20 billion since the housing crisis began in 2007 by taking shortcuts in processing troubled borrowers' home loans, according to a confidential presentation prepared for state attorneys general by the nascent consumer bureau inside the Treasury Department.

That estimate suggests large banks have reaped tremendous benefits from under-serving distressed homeowners, a complaint frequent enough among borrowers that federal regulators have begun to acknowledge the industry's fundamental shortcomings.

The dollar figure also provides a basis for regulators' internal discussions regarding how best to penalize Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup and Ally Financial in a settlement of wide-ranging allegations of wrongful and occasionally illegal foreclosures. People involved in the talks say some regulators want to levy a $5 billion penalty on the five firms, while others seek as much as $30 billion, with most of the money going toward reducing troubled homeowners' mortgage payments and lowering loan balances for underwater borrowers, those who owe more on their home than it's worth.

Even the highest of those figures, however, pales in comparison to the likely cost of reducing mortgage principal for the three million homeowners some federal agencies hope to reach. Lowering loan balances for that many underwater borrowers who owe less than $1.15 for every dollar their home is worth would cost as much as $135 billion, according to the internal presentation, dated Feb. 14, obtained by The Huffington Post.

But perhaps most important to some lawmakers in Washington, the mere existence of the report suggests a much deeper link between the Bureau of Consumer Financial Protection, led by Harvard professor Elizabeth Warren, and the 50 state attorneys general who are leading the nationwide probe into the five firms' improper foreclosure practices, a development sure to anger Republicans in Congress and a banking industry intent on diminishing the fledgling CFPB's legitimacy by questioning its authority to act before it's officially launched in July.

Earlier this month, Warren told the House Financial Services Committee, under intense questioning, that her agency has provided limited assistance to the various state and federal agencies involved in the industry probes. At one point, she was asked whether she made any recommendations regarding proposed penalties. She replied that her agency has only provided "advice."

....

Warren is standing up the agency on an interim basis. It formally launches in July, at which point it will need a Senate-confirmed director in order to carry out its full authority. One of those areas will be how mortgage firms process home loans for distressed borrowers.

A spokeswoman for JPMorgan Chase declined to comment. Spokespeople for the other four banks were not immediately available for comment.
Jes vala, puskom su ih tjerali da uzmu kredit!

Ne zivi iznad svojih mogucnosti i nema problema.
Ali jok. Biti smecar i bez ikakvih garancija uzeti kredit za kucu od 200 kvadrata i tri auta, pa onda plakat kad skontas da ne mozes vracati posudjeni novac, iako si vec od samog pocetka bio svjestan da ti je posao nesiguran ili plata preniska, nije zalosno nego smijesno.
nosara

#1124 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

Optimus Prime wrote:
munchkin33 wrote:..pustite bolan jeffija..nije imao prilike uzivati u prijasnjim utopijama, pa mu ova danasnja izgleda tako stvarna..tako opipljiva..tako svemoguca..

....

Jes vala, puskom su ih tjerali da uzmu kredit!

Ne zivi iznad svojih mogucnosti i nema problema.
Ali jok. Biti smecar i bez ikakvih garancija uzeti kredit za kucu od 200 kvadrata i tri auta, pa onda plakat kad skontas da ne mozes vracati posudjeni novac, iako si vec od samog pocetka bio svjestan da ti je posao nesiguran ili plata preniska, nije zalosno nego smijesno.

Pa zar sistem nije baziran na prekomjernosti na svim poljima...? Zar ti ne uvaljuju kartice i kredite bez ikakvih garancija samo da te navuku na potrosnju...? Balon...? Nista...? :-)
jefferson

#1125 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

....

Ne kontam sta je sporno? Ja cesto idem u Detroit, koji je po mnogo cemu najgori grad u SAD. Ali, imas djelova Detroita kao sto je Macomb County koji su sasvim OK, pa cak i iznadprosjecni za ameriku. E tu ima dosta nasih, koji su uzimali kredite za kuce stanove itd.
Porodica koju znam je za vrijeme dobre ekonomske situacije kupila kucu na 30g za 240,000 dol. Extra kuca, prva liga. Muz zaradjivao oko 100,000, zena oko 30,000 godisnje. Super skola, sigurno naselje, ono American Dream.
Dosla kriza, oooppppsss, nema se za ratu. Ja konto oni uzeli onaj varijabilni kredit, gdje ti banka moze mjenjati kamatnu stopu, kao sto je dosta ljudi radilo. Kad jok, kod njih fixna kamata! Pa reko u cemu je problem? Kazu, pa znas nema vise dodatnih sati.
Kad ispostavi se, on je zaradjivao 100,000 zato sto je picio prekovremeni rad, a kada je recesija dosla, skresali na 46,000, za 40 sati jer radi u fabrici. Oni su kupovinu svoje kuce bazirali na tome sto je muz radio prekovremeno!!!
Jel to krivica JP Morgan Chasa ili Bank of America??? Jel to krivica George Busha? Jel to krivica Obame??? ili Masona ili Cionista?
To je bila njihova odluka koju su bazirali na tome sto su zajedno sjeli jedan dan i skontali taj "plan" .
Ti polazis od toga da ti drzava govori sta trebas raditi, sta ces kupiti, koliko ces kupiti itd, i na kraju napravi od tebe lezihljebovica.
To se desilo u jednoj isto drzavi, zvala se Jugoslavija, koja sa svim svojim prednostima je proizvodila masu ljudi koji su bili poznati po javasluku i sl, jer si imao stan, sve dzaba, a nisi nista proizvodio. U zeljezari zenici si imao 22,000 zaposlenih kada je bilo optimalno da radi 9,000, zato sto se kupovao socijalni mir, a ti ljudi su svi imali stanove itd. To je neko trebao platiti, i platili smo kroz kredite i kamate.
Tako i kuce i kreditne kartice. Niko te ne tjera da trosis, na tebi je izbor i odluka!
Post Reply