Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
romeomoraprezivjeti

#1101 Re: Odg: Ljetne gume

Post by romeomoraprezivjeti »

_mufljuz_ wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:
Armin_mo wrote:Sutra stavljam nove ljetne gume (Yokohama ili Uniroyal) pa nisam siguran sta cu sa starim gumama, zna li iko moze li se tu kakav dinar uzeti ili da ih bacim, 205/55/16 Good Year DOT 09, ima oko 2 mm sare ...
Cuj da proda gume na kojima ima 2 mm?!:-o :-S

poslano s moga Sonija Ze:-D
je l to tebi u gepeku trune nov rezervni gudjer 205 16? nisam znao da si gospodin tol'ki :wink:
Nije gudjer,jest dunlop i ima 6 mm sare,i to u fabrickoj dimenziji. ;-) Al' ko zna,more biti da naleti kakav vozac lancie kojem odgovaraju ta 2 mm.:-D

sparky

#1102 Re: Ljetne gume

Post by sparky »

Kad citam ovu temu pomislim da je kod nas sve super. Svi voze nova, jaka, sigurna, savrseno odrzavana auta na gumama koje su stare sedam dana, naravno, neka super poznata marka.
Zakonski minimum je 1,6mm... :bih: :thumbup:
AstorH

#1103 Re: Ljetne gume

Post by AstorH »

Nisam ja jos mijenjao, zimske jos na kolima, lete one ljetne na kisi 2 god. mi stare pa ostavio jos malo zimske dok kijamet prodje
Seoskivaralica

#1104 Re: Ljetne gume

Post by Seoskivaralica »

Jest vala sparky bas si ih ono uFatio za mrak....
Kod mene na kolima i sad zimske odpreklani naprijed , a nazad lanjske jer su one prije obubrezile....tako da mi ove godine slijedi mijenjanje u oktobru , ponovo zimske i ponovo tigrice pa guli dvije godine.....

Ne gasam ne slajdram, ne kocim naglo , tako da kad ih skinem odma mi ih jedan jaran uzme kaze jazuk ih je na smece....
Zato ne pravite se onakvim kakvi bi zeljeli da ste,,,,
Nista mi nema mrze ko imati razgovor sa organima reda , naravno s kojim organom ja imam kontakt nije bas za pricu.....
Gledano iz moje perspektive guma je samo potrosni dio na potrosnom autu koje sam kupio kao potrebu a ne statusni simbol...
Posto u nasoj drzavi ima sigurno vise vozila po broju zaposlenih nego u naaaaaaaajrazvijenijim zemljama svijeta apsurdno je pricati o markama guma jer imamo sigurno primat u svijetu kad su golf 2 vozila u pitanju....svaki preko 22...
AstorH

#1105 Re: Ljetne gume

Post by AstorH »

U pravu ste brate i sparky i ti seoski nema sta.Price ima ovdje stvarno supljak zesci, a kola level golf 2 vlasnik sedmi

Sent from my iPad using Tapatalk
jefferson

#1106 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

sparky wrote:Kad citam ovu temu pomislim da je kod nas sve super. Svi voze nova, jaka, sigurna, savrseno odrzavana auta na gumama koje su stare sedam dana, naravno, neka super poznata marka.
Zakonski minimum i zdrav razum su dvije razlicite cinjenice.
drug_profi

#1107 Re: Ljetne gume

Post by drug_profi »

Ko ne moze priustiti ispravno auto ne treba ni da vozi. Nebitno koje je godiste, ono moze biti odrzavano kako treba i potpuno ispravno. Moja astra bi vjerovatno prosla tehnicki i u Njemackoj.
Na all-year-around tigricama imaces daleko veci zaustavni put nego ja, i ljeti i zimi, bez obzira na auto. Guma je osnovna stvar na autu i jeste potrosni materijal, ali je mozda vazniji od ulja u motoru. Ne mozes nikad biti dovoljno oprezan i voziti tako da te ne moze nista iznenaditi. Dalje vidio sam lika sa g5 sa novim tigricama nije mogao kuda sam ja sa 4 godine starim UG7. Pazi ne govorimo mi o svemirskim razlikama u cijeni. Razlika je do 50%. Razlika u osobinama je nebo i zemlja.

Rizik koji nosi par metara duzi zaustavni put je prevelik za ustedu koju ostvaris voznjom na losim gumama.

Naravno. Svak kupuje ono sto moze priustiti, ali nema opravdanja za neodgovornost pri odrzavanju.
Ti ces kupiti tigrice i sretno ti sa njima, i te su gume za ljude. Ja cu uzeti nesto kvalitetnije jer se jeftino ne isplati. To odavno znaju svi pametni ljudi. Vjerovatno znas za englesku poslovicu: "nisam toliko bogat da kupujem jeftino".
drndalo

#1108 Re: Ljetne gume

Post by drndalo »

jefferson wrote:
sparky wrote:Kad citam ovu temu pomislim da je kod nas sve super. Svi voze nova, jaka, sigurna, savrseno odrzavana auta na gumama koje su stare sedam dana, naravno, neka super poznata marka.
Zakonski minimum i zdrav razum su dvije razlicite cinjenice.
Jos malo pa su slikovi, a onda im cijena strelovito raste za ove Cunere...
negredo

#1109 Re: Ljetne gume

Post by negredo »

jel neko imo, iskustva sa dayton D 320 gumama? jbg nisu skupe, kontam iz bridgestone su porodice... a i svaka nova je bolja od polovne...uglavnom
Armin_mo

#1110 Re: Ljetne gume

Post by Armin_mo »

Puno pametujes ''romeomoraprezivjeti'', i zaista nije smjesno ... ovo mi je prvo auto i prva kupovina novih guma, pa kad se nadjes na forumu ''ljetne gume'' valjda moze covjek pitati za savjet, ne razumijem se toliko, zato sam upitao...

P.s. sutra montiram nove Yokohama gume, bilo je izmedju njih ili Uniroyal ...
romeomoraprezivjeti

#1111 Re: Odg: Ljetne gume

Armin_mo wrote:Puno pametujes ''romeomoraprezivjeti'', i zaista nije smjesno ... ovo mi je prvo auto i prva kupovina novih guma, pa kad se nadjes na forumu ''ljetne gume'' valjda moze covjek pitati za savjet, ne razumijem se toliko, zato sam upitao...

P.s. sutra montiram nove Yokohama gume, bilo je izmedju njih ili Uniroyal ...

Ne pametujem,samo sam dao svoj komentar za gume koje imaju 2 mm dubinu sare. Za ovo drugo,cestitam!!!! Novo je novo,a yokohama je dobra guma,cak je i prva ugradnja na neke proizvodjace automobila.

Last edited by romeomoraprezivjeti on 16/04/2014 22:39, edited 1 time in total.
Armin_mo

#1112 Re: Ljetne gume

Post by Armin_mo »

Hvala lijepo :)
_mufljuz_

#1113 Re: Odg: Ljetne gume

Post by _mufljuz_ »

Nije gudjer,jest dunlop i ima 6 mm sare,i to u fabrickoj dimenziji. ;-) Al' ko zna,more biti da naleti kakav vozac lancie kojem odgovaraju ta 2 mm.:-D

zao je meni da tebi 4 mm vise u zivotu predstavljaju nesto - ja imam skoro 200 mm vise mesa 8) :wink:
pa se ne hvalim kod tebe to nesto malešno :mrgreen:

inace ja gumu mijenjam kad osjetim da ce mi se poslikznuti prije nego sto mislim :wink:
a to mi se sa mojim V6 smecem pocesto desava - a kokice ne odole da se klizu na alcantari :mrgreen:
romanticarski zanos ko zna
:wink: :mrgreen: :kiss:
Aurea Mediocritas

#1114 Re: Ljetne gume

Post by Aurea Mediocritas »

Ljudi, znate li ko u Sarajevu ili blizoj okolini prodaje Fulda gume? I uopste, ko je zastupnik Fulde za BiH?
zLatk0

#1115 Re: Ljetne gume

Post by zLatk0 »

Meni je rodjak uzimao negdje u Tuzli, felge + gume, firma se nesto zvala volan
drndalo

#1116 Re: Ljetne gume

Post by drndalo »

Zar nije Fulda dio GY grupe ???
romeomoraprezivjeti

#1117 Re: Odg: Ljetne gume

_mufljuz_ wrote:

zao je meni da tebi 4 mm vise u zivotu predstavljaju nesto - ja imam skoro 200 mm vise mesa 8) :wink:
pa se ne hvalim kod tebe to nesto malešno :mrgreen:

inace ja gumu mijenjam kad osjetim da ce mi se poslikznuti prije nego sto mislim :wink:
a to mi se sa mojim V6 smecem pocesto desava - a kokice ne odole da se klizu na alcantari :mrgreen:
romanticarski zanos ko zna
:wink: :mrgreen: :kiss:

Oooo twenty,jazz ba .:-D Nego,kako kokice reaguju na alcantaru,kvalitet materijala,obloge na vratima i zavrsnu obradu lancie?:-D Je li rasklimano sta???? I jos jedno pitanjce,kako to da momak vozi auto koje je namjenjeno tamo nekim penzionerima?:-D

_mufljuz_

#1118 Re: Ljetne gume

Post by _mufljuz_ »

uglavnom kad imas vise puno od 6 mm reaguju pozitivno
sta cu ti ja kad si malešan 8-)
romeomoraprezivjeti

#1119 Re: Odg: Ljetne gume

_mufljuz_ wrote:uglavnom kad imas vise puno od 6 mm reaguju pozitivno
Obicno ovako pisu ili ti ga odgovaraju oni,kojima fali koji mm,a to dokazuju kupovinom automobila od 5 m,kako bi nadoknadili dragocjene mm,100% naucno dokazano moj obri mufljuze.:-D B-) Sretno sa muntanjem kokica ili koka.;-) :-P

_mufljuz_

#1120 Re: Odg: Ljetne gume

Post by _mufljuz_ »

Obicno ovako pisu ili ti ga odgovaraju oni,kojima fali koji mm,a to dokazuju kupovinom automobila od 5 m,kako bi nadoknadili dragocjene mm,100% naucno dokazano moj obri mufljuze.:-D B-) Sretno sa muntanjem kokica ili koka.;-) :-P

nekako mi te je zao - mislio sam sprva da se malo zezas pa reko da na zezu uzvratim i ja - ali ti si ozbiljno udaren
vodis racuna o tudjim zivotima -imam ja i mm i cm i sta pojebat a i platit gumu par stotina maraka i servisirat mjenjac za 1000 eura tako da bih zamolio i zahvalio ti da mi se skines s q.... :wink:
romeomoraprezivjeti

#1121 Re: Odg: Ljetne gume

_mufljuz_ wrote:

nekako mi te je zao - mislio sam sprva da se malo zezas pa reko da na zezu uzvratim i ja - ali ti si ozbiljno udaren
vodis racuna o tudjim zivotima -imam ja i mm i cm i sta pojebat a i platit gumu par stotina maraka i servisirat mjenjac za 1000 eura tako da bih zamolio i zahvalio ti da mi se skines s q.... :wink:
Momcino smiri dozivljaje.;-) Sve je sala,sa malo zacina. Nema potrebe da se zamjeramo,pa i ovako virtuelno.;-) :-) Adios amigo

zLatk0

#1122 Re: Ljetne gume

Post by zLatk0 »

Odluka ce pasti između ove dvije gume 185/65 R14
Dunlop StreetResponse 2 (tek izasao model)
Goodyear EfficientGrip Compact (prosle godine predstavljen)

Oba modela guma su 2014 proizvodnje, razlika je ukupno 20KM vise za Dunlop, oznake iste C- B 86T 68dB, sara u Dunlopa je malkice drugacija jer ima ove vertikalne odvode kroz sredisnji dio, ali i duze sa lijeve strane sporedne kanalice

Cijena mi ne predstavlja problem, bitno mi je da ima bolji grip, jer nemam ni esp ni abs
Bakir1

#1123 Re: Ljetne gume

Post by Bakir1 »

ja moram kupiti dvije gume 195/45 R16
em niko ne drzi trazenu dimenziju na stanju, em svi hoce avans, gumapro ne javlja se, makbel obecava 10 dana, neki iz dervente ili gdje vec satro najeftiniji su od makbela skuplji 15%, u maji su sa high end gume, baruma recimo koji ima tu dimenziju nema, ima li jos neko preporuka?
basicm

#1124 Re: Ljetne gume

Post by basicm »

@bakir

Vibar

Sent from my iPhone using Tapatalk
Bakir1

#1125 Re: Ljetne gume

Post by Bakir1 »

hvala, sportiva 133 KM sa pdv-om minus 10% za kes :thumbup:
Post Reply