Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Nass

#1101 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Bravo Inzko:

Valentin Inzko u Gracu

"BiH mora biti spremna da zaštiti svoje građane kao što to radi OHR"

Bosna i Hercegovina neće biti integrisana u Evropu u ovim okolnostima, moraju se preduzeti posebni i odlučni koraci da bi se okončale političke opstrukcije, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas u uvodnom obraćanju na međunarodnoj konferenciji u Gracu.

Za Evropsku uniju "ovo predstavlja izvanrednu mogućnost", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

" U našoj je moći da preduzmemo mjere koje će omogućiti uspješnu integraciju ne samo Bosne i Hercegovine nego i Jugoistočne Evrope u cjelini", dodao je on.

Konstatirajući da su članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira opredijeljene da osiguraju pun oporavak Bosne i Hercegovine i njenu integraciju u Evropu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da OHR, dok postoji, može raditi usuglašeno sa ojačanim prisustvom EU koje je u procesu razvoja.

Inzko je rekao da, kako bude zauzimala centralnu ulogu, EU će preuzeti "odgovornost koja će utjecati na život i buduće perspekive četiri miliona osoba."

On je dodao da kako budu razrađivani "instrumenti" prisustva EU, treba imati na umu da ovaj ured neće imati samo ulogu predstavništva, on će imati ključnu ulogu u provođenju završne tranzicije Bosne i Hercegovine i time će omogućiti tranziciju regiona u cjelini.

"Sve dok ne budu uspostavljeni domaći mehanizmi koji će efikasno rješavati problem opstrukcionizma, teško je zamisliti da bi bilo uputno i opravdano odustati od uloge OHR-a", naglasio je, dodavši da iako je "vitalni nacionalni interes" uobičajena politička mantra, građanski interes svih Bosanaca i Hercegovaca ne smije biti zanemaren.

"Više od deceniju OHR je štitio interese građana BiH, država Bosna i Hercegovina mora imati kapacitete da na isti način zaštiti svoje građane."
kiky

#1102 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kiky »

moj inzko ...
iz šupljeg u prazno ...
jadano ...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1103 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

Dio intervjua Ive Banca

Koje je Vaše mišljenje o otvorenoj alijansi HDZ-a i SNSD-a, tj. Čovića i Dodika?

-Nema tu nikakvih iznenađenja. Nastavak je to linije Boban-Karadžić, s jedinom razlikom da je Dodik ušao u politiku kao alternativa SDS-u, kao navodni socijaldemokrat, štoviše kao mezimac raznih „genijalnih“ stranaca, koji misle da se još uvijek može vladati kao za dijarhije u Punjabu 1919. godine. U rekordnom je roku preuzeo barjak srpskog nacionalizma i postao karadžićevac br. 1, ali bez Karadžićevih repova. Za razliku od njega, Čović njeguje sve naslijeđene repove. Čović i Dodik složno rade na razbijanju BiH, svaki na svoj način i sa svojim prioritetima. Budući da je riječ o liderima korupcionaških stranaka, veže ih i bezakonje.

Što mislite o činjenici da je SDP BiH odjednom postao „državni neprijatelj br. 1“ u mnogim bosansko-hercegovačkim medijima?

-Netko to mora biti. Nema više Silajdžića, pa je tim istim medijima Lagumdžija postao nužan negativac. Moram dodati kako nemam nekih posebnih afiniteta za SDP BiH, premda mi se neki njihovi ljudi iznimno sviđaju, primjerice tuzlanski načelnici Selim Bešlagić i Jasmin Imamović, kao i niz drugih. Što se Lagumdžije tiče, moram reći da sam ga tu i tamo kritizirao. Kad je prije deset godina dopustio deportaciju alžirske skupine u Guantánamo bio sam oštro protiv toga. Svojom ekspertizom kod američkih odvjetnika doprinio sam sudskoj odluci za oslobođenje barem dvojice iz te skupine, na što sam izuzetno ponosan. Ipak, bez obzira na brojne slabosti, Lagumdžija u ovom trenutku nosi breme borbe za bh. cjelovitost i u tomu zaslužuje potporu. Napadi na njega do te su mjere bizarni, da ne morate biti posebno sofisticiran kako biste shvatili o čemu je riječ. Žao mi je mnogih nekoć bistrih ljudi koji su se upregnuli u tu kampanju. Mediji u našim državama nisu profesionalni, vode se grupaškim, pa i stranačkim interesima, često su izvor raznih manipulacija, a prizemnu zlobu kriju učenošću. Sve je to posve prozirno, a ipak zastrašujuće uspješno.
:mrgreen:
vee-jay

#1104 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

plain vanilla wrote:
Dio intervjua Ive Banca

Koje je Vaše mišljenje o otvorenoj alijansi HDZ-a i SNSD-a, tj. Čovića i Dodika?

-Nema tu nikakvih iznenađenja. Nastavak je to linije Boban-Karadžić, s jedinom razlikom da je Dodik ušao u politiku kao alternativa SDS-u, kao navodni socijaldemokrat, štoviše kao mezimac raznih „genijalnih“ stranaca, koji misle da se još uvijek može vladati kao za dijarhije u Punjabu 1919. godine. U rekordnom je roku preuzeo barjak srpskog nacionalizma i postao karadžićevac br. 1, ali bez Karadžićevih repova. Za razliku od njega, Čović njeguje sve naslijeđene repove. Čović i Dodik složno rade na razbijanju BiH, svaki na svoj način i sa svojim prioritetima. Budući da je riječ o liderima korupcionaških stranaka, veže ih i bezakonje.

Što mislite o činjenici da je SDP BiH odjednom postao „državni neprijatelj br. 1“ u mnogim bosansko-hercegovačkim medijima?

-Netko to mora biti. Nema više Silajdžića, pa je tim istim medijima Lagumdžija postao nužan negativac. Moram dodati kako nemam nekih posebnih afiniteta za SDP BiH, premda mi se neki njihovi ljudi iznimno sviđaju, primjerice tuzlanski načelnici Selim Bešlagić i Jasmin Imamović, kao i niz drugih. Što se Lagumdžije tiče, moram reći da sam ga tu i tamo kritizirao. Kad je prije deset godina dopustio deportaciju alžirske skupine u Guantánamo bio sam oštro protiv toga. Svojom ekspertizom kod američkih odvjetnika doprinio sam sudskoj odluci za oslobođenje barem dvojice iz te skupine, na što sam izuzetno ponosan. Ipak, bez obzira na brojne slabosti, Lagumdžija u ovom trenutku nosi breme borbe za bh. cjelovitost i u tomu zaslužuje potporu. Napadi na njega do te su mjere bizarni, da ne morate biti posebno sofisticiran kako biste shvatili o čemu je riječ. Žao mi je mnogih nekoć bistrih ljudi koji su se upregnuli u tu kampanju. Mediji u našim državama nisu profesionalni, vode se grupaškim, pa i stranačkim interesima, često su izvor raznih manipulacija, a prizemnu zlobu kriju učenošću. Sve je to posve prozirno, a ipak zastrašujuće uspješno.
:mrgreen:

ma ni ivo nece moci zaustaviti zahuktali voz @cortoa :mrgreen:

a i Dodik je nazalost tako jak, pametan i mocan :(
1gorstak

#1105 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

japijem wrote:
1gorstak wrote:
japijem wrote:A ljudi bi sa ovakvima gradili državu.

Srpski narod nikada neće prihvatiti 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH, jer je to datum koji je donio nesreću, ratna dešavanja, hiljade žrtava i podjele u BiH, izjavio je danas Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić Slavuj.
Treba graditi drzavu, hoce li se u njoj naci Slavuj, njegov izbor. Ko nece suzivot, slobodan je da seli negdje vani .... to vazi i za tebe.
što se mene tiče, tko želi suživot sa ovakvima, slobodno nek seli, uključujući i tebe.
Mi cemo se izboriti za suzivot jer je to ono sto ovu zemlju cini posebnom ...

Možete li našim čitateljima i široj bosansko-hercegovačkoj javnosti objasniti, koji su motivi Vašeg izuzetno prijateljskog stava prema Bosni i Hercegovini...Šta za Vas predstavlja Bosna i Hercegovina?

Ivo Banac : Nema motiva, ili ako već nekog motiva mora biti, to je vlastiti motiv. Možda čak estetski. Ne idealiziram Bosnu i Hercegovinu. Možda je poznajem tek u jednom ključu. No, davno me je osvojila svojom ljepotom i svojom raznolikošću. Najteže je saznanje da joj mnogi domaći ljudi rade o glavi, da žele uništiti sve što je u njoj jedinstveno, kako bi je uveli u stanje globaliziranog bastarda.

... bez tog suzivota, ovo bi postao samo zbir planina i dolina, globalizirani bastard.
1gorstak

#1106 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

japijem wrote:Znam da oćete, kao što se i prije izborismo za suživot, pa nam poklaše 100 hiljada ljudi, eto zagli se ti sa tim jovičićem, pa gradite suživot, sretno vam bilo, do prve tarapane.
Jovicic je u tvom timu, u ekipi koju Banac spominje u gore navedenom citatu. Abdic, Covic, Dodik, Radoncic, Jovicic, Jovic ... malo vas je al' vas ima.
heckler

#1107 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

japijem wrote:
1gorstak wrote:
japijem wrote:
što se mene tiče, tko želi suživot sa ovakvima, slobodno nek seli, uključujući i tebe.
Mi cemo se izboriti za suzivot jer je to ono sto ovu zemlju cini posebnom ...

Možete li našim čitateljima i široj bosansko-hercegovačkoj javnosti objasniti, koji su motivi Vašeg izuzetno prijateljskog stava prema Bosni i Hercegovini...Šta za Vas predstavlja Bosna i Hercegovina?

Ivo Banac : Nema motiva, ili ako već nekog motiva mora biti, to je vlastiti motiv. Možda čak estetski. Ne idealiziram Bosnu i Hercegovinu. Možda je poznajem tek u jednom ključu. No, davno me je osvojila svojom ljepotom i svojom raznolikošću. Najteže je saznanje da joj mnogi domaći ljudi rade o glavi, da žele uništiti sve što je u njoj jedinstveno, kako bi je uveli u stanje globaliziranog bastarda.

... bez tog suzivota, ovo bi postao samo zbir planina i dolina, globalizirani bastard.
Znam da oćete, kao što se i prije izborismo za suživot, pa nam poklaše 100 hiljada ljudi, eto zagli se ti sa tim jovičićem, pa gradite suživot, sretno vam bilo, do prve tarapane.

Kome nama? Jel' ti to jos glumis Bosnjaka zivota ti :shock: :lol:
1gorstak

#1108 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

japijem wrote:
1gorstak wrote:
japijem wrote:Znam da oćete, kao što se i prije izborismo za suživot, pa nam poklaše 100 hiljada ljudi, eto zagli se ti sa tim jovičićem, pa gradite suživot, sretno vam bilo, do prve tarapane.
Jovicic je u tvom timu, u ekipi koju Banac spominje u gore navedenom citatu. Abdic, Covic, Dodik, Radoncic, Jovicic, Jovic ... malo vas je al' vas ima.
Nikad neko tko se zove kao taj ne može biti u mom timu, ja nisam za suživot
To je ono sto vas dvojicu cini igracima istog tima. Imate razlicite pristupe a slican (ili identican) cilj. Nego, koju od stranaka u BiH podrzavas, odnosno, koja od stranaka otvoreno podrzava taj sovinizam iz tvojih rijeci ? Ja se evo uvijek mogu vezati za Nasu Stranku, SDP ili SDU. Koje politicke stranke forsiraju tvoju ksenofobiju ?
1gorstak

#1109 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

japijem wrote:
1gorstak wrote:
japijem wrote:
Nikad neko tko se zove kao taj ne može biti u mom timu, ja nisam za suživot
To je ono sto vas dvojicu cini igracima istog tima. Imate razlicite pristupe a slican (ili identican) cilj. Nego, koju od stranaka u BiH podrzavas, odnosno, koja od stranaka otvoreno podrzava taj sovinizam iz tvojih rijeci ? Ja se evo uvijek mogu vezati za Nasu Stranku, SDP ili SDU. Koje politicke stranke forsiraju tvoju ksenofobiju ?
Političko opredjeljenje je lična stvar, to kulturni ljudi ne pitaju, ali eto, ti pitaš, pa kad pitaš, moja stranka, mislim stranka za koju glasam je sda, od 1992. do danas, što ne znači da je podržavam na svim poljima, naime insan mora imati i zerku svog mišljenja. Što se tiče tima ja i onakvi ili takvi kao ti ćemo uvijek igrati za protivničke timove, teško se to može promijeniti.
OK, eto SDA ne promovise tu politiku, bar ne javno i deklarativno se zalaze za suzivot. Kako ce ta tvoja ideja jacati i napredovati ako stranka koju podrzavas ne moze forsirati (sada ulaskom u koaliciju sa SDP-om) te tvoje sovinisticke stavove ? Ako su ti saveznici samo bolesnici poput Rajka Vasica ?
convict

#1110 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by convict »

tebi je onda druže bliža Fahrina politka - svako u svoju tor i svoju fildžan državu
plain vanilla

#1111 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

convict wrote:tebi je onda druže bliža Fahrina politka - svako u svoju tor i svoju fildžan državu
Uzmi Alija makar k'o avlija
plain vanilla

#1112 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

zagazaga wrote:ima li kakvih političkih dešavanja u BiH osim vaših nadmudrivanja :?
:lol: :lol:

neJma, danas mrtvo more
Komrad

#1113 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

convict wrote:tebi je onda druže bliža Fahrina politka - svako u svoju tor i svoju fildžan državu
najpostenije
plain vanilla

#1114 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

Čović pristao dijeliti vlast s HSP-om i 'Boljitkom'

Predsjednik SDA Sulejman Tihić jučer je potvrdio kako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pristao na njegov prijedlog da HDZ, kada je u pitanju raspodjela hrvatskih pozicija, dobije 2/3 ili 3/5 vlasti te mjesta predsjedatelja Vijeća ministara i predsjednika Federacije BiH.
Tihić je nakon razgovora s Jamesom Steinbergom, zamjenikom američke državne tajnice, kazao kako bi ovim dogovorom SDP-ov blok, u kojem su i HSP i Narodna stranka Radom za boljitak, dobio 1/3 ili 2/5 vlasti. Ovim je Tihić jučer potvrdio pisanje Dnevnog lista o raspodjeli fotelja u Federaciji BiH.
Tihić je potvrdio da bi na ovaj način SDP ipak dobio mjesto ministra vanjskih poslova. Na konstataciju da se s tim neće složiti lideri iz RS-a, Tihić je prokomentirao kako se ni oni nisu slagali s mnogim rješenjima iz RS-a, ali su ih na kraju prihvatili.
“Steinberg poručuje da treba što prije formirati vlast i prema onome što sam mogao shvatiti iz razgovora s njim, za Ameriku je moj prijedlog vrlo dobro rješenje”, istaknuo je Tihić nakon sastanka.

Dogovor idući tjedan?

Nakon sastanka sa Steinbergom Čović je novinarima kazao kako je uvjeren da se do kraja idućeg tjedna može postići dogovor o formiranju vlasti.
“Ukazana je potreba da se vlast napravi žurno, nema potrebe da se više prolongira, jer se to radi već pet mjeseci. Od nas se očekuje, a ja sam rekao, što se mene tiče, da je to realno, da se do kraja idućeg tjedna napravi politički dogovor kako bi se vlast mogla uspostavljati”, kazao je Čović.
Dodao je kako je oko BiH “bure baruta” svake vrste i da ono ne smije eksplodirati.
“Stoga tražim s drugim partnerima da se vlast napravi slična na svim razinama kako bi se odluke mogle žurno donositi bez blokada. U tom smislu imam osjećaj da ima razumijevanja”, kazao je Čović.
Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je rekao da je tijekom sastanka ocjenjeno da se politički lideri moraju dogovoriti kao prvo o osnovnim principima, kako bi bila formirana funkcionalna i reprezentativna vlast u svakom pogledu.
Prema njegovim riječima, ocjenjeno je da bilo kakva matematička koalicija nije rješenje za formiranje buduće vlasti. On je izrazio uvjerenje da će ožujak biti mjesec odluke u vezi s formiranjem vlasti.

Najbolji scenarij

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je nakon sastanka sa Steinbergom da je zamjenik državne tajnice SAD-a poručio da će Amerika i dalje biti dio rješenja u BiH, onoliko koliko su domaće vlasti sposobne da dođu do tog rješenja.
“Steinbergova poruka glasi - tu smo kako bismo pomogli”, rekao je Lagumdžija. On je dodao da je na sastanku ocijenjeno da vlast mora biti formirana što prije, prije svega u Federaciji BiH, pa onda i u BiH.
“Svi želimo najbolji scenarij, a to je stvaranje zajedničke političke platforme koja će okupiti što veći broj političkih stranaka. Ne smijemo dopustiti da Federacija 31. ožujka bude bez usvojenog proračuna, jer će to značiti kolaps sustava u Federaciji”, rekao je Lagumdžija i zaključio da će SDP učiniti sve kako bi u idućih sedam-osam dana bila formirana federalna Vlada, a nakon toga i Vijeće ministara.

(dnevni list)
panorama

#1115 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by panorama »

plain vanilla wrote:
zagazaga wrote:ima li kakvih političkih dešavanja u BiH osim vaših nadmudrivanja :?

neJma, danas mrtvo more
Kako nema, a predsjednik Josipović u Bihaću.
plain vanilla

#1116 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

panorama wrote:
plain vanilla wrote:

neJma, danas mrtvo more
Kako nema, a predsjednik Josipović u Bihaću.
on ima svoju temu, necemo o njemu ovdje
pemanapemani

#1117 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pemanapemani »

@japijem

Naravno, tvoji stavovi te ne sprečavaju da posjeduješ državljanstvo Republike Hrvatske i radiš u istoj. Ako ćemo mak na konac, i hrvatska politika je bila "dželat" naroda tvog. Misliš da su toliki ljudi izginuli za ideje koje ti propagiraš na forumu?
panorama

#1118 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by panorama »

pemanapemani wrote:@japijem

Naravno, tvoji stavovi te ne sprečavaju da posjeduješ državljanstvo Republike Hrvatske i radiš u istoj. Ako ćemo mak na konac, i hrvatska politika je bila "dželat" naroda tvog. Misliš da su toliki ljudi izginuli za ideje koje ti propagiraš na forumu?
Predsjednik Josipović je personifikacija politike RH u BiH.Sudeći prema dočeku u Bihaću, rekao bih da bi ti sa takvim razmišljanjima trebao biti zanemariva manjina bolje reći statistička greška.
pemanapemani

#1119 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pemanapemani »

panorama wrote:

Predsjednik Josipović je personifikacija politike RH u BiH.Sudeći prema dočeku u Bihaću, rekao bih da bi ti sa takvim razmišljanjima trebao biti zanemariva manjina bolje reći statistička greška.
Ako već repliciraš prati kontekst u kojem sam pisao. Samo sam gospodinu napisao istinu. RH je u periodu 1993-1994 izvršila agresiju na međunarodno priznatu RBiH. Kao što zastupam stav da se ne smije zaboraviti sve pozitivno što je RH učinila za sve građane BiH (hiljade izbjeglica, pomoć u obnovi, prijateljska politika Mesića, Josipovića, Pusićke...), tako isto zastupam stav da je u jednom periodu Hrvatska na čelu sa Tuđmanom zabila nož u leđa cjelovitoj BiH, počinila mnogobrojne zločine, vodila politiku "humanog preseljenja"... Posljedice svega toga živimo danas. Nadam se da će budućnost donijeti još bolje odnose između naše države i RH.
michio

#1120 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by michio »

japijem wrote:

U mom kraju narod nije ginuo od hrvatske politike, dapače, ta politika je spasila bošnjački narod.
Ta politika je spasila i Abdica, ugoscavala ga u dvorima 93. Ima vise tih politika.
zemo_online

#1121 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

vozdra raja. htio bi pogledati jucerasnji face dnevnik ali mi oaj link ne radi tj. postavljen je ali ne radi.

http://www.facetv.ba/cd-emisije.html
michio

#1122 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by michio »

japijem wrote:
michio wrote:
japijem wrote:

U mom kraju narod nije ginuo od hrvatske politike, dapače, ta politika je spasila bošnjački narod.
Ta politika je spasila i Abdica, ugoscavala ga u dvorima 93. Ima vise tih politika.
Jest istina, bil ti volio da te spase ko abdića.
Čovjek slobodno živio u Hrvatskoj kao hrvatski državljanin dok pod pritiskom nije izveden pred sud. A smatra se kao srpskim saveznikom :-)
michio

#1123 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by michio »

O čemu ti :-) Tuđman koji te je kažeš oslobodio pružio Abdiću utočište i državljanstvo. kako plemenito od njega, svakome hoće pomoći :D

Tuđman je računao na Abdića u Bihaću i poslije 95.
panorama

#1124 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by panorama »

michio wrote:O čemu ti :-) Tuđman koji te je kažeš oslobodio pružio Abdiću utočište i državljanstvo. kako plemenito od njega, svakome hoće pomoći :D

Tuđman je računao na Abdića u Bihaću i poslije 95.
Izgleda da je Tudjman dobro računao.Abdić će na slobodu u 6 mjesecu ove godine i vraća se u Krajinu.
Nass

#1125 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Danas Covic gostovao na Krugu 99 (!), i kaze, po prvi put koliko ja znam, kako se zalaze za 4 multietnicke regije. Istina jos uvijek zbori o legitimnim predstavnicima, ali ovo je napredak, cini mi se.
Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH) učinit će sve da naša zemlja bude onakva kakvu smo željeli kada smo prije 19 godina izašli na referendum, kazao je u nedjelju u Sarajevu prije početka redovne sesije "Kruga 99" predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović

Dodao je da BiH danas nije takva i da se do rješenja koje podrazumijeva ravnopravnost svih naroda u BiH može doći isključivo zajedno. Rješenje za BiH i hrvatsko pitanje, smatra Čović, jeste ono koje se temelji na četiri federalne jedinice, odnosno četiri multietničke regije.

Itd. - Link
Locked